2021-12-07 119 瀏覽
呢間餐廳最近好受歡迎,原因係餐廳有兩層,設計時尚,環境舒適,大玻璃窗可以望到樂富外圍,感覺有少少似去咗台灣旅行。加上作為《大叔的愛》嘅拍攝場景,吸引唔少人嚟打卡,而餐廳食物質素亦都好唔錯:佢嘅set lunch 包括沙律🥗或西湯,有幾片薄麵包,然後主菜可以揀pasta, pizza or meat。我經常點明太子忌廉手工意粉,同埋四重芝味薄餅。先講明太子忌廉手工意粉,明太子配上忌廉,令到個意粉好香。意粉做到Al Dente,口感好好,雖然冇其他配料,但作為意粉怪,我經常都成碟掃晒!不過特別想介紹吓四重芝味薄餅!佢嘅特別之處係配蜜糖食,食嘅時候芝士香濃,蜜糖甜甜地,冇諗過兩件事會配合得咁完美。不過如果一個人食可能會有啲制,建議有朋友share就最好😋😋跟餐可以加甜品,我試過食佢嘅Tiramisu,味道亦都相當好,值得推介。Set lunch 每位$138,好適合朋友慢慢坐低傾偈。食物質素亦高,算是樂富比較高檔的西餐廳😊

• 四重芝味薄餅
全新Christmas Menu❤️場地絕對適合打卡慶祝 食物有驚喜.《帶子牛油果他他沙律》🥑切丁的帶子仍然保持爽彈鮮嫩同牛油果texture啱啱相反 matched.《和牛西冷(125g)配秘製紅酒汁》🥩將西冷切片 厚薄適中中心粉嫩色 入口一樣肉嫩美味蘑菇非常香濃 點埋紅酒汁再再再香多d.《松葉蟹肉海鮮手拉薄餅》🦀🍕真心有驚喜啊呢個pizza 批邊保持有煙韌咬感仍帶鬆軟 最食唔停口係因為有超爆足料海鮮真係有大大條松葉蟹肉 充滿蟹膏味嘅餅底之餘仲有原隻吊桶魷魚🦑大蝦🦐 唔係切粒.《龍蝦蜆肉西班牙鍋飯》🦞半隻開邊龍蝦拎去焗 勁多芝士入面有蝦膏 亦都啖啖肉 很不錯不過蜆肉有點乾.《聖誕軟心朱古力蛋糕配蘭姆酒提子雪糕》心太軟溫度差d 要再調教下Rum酒雪糕酒味適中唔會過烈.《招牌提拉米蘇》之前都介紹過 呢到既招牌甜品聖誕當然要食多次.《白色聖誕》🥛Rum酒、椰奶、薄荷、乳酪一杯外貌貌似凍椰汁既 其實係聖誕版mojito.《聖誕木頭》🍸🪵 vodka、朱古力、榛子🌰 、薑、忌廉飲落好似薑汁撞朱古力奶原來靈感來自於聖誕的木頭蛋糕

全新Christmas Menu❤️

《招牌提拉米蘇》
之前都介紹過 呢到既招牌甜品
聖誕當然要食多次

《白色聖誕》
🥛Rum酒、椰奶、薄荷、乳酪
一杯外貌貌似凍椰汁既 其實係聖誕版mojito
《聖誕木頭》
🍸🪵 vodka、朱古力、榛子🌰 、薑、忌廉
飲落好似薑汁撞朱古力奶
原來靈感來自於聖誕的木頭蛋糕
2021-12-06 2414 瀏覽
這一兩年疫情,常常WFH,趁機常到樂富午飯。算是最新開的GOCHI,我見一向人不多,在這區而言,午飯價錢也算稍貴,故此,一直沒打算幫襯。因為今天是Honey生日,就和他來吃頓好的;況且,上Openrice網見食評都不錯,大概是因為「大叔的愛」這電視劇,大家都對這地方加分吧。遠遠就看到:我到達的時間較早,人不太多,但不少桌上都放reserve牌,當我指向窗邊說:這張可以嗎?……放了reserve牌的,原來又可以給我們坐,那,為什麼全部都放reserve牌呢?看看餐牌,其實價錢不算貴。有沙律或湯,也可以選牛油或意大利黑醋橄欖油。主菜方面,Honey沒有揀意粉,選了薄餅和烤雞,兩份都好大份。不過,雖然賣相和份量都算不錯,但談到味道……說真的,確實不好吃!薄餅太鹹太鹹,茄醬太濕令餅底也濕溻溻的。而且,那燒雞,除了雞髀部分,全部是沒有味道且非常「鞋口」的雞肉。乾乾「鞋鞋」的……半隻烤雞,就只吃了雞腿和雞翼。連炸薯條都乾乾的,不熱不脆,似炸不透……咖啡+20,連咖啡也一般……整體而言,服務和食物質素,全部都只能說「OK啦」……連Honey對吃不挑剔的,都說這餐廳麻麻地 ……我想,在樂富滿滿的選擇下
這一兩年疫情,常常WFH,趁機常到樂富午飯。

遠遠就看到:

看看餐牌,其實價錢不算貴。
有沙律或湯,也可以選牛油或意大利黑醋橄欖油。

薄餅太鹹太鹹,茄醬太濕令餅底也濕溻溻的。

乾乾「鞋鞋」的……半隻烤雞,就只吃了雞腿和雞翼。
連炸薯條都乾乾的,不熱不脆,似炸不透……

咖啡+20,連咖啡也一般……

整體而言,服務和食物質素,全部都只能說「OK啦」……
連Honey對吃不挑剔的,都說這餐廳麻麻地 ……
我想,在樂富滿滿的選擇下,我應該不會再來這食肆了。
2021-12-06
慶祝紀念
生日
係時候食聖誕大餐啦❗️呢間日本人開嘅pizza店🇯🇵 係12月推出「1👧🏻/2👫/4👨‍👩‍👧‍👧人聖誕大餐」,btw兩杯飲品好有聖誕氣氛🤤:-1️⃣「帶子牛油果他他沙律🥗」好好味😋!帶子粒粒、三文魚子同牛油果🥑係絕配!~Scallop and avocado tartar salad👍🏻-2️⃣「和牛肉眼扒(125g)配備製紅酒汁🥩(+$80)」Medium岩岩好!好嫩,做前菜真係好奢侈but I like it 🍷 😎~Wagyu steak (125g)/ red wine sauce 👍🏻-3️⃣「軟殼蟹天富羅手工意粉🦀🍝」(🎄limited)必食‼️ 醬汁好香龍蝦味、超濃郁,手工意粉彈牙🙈,btw軟殼蟹同天婦羅都好好味~Soft shell crab tempura pasta 👍🏻-4️⃣「特級北海道帶子柚子胡椒忌廉意粉🍝」偏清淡,行清新路線🌱,帶子大粒好嫩🤓~Hokkaido scallop with yuzu pasta-5️⃣「聖誕軟心朱古力蛋糕配蘭姆酒提子雪糕🍫(+$58)」(🎄limited)流心程度差dd😝,黑朱古力味濃郁香醇,配雪糕冷熱交融❄️🍨~Christmas lava choc
1️⃣「帶子牛油果他他沙律🥗」
2️⃣「和牛肉眼扒(125g)配備製紅酒汁🥩(+$80)」
3️⃣「軟殼蟹天富羅手工意粉🦀🍝」(🎄limited)
4️⃣「特級北海道帶子柚子胡椒忌廉意粉🍝」
流心程度差dd😝,黑朱古力味濃郁香醇,配雪糕冷熱交融❄️🍨~Christmas lava chocolate cake w/ rum raisin icecream
6️⃣「意式奶凍🥛(+$48)」
好高質,奶香重,好滑lulu,配橙皮好清新🍊~Panna cotta👍🏻
7️⃣「薑餅味氣泡飲品🎅🏻」(🎄limited)
8️⃣「白色聖誕❄️(Cocktail)」(🎄limited)
⚠️:跟餐送法包🥖🧈
💰:$328/1;$628/2;$1248/4 (+10%)
軟殼蟹天富羅手工意粉
帶子牛油果他他沙律
軟殼蟹天富羅手工意粉
帶子牛油果他他沙律
2021-12-04 123 瀏覽
近排嚟到樂富食一間好出名嘅手工意粉餐廳 之前大叔的愛都有喺呢度取景 而近排佢哋推出左聖誕節套餐 性價比好高🤩大家要bookmark定啦‼️聖誕節二人套餐 (麵包+2份頭盤+2款主菜+2杯飲品)$628𝑆𝑡𝑎𝑟𝑡𝑒𝑟𝑠👅𝑆𝑐𝑎𝑙𝑙𝑜𝑝 & 𝐴𝑣𝑜𝑐𝑎𝑑𝑜 𝑇𝑎𝑟𝑡𝑎𝑟 𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑 佢嘅帶子幾鮮甜 牛油果完全冇苦澀味 幾新鮮 兩樣配埋一齊食幾清新🥰再點埋啲黑醋同埋沙律醬 好開胃😛👅𝑊𝑎𝑔𝑦𝑢 𝑆𝑡𝑒𝑎𝑘 𝑤/ 𝑅𝑒𝑑 𝑊𝑖𝑛𝑒 𝑆𝑎𝑢𝑐𝑒 (+$80)佢嘅和牛睇落似三成熟左右 肉質唔錯 完全冇根 同埋一啲都唔靭 再配埋牛扒醬汁 幾好食😋𝑀𝑎𝑖𝑛 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒👅𝐶𝑟𝑎𝑏 & 𝑆𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 𝐻𝑎𝑛𝑑𝑚𝑎𝑑𝑒 𝑃𝑖𝑧𝑧𝑎 (+$50)佢嘅手工薄餅質地唔錯 咬落幾煙韌🍕海鮮嘅份量幾多 仲要全部都幾新鮮 大蝦幾爽彈 魷魚唔靭 特別一讚嘅係松葉蟹肉幾鮮甜🤤食落好好食👅𝑆𝑜𝑓𝑡 𝑆ℎ𝑒𝑙𝑙 𝐶𝑟𝑎𝑏 𝑇𝑒𝑚𝑝𝑢𝑟𝑎 𝑃𝑎𝑠𝑡𝑎佢嘅主打手工意粉果然冇令我哋失望 有al dente嘅質感 意粉都好掛汁😍天婦羅秋葵同埋軟殼蟹都超大隻 食落好鬆脆 好正😝𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘𝑠👅𝑊ℎ𝑖𝑡𝑒 𝐶ℎ𝑟𝑖𝑠𝑡𝑚𝑎𝑠 𝑀𝑜𝑗𝑖𝑡𝑜

𝑆𝑡𝑎𝑟𝑡𝑒𝑟𝑠

𝑀𝑎𝑖𝑛 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒

𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘𝑠
👅𝑊ℎ𝑖𝑡𝑒 𝐶ℎ𝑟𝑖𝑠𝑡𝑚𝑎𝑠 𝑀𝑜𝑗𝑖𝑡𝑜
佢有少少忌廉溝鮮奶嘅味 再加左啲酒味 幾特別😚

👅𝑌𝑢𝑙𝑒 𝐿𝑜𝑔
飲落有啲辣味 苦味同埋甜味🤓幾得意

𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡𝑠
👅𝐶ℎ𝑟𝑖𝑠𝑡𝑛𝑎𝑠 𝐿𝑎𝑣𝑎 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝐶𝑎𝑘𝑒 𝑤/ 𝑅𝑢𝑚 𝑅𝑎𝑖𝑠𝑖𝑛 𝐼𝑐𝑒 𝐶𝑟𝑒𝑎𝑚 (+$58)
佢嘅朱古力心太軟係流心嘅 朱古力味幾濃 啱晒朱古力控🍫

👅𝑆𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 (+$48)
佢嘅酒味比較少 Mascarpone cream比例比較多 都幾滑😗如果整體味道濃郁啲會更好

總括嚟講 呢間餐廳嘅食物真係好高質😋同埋坐得好舒服 CP值好高 大家聖誕節一定要嚟呢度慶祝呀‼️

😋 好味:9.01/10
🤑 價錢:8.02/10
🤗 服務:7.76/10
😝 環境:8.00/10
😚 衞生:7.88/10
🤩 整體:9.00/10
Crab  &  Seafood Handmade Pizza
Wagyu  Steak  w/  Red  Wine Sauce
Soft  Shell  Crab Tempura Pasta
Christmas Lava  Chocolate    Cake  w/  Rum  Raisin  Ice  Cream
Scallop &  Avocado Tartar  Salad
White Christmas Mojito
Yule  Log
Signature Tiramisu
White Christmas Mojito
2021-11-12 297 瀏覽
每星期必來一,二次 for happy hour! Happy hour 非常value for money, 晚餐menu也非常唔錯!最重要比小小錢,但服務唔比五星級洒店差!尤其是服務員Peter! 服務態度一流!難得!讚👍Sunday lunch 也非常唔錯,裝修非常ok..我同我家ceo 每次來都非常滿意!請朋友吃晚餐,也讚食物味道一流!如果你嚟樂富,尋找一間令你滿意嘅餐廳必須試一試!絕對唔會令你失望!最喜歡小食cheese platter!

2021-11-12
  • 自家製肉丸(和牛)手工意粉
  • 招牌提拉米蘇
  • 元祖炸雞翼
2021-11-07 248 瀏覽
Have been here a few times now.Overall, I like the view and the overall feel of the restaurant more than I like the actual food.The last time I was here, I got lasagne. I wouldn’t recommend it because it was way too sweet for some reason. This most recent time I got the sea urchin pasta. There was only one piece of sea urchin, which aint much. The pasta itself was ok, but a bit too buttery and didn’t really have any urchin taste.The meatballs were nice though, and I’d recommend them.

2021-11-07
之前都介紹過gochi 的晚餐今次再戰港女打卡必備的下午茶 眼見其實好多先生都陪老婆食添圓枱皮梳發凳打卡一流 鹹甜都有 一次過滿足哂你兩個胃.「Afternoon Tea Set for 2」$488鹹點:𓎦迷你經典和牛漢堡🍔𓎦迷你香脆魚塊竹炭漢堡𓎦手工金箔黑松露球𓎦牛油果松菜蟹肉配蛋黃醬🦀𓎦揶威三文魚配三文魚子迷你鬆餅𓎦法式小串(哈密瓜🍈巴馬火腿🥓青提子🍇)成日見咁多層最怕d野食凍哂店員就提你順返menu次序食就剛剛好一黎食漢堡仲保持溫度 size其實唔算迷和牛同魚都大過塊包 味道唔錯黑松露球好貴氣 真係有塊金箔㗎松菜蟹肉係見到一絲絲蟹肉的 好足料地衝激口腔三文魚下面唔係餅乾咁普通 面係pancake仔夾埋sour cream食 三文魚籽既鮮甜好突出而哈密瓜火腿又鹹又甜就正正標誌住轉場甜點:𓎦迷你可麗露𓎦經典口味馬卡龍𓎦招牌提拉米蘇𓎦朱古力幕絲蛋糕𓎦脆脆焦糖泡芙配鮮打芒果忌康𓎦焦糖布甸蛋糕🍮本身好期待法式甜品可麗露 但外皮唔夠焦脆 Tiramisu個酒味好突出 其他正常發揮我最鍾意係個焦糖布甸 好滑溜茶飲:𓎦英國青蛙王子洋甘菊花茶🫖🌼 成壺上 下面有蠟燭🕯️keep住heat隔離金色架

之前都介紹過gochi 的晚餐

𓎦迷你香脆魚塊竹炭漢堡
𓎦手工金箔黑松露球
𓎦牛油果松菜蟹肉配蛋黃醬🦀
𓎦揶威三文魚配三文魚子迷你鬆餅
𓎦法式小串(哈密瓜🍈巴馬火腿🥓青提子🍇)

成日見咁多層最怕d野食凍哂

隔離金色架掛住兩隻茶杯
成件事真係好似去左美女與野獸既公主世界咁decent
店員好主動幫你refill熱水 好貼心
2021-10-28 2046 瀏覽
好友一直很想去大叔的愛內出現過的一間餐廳Gochi,作為好朋友當然義無反顧地約好時間一齊去朝聖啦。九月尾的這藍天白雲中午我們仨一起就走到樂富,來到Gochi吃了一頓悠閒的午餐。中午十二時來到餐廳還未有太多客人可以放任地狂影內裏環境,估不到餐廳地方原來非常大而且還有上下兩層,四週更用上落地玻璃令室外陽光透進來,這天我就坐得非常舒適了。我們被安排於窗邊這個卡座用膳是影相超美的位置,但真的要訂檯及早來便可以選擇座位,因為走的時候已經全院滿座了!我們在Weekend Lunch Menu內揀選了兩個Set Lunch,另外再加一客炸雞翼來開心Share。每份Lunch Set$138/位都會包括有前菜、麵包、主菜及凍水果茶,前菜我們點了餐湯、精選沙律各一份,兩片Sourdough外脆內軟口感不俗,餐湯及沙律味道就正常沒太突出!散點的這客元組炸雞翼$108炸得頗為香脆,雞翼醃得夠入味很可口,最喜歡墊底用上較為矜貴的火箭菜,整體這元組炸雞翼表現也十分不俗。套餐內的主菜我們另加了$50升級,選上這期間限定的特級北海道帶子有子胡椒忌廉意粉,賣相很富日式風情挺吸引。那隻肥美肉厚的北海道帶子質素認真不俗,

那隻肥美肉厚的北海道帶子質素認真不俗,可是那手工意粉口感較為淋身不是我杯茶,但那個柚子胡椒忌廉汁味道我是挺喜歡的。

另一客黃金海膽意粉同樣需要另加$50來升級,這客海膽意粉真的十分令我失望,首先完全沒有食海膽意粉的感覺,而海膽的份量亦真的太孤寒了,我不太建議大家加錢吃這意粉。

套餐內包有這杯凍水果茶口感冰凍清爽,果香滿盈甜度亦恰好味道不錯。

好友Oli選的凍朱古力$40口感挺香滑,試上一口味道也很吸引值得一試。

餐廳下層是劇中的偽台灣酒吧大家還有印象嗎!

這間Gochi環境是吸引的,員工服務態度亦友善,食物則還有很多進步空間,路過可以一試不用特意去朝聖。
2021-09-25
三訪!夜晚嚟到真係幾有氣氛。樓高兩層,富空間感!萬聖節月,餐廳就推岀左一系列嘅西班牙美食。晚市套餐有齊具萬聖節氣氛嘅墨汁手工意粉、日式南瓜布甸同埋cocktail~𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙛𝙤𝙧 𝙏𝙬𝙤 $688𝒜𝓅𝓅𝑒𝓉𝒾𝓏𝑒𝓇🎃萬聖南瓜湯南瓜湯香甜creamy,晚餐先來點甜的挺不錯,美中不足的是忌廉味較重,都蓋過南瓜香。🍅巴馬火腿蕃茄意大利吐司🫐藍莓忌廉意大利吐司蕃茄酸甜多汁,巴馬火腿富鹹香,基本上是不敗組合,很開胃呢~ 但個人有點受不了藍莓忌廉意大利吐司這個配搭。而且吐司都比較容易吸到水份而變得軟腍。ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒🦑北海道帶子墨魚汁手工意粉遠看是有丁點萬聖節氣氛啦~ 北海道帶子煮得剛好,香口不失軟嫩。手工意粉軟硬適中,裹滿墨汁,但味道跟外邊的有點不一樣,稍微有點腥,不太合我們的口味。🍕6’’辣肉腸芝士手拉薄餅手拉薄餅有一定厚度,不是充滿空氣感的那一種,但卻煙韌有嚼勁,又不會過於紮實。辣肉腸很香脆呢!唯獨只嚐到辣肉腸的鹹香,芝士跟番茄基底都不太突岀,味道較為單調。🦞龍蝦蜆肉西班牙海鮮焗飯 +$80很有gimmick的焗飯!上桌時店員都會點火,打卡一流!海鮮焗飯充滿鮮味,略嫌飯粒偏軟腍

𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙛𝙤𝙧 𝙏𝙬𝙤 $688

巴馬火腿蕃茄意大利吐司

ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒

🦑北海道帶子墨魚汁手工意粉
北海道帶子墨魚汁手工意粉

遠看是有丁點萬聖節氣氛啦~
北海道帶子墨魚汁手工意粉

🍕6’’辣肉腸芝士手拉薄餅
6’’辣肉腸芝士手拉薄餅

🦞龍蝦蜆肉西班牙海鮮焗飯 +$80
龍蝦蜆肉西班牙海鮮焗飯

很有gimmick的焗飯!上桌時店員都會點火,打卡一流!
龍蝦蜆肉西班牙海鮮焗飯

海鮮焗飯充滿鮮味,略嫌飯粒偏軟腍。龍蝦肉爽彈,但蜆肉都較乾。欣賞飯中加有蘆筍,增添爽脆口感。

𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉

🎃日式南瓜布甸
日式南瓜布甸

賣相超美的!布甸口感跟想像中有點不一樣。不是滑溜的那一種,而是較為綿密紮實,帶點南瓜蓉的口感。布甸蛋香濃郁,隱約滲透岀南瓜香。焦糖香氣十足,甜度恰到好處。整道味道不錯,若布甸能變得滑溜輕盈一點,會更滋味更滿足。

ℋ𝒶𝓃𝒹 𝒞𝓇𝒶𝒻𝓉 ℳ𝑜𝒸𝓀𝓉𝒶𝒾𝓁𝓈 𝑜𝓇 𝒞𝑜𝒸𝓀𝓉𝒶𝒾𝓁𝓈

🧹魔法學院
魔法學院

巫婆掃把 x 朱古力掛杯 很適合打卡呢~ 入口就是朱古力 x 混呢嗱 x 拖肥 的味道。甜度高 較為適合螞蟻人。

🩸血滴子
血滴子

針筒都裝滿甜甜的「血」。熊仔糖味 很容易入口,但又不會沒有酒味。

整體嚟講,環境闊落舒適,夜晚嚟到幾有氣氛,仲有唔少wine同cocktail供選擇。二人套餐份量十足,應該夠三個女仔食!不過菜式就唔算好有驚喜,會prefer單點~ 之前食過佢嘅蟹肉番茄意大利飯、panna cotta都唔錯呢~
2021-10-23 275 瀏覽
之前聽講呢間餐廳係拍攝大叔的愛嘅場地,一路都未有機會去試吓,終於今次一行四人,九龍區大家都方便返屋企,又近地鐵站,附近重有巴士總站。不過原來我已經好耐冇去樂富啦 ,當中變化萬千我都差啲唔識路。估都估唔到周圍都係屋邨竟然會有一間樓高兩層嘅食肆,仲要係有得飲嘢又可以chill 下嘅地方(唯獨係個景觀爭少少🤏⋯⋯😂)究竟呢度會唔會係好似中環/尖沙咀咁吸引到一班人放工嚟chill 下呢?因為我最早到,大致上我都已經參考過餐牌同埋食評介紹,其實已經有心水想食啲乜,朋友嚟到主要都係揀佢哋自己想飲嘅嘢。一場嚟到避唔開要飲啲有酒精成份嘅飲品啦😆,其實係我自己唔夠戒口啫,見到佢Menu有杯檸檬限定特飲心思思想試吓,講到好似好巴閉咁,點知令我非常失望😮‍💨已經打定底問咗侍應會唔會係超勁酒精,等我一心以為係強勁嘅檸檬味,點知一飲係超級苦嘅烈酒味,賣相又唔吸引,淨係杯入面擺咗兩個去皮檸檬好彩我朋友捱義氣同我交換乍,如果唔係可能我已經暈低響餐廳。🍹 cocktail 真係唔可以亂叫😜都係另一個男性朋友有先見之明,叫杯朱古力。我地重笑佢咁乖,點知又平d 又靚d又IGable. 😔食物方面我哋叫左雞翼/pizza

好彩我朋友捱義氣同我交換乍,如果唔係可能我已經暈低響餐廳。

食物方面我哋叫左雞翼/pizza /意粉
我堅持唔叫set , 因為我始終覺得叫set 唔係全部自己想食嘅嘢冇咁開心😚

雞翼係有脆漿包住炸果款,係好脆嘅~不過朋友話唔係佢想食果種。

皇后Pizza只係用咗芝士茄醬,反而我覺得咁樣簡簡單單仲好味😋pizza係手制㗎,食得出有啲唔同👍🏻Pizza始終都係現場即刻食最好食

意粉我哋就揀咗都幾出名嘅海膽意粉,非常creamy, 不過係份量少咗啲啦, 我哋四個人分每人得好少咋。少食多滋味😄

最美我又堅持要試吓佢哋呢度嘅Trimisu, 食評話依度招牌喎, 不過我哋都覺得好普通囉😵‍💫😵‍💫仲叫咗兩個添

Tiramisu (招牌)
Chocolate
皇后pizza
海膽意粉
秘製雞翼
Chocolate
海膽意粉
📍二訪樂富兩層餐廳‼️· 嘆一個悠閒下午茶🤤 -- Gochi🍰☕️·=======================第二次嚟gochi食嘢,之前食過佢哋嘅意粉覺得唔錯,今次就同嚟試下佢哋嘅tea set🤩------------------------------⭐️尊貴下午茶 ($488/2位)Savoury·迷你經典和牛漢堡和牛肉味幾濃,但略嫌乾身咗啲😐·迷你香脆魚塊竹碳漢堡呢個唔錯,魚柳炸至外脆內嫩!🤤·手工金箔黑松露球黑松露球係brioche嚟,食落都幾鬆軟~黑松露味可再濃啲!·挪威三文魚配三文魚子迷你鬆餅食落鹹香十足,有別於一般配梳打餅,配上鬆餅嘅口感幾特別!👍·法式小串(哈密瓜、巴馬火腿、青提子)鹹甜交錯,有水果嘅鮮甜又有火腿嘅鹹香,味道豐富~·牛油果松葉蟹肉配蛋黃醬------------------------------Sweet·脆脆焦糖泡芙配鮮打芒果忌廉泡芙香脆,牛油味濃郁~😆內餡嘅芒果忌廉好香好smooth!🤤·焦糖布甸蛋糕面頭係梳乎厘,底下嘅焦糖布甸香滑,加埋蛋糕一齊食口感豐富👍·脆脆焦糖泡芙配鮮打芒果忌廉泡芙香脆,牛油味濃郁~😆內餡嘅芒果忌廉好香好smooth!🤤
=======================
⭐️尊貴下午茶 ($488/2位)

Savoury

·迷你經典和牛漢堡

和牛肉味幾濃,但略嫌乾身咗啲😐

·迷你香脆魚塊竹碳漢堡

呢個唔錯,魚柳炸至外脆內嫩!🤤

·手工金箔黑松露球

·挪威三文魚配三文魚子迷你鬆餅

食落鹹香十足,有別於一般配梳打餅,配上鬆餅嘅口感幾特別!👍

·法式小串(哈密瓜、巴馬火腿、青提子)

鹹甜交錯,有水果嘅鮮甜又有火腿嘅鹹香,味道豐富~

·牛油果松葉蟹肉配蛋黃醬
Sweet

·脆脆焦糖泡芙配鮮打芒果忌廉

·焦糖布甸蛋糕

面頭係梳乎厘,底下嘅焦糖布甸香滑,加埋蛋糕一齊食口感豐富👍

·脆脆焦糖泡芙配鮮打芒果忌廉

·香蕉海綿蛋糕

呢個唔錯,蛋糕體濕潤,香蕉味突出,甜度亦唔會太高🤤👍

·經典口味馬卡龍(檸檬、士多啤梨、朱古力、開心果)

開心果唔錯,味道濃郁,檸檬酸酸甜甜夠清新!朱古力同士多啤梨就太甜🤭

·招牌提拉米蘇

Mascarpone cheese頗滑身~整體咖啡味較突出

·朱古力慕思蛋糕

慕思甜度頗高,會較甜膩~底層嘅朱古力蛋糕就ok,口感都濕潤

·迷你可麗露
略為失色,外皮唔脆仲帶啲膠膠哋嘅感覺🥴🤢
甜點同咸點都各有啲亮點,但整體嚟講正正常常唔算有太大驚喜~🙈
賣相:7.6/10
味道:7/10
性價比:6.5/10
回頭度:5/10
店舖資料
名稱:Gochi
地址:樂富聯合道198號樂富廣場UG&1樓L104A&B, L211-214號舖
前往方法:樂富站A出口
2021-10-11 338 瀏覽
今次生日飯去左呢間大叔的愛拍過的餐廳食飯,餐廳有兩層,地下個層bar 台好靚,可惜佢無咩放人去bar台附近。大多數都係去二樓,餐廳中間有層樓梯可以上落,二樓有d暗,同一樓都幾唔同,一上到去都見到隔離台的女仔係神徒。帶晒Anson lo banner 同旗仔打卡,我地叫左pizza ,海膽pasta ,帶子pasta 同意大利🇮🇹飯。份量其實帶d細,pasta味道唔錯,好彈牙,al dente,pasta 都好香脆,不過叫完要等30 分鐘先上菜真係帶d耐
2021-07-30
  • 黃金海膽意粉
  • 辣肉腸芝士薄餅
之前#草根食在樂富 已經介紹過呢間擁有2層環境開揚嘅西餐廳,大叔的愛💞喺取景之後就更加出名。今次我哋食咗佢哋新出嘅下午茶🫖,每日15-18:00點限量供應,鹹甜點加埋一共有24件,另外仲會配上一壺花茶/果茶。.📍尊貴下午茶🫖($488/2 person).鹹點中我哋最中意魚柳burger🍔麵包鬆軟細細個,魚柳外脆內嫰加上他他醬同芝士🧀好正;牛油果松葉蟹肉🥑🦀同三文魚迷你鬆餅🥞口感軟滑又鮮味。其他正常水準,黑松露球就最為普通。.甜品方面,焦糖芒果泡芙最驚喜💛,香脆嘅焦糖配上又滑忌廉好好食。馬卡龍、香蕉蛋糕同朱古力慕絲蛋糕都唔錯🧁。可麗露就有待改進👉🏻👈🏻,表面焦糖脆面唔夠硬脆,另外焦糖布甸蛋糕嘅蛋糕部份做得較乾,好彩配合布甸同焦糖醬加番啲分數,有進步嘅空間🤔。.✨迷你經典和牛漢堡✨廿迷你香脆魚塊竹炭漢堡✨手工金箔黑松露球✨牛油果松葉蟹肉配蛋黃醬✨挪威三文魚配三文魚子迷你鬆餅✨法式小串(哈蜜瓜、巴馬火腿、青提子)✨迷你可麗露✨經典口味馬卡龍✨招牌提拉米蘇✨朱古力慕絲蛋糕✨香蕉海棉蛋糕✨脆脆焦糖泡芙配鮮打芒果忌廉✨焦糖布甸蛋糕.最後做個小總結,呢個Tea Set可以影到靚相,餐廳環境有空間感

📍尊貴下午茶🫖($488/2 person)

✨迷你經典和牛漢堡
✨廿迷你香脆魚塊竹炭漢堡
✨手工金箔黑松露球
✨牛油果松葉蟹肉配蛋黃醬
✨挪威三文魚配三文魚子迷你鬆餅
✨法式小串(哈蜜瓜、巴馬火腿、青提子)
✨迷你可麗露
✨經典口味馬卡龍
✨招牌提拉米蘇
✨朱古力慕絲蛋糕
✨香蕉海棉蛋糕
✨脆脆焦糖泡芙配鮮打芒果忌廉
✨焦糖布甸蛋糕
最後做個小總結,呢個Tea Set可以影到靚相,餐廳環境有空間感又夠開揚,如果你哋想打卡嘅話不妨一試📸。
2021-10-09 237 瀏覽
最近返工太辛苦 同事話lunch不如食好啲於是黎左呢間西餐廳🍴 餐廳總共有兩層 好多大玻璃採光度夠高 樓底亦夠高 確係幾舒服 而佢lunch set價錢喺呢區黎講算係偏貴 沙律🥗/餐湯🥣+麵包🍞+主菜🍕+水果茶🍹 $118起 某啲意粉款式更要加$30-$50不等 而食完之後黎講 呢個價錢可以有更多更好選擇˜”*°•自家製和牛肉丸手工意粉🍝•°*”˜一個字: 唔好食☹️🔸原以為meatball係細細粒有幾粒咁 原來係一大個波 賣相都唔錯 不過肉丸大粒得黎一啲都唔juicy 說穿了就係一團未經調味🧂 亦冇特別烹調 overcook左嘅鞋口免治肉碎 雖然食到入面有洋蔥粒 但都係水煮嘅味道 毫無牛肉香味 非常乏味 🔸手工意粉食得出係手工 麵條比較粗身 有啲似linguine 但係又圓身一啲 口感亦都比較實在 唔係爽滑彈牙嗰種 食幾啖好快就覺得膩同飽 個口仲咬到有啲攰 呢個口感唔係我杯茶☕️ 至於個番茄醬汁味道中規中矩 普普通通🍅🍝˜”*°•南瓜湯🎃/麵包🍞/水果茶🍹•°*”˜🔸南瓜湯幾好飲 冇另外落cream仲會品嚐到一絲絲南瓜肉嘅質感 比較杰身 唔係好滑好creamy嗰啲 有濃郁南瓜味 唔錯嘅
最近返工太辛苦 同事話lunch不如食好啲

˜”*°•自家製和牛肉丸手工意粉🍝•°*”˜
一個字: 唔好食☹️

˜”*°•南瓜湯🎃/麵包🍞/水果茶🍹•°*”˜
🔸麵包就冇味 凍冰冰 硬得黎又帶點煙韌 可以揀牛油🧈或者醋油
🔸水果茶叫左少甜少冰🧊 但就好似走左甜咁一啲水果味都冇 連茶味都走埋 唔係好知飲左啲咩