餐廳: Godiva Chocolatier (國際金融中心商場)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2017-02-07 497 瀏覽
11 月時,GODIVA 出咗個限定,轉用杯裝住個雪糕,下面擺咗個心太軟。當日喺 whatsapp group 到瘋傳,話買一送一好抵,啲網站不停推介。結果作為朱古力控既我就走咗去試食。買既時候都仲好期待,雪糕既水準當然 KEEP 到,滑、香、可可味重。食雪糕既時候真係覺得好幸福,大拿拿 $43,黠捨得買黎食?由於自己有整開心太軟食,對 GODIVA 既期待自然更高。點知食唒啲雪糕時,已經覺得好似有少少伏。見到個心太軟時,好乾,似乎唔會有太流心既效果。果然不出所料,入口嗰下我覺得食緊大陸製既老翻野!個心太軟乾到似食緊脆脆咁,入面當然唔流心啦!係仲有少少朱古力漿咁囉個心太軟乾到食緊柴皮咁!我仲滿心期待,以為會食到好濃好濃既心太軟。食完個天堂雪糕,咪落地獄食柴皮!再對比返側邊啲雪糕,簡直係來回地獄又折返人間!中完呢次大伏,我唔會再喺GODIVA買心太軟食!

結果作為朱古力控既我就走咗去試食。

食雪糕既時候真係覺得好幸福,大拿拿 $43,黠捨得買黎食?

由於自己有整開心太軟食,對 GODIVA 既期待自然更高。
點知食唒啲雪糕時,已經覺得好似有少少伏。

見到個心太軟時,好乾,似乎唔會有太流心既效果。

果然不出所料,入口嗰下我覺得食緊大陸製既老翻野!

中完呢次大伏,我唔會再喺GODIVA買心太軟食!
2016-11-04
外賣自取
2017-02-05 305 瀏覽
Godiva isn't a place only for ice cream, but also quality chocolate drink.The iced chocolate combined with cranberry sauce is very smooth and delicate. Mild sweetness and generous portion often make me to want to have another one right now!
2016-12-23 1262 瀏覽
心儀的女孩子生日了, 要送甚麼禮物呢? 鮮花, 飾物, 還是帶她去吃燭光晚餐? 其實以朱古力作生日禮物, 女孩子總會喜歡, 實在是無得輸的. 如文迪, 收到GODIVA送來的這個生日禮物, 她可樂透了.Chocolate Gold Collection 15 pcs with charm 金裝朱古力禮盒15顆裝加裝飾 $360: 8.5分, 金裝朱古力禮盒是我的心水, 贏在那個裝飾, 吃完朱古力, 還有裝飾能夠保存下來, 女孩子怎也能夠明白您的心意吧. 而且味道有榛果蓉, 朱古力醬, 片裝朱古力, 焦糖, 以及果仁系列朱古力, 那麼多款式, 最好就是您一口, 她一口去分吃, 更添浪漫.Chocolate Gold Collection Heart 6 pcs 金裝朱古力心形禮盒6顆裝 $180: 8.5分, 如果要明目將膽去表明心跡, 不用多說, 送上金裝朱古力心形禮盒吧, 成個心也送給人家, 不用再作暗示了. 除了禮盒是心型, 內裡的朱古力, 也是心型. 浪漫到極點的禮物.All-Dark Chocolate Gift Box 18 pcs with charm 黑朱古力禮盒18顆裝
All-Dark Chocolate Gift Box 18 pcs with charm 黑朱古力禮盒18顆裝加裝飾 $455: 8.5分, 中性一點的, 就送上黑朱古力禮盒, 很適合有個性的女孩. 濃烈而醇厚的黑朱古力, 說真的, 或許不夠甜美, 但就是那份苦澀的感覺, 才是黑朱古力最吸引人的地方.
Chocolate Carré Collection All Dark 36 pcs 片裝黑朱古力禮盒36片裝 $395: 8分, 愛吃片裝黑朱古力, 就要留意片裝黑朱古力禮盒, 三款濃度, 分別是50%, 72%以及85%, 特別是後者, 最適合懂得吃, 又愛吃黑朱古力的女孩. 其實, 要吃黑朱古力, 當然是越濃越好.
Dark Chocolate Covered Pretzels 朱古力蝴蝶餅 $75: 8.5分, 我一向很愛吃pretzels, 沒法子, 美國人嘛, 哈哈. 黑朱古力蝴蝶餅, 有pretzels的鹹香, 也有黑朱古力的醇厚, 這個組合, 很醒神.
Mint Twigs 薄荷黑朱古力條 $145: 8分, 要找辦公室小食, 這客薄荷黑朱古力條會是個好選擇. 相比之前的項目, 加入了薄荷的薄荷黑朱古力條, 濃烈中帶點清新, 平易近人.
Milk Chocolate Biscuits 12 pcs 牛奶朱古力餅乾12片裝 $135: 8.5分, 至於牛奶朱古力餅乾, 香脆, 牛奶朱古力味道香甜, 很討好.
以朱古力作生日禮物, 女孩子總會喜歡. GODIVA Chocolatier的出品, 當然值得推介, 如金裝朱古力禮盒及黑朱古力禮盒就是送禮的好選擇.
2016-12-21 810 瀏覽
Chocolate Gold Collection Heart 6 pcs 金裝朱古力心形禮盒6顆裝 $180 不如逐款介紹一下給大家, 當作聖誕禮物送給另一半, 也是很好的選擇, 如金裝朱古力心形禮盒, 用心型的禮盒盛載6粒心型朱古力, 加上精美緞帶, 很美, 單計賣相及包裝, 無得輸, 有那個女孩子不喜歡呢. 朱古力的味道分別是榛果蓉, 朱古力醬, 片裝朱古力, 焦糖, 以及果仁系列朱古力, 各式其色.All-Dark Chocolate Gift Box 18 pcs with charm 黑朱古力禮盒18顆裝加裝飾 $455 黑朱古力, 永遠有其獨特的吸引力, 夠濃烈, 夠醇厚, 夠甘香. 這個黑朱古力禮盒, All-Dark, 內有不同餡料的黑朱古力, 加上這個帶點神秘的包括及裝飾, 挺誘人的.Chocolate Carré Collection All Dark 36 pcs 片裝黑朱古力禮盒36片裝 $395 繼續是黑朱古力, 這盒片裝黑朱古力禮盒, 有36片黑朱古力, 濃度分別是50%, 72%以及85%, 要吃平易近人的50%, 還是濃烈而有個性的85%呢?Choco

除了黑朱古力禮盒之外, 金裝朱古力禮盒也是送給另一半的好選擇, 那個精緻的裝飾, 五種各有特色的味道: 榛果蓉, 朱古力醬, 片裝朱古力, 焦糖, 以及果仁系列朱古力, 這個金色, 很美.

也介紹一下三款盒裝的出品, 是三點三下午茶的好伴侶. 黑朱古力蝴蝶餅, 是蝴蝶餅加上黑朱古力在面, 帶點鹹香的蝴蝶餅, 遇上甜美的黑朱古力, 有很好的化學作用.
Mint Twigs 薄荷黑朱古力條 $145

薄荷黑朱古力條, 黑朱古力的濃厚, 配上薄荷的清新, 相比起原味的黑朱古力, 這個薄荷黑朱古力條又有另外一種細膩感.

最後, 牛奶朱古力餅乾就是小朋友吃也很適合, 香脆的歐式餅乾, 加上牛奶朱古力, 教人怎能抗拒.
2016-12-16 422 瀏覽
Happy Friday,距離聖誕還有一星期多點,又來分享一下聖誕禮物好點子吧!首先非常感謝 Godiva 一連送來 2016 G by Godiva Collection 的六款不同口味精緻朱古力,那金色城堡美極了!黑朱古力口味也很好吃,每款$98。不久後又收到 2016 聖誕系列的禮品,採用聖誕紅為主題的包裝很美、很有氣氛,無論是小熊朱古力禮盒 ($290)、小熊公仔連朱古力 ($430),還是聖誕吊飾朱古力,都讓人愛不釋手,小兄妹見到簡直心花怒放!尚有更多聖誕禮襪、星形、金裝、水晶包裝禮品熱賣中~
2016-11-24 374 瀏覽
今日經過IFC,突然想食啲甜嘅嘢。但係有冇時間坐低,經過godiva見到有雪糕賣,就係買杯雪糕食啦。除咗雪糕之外,原來仲有雪糕蛋糕。今日就說試吓呢個雪糕蛋糕,上面係香濃嘅雪糕,底下係二粒粒好龍嘅朱古力蛋糕。
2016-11-13 688 瀏覽
每晚回到家, 能夠跟小晴晴相處的時候, 其實很少, 也要珍惜. 這天晚上, 我們就一齊玩紙偶, 挺充實. 說的就是GODIVA Chocolatier的松露巧克力紙偶禮盒, 禮盒有5粒朱古力, 以及一個紙偶.松露巧克力紙偶禮盒一共有四款, 我們這兩款是熊貓, 以及老虎. 把紙偶取出來, 摺好, 就能夠套在小晴晴的手指仔上面, 成為小動物戒指. 小晴晴一向愛看有關動物的書, 這個小動物戒指, 她當然喜歡.熊貓松露巧克力精選禮盒5顆裝 Wrapped Chocolate Truffle Gift Box 5pcs. with Panda Finger Puppet $85 當然, 主角還是朱古力. 熊貓禮盒包括有3粒松露牛奶朱古力, 以及2粒松露黑朱古力. 當中要數後者來得更得我心, 有很濃烈的朱古力味道. 女孩子, 愛吃甜, 更愛吃朱古力. 不知道將來小晴晴又會否懂得朱古力的甜?老虎甜點味松露巧克力精選禮盒5顆裝 Wrapped Chocolate Truffle Gift Box 5pcs. with Tiger Finger Puppet $85: 老虎禮盒包括3粒草莓芝士蛋糕松露牛

老虎禮盒包括3粒草莓芝士蛋糕松露牛奶朱古力, 以及2粒軟心松露黑朱古力. CEO就不停的教小晴晴讀士多啤梨芝士蛋糕松露牛奶朱古力, 哎呀, 那麼長的名字, 小晴晴怎記得. 結果她就用省略法, 變成士多啤梨朱古力, 對, 士多啤梨永遠是她的心頭好. 說回味道, 這兩款朱古力也是比較甜美的, 相比起熊貓, 老虎應該更受歡迎吧.
在家的親子時光, 不妨跟小朋友一起去摺小動物, 這客GODIVA Chocolatier的松露巧克力紙偶禮盒, 不錯.
2016-11-11 631 瀏覽
有了小晴晴之後, 生活自是來得更加充實, 忙碌. 晚上回家, 總要找時間, 跟她玩樂. 我跟文迪都不太喜歡讓電子奶咀成為必須品, 反而跟小晴晴一同去玩, 相處, 才是真正的親子時間. GODIVA Chocolatier的松露巧克力紙偶禮盒, 就是個很好的親子玩意.這個松露巧克力紙偶禮盒, 每盒除了有5粒朱古力之外, 那個包裝盒, 還附有一個親子小玩意, 摺好之後, 就是可愛的小動物戒指, 可以穿在食指上. 禮盒一共有四款動物包裝供選擇, 分別是熊貓, 小熊, 長頸鹿, 以及老虎. 說真的, 這些生活上的小玩意, 對小朋友來說, 簡單而有趣, 小晴晴看見了, 已經很高興.熊貓松露巧克力精選禮盒5顆裝 Wrapped Chocolate Truffle Gift Box 5pcs. with Panda Finger Puppet $85: 8.5分, 熊貓禮盒內的是3粒松露牛奶朱古力, 以及2粒松露黑朱古力. GODIVA的朱古力, 一向帶濃烈而甜美的朱古力味道, 兩者中, 牛奶朱古力會是比較平易近人, 而黑朱古力就帶點苦澀.老虎甜點味松露巧克力精選禮盒5顆裝 Wrapped Choc
老虎甜點味松露巧克力精選禮盒5顆裝 Wrapped Chocolate Truffle Gift Box 5pcs. with Tiger Finger Puppet $85: 8.5分, 老虎內的是3粒草莓芝士蛋糕松露牛奶朱古力, 以及2粒軟心松露黑朱古力. 當中草莓芝士蛋糕松露牛奶朱古力, 帶士多啤梨的甜味, 還有牛奶朱古力的味道, 很討好.
GODIVA Chocolatier的松露巧克力紙偶禮盒, 實在是很好的親子小玩意, 每盒除了有朱古力之外, 還有可愛的小動物戒指, 跟小朋友一起去摺小動物, 她自然會特別珍惜那製成品呢.
2016-11-07 392 瀏覽
11月4日晚上同女友食完晚飯,因為有雪糕買一送一優惠,就同女友飯後甜品買一人一杯雪糕,講味道真好美味,面個陣雪糕好滑而好味道,當中還有些硊硊可口,不過內裏的心太軟就比較甜,而且焗過頭沒什麼流心,因為太甜女友不想食關係,自己一人食兩個心太軟,最後有點唔舒服...還是齋雪糕比較好
2016-10-25 573 瀏覽
想起早前買的禮券快到期了中午飯後去換杯熱巧克力喝喝一進店,店員挺熱心的中午時間客人很少我點了杯熱巧克力,選了85%可可的店員就去準備了為我煮巧克力的店員感覺是新員工有點心知不妙的感覺 結果如我所料 除了不好喝,還有偷工減料之嫌我到底是喝巧克力飲還是喝泡泡?一大半都是泡沫巧克力味道不濃郁,很淡牛奶和巧克力的比例很不對跟我在家裡煮熱牛奶泡巧克力片有何區別?好歹也索價50一杯,應該可以弄好一點吧La Mxxxx 和Axxxxxxxx 家的好喝很多早知道換個軟雪糕吃吃就好何必自討苦吃去嚐新一家如此大的連鎖巧克力店熱巧克力竟然是這樣的心都碎了,虧我還是你們家的會員不會有下次了
想起早前買的禮券快到期了
中午飯後去換杯熱巧克力喝喝

一進店,店員挺熱心的
中午時間客人很少
我點了杯熱巧克力,選了85%可可的
店員就去準備了

為我煮巧克力的店員感覺是新員工
有點心知不妙的感覺
結果如我所料

除了不好喝,還有偷工減料之嫌
我到底是喝巧克力飲還是喝泡泡?
一大半都是泡沫

巧克力味道不濃郁,很淡
牛奶和巧克力的比例很不對
跟我在家裡煮熱牛奶泡巧克力片有何區別?
好歹也索價50一杯,應該可以弄好一點吧
La Mxxxx 和Axxxxxxxx 家的好喝很多

早知道換個軟雪糕吃吃就好
何必自討苦吃去嚐新
一家如此大的連鎖巧克力店
熱巧克力竟然是這樣的
心都碎了,虧我還是你們家的會員

不會有下次了

8 分鐘 (堂食)
2016-10-06 280 瀏覽
紅莓朱古力醬流心雪糕口味簡左上層係兩溝雪糕,底層係心太軟上面仲有少少紅莓果醬.整個食完覺得有點膩如果係朱古力死忠的話會覺得頂瓜瓜本人只不停挑雪糕黎食朱古力味好濃,雲喱拿奶味好重非常滑,加埋少少紅莓果醬,更添美味無視左底層既心太軟 Godiva既雪糕真係頂瓜瓜好吃總結係心太軟流心雪糕要$80 一杯比我再選擇我會簡食兩杯雪糕
紅莓朱古力醬流心雪糕口味
朱古力味好濃,雲喱拿奶味好重
非常滑,加埋少少紅莓果醬,更添美味
2016-09-04 405 瀏覽
Godiva 紅莓白巧克力軟雪糕🍦🍫雪糕好滑😍 即使係白朱古力做,但唔會好甜,反而牛奶味極濃🍼 紅莓脆粒酸酸的,很開胃👍🏻 另外個脆筒既厚身亦香脆,加埋紅莓脆粒同朱古力,完美配搭💕😋如果想知道更多美食資訊,請follow ig :
Godiva
紅莓白巧克力軟雪糕🍦🍫
如果想知道更多美食資訊,請follow ig :
2016-08-20 377 瀏覽
雖然五十蚊一杯雪糕有啲貴,但勝在香軟細滑,唔會覺得太甜,就算鐘意食黑朱古力嘅人都會覺得岩岩好。比起一般雪糕,呢杯融嘅速度無咁快,配埋個脆脆雪糕筒,簡直就係絕配!雪糕筒食到最尾依然保持爽脆,值得一讚!
2016-07-19 641 瀏覽
天氣好焗下跑完親子馬拉松,熱到溶咗!完成後去商場更衣,記得之前肥髀收到一張Godiva禮劵!可以今日用埋!去到門面好大,商場轉角位,先去收銀落單!然後等,肥髀嘅軟雪榚同我嘅流心蛋糕,係櫃檯唔同地方取!等待期間我在店內影相,店員有禮告知店內唔可以影相!Duette榛果蓉巧克力流心蛋糕(禮卷加$30)一個好似玻璃杯嘅透明膠杯,比埋支好似金屬膠匙,賣相好靚,上面我揀鴛鴦雪榚,黑朱古力雪榚微甘,白朱古力軟滑!中央有一層脆脆米,下面最底層係熱嘅朱古力蛋糕!半溶比較膩,漿口!好濃朱古力味!好味!如果唔用卷都幾貴!白朱古力軟雪榚($50)肥髀食店員有禮有笑容,雪榚賣相好靚!見店員小心整食物!可惜店內無地方坐低食!要企住食!貴價雪榚
等待期間我在店內影相,店員有禮告知店內唔可以影相!
白朱古力軟雪榚($50)肥髀食
貴價雪榚
2016-07-10
外賣自取
2016-07-07 458 瀏覽
近排天氣熱到真係唔想出街,最好新係留係屋企開住冷氣hea hea hea。 今日去IFC 睇戲,仲有30分鐘先開場,即刻走去Godiva 嘆我最愛的雪糕。 識食一定係用筒食,白朱古力味比朱古力味搶晒。香濃朱古力軟雪糕加埋脆脆雪糕筒真係夏天一大享受,出面幾熱都無有怕。 唯一扣分的係雪糕份量少左啲,如果多多一個圈就perfect。

2016-07-03