2022-01-24 369 瀏覽
呢間位於K11 Musea Glasshouse 隔離嘅餐廳,外牆係360度LED Wall,大約每半個鐘就轉一次個背景,餐廳好細得十張枱度,當日只叫左4道菜都食咗2個鐘,等上菜勁慢🙈臨走一望原來啲食物係喺隔離Glasshouse拎過去,但價錢就貴一截😅食物就真係唔好食,只係食個Led wall特色咁🙈其實同樣Led wall設計好多clubbing都普及,只係放左去餐廳就變咗樣新野咁🧐當日菜式:🦞原隻龍蝦海鮮焗飯 $598D飯好乾冇咩味,龍蝦都冇咩鮮味🍞36個月伊比利亞火腿蕃茄配西班牙水晶麵包 $138個名好似好勁咁,但其實係普通凍麵包上面放一小片ham,性價比低😋香辣白酒焗蜆 $118份量好少,得幾隻蜆,味道似普通日式放題嘅蜆🍓甜品係生果泡芙,正係記得生果係酸

當日菜式:
🦞原隻龍蝦海鮮焗飯 $598
D飯好乾冇咩味,龍蝦都冇咩鮮味
原隻龍蝦海鮮焗飯

🍞36個月伊比利亞火腿蕃茄配西班牙水晶麵包 $138
36個月伊比利亞火腿蕃茄配西班牙水晶麵包

😋香辣白酒焗蜆 $118
份量好少,得幾隻蜆,味道似普通日式放題嘅蜆
香辣白酒焗蜆

🍓甜品係生果泡芙,正係記得生果係酸
本人生日月,預咗成個月又食又飲到癲,亦係好機會試下新餐廳 😋 今日嚟到K11 musea的G room,一入到去係有點錯愕,因為係非常細而且感覺有點焗...可能樓底低的關係,不過牆上風景係會自動轉換,幾得意😊食物方面,不是太多選擇。我去到的時候6點,仲有好多女士食tea,睇嚟係打卡位。肚餓啦,食嘢先!幾個前菜無咩特別,反而個炸魚送酒非常好兩個女仔食完前菜都飽飽地,叫咗D海鮮,呢個西班牙蒜蓉蝦味道可以,不過好油最後同店員溝通先知道原來G room同Glasshouse係分支,因為支酒都係去隔離Glasshouse 拎🤪

肚餓啦,食嘢先!幾個前菜無咩特別,反而個炸魚送酒非常好

2021-11-08
2022-01-20 175 瀏覽
先說環境這裏環境特別雖然沒有一個窗,但有驚喜,全餐廳座位很少,四周被電子螢幕圍繞着,每隔一段時間螢幕會呈現不同地方的景色,猶如像置身外地旅遊的感覺。頭盤有火腿拼盤配魚子醬,相比起其他的下午茶這個前菜特別,鹹點以炸物為主。包括酥炸蟹鉗,西班牙炸蝦多士,在意大利青瓜等。甜點中,檸檬芝士撻外型討好,味道酸酸甜甜。另外栗子黑松露芝士蛋糕味道特別,外型像個栗子。自家製時令水果窩夫有驚喜,窩夫薄薄一片點到即止。整體來說這裏只欠缺人手不足,令到上菜有點緩慢。

2021-12-22
生日
Been wanting to check out G Room Bar & Lounge located in K11 Musea after hearing about their immersive dining experience created using a 360° LED display to give you the impression you’re on holiday… Unfortunately the food didn’t live up to their decor Pic 1️⃣: Margherita Pizza - $138 hkd 🍕 — Looks a lot better than it tastes. The pizza base was so paper thin and quite dry, thank god there was enough tomato sauce to compensate for the lack of moisture. Was surprised by how much cheese there was on

— Looks a lot better than it tastes. The pizza base was so paper thin and quite dry, thank god there was enough tomato sauce to compensate for the lack of moisture. Was surprised by how much cheese there was on the pizza, which made me think there would be a lot of flavour. Unfortunately, the cheese tasted like nothing, with its only positive quality being how stretchy it is. Overall this pizza lacked taste and was overly dry that it resembled a cracker.

Pic 2️⃣: Malaysian-style Seafood Stir-fried Noodles - $158 hkd 🦐
— Slightly better taste wise but temperature needs to be improved. This came out barely warm…bearing in mind the restaurant was very empty so there was no reason for them to be in a rush. The sauce in this was a bit too sweet for my preference, but the aroma was there. The seafood and noodles were well cooked and absorbed most of the flavours from the sauce. Portion size was also quite generous. Has potential but flavours need to be a bit more polished.

📍Ambiance: environment is good for a chill drink with friends, but wouldn’t recommend the food
⭐️Would visit again?: No
2021-12-29 146 瀏覽
冇得飛✈️多謝g room令我可以邊食邊飛咗世界一轉🌏勁大嘅LED播映唔同世界各地嘅風景影像🌆再配合美食😋真係視覺同味覺都好享受🥰我嘅午餐由西班牙鯷魚蕃茄配水晶麵包開始🍞佢仲要由個好靚嘅水晶盒盛載住💎再飲個好濃郁菇菌味嘅黑松露蘑菇湯🥣就食個好清新嘅切片牛油果、蘋果沙律🥗再配個微辣又有蒜香嘅香蒜魷魚🐙就嚟主菜日本鮑魚海膽炒意粉同地中海什錦海鮮焗飯🍛鮮甜嘅海鮮配上少少辣嘅惹味蒜香炒意粉🍝焗飯好驚喜係個飯係醃咗味,配埋唔同種類嘅海鮮🦐🦑是日甜品係奶香味重嘅芝士蛋糕🍰喜歡呢個fine dining體驗❤️
冇得飛✈️
多謝g room令我可以邊食邊飛咗世界一轉🌏

勁大嘅LED播映唔同世界各地嘅風景影像🌆

再配合美食😋
真係視覺同味覺都好享受🥰
我嘅午餐由西班牙鯷魚蕃茄配水晶麵包開始🍞

佢仲要由個好靚嘅水晶盒盛載住💎
再飲個好濃郁菇菌味嘅黑松露蘑菇湯🥣

就食個好清新嘅切片牛油果、蘋果沙律🥗

再配個微辣又有蒜香嘅香蒜魷魚🐙

就嚟主菜日本鮑魚海膽炒意粉同地中海什錦海鮮焗飯🍛

鮮甜嘅海鮮配上少少辣嘅惹味蒜香炒意粉🍝
焗飯好驚喜係個飯係醃咗味,配埋唔同種類嘅海鮮🦐🦑

是日甜品係奶香味重嘅芝士蛋糕🍰

喜歡呢個fine dining體驗❤️
2021-12-20
15 分鐘 (堂食)
午餐
2021-12-22 184 瀏覽
G Room 第一次來感覺麻麻地1)位置有啲偏僻,比較難搵2)地方好狹窄,如果想影相,攞部電話出黎,點都會影到其他人3)得壹個侍應所以所有嘢都好慢1)位置偏僻穿過glass house 仲要上條小樓梯先搵到門口係冇侍應2) 地方狹窄有幾狹窄呢,就係當你攞部電話出嚟,淨係影個Tea set ,點都會影到其他人頭,座位同座位之間係冇乜空隙,放袋既位置都無咩!3)人手短缺我喺度睇來睇去,都係得一個侍應生,佢又要安排點餐、送食品、收拾枱同埋買單,雖然呢一度位置比較少,座位比較少,但係得一個人,是真係搞唔掂,重點係我等咗一個鐘頭都淨係上咗每人一杯飲品同埋ham,三催四請下,啲食品先至可以慢慢嚟到,總共用咗2.5小時才完成呢一餐下午茶!仲要係因為我哋係叫佢上窩夫嘅時候,就買埋單先至可以咁快! 窩夫我哋都追咗兩次先至嚟到!我哋係由全場爆滿,坐到得返我哋一台!4)食物方面鹹點都還可以,甜品就好一般,唔會話好死甜,但係全部都係cream,好似食空氣咁!反而個窩夫就比到驚喜我哋,嘢莓窩夫就酸酸甜甜咁,令人食慾大增,香蕉窩夫,裏面就係花生醬,加上個窩夫皮亦很脆口!超正😋
G Room

2) 地方狹窄

3)人手短缺

4)食物方面

2021-12-18 109 瀏覽
訂咗11:45, 大約11:50 到在門口, 喺門口Reception desk 等了10分鐘, 見到入面一個人都冇, 包括人客及職員, 門口是大開的, 入面都係設定好開業的樣子, 只好膽粗粗走入去餐廳, 希望揾到一個人能安排入坐, 但整間餐廳沒有人,同朋友一齊等多10分鐘,又不停打電話比餐廳, 也冇人接聽, 今日我安排咗同閨密食生日飯都泡湯了, 很失望
2021-12-13 108 瀏覽
No service, no main course serve after 2hrs, even u keep remind the waiters. Just nobody serve you.
2021-12-13
2021-12-12 269 瀏覽
上星期揀左喺K11 Musea 食午餐K11 Musea商場又新又特別仲好多唔錯嘅特色餐廳今次揀左間西班牙餐 G room bar & lounge 餐廳環境非常特別有幾個大型LED顯示屏示不同地方嘅四季風光同海洋境色配埋餐廳背景音樂好似真係去左外地旅行打卡影相都好靚今次叫左個5道菜嘅午餐套餐第一道菜係小食西班牙鯷魚蕃茄配水晶麵包擺盤精緻賣相不錯鯷魚同蕃茄味道好夾水晶麵包質地特別十分開胃第二道菜係牛油果沙律呢道沙律比較平凡沙律菜尚算新鮮賣相都味道都冇乜特別主菜點左日本鮑魚海膽炒意粉份量較細賣相一般好彩有海膽點綴下味道普通甜品黑松露芝士蛋糕黑松露同芝士味都算濃郁唔會覺得太膩太滯最後杯餐後咖啡都有精緻拉花但總括嚟講環境特別但食物質素令人較為失望
上星期揀左喺K11 Musea 食午餐

西班牙鯷魚蕃茄水晶麵包
牛油果沙律
黑松露芝士蛋糕
2021-12-03 150 瀏覽
今日選擇去K11 MUSE high tea ,感覺好正,入到餐廳內有LED 大幕,每隔一陣就會轉主題,好靚餐廳set tea $298位,價錢中等不是太貴,食物有魚子醬咸點及甜點一定有,不會缺少 。
2021-11-15 233 瀏覽
今日去左早前見到foodie介紹呢間好特別既餐廳🤩 位於K11 musea,但餐廳門口有d隱蔽,兜完成層先搵到😂 低調又充滿神秘感既門口背後,竟然係超級巨型既LED mon😃每15分鐘左右就會轉一次背景,春夏秋冬既風景又有,日本富士山又有,歐洲橫街小巷風景又有,非常吸晴😍我地order 左Wanderlusting Afternoon Tea Set $298/person😬 經OpenRice 仲可以free upgrade 水果酒,一杯G ROOM Red 同一杯White Sangria😎首先有36個月伊比利亞火腿配香脆多士👍🏻仲有頂級魚子醬配pancake做頭盤,仲有5款配料比你mix🤤然後到中間個層鹹點,係最香既一層,因為大部分都係炸物🤤🤤 有炸蝦多士,雞翼,炸池魚,酥炸蟹鉗,炸青瓜,炸牛油果配蟹肉,炸蠔同燒魷魚😆全部味道都好唔錯👍🏻👍🏻到最底層就有4款甜點,包括檸檬芝士蛋糕,無花果奶油蛋糕,青提奶油酥同芝士蛋糕😀 賣相一流,但對於我超鍾意食甜品既人都覺得甜到漏同太多cream😅最後有自家製時令水果窩夫,呢個有返d驚喜,窩夫脆口一啖一個🤩

首先有36個月伊比利亞火腿配香脆多士👍🏻

性價比極低!1. 環境一般,雖然賣點係LED Screen, 但餐廳好細, 真係一眼睇晒。有些枱不是設於LED 前面,等於只是望着LED screen 食飯。2.食物唔新鮮,我地點了set lunch, 一個 paella, 一個red prawn spaghetti, paella d mussels 唔新鮮,有異味,red prawn  都唔係特別新鮮,普通意粉一個,冇咩特別。3. 上菜速度極慢,12:30 食到兩點幾,見到個侍應哥哥得佢一個一腳踢,咩都要做,好慘,後來有另一個侍應走來同我講係fine dine, speechless lor!我覺得佢龜速係因為佢要同其他restaurant share!唔好fool 我話係fine dine.
性價比極低!
2021-10-22
2021-11-04 161 瀏覽
萬聖節萬聖節嗰陣去咗K11 Musea間G Room Bar & Lounge兩邊長係一個好大嘅電子海報大約半個鐘到就會玩一次景佢嗰日係萬聖節每次轉嘅都係有關萬聖節嘅景餐廳比想像中細野食普普通通煙肉水波蛋無乜特別,蛋同火腿海膽意粉少少辣辣地,海膽幾新鮮,意粉幾香,但油左d
萬聖節

野食普普通通

煙肉水波蛋
無乜特別,蛋同火腿

海膽意粉
少少辣辣地,海膽幾新鮮,意粉幾香,但油左d
我未試過食tea可以影咁多相🙈 每15分鐘左右轉一次既弧形LED Screen,去勻世界不同地方,體驗春夏秋冬,海底世界…😍 真係食食下一見佢轉又要影,而且佢播埋啲音樂,望住風景飄住雪,落住葉,海龜係到游,真係勁浪漫🥺 餐廳有8張枱左右,成個環境都算幾寧靜舒服☺️✦ 𝑊𝑎𝑛𝑑𝑒𝑟𝑙𝑢𝑠𝑡𝑖𝑛𝑔 𝐴𝑓𝑡𝑒𝑟𝑛𝑜𝑜𝑛 𝑇𝑒𝑎 𝑆𝑒𝑡 $298/person 最正係tea set會有魚子醬&伊比利亞火腿🤤 魚子醬配佐pancake同5款配料!個cream+洋蔥粒非常好食🥰 鹹點都比較特別有蝦多士、雞鎚、炸蟹鉗、炸鮮蠔等等!味道都唔錯🥰 甜點方面我就唔係太中意,大部份都好多cream同埋好甜🥲 不過賣相就真係幾靚~ 食完仲有個水果窩夫😉 今次食tea打卡比平時開心,有驚喜好多😆 非常建議朋友情侶一齊黎食下野影相,感受一下各地異國風情❤️

2021-10-30 128 瀏覽
因為疫情嘅關係,好多香港人都已經好耐冇去過旅行了~🥺🥺🥺我自己都真係好想去一次旅行,點知就比我搵到呢一間餐廳,佢嘅背景竟然係好多唔同地方嘅名勝,真係望落都好吸引!-於是就搵一日嚟咗食佢嘅5-courses menu😋😋入到去望住餐廳嘅mon係顯示緊冬天嘅背景,好似自己都感覺到即刻寒一寒咁🤣🤣但係環境真係唔錯,小朋友見到應該會好開心❤️-食物方面真係好多都整得好精緻,我自己比較推介紅蝦意粉,好濃嘅蝦油味道,係令人回味嘅感覺😋