2023-06-04
自己本身係牛舌愛好者,朋友介紹之下就搵到呢間係深水埗嘅牛舌專門店。我個日就大約6點半左右去到,前面有1個人排緊隊,我就大概等左15分鐘就入座,D位其實都幾逼下。佢門口貼左張告示話晚市淨係做鐵板系列。咁我同朋友兩個都揀左二重牛舌$108,我地都選擇加錢轉套餐,佢套餐有包湯,沙律,汽水同白飯,轉套餐我就加左$28,而朋友就想升級個白飯做牛舌筋溫泉蛋飯,咁佢個套餐就要加$38。上菜個陣,見到個鐵板好熱,燒到牛舌同洋蔥喳喳聲,即刻用刀撩下費事痴底。佢目測個份量係幾大下,而且佢個飯裝得幾滿(早知叫少飯)沙律菜就正常,湯我覺得幾好飲,幾足料。戲肉到牛舌,食落都算林,但最大敗筆就係唔夠調味,我expect可能會係有多d汁嘅,但佢就係一個淨係加左D黑椒係面咁,所以就係無咩味,要靠佢隔離個燒肉汁去點牛舌先好少少,呢個係幾失望。但朋友個牛舌筋飯,我試左少少,我反而覺得佢個牛舌筋整得好食,軟林入味,調味都夠,呢個值得一試。Overall黎講,我覺得佢呢個價錢食到咁多份量嘅牛舌算好抵食,同唔收加一,但大家唔好對佢個主菜牛舌有咁高期望。
二重牛舌鐵板套餐配溫泉蛋牛舌筋飯