2023-01-10 25 瀏覽
將軍澳澳南海岸開左好多高質餐廳。今次介紹嘅《GR8》主打日式輕食,有一片落地大玻璃可以望到出面嘅城市景色,內裡用左日式嘅木系建築,設計簡約又舒適。晚市套餐加$28就可以轉成套餐:沙律、湯同埋關東煮小食。主菜方面第一個我就叫左甲羅燒蟹膏蟹肉意粉 $148上面係松葉蟹蓋加入蟹肉、蟹膏同埋生鵪鶉蛋,下層就係意大利粉,好有創意日式fusion菜式。第一步首先攪勻蟹肉、蟹膏同埋鵪鶉蛋,蟹肉蟹膏好濃郁又鮮甜。意大利粉用咗蒜香嚟煮,味道好有層次。第二個就叫左原隻龍蝦尾龍蝦汁燴意粉 $218大大隻嘅龍蝦尾,咬開龍蝦肉新鮮鮮甜又彈牙。意大利粉用左龍蝦汁,亦都好掛汁,食落充滿鮮甜味。最後叫埋杯Ice Hazelnut Latte $48 同埋Hot Vanilla Latte。GR8 (將軍澳)將軍澳至善街3號澳南海岸SAVANNAH Place地下G07B號舖

晚市套餐加$28就可以轉成套餐:沙律、湯同埋關東煮小食。

主菜方面第一個我就叫左甲羅燒蟹膏蟹肉意粉 $148

第二個就叫左原隻龍蝦尾龍蝦汁燴意粉 $218

GR8 (將軍澳)

2023-01-07 110 瀏覽
之前去咗將軍澳南SAVANNAH食omakase,同一老闆喺隔離舖開設日式輕食,呢日就嚟試埋舖頭設計以係和式為主,用上木系餐桌,環境舒適,食物質素高質,值得再嚟,不過下次會晏晝過嚟試lunch menuDinner set仲有湯番茄湯、沙律、關東煮😋🦞檸檬蜜糖醬龍蝦包配薯條💰$228呢款龍蝦包好好食,賣相吸引,龍蝦肉都好多,主要係龍蝦鉗部位,啖啖肉食落滿足,麵包烘過微脆,入面軟熟,最正係檸檬蜜糖醬酸酸甜甜,夾埋一齊又開胃又好食🉐🦀甲羅燒蟹膏蟹肉意粉💰$148呢款一樣賣相精緻,有甲羅燒喺意粉面,可以先將甲羅燒嘅蟹膏蟹肉撈落意粉度一齊食,鮮甜調味微鹹,整體好食🍎Apple Hibiscus Tea💰$55蘋果洛神花茶淡淡蘋果香味,洛神花味道冇咁出,所以冇咁酸,整體好飲,亦可一解油膩感☕️Chocolate💰$38🚩GR8 (將軍澳) @gr8.tko 📍將軍澳至善街3號澳南海岸SAVANNAH Place地下G07B號舖

Dinner set仲有湯番茄湯、沙律、關東煮😋

🦞檸檬蜜糖醬龍蝦包配薯條💰$228

🦀甲羅燒蟹膏蟹肉意粉💰$148

🍎Apple Hibiscus Tea💰$55

☕️Chocolate💰$38

🚩GR8 (將軍澳) @gr8.tko
2023-01-04
將軍澳又有新開的Cafe!GR8🍝經過試試新嘢,估唔到幾有驚喜!整體感受到小店用心製作,有機會想日頭再嚟食多次🤩坐喺落地玻璃前感受一下日光,應該都幾Chill☀️🔸沙律、前菜、湯🥗日式賣相好精緻!餐湯係超級濃郁的番茄蓉湯🍅,鮮甜濃郁!另外配上日式關東煮🍢及沙律,非常豐富👍🏻🔸甲羅燒蟹膏蟹肉意粉🦀蟹膏蟹肉份量十足,燒蟹膏好香,加上蒜炒意粉,口感十分滿足。🔸原隻龍蝦尾龍蝦汁燴意粉🦞大大嚿龍蝦尾,龍蝦肉質爽彈,煎香嘅龍蝦尾咬落口仲幾Juciy!意粉掛滿羅勒龍蝦汁,香濃Creamy,一啖接一啖!😋📍#GR8 (#將軍澳美食)將軍澳至善街3號澳南海岸SAVANNAH Place地下G07B號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟🔖#吃是真愛_將軍澳
將軍澳又有新開的Cafe!GR8🍝
坐喺落地玻璃前感受一下日光,應該都幾Chill☀️

🔸沙律、前菜、湯🥗

🔸甲羅燒蟹膏蟹肉意粉🦀

蟹膏蟹肉份量十足,燒蟹膏好香,加上蒜炒意粉,口感十分滿足。

🔸原隻龍蝦尾龍蝦汁燴意粉🦞

📍#GR8 (#將軍澳美食)

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖#吃是真愛_將軍澳
  • 原隻龍蝦尾龍蝦汁燴意粉
2023-01-02 67 瀏覽
住附近的人有福了 假日啡遊提案
咖啡館從將軍澳車站走10分鐘
在savannah 住宅的地鋪 小店經營是為樓下住客而開設的吧 哈將軍澳可以讓人諗真打卡的咖啡館不算多落地玻璃設計加上木枱及凳子絕對是筆者杯茶!一直按下快門捕捉自然光穿透的瞬間坐靠近窗口位置 曬曬太陽讓人有一種很放鬆的感覺
新店開張 有 sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ 跟 sᴇᴛ ᴅɪɴɴᴇʀ兩者的選項分別不大 價格走親民路線午市套餐包括了沙律/前菜/湯 (三選一)主菜價格大概是$100 至 $200 左右重點是只需另加 $30/$25 就可以從飲料餐牌上挑選一杯咖啡/非咖啡飲料暫時未見有甜點供應 也不肯定以後會否推出主食菜單主要有沙律 茶漬飯 意粉及龍蝦包.
∗ 檸檬蜜糖醬龍蝦包配薯條 $218在龍蝦意粉及龍蝦包之間掙扎了一會兒最後點了龍蝦包 因為搭配了邪惡脆薯條薯條非常有誠意地配搭了松露沙律醬 吃出好心情小圓麵包(bun) 烘過後外脆內軟包裹住滿滿的龍蝦和沙律 賣相精緻醬汁有蜜糖的甜及檸檬汁的酸 兩者混合一起很Fresh 肉質鮮美ǫ彈 充滿龍蝦鮮甜味 ∗ 甲羅燒蟹膏蟹肉意粉 $138這個充滿了日式料理風味蟹殼裡滿滿的蟹膏,烤過後
住附近的人有福了 假日啡遊提案
坐靠近窗口位置 曬曬太陽讓人有一種很放鬆的感覺
Espresso Tonic

新店開張 有 sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ 跟 sᴇᴛ ᴅɪɴɴᴇʀ
兩者的選項分別不大 價格走親民路線
午市套餐包括了沙律/前菜/湯 (三選一)
主菜價格大概是$100 至 $200 左右

醬汁有蜜糖的甜及檸檬汁的酸 兩者混合一起很Fresh
肉質鮮美ǫ彈 充滿龍蝦鮮甜味

∗ 甲羅燒蟹膏蟹肉意粉 $138
這個充滿了日式料理風味
蟹殼裡滿滿的蟹膏,烤過後香氣不斷湧出
鹹甜適中的蟹膏搭配意粉
有蟹肉的鮮味,濃濃的蟹膏香令人回味
上面加上鵪鶉蛋更加滋味

Espresso Tonic
甲羅燒蟹膏蟹肉意粉
apple hibiscus tea
2022-12-28 49 瀏覽
☆ 𝙂𝙍8將軍澳至善街3號澳南海岸SAVANNAH Place地下G07B號舖✦ 甲羅燒蟹膏蟹肉意粉平時成日食甲羅燒,但係配意粉就真係第一次,又幾夾喎!蟹膏蟹肉都幾多,意粉軟硬適中,唔錯。✦ 檸檬蜜糖醬龍蝦包配薯條包底烘過所以外脆內軟,好多龍蝦肉係入面,好正好彈牙,薯條跟左個黑松露醬,好香好好味。∇ 2個餐都+$28變做set,跟沙律、前菜同埋湯,前菜係關東煮,個湯底幾好,蘿蔔同豆腐都好入味,湯係周打蜆湯,幾creamy同埋好多料,沙律就正常發揮。✦ HAZELNUT LATTE咖啡嘅酸度適中,感覺好清新,入口質感都偏向濃稠,好飲!✦ HOMEMADE LEMONADE SODA帶少少薄荷味,如果檸檬味再重d就更好。我最鍾意發掘將軍澳有咩好食,呢間cafe新開無耐,食物同環境都係日系,店員們都好有禮貌,日頭黎應該都會好舒服,下次再黎先♡

☆ 𝙂𝙍8

✦ 甲羅燒蟹膏蟹肉意粉

✦ 檸檬蜜糖醬龍蝦包配薯條

✦ HAZELNUT LATTE
咖啡嘅酸度適中,感覺好清新,入口質感都偏向濃稠,好飲!

✦ HOMEMADE LEMONADE SODA
帶少少薄荷味,如果檸檬味再重d就更好。

• 檸檬蜜糖醬龍蝦包配薯條
2022-12-23 63 瀏覽
最近將軍澳南又新開左一間cafe, 今日就去食咗個lunch,店內唔算好大,對外係落地玻璃,有自然光射入成個feel好舒服。Lunch set有沙律、前菜、湯可以三揀二,🌟關東煮、沙律、蕃茄湯我哋叫咗兩個set就可以試晒三款,前菜係關東煮,有蘿蔔、蒟蒻、竹窩輪、豆腐,蘿蔔幾腍。蕃茄湯茄味濃郁,仲有麻醬沙律🌟原隻龍蝦尾龍蝦汁燴意粉 $208意粉汁creamy 濃稠,意粉軟硬適中,幾掛汁,上面有一個煎香左嘅龍蝦尾,龍蝦尾都幾爽。仲有少少蘆筍,味道唔錯🌟檸檬蜜糖醬龍蝦包配薯條 $218麵包焗到少少鬆脆,中間夾咗滿滿既沙律菜同切咗一嚿嚿嘅龍蝦,龍蝦肉夠彈,醬汁就帶少少甜,我就幾鍾意個醬汁。另外配左薯條同沙律,薯條跟咗個松露沙律醬。另外飲品coffee +$30,Non coffee +$25🌟Iced mocha🌟apple hibiscus tea飲品選擇唔算特別多,茶類都係成個茶壺咁上,蘋果花茶酸酸甜甜📍 GR8 (將軍澳)將軍澳至善街3號澳南海岸SAVANNAH Place地下G07B號舖

Lunch set有沙律、前菜、湯可以三揀二,
🌟關東煮、沙律、蕃茄湯

🌟原隻龍蝦尾龍蝦汁燴意粉 $208

🌟檸檬蜜糖醬龍蝦包配薯條 $218

🌟Iced mocha
🌟apple hibiscus tea
飲品選擇唔算特別多,茶類都係成個茶壺咁上,蘋果花茶酸酸甜甜

📍 GR8 (將軍澳)