2021-11-14 283 瀏覽
喺西環出世嘅我,今日同素食舊同事嚟試食素食版High Tea ,今次係有地鐵以嚟第2次返西環試素食餐廳(點解細個嗰陣冇咁多好味嘅素食呢?)因為老地方,對我嚟講非常易搵,今日遺一美中不足係廚子病倒,唔夠人手,坐咗好耐先有嘢食…不過每個人都會病,無人想嘅…呢個下午茶比我想像中好食,起初舊同事驚唔夠飽,但食到最後我係食唔晒,我最欣賞係兩款蛋糕,食完令我有衝動想去學整素嘅芝士蛋糕同素朱古力蛋糕。雖然一直都冇食過真正嘅High Tea,但係呢個素High Tea,我都很喜歡。

2021-09-22
  • 英式下午茶
2021-10-05 167 瀏覽
原來西環呢邊,仲有一間純素咖啡店!食肉獸表示超驚喜😍原來唔食肉都可以好興奮~今日試咗幾款,創意又出色💕🍢沙嗲串燒&香脆小雞腿頭盤🍗原來用豆腐皮製成,香脆之餘。煙韌有口感!串燒同樣用素肉,肉粒口感幾可亂真❣️🍕珍寶pizza主食餡料豐富,面頭更有誘惑🧀拉絲cheese,中間更配有藜麥,🍄雜菌同雜菜,口感豐富~餅底比例perfect,夠脆口又有少少厚度,真係好正👍🏻🥦新朱肉薑黃椰菜花飯椰菜花粒粒有口感,🥘好香薑黃咖喱味,搭配埋香甜粟米同素肉,飽肚感upupup💗🍰純素蛋糕蘑菇湯香味濃郁,甜品推薦紅莓cake🍒上層由莓果同腰豆打成,下層Nuts碎口感豐富,唔會heavy之餘,🍓滿滿水果同堅果落肚,設計高纖超健康😍同場紅火龍果凍都夠滑好唔錯~🍎蘋果羽衣甘藍西芹杏仁奶飲品悉心調配,特色杏仁奶特飲滿滿杏奶香,加上菜菜,打得幼滑,口感更清新🥬純素老闆娘打造多款創意菜式,簡單小店更是驚喜十足!💝

🍢沙嗲串燒&香脆小雞腿

🍕珍寶pizza

🥦新朱肉薑黃椰菜花飯

🍰純素蛋糕

🍎蘋果羽衣甘藍西芹杏仁奶

純素老闆娘打造多款創意菜式,簡單小店更是驚喜十足!💝
2021-10-04 108 瀏覽
💚椒鹽海鮮菇第一眼望以為係椒鹽鮮魷,炸漿唔係好厚,海鮮菇炸得剛剛好,仲keep到入面好juicy。💚水牛城雞翼拼盤用素雞肉包住紅蘿蔔,做返雞翼造型,咬入口又有水牛城雞翼汁香辣的味道,好似食緊無骨雞翼。💚蘑菇湯唔係加左香濃忌廉的那一種,是清清的但又飲到蘑菇既口感香味。💚Green Tech 珍寶Prizza全素VeganPizza,vegan芝士都有拉絲感覺,我鍾意素蝦,素火腿,兩樣既鹹味平衡返三色椒,色香味俱全,但Pizza皮可以脆啲就好。💚藜麥雜錦意大利飯其係super food藜麥雜菜意大利飯,用左香菇草菇做返鮮味同肉類口感,加上唔同顏色既配菜,滿滿的食用纖維,非常健康的選擇。💚凍碟豆花檸檬特飲天自紫色碟豆花其實係無味,其實似有色既凍檸水。💚碟豆花大菜糕,火龍果大菜糕Vegan dessert,爽口清甜嘅大菜糕,完滿左晚餐。
💚椒鹽海鮮菇

💚水牛城雞翼拼盤

💚蘑菇湯
唔係加左香濃忌廉的那一種,是清清的但又飲到蘑菇既口感香味。

💚Green Tech 珍寶Prizza

💚藜麥雜錦意大利飯

💚凍碟豆花檸檬特飲
天自紫色碟豆花其實係無味,其實似有色既凍檸水。

💚碟豆花大菜糕,火龍果大菜糕
Vegan dessert,爽口清甜嘅大菜糕,完滿左晚餐。
椒鹽海鮮菇
椒鹽海鮮菇
Green  Tech  珍寶Pizza
藜麥雜錦意大利飯
2021-09-08 81 瀏覽
行經西環做嘢,係香港商業中心唸著食少少野,見有間cafe 感覺幾chill 下,就選擇試下呢度既野食。呢間叫Green Tech cafe,主打新鮮健康都幾唔錯,我們點了一份雜錦天婦羅配壽喜燒湯烏冬和義式三重純素芝士薄餅。天婦羅也是新鮮炸物,超脆口,同埋壽喜燒湯烏冬一起食的配搭,點少少湯感覺沒有咁熱氣都唔錯啊。義式三重純素芝士薄餅的做法同味道就更加不錯啦,賣相吸引之餘,仲要重料,望落去已經好想吃啦,而味道好之餘口感豐富,食到個人都好滿足。而嘢飲方面,點左紅火龍果香蕉亞麻籽杏仁奶同香蕉花生醬杏仁奶,呢兩款飲品真係無得彈,好少cafe 會整呢類特色飲品,例如火龍果是新鮮炸汁,同埋香蕉及杏仁奶混合,飲上來像奶昔,超豐富的口感,絕對要點啊。呢度環境清靜舒適,坐得亦舒服,西環cafe 不錯選擇。
呢度環境清靜舒適,坐得亦舒服,西環cafe 不錯選擇。
2021-08-17
5 分鐘 (堂食)
2021-09-06 75 瀏覽
二人套餐 $268🍗水牛城雞翼拼盤🍝黑松露雜菌意大利粉🍕新豬肉田園蔬菜薄餅港大附近食素,見佢個二人套餐都幾抵食。首先嚟咗兩碗南瓜湯🥣,味道唔錯,不過如果濃味啲就仲正。佢嘅pasta一嚟到已經有陣陣黑松露香味,至於pizza感覺都多材料,不過不失。我朋友話最正係個素食雞翼,少少辣,味道都幾似,入邊竟然係包左紅蘿蔔🥕。另外嚟咗兩杯飲品,一杯係凍伯爵茶,一杯係洛神花茶🫖,有趣嘅係杯凍嘅仲暖過唔凍嗰杯。餐廳喺商場入邊,周圍都幾光猛,唯獨是有啲熱,一邊食一邊出咗汗。😅😅😅📍Green Tech Cafe - 石塘咀香港商業中心地下1號舖

二人套餐 $268
🍗水牛城雞翼拼盤
🍝黑松露雜菌意大利粉
🍕新豬肉田園蔬菜薄餅

2021-08-11
香港大學站的 Green Tech Cafe 最近推出全新精選套餐,俾我發現主菜竟然有蒟蒻麵和椰菜花飯可以揀,方便想食少一點澱粉質的素食者!這個套餐除了主菜還包頭盤、餐湯、飲品和甜品,一個人或幾個朋友來食都必定滿足!這個精選套餐全日供應,頭盤、主菜和飲品都可以自己揀,亦可以加錢配咖啡和純素蛋糕,每一個項目都精心製作,好值得一試架。是日餐湯是蘑菇湯,啖啖都有菇肉架,味道唔會太重手,感覺幾清爽。香脆小雞腿鍾意食香口野的人總喜歡揀炸雞腿,雖然佢只係捲埋的腐皮,但有調味加上炸過就係好食。水牛城雞翼拌盤我係一個鍾意食就可以日日食的人,所以每次來都叫水牛城雞翼,個醬汁真係好惹味架!生酮七彩蒟蒻麵這個蒟蒻麵看起來像米線一樣,吃起來口感也得好呢,老闆話係日本品牌貴野,唔怪得咁好食。七色蔬菜包括三色椒、紫椰菜、紅蘿蔔、粟米、青瓜、芽菜和紫菜,淋上鮮味昆布汁拌勻,夏天吃一個都幾消暑開胃。新朱肉薑黃椰菜花飯Green Tech Cafe 的椰菜花飯唔會打到細碎,咬起來還吃到一點蔬菜爽口感,不會太濕像吃湯飯一樣,配埋泰式風味煮法我覺得好正喎!玫瑰杞子圓肉黑糖茶(熱) / 蝶豆花檸檬特飲(凍)兩杯飲品各有各養生

香脆小雞腿

水牛城雞翼拌盤

生酮七彩蒟蒻麵

新朱肉薑黃椰菜花飯

玫瑰杞子圓肉黑糖茶(熱) / 蝶豆花檸檬特飲(凍)
兩杯飲品各有各養生,我飲左紫色的蝶豆花檸茶,酸酸地幾醒胃架。

是日甜品是柚子蜜凍糕,下層凍糕充滿柚子香,夾埋上面酸酸地的金奇異果相得益彰,吃完讓人很舒服的飯後甜品

餐廳還有很多其他套餐選擇,吃純素的話又可以試試這個五道菜的純素套餐,全部都好吸引呢!

中秋節除了買月餅,好似仲要訂盆菜喎!我農曆新年的時候都有食過 Green Tech Cafe 的盆菜,好足料而且每樣都用心製作,所以好好食架。

老闆請我地試盆菜新菜式新朱肉藕餅,蓮藕切得勁薄所以煎到好脆,成個藕餅亦非常入味,我好鍾意喎!最重要係我自己懶洗蓮藕嘛。

Green Tech Cafe 個位置幾方便,環境亦坐得舒服,去開西環搵素食咪試下囉!
2021-09-02
2021-08-31 39 瀏覽
素食我以為係個的素菜館先係食素,但依定素食已經好潮🤣,唔再係搵的素食野扮肉先叫素。餐湯係南瓜湯,飲落幾香濃,飲落會有南瓜溶,口感幾濃郁,可能因為無奶油,所以真係好南瓜🎃。另外主食叫左2個意粉🍝,黑松露雜菌意粉同辣椒蕃茄乾意粉。黑松露雜菌意粉係好香松露菇菌味🍄,除左松露仲有什菇,而且條條意粉都沾滿松露,真係啖啖香氣十足😚。另一碟辣椒蕃茄乾意粉🍝就好惹味,辣椒乾🌶辣辣地帶少少🤏🏻酸,提升左蕃茄既酸味😋,酸辣惹味🤤,唔會好單調,食落幾有層次👍🏻。飲品叫左胎菊杞子桂圓黑糖茶🍵,女士至愛❤️,補血又養生💋,仲落小小🤏🏻桂圓黑糖甜味,且帶微香胎菊花香,安神感覺👍🏻。而另一杯百香果檸檬特飲🍋就啱男仔,酸甜凍野飲落好醒神😋原來無肉都可以咁好味,間中食下素都可以喎👌🏻,素食唔止淨係食菜🥬,其實仲有好多野揀😋

2021-08-29 34 瀏覽
而家潮流興食健康嘢,素食店真係開到成行成市,不過就唔係間間都咁好食嘅今日推介一間位於西環嘅高質素食店,餐牌設計得好健康之餘,嘢食嘅質素又非常之好食,平時冇食開素食嘅朋友,都應該會啱口味經典未來漢堡配番薯條$108次次食齋都必定會叫個未來漢堡,漢堡扒仿真度極高,只係口感比起真牛肉鬆散少少,但係味道真係差唔多秘製醬汁甜甜地,加埋夠熱溶咗嘅芝士,正呀港式半焗溜心蛋咖喱吉列豬扒意大利飯$108第一次食咖喱味嘅意大利飯,意外地好夾意大利飯粒粒分明,融合左咖喱,口味好地記素豬扒口感仿真,唔講真係以為食緊真嘅豬扒,炸得好酥脆,一啲都唔乾爭爭香蕉花生醬燕麥奶$48邪惡之選,淡淡濃厚花生醬加淡淡香蕉嘅香味,飲咗半杯飽曬木瓜亞麻籽杏仁奶$38呢個相對fresh 啲,健康之選

經典未來漢堡配番薯條$108

秘製醬汁甜甜地,加埋夠熱溶咗嘅芝士,正呀

港式半焗溜心蛋咖喱吉列豬扒意大利飯$108
第一次食咖喱味嘅意大利飯,意外地好夾
意大利飯粒粒分明,融合左咖喱,口味好地記

香蕉花生醬燕麥奶$48
邪惡之選,淡淡濃厚花生醬加淡淡香蕉嘅香味,飲咗半杯飽曬
木瓜亞麻籽杏仁奶$38
呢個相對fresh 啲,健康之選

2021-08-26 31 瀏覽
近排路過香港商業中心,見到裏面有一家名為Green tech cafe的素食餐廳,今日與friend前來嘗試流行的素食飲食文化,平日夜晚放工後過來時間剛剛好。餐廳就在一田旁邊,屬於開放式設計,座位寬敞舒適,環境綠色環繞,有一種回歸大自然的感覺,讓人非常舒服,店家也非常熱情,會介紹推薦菜品。特別的是註意到這間餐廳主打無五辛素食,即是無蔥蒜韭洋蔥蕎,非常適合口味清淡的人。我们准备试下二人套餐~經典未來漢堡配蕃薯條,松軟的蛋奶面包上灑滿了芝麻,未來肉餅上抹了厚厚一層芝士醬,吃起來口感真的不錯!配上炸至金黃酥脆的蕃薯條,真的是別有一番滋味!黑松露野菌意大利飯,用足夠量的黃油、菇菌和黑松露燴製而成的意大利飯,香味濃郁,口感鮮美,極具營養價值!水牛城雞冀拼盤,雞冀醬香濃郁,酥脆可口,和肉翅口感沒有什麽區別,配上新鮮爽口的沙律菜、香甜酥脆的蕃薯條,非常抵食!跟餐的黃色透亮的南瓜湯散發著淡淡的豆香味,細膩順滑,口感超棒!素食竟然都可以做到如此美味~真是让人惊喜!

素食竟然都可以做到如此美味~真是让人惊喜!
2021-08-25 36 瀏覽
素食作為一種飲食文化,不一定只留給只吃素的人士,偶然素食一下,清心寡慾, 為健康著想餐廳菜色種類繁多,主要以西式為主, 經典未來漢堡配番薯條($108), 未來漢堡比想像中好食, 雖然口感沒有比一般用牛肉做的漢堡鬆軟多汁,但更有咬口, 而且味道逼真,炸薯條都唔錯純素無麩質沙律($128),顏色像彩虹般豐富,當中的營養亦很豐富,其中有超級食物羽衣甘藍、紫椰菜、雜果仁 、藜麥等等,怕太寡?!可以點一下芝士醬調味,不過份量似乎少了一點,不太夠飽肚是日湯品是紅菜頭湯,用紅菜頭打成蓉做成的湯,沒有下調味,喝的都是紅菜頭原汁原味,比較清淡百香果檸檬特飲($38)玫瑰杞子桂圓黑糖茶($38)黑糖味比較弱

百香果檸檬特飲($38)
玫瑰杞子桂圓黑糖茶($38)黑糖味比較弱

2021-08-24 33 瀏覽
而家越來越多人食素,今日就同朋友去到西環嘅呢間Cafe食午餐,餐廳環境都好寧靜舒適。我哋叫咗午市套餐,一個係黃金扒漢堡配薯條,原來呢個黃金扒係大豆纖維做嘅,個包好鬆軟同埋入面啲菜好新鮮呀,個汁原本以為係茄汁,原來係特製嘅長,比起茄汁更加酸,好開胃。另一個我叫咗上海粗炒,呢個一上菜就聞到佢嘅麻油香,入面有好多木耳絲,加上一啲小白菜,炒得好香,即叫即整有鑊氣。午餐有南瓜湯,味道清清淡淡,飲到南瓜嘅味道。間唔時食下都唔錯。
2021-08-24 18 瀏覽
朋友住呢度附近,話想食啲得健康啲就會去呢間餐廳😛😛我都係第一次去呢啲無五辛素食餐廳😊😊叫咗個二人餐✨南瓜湯南瓜湯真材實料,唔係淨係用啲粉溝水出嚟咁樣,而且都幾有南瓜味😚頭盤✨海珊湖藜麥沙律啲沙律唔算苦,而且食得出係幾新鮮!✨沙嗲串燒啲汁係香濃沙嗲味,而且肉仿真度高🤣🤣主菜✨Green tech 珍寶 pizza!有素蝦,都幾得意! ✨藜麥什錦意大利飯,感覺幾清新!✨凍蝶豆花檸檬特飲☺️☺️紫色檸檬水味,唔甜 !✨熱玫瑰杞子圓肉黑糖茶,微甜👍👍夠晒健康✨甜品方面,就叫咗朱古力鬆餅😇😇重朱古力味,而且好香濃!

叫咗個二人餐

✨南瓜湯

頭盤

✨海珊湖藜麥沙律

啲沙律唔算苦,而且食得出係幾新鮮!

✨沙嗲串燒

啲汁係香濃沙嗲味,而且肉仿真度高🤣🤣
主菜

✨藜麥什錦意大利飯,感覺幾清新!

✨凍蝶豆花檸檬特飲☺️☺️紫色檸檬水味,唔甜 !

✨熱玫瑰杞子圓肉黑糖茶,微甜👍👍夠晒健康

甜品方面,就叫咗朱古力鬆餅😇😇重朱古力味,而且好香濃!
2021-08-22 22 瀏覽
Sincere n Passion🎈Green Tech Cafe/Stay enthusiasm and keep your passion! People will see it./一間位於西環誠意十足嘅無五辛素食小店💚雖然只係小店 但絕對兼顧到質素同性價比 知道老闆好希望將素食文化帶比更多嘅人 素食都可以係好好食嫁 好欣賞老闆呢份熱誠🙆‍♀️沙嗲串燒菜苗撈淮山麵 ($60)Satay Veg Yam Noodles新穎食法 沙嗲醬係可以用黎撈淮山麵嫁淮山麵比人健康嘅感覺 但撈埋沙爹素串燒又好似好邪惡但又健康咁 真係令人矛盾啦😂沙嗲醬香辣 素肉串燒嘅質感結實唔假 冬菇口感軟硬適中 撈埋食好香 係健康公仔麵呀🍜海鮮菇天婦羅配蕎麥麵 ($65)Mushroom Tempura with Cold Soba Noodles天婦羅炸得香脆唔油 因為無咩調味 所以要另外加上胡椒鹽 蕎麥麵唔會煮得太腍 依然食到麵條 淋上鰹魚汁 夏天食涼浸浸 為你帶來一點清新🌱西蘭花薯蓉湯 Broccoli & Potatoes Cream Soup 好少見到有西蘭花湯 而且仲咁真材實料🥦西蘭花菜味濃 飲落濃稠帶
Sincere n Passion

🎈Green Tech Cafe

一間位於西環誠意十足嘅無五辛素食小店💚
雖然只係小店 但絕對兼顧到質素同性價比
知道老闆好希望將素食文化帶比更多嘅人
素食都可以係好好食嫁 好欣賞老闆呢份熱誠🙆‍♀️

沙嗲串燒菜苗撈淮山麵 ($60)
Satay Veg Yam Noodles
新穎食法 沙嗲醬係可以用黎撈淮山麵嫁
淮山麵比人健康嘅感覺 但撈埋沙爹素串燒又好似好邪惡
但又健康咁 真係令人矛盾啦😂
沙嗲醬香辣 素肉串燒嘅質感結實唔假
冬菇口感軟硬適中 撈埋食好香 係健康公仔麵呀🍜

海鮮菇天婦羅配蕎麥麵 ($65)
天婦羅炸得香脆唔油 因為無咩調味
所以要另外加上胡椒鹽 蕎麥麵唔會煮得太腍
依然食到麵條 淋上鰹魚汁
夏天食涼浸浸 為你帶來一點清新🌱

西蘭花薯蓉湯
好少見到有西蘭花湯 而且仲咁真材實料🥦
西蘭花菜味濃 飲落濃稠帶有薯蓉粒粒口感

紅火龍果香蕉亞麻籽杏仁奶 ($48)
Red Dragon Fruit Banana Chia Seed Almond Milk Specialty Drink
天然無添加味水果杏仁奶昔呀🥰
紅火龍果嘅清新口味配上香甜香蕉
加埋高纖維嘅亞麻籽 身體即刻健康咗💪

香蕉花生醬杏仁奶 ($48)
Banana & Peanut Butter Almond Milk Specialty Drink
香蕉加花生醬用嚟夾方包係絕配嘅選擇
用嚟做飲品就未試過啦🍌
夾雜左香蕉甜味 同花生杏仁嘅鹹香堅果味🥜
甜度會比起火龍果香蕉奶高少少

2021-08-22 19 瀏覽
今日我銅鑼灣食神微服出巡去到。西環石塘咀一間以素食爲主題的西餐廳。餐廳在商場內一片超市旁邊。部分座位已半open area形式感覺較為輕鬆舒適。本來無肉不歡嘅我食得肉多都想食下素食。餐廳推介他們的香辣風乾番茄意粉。選用意大利風乾番茄口感特別仲以為係干辣椒,第一口食落去味感覺不知是什麼味,番茄食嘅時候覺得很有油香還以為是臘肉味幾特別,本人第一次食意大利油浸風乾番茄越食越滋味,很快便把意粉內的風乾番茄全吃光。另外一提佢哋有個意大利飯crossover‘泰式冬陰功醬汁煮,飯有d喜出望外,好惹味令到沉悶嘅素食加添左東南亞濃味風情。飲品方面我選取咗木瓜亞麻籽杏仁奶,他們強調用低卡路里植物奶我還可以選擇豆奶或杏仁奶。還有粒粒木瓜感覺口感很新鮮和健康。當然喜歡食肉的我又怎能滿足於一碟飯和一碟意粉呢,最後追加一碟素叉燒。雖然同細個喺東方小祗園食嘅差唔多但總能滿足一下食肉獸的嘴巴。特別要贊一下兩位服務員服務殷勤有禮貌好親切每一碟餸菜都會親自嚟問下口味和意見及每一位食客離開時候也誠意問下今餐餸菜如何。值得一讚。泊車方面提議在隔離街有室內泊車。收費相宜。銅鑼灣。食神報告到此。

2021-08-22 16 瀏覽
唔知大家知唔知無五辛素食係咩❓就係唔用大蒜🧄、青蔥🌱、蕎頭、韭菜、洋蔥🧅✨🍜手工蜜汁素叉燒撈麵配炸雲吞 💰88💫評分: 7/10📝素叉燒賣相同真嘅好似,外皮有焦香,幾有咬口,自己都幾鍾意食腐皮製品🥳,撈粗加咗蠔油唔會乾,而炸雲吞用椰菜絲紅蘿蔔絲做餡 ✨雜錦天婦羅配壽喜燒湯烏冬 💰88💫評分: 6.7/10📝幾香海帶味,入面有蘿蔔絲同蕃薯苗,天婦羅炸得唔油膩,仲可以自己落淮鹽粉係天婦羅表面𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟 𝕋𝕖𝕔𝕙 ℂ𝕒𝕗𝕖📍西環石塘咀干諾道西188號香港商業中心地下1號舖(香港大學🚇 B1出口行5分鐘就到)💫評分: 7/10💬餐湯係南瓜湯(+💰10),唔係creamy,比較清但夠味,仲叫咗百香果檸檬特飲同玫瑰杞子桂圓黑糖茶(💰38),養生之選🤣素食有幾多選擇,中式同西式都有,成日都想食得健康啲所以得閒食下素係一個唔錯嘅選擇,餐廳設計行森林簡約風,小店小本經營,店員幾nice😎,店位於一田商場,食完可以行埋🤣#greentechcafe #cafe #無五辛素食 #素食 #西環 #西環cafe #西環咖啡店 #咖啡店 #西環美食 #香港大學美食 #香港美食 #素 #素cafe #foodins

✨🍜手工蜜汁素叉燒撈麵配炸雲吞 💰88
💫評分: 7/10
📝素叉燒賣相同真嘅好似,外皮有焦香,

✨雜錦天婦羅配壽喜燒湯烏冬 💰88
💫評分: 6.7/10

𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟 𝕋𝕖𝕔𝕙 ℂ𝕒𝕗𝕖
📍西環石塘咀干諾道西188號香港商業中心地下1號舖
(香港大學🚇 B1出口行5分鐘就到)

💫評分: 7/10

#greentechcafe #cafe #無五辛素食 #素食 #西環 #西環cafe #西環咖啡店 #咖啡店 #西環美食 #香港大學美食 #香港美食 #素 #素cafe #foodinstagram #hkfoodstagram #foodiehk #saiwancafe #hkcafe #cafehk #hkcoffeeshop #hkcoffee #hkcoffeelover #hongkongcafe #hongkongcafes #cafehoppinghk