兩個人,一個爐,用咗兩個鐘以上都未燒熟晒啲食物,仲要俾職員趕。因為個爐十分慢,一直捱餓等食。慢到以為自己食緊法國菜fine dining。火力已開到最大,但個爐外圍係完全冇火,得中心好細範圍有少少火可以煮嘢。我哋只好不斷努力將啲食物集中喺爐中心。經歷兩個幾鐘嘅奮戰,我真係好攰。仲有7分鐘收舖,我已經食緊最後一件食物(已燒好),無啦啦有個職員走埋嚟叫我快啲。我已經食緊最後一件,佢仲想我點?明明係個爐問題,仲好意思話我慢。我都未話佢浪費我時間啦。係咪要啲客食生肉先滿意?其實仲有兩件食物未燒,因為太耐,我已經放棄咗。自問唔算好遲落單,職員話last order時我都冇加單。同一商場有另一間燒肉店,人哋個爐快佢十倍,價錢又平過佢。我哋兩人食咗過千蚊,食到一肚氣。呢間同其他韓燒店比較差嘅另一點,係加錢先有得添前菜。至於呢度點解有咁多篇好評,自己心照啦。
其實仲有兩件食物未燒,因為太耐,我已經放棄咗。
自問唔算好遲落單,職員話last order時我都冇加單。

同一商場有另一間燒肉店,人哋個爐快佢十倍,價錢又平過佢。

大圍站🚇上蓋新商場📍圍方𝐓𝐡𝐞 𝐖𝐚𝐢有新商場✨梗係會有新餐廳啦✨咁我去得……就梗係要食野啦🍽️見依間裝修幾靚,座位又夠闊落🛋️平日都唔少客,就試下🤭~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪韓式前菜 (𝐅𝐫𝐞𝐞)泡菜 • 醃蘿蔔 • 大豆芽 • 海帶絲 • 爽爽醃青瓜.▪特等牛肋骨 ($388)叫得"特等",一定有番咁上下斤量啦,夾起勁長🤩要先剪開𝟐段✂️先夠位放落爐燒呀🔥唔好諗住咁大件就會韌 / 難咬,食落係勁淋 • 嫰嫰💕.▪和牛肋眼上蓋 ($220)即係肉眼表面既部位🥩油花都幾靚,食落牛味幾濃 • 有肉汁💦.▪木槿花和牛壽喜燒 • 𝟓件 ($188)薄薄一片,快手輕輕燒過後🔥點埋加左蔥既蛋汁,滑滑得黎帶多少少爽😝口感同香氣都多左重😙.▪ 1++韓牛石鍋飯 ($188)鮮嫩滑滑既頂級生韓牛肉(主角)🐃拌埋生蛋黃 • 洋蔥 • 菠菜 • 蘿蔔...🥣睇落 • 食落層次都勁豐富,食到底仲有香口飯焦🤎.▪野飲生果梳打夠晒𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡🍹▫️柚子檸檬梳打($42)▫️青檸檬梳打($42).~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•
大圍站🚇上蓋新商場📍圍方𝐓𝐡𝐞 𝐖𝐚𝐢
有新商場✨梗係會有新餐廳啦✨
咁我去得……就梗係要食野啦🍽️
見依間裝修幾靚,座位又夠闊落🛋️
平日都唔少客,就試下🤭

▪韓式前菜 (𝐅𝐫𝐞𝐞)
泡菜 • 醃蘿蔔 • 大豆芽 • 海帶絲 • 爽爽醃青瓜
前菜

▪特等牛肋骨 ($388)
叫得"特等",一定有番咁上下斤量啦,夾起勁長🤩
要先剪開𝟐段✂️先夠位放落爐燒呀🔥
唔好諗住咁大件就會韌 / 難咬,食落係勁淋 • 嫰嫰💕
特等牛肋骨

▪和牛肋眼上蓋 ($220)
即係肉眼表面既部位🥩
油花都幾靚,食落牛味幾濃 • 有肉汁💦
和牛肋眼上蓋

▪木槿花和牛壽喜燒 • 𝟓件 ($188)
薄薄一片,快手輕輕燒過後🔥
點埋加左蔥既蛋汁,滑滑得黎帶多少少爽😝
口感同香氣都多左重😙
木槿花和牛壽喜燒

▪ 1++韓牛石鍋飯 ($188)
鮮嫩滑滑既頂級生韓牛肉(主角)🐃
拌埋生蛋黃 • 洋蔥 • 菠菜 • 蘿蔔...🥣
睇落 • 食落層次都勁豐富,食到底仲有香口飯焦🤎

▪野飲
生果梳打夠晒𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡🍹
▫️柚子檸檬梳打($42)
▫️青檸檬梳打($42)

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺抽風系統好好,食完個身唔會有油煙味😎
2023-09-09 112 瀏覽
位於圍方商場內的這間韓國餐廳,提供了美味的韓國燒烤、石頭窩飯和雪濃湯等特色料理,整體來說非常不錯,尤其是他們的燒肉。首先,韓國燒烤是這家餐廳的招牌菜之一。他們選用了優質的肉品,口感鮮嫩多汁。無論是雞肉還是牛肉,都有不同部位和 醃製 選擇和有特色,但試過三種都很好味。另外,他們的石頭窩飯也十分推薦。石頭窩飯是一種傳統的韓國料理,餐廳用熱騰騰的石鍋提供煮飯服務。飯在石鍋中保持著熱度,並且底部會形成一層金黃酥脆的焦糖。搭配上鮮嫩的肉末、蔬菜和調味料,每一口都帶來豐富的口感和濃郁的味道。最後,他們的雪濃湯和飲品也值得一試。總之,在圍方商場內的這間韓國餐廳給人留下了深刻的印象。他們的韓國燒烤、石頭窩飯和雪濃湯都十分出色,特別是燒肉更是令人難以忘懷。如果你喜歡韓國料理,這裡絕對值得一試。

2023-09-06 147 瀏覽
兩個人去食,食咗$900。食物普通…食物質素同佢價錢完全唔成正比。唔明點解啲人覺得幾好食..呢個價錢好多其他燒肉店食得豐富過佢好過又好食過佢。好多環境仲要高級過佢好多大有店在….完全唔推薦大家去。
兩個人去食,食咗$900。食物普通…
食物質素同佢價錢完全唔成正比。
唔明點解啲人覺得幾好食..
呢個價錢好多其他燒肉店食得豐富過佢好過又好食過佢。
好多環境仲要高級過佢好多大有店在….
完全唔推薦大家去。
2023-09-05 128 瀏覽
去了大圍圍方剛開幕不久的韓國燒肉料理💗 看到之前口碑都很不錯😋所以跟家人一起來吃吃。晚市5:30開門,未開門在門前已經有條小隊伍🥰裝修時尚亮麗有格調,卡位雅座闊落舒適。先來5款韓式涼拌前菜和芝士粟米🫶🏻點了幾款肉肉,來到看到油花靚靚🤤🔶特等牛肋骨店家招牌的肉肉🥳超長一件,要剪開2段才放到上爐燒。燒過後入口有豐富的肉汁,啖啖肉,肉質嫩軟,超讚的。🔶三筋肉配肩芯肉一次過可以2款牛肩胛部位🫶🏻三筋肉和肩芯肉各有2片。三筋肉入口爽脆,牛味香濃。而肩芯肉口感軟嫩細膩,各有各特色。🔶木槿花和牛壽喜燒共有5大片圓圓的木槿花和牛💗肉脂分布平均,牛味香濃又帶甘香。沾了蛋汁,柔嫩口感再提升。🔶韓牛石鍋飯用熱騰騰的石鍋盛著,韓牛顏色粉嫩很誘人💗還有雞蛋和蔬菜絲,服務生替我們拌好,每口都充滿濃郁牛香,最喜歡有𣎴少的飯焦🫶🏻香噴噴又有口感。🔶荔枝梳打丶柚子檸檬梳打清爽又充滿果香的梳打飲品,跟韓國燒烤真的很搭配💗一解燒肉的膩感。

🔶特等牛肋骨

🔶三筋肉配肩芯肉

🔶木槿花和牛壽喜燒

🔶韓牛石鍋飯

🔶荔枝梳打丶柚子檸檬梳打

2023-09-04 83 瀏覽
最近大圍開咗新商場,裡面有唔少食肆,於是約埋朋友一齊去食下野。我地去咗一間韓燒店,裡面好有格調,位置寬敞。一入餐廳Staff就會上前菜,有菠菜、芽菜、泡菜等。佢嘅芝士粟米可以無限refill,搞到我地不斷食,refill咗四五次🤣肉類方面我地叫咗特級牛肋骨、三筋肉配肩芯肉同埋木槿花和牛壽喜燒各一份。特級牛肋骨真係超大份,睇相就知佢真係好大條!三款肉類色澤都好靚,油脂分布平均,食落唔會有油膩感。木槿花和牛壽喜燒配搭醬油同日本生雞蛋,食落味道更有層次~主食我地叫咗1++韓牛石鍋飯。上菜後店員會幫你撈勻所有配料,十分窩心。石鍋飯飯粒粒粒分明,韓牛肥美,食完好滿足。

2023-09-02 1751 瀏覽
本住港人貪新鮮既特質,圍方絕對係最近人氣高企既商場,星期六日成個場都係人來人往,所以我早有準備,book定枱試全新既韓國品牌「Galbi Gung」餐廳以木色為主調,燈光柔和,梳化既座位非常闊落,入到去一d油煙味都無,抽風系統做得好好,環境舒適5小碟有泡菜、芽菜、海帶、醬瓜,因為好鍾意食泡菜,所以轉了2碟,食完第一輪如果想添加係需要加$40,之後就可以任添和牛特選有和牛牛舌,和牛上肋肉,極上牛小排 & 和牛肋眼上蓋4款和牛部位都牛味濃郁,牛肋眼上蓋更加係稀少部位,肉質嫩滑,油脂分布均勻,輕輕燒一燒已經甘香美味黑毛豬燒肉特選有汁燒豬皮、韓式豬腸、慶州黑毛豬五花肉 & 水果醬油豬梅肉豬皮同豬腸醃過後好入味,煙煙韌韌好好咬兩款豬肉都係韓式帶甜既醬油醃法,係我鍾意既味道熟成韓式醬油三吃有慶州黑毛豬五花肉、水果醬油挑骨雞翼 & 和牛牛小排呢個餐有豬雞牛,岩晒樣樣都想試或唔知揀咩好既朋友木槿牛肉飯每個餐都會跟一個牛肉飯,配以生雞蛋同生蔥,平時唔食蔥既我竟然覺得d蔥一d都唔腥仲有d甜,成碗撈勻黎食真係好好味呀環境感覺時尚舒適,食物非常高質,午市套餐價錢都幾抵食,如果d小碟唔洗加錢可以任添就更加per

5小碟

和牛特選
有和牛牛舌,和牛上肋肉,極上牛小排 & 和牛肋眼上蓋

黑毛豬燒肉特選
有汁燒豬皮、韓式豬腸、慶州黑毛豬五花肉 & 水果醬油豬梅肉
豬皮同豬腸醃過後好入味,煙煙韌韌好好咬
兩款豬肉都係韓式帶甜既醬油醃法,係我鍾意既味道

熟成韓式醬油三吃
有慶州黑毛豬五花肉、水果醬油挑骨雞翼 & 和牛牛小排
呢個餐有豬雞牛,岩晒樣樣都想試或唔知揀咩好既朋友

木槿牛肉飯

環境感覺時尚舒適,食物非常高質,午市套餐價錢都幾抵食,如果d小碟唔洗加錢可以任添就更加perfect了😝

木槿牛肉飯
在這個繁忙的都市生活中,我們經常渴望一場與朋友或家人共享的特別用餐體驗。最近,我有幸吃了一場令人難以忘懷的奢華韓式烤肉盛宴。這個餐廳將傳統的韓國烤肉融合了奢華食材和獨特的調味,帶給了我們一場無與倫比的味覺冒險。燉牛筋牛舌、和牛肩肉盛、和牛外裙肉以及慶州黑毛豬水果醬油五花肉。每一道菜都展現了優質的食材和精湛的調味技巧。燉牛筋牛舌的口感柔軟,肉質鮮嫩多汁,而和牛肩肉和外裙肉則帶有豐富的油花,入口即化。慶州黑毛豬水果醬油五花肉則是一道獨特的創意,豬肉與水果醬油的結合令人驚艷,帶來了一種甜中帶鹹的美味。接下來,我們品嚐了帶子牛油燒和牛肉大醬湯。帶子牛油燒的帶子鮮嫩多汁,搭配融化的牛油,散發出誘人的香氣。牛肉大醬湯則是一道濃郁的湯品,牛肉的風味融入湯中,與醬汁的辛辣味道完美匹配。這兩道菜呈現了韓國料理中深厚的味道和豐富的層次感。結束這場盛宴的是烤香蕉配朱古力肉桂粉和焦糖布甸。烤香蕉配朱古力肉桂粉是一道創意的甜點,熱烤的香蕉與朱古力和肉桂的組合令人驚艷。而焦糖布甸則是一道經典的甜品,口感滑順,焦糖的甜味與布甸的濃郁味道完美融合。這場奢華韓式烤肉盛宴給我留下了深刻的印象。不僅食材的優質和調味的精湛令

這場奢華韓式烤肉盛宴給我留下了深刻的印象。不僅食材的優質和調味的精湛令人讚嘆,更是這種融合了奢華和傳統的獨特風味,帶給了我們一場令人難以忘懷的美食體驗。如果你正在尋找一個獨特而豪華的用餐選擇,我強烈推薦這家餐廳。奢華韓式烤肉將帶給你一場味覺盛宴,讓你的味蕾沉浸在獨特而美味的菜餚之中。無論是與朋友共享還是與家人共度時光,這場用餐體驗絕對不容錯過。
  • 烤香蕉配朱古力肉桂粉
  • 帶子牛油燒
  • 和牛肩肉盛
  • 牛肉大醬湯
大圍終於有新商場可以行喇 估唔到入面都有唔少正餐廳😍😍今次就推薦新韓國餐廳 갈비궁 Galbi Gung🇰🇷餐廳主打高級韓國燒肉 裝修以淺木色卡位為主 無論環境定服務都好高質 完全可以無限時享受燒肉🥰餐廳店名갈비指既就係招牌上等韓式牛肋骨🥩呢度既提供既牛肉保證高質素 無論係牛肋骨定其他部位都唔需要醃料😋簡簡單單沾芝麻鹽已經好好食🧂🐮特等牛肋骨 $388招牌既特等牛肋骨果然符合期望👍🏻份量十足非常厚切 要cut開一半先擺得落個爐🔥牛肋骨既有牛既油脂 肉質好軟嫩啱曬鍾意啖啖肉嘅人🥰🥩三筋配肩芯肉(各兩件) $220食完牛肋骨之後 就更加期待其他部位既牛肉平時都比較少聽到三筋骨同埋肩芯肉🙈兩款都各有特色 建議先吃油脂分佈較少既三筋三筋入口較有嚼勁 可以享受牛既鮮嫩質感🥰而我更喜歡肩芯肉既油脂感 更加juicy💦🐄木槿花和牛壽喜燒 (5件) $188今餐飯最滿意既就係呢款和牛壽喜燒😋餐廳將雪花和牛排成木槿花既形狀🌼薄燒既和牛十分軟嫩 配上蛋黃同蔥花燒汁 入口柔軟唔韌 蛋黃同牛肉完美結合🍳1++韓牛生牛肉石鍋飯$188呢款生牛肉石鍋飯完全係普通石鍋飯既upgrade版店員會係上菜時將1++韓牛生
大圍終於有新商場可以行喇 估唔到入面都有唔少

嗜酒人士可以試下以韓國酒配搭燒肉🔥

🏡갈비궁 Galbi Gung
📍大圍車公廟路18號圍方3樓331號舖
2023-08-27 160 瀏覽
韓式BBQ 通常會有通風設備但係呢間唔覺有。個爐,staff話已經最大火但係連牛肉擺上去燒左半個鐘都未熟變左生牛肉乾🤦🏻‍♀️ 問一個staff會見到佢要問其他staff,最後離既staff話個爐其實得中間燒到野,其他邊邊位無乜火既 🤦🏻‍♀️ 所以所有既肉係唔會燒得均勻,有d 燶面但入面係生既!!!!!前菜食完無得免費添,要比$40 先添。份量唔夠:一個$158定食(一人份量),2塊牛、2塊雞、3塊豬、一嚿蘑菇、一塊蓮藕、兩塊細南瓜同一碗牛肉碎飯。可能我大食/ 肉食獸,但我唔覺得$158 食咁少野係值個價錢。。。可一不可再。多過2人食飯既話唔好過離因為係慢食BBQ,每次燒一兩塊肉就無位燒。
韓式BBQ 通常會有通風設備但係呢間唔覺有。

-「갈비궁 Galbi Gung」位於大圍新地標 - 圍方 The Wai新開張一個月 終於都到我去try try😋我地卜左落場後17:30我哋諗住早少少去可以入場先17:20到門口 都已經企咗一班食客等開門👀menu上提供多款優質燒肉食材😍揀左幾款食下⋯入座後未開始點餐前 店員先送上餐前小食😋醃青瓜、醃蘿蔔、蓮藕、芽菜、泡菜等等餐廳抽風做得好好 食完無乜油煙味👍🏻🥩三筋 配肩芯肉(各2件) $220大大塊薄切牛牛 牛味好濃郁 好新鮮嫩滑👍🏻🤤油脂分佈好均勻 肉味同油香比例岩岩好🥩木槿花和牛壽喜燒 $188擺盤成朵花咁 📸打卡able 每邊大約燒5-10秒 😋等牛肉上色就得再將蛋同壽喜燒醬撈勻 點埋牛肉落去一口塞 口感更順滑👍🏻🥩燒特等牛肋骨 $388大大條超吸睛牛肋骨 卷刀切到好大條 🤓唔會太薄燒完都仲有勁多肉汁 好軟腍 牛味濃 油脂係口中大爆發🔥🥩1++韓牛生牛肉石鍋飯 $188熱辣辣石鍋🍲 店員會幫手撈匀個飯🍳生雞蛋被吉開果下真係好治癒牛肉同蛋均勻佈滿成個飯 好味👍🏻 石鍋底仲有飯焦 好有咬口🥤提子梳打 $42🥤菠蘿梳打 $42

我哋諗住早少少去可以入場先
17:20到門口 都已經企咗一班食客等開門👀
menu上提供多款優質燒肉食材😍揀左幾款食下⋯
入座後未開始點餐前 店員先送上餐前小食
😋醃青瓜、醃蘿蔔、蓮藕、芽菜、泡菜等等
餐廳抽風做得好好 食完無乜油煙味👍🏻

牛肉同蛋均勻佈滿成個飯 好味👍🏻 石鍋底仲有飯焦 好有咬口

🥤提子梳打 $42
🥤菠蘿梳打 $42
2023-08-25 114 瀏覽
大圍開左個大型商場,梗係要去朝聖下啦,行到3樓見到有間行韓風路線既後生仔女做侍應既韓國餐廳”Galbi Gung”,舖面又好型格,就同朋友入去解解思鄉病.座位好寬落,卡位坐得好舒服,入面仲有吧枱,Chill爆! 前菜5小碟,都好高質,唔hea,特別鍾意食泡菜同醃青瓜,爽口,酸酸辣辣咁,好醒胃.食肉獸梗係必食韓燒,叫左牛既刁鑽部位,三筋配肩芯肉,薄切,但牛味好濃郁,好新鮮,同之前食過既溫體牛有得揮,油脂分佈好均勻,同時吃到肉味同油香,肉質好嫩滑之餘,帶咬口,口感好豐富,好好食!木槿花和牛壽喜燒,擺盤好吸睛,成朵花咁,打卡一流,和牛霜降好平均,口感順滑,充滿牛肉既天然肉味,牛油香係口度徘徊,正!店員好Nice咁話將蛋搞勻,點埋壽喜燒醬,更加惹味!燒特等牛肋骨係我至愛,厚切,但肉質好柔軟,牛味比之前2款更濃,牛肉味同油脂係口中大爆發,牛魔王一定必叫,超好食!韓牛生牛肉石鍋飯,上面打左只生雞蛋,店員好純熟咁不斷搞勻,每粒飯都癡滿蛋同牛肉,牛味同蛋味balance得好好,識食梗係食飯焦,入口脆卜卜又帶D焦香,好味!烤香焦配朱古力肉桂粉,原來係香蕉上面加沙糖,再拿去燒,燒完會有焦糖既效果, 蕉味更
座位好寬落,卡位坐得好舒服,入面仲有吧枱,Chill爆!
烤香焦配朱古力肉桂粉,原來係香蕉上面加沙糖,再拿去燒,燒完會有焦糖既效果, 蕉味更加突出,仲可以加肉桂粉同朱古力醬,好得意,好好玩,仲要好好食!
烤棉花糖夾心餅乾,又係有得玩,有得食既甜品,燒到軟綿綿,有D融既棉花糖,夾住消化餅,做到外脆內軟既口感,自己整既特別好食^^
食到好滿足,飲返杯酸酸甜甜既柚子檸檬梳打消消膩,食物真係好高質,坐得又舒服,大滿足^^
2023-08-02
2023-08-25 1192 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕大圍有好去處啦!圍方入面真係有好多好嘢食,形形色色都有!🤣依間嘅韓國餐廳갈비궁 Galbi Gung雖然係新開張,但平日同埋周末都排長龍!😌撞正晚餐時間,難免要等耐啲嘅,不過等嘅時間睇吓Menu好快就到!😝今次揀咗宮・盛宴,五個項目都足夠!😏一嚟到先食咗個豆腐海苔沙律,🤪有一種清爽,😛豆腐味道 重豆香滑溜好味!😋燉牛筋牛舌嘅口感軟爛入味,😌仲有一種好濃郁嘅牛肉香!😗燒肉拼盤嘅質素好高,🤣入面有和牛肩肉盛、和牛外裙肉、😆慶州黑毛豬水果醬油五花肉,肉質都好嫩滑,😛好鍾意慶州黑毛豬水果醬油五花肉嘅味道,酸酸甜甜仲好有油脂風味!😋帶子牛油燒有奶油香又有海鮮鮮美!😝帶子熟咗之後口感嫩滑!🥳想暖下胃就一定要試下牛肉大醬湯,😌味道濃郁,😆仲好入味!😝甜品就食咗烤香蕉配朱古力肉桂粉,😛食之前加少少白砂糖,😎再燒一燒令佢焦糖化,😗更香甜!🤪加上朱古力嘅甜味同埋肉桂香氣,味道更豐富!🤭食燒肉又點少得梳打呢?😍菠蘿梳打同埋荔枝梳打又清爽又有水果香甜味,🤩解膩又清新!🥳🌕最後MoonMoon好滿意依間韓式餐廳,燒肉質素高,通風都做得好好!而且店員服務都好有熱誠,體貼又細心!下次嚟圍方
🌕Hello我係Moon🌕

今次揀咗宮・盛宴,五個項目都足夠!😏

豆腐海苔沙律

燉牛筋牛舌嘅口感軟爛入味,😌仲有一種好濃郁嘅牛肉香!😗
宮・盛宴

燒肉拼盤

帶子牛油燒有奶油香又有海鮮鮮美!😝帶子熟咗之後口感嫩滑!🥳
帶子牛油燒

想暖下胃就一定要試下牛肉大醬湯,😌味道濃郁,😆仲好入味!😝

烤香蕉配朱古力肉桂粉
焦糖布甸

荔枝梳打

🌕最後MoonMoon好滿意依間韓式餐廳,燒肉質素高,通風都做得好好!而且店員服務都好有熱誠,體貼又細心!下次嚟圍方再食過!🌕
豆腐海苔沙律
宮・盛宴
燒肉拼盤
帶子牛油燒
烤香蕉配朱古力肉桂粉
焦糖布甸
荔枝梳打
2023-08-24 105 瀏覽
新開咗咁大間商場梗係要去行下啦!呢度好熱鬧,見到呢間燒肉裝修好靚,就同朋友入咗嚟試下~我地唔想諗咁多,所以嗌咗個二人餐嚟食,見佢有前菜主菜同甜品嗌咗嘢食無耐就有職員拎幾碟小菜嚟,有青瓜,泡菜同芽菜 etc.D小菜好開胃,加錢就可以任添Order左冇耐店員就送上前菜嘅燉牛筋牛舌,睇落冇乜特別,但食落有驚喜!牛筋同牛舌都煮到好淋,蘿蔔亦都好入味。味道方面有啲似日式嘅牛筋煮,啱晒我地口味😋個豆腐海苔沙律D菜好新鮮,份量都夠兩個人食。食咗D菜因間食燒肉無咁大罪疚感仲有冷豆腐同車厘茄~之後就上咗芝士粟米同埋帶子牛油燒,啲帶子好大粒呀!好期待煮完會係咩味餐廳主打燒肉,但估唔到呢度嘅冷麵都好好味。呢個雪梨水冷麵嘅麵質煙靭,配上清爽又酸酸甜甜嘅冷麵汁,加埋醃蘿蔔同青瓜絲一啖擺入口,真係夠晒消暑😌而且冷麵份量都幾多,一碗兩個人share都夠晒。終於嚟到主打嘅燒肉啦!呢盤係和牛肩肉盛,好正呀!見到D雪花分佈得幾平均,肥瘦適中,D顏色都好鮮艷,厚度都係適中呢碟牛仲會跟個蛋黃同D甜甜地嘅醬比我地點牛食,幾得意,都幾夾呀~呢個係慶州黑毛豬水果醬油五花肉同埋和牛外裙肉個牛係大一塊燒到咁上下要剪開嘅,呢個係厚厚地嘅
我地唔想諗咁多,所以嗌咗個二人餐嚟食,見佢有前菜主菜同甜品

D小菜好開胃,加錢就可以任添

仲有冷豆腐同車厘茄~
餐廳主打燒肉,但估唔到呢度嘅冷麵都好好味。
而且冷麵份量都幾多,一碗兩個人share都夠晒。
終於嚟到主打嘅燒肉啦!
呢盤係和牛肩肉盛,好正呀!

呢個係慶州黑毛豬水果醬油五花肉同埋和牛外裙肉
個牛係大一塊燒到咁上下要剪開嘅,呢個係厚厚地嘅肉,但唔會韌,仲好有肉汁
個豬都醃得好入味,同埋幾林,同牛肉一樣咁出色
呢個係肩肉盛嘅肉,薄薄地咁唔洗燒到全熟,超好味!
一路燒D肉一路燒芝士粟米同牛油帶子~
D帶子好新鮮,連埋D牛油好香口,不過我地唔小心煮得太耐(掛住食肉😖)
呢個烤香蕉配朱古力肉桂粉嘅甜品好特別呀,未見過呢樣甜品🤣
職員會換過燒網同埋同我地燒埋
如果面頭曬多D糖就好啦!因為個焦糖燒得好香,再多D會仲好食!
呢個焦糖布甸嘅質感同出面嘅布丁有啲唔同,有一種類似食moose嘅口感,夠滑,又好濃味,小編同朋友都好鐘意,係下次encore之選!

我地叫咗個柚子檸檬梳打同荔枝梳打嚟餸,夠哂refreshing!
大圍新商場圍方開咗啦,除咗望望新開嘅英皇戲院之外,一上到呢個商場就見到間韓式餐廳,就決定試試~開頭五碟冰涼伴菜,有涼伴芽菜、泡菜、辣蘿蔔絲、涼伴酸海藻、醃漬青瓜,個人最愛首款的芽菜,而友人則愛爽脆青瓜。冒住白煙的韓牛生牛肉石鍋飯先叫咗呢款,侍應幫忙搞拌後,生蛋心混合熱呼呼飯米更加香!友人同我亦點了荔枝梳打/提子梳打,個人喜歡前者,夏天配住粒粒荔枝特別夾。特等牛肋骨、木槿花和牛壽喜燒、三筋肉栗山肩芯骨,依次迅速送上。木槿花形整得好靚,蘸上蛋黃與蔥花燒汁,油脂最均衡的選擇!炭火燒成的牛肉特別咬口。餐廳燈光比較柔和,木質枱配梳發好舒服,裝潢感覺都很高檔。抽風系統都好,油煙好快就吸收。充足人手侍應好貼心。或者可以加句「小心梯級」在客人入座離座前後就更安全。閒日午後都幾滿座,而廁所就在餐廳門口附近所以幾方便。

五碟冰涼伴菜

韓牛生牛肉石鍋飯