餐廳: Godiva Chocolatier (國際金融中心商場)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2016-06-10 540 瀏覽
夏天黎啦 真係企係街度一分鐘都嫌多行過ifc 忍唔住去Godiva消下暑飲返最愛嘅dark chocolate decadence特濃嘅黑朱古力沾滿了沙冰 飲落濃濃嘅朱古力係口腔中打轉 唔會太甜再加上少少cream 令到口感更滑😍飲完 心都涼埋😙
夏天黎啦 真係企係街度一分鐘都嫌多

dark  chocolate  decadence
飲完 心都涼埋😙
dark  chocolate  decadence
2016-04-07 1070 瀏覽
這幾天很熱很熱,熱到晚上睡覺也要開冷氣了... 這個天時,對於甜魔來講就是吃雪糕的良機,今晚也分享一下早前吃的 Godiva Duette。Godiva Duette 有兩種款式,包括 Raspberry Ganache Fondant 紅莓朱古力醬流心蛋糕 及 Hazelnut Praline Fondant 榛果蓉朱古力流心蛋糕,如是平日我一定揀榛果蓉味,不過那晚先與老友吃得很飽,所以揀了紅莓味清新一下味蕾。拍照也較美嘛!其實不少人都講過,雪糕份量較小,特別有半杯都是朱古力流心蛋糕,平日吃真會有不夠喉之嫌;但那晚由於真的吃太飽,這樣反而剛剛好;而清新的紅莓醬,亦中和了雪糕及流心蛋糕(即心太軟!!)的飽膩,個人覺得不錯!特別一提,老友是GODIVA VIP,所以惠顧有9折,折後$72杯也吃得更順氣!當然如果天氣再熱一點,這微暖心太軟的組合雪糕可能也不合我,要轉吃全軟雪糕,或Chocolixir了~天,邊寫已經很想吃.... 就明天去嘆一杯如何?
天,邊寫已經很想吃.... 就明天去嘆一杯如何?
2016-03-21
2016-01-12 1092 瀏覽
Assorted Dark Chocolates這款黑朱古力禮盒, 內裡有不同的款式. 其實大家選購的時候, 可以自行搭配心水的朱古力.6 Assorted Chocolate Hearts要選擇送給女孩子的朱古力, 這款6 Assorted Chocolate Hearts就很合適. 6粒心型朱古力, 放在心型的禮盒中. 我就比較喜歡香滑一點的牛奶朱古力.Dark Chocolate Covered Pretzels $75這客黑朱古力pretzels, 味道是甜中帶點鹹香, 質感香脆, 是很美式的甜點.Mint Twigs $145至於薄荷朱古力條, 帶薄荷香, 跟朱古力的平衡做得很好, 特別適合大家在忙碌的工作中吃, 為自己加加油.Dark Chocolate Sea Salt Tablet $105這客tablet, 是黑朱古力配上海鹽, 海鹽的鹹, 加上黑朱古力的濃, 很有個性.Chocolate Carré Collection All Dark 36 pcs $395這個朱古力禮盒, 內裡包括有50%, 72%以及85%的黑朱古力, 質感細滑的黑朱古力, 其實三款也是佳品
Assorted Dark Chocolates
6 Assorted Chocolate Hearts
Mint Twigs $145
這個朱古力禮盒, 內裡包括有50%, 72%以及85%的黑朱古力, 質感細滑的黑朱古力, 其實三款也是佳品, 當然朱古力迷, 就一定最喜歡85%的那一款了.
Milk Chocolate Biscuits
這款牛奶朱古力餅乾, 帶香滑的牛奶朱古力味道, 餅乾質感香脆, 愛吃餅乾的CEO就最喜歡了.
2016-01-11 770 瀏覽
話說今日中午唔想食飯,傻耕耕去左ifc一期搵呢間ya點知原來係係二期,同同事行下搵下咁就無左一個鐘喇wor一心去買榛子朱古力飲,點知竟然話無做了,認真O了咀最後我選了飲過不覺得不錯的薄荷朱古力飲,例牌走cream後,味道帶薄荷清香,黑朱古力味香濃,冰凍夠解喝,而且不會好甜,正合我心!同事叫了牛奶朱古力,相對口味較為甜,吃到粒粒朱碎,更有咬口,他說我的那杯好喝點呢,那這個就不是用說吧!呵呵呵……
話說今日中午唔想食飯,傻耕耕去左ifc一期搵呢間ya
點知原來係係二期,同同事行下搵下咁就無左一個鐘喇wor
一心去買榛子朱古力飲,點知竟然話無做了,認真O了咀

2016-01-11
5 分鐘 (堂食)
2016-01-05 828 瀏覽
早前,經過中環 IFC Godiva Chocolatier,見到推出了曲奇禮盒!我見包裝精美得體,價位又可以接受! 分別有細盒裝及大盒裝,一於買一盒細盒裝給自己試試,如果覺得好食的話,才買來請朋友食吧!當我正在看曲奇禮盒時,熱情的男店員走來招呼我,他聲稱這款曲好受歡迎,一推出兩天便售罄! 這次是第二批嘞!好似捉顧客心理,有買趁快!否則賣哂!曲奇禮盒 $95以扁身的粉藍色鐵盒盛載,印有熱氣球圖案,送禮自用也大方得體! 我留給自己用的話,最適合擺放頸鏈…!有五款口味,每款一塊,以獨立包裝!方便衛生!打開包裝袋,散發牛油香氣實在惹人垂涎;原來每塊曲奇的底部也有朱古力醬或抹茶醬,完全滿足味蕾! 多數是夾心,較鮮有的設計!口感亦不一樣!抹茶酥餅 ~ 先嚐最喜歡的口味,原來這款是多款之中最甜的一款, 本身的甘味被甜膩掩蓋,甜中帶甘,餅身鬆脆可口!比利時餅乾杏仁酥餅 ~ 滿載嚼勁而且纖維豐富,感覺上較為健康!夏威夷果仁薑味酥餅 ~ 餅身夾雜香脆的果仁,還滲出輕微辛香的薑味!核桃巧克力酥餅 ~ 餅身鬆化!混合朱古力粒,芳香复郁!巧克力酥餅 ~ 可可味道濃郁,相對可可本身的甘苦味,減低了甜度,甜而不膩
我見包裝精美得體,價位又可以接受!
 這次是第二批嘞!好似捉顧客心理,有買趁快!否則賣哂!
曲奇禮盒 $95
 我留給自己用的話,最適合擺放頸鏈…!
有五款口味,每款一塊,以獨立包裝!方便衛生!
 多數是夾心,較鮮有的設計!口感亦不一樣!
 本身的甘味被甜膩掩蓋,甜中帶甘,餅身鬆脆可口!
抹茶酥餅
抹茶酥餅
比利時餅乾杏仁酥餅
比利時餅乾杏仁酥餅
夏威夷果仁薑味酥餅
夏威夷果仁薑味酥餅
核桃巧克力酥餅 ~ 餅身鬆化!混合朱古力粒,芳香复郁!
核桃巧克力酥餅
核桃巧克力酥餅
巧克力酥餅 ~ 可可味道濃郁,相對可可本身的甘苦味,減低了甜度,甜而不膩!
巧克力酥餅
巧克力酥餅
花上大約 $100 的曲奇禮盒,實在有點貴!
2015-10-18
外賣自取
$95 (早餐)
2015-09-27 956 瀏覽
godiva dark chocolate soft serve $45雪糕質感厚實,可見奶味係重既,唔會有冰感,亦唔會咁快溶。對於dark choc 黎講,味道略嫌甜左少少,我期待既dark choc係above 75%😯, 所以未試到食完之後有回甘味道,但佢既soft serve好滑,食完唔膩,個scone脆卜卜,唔知點解我食到nut既味😂😂
2015-09-23
5 分鐘 (外賣自取)
2015-08-29 885 瀏覽
.............Godiva Lava dark chocolate truffles 👍👍👍 (5分滿分).............話說 都係第一次食 godiva的 #朱古力 因為媽媽的同事請佢食🙈😍✌位同事做得很好😂👉其實我知一粒朱古力都吾平 但我話實在 我吾太識分朱古力的level👉但我食得出 此朱古力 吾太甜 吾太假的朱古力味 食完個口吾會起好多的譚😂👉朱古力有5粒 每一粒都有溜心嫁 就算放入雪櫃都有流心
.............
.............

👉朱古力有5粒 每一粒都有溜心嫁 就算放入雪櫃都有流心
2015-08-12 857 瀏覽
Dark Chocolate ($45)Godiva的軟雪糕質地非常幼滑,朱古力味本身已非常香濃,再加上淋上的朱古力醬和雪糕筒旁邊沾上的朱古力脆脆,吃著口感更加豐富,輕易便令人迷上了。

Dark Chocolate ($45)

2015-08-09 158 瀏覽
夏天食完飯一定要食雪糕, 試左godiva覺得自己真係冇揀錯餐廳godiva既朱古力雪糕係好好食, 佢地用朱古力味苦苦地又滑嘟嘟, 夠晒濃味又香又滑, 味道凍凍地, great!

用餐優惠
試食活動
向來我都好愛食Godiva 的朱古力,今天行過中環IFC,好想食番支朱古力的軟雪糕,此店的雪糕味道分為香草白朱古力、黑朱古力及雙重朱古力,期間限定Godiva新推出抹茶曲奇雙重巧克力軟雪糕比平時食開的朱古力軟雪糕貴$5,即是$50一支,只是多了一片綠茶味的曲奇及綠茶餅碎,出於好奇心的我決定選擇了它,不過口味就選擇雙重朱古力雪糕,等了一陣終於有得食,綠茶曲奇呈四方形,味道比較清幽,綠茶味會較清淡,而雪糕筒上用了朱古力醬黏實了綠茶碎,入口的雪糕筒十分碎口,而餅筒上沾了朱古力的綠茶碎,味道比較有綠茶的苦澀,綠茶味都突出,整體甜中帶微苦澀,味道都好特別,而軟雪糕的水準仍然出色,濃郁的黑朱古力味好醇又香甜,雪糕的質感都好滑溜有奶香,雪糕上面灑上綠茶粉及朱古力漿,吃起來更加滋味。香草白朱古力味比較奶味重,香草白朱古力被黑朱古力味有點蓋咗味,不過整體上分開兩者朱古力來食,味道會較明顯,兩者的朱古力都是甘醇濃郁,甜香不太膩,真是不錯。
Godiva IFC 中環
抹茶曲奇雙重朱古力軟雪糕(期間限定)$50
2015-07-22
5 分鐘 (外賣自取)
抹茶曲奇雙重朱古力軟雪糕(期間限定)$50
2015-07-16 779 瀏覽
GODIVA 季節限定既抹茶曲奇配巧克力軟雪糕 (hk$50), 雪糕上灑上抹茶粉,比平時多左塊抹茶曲奇,屬於甜既抹茶口味,而雪糕筒邊亦加上抹茶脆脆,但整體黎講抹茶味完全唔突出! 不過雪糕一如以往咁軟滑!
2015-07-11
2015-06-16 966 瀏覽
早期的Godiva只賣朱古力及禮品,但大概三四年前起,開始增添杯裝雪糕及朱古力凍飲,只在指定店舖及夏季供應,首年品嚐,已經一試難忘,只可惜價錢不菲,未有常吃。似乎這門生意有可為,現在Godiva的紙杯裝雪糕除了在專門店內長期供應,偶而在高檔超市亦能找到,印象中,雪糕杯的售價由三十多元起,漲價到現在的$45。去年起,更增加了軟雪糕。本來只有一款黑巧克力,今年推出全新香草白巧克力,變成有三款口味選擇:黑巧克力、香草白巧克力及雙重巧克力。黑巧克力軟雪糕嗜好濃郁朱古力,不二之選,黑巧克力口味。幼滑細膩,醇厚的朱古力軟雪糕,過份地更加上濃郁的朱古力醬,更有層次。雪糕有水準,也許眾所周知,更出色的是加了朱古力脆餅碎碎於威化雪糕筒的周邊,口感非常crunchy脆口,畫龍點睛,美味無窮!有心思及了解客人口味之出品,成功自有道,怪不得其門如市。這裡的薄荷巧克力凍飲,始終是我至愛,多次在他店品嚐,水準始終不及。最欣賞此飲料薄荷味明顯,喝一口,薄荷之冰涼感覺在甜蜜朱古力中慢慢透出,清爽涼快,炎炎夏日之悶熱,頓時清洗乾淨;不止於此,飲料內有碎冰,夏日的渴望,完全滿足。把它偷偷帶入IFC Palace戲院,慢慢

去年起,更增加了軟雪糕。

黑巧克力軟雪糕
嗜好濃郁朱古力,不二之選,黑巧克力口味。

薄荷巧克力凍飲

把它偷偷帶入IFC Palace戲院,慢慢品嚐,更是一樂也!嘻嘻!
2015-06-07
薄荷巧克力凍飲
2015-06-10 729 瀏覽
去IFC看電影,經過見到大型軟雪糕廣告,受唔住誘惑!Godiva出品有信心,雪糕滑滑,朱古力味香,真材實料,上面加上朱古力醬更加香濃,個雪糕筒都好鬆脆,而且特別加咗啲朱古力脆餅,更加有層次,好吃到停不了。睇電影前先吃杯軟雪糕,冰涼哂!
去IFC看電影,經過見到大型軟雪糕廣告,受唔住誘惑!

睇電影前先吃杯軟雪糕,冰涼哂!
2015-06-07
2015-05-03 1175 瀏覽
This Chocolate Twist Soft Serve with vanilla white chocolate and dark chocolate ice cream was perfect for today's humid weather! The soft serve wasn't icy but not that creamy either while the dark chocolate flavor wasn't intense enough for me like the ones at Oddies. It was okay but not something I would pay HK$45 for again. I did like the crispy cone lined with crunchy chocolate biscuits though.
2015-05-02 697 瀏覽
GODIVA推出了新口味的夏天軟雪糕系列, 其中一款便是香草白朱古力雪糕配黑朱古力雪糕, 甜度適中,口感幼滑。朱古力雪糕的香濃好像比香草白朱古力雪糕中和了,可能我太愛朱古力雪糕吧。賣相原本是很美的, 但溶得真的太快了,相機也來不及準備,一分鐘便溶到這樣了。要食, 動作便要快一點了。
2 分鐘 (外賣自取)