在附近上班,和同事一路逛来到了这家港大边上的Cafe。好羡慕港大同学,附近有这么多好吃的!是很小清新的Cafe,干干净净的,特别适合来吃个Brunch。1⃣️黄色物体2.0我点了这个招牌的黄色物体,光是看菜单就馋了,因为我很喜欢吃烟熏三文鱼。非常值得一提的是【鸭油薯粒】,本土豆星人真的爱疯了!!2⃣️青酱猫耳朵我同事点的这个猫耳朵,非常搭青酱和鸡胸肉。鸡胸肉很嫩很大块,猫耳朵也很好吃~3⃣️脏脏香料茶燕麦拿铁我和我同事居然异口同声的都说要点Chai Latte哈哈哈,不过喝不惯的朋友们慎点~我是很喜欢这个味道!

1⃣️黄色物体2.0
2⃣️青酱猫耳朵
3⃣️脏脏香料茶燕麦拿铁
青酱猫耳朵
青酱猫耳朵
2022-10-19 309 瀏覽
。Create your own ($199) - 自己係個list上揀了6款食物,虎蝦大大隻,爽口彈牙,鴨油薯粒陣陣鴨油的酥香,牛油果蓉酸酸地可以解解膩,香草蕃茄juicy多汁,拮穿隻水波蛋用黎點包食一流。雖然任揀嘢食好開心,但唔小心都會愈叫愈多,價錢亦都唔平。。Sea Day Breakfast ($198) - 三文魚煎得外脆內嫩,牛角包亦好鬆軟,夾埋黑松露滑蛋一齊食會更好食。。G' Sanga! ($158) - 見到隔離枱叫好吸引,手切美國豬柳好嫩,份量又多,夾埋酸種面包同太陽蛋一齊食好好味。

2022-10-17 198 瀏覽
今日愛人揀選左一間隱世餐廳低調地同我慶祝生日餐廳位於山道48號如果你跟地址搵你唔係好熟西環一帶嘅路你一定搵唔到,正確要由南里一直去到尾離遠見到牆上有個投射logo先至搵到小店裝修簡約但舒服的,沒有太多花巧嘢,門口可以泊少量車的,對於揸車人士都好方便入到餐廳主要由三位美少女主理,好有禮貌招呼到位,一切簡簡單單但乾淨舒服。我地點選前菜香煎帶子~係簡單但係新鮮好食。八爪魚~配唔記得乜嘢汁但配搭好味嘅。蘑菇忌廉湯~蘑菇味濃雖然簡單,但比起我在JW Marriot (Flint )的更勝一籌,只要用心其實簡單已經好好味。另外愛人為我預留一份Rib Eye Steak,配薯粒。牛肉一大件切件上碟的,所以只有邊位係Grill香,但肉質嫩口都好有牛味都唔錯。我個人比較喜歡底面Grill香裡面juicy的做法另揀選一份黑毛豬配蕷果汁醬~味道ok的但我略嫌佢乾咗D唔夠Juicy尾聲一件芝士咖啡cake~呢件cake有淡淡芝士味襯托咖啡嘅香味出晒嚟,喜歡食芝士咖啡嘅人一定會好鍾意,兩者配合得非常好味,我個人覺得可以媲美酒店級數⋯⋯今晚食得好開心大滿足,埋單大約一個人四百零蚊,交足功課下次有機會再嚟⋯下次識路
今日愛人
揀選左一間隱世餐廳低調地同我慶祝生日

我地點選前菜
香煎帶子~係簡單但係新鮮好食。

八爪魚~配唔記得乜嘢汁但配搭好味嘅。

另外愛人為我預留一份Rib Eye Steak,配薯粒。

今晚食得好開心大滿足,埋單大約一個人四百零蚊,交足功課下次有機會再嚟⋯下次識路了

2022-10-16
  • 芝士咖啡 cake
今天来到香港大学旁边餐厅,平时好像也很少去,没想到这边也开了一个很文青的café😍距离地铁站B2口非常近走路不到3分钟就到了。环境以白色的简约澳洲悠闲风装潢。这家主打澳洲料理有很多不同颜色为主题的餐点。——✅推荐海洋早餐 $178 搭配香煎三文鱼、黑松露炒蛋、烤番茄、鸭油薯粒、牛油果蓉及牛角包。如果不喜欢牛角包的话可以+$10 升级酸种面包!😋😋非常推荐这个黑松露炒蛋和这个薯粒,黑松露显而易见看懂给的超级多而且是炒滑蛋,感觉一大早的饥饿感都给这个蛋给治愈了,薯粒也做的非常弹牙不会很软的口感。——✅推荐无麸质 No Carbs, No Gain $268 搭配油封鸭腿配自选蛋 (水波蛋/太阳蛋/炒蛋)+自家制车打芝士松饼、牛油果蓉、亚麻籽、迷你菠菜及火箭菜、厨师特选芝士。 😜我也是第一次在咖啡店里面点了鸭腿,没想到非常的好吃看图片就可以看出外面的皮非常的酥脆,但是中间鸭肉完全不会很干相反非常的嫩滑,而且入味的很好就是稍微咸了一丢丢,但是不影响口感的。令我很惊艳的就是旁边这个车打芝士松饼,口感干刚刚吃下去的时候很像以前美国留学吃过的鸡肉派的口感带很浓郁的香味,可能是因为有芝士吧非常推荐。—

——
甜品选择了季节限定甜品$60😍这次的季节限定是抹茶流心巴斯克,口味完全不会觉得甜腻还有一丝淡淡抹茶味道,而且这个流心搭配上去非常的好吃,据闻他们每隔几个礼拜都更新这个季节限定menu 有一些自家制的新甜品出炉可以期待一下哦~

——
✅饮品我们点了芒果冰沙 Mango Peach Smoothy $58和印度香料拿铁 Oat Milk Dirty Chai $59 适合打卡口感绝佳🥰尤其这一款拿铁可以闻到很香的印度香料味道。
2022-09-30 297 瀏覽
星期五中午,餐廳沒有客人,但外賣的食物比餐廳預計的遲十數分鐘之餘,質素奇差,兩份全日早餐的牛角包底部烤成炭的一樣,不得不直接掉進垃圾桶。至於咖啡,也很難喝。當然,決定不會回頭,亦呼籲不要光顧的原因包括店員(尤其煮食那位)態度極度惡劣。以為直接取餐兩分鐘能離開,所以門沒關好也不在意。怎料食物如期準備好,本人惟有坐在近門位置。在幾乎沒開冷氣,空氣不流通下,煮食的油煙十分剌鼻,於是乾脆任由門保持開了4份1的狀況,免得氣喘發作,而其時店員也沒說甚麼亦沒走前關上門。到本人取餐後,即將離開時,煮食那位店員以分貝高達嘈音級的聲量,非常凶惡的態度吆喝本人要關好門,讓人感覺非冤枉及難受。顧客不是永遠是對的,但店員就門沒關好一事,不曾了解原因便惡言相向,做法令人討厭!與其一副心思計較門有沒有關好,不如認真烹調食物,至少烤壞了的不要提供給客人。坦白說,不少街坊都跟本人說過此餐廳食物質素不好,要光顧這類餐廳,附近走上山道,還是走向南里,抑或向海的方向走,都有食物和服務比此餐廳好數十倍的。錢,該用得其所!

外賣自取
2022-09-21 197 瀏覽
We tried it with a few colleagues.All of us were satisfied with both their coffee and foods.The 🍤 was so fresh. The pasta sauce was tasty.They looked like to be a coffee shop and i was worried whether they food quality is good. But at the end we were happy to choose this place
2022-09-21
2022-09-20 168 瀏覽
今次已經係第二次visit G’Day,好鍾意佢呢度嘅環境,木系嘅裝修,座位間好闊落。前菜叫咗鴨油薯粒,每粒薯粒都伴隨着油香,忍唔住一粒接一粒咁食😋主菜今次叫咗Seafood plater,青口好creamy,帶子煎到恰到好處,大蝦爽口彈牙,自家製嘅醬汁令成個seafood plater更上一層👍🏻最後叫咗個咖啡burnt cheesecake 加伯爵茶foam,唔似平時嘅burnt cheesecake咁heavy,為今晚畫上完美嘅句號

鴨油薯粒
Seafood  Plater
Coffe e  burnt  cheesecake
2022-09-16
鴨油薯粒
Seafood  Plater
Coffe e  burnt  cheesecake
2022-09-20 134 瀏覽
無意中發現左呢一間好似唔錯既小店,見價錢都合理,就決定去試下!間餐廳好近地鐵站,一出去3分鐘唔使就行到好方便。舖頭望落唔算大,但座位之間都好鬆動,加上可能樓底都算高,坐落都好舒服。Menu有套餐同散叫,我哋叫左個$428嘅海鮮拼盤套餐黎試。個海鮮拼盤一上枱心入面嘩左一聲,咁大份嘅😂佢有2隻醬可以揀,我哋揀左辣味。佢嘅辣唔係中式好辣嗰啲,而係食落去feel到有啲辣,after taste都仲留低左係條脷度!好惹味!啲海鮮有啲估唔到嘅係食得出好新鮮,啲蝦係煮到岩岩好彈牙嘅👍🏻睇得出廚師都落左唔少功夫。而個薯條真心好食,menu寫係鴨油薯條,食落口香而不油,食唔停口。甜品我哋選擇左自家制Earl grey coffee burnt cheesecake。超好食!!個咖啡味好夠,聽廚師講解係自己磨咖啡粉黎整既,同佢食落唔甜,好好食!呢間餐廳絕對係underrated,好surprised openrice得咁少好評。呢個時勢好需要呢啲咁有heart去為客人嘅餐廳,下次會再來試其他嘢👍🏻

2022-09-17
2022-09-17 121 瀏覽
超有heart、回頭率100%既餐廳❣️Seafood Platter 🦐全部海鮮都好新鮮,虎蝦同帶子都好大隻,portion好大,配埋自家製合桃pesto,清新得黎更加帶出海鮮既鮮味。仲有鴨油薯條🍟,真係令人食唔停!Perfetto青醬貓耳朵個sauce真係無得彈,真係食得出係心機嘢,完全唔同出面既pesto,價錢好fair。貓耳朵煮得啱啱好,配埋煎香左雞雞胸,係會食完又一啖。Coffee Burnt Cheesecake w/ Earl Grey Foam 🍰另類鴛鴦配搭,好新奇但出奇地match,就咁食個cheesecake食到好香好濃既咖啡味☕️,配埋foam食就多左重茶香,完全有鴛鴦既感覺,而且一d都唔膩,食完都唔會覺得heavy,highly recommend!😋😋😋😋
超有heart、回頭率100%既餐廳❣️

Seafood Platter 🦐

Perfetto青醬貓耳朵

2022-09-16 122 瀏覽
今次幸運 giveaway中左,有兩個seafood platter + 白酒一支,已經係第二次黎,一樣俾呢度既氣氛感染到,好適合放工黎chill既好地方。一行四人黎分享,仲encore 左signature wet aged roasted ribeye(要早一日預留啊!) 同octopus appetizer,濃厚既牛味係嘴入面爆發,每一口都要仔細咀嚼牛香。薯蓉又係另一焦點,好多時作為伴碟被忽略,但呢個薯蓉又係入口難忘,香滑軟綿。Seafood platter 份量已經好大方,真材實料,粒粒帶子都煎得好啱火侯,介乎刺身同半熟之間,homemade既醬係錦上添花,為個拼盤畫龍點睛。實在感受到chefyen既用心同對食材既認真,係一間值得大家支持同大大力推廣既小店❤️

2022-09-16
  • signature wet aged roasted ribeye
  • seadood  platter
  • duck  fat  fries
2022-09-12 105 瀏覽
隨意入咗嚟呢間餐廳 估唔到好有驚喜🤩環境好chill 個Spicy Angel好好食❤️‍🔥最impressed嘅位係店員們都超級好人同熱情 仲同我一齊唱生日歌🥺🫶🏼🫶🏼下次經過一定會再嚟🤣
2022-09-11
2022-09-04 151 瀏覽
由頭盤讚到落甜品主廚Yen係一名對食物極度有要求的人,佢用食物征服咗我同我未婚妻,每一道菜都有其特色之處,每一道都能令食客感到主廚的堅持和用心。期待下一次再度光臨的驚喜。#環境格調一流#餐廳人員唱生日歌仲幾好聽多謝佢地比我未婚妻一個難忘的生日晚飯
由頭盤讚到落甜品
期待下一次再度光臨的驚喜。
#環境格調一流
#餐廳人員唱生日歌仲幾好聽
多謝佢地比我未婚妻一個難忘的生日晚飯
2022-09-04
生日
️⭐️⭐️⭐️📍G’Day (Kennedy Town)💁🏻‍♀️為食妹嗰日食完已經即刻忍唔住要同大家分享呢間位於住宅區嘅hidden gem💎‼️,位置超方便就係香港大學站岀口附近,不過唔知係咪位置都少少隱蔽所以人流唔係好多,好啱情侶約會或者朋友仔去傾下心事☺️~ Chicken breast perfectto ($158) (house-made walnut pesto sauce, orecchiette pasta, parmesan cheese)🍴呢款雞胸青醬貓耳朵意粉值得一試,雞胸唔會好嚡,貓耳朵意粉煮得啱啱好彈牙,加埋自家製核桃青醬,好nutty又濃香草味幾好食😙~ Dinner set ($378)> House salad (romaine heart salad, lime squash yoghurt, pinenuts and parmesan cheese) 🍴前菜係沙律同麵包,自家調製嘅lime squash yogurt dressing同普通caesar dressing 有少少唔同,多少少酸味,食落更加清新,麵包都幾鬆軟唔錯😆> Roast
️⭐️⭐️⭐
️📍G’Day (Kennedy Town)

~ Dinner set ($378)
> House salad

> Roasted USDA wet aged ribeye (10 oz)
(seasonal vegetables and fries)
🍴主菜完全驚艷到為食妹嘅味蕾😻,以為舖頭細細,用嘅牛扒應該都唔會質素好高,但原來廚師選用咗濕式熟成嘅肉眼,牛扒烤得啱啱好medium rare,一眼就望到超誘人嘅粉嫩顏色,油花分佈得好靚,配菜有薯條同烤蔬菜,淨係賣相已經超吸引😍

🍴食落仲不得了,肉味極濃,牛肉同油脂分佈好均勻所以肉質好軟腍,唔使沾汁都已經好好食,真心超正😋😋,薯條唔會太油亦好重薯味,超級大推畀大家🤩

> Pear tart
🍴甜品有梨撻,外皮香脆,牛油香氣濃,中間梨肉餡料唔會過甜,幾好味😊

~ Oat milk chai latte ($54)
~ Mango peach smoothy ($58)
—————————
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
💲💲

2022-08-14 223 瀏覽
星期日去找一間食brunch 的coffee shop, 想休閑一吓,去得太多上環的coffee shop, 唯有向西行,聽聞石塘咀的南里附近,開了很多coffee shop,便去check it out , 看到這間coffee shop 門口不錯,又dog friendly , 便試一試,看到餐牌,all day breakfast 可以自選,便直覺有好感,因有時不想食pre-set 的早餐,自選可以選自己喜歡食的食物,又點了mocha ,但沒有decaffeinated coffee, 若有,便perfect , 好彩奶有得選擇,點了oak milk, 在看餐牌,原來有狗狗的食物可以點,這個又可以加分,因不是每間coffee shop都有狗狗的食物,這樣人和寵物,都可以一同享用,總括來講,這間coffee shop,食物質素不差,環境一流,因對住公園,不是對着路邊,是可以chill 一個早上的地方.
2022-07-17 227 瀏覽
來了兩次了,辣天使意面和豬柳都不錯,意面的量很足夠,豬柳配上酸酸的醬也不會膩。咖啡的價格也都在30-50中間,環境也好評!而且晚上人比較少,服務也很好,好評!尤其是兩次來吃,都祇有我們和另外一桌,所以真的很適合聊聊天,衹是希望這家店不要倒閉QAQ意面是158,豬柳是188,餐前還有麵包,兩個人完全吃得飽!另外還有牛扒是278,牛扒的set則是378,多了一個前菜,小食和甜品,下次可以試試嘻嘻嘻嘻嘻

咖啡的價格也都在30-50中間,環境也好評!

2022-07-17
  • 辣天使意面