2019-08-13 55 瀏覽
觀塘出名多工廈餐廳,而且好多都走西餐路線。晚餐叫左煎魚柳,跟餐有餐湯、麵包及飲品。餐湯係忌廉湯,味道普普通通。蒜蓉包反而好香脆好食!新鮮熱辣辣。Parma ham 沙律份量麵多,沙律菜新鮮, Parma ham都大塊,加埋醋好食。加左焗蠔,面上好多芝士,焗到金黃,蠔都唔乾。焗蜜糖雞翼,焗得幾好,蜜糖味夠出,雞翼皮又脆。主菜魚柳都ok, 夠滑。配薯條,炸得夠脆。豬手反面唔錯,大大件,個皮夠脆,又多骨膠原!最後甜品有brownie, 算整得唔錯!

觀塘出名多工廈餐廳,而且好多都走西餐路線。

蒜蓉包反而好香脆好食!新鮮熱辣辣。

加左焗蠔,面上好多芝士,焗到金黃,蠔都唔乾。

焗蜜糖雞翼,焗得幾好,蜜糖味夠出,雞翼皮又脆。

主菜魚柳都ok, 夠滑。配薯條,炸得夠脆。
豬手反面唔錯,大大件,個皮夠脆,又多骨膠原!

最後甜品有brownie, 算整得唔錯!
2019-08-10 65 瀏覽
星期六都要番公司ot,開始前同同事去食個飯先~尼間野係工廈入面,唔容易比人發覺~星期六都有lunch set😍是日餐湯係羅宋湯,意想不到地大碗、足料!味道都唔錯,酸度岩岩好!驚喜既地方係入面有通粉呀!餐包係蒜蓉包,有驚喜啊~即叫即烘,外脆內軟,蒜味勁香!好好味😋露荀帶子帶子risotto($108)店員話帶子冇貨,所以轉了蜆肉~都match,而且好多粒蜆!risotto煮得剛好,sauce好creamy😋澳洲西冷8oz($138)勁大塊又唔韌~份量十足呀!而薯條係粗戈隻,超薯!係太多salt,略嫌咸了少少黑松露蜜糖雞翼(+$15)焗得好好味,蜜糖既味道好香,但黑松露既味就唔係好食到🙈

星期六都有lunch set😍

露荀帶子帶子risotto($108)

澳洲西冷8oz($138)

黑松露蜜糖雞翼(+$15)
焗得好好味,蜜糖既味道好香,但黑松露既味就唔係好食到🙈
2019-08-06 53 瀏覽
今日同朋友去 Go Inside Kitchen 靜靜地食個晚飯。 哩度都幾容易搵係APM附近。我哋首先揀咗兩個主食。侍應姐姐建議我哋轉set, 加$90有頭盤、餐湯、餐包、餐茶、甜品。另加$68有黑松露蜜糖雞翼六隻。首先上咗蒜蓉法包四片。麵包洪得好香好脆。蒜蓉加牛油味好香好正。之後嚟咗兩個頭盤: 煙鴨胸田園沙律,煙三文魚田園沙律。《煙三文魚田園沙律》份量都幾多!三文魚有三片都幾厚身口感不錯。沙律菜都幾新鮮👍。主食我揀左《香煎帶子淡蝦醬意大利飯》$148。帶子很厚身大件,有三隻,香煎後味道很香。義大利飯處理得好好,軟硬適中,很嚼口。配上淡蝦醬味道很不錯。《黑松露蜜糖雞翼6隻》雞翼焗得又香又脆。蜜糖味好香甜。十分惹味。甜品我地揀了 《藍莓芝士餅》芝士味濃又滑。上面鋪上滿滿的藍莓醬,十分滋味又滿足!餐茶我叫了《熱檸檬茶》。哩度地點方便,食物質素比預期中出色,值得再來!

另加$68有黑松露蜜糖雞翼六隻。

之後嚟咗兩個頭盤: 煙鴨胸田園沙律,煙三文魚田園沙律。

《黑松露蜜糖雞翼6隻》
雞翼焗得又香又脆。蜜糖味好香甜。十分惹味。

餐茶我叫了《熱檸檬茶》。

哩度地點方便,食物質素比預期中出色,值得再來!

2019-08-01 59 瀏覽
係官塘工廈有好多形形式式大大小小餐廳,如果識路數,隨時發現好野。今日朋友帶我黎尼間西餐真的好好,而且係一間社企。一入門口就經過一間開放式的廚房,我看到一個老師傅帶住一個後生廚師做嘢。尼度裝修乾淨整潔,裡面食客似乎熟客居多。我點左一個set。首先黎個蒜蓉法包和南瓜湯法包蒜蓉味香,麵包航得鬆脆,南瓜湯好香濃,打得好幼滑。再黎煙鴨胸沙律煙鴨胸好軟好juicy,沙律好新鮮配陳醋好開胃。主菜係澳洲西冷伴紅酒汁塊扒火候控制得好好,外層炭燒甘香,內裡粉嫩,咬落啖啖肉汁,加上牛扒油花味迴甘,配合紅酒汁簡直無得頂。甜品係士多啤梨泡芙食完美味牛扒再食返個甜品,簡直係人生樂事,泡芙一啖一個,士多啤梨cream夠滑夠香而且奶味濃,真係好好食。配一杯我最愛的伯爵茶,我喜歡伯爵茶的香味,飲一啖心曠神怡。好滿意的一餐。
係官塘工廈有好多形形式式大大小小餐廳,
如果識路數,
隨時發現好野。
今日朋友帶我黎尼間西餐真的好好,
而且係一間社企。
一入門口就經過一間開放式的廚房,
我看到一個老師傅帶住一個後生廚師做嘢。
尼度裝修乾淨整潔,
裡面食客似乎熟客居多。
我點左一個set。
首先黎個蒜蓉法包和南瓜湯
法包蒜蓉味香,
麵包航得鬆脆,
南瓜湯好香濃,打得好幼滑。
再黎煙鴨胸沙律
煙鴨胸好軟好juicy,
沙律好新鮮配陳醋好開胃。
主菜係澳洲西冷伴紅酒汁
塊扒火候控制得好好,
外層炭燒甘香,
內裡粉嫩,
咬落啖啖肉汁,
加上牛扒油花味迴甘,
配合紅酒汁簡直無得頂。
甜品係士多啤梨泡芙
食完美味牛扒再食返個甜品
簡直係人生樂事,
泡芙一啖一個,
士多啤梨cream夠滑夠香而且奶味濃,
真係好好食。
配一杯我最愛的伯爵茶,
我喜歡伯爵茶的香味,
飲一啖心曠神怡。
好滿意的一餐。
2019-07-31 57 瀏覽
話說來觀塘一趟特地約了朋友午餐一聚,知道有一間社企餐廳所以訂了枱,我們大約下午十二時左右到餐廳,我們差不多可以包場,這裡環境都算舒服簡約,我們點了幾個餐share 食有帆立貝白酒忌廉汁寛條麵,美國自然豬肉眼扒,新鮮空運澳洲西冷,另外餐包括了湯及熱飲!嗰三款美食我們覺得豬肉眼扒最出色👍🏻好嫩!服務方面我們覺得非常好,很有禮貎很細心👍🏻值得支持的社企餐廳!另外我們用openrice 訂位有折呀!😀
另外我們用openrice 訂位有折呀!😀
用餐優惠
優惠券
2019-07-30 46 瀏覽
細妹約食飯,揀左呢間喺佢公司附近既社企餐廳。雖然個位置好方便,但個工廠大廈既環境,同埋間餐廳既裝修,都好普通。一個 set dinner 要二百幾蚊,雖然係 full set dinner,有齊沙津、湯、麵包、主菜、甜品同飲品,但都唔明點解細妹提議呢間 🤷‍♀️食落就明嘞!🙆🏼‍♀️間野樣樣野,都好有水準 😋 主菜(雙層芝士牛肉漢堡、巴馬火腿龍脷柳)好食不在話下,煙三文魚田園沙津、蒜蓉包、連杯咖啡都好好味 😍😍 最驚喜既係個湯 - 姜汁甘荀忌廉湯,未試過飲落左姜汁既西湯,啲味出奇地夾,個姜汁味夠得黎又唔辣,岩晒我💃 食食下,先為意到呢間野既食物配搭好有心思,例如個主菜龍脷柳,會用巴馬火腿配搭,啖啖鮮滑既龍脷柳夾雜著巴馬火腿既微鹹,有創意得黎又好味😋👍🏻👍🏻間餐廳做緊 8 折,叫兩個餐 total 4 百鬆啲,性價比黎講都唔錯,值得再試 🤗

食落就明嘞!🙆🏼‍♀️

2019-07-27
  • 蒜蓉包
  • 餐湯
  • 煙三文魚田園沙律
2019-07-21 58 瀏覽
今日和老公去觀塘行街,知道工廈有不少餐廳,而朋友就推介這一間,於是就來試一試我們一共揀咗兩個晚市套餐,前菜有三款沙律供選擇,我哋揀咗巴馬火腿蜜瓜沙律配無花果醬,香鹹的巴馬火腿配上清新蜜瓜,非常匹配,份量也很多另一款沙律就是煙鴨胸田園沙律,份量一樣都是很多,唔錯餐湯係羅宋湯,蔬菜用料豐富,幾健康主菜是黑松露帶子野菌意大利飯,黑松露味道非常香濃,三粒帶子亦好大粒,海鮮味重,risotto不會煮得太 “淋”, 鎖住醬汁香味令一款主菜是芝士焗西西里龍利柳,呢種煮法的龍利柳我係第一次食,上面鋪了一層厚厚的芝士,好邪惡啊!芝士和魚柳中間有秘製醬汁,少量蕃茄,幾特別甜品有士多啤梨泡芙和藍莓芝士餅,我特別鍾意士多啤梨泡芙,因泡芙內啖啖忌廉,好滋味

另一款沙律就是煙鴨胸田園沙律,份量一樣都是很多,唔錯

餐湯係羅宋湯,蔬菜用料豐富,幾健康

2019-07-19 53 瀏覽
一行3人睇完表演去社企餐廳幫襯餐廳係工廈裏面,所以內裏環境幾闊落我地睇完menu後決定散叫食。可惜遲左一步,豬肋骨已經賣晒見人地叫左好大份,重諗住試下唯有轉叫牛扒, 墨汁意大利飯同卡邦尼意粉每碟菜都standard size,味道都唔錯, 但以工廈既環境黎講,個價錢就略貴。
一行3人睇完表演去社企餐廳幫襯

餐廳係工廈裏面,所以內裏環境幾闊落

我地睇完menu後決定散叫食。
可惜遲左一步,豬肋骨已經賣晒

見人地叫左好大份,重諗住試下

唯有轉叫牛扒, 墨汁意大利飯同卡邦尼意粉

2019-07-18 94 瀏覽
大肚姊妹朋友臨盆在即,為左祝佢順利我地去左佢附近既地區食野,天氣咁熱大肚婆真係唔好四圍走。加上西餐比較多款式,所以今次去左由佢之前來過,覺得幾好的社企餐廳食下傾下RELAX下。餐廳在地鐵站附近既工廈,我唔熟呢區不在都好易找到,而且環境都唔錯,有一般街外的餐廳格調,氣氛好而且比較安靜,唔會嘈親BB~~HAHA食物選擇都幾多,我地叫左個RIBS, 意粉同埋個芝士焗大啡姑,遲下大肚朋友要坐月,四圍都冇得去,西餐應該都唔多有機會食,所以今次真係要食佢至LIKE既野至得。呢個卡邦尼意粉最平和$128,好香CREAM味,而且唔太重口味,意粉也好彈牙,好好的一個主食。佢有只溫泉蛋因有大肚媽媽我地要求另上,咁等朋友食左, 我先再加入去。味道好質地好滑。芝士肉醬焗大啡姑,一碟2件,$78 好濃烈的芝士味,加埋肉醬好似夾,而且用啡姑做底的感覺好特意,原來咁配合的口感是非常之好,大LIKE

卡邦尼意粉

芝士肉醬焗大啡姑

2019-07-13
卡邦尼意粉
芝士肉醬焗大啡姑
2019-07-15 3354 瀏覽
今日去觀塘行街,行街前就食個lunch先放假我最鍾意就搵間Cafe食,因為想享受優閒既時光係OpenRice搵到Go Inside Kitchen,預先打電話confirm左有位先上去上到去先知道原來係社企餐廳,地方都幾大,都適合包場,店員就安排左我地坐入面近窗既位,然後就送上Menu比我地星期六都會有Set Lunch供應,包括左餐湯,主菜及飲品餐湯係羅宋湯,驚喜既地方係入面有通粉呀!通粉加埋酸酸甜甜既羅宋湯,非常開胃呀,係主菜未黎之前可以填填肚餐湯仲跟埋蒜蓉包,即叫即烘,蒜味香濃,面包外脆內軟,好好味我地就+$12加左個沙律,沙律都好大份配左柚子醋,個醋好好味咁熱既天氣最好就食返d開胃既味道,鮮蝦茄茸天使面就岩哂我,鮮茄茸好開胃,配埋爽口蝦仁,味道都唔錯朋友就要左個豬肉眼朳配蜜糖芥末汁,豬朳煎得勁香,肉味香!除左以上之外仲+$15配左個黑松露蜜糖雞翼,焗得好好味,蜜糖同雞翼既結合真係冇得輸大家要多多支持社企餐廳丫
今日去觀塘行街,行街前就食個lunch先
放假我最鍾意就搵間Cafe食,因為想享受優閒既時光

星期六都會有Set Lunch供應,包括左餐湯,主菜及飲品

餐湯仲跟埋蒜蓉包,即叫即烘,蒜味香濃,面包外脆內軟,好好味

朋友就要左個豬肉眼朳配蜜糖芥末汁,豬朳煎得勁香,肉味香!

大家要多多支持社企餐廳丫

2019-07-13
2019-07-12 35 瀏覽
仲記得幾年前係官瑭返工, 成日都會去時運食野, 個時都有好多間出名餐廳, 但因為時運架升降機, 令到好多人都冇來啦, 但近日我聽朋友講時運有間西餐廳不錯, 咁就約左個舊同事去食下飯, 見下面, 上到去先知係以前都來過架, 環境一樣咁好, 有室外位置, 但個日落完雨天氣有點熱, 都係坐返室內好D我地叫左3樣野食, 本身想食牛排, 但我舊同事唔食牛的, 咁就吃豬啦, 我地叫左德國黑椒豬手($168),皮好好味, 肉剛剛好。跟住叫左個溫泉蛋卡邦尼意粉($128)同埋肉醬薯條($68), 份量都多既, 差D食唔哂

2019-07-04
  • 溫泉蛋卡邦尼意粉
2019-07-08 106 瀏覽
我女友向來一向嘴雕,但佢都話好食。但菜式名我忘記哂。抱歉。我個人就比較偏向服務同環境。呢間雖然只系系一所工廈內,但吾會輸比外邊既大餐廳。以下3點系本人既食後感。1)侍應服務態度幾好,細心。會詳細講解菜式與幫你安排好時間上菜。2)野食方面,真系幾好食,又平吾貴。要怪自己無得多胃,因為都幾多野想食。🤣3)最緊要環境夠哂 靜。好清休 有種享受感覺,系呢個節奏快既香港,可以有一間幾大又好環境的,實在難得。穩世的正野👍🏻值得一試
我女友向來一向嘴雕,但佢都話好食。

穩世的正野👍🏻值得一試
  • 新鮮空運澳洲西冷伴紅酒汁
  • 黑松露蜜糖烤雞翼
  • 溫泉蛋卡邦尼意粉
  • 蒜蓉法包
2019-06-23 162 瀏覽
今天又走進工厦吃一番,網上訂了半價優惠,不知有否中伏?試試吧!等工厦升降機要有耐性,預留10分鐘。18:00到達餐廳,環境可以,服務員真誠,有效率。以上食品有半價,我便試一試。雞湯味道清甜,雞肉也不少。焗蠔中規中矩,芝士多過蠔肉,愛吃芝士的你一定喜歡。焗大啡菇,焗得剛剛好,不會太乾,菇肉保持有水份。主菜來了,澳洲西冷扒,份量達水準,算有厚道,不會因半價而減量。我叫了半成熟,達標,肉質有牛肉味,淋身,如鹽份少一點就更好。薯條即炸,新鮮脆口。甜品是芝士蛋糕,入口味道可以。這價錢,可以,沒有中伏。

以上食品有半價,我便試一試。

雞湯味道清甜,雞肉也不少。

焗蠔中規中矩,芝士多過蠔肉,愛吃芝士的你一定喜歡。

焗大啡菇,焗得剛剛好,不會太乾,菇肉保持有水份。

薯條即炸,新鮮脆口。
甜品是芝士蛋糕,入口味道可以。

這價錢,可以,沒有中伏。

2019-06-21
  • 新鮮空運澳洲西冷伴紅酒汁
2019-05-21 152 瀏覽
透過openrice 預約, 賺左25分asia miles, 仲有85折有加一, 最終食左710元*叫SET 食抵D雖然在工廈, 其實位置尚算方便, 星期一不算多人, 但室內不散聲, 台與台之間距離較近, 有點聽不到對面朋友說話主菜點了BBQ汁燒原條西班牙黑毛豬肋骨($368)、黑松露帶子野菌意大利飯($238)沙津點了巴馬火腿伴蜜瓜田圍沙津甜點點了朱古力布朗尼 和藍莓芝士餅飲品點了凍檸茶 和 凍柚子茶餐湯是很稀很稀類似罐頭湯的羅宋湯, 不太有味蒜蓉包很香, 很夠味, 不是平時吃到淡淡的那種, 可是包是軟的不脆, 暖的, 美中不足其實沙津的汁 和上面的肉也處理得宜, 可惜菜不夠新鮮,苦另外點了兩個小食, 黑松露蜜糖雞翼($68) 及 法式芝士煙肉焗蠔($68)雞翼十分好吃, 應該是烤的, 有一點點的燶邊, 所以有焦香, 味道很好, 不乾亦很香口, 但其實沒有黑松露味道焗蠔不好吃, 不要點帶子很好吃, 煮得剛好, 飯亦剛好, 不過硬和過軟(意大利飯坊間常會煮成半生熟偏生硬 或完全熟過軟,其實很難做得好, 很難拿捏的), 很飽滿, 但一樣不夠黑松露味, 糊度不足, 稍微有些許乾本來沒預算
有加一, 最終食左710元*叫SET 食抵D

沙津點了巴馬火腿伴蜜瓜田圍沙津
甜點點了朱古力布朗尼 和藍莓芝士餅
飲品點了凍檸茶 和 凍柚子茶

餐湯是很稀很稀類似罐頭湯的羅宋湯, 不太有味

其實沙津的汁 和上面的肉也處理得宜, 可惜菜不夠新鮮,苦

焗蠔不好吃, 不要點

本來沒預算它這麼大份量, 薯條和伴菜可以不吃
但豬肋骨很美味, 肉本來就醃得夠味,但沒有醃過量, 保留豬肉味亦不老不韌不鞋口, 連著肋骨的薄膜一撕就斷, 骨肉分離
醬汁只是普通的bbq醬, 但配上這條骨是錦上添花, 毫不油膩, 是輕輕鬆鬆一個人吃掉整份都不會覺得heavy
屬於必食

甜點不行
餐飲也不行

性價比很低的一家店, 但豬助骨很好吃,會因為豬肋骨而再來
2019-05-20
  • BBQ汁燒原條西班牙黑毛豬肋骨
2019-05-21 4522 瀏覽
大概一個月前,到訪過尖沙咀一間社企餐廳,位置較偏遠,但個人認為很有意義,畢竟社企餐廳跟其他餐廳的性質不一樣,上次去的那間有弱聽的員工,令人關注到平等機會工作的問題。這次來到觀塘一間西餐廳,看了別人的評論才知道這間是社企餐廳,位置也算方便,於是便去了那兒。環境寬敞舒適,每張桌子與桌子之間的距離也不會太接近,但客人眾多,覺得有點兒嘈吵的說。看了看餐牌,還在想為何會跟上次去那間社企餐廳那麼相像,原來兩間是同一機構的,價錢都不便宜啊,主菜也要二百多元,連前菜、餐湯和甜品。除了套餐外,當然還可以選擇散點的食物,主要是主菜和意粉。最近比較缺乏錢的我,還是選擇套餐好了,套餐先是煙鴨胸沙律,沙律有一些開胃的黑醋,煙鴨胸有點兒偏鹹,但咬的時候感到它的軟稔,還是不錯的。是日餐湯為甘筍薑湯,甘筍湯算是常常在西餐廳出現的湯款,甘筍薑湯可真是第一次喝,個人其實不喜歡薑,甚至可以說是討厭,還好它的薑味也不算很重,甘筍也是健康的材料,還可以接受。很少看見人們在西餐廳會點薯條,其實常常吃意粉或意大利飯,試試漢堡也無妨啊。漢堡裏面的牛肉十分新鮮,牛味濃郁,下單的時候是說五成熟,還真是能做到,加上兩塊芝士,好有「芝」味啊

除了套餐外,當然還可以選擇散點的食物,主要是主菜和意粉。

薯條則有點兒遜免,下鹽下得太多了。
雙重牛肉漢堡配薯條

黑松露向來是我在西餐中很愛的一環,在這裡也不忘點一客黑松露野菌意大利飯,黑松露覆蓋了整客意大利飯,基本上每一口意大利飯都會有黑松露味
帶子明顯有燒過的味道,大顆而且爽口彈牙,很好吃!
黑松露帶子野菌意大利飯

不知為何,真的覺得這間餐廳沖的朱古力真的很好喝,不會太甜。

甜品方面,選擇了朱古力布朗尼,即是brownie,兩小件,充滿朱古力味。

最後想補充一些說話,餐廳內環境比較嘈吵,如果是想和伴侶或一至兩位朋友談心的話,或許要注意一下。值得一讚的是,有位女店員的收碟速度十分快,態度也良好。
2019-05-18
雙重牛肉漢堡配薯條