2023-03-27 384 瀏覽
朋友今日生日,之前就一早book定左呢一間喺銅鑼灣充滿格調嘅比利時菜🥰一入到去就好似去咗外國餐廳咁,樓底好高,餐廳燈光柔和好有氣氛👍🏻Steak and Frites首先份量真係好多!牛扒,我哋叫咗五成熟,食落啱啱好,鍾意肉質厚實啲嘅就最好嗌七成熟👍🏻薯條份量都幾多,啱啱炸起嘅薯條真係好好食🤤Lobster Risotto $355呢個真係必叫👍🏻好大隻龍蝦一上枱已經好好啱打卡🤣龍蝦肉質鮮甜得來又爽口,risotto粒粒分明之餘仲吸晒龍蝦汁嘅精華,啖啖都好好食😋蟹肉蝦肉球入口外脆內軟,整體不過不失冇咩特別😃呢餐生日飯,朋友都好滿足💛如果平時約會日子或者朋友生日都幾適合去呢一間餐廳🤘🏻

Steak and Frites

Lobster Risotto $355

蟹肉蝦肉球
入口外脆內軟,整體不過不失冇咩特別😃

2022-11-27
5 分鐘 (堂食)
2023-03-26 392 瀏覽
今次相約好友3人一齊lunch gathering❤️地方寬敞、舒適!食物份量大而且美味!今次已經係第3次嚟食喇!很推!我哋點了青口、牛扒、龍蝦飯及甜品。青口份量多,嫩滑而且多汁,配上麵包十分美味,令我哋諗起歐洲之旅食嘅青口!大推!牛扒同龍蝦飯無得輸,係每次必點嘅食物🤣朋友都話要帶佢哋嘅朋友嚟食🤣😆😆👍🏻
今次相約好友3人一齊lunch gathering❤️
我哋點了青口、牛扒、龍蝦飯及甜品
牛扒同龍蝦飯無得輸,係每次必點嘅食物🤣
朋友都話要帶佢哋嘅朋友嚟食🤣😆😆👍🏻
  • Frites House Mussels
  • Steak and Frites
  • Lobster  Risotto
  • Belgian Waffles
2023-03-18 354 瀏覽
龍蝦意大利飯$295擺盤已經💯蝦頭蝦尾係曬到,好似隻真龍蝦咁🤣🤣睇落好有食慾,除咗有龍蝦肉之外仲有啲虎蝦,所以食落去都唔會話好,不過呢個價錢唔好預佢有好多龍蝦🦞醬燒豬肋骨$255都算幾大份🐖有成1kg重,幾鐘意呢款醬,惹味得嚟甜甜地咁,啱晒我口味,下面墊著有好多幼薯條🍟有啲壓到爛咗,又凍得好快,所以都食唔晒。招牌忌廉青口$265揀咗最經典嘅口味,寫到明個重量,包保唔會呃秤,啲青口肉都算幾大隻,啲忌廉汁啱啱好,唔會搶晒味👍🏻凍蟹肉千層$160前菜嚟講都算幾fresh,落咗啲檸檬汁🍋加上本身有醋味食落去酸酸地,都幾開胃,口味多層次,有蟹肉🦀、青瓜、牛油果、洋蔥,面頭蟹肉都比得幾多下,配埋多士食就perfect!焦糖蘋果批$110甜品幾得意,唔係周圍都有呢款蘋果批,上面有球雲呢拿雪糕,溶溶地配埋蘋果好夾,仲有樽白蘭地忌廉醬可以加埋落去添~

龍蝦意大利飯$295

醬燒豬肋骨$255

招牌忌廉青口$265

凍蟹肉千層$160

焦糖蘋果批$110
其實成餐飯感覺都幾好嘅但最後bad trip咗因為我主要係為咗幫男友慶祝生日而訂呢間餐廳我係open rice book位已經remark咗係慶生同要寫字,之後我都怕會miss 咗,所以我有再打去confirme寫咩字,當晚望住其他枱播歌慶祝,我一直等都唔係我哋,最後佢就係一個普通甜品咁上咗😓唔通我要喺生日嘅人面前同佢講你漏咗補返俾我咁呀?😢所以對我嚟講成餐飯嘅重點無咗,令我覺得好失望食完成餐飯其實好飽,分別食咗牛肉他他,House Mussels, Lobster risotto 同一個蟹肉蝦肉波波?嘢食正常發揮,但唔算有驚喜Risotto 我個人口味比較鍾意食再大粒少少同有咬口啲呢度就細啲同𣺉少少🤏其實我哋兩個都唔係特別鍾意食甜品係為咗慶祝先會叫,但最後Miss咗就覺得。。我哋呢個甜品叫嚟有啲多餘🥲
其實成餐飯感覺都幾好嘅
但最後bad trip咗
因為我主要係為咗幫男友慶祝生日而訂呢間餐廳

食完成餐飯其實好飽,分別食咗
嘢食正常發揮,但唔算有驚喜
Risotto 我個人口味比較鍾意食再大粒少少同有咬口啲
呢度就細啲同𣺉少少🤏

其實我哋兩個都唔係特別鍾意食甜品
係為咗慶祝先會叫,但最後Miss咗就覺得。。
我哋呢個甜品叫嚟有啲多餘🥲
2023-03-04 319 瀏覽
Seafood pasta 🍤賣相非常吸引,青口鮮甜,有蝦蜆配合有忌廉意粉好惹味Grilled sea bass filletSweet soufflé pancake 打卡一流🍓Crab balls
Seafood pasta 🍤
賣相非常吸引,青口鮮甜,有蝦蜆配合有忌廉意粉好惹味

Grilled sea bass fillet

Sweet soufflé pancake
打卡一流🍓

Crab balls

2023-02-14 465 瀏覽
有朋友生日,約左食呢間佢想食好耐既餐廳。原來逢星期一至五做緊唔同既優惠,星期一係任食青口配薯條,睇落都好吸引,下次去試下Happy Hour 時間酒精飲品有半價,好抵,我地都叫左幾round,Cocktail 味道都唔錯。個日叫左好多野食,牛扒同青口必叫,味道幾好,份量都算大,豬手都好大碟又唔會炸得過火,一大班人可以叫黎Share。前菜大部分都不過不失,最印象深刻係Crab Tian,所有配料夾埋一齊好食,落埋檸檬汁幾清新。另外,同朋友慶祝所以叫左兩個甜品,一個Waffle Bomb Alaska,一個Apple Tarte Tartin,蘋果批幾好,Waffle就有啲硬,唔太推薦。但有人生日會播生日歌,好有氣氛,同朋友慶祝可以黎呢間餐廳試下

終於食左呢間大家都講過嘅牛扒🤣 (終極佛系foodie) 一直以黎食西餐都會出事 今次終於大步擸過 食到間好味嘅餐廳經典牛扒薯條 🥩🍟 14安士嘅牛扒 份量大概夠2-3人食 食落肉質唔係好嫩個種 都有啲咬口(但唔係韌)食落有感嘅牛扒 我地叫左5成熟 食落岩岩好 唔會過火老哂 非常juicy 表面嘅黑松露牛油醬係plus!!! 一定要沾爆舊牛去食 食落好香 表面用左唔同嘅香料去煎 邊邊位好勁嘅牛油 整體雖然有2-3舊有筋位 但大部分都咬到同埋比想像中好好多! 另外都知佢有steak night 但其實2個人就一定食唔得多薯條架啦 大家可以參考下要唔要假日先去食~炸雞pancake超超超巨型pancake! 睇佢呢個價錢真係以為細細份 試下味道架炸 點知黎到我地都呆左好大份~ pancake種類就係美式厚身pancake 🥞 食落都好鬆軟 入面有糖漿同埋cream 牛油味唔算好香~ 唔知大家有幾接受到咸甜嘅野食 我自己都係普通 估唔到呢個炸雞配糖漿又比想像中好bo! 雖然炸雞唔算好脆 🍗 但勝在入面有汁 加埋cream咁食 中和左個油膩熱氣感🤣 可以一試!Overall 成日以為呢啲連鎖餐

經典牛扒薯條 🥩🍟

炸雞pancake

Overall 成日以為呢啲連鎖餐廳都係食環境食feel 可能期望唔高 有應有水準已經超滿足!下次希望可以食埋佢個青口 再比review大家💕

價錢:人均$300+
環境:☁️☁️☁️☁️
抵食:🐷🐷🐷🐷
2023-01-07
2023-01-23 557 瀏覽
高質比利時餐廳🇧🇪,呢間餐廳有幾間分店,環境裝修都好有歐陸氣氛,又好有情調,好啱慶祝特別日子🙃呢間signature dish係南澳青口🤗招牌忌廉青口 (半公斤) 配薯條 $265👉有6款口味可以揀,但想試下House Mussels先👉醬汁由蒜、洋蔥、鮮忌廉同小香蔥煮成,呈奶白色。再加左切左粒既蕃茄,帶點酸甜味,令忌廉汁唔會太膩👉青口好juicy,好軟身👉薯條蘸埋青口煲個忌廉汁,薯條完全吸收左忌廉汁既鮮味,很入味👉仲配左一塊麵包,同薯條一樣蘸忌廉汁食,吸收晒忌廉汁既鮮味雜菌意大利飯 $185👉用左黑松露油去炒牛肝菌,菇味好突出👉牛肝菌切左粒,咬落口感好爽,為risotto增添口感👉risotto好creamy,加左芝士增添咸香味750克燒鹹豬手 $255👉鹹度剛剛好,唔會鹹到入唔到口👉外皮烤到好香脆👉肉質仍保持水份、juicy,唔會乾硬👉伴菜用焦糖醃焗製過的蔬菜,甜爽感突出👉幫你切埋上枱,啱晒我呢啲唔識handle豬手既人三文魚他他 $155👉賣相好精緻👉全生的三文魚,剁碎混入Chives、醃青瓜粒、乾蔥碎,面頭鋪上少少沙律菜同芫荽,減低三文魚既腥味。仲可以自己加添新鮮檸檬汁,從而再
呢間signature dish係南澳青口🤗

招牌忌廉青口 (半公斤) 配薯條 $265
👉有6款口味可以揀,但想試下House Mussels先
👉青口好juicy,好軟身
👉仲配左一塊麵包,同薯條一樣蘸忌廉汁食,吸收晒忌廉汁既鮮味
招牌忌廉青口 (半公斤) 配薯條

雜菌意大利飯 $185
👉用左黑松露油去炒牛肝菌,菇味好突出
👉牛肝菌切左粒,咬落口感好爽,為risotto增添口感
👉risotto好creamy,加左芝士增添咸香味
雜菌意大利飯

750克燒鹹豬手 $255
👉鹹度剛剛好,唔會鹹到入唔到口
👉外皮烤到好香脆
👉肉質仍保持水份、juicy,唔會乾硬
👉伴菜用焦糖醃焗製過的蔬菜,甜爽感突出
👉幫你切埋上枱,啱晒我呢啲唔識handle豬手既人
750克燒鹹豬手

三文魚他他 $155
👉賣相好精緻
👉全生的三文魚,剁碎混入Chives、醃青瓜粒、乾蔥碎,面頭鋪上少少沙律菜同芫荽,減低三文魚既腥味。仲可以自己加添新鮮檸檬汁,從而再提鮮。
👉底部放有薄切既青瓜片,旁邊仲有一大塊蝦片,夾埋三文魚他他一齊食,口感更為豐富
三文魚他他
雜菌意大利飯
750克燒鹹豬手
三文魚他他
2023-01-15 2781 瀏覽
。O小姐 。比利時菜。日常。好朋友生日,特登揀咗呢間地方闊,樓底高,有冇限時嘅比利時餐廳一齊同佢慶祝🫶🏻我哋食嗰一日係經openrice 訂枱嘅,所以有個優惠,咁我哋就叫咗個海陸大餐(入面包咗幾大隻有肉地嘅龍蝦🦞、仲有七成熟牛扒、同埋靈魂人物- 番薯薯條,隻龍蝦都幾有鮮味,唔係嗰啲cheap cheap 龍蝦)。除咗呢一個餐,我哋驚唔夠飽,重叫咗個重芝士pizza(真係啖啖啲芝士架)😳我哋仲叫咗佢哋嘅signature - 有成大煲嘅招牌忌廉青口(frites house mussels),食極都仲有😳又真係幾Creamy 既!食到咁上下,到甜品環節,靠晒呢度嘅員工,送上一個火焰雪山蛋糕🎂,製造驚喜😎🎉佢哋仲會唱埋生日歌㗎🤭Nice restaurant with nice staffs, nice arrangement with the 火焰雪山生日蛋糕😎Surprise~原來都好多人會嚟呢度慶祝生日,睇嚟真係可以encore r ~ 咁多人幫襯一定有原因嘅😎
。O小姐 。比利時菜。日常。

海陸大餐

芝芝芝pizza
招牌忌廉青口
火焰雪山蛋糕
  • Frites House Mussels
🍴Steak Tartare $195 另收加一 (9/10)牛肉他他上面有個蛋黃,另外配咗四塊麵包同埋生菜!生牛肉佢冇整到好碎,而係一粒粒好有口感,咬落去都好軟腍,加咗蛋黃食落去好滑,酸酸地,非常開胃,加埋麵包食你會有興趣嘅口感,沙律都好清爽,真心係幾好食!🍴Monday Mussels Madness all you can eat $255 per one 另收加一 (8/10)逢星期一都會做任食青口優惠!總共有六個味道,House, Hoegaarden, Provençale, Marinière, Laksa, Mediterranean!一上枱會跟咗麵包同埋薯條一定會夠飽肚㗎!麵包就可以點汁食,薯條都比較粗身大條,有薯香!青口size有大有細,不過好新鮮,入口好嫩滑!口感都好唔錯!個人覺得喇沙同埋地中海風味係最好食嘅,一個就比較椰香,香辣有泰式風味,另外一種辣辣哋酸酸哋都好開胃!另外啤酒嗰款都好香濃嘅酒味諗鍾意咗個朋友會幾鍾意!其餘嘅味道就係比較淡少少,唔係太吸引!兩個女仔都可以食到八碟,真係成功回本同坁食!🦞Lobster Risotto $355 另收加一 (8.5

🦞Lobster Risotto $355 另收加一 (8.5/10)
有一隻大龍蝦,肉質彈牙爽口,識落都好新鮮,個飯真係好驚喜,放粒粒粒分明,軟硬適中,好香濃嘅龍蝦味,好重龍蝦精華,好鮮味,有少少蕃茄增加個酸度更開胃,好簡單樸實,真心好食!

🍹Lucky peach $55 另收加一 (0/10)
超級甜,勁假嘅桃味,好似飲糖水咁,飲咗兩啖冇飲!

🍹Son of a Gun $55 另收加一 (1/10)
呢一杯好少少,有播放啲芒果嘅假甜味,不過都係麻麻地!

推薦指數: 8/10
鍾意食青口嘅人一定會好鍾意呢間,星期一飲食優惠真係幾抵食,如果淨係食青口嘅話應該食多過1kg就可以回本!另外龍蝦飯同埋生牛肉他他都幾好食好有驚喜,Cocktail就唔使叫,同埋見到好多人慶祝生日,真心下次都會再嚟試吓!
2023-01-08 494 瀏覽
成日見到佢啲夜晚優惠彈出嚟😆逢星期一至四同週末夜晚都有唔同嘅優惠,身邊嘅朋友都讚佢星期一任食青口好抵👍🏻生日嘅時候,朋友問我想食咩,我諗都無諗就揀咗哩間😆Classic Caesar Salad ($135)傳統凱撒沙律🥗有羅馬生菜、煙肉、鯷魚、蕃茄、巴馬臣芝士、麵包粒。沙律係預先幫你拌勻,唔係自己落醬,所以沙律醬好夠,好濃味。如果唔太鍾意食醬嘅朋友,可以落單時同職員講,沙律醬分開上。Broccoli & Cauliflower ($60)西蘭花及椰菜花🥦出街食飯都會想食多啲菜,但係叫兩個沙律又會太多,所以叫咗一個 side dish。菜每件都大大件,唔會切到好碎👍🏻Beans & Bacon ($95)煙肉法豆🥓除咗西蘭花、椰菜花,我哋仲叫咗煙肉法豆。煙肉係厚身煙肉👍🏻除咗煙肉同法豆,仲有紅洋蔥,好惹味,會食唔停口😋Marinière (1/2 KG $265 / 1KG $425 )白酒青口🥂食咗咁多前菜,終於進入主菜🍴如果你係青口愛好者,一定要揀星期一黎試佢個任食青口👍🏻咁就可以一次過試哂佢咁多款口味🌝今次揀咗白汁口味,職員一放低鍋青口,未開蓋已經聞到好香🤤每隻青口都漲卜卜,亦唔
生日嘅時候,朋友問我想食咩,我諗都無諗就揀咗哩間😆

Classic Caesar Salad ($135)
傳統凱撒沙律🥗

Broccoli & Cauliflower ($60)
西蘭花及椰菜花🥦
菜每件都大大件,唔會切到好碎👍🏻

Beans & Bacon ($95)
煙肉法豆🥓
除咗西蘭花、椰菜花,我哋仲叫咗煙肉法豆。

白酒青口🥂
食咗咁多前菜,終於進入主菜🍴
今次揀咗白汁口味,職員一放低鍋青口,未開蓋已經聞到好香🤤每隻青口都漲卜卜,亦唔會得殼無肉,推薦👍🏻👍🏻
鍋蓋其實係一個細鍋,俾客人放青口殼用,好方便👍🏻
所有青口都會配薯條,食哂青口後,可以用多士點白酒汁一齊食😋

Classic Steak Frites ($355)
經典牛扒薯條🥩🍟
除咗青口,仲叫咗一份牛扒,牛扒都有好幾款,如果weekend夜晚,仲係任食😋
今次揀咗經典牛扒,係250g黑安格斯西冷 ,同樣有薯條🍟
個扒煎得好靚,肉質淋,一啲都唔硬。

Apple Tarte Tartin ($120)
焦糖蘋果批🍰
最後,我哋好節制地只揀咗一個甜品😂
蘋果批配雲呢拿雪糕同白蘭地忌廉醬,不過同我想像有啲唔一樣🤔
原本佢放係pan 入面,影完相後,職員會將佢反轉,放埋雪糕同淋忌廉醬係面,賣相即時大大扣分😅味道還可以,朋友們就覺得太甜,我個人就覺得可以😆

FRITES Beer Sample Paddle ($200 / $100(HH) )🍺
FRITES啤酒試飲組合
叫咗一個生啤組合,生啤款式包括Stella Artois, Hoegaarden, Hoegaarden Rosée, Leffe Blonde, Leffe Brune。
如果唔太飲得,又想試下唔同嘅啤酒揀哩個就岩哂,仲可以幾個人一齊飲,每人一小杯😆
唔夠喉的話,仲有唔同嘅cocktail揀🍸

中間發生咗一段小插曲,消防鐘突然間響,搞到我哋好緊張,諗緊洗唔洗走火警🤣
響咗幾分鐘,就有消防員嚟到,職員一路放低飲品一路睇消防員,結果倒滯哂😑好在縮得快先無中招🤦🏻‍♀️即刻有醒目嘅職員黎救駕😓

整體用餐經驗都好滿意,食物份量好大,幾個人一齊share 岩哂👍🏻食物好味,偏濃味。
真心推薦哩間餐廳,佢有好多分店,如果夾到夜晚優惠就好抵👍🏻
午餐
呢間餐廳喺香港有好幾間分店,間間裝修都好靚 好有feel,慶祝日子 或者飲杯嘢Chill下真係一流🫶🏻🫶🏻 我今日去呢間喺銅鑼灣希雲街。呢間餐廳最出名就係青口,幾乎每台都會有個有個桶係度🤭 不過我自己本身就唔係好食青口,所以我哋就叫咗其他食物:香煎鵝肝配焦糖蘋果 $195,雖然好邪惡,但真係好好食💯 兩大塊鵝肝 中間夾住多士同埋焦糖蘋果 一放入口油香味,仲配埋蘋果酸酸地 重有多士脆脆地嘅口感,我可以一個人食晒一碟🤭🤭🤭🥩🍟經典牛扒薯條 $395,一上枱真係俾佢嘅份量嚇親🤭 我哋要咗五成熟,牛扒味道係唔錯 不過佢有條筋..有啲位置比較難咬🦞原隻龍蝦意大利飯$295,龍蝦肉質實淨,估唔到係個飯好好食🤤 食得出用咗好多蕃茄🍅 味道好香,飯既軟硬度適中👍🏻另外飲品要咗兩款,🍺 Stella $90 &🍹Tropical Mojito $110 👈🏻 配搭牛扒比較油膩嘅食物好適合👍🏻

疫情下出唔到國,又想搵有外國氣氛嘅Bar & Restaurant,呢間位於銅鑼灣嘅FRITEs Belgium on Tap可能啱哂你, 一入到去嘅裝修已經俾人感覺到有濃濃嘅氣氛。 嚟到比利時菜嘅餐廳當然要飲比利時手工啤酒🍻🇧🇪,比利時啤酒一定係識酒之人嘅首選之一。比利時啤酒絕大多數都係Ale,味道多變且複雜同比較重口味,酒精濃度亦較高,通常都係6%-10%,另外當然亦有淡口清爽嘅選擇,例如Hoegaarden其實都係比利時出產。 呢間bar & restarurant嘅drink menu有非常多嘅啤酒選擇,絕對可以揀倒一支適合你嘅啤酒,小編今次揀左Montagnarde 1979,一支Belgian Strong Golden Ale,酒精濃度9%,入口麥味與果味濃郁,層次複雜,尾段回甘感覺強烈。 呢度嘅Mussels同埋Steak亦都好好食,雖然出唔到國🇧🇪,大家不妨去呢度比自己嘅味蕾去一趟比利時丫。
2022-11-05
15 分鐘 (堂食)
2022-11-29 596 瀏覽
今天來到銅鑼灣隱蔽處,Frites比利時餐廳食晚飯,網上評價和過去的經驗告訴我這裏的質素和水準也保持非常穩定。在鰂魚涌吃過他的分店後,今次來試一試銅鑼灣的分店。叫了一個海陸大餐,牛扒選了五成熟,肉質鮮嫩,配上各種醬汁,味道豐富。龍蝦焗得剛好,不會過熟痴殼,極度容易剝殼。一個龍蝦Risotto, 飯質不是太生也不是太熟,配有波士頓龍蝦肉車厘茄。甜品選了焦糖蘋果批,超級甜!Tasting Menu啤酒, 是前五款生啤的一小杯,stella, Leffe blonde, 和brune, hoegaarden和Rosee,某些啤酒略嫌不夠凍。Cocktail, tropical mojito, son of a gun,都是清爽的口味。Happy hour是半價,簡直就是物超所值。

甜品選了焦糖蘋果批,超級甜!
2022-11-29
2022-11-12 769 瀏覽
其實已經食左幾次, 水準穩定, 環境氣氛好有外國 feel~~ 員工服務水準高, 食物永遠都熱上青口 10/10 👍👍👍 個人最中意 House Mussels, 白汁同青口肉好夾, 配菜嘅薯條十分出色。 至於其他口味, 有特色, 不過冇 House Mussels 咁經典, 所以如果第一次去食, 都係建議 order 返 House Mussels龍蝦意大利飯 9/10外觀出色, 用黎影相一流, 食都好好味。 龍蝦肉新鮮, 意大利飯亦好有海鲜味, 唯一扣分位係有一兩舊龍蝦冇剪, 食唔到牛扒 8/10正常發揮, 一般出街食牛扒店嘅水平, 試下都可以, 不過唔係依間鋪嘅特色羊架 7/10個 sauce 唔太中意, 羊肉好有羊味, 所以合格分數飲品 10/10每一杯都好有特色, happy hour 時段飲好抵, 黎食都起碼叫兩杯

青口 10/10 👍👍👍

龍蝦意大利飯 9/10

牛扒 8/10

羊架 7/10
個 sauce 唔太中意, 羊肉好有羊味, 所以合格分數

飲品 10/10