2012-06-17 111 瀏覽
想試godiva凍朱古力很久了今日食晚餐前心血來潮買了人生第一杯沒有現金,godiva也沒有octopus機店員說可用credit card 哈哈我心想$39 都用得credit card 哈哈沒有甚麼特別只是一味很甜有一點朱古力碎 像沙冰一年前想試時$39而家一年後也$39 沒加價!
想試godiva凍朱古力很久了
今日食晚餐前心血來潮買了人生第一杯
沒有現金,godiva也沒有octopus機
店員說可用credit card 哈哈
我心想$39 都用得credit card 哈哈
沒有甚麼特別
只是一味很甜
有一點朱古力碎 像沙冰
一年前想試時$39
而家一年後也$39 沒加價!
2012-06-17
2 分鐘 (外賣自取)
$39 (其他)
2011-07-11 116 瀏覽
與家人在明閣享用過愜意的晚餐後,我們取道朗豪坊地庫欲乘地鐵返家。弟弟說別浪費「餘額」,不妨再買些蛋糕甚麼的;一行人遂鑽進了 Govida──目標不是朱古力,而是比 HD、Mövenpick 等品牌還貴的小杯裝雪糕。在我舉起相機欲拍照之際,店員即表示店內嚴禁攝影,「聽話」地關掉它之前偷偷按了一下快門,嘻。雪糕 ($39/125ml) 共六款口味。買兩杯不同口味的第二杯半價,屈指一算,即打七五折,差不多三十大洋一杯還是不便宜呢 !最後買了四杯 (牛奶巧克力碎售罄,草莓巧克力碎則不感興趣)。店員將雪糕連兩小時乾冰包裹妥當 (共三層),與精緻小膠匙和紙巾一併放入設計簡約的「大」紙袋內。名牌,沒別的,就是排場大。給你,自命清高,盡批評它「浮誇」、「不環保」;不給你,又字字刻薄,「好歹是名牌啊,這樣子算甚麼名牌?」人哪,自相矛盾的動物 ……吃杯雪糕也東拉西扯談「人性本『賤』」(註:語出母校某老師。想當年全班氣炸了肺,如今深覺老師一語中的 ),「冇病呀嘛?」我不多說了,且看以下評價:我選的口味是比利時純巧克力 (Belgian Dark Chocolate)。甜度適中,朱古力味尚算濃郁、具餘韻 (當
與家人在明閣享用過愜意的晚餐後,我們取道朗豪坊地庫欲乘地鐵返家。弟弟說別浪費「餘額」,不妨再買些蛋糕甚麼的;一行人遂鑽進了 Govida──目標不是朱古力,而是比 HDMövenpick 等品牌還貴的小杯裝雪糕。在我舉起相機欲拍照之際,店員即表示店內嚴禁攝影,「聽話」地關掉它之前偷偷按了一下快門,嘻。
「偷拍」的價目表
買四杯,但收三杯價錢
!最後買了四杯 (牛奶巧克力碎售罄,草莓巧克力碎則不感興趣)。店員將雪糕連兩小時乾冰包裹妥當 (共三層),與精緻小膠匙和紙巾一併放入設計簡約的「」紙袋內。名牌,沒別的,就是排場大。給你,自命清高,盡批評它「浮誇」、「不環保」;不給你,又字字刻薄,「好歹是名牌啊這樣子算甚麼名牌?」人哪,自相矛盾的動物
……吃杯雪糕也東拉西扯談「人性本』」(註:語出母校某老師。想當年全班氣炸了肺,如今深覺老師一語中的
),「冇病呀嘛?」我不多說了,且看以下評價:
比利時純巧克力 (左) & 經典牛奶巧克力 (右)
我選的口味是比利時純巧克力 (Belgian Dark Chocolate)。甜度適中,朱古力味尚算濃郁、具餘韻 (當然我等吃得了「」之人是不滿足的
),四款中最美味。店方至今未推出比利時純巧克力碎,如採用純度更高的朱古力,定必大受「粉絲」歡迎!

妹妹挑了經典牛奶巧克力 (Classic Milk Chocolate),給我嘗了一口:哈,味道居然與 Dreyer's 石板街如出一轍
;若進行「蒙眼測試」,我一定辨別不了。偏甜,朱古力味流於「表面」。三十元我寧願買 Dreyer's 家庭裝……
白巧克力碎 & 焦糖巧克力碎
白巧克力碎 (Ivory Chocolate Chip),奇怪雪糕既非白朱古力味,又不是雲呢拿味,勉強可說是味,但奶香缺缺
。光吃的話我受不了那甜度,幸好有微苦的黑朱古力碎中和一下:份量不多,味道口感俱佳;始終是朱古力專門店,其他牌子無法比擬。

焦糖巧克力碎 (Caramel Chocolate Chip) 名為焦糖,啖之卻是咖啡味,教人大惑不解
(莫非是我試來試去舌頭「麻木」了?
)!焦糖欠「」香稱不上好焦糖,甜度比白巧克力碎和牛奶巧克力兩款略低一點兒,內含的朱古力碎依舊可口。

以上是味道方面的評價。口感與 HD 差不多,滑度、密度均令人滿意
。濃甜口味是比利時雪糕之特色罷,「甜魔」才由衷喜歡;不嗜甜如你我可選比利時純巧克力焦糖巧克力碎亦可一試,其餘兩款則不推薦。
2011-06-29
3 分鐘 (外賣自取)
$29.3 (其他)
「偷拍」的價目表
買四杯,但收三杯價錢
  • 比利時純巧克力雪糕
2011-06-26 61 瀏覽
午餐吃過Kitchen.M, 又拜訪過三大人氣商場: i square, the one 和 K11後, 便順路走去旺角朗豪坊, 路經Godiva, 便一試至尊巧克力飲品, 三人行, 叫了三種味道, 紅莓味, 牛奶和新出的薄荷味各人獨自飲下一杯香甜幼滑 又有朱古力粹的飲料, 喝後似乎真的很有罪惡感, 今天姑且都要豁出去罷牛奶巧克力飲品比出面同類型的朱古力飲品好喝, 牛奶和朱古力的比例調較得恰到好處至於其餘兩杯, 不同的味道, 都突顯了每杯的特色, 紅莓味同薄荷味都夾雜在朱古力飲料中, 沒有給濃郁的朱古力搶了它的味道, 薄荷的清新, 紅莓的香甜, 是很容易分別出來衛生方面, 飲筒的管口,都用膠套封著, 比起傳統將整枝封了口的飲筒較為方便細心這裡不設坐位給客人稍作休息, 印象記得, 除了沙田新城市那間設有少量的坐位給客人外, 其他似乎沒有提供呢在此一提, 以賣芒果馳名的人氣店, 最近推出了"鮮果Choco系列" 以優惠價HK$63元可以購買兩杯, 平均一杯都要HK$31.50, 單點一杯當然是再貴一點(記不起價錢), 筆者雖然未曾嘗過, 若以個人主觀分析, 論名氣品牌, 用料 和價錢訂位三

在此一提, 以賣芒果馳名的人氣店, 最近推出了"鮮果Choco系列" 以優惠價HK$63元可以購買兩杯, 平均一杯都要HK$31.50, 單點一杯當然是再貴一點(記不起價錢), 筆者雖然未曾嘗過, 若以個人主觀分析, 論名氣品牌, 用料 和價錢訂位三方面作比較, 筆者已經有了答案, 你呢??? 聰明的消費者一定有聰明的選擇
(左)牛奶味, (中)薄荷味, (右) 紅莓味
2011-06-25
(左)牛奶味, (中)薄荷味, (右) 紅莓味
2011-06-13 32 瀏覽
食完豬扒後, 最後飲番杯朱古力做甜品. 其實我對朱古力都一般. 但都叫一杯紅莓純巧克力. 一飲 正. 巧克力味難以形容咁正. 紅莓醬不是藥水味. 男侍應service仲好. 看看老弟有冇9折咭. 下次要試純巧克力味. 今晚開始食藥lu~
7分鐘內飲完得番個杯
2011-06-13
1 分鐘 (外賣自取)
7分鐘內飲完得番個杯
2010-11-21 26 瀏覽
有同學要去美國讀書所以大家夾錢買禮物俾佢大家都覺得買食既最實際所以我做咕喱走出黎負責買買左盒Truffles Dessert好似話有tiramisu味同mousse呀sales話外脆內軟希望佢喜歡^^買左呢個仲有少少想睇下counter個d酒心朱古力得一隻whiskey~想睇個陣有個同胞擋住問sales試左一粒佢話要一啖擺入口因為會d酒漏出黎果然好澎拜酒味好馥郁比起mon cheri..我又覺得冇咁嗆喉溫和一d令人想再食個朱古力外面真係幾薄102g有9粒~~~~
有同學要去美國讀書

希望佢喜歡^^
gift+whiskey

good!

買左呢個仲有少少想睇下counter個d
酒心朱古力得一隻whiskey~

想睇個陣有個同胞擋住

酒味好馥郁
比起mon cheri..我又覺得冇咁嗆喉
溫和一d令人想再食

個朱古力外面真係幾薄

102g有9粒~~~~
2010-11-21
外賣自取
$428 (其他)
gift+whiskey
good!
2010-10-28 11 瀏覽
九月中旬‧晴(唔知點解UPLOAD唔到相,唯有明天再做,家下睇住文先)KC十月的其中一個行程,就是給Godiva邀請了去其上海新天地的旗艦店,作為一個寫飲食的blog人的身份,加點點專欄作者的味道,去參與其開幕儀式。在出走之前,香港的公關大員已經送來一大盒的朱古力,給我試試(其實是熟習,因為在上邊,每天也有一盒送上房給各嘉賓享用...)。KC非甜魔,也不用扮甜魔。所以一時間吃這麼多款的Godiva,實在是第一次。就由這粒心型的牛奶朱古力吃起。甜甜的,很香的朱古力味道。在口中溶起來,幼細沒顆粒,這就是Godiva優勝的地方。雖然我比較喜歡黑朱古力,但也很喜歡這個心心。所以之後每天收到一盒的Godiva,總由這個心心開始吃起。在此特意感謝店方的邀請,也多謝各公關大員們的熱情招待,讓我們幾個在上海渡過了快樂的幾天。有關我在上海的活動,當然不會在這裡寫,參考這個吧:http://gourmetkc.blogspot.com/2010/10/blog-post_28.html
九月中旬‧晴

(唔知點解UPLOAD唔到相,唯有明天再做,家下睇住文先)

金色風暴

琳瑯滿目

有關我在上海的活動,當然不會在這裡寫,參考這個吧:

其他
金色風暴
琳瑯滿目
  • 心型的牛奶朱古力
2010-09-22 30 瀏覽
經過上星期美食"失踪"的不愉快經歷後, 這個星期日我們再次到旺角處走走, 希望可以吃些比較似樣的食物.到達旺角後, 先去朗豪坊的Samsung CS centre處理一些手機的問題, 但老婆被那兒的職員弄得不太愉快, 加上天氣悶熱, 攪到心情不太好, 於是我提議到Godiva處買杯朱古力飲品, 希望可以令她回復心情.之前在這兒買過一次, 飲過後實在一試難忘, 常常想再幫趁, 但39元一杯實在不便宜, 所以只能偶一為之. 今次跟上次一樣, 都是要了Dark Chocolate Decadence味, 根據其他食家的評價, Dark Chocolate是最味的, 其實原本有打算試限定時間發售的Dark Chocolate Banana味, 不過老婆不太喜歡banana, 所以最後都是選回了Dark Chocolate Decadence. Godiva朱古力質素之高眾人皆知, 是此產品中的殿堂級品牌, 皆因他們所用的可可粉均屬靚貨, 朱古力的純度非常高, 即使由原粒朱古力變成為飲品, 但一點兒都沒有減低其美味和水準. 我們第一次飲的時候, 已經有"驚為天人"之感, 雖然有一段時間沒有飲了,

Godiva朱古力質素之高眾人皆知, 是此產品中的殿堂級品牌, 皆因他們所用的可可粉均屬靚貨, 朱古力的純度非常高, 即使由原粒朱古力變成為飲品, 但一點兒都沒有減低其美味和水準. 我們第一次飲的時候, 已經有"驚為天人"之感, 雖然有一段時間沒有飲了, 但再次品嚐它時, 滿足程度並沒有因失去新鮮感而減少, 還是跟以往一樣咁好味. 那高濃度的純朱古力味, 一入口就已經充滿整個口腔
, 即使吞下後, 味道還是會停留在口和喉嚨內不散, 名符其實做到"齒夾留香"的境界
. 難得的是Godvia能夠做到甜而不漏, 各方面都配合得相當出色. 要細意品嚐, 最佳的方法莫過於飲下後不要馬上吞下, 而是先留在口裏一陣子, 慢慢地感受那種出色的朱古力味, 然後才吞下去, 這樣就能徹底地享受到那頂級的味道了

除了味道出色外, 那濃濃的朱古力飲品內, 還夾著眾多的微碎朱古力粒, 加上杯頂的mousse cream令到整杯飲料更加幼滑. 三者混合起來令你飲下每一啖時是一次極高的享受
. 一杯過後, 會令你有捨不得的感覺, Godiva這杯Dark Chocolate Decadence, 絕對是我有史以來飲過最好味的一杯chocolate drink. 單論質素, 賣39元絕對物有所值, 因為它的水準, 絕非一般cafe的朱古力可比

老婆飲完這杯Dark Chocolate Decadence後, 心情終於回復了
, 甚至有無比幸福的感覺, 原來Godiva的朱古力有這麼大的功用, 果然厲害! 所以下次當大家心情不佳, 悶悶不落時, 不妨去Godiva買杯朱古力飲, 說不定可以令你回復心情和動力, 繼續上路呢
!

最後, 試過兩次之後, 我覺得朗豪坊店那些待應小姐吱mousse cream的技巧不太好, 出來的外觀沒有其他店的好看
(從其他食評的相片中可以比較到), 下次打算幫趁另外的分店看看會否好些.
殿堂級的Dark Chocolate Decadence
2010-09-19
1 分鐘 (外賣自取)
殿堂級的Dark Chocolate Decadence
2010-09-18 15 瀏覽
行街經過, 成日都心大心細, 買定唔埋咁諗嚟諗去. 唉, 天秤座嘅猶豫不定嘅性格...今次揀咗三種: 紅莓, 焦糖 & 杏仁. 我唔記得全名鳥....紅莓: 真係好舒服嘅 Berry 嗰種感覺, 一啲都唔會搶 Cho 嘅本體味道. 呢個, 好讚啊! 杏仁: 可能我愛果仁嘅原因, 對果仁物體一般冇咩抵抗力. 脆脆杏仁, 軟軟Cho體, 口感好好!焦糖: 初揀時, 係因為嗰名有"軟心"呢個字眼. 白Cho, 濃Cho, 跟住係軟心, 一層層, 享受唔同感覺. 一開始幾清, 不過食完之后, Cho 嘅后勁開始出嚟, 連同焦糖味, 喺口腔停畱一段時間.好幸福啊!
今次揀咗三種: 紅莓, 焦糖 & 杏仁.
我唔記得全名鳥....

好幸福啊!
3 分鐘 (外賣自取)
$170 (其他)
記得godiva一開偌時是49元一杯,在sogo和朋友一人一杯, 當時味道多d而家平左, 39元一杯, 份量少左都好, 冇咁漏飲過好多次了今次覺得甜左少少同埋因為唔係即飲, 溶左少少, 所以冇咁好飲

而家平左, 39元一杯, 份量少左都好, 冇咁漏

飲過好多次了
今次覺得甜左少少
同埋因為唔係即飲, 溶左少少, 所以冇咁好飲
2010-09-04
2010-07-28 16 瀏覽
因為係openrice見人讚到這呢間的chocoate drinks 咁好,所以今日同老公一齊去試試,但因為價錢太貴,所以同老公share一杯(雖然而家減到$39)Dark Chocolate Decadencechocolate 味極度濃郁,飲的時候好似食緊粒chocolate ,味道恰到好處,朱古力味香濃而一點都不漏,也不會太甜,內裡仲有朱古力碎。真係又可以飲,又可以食。正到痺!呢世女都未飲過咁好飲的chocoate drinks ,簡直係又感動又有幸福的感覺,非常回味,一飲不能忘懷雖然咁貴,但都會再去飲,因為佢雖然比人貴二、三倍,但係好飲度係五、六倍!果然不愧是朱古力名牌子的出品,絕對值得一再幫襯!

Dark Chocolate Decadence

2010-07-27
  • Dark Chocolate Decadence
2010-06-17 15 瀏覽
不是鍾舒漫,我沒有給自己的信,不過就有給自己的生日禮物,今年的不是蛋糕或其他,而是godiva的限定版抹茶白朱古力飲品。同一時間跟另一位先生點了同一款飲品,我的要了少忌廉,外觀沒另一杯正常版般澎湃,但仍是可觀性的。第一口不拌忌廉先試純抹茶朱古力,真的有陣清怡日本抹茶青澀味道,沒其他如抹茶牛奶般重抹茶香,但仍感覺得到,當中混和了不少打得碎碎的白古力顆粒,在幼滑抹茶中又有不少朱古力粒可吃,雙重感覺好棒。白朱古力味道沒黑朱古力那麼濃烈,甜度也不太明顯,舌頭感到的只有有嚼頭的顆粒;混合忌廉後,抹茶味道更為減退變得更不明顯,不過另一方面又多了剛才沒有的香滑奶香,抹茶更加香滑又是另一番風味。今次雖然仍是那些轟轟轟的攪拌器,但冰粒卻不是完全粉碎,間中還有點稍大冰碎衝進口裡,也許再攪拌多一會更好,喝罷一杯換來全身冰涼感覺,走出地面也覺得沒那麼熱,實屬透心涼妙品!這款新飲品感覺比較清新,繼薄荷朱古力外,也是一款很適合夏天飲用的朱古力飲品,感覺相對沒那麼heavy, 不過個人還是喜歡純黑朱古力那款多一點。 幾位美少女美少男店員很有禮貌,笑容可掬的真令人愉快,雖然收費較高也令顧客有物有所值之感。 正享受甜美

正享受甜美抹茶朱古力時收到易放的祝賀sms, 加倍sweet!
  • 抹茶白朱古力
2010-05-17 14 瀏覽
今次不是第一次飲GODIVA既chocolixir, 早係佢一出時已經試過, 舊年信用咭優惠更係大飲特飲正當今年仲侈望信用咭有無優惠既時候, GODIVA原來已經推出左新既口味 - 抹茶白朱古力, 睇雜誌已經俾佢深深吸引, 今日終於有機會同老婆一齊試原有既薄荷味已經無得賣, 換上既係呢杯抹茶味, 抹茶味好似比之前既細杯, 希望係錯覺吧抹茶味好重, 感覺似宇治抹茶, 白朱古力唔係好甜, 因為好多人都怕白朱古力好甜 (包括我老婆), 不過連佢都唔講唔覺飲緊白朱古力, 可見抹茶味已經蓋過左白朱古力, 怕甜怕肥既朋友可以叫少cream, 而且一如其他chocolixir, 入面好多碎朱古力, "啖啖肉"呢除左薄荷味, 其他味我都飲過晒, 新口味固然有新鮮感, 抹茶係比較清新, 最適合夏天飲, 但如果你真係想試GODIVA既朱古力, 我提議都係飲番另外三隻黑朱古力的口味, 完全是唔同feel的

這個廣告真是引死人!
2010-05-15
$39 (其他)
這個廣告真是引死人!
  • chocolixir
2010-05-12 17 瀏覽
有人話, 唔開心就食朱古力啦~咁開心呢?又係食朱古力喎.開唔開心都食佢, 到底有乜野魔力?今日就親身去了godiva, 試一下近期極之受歡迎的水果系列朱古力!是日下午餐:- 櫻桃巧克力在朋友極力推介下, 我在一大堆夾心餡內選了cherry.我從未買過咁貴既朱古力架!尤其係我對朱古力冇乜衝動既人, 真係試一次夠喇..一包得十幾粒, 有大有細, 我先食最細果粒.味道不俗, 卻又沒有想像中百吃不厭~特別既係, 朱古力味重卻吃不膩.食完, 真係開心d, 一包幾個字就食完~等多一排, 等我仲好想食朱古力果陣, 會試埋strawberry味.
有人話, 唔開心就食朱古力啦~
咁開心呢?又係食朱古力喎.
開唔開心都食佢, 到底有乜野魔力?

今日就親身去了godiva,
試一下近期極之受歡迎的水果系列朱古力!

是日下午餐:-
櫻桃巧克力
在朋友極力推介下, 我在一大堆夾心餡內選了cherry.
一包得十幾粒, 有大有細, 我先食最細果粒.
味道不俗, 卻又沒有想像中百吃不厭~
特別既係, 朱古力味重卻吃不膩.

食完, 真係開心d, 一包幾個字就食完~

2009-09-06 9 瀏覽
多得某銀行的信用卡優惠, 我終於一嘗聞名己久的godiva特飲了! 是日和w係油麻地食完飯, 行去旺角坐車特意行去朗豪坊低層搵godiva, 可能平日晚上的緣故, 店中只有我同w兩位顧客, 因此得到極為體貼的服務~我倆order了純朱古力和牛奶朱古力兩種, 因為選用了某信用卡的買一杯加一蚊得兩杯的優惠, sales姐姐溫柔又耐心的解釋了必須要出兩張單簽兩次名, 之後再轉身沖調飲品, 不一會飲料沖好了, sales姐姐又特意半探身出櫃台給我們奉上飲料, 之後又等待我們為飲料拍照+慢吞吞的撕開飲筒包裝, 再雙手為我們接過飲筒的包裝紙, 服務簡直好得離奇, 什至令我有錯覺, 我到底是不是剛剛購買了千多元朱古力的'豪客'?? 話說回來, 我一踏出門口就急不及待大啖品嘗, 混和了大量CREAM的朱古力入口很滑, 當中有大量的朱古力碎, 有得飲又有得咬, 加上甜味剛好, 一人飲晒一杯不會太滯, 純朱古力又比牛奶朱古力好, 甘香香濃一點, 讚~如果旺角分店和其他區的分店(例如沙田)一樣有台椅供顧客品嚐就好更佳了~

2009-05-05 19 瀏覽
揀咗dark chocolate 味,好有朱古力味又唔會過甜.仲有好多朱古力粒tim.cream好輕,好軟.
cream好輕,好軟.
2009-05-04