2020-01-27 1051 瀏覽
行日午市去,見到個場唔爆都知唔對路,但見到openrice 咁多正評,又零負評,咪戰下囉點知同行三人,兩人食牛扒,兩份一樣咁伏一個七成熟,一個五成熟,但兩塊都一樣咁un,個餐湯又咸,真係不了Let me recap in English, the steak didn't taste good. We ordered 2 steaks. 1 well done and 1 medium. They were just like chewing gum. Soup was salty also.

點知同行三人,兩人食牛扒,兩份一樣咁伏

2020-01-16 752 瀏覽
當日係朋友生日,餐廳本身住處於工廈上面,所以本身都沒有太大期望係環境到,不過因為見到間餐廳係社企所以幫襯下。咁環境係正正常常,乾淨企理,空間感都幾大,因為餐廳入面無放到好多嘅枱同櫈,枱與枱之間都有好大嘅空間可以自由出入。咁我地當日四個人叫咗四樣嘢食,分別係: 1. 黑松露蜜糖雞翼; 2. 空運澳洲肉眼; 3. 德國黑椒豬手; 以及4. 柏施圖汁荷蘭大啡茹寛條麵。佢地有夜晚嘅Set,我過我地無叫到因為想下場去飲下酒咁。前面三樣嘢食都好好食,係超過咗我嘅期望。豬手皮脆而肉入味,雞翼多汁,肉眼都唔錯。不過第四樣就百貨應百客,係有種比你覺得草味嘅感覺,我同另外兩個都唔太鐘意,不過生日果個就覺得唔鐘。就係咁!
題外話/補充資料: 訂位有八折
2020-01-07
慶祝紀念
生日
  • 黑松露蜜糖雞翼
  • 空運澳洲肉眼
  • 德國黑椒豬手
2019-12-18 712 瀏覽
今日同事帶我去公司附近一間社企餐廳食飯,餐廳裝修簡簡單單,地方濶落乾淨。是日餐牌有9款set lunch,餐湯+主菜+餐飲 ($88 - $288)今日仲做緊8折,好抵食😋餐湯🥣磨菇湯 ~ 餐湯唔夠熱,暖暖地,但磨菇味道濃郁,反而蒜蓉包又脆又好味😋美國自然豬肉眼扒 🍴切開中間小小粉紅色,侍應解釋話呢款係榖飼豬,所以生生地都ok嘅,不過肉質就真係有d鞋。同事果份香煎龍利柳,有些少雪味啦。其實整齊黎講,食物質數一般啦,但因為係社企,當然要支持下啦,下次應該都會再黎嘅😃

2019-10-21 691 瀏覽
銷售員A和同事每月一次又來Go Inside,可以了解到餐廳水準真的不錯,值得推介。其實最近三次來到,銷售員A都點同一個午餐,厚切豬扒配薯菜,再配合餐廳的芥末醬,完美配搭。每次來到的餐湯都有特色,這一次嘗到的是西洋菜忌簾湯,中西合壁,西湯口感中湯味道。銷售員回頭指數: 4分

銷售員回頭指數: 4分
2019-10-17
2019-10-05 393 瀏覽
平時喺觀塘放工,經過一棟工業大廈門口,成日都會聽到啲路人講,大廈上面有間社企餐廳好好食,於是上網search到。星期六放假又咁岩約咗朋友喺觀塘見面,見面前就同男朋友上去食個Set lunch😃。雖然餐廳喺工廠大廈入面,但係入到餐廳環境都好舒服,得到餐廳店員熱情款待,店員都好盡力及好有耐性介紹食物。而我哋兩個都鍾意食扒,所以就分別揀咗,🥩澳洲肉眼扒(8 oz) 伴紅酒汁<5成熟>同埋美國安格斯肉眼(12oz)伴紅酒汁<7成熟>。Set Lunch 有我哋兩個最鍾意嘅蒜蓉包及雜菜湯,另外我哋比餐牌上邊嘅黑松露蜜糖雞翼吸引住 (+$15有兩隻啦😁),又真係整得好好食喎,雞肉嫩嫩的🤤。話咁快我哋嘅扒就送到啦,仲有薯條同蔬菜伴碟,其實我想話我哋兩個嘅澳洲肉眼扒及美國安格斯肉眼都好有肉味同好juicy,雖然好大塊但係太好味,我哋兩個清晒😂。最後我哋仲叫咗甜品 (+$12) ,分別係朱古力brownie同士多啤梨泡芙😋。朱古力brownie食落去濃濃嘅朱古力味,而士多啤梨泡芙就夠清香。食完咁好食咁豐富嘅午餐,成個醒神晒💪🏼😁。特別係要稱讚店員,每一樣都好盡力好用心去介
特別係要稱讚店員,每一樣都好盡力好用心去介紹同招呼我哋,而且好有禮貌。請大家可以多多支持社企餐廳。
2019-09-28
2019-10-05 207 瀏覽
星期六晏晝,想食得豐富啲,所以揀咗呢度,除咗知道食物豐富之外,因為佢係一間社企餐廳。👍🏼👍🏼見到餐牌,就已經想食扒,所以揀了兩個扒餐。😅😅意大利菜湯,好香好濃,最特別嘅地方湯入邊係有意粉架,湯有意粉而家真係好少地方飲到,我幾鍾意因為有咬口。👍🏼👍🏼首先係安格斯肉眼扒,真係好香,賣相已經好吸引,食落更加覺得好有肉味,肉質非常淋,入口即溶。😍😍令一件扒係澳洲肉眼,呢件size細少少,不過食落口嗰陣時覺得肉味更濃,都好好食。不過整體都係鍾意安格斯嗰件多啲。另外兩件扒嘅配菜、薯條都係好好食。😋😋另外我額外嗌了蜜糖雞翼,煎得好脆好甜,而且價錢真係好抵,推介。🥰🥰最後我們點了兩個甜品,朱古力Brownie,同埋士多啤梨泡芙,甜品都有質素,食埋甜品非常滿足。🤩🤩

見到餐牌,就已經想食扒,所以揀了兩個扒餐。😅😅

2019-09-28
1 分鐘 (堂食)
2019-10-04 202 瀏覽
好耐之前食過呢到既lunch果時對佢印象已經唔錯,一年後重遊舊地睇下仲係唔係當初既味道先.lunch set屬中價,感覺同上年價格無咩差別.附上餐西湯羅宋湯及蒜蓉包,蒜蓉包烘得夠脆及蒜香味足.珍珠帶子淡蝦醬意大利飯,中意既fusion菜,將平時中式既蝦醬融入去意大利飯入面咁特別當然要試下有無伏.本身都覺得應該會伏伏地,但入口個味道比預期中match唔會好奇怪.而且蝦醬加左忌廉汁令醬汁幾杰身每啖都食到濃郁既蝦醬味.內裹配料都幾足有好多帶子粒同菇.意大利飯煮得夠淋食落有少少意大利米骨感.美國自然豬肉眼扒係餐廳是日推介既lunch,以$118黎講塊豬肉眼扒咁大同厚切係幾抵食.望落煎得金黃色內裏咁厚全熟得黎保持到嫩口但少少偏乾.味道醃得夠基本上唔洗額外調味都得.薯條係帶薯片粗薯條食落夠脆口.黑松露蜜糖雞翼加$15有2隻上枱雞翼充滿蜜糖汁入口蜜糖味更重.朱古力布朗尼加$12,上碟前經過加舊質感好軟熟朱古力味濃而且入口温暖.

附上餐西湯羅宋湯及蒜蓉包,蒜蓉包烘得夠脆及蒜香味足.

今日同同事開完會後, 搵左間好野, 當然要同大家分享啦😘今次係係觀塘區 ~ "Go inside Kitchen" 幫襯原因除左食評高之外, 另一原因,因為係社企形式營運, 更加要支持啦 !出左電梯好快已經見到又大, 又吸睛之招牌!首先,服務非常值得讚, 店員除左速度快之餘, 態度有禮, 望望 Menu, Lunch set 出奇地有成十款之多,價錢由七十幾至二百幾,任君選擇! 正當我既選擇困難症又出現之際, 店員就好詳細講解是日推介, 好快我就有決定啦~😅點完餐, 環顧下四周先, 午餐時段8成滿, 好彩地方夠大,所以坐位完全唔迫, 零壓迫感, 係忙碌既生活, 有少少時間舒服自在一下, Set Lunch包餐湯及包﹑主食及飲品 餐包~蒜茸法包~新鮮熱辣辣焗起, 勁香蒜香牛油味,焗得夠脆!! 餐湯~意大利雜菜湯~ 濃郁茄香, 食材豐富, 每一口都好滿足! "香煎原條龍脷柳"  ~ 魚肉十分嫩滑, 配合牛肝菌忌廉醬汁, 好味"美國豬肉眼朳"~ 雖然好厚, 但肉質一D 都唔"鞋", 煎得勁香, 出奇地滑, 一切就開, 再配芥末汁,提升了味蕾我地各人加左$12要 Dessert ,係 Blue
今日同同事開完會後, 搵左間好野, 當然要同大家分享啦😘
今次係係觀塘區 ~ "Go inside Kitchen"

出左電梯好快已經見到又大, 又吸睛之招牌!

Set Lunch包餐湯及包﹑主食及飲品

我地各人加左$12要 Dessert ,係 Blueberry Cheese Cake & Chocolate  Cake, 份量雖然較少,但因為主菜份量十足, 咁就啱啱好, 免得浪費食物!
Blueberry Cheese Cake之藍莓醬完全覆蓋件Cake ,出奇又唔會太甜 !
而 Chocolate  Cake 濃度唔係極高, 唔會苦, 2款味道都好啱我地!
2019-09-26
2019-09-29 206 瀏覽
今晚來到觀塘接朋友收工,上網見佢同之前食過既籽樂廚房(尖沙咀)係姊妹店,都係社企餐廳,覺得啲食物應該都正既,於是book左係度食晚餐。  平日晚上人流唔算多,工廠大廈又比較大面積,坐得好舒服,可以同朋友慢慢吹住水食,唔洗怕急住食完還台。蒜蓉法包 一人一塊,好脆,同今晚個意大利菜湯好夾。菜湯熱辣辣上台,入面好多料,好多蔬菜,仲有啲麵條,營養價值幾多幾高。頭盤揀左 煙鴨胸田園沙津,落左柚子汁好開胃,3塊煙鴨胸仲係涼涼地,好淋好易入口,好好食。到我地既主題喇,BBQ汁燒原條西班牙黑毛豬肋骨 ($368/SET),超級大條!! 上菜個下我同朋友都嚇親!!咁大條真係一個人食唔晒嫁!! 肋骨整到淋淋地,好容易切同咬。個BBQ汁都好正,下面仲有薯條。另外叫多左碟 香煎帶子淡蝦醬意大利飯 ($148),2粒大大粒嘅帶子,啲飯煙煙韌韌,醬汁都算飽嘅,我地2個女仔咁樣食法就屬於剛剛好喇。最後甜品揀左 藍莓芝士餅 2件,唔濟肚嘅唔洗擔心食唔落。個餅底都好脆,係新鮮整出來嘅。 野飲要左熱檸檬水,有樽熱水俾我自己倒嘅,一Set咁幾得意。埋單時店員仲送左coupon 俾我地下次幫襯用,全單8折。

意大利菜湯

煙鴨胸田園沙津

BBQ汁燒原條西班牙黑毛豬肋骨

咁大條真係一個人食唔晒嫁!!

香煎帶子淡蝦醬意大利飯

野飲要左熱檸檬水,有樽熱水俾我自己倒嘅,一Set咁幾得意。

藍莓芝士餅

埋單時店員仲送左coupon 俾我地下次幫襯用,全單8折。

2019-09-23
意大利菜湯
煙鴨胸田園沙津
BBQ汁燒原條西班牙黑毛豬肋骨
香煎帶子淡蝦醬意大利飯
藍莓芝士餅
得知觀塘有間社企餐廳,同朋友去試下先,食lunch時段,都好多人,餐廳坐滿曬人,但服務員的服務依然好好,帶位落單覆單招呼都好好。其實地方都幾大,店員就安排左我地坐入面近窗既位,好光猛,Menu上Set Lunch都有好多選擇,而且包埋餐湯,主菜及飲品餐湯係粟米忌廉湯,超大碗,有粟米粒同小小肉粒,比平時的餐湯多一倍,再配埋好香脆的蒜蓉包,應該係即烘,蒜味濃,超正。我叫了新鮮澳洲肉眼扒伴紅酒汁$138,再加了$8 叫了意粉,估唔到係用蕃茄炒的,越食越開胃,牛扒煎得香,叫了五成熟,牛肉汁Juicy,肉質夠淋。再加了$15配左個黑松露蜜糖雞翼,焗得好好味,沾滿蜜糖的雞翼,食到微微的黑松露香味。另一個餐叫了香煎原條龍脷柳配牛肝菌忌廉汁$108,好大塊,肉質唔會好散,餐飲叫了熱咖啡同熱檸水。走時過了兩點,啲座位都多返。

餐飲叫了熱咖啡同熱檸水。

走時過了兩點,啲座位都多返。
2019-09-24
2019-09-28 115 瀏覽
今晚朋友話要食豪啲,竟然係帶我嚟工廈呢間西餐廳,工廈都有高級餐廳?!let’s go inside and try!叫咗個set$238+單點飯$148煙三文魚田園沙律配柚子汁-煙三文魚油脂比例剛好,配上新鮮嘅菜同酸甜柚子汁好開胃蒜蓉法包-好香脆,蒜蓉味重仲有個清湯飲添!雙層芝士牛肉漢堡配薯條-個包大大個,大大啖咁食好滿足,牛肉叫咗五成熟火候啱啱好,薯條熱辣辣外脆內軟墨魚汁鮮蝦意大利飯-蝦夠大粒又爽彈,個烏卒卒墨魚汁飯好重口味,仲有啲菇混係入面增添口感朱古力布朗尼-一口甜點紮實有口感,朱古力味濃整體嚟講都唔錯,店員都好有禮貌,臨尾仲有優惠券送添!

叫咗個set$238+單點飯$148

蒜蓉法包-好香脆,蒜蓉味重

仲有個清湯飲添!

朱古力布朗尼-一口甜點紮實有口感,朱古力味濃

整體嚟講都唔錯,店員都好有禮貌,臨尾仲有優惠券送添!
2019-09-26
2019-09-28 130 瀏覽
很久沒有寫食記,也很少到外面吃晚餐,今天晚上就相約友人吃這家,這家工廈中的餐廳,環境算是寬廣,燈光柔和,雖然不算是太肚餓,但看到餐牌仍想點我最愛的漢堡餐。先上的是巴馬火腿伴蜜瓜田園沙律,作為前菜算是開胃的一道菜,它的外觀也非常吸引。然後是這道精選餐湯,味道濃郁,再來就是主菜雙層芝士牛肉漢堡配薯條,第一口咬下去時感到重重的芝士味,厚厚的牛肉,頓時滿足了我的胃。最後來的朱古力有布朗尼小小的,份量剛剛好。這家餐廳略為熱鬧,服務態度良好,有機會可以再去吃多一遍。

這家工廈中的餐廳,環境算是寬廣,燈光柔和,

雖然不算是太肚餓,但看到餐牌仍想點我最愛的漢堡餐。

先上的是巴馬火腿伴蜜瓜田園沙律,
作為前菜算是開胃的一道菜,它的外觀也非常吸引。

然後是這道精選餐湯,味道濃郁,

最後來的朱古力有布朗尼小小的,份量剛剛好。
這家餐廳略為熱鬧,服務態度良好,有機會可以再去吃多一遍。
2019-09-20
2019-09-25 126 瀏覽
與好友慶生日揀了這間工廠內的餐廳,吸引之處是它是一間社企,值得支持香港本土餐廳及服務。進到店內,環境寬闊,地方也整潔,整晚也只有兩台客人,服務也非常好,是個朋友相聚談心好地方。待我們五人到齊後,點了三個set dinner及追加兩款小食共同分享。先上餐包蒜香法包,香脆且濃郁蒜蓉,是開胃的好選擇,美中不足是沒有餐湯配搭。再來三款不同的沙律,巴馬火腿田園沙律配無花果黑醋汁,黑醋汁的酸調味中和巴馬火腿的咸是不錯的好配搭。另外煙鴨胸、煙三文魚田園沙律也一般,可隨個人喜好配上柚子汁。接著兩款小食也隨即送到 - 黑松露蜜糖雞翼煎得不錯,皮脆肉嫩,蜜糖味較出,也有淡香黑松露。另一款,芝士煙肉焗蠔不過不失,蠔不算很肥,味道濃厚。吃到這裡,有一位朋友已經飽了!來到主食,最快到的是BBQ汁燒西班牙黑毛豬豬肋骨,份量大,BBQ汁感覺像是叉燒汁,一半是肉一半是骨。最好味的是原切炸薯條,配搭茄汁,加上少少鹽,令我一條接一條地放進口裡。黑松露帶子野菌意大利飯也不錯。黑松露味較突出,也能吃到一小粒的松露,意大利飯煮得不錯!最後的主食是美國安格斯牛排配紅酒汁,又是很大份的,一人是一定吃不完。我們點了五成熟,所以肉質較

最後的主食是美國安格斯牛排配紅酒汁,又是很大份的,一人是一定吃不完。我們點了五成熟,所以肉質較韌,相信三成熟會更嫩口。紅酒汁配搭不錯,整體味道不錯,再一次有我最喜歡的原切薯條伴菜!

另外有三款甜點到來的時候已經有點點吃不消,幸好份量不大,每人一小口。甜品我就只嚐了芝士餅和泡芙,我較喜歡泡芙。
2019-09-24 5612 瀏覽
老公相約我晚餐帶了我來這家位於工廈內的西餐廳原來這家餐廳是社企形式營運~在網上先訂座有折扣優惠店面算廣,但座位不會迫得密密麻麻變狹窄反而好寬敞,幾有空間感!我們叫了一set Set Dinner,另加一份主食Set Dinner包前菜﹑餐湯﹑主食﹑甜品及飲品選了煙三文魚田園沙律配柚子汁﹑黑松露帶子野菌意大利飯及藍莓芝士餅另加$68要了法式芝士煙肉焗蠔單點的一款主食是加勒比海飛魚籽煙三文魚白酒忌廉汁意粉煙三文魚田園沙律配柚子汁,煙三文魚鹹鹹香香,配上清爽的沙律菜柚子汁微酸的,柚子味幾香,令人開胃!!蒜茸法包,蒜茸味幾香法包脆身,不會太硬太難咬~法式芝士煙肉焗蠔,芝士煙肉焗得夠香,但未算好惹味~蠔焗完之後也不會過熟,質感仍然軟嫩有汁帶有蠔香,幾好食~~餐湯是清雞湯,味道香濃但夠清澈!除了有雞絲外,還有些麵條在湯內味道不錯~加勒比海飛魚籽煙三文魚白酒忌廉汁意粉配料豐富,除了飛魚籽和煙三文魚外,還加入一些雜菌意粉質感爽滑,吸滿了白酒忌廉汁醬汁creamy而不會太膩爽脆的飛魚籽豐富了整碟意粉的口感!黑松露帶子野菌意大利飯,意大利飯夠creamy飯的熟度剛剛好~~帶子size算大粒,煎得夠香而不會
老公相約我晚餐
帶了我來這家位於工廈內的西餐廳
原來這家餐廳是社企形式營運~
在網上先訂座有折扣優惠

店面算廣,但座位不會迫得密密麻麻變狹窄
反而好寬敞,幾有空間感!

我們叫了一set Set Dinner,另加一份主食
Set Dinner包前菜﹑餐湯﹑主食﹑甜品及飲品
另加$68要了法式芝士煙肉焗蠔
單點的一款主食是加勒比海飛魚籽煙三文魚白酒忌廉汁意粉

煙三文魚田園沙律配柚子汁
柚子汁微酸的,柚子味幾香,令人開胃!!
蒜茸法包
蒜茸法包,蒜茸味幾香
法包脆身,不會太硬太難咬~
法式芝士煙肉焗蠔
法式芝士煙肉焗蠔,芝士煙肉焗得夠香,但未算好惹味~
蠔焗完之後也不會過熟,質感仍然軟嫩有汁
帶有蠔香,幾好食~~
清雞湯
餐湯是清雞湯,味道香濃但夠清澈!
除了有雞絲外,還有些麵條在湯內
味道不錯~
加勒比海飛魚籽煙三文魚白酒忌廉汁意粉
配料豐富,除了飛魚籽和煙三文魚外,還加入一些雜菌
意粉質感爽滑,吸滿了白酒忌廉汁
醬汁creamy而不會太膩
爽脆的飛魚籽豐富了整碟意粉的口感!
黑松露帶子野菌意大利飯
黑松露帶子野菌意大利飯,意大利飯夠creamy
飯的熟度剛剛好~~
帶子size算大粒,煎得夠香而不會過熟!
黑松露增加了整盤意大利飯的香氣~~
藍莓芝士餅
藍莓芝士餅,甜品的份量較少,但味道好吃!
細細件的芝士餅就鋪滿香甜的藍莓醬
芝士餅的芝士味恰好,整體不會過甜!

總的來說,雖然這是家社企餐廳
但食物質素不亞於其他工廈內的西餐廳
Just Go Inside and Have a Try
2019-06-20
黑松露帶子野菌意大利飯
2019-09-23 147 瀏覽
觀塘向來特別多餐廳選擇尤其隱藏於工廈裡的餐廳分分鐘都有驚喜今次來到時運工業大廈的Go Inside Kitchen甫進入內,感覺寬敞舒適,沒有太多別致的裝潢但就乾乾淨淨,讓人坐得安心食得愉快這裡的晚餐時段有set dinner供應包括了麵包、沙律、主菜、甜品及飲料但由於我跟朋友都不算太餓所以叫了可單點的mail courses分別點了德國黑椒豬手及新鮮空運澳洲肉眼伴紅酒汁先說豬手,這道菜確實是令人驚喜一來想不到一人份量的豬手size都幾大舊而且豬手真係做到皮脆肉嫩食入口啖啖脆卜卜豬肉肉質嫩滑且味道不會太咸,而且不會太乾身連埋脆皮一齊食,入口不肥膩,肥瘦適中口感非常好至於肉眼扒雖然不算切得太厚身但份量還是足夠大的,一個女仔食肯定亦好飽七成熟的肉眼,切開就見到粉紅色火候控制得好好,食落不會鞋口肉質非常幼嫰,再配點上醬汁,滋味一流而且值得一讚的是它們的配菜那些薯條炸得剛剛好黃金色的炸到外脆內軟另外其咖啡亦調得不錯 雖然沒有拉花圖案但味道香濃以工廈餐廳而言,這裡真正是賣食物味道及廚師手藝並非只賣裝潢及環境值得再來光顧
觀塘向來特別多餐廳選擇尤其隱藏於工廈裡的餐廳分分鐘都有驚喜
今次來到時運工業大廈的Go Inside Kitchen
甫進入內,感覺寬敞舒適,沒有太多別致的裝潢
但就乾乾淨淨,讓人坐得安心食得愉快

這裡的晚餐時段有set dinner供應
包括了麵包、沙律、主菜、甜品及飲料
但由於我跟朋友都不算太餓
所以叫了可單點的mail courses
分別點了德國黑椒豬手及新鮮空運澳洲肉眼伴紅酒汁
先說豬手,這道菜確實是令人驚喜
一來想不到一人份量的豬手size都幾大舊
而且豬手真係做到皮脆肉嫩
食入口啖啖脆卜卜
豬肉肉質嫩滑且味道不會太咸,而且不會太乾身
連埋脆皮一齊食,入口不肥膩,肥瘦適中口感非常好
至於肉眼扒雖然不算切得太厚身
但份量還是足夠大的,一個女仔食肯定亦好飽
七成熟的肉眼,切開就見到粉紅色
火候控制得好好,食落不會鞋口
肉質非常幼嫰,再配點上醬汁,滋味一流
而且值得一讚的是它們的配菜
那些薯條炸得剛剛好
黃金色的炸到外脆內軟
另外其咖啡亦調得不錯
雖然沒有拉花圖案但味道香濃
以工廈餐廳而言,這裡真正是賣食物味道及廚師手藝
並非只賣裝潢及環境
值得再來光顧