終於試到依家喺銅鑼灣好出名嘅拿破崙!真係冇失望,拿破崙好脆,忌廉好啊,推介大家呢兩隻味,經過都真係可以試吓,難得平日去仲唔使排隊添🤓🤓宇治抹茶拿破崙中,抹茶忌廉非常之香,就算冇其他水果嘅配料,我都吃得津津有味,抹茶味真的非常香濃😙😙抹茶的清香和淡淡的苦味與奶油的甜滑完美結合😎😎至於士多啤梨拿破崙,底層的原味士多啤梨拿破崙和杏仁拿破崙酥交替堆疊,層次分明,口感酥脆。每一口都能感受到酥皮的香脆與細膩😝😝😝新鮮的士多啤梨讓整體的味道更加豐富。每一層的搭配都經過精心設計,無論是視覺還是味覺,都讓人感到滿足😉整道甜品不會過於膩口,反而令人感到清新。

整道甜品不會過於膩口,反而令人感到清新。
📍 GARIGUETTE (銅鑼灣)之前行過見到已經好想試但好多人排隊我又趕時間😅今次趁放假過特登過黎食🤭果然名不虛傳😋日本過江龍法式拿破崙脆酥即叫即做👍🏻牛油味香🧈非常酥脆🤤面層燒焦糖脆面更增添口感🤤✨開心果忌廉覆盆子 $155開心果味清香💚唔會太甜👍🏻 配上酸甜既覆盆子果醬開胃又好食✨蜂蜜檸檬 $145自家制蜂蜜檸檬🍋食落酸酸甜甜好清新👍🏻 檸檬忌廉都好滑好滑爽📍 GARIGUETTE (銅鑼灣)Shop D, G/F, Fashion Walk, 42-48 Paterson Street, Causeway Bay
📍 GARIGUETTE (銅鑼灣)

✨開心果忌廉覆盆子 $155
開心果味清香💚唔會太甜👍🏻 配上酸甜既覆盆子果醬開胃又好食

✨蜂蜜檸檬 $145

📍 GARIGUETTE (銅鑼灣)
日本過江龍 Gariguette 黎左一段時間人氣依然! 十多款拿破崙Mille-presse選擇,款款都咁吸引,選擇困難症既我真係揀左幾分鐘! 最後揀左數量限定既《宇治抹茶忌廉×士多啤梨》可以隔住玻睇到製作過程,甜品師好細心擺配料,成個藝術品咁! 用個盒裝住,拆袋食,都唔會整污糟手。兩片法式千層酥夾住,酥皮上有一層薄焦糖,一咬香脆輕薄。由京都宇治產既香濃抹茶製成吉士忌廉,抹茶濃郁微苦帶清新香氣,忌廉香滑creamy,紅豆味道唔甜。搭配士多啤梨🍓好有酸甜對比,口感層次更豐富。另外試埋《冧酒提子麝香葡萄》冧酒提子微甜,酒香突出,仲有d提子粒,味道芳香甜美,豐富果味層次,口感亦不過於濃膩。成個配搭有法式甜點既精緻,又融合左日本和風既細膩,令人一試愛上😍
日本過江龍 Gariguette 黎左一段時間人氣依然!

最後揀左數量限定既
《宇治抹茶忌廉×士多啤梨》
可以隔住玻睇到製作過程,
甜品師好細心擺配料,成個藝術品咁!

用個盒裝住,拆袋食,都唔會整污糟手。

兩片法式千層酥夾住,酥皮上有一層薄焦糖,一咬香脆輕薄。

由京都宇治產既香濃抹茶製成吉士忌廉,
搭配士多啤梨🍓好有酸甜對比,口感層次更豐富。

另外試埋《冧酒提子麝香葡萄》

2024-09-19 45 瀏覽
🍓宇治抹茶忌廉x士多啤梨京都宇治產地香濃抹茶製成的吉士忌廉加上酸甜士多啤梨配搭紅豆麻糬的和風拿破崙🌱最誇張係士多啤梨肉係舖得滿滿的,間唔中食到煙韌q彈的麻糬,爆餡又足料,拎上手就知好重手,份量十足!呢個每日係limited order,手快有手慢冇‼️🍓雲呢拿橙酒自家製吉士忌廉x 橙香干邑x雲呢拿籽呢款係最經典嘅味道,可以嚐到幼滑奶香的吉士忌廉。吉士沿用日本既材料,務求100%還原日本味道。蛋香配搭北海道3.6牛乳,香滑濃稠,甜而不膩~千層酥鬆脆,充滿牛油香,即時製作確保新鮮,我同朋友食到成身都係餅碎🤣

🍓宇治抹茶忌廉x士多啤梨

🍓雲呢拿橙酒
自家製吉士忌廉x 橙香干邑x雲呢拿籽
2024-09-18 47 瀏覽
📍GARIGUETTE銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖💕 日本人氣過江龍 拿破崙千層酥 🥯日本人氣法式千層酥品牌Gariguette 係香港銅鑼灣開左啦 〰️銅鑼灣店仲設有開放式廚房 可以透過透明玻璃觀賞廚師🧑‍🍳而每份千層酥都係即叫即製 新鮮出爐 特別香噴噴 ✨拿破崙有多款口味選擇 有鹹亦有甜 口感超酥脆 😍香滑奶茶忌廉芒果$168🇭🇰香港限定口味 千層酥極酥脆加上香濃的港式奶茶口感 🔝幼滑忌廉帶有茶香 仲有Juicy嘅芒果及黑糖核桃增添口感層次 💕整體清新又美味 成個感覺真係完美🤤開心果忌廉覆盆子 $155金黃色酥皮輕薄酥脆 加上酸酸甜甜的覆盆子醬和開心果忌廉 🔥內在的忌廉原材料由日本直送香港 忌廉入口輕盈 加分加分 💯
📍GARIGUETTE

整體清新又美味 成個感覺真係完美🤤

開心果忌廉覆盆子 $155
金黃色酥皮輕薄酥脆 加上酸酸甜甜的覆盆子醬和開心果忌廉 🔥
內在的忌廉原材料由日本直送香港 忌廉入口輕盈 加分加分 💯
超人氣打卡甜品 ,睇得又食得,就係位於銅鑼灣嘅GARIGUETTE 拿破崙Mille-pressé🥳重點係佢外層個拿破崙係超級脆!食落去真係有咔的一聲,鬆化香脆!最欣賞係個拿破崙就算放左4小時後食都仲係keep到咁脆身😍 不過建議即日食用,不宜放到第二日了,第二日就會淋左啦。一個人食晒成個都唔過分,真係會一口接一口食晒㗎😋宇治抹茶忌廉+士多啤梨🍓 $168幼滑嘅宇治抹茶忌廉,食到抹茶嘅苦澀味再加上士多啤梨嘅酸甜味,會中和左個味道。餡料仲有紅豆同麻糬就增加咗個口感。伯爵紅茶忌廉杏脯果醬 $145伯爵紅茶忌廉食落好香伯爵茶嘅味道,夠香夠茶味,杏脯醬食落都清新,呢個味道嘅拿破崙唔會話好甜~店員會喺玻璃面前製作成個拿破崙,睇住佢個製作情況,就好似睇住個藝術品咁,成個畫面都好靚😙😙😙又係另一種視覺享受。✨總結味道:🌕🌕🌕🌕🌑份量:🌕🌕🌕🌑🌑服務:🌕🌕🌕🌕🌑質素:🌕🌕🌕🌕🌑🍴 Gariguette @gariguette_hk 📍香港銅鑼灣Fashion Walk百德新街42-48號地下D舖::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::#銅鑼灣

宇治抹茶忌廉+士多啤梨🍓 $168

質素:🌕🌕🌕🌕🌑

🍴 Gariguette @gariguette_hk
#銅鑼灣甜品 #銅鑼灣美食
2024-09-17 46 瀏覽
❣︎ 日本過江龍鏤空拿破崙脆酥· GARIGUETTE 呢間拿破崙專門店係日本2021年開幕🎖️短時間內已經人氣急升 陸續開左好多間分店.呢個標誌性甜品鏤空的造型賣相好靚好打卡able📸半透明玻璃廚房可以睇住即叫即整 地方乾淨衛生🫶🏼♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.6/5 ✨ 原味士多啤梨 $165·杏仁拿破侖脆酥·特製吉士忌廉·土多啤梨一咬就即刻感受到脆酥的脆口🫨外脆內軟 中層內餡士多啤梨🍓新鮮清甜吉士忌廉絲滑香濃 ✨ 香滑奶茶忌廉芒果$168(香港奶茶忌廉)·奶茶忌廉·芒果·黑糖核桃忌廉選用了香港的經典奶茶☕️口味 充滿香港特色🇭🇰奶茶忌廉同新鮮芒果🥭味道好夾清新且甜而不膩🤤黑糖核桃增添了香脆口感 正👍🏻👍🏻👍🏻
❣︎ 日本過江龍鏤空拿破崙脆酥· GARIGUETTE

·杏仁拿破侖脆酥·特製吉士忌廉·土多啤梨
一咬就即刻感受到脆酥的脆口🫨
外脆內軟 中層內餡士多啤梨🍓新鮮清甜
吉士忌廉絲滑香濃

✨ 香滑奶茶忌廉芒果$168(香港奶茶忌廉)
·奶茶忌廉·芒果·黑糖核桃
忌廉選用了香港的經典奶茶☕️口味 充滿香港特色🇭🇰
奶茶忌廉同新鮮芒果🥭味道好夾
清新且甜而不膩🤤
黑糖核桃增添了香脆口感 正👍🏻👍🏻👍🏻

之前已經過留意到日本過江龍Gariguette🤗佢地既千層拿破崙造型勁靚,今次經過銅鑼灣一於試下😆店家設Open Kitchen,可以睇到店員組合既過程,單係睇都覺得好治癒🤣拿破崙餅設有咸甜口味選擇😚💫 Japanesque $168作為數量限定既口味,採用宇治抹茶忌廉×士多啤梨,店員於千層拿破崙餅上先吱上一宇治抹茶吉士忌廉🍵,再鋪上一層層既士多啤梨片🍓再加上抹茶忌廉、紅豆蓉同麻糬粒粒🥰再組合包裝😙一拎上手超重手好足份量😝招牌千層拿破崙口感勁鬆化酥脆☺忌廉冰涼柔滑帶抹茶特有甘香😝再配搭香甜綿密既紅豆蓉同煙韌既麻糬粒粒,口感層次超豐富👍💫 Rhum & Raisins $128另一款揀左冧酒提子乾忌廉/麝香萄葡🍇呢款吉士忌廉質地相對較結實,帶微微酒味,提子乾灑得滿滿😆

💫 Japanesque $168

💫 Rhum & Raisins $128

2024-09-16 43 瀏覽
上年喺日本食過好好味,開咗當然要嚟試吓啦!香港分店仲正有座位可以坐,買完可以坐低慢慢食,我覺得香港味道更加好味,只係價錢比起日本就貴啲啦,但係唔使飛又可以食到日本甜品,貴少少都值得啊!😍😍🍓原味士多啤梨 $165🍇冧酒提子麝香葡萄 $128拿破崙真係非常出色,非常鬆脆,一咬就見到好多層,表面仲有好多焦糖,一啲都唔會膩,忌廉甜度啱啱好,完全唔會過甜,配埋酸酸甜甜嘅士多啤梨簡直一絕,一個人都可以輕鬆食晒一個🤭未食過嘅一定要試,強烈推介!

🍓原味士多啤梨 $165
🍇冧酒提子麝香葡萄 $128

. 📍#GARIGUETTE難得日本GARIGUETTE 首間官方海外分店選址係香港,而且自家創作的千層拿破崙 Mille-presse 即叫即製,百分百還原日本嘅味道,碎碎念想食好耐!呢間一直高人氣,太多人食經常無哂心水款式👅今次終於同朋友黎食啦👏🏻💚 開心果忌廉覆盆子 Pistache & Framboise $155作為開心果嘅我一定order呢個味!😆濃厚開心果忌廉配酸甜覆盆子豪無違和感,NUTS味同焦糖不嬲都夾,吉士醬甜度適中,夾於拿破崙脆酥之中,好想一口一口食哂去😋拿破倫真係世界級鬆脆,咔嚓咔嚓聲,建議即日食!!隔日無咁好食啦🤧🤎 冧酒提子Rhum & Raisins $128今次呢款係店員選擇比我🍻正好我係酒鬼☺️冧酒味濃同時提子乾可帶出果味,食落有新鮮感,重點呢個味唔會食到好肥膩,呢啲甜品無咁有罪惡感😂唔錯唔錯!——————————————-📍 GARIGUETTE🏠 銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖 #hkfoodstep#hkfoodstep銅鑼灣#hkfoodstep甜品#hkfood #hkfoodie #hkcouple#銅鑼

. 📍#GARIGUETTE

#hkfoodstep甜品
#hkfood #hkfoodie #hkcouple
#銅鑼灣美食
  • 開心果忌廉覆盆子
嘩嘩嘩嘩(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!!! 是大名鼎鼎的鏤空拿破崙呀~日本的🧡𝐆𝐚𝐫𝐢𝐠𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞(๑˃́ꇴ˂̀๑) 真的太好吃啦~開幕時吃過一次,最近又想回味一下囉~原來店家推出好多新口味,一定要去試試啦~店家在𝟐𝟎𝟐𝟏年東京表參道開店,在東京、大阪、福岡及京都都有分店哦(ᕑᗢᓫ∗)˒!甜品來自法國傳統的千層酥⚡️,創意改良成圓形鏤空形狀,賣相超吸引,打卡度百分之百(๑ᵒ̴̶̷͈᷄ᗨᵒ̴̶̷͈᷅)。【 士多啤梨拿破崙🍓$𝟏𝟔𝟓 】拿破崙餅皮香脆可口,焦化餅皮,一吃愛上!!! 配上吉士醬和新鮮士多啤梨,美味しい!!!【 蜂蜜檸檬忌廉🍋$𝟏𝟒𝟓 】用上自家製的蜂蜜檸檬,清甜又清新,吃起來完全不膩🌟。兩款都好吃,但我更推介吃士多啤梨呀~•🇯🇵 𝐆𝐚𝐫𝐢𝐠𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞🗝️ #銅鑼灣 𝐅𝐚𝐬𝐡𝐢𝐨𝐧 𝐖𝐚𝐥𝐤百德新街𝟒𝟐-𝟒𝟖號地下𝐃舖

【 士多啤梨拿破崙🍓$𝟏𝟔𝟓 】

【 蜂蜜檸檬忌廉🍋$𝟏𝟒𝟓 】

🇯🇵 𝐆𝐚𝐫𝐢𝐠𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞
2024-09-02 110 瀏覽
自從呢間係日本過黎既甜品開左就一路都好想黎試下今日放假就黎試下啦!原來都開左好耐 之前係日本見到都好吸引同好好食!今次就試左佢個招牌士多啤梨🍓吉士酥皮批 🥰士多啤梨就算唔係當季 但個士多啤梨都唔酸喎竟然! 不過又唔算好甜 正正常常 之後講下佢既吉士 係超好食架!打得好濃好滑好creamy ! 我平時唔係好中意食吉士都覺得好好食啦!有下次!同佢個酥皮又幾脆喎💕🤣 雖然擺到上手唔算熱 但一定係新鮮當日整既我相信!下次試下其他味先😋
自從呢間係日本過黎既甜品開左就一路都好想黎試下
日本人龍店 ✨GARIGUETTE✨ 喺香港開設海外首間分店,終於唔洗飛到日本先食到佢地嘅Signature Mille-pressé法式圓形拿破崙🤗! 甜品控表示好想試晒全部口味🤤🌟原味士多啤梨 $165千層酥層次分明帶焦糖香,加埋滑溜嘅自家製吉士醬、士多啤梨片🍓口感一流,甜度都好適中,果然係招牌口味💯🌟伯爵紅茶忌廉杏脯果醬 $145千層酥嘅牛油香同焦糖香,再加順滑嘅伯爵紅茶忌廉、清甜杏脯果肉,味道酸酸甜甜😌,成個組合好夾! 第一次食呢個配搭, 好鍾意👏

🌟原味士多啤梨 $165

🌟伯爵紅茶忌廉杏脯果醬 $145

2024-08-25
  • 原味士多啤梨
>>香港限定口味未夠1點已經賣哂<<>>無論微酸定甜入心口味 總有一款啱你<<🥢🥢多選擇x 品牌 = 回訪率 80% 🥢🥢將拿破崙Mille-pressé呢種法式甜點嘅精緻發揮到極緻真係好勁!今次好貪心咁要咗2款水果口味👍兩款薄得嚟又做到層層酥脆嘅酥皮夾住涼浸浸但濃郁滑嫩嘅忌廉~⭐️雲呢拿橙酒味:主要用吉士忌廉x淡淡橙酒,食落creamy順口!⭐️蜂蜜檸檬忌廉:清新派至愛—用咗糖漬檸檬同蜂蜜,配埋忌廉酸甜度剛好,回味無窮~🏷️雲呢拿橙酒$118 | 蜂蜜檸檬忌廉$145

>>香港限定口味未夠1點已經賣哂<<
>>無論微酸定甜入心口味 總有一款啱你<<
🥢🥢多選擇x 品牌 = 回訪率 80% 🥢🥢

🏷️雲呢拿橙酒$118 | 蜂蜜檸檬忌廉$145
2024-08-26 71 瀏覽
This place has been all over my feed when i went to japan, but the lines were too long so i never got a chance to try. Was delighted to know it opened in hongkong as well. Today i tried the strawberry one and was soo happy with my choice. Strawberries were all very sweet and delicious. The crepe was crispy and flakey, and the cream was not too sweet. The size was quite large though so it was a good thing i came empty stomached.