2024-08-29 50 瀏覽
Fuel Espresso 的小確幸Sweetened Latin American cocoa with milk$60🤎🤎🤎🤎🤎🤎在繁忙的中環至鰂魚涌,Fuel Espresso靜靜地躲藏在各大辦公室樓下。高挑明亮的店內空間,散發著木頭和墨綠色的典雅氛圍,營造出一種優雅舒適的氛圍。在中午時分,獨自品嘗特濃朱古力的醇厚口感,醇厚的香氣令我瞬間忘卻工作的煩憂。這杯朱古力不僅是味蕾的享受,更是一劑心靈的良藥,可多酚的神奇功效,不僅有助於調整血壓,更能紓解工作壓力,讓人在忙碌的午餐時間中找回一絲平靜,重回工作的熱誠。
Fuel Espresso 的小確幸
🤎🤎🤎🤎🤎🤎

2024-08-29
2022-04-14 3268 瀏覽
星期一上班總是累,雖然公司入面有大型咖啡機,鍾意沖幾多杯都得,但是質素並不及咖啡店沖的Latte。所以錢是要花的,返Office之前,我會先到這裏買杯咖啡,這裏的奶和拉花很滑,咖啡豆fruity,口感較豐富。

2021-12-21 1585 瀏覽
次次食完飯飽得濟返到上office都會飯氣攻心中眼訓所以點都會整返杯咖啡醒神下今次試下聽人講左好耐好好味既fuel喺太古坊既fuel 環境好舒服,坐位雖然唔多,但坐喺一邊落地玻璃窗隔離真係好寫意,好有放假既心情可惜買完咖啡就要返上office開工點了我至愛的latte佢有分2款latte,價格係$4x及$5x分別在於size, 我相信espresso份量都會有份別最後揀左貴小小但大杯啲既,可以慢慢嘆雖然$5x一杯細細杯都幾貴但好值得,一入口咖啡味好香濃,開始飲時有啲甘味,之後飲純左啲甘味慢慢品嚐到濃香咖啡味,越飲越好味,唔需要加糖都唔會覺得好苦好正
次次食完飯飽得濟返到上office都會飯氣攻心中眼訓

所以點都會整返杯咖啡醒神下
今次試下聽人講左好耐好好味既fuel
可惜買完咖啡就要返上office開工

點了我至愛的latte

佢有分2款latte,價格係$4x及$5x
分別在於size, 我相信espresso份量都會有份別
最後揀左貴小小但大杯啲既,可以慢慢嘆

雖然$5x一杯細細杯都幾貴
好正
2021-12-20
2021-10-11 1070 瀏覽
相信大家都知道咩叫飯氣攻心,有時候眼瞓到一個點,就會快飲杯咖啡叉叉電,始終lunch後嘅時間太漫長。Fuel espresso來自紐西蘭,喺當地算係知名嘅咖啡品牌,除咗自家烘焙咖啡豆外,佢哋喺印度仲有咖啡園,絕對係一條龍服務!▪️ iced americano跟大大顆冰粒上,夠哂透心涼。這個是classic blend,咖啡味香濃,略帶酸味,飲完立即醒神。最重要環境夠舒服,對住馬路又唔會太嘈,相信附近嘅上班族都會幫襯。
Iced  americano

▪️ iced americano

Fuel好出名咖啡,其實好幾款蛋糕如carrot cake都極有名,我都是慕名去食cake,但竟然賣晒!.於是叫了個Masala Chai ($52),即是印度香料奶茶,我一直喜歡,而且也算特別,非一般咖啡店有的,所以叫這個。.好好飲,優點除了本身印度奶茶的味道調較得好,又夠香滑,重點在於面頭加的那些香料,除了聞起來香之外,飲入口慢慢咀嚼細細料的香料時,那種層次感把已經特別的Masala Latte提升到更多面體的享受。讚👍
Masala  Chai

2021-06-24
Masala  Chai
2021-06-16 701 瀏覽
Fuel Espresso 的身影,從中環到鰂魚涌,經常出現在各辦公室大樓的地下。木頭為主色的裝潢,一目了然的咖啡餐牌,表現穩定的牛奶咖啡,已經是上班一族每日的小確幸。
Latte
Latte
2019-09-19 2927 瀏覽
朋友說每次去金鐘都必定路過 fuel espresso 一嚐它的 carrot cake 。但那店收 7點,有幾次路過都無緣。這店是新開的。在鰂魚涌太古坊建築群望海的一方。今天路過,來碰碰運氣。起初沒見到半開放式櫃檯有陳列出來。有點失望。鼓起勇氣一問,店員說 Carrot cake 在雪櫃。Carrot cake ($45)忌廉芝士層香而不膩,不太甜,可以再酸一點。海綿蛋糕部分沒有因為雪過而變硬。可以再多一點蘿蔔絲。整體非常好味。Single regular espresso ($36)喜歡那精緻的杯。可以選偏苦的朱古力味或偏酸但重果味。我點了朱古力。nose 一流,微澀,after taste 長。人不多。喜歡望海的感覺。

Carrot cake

Carrot cake ($45)

Single regular espresso ($36)

人不多。喜歡望海的感覺。

2019-09-19
Carrot cake
2019-09-06 1026 瀏覽
Apart from the coffees, I love the way this place is set out with lots of privacy.It is a great place to hang out so is the other branch at Elements.There were so many coffees to choose from and the Wellington Flat White seemed fancy so ordered that.It was quite bitter so a lot of sugar is required if you want it sweeter.Overall a nice place to sip your coffee slowly.