2025-05-20
今日經過土瓜灣,見到一間專賣牛舌嘅餐廳,作為牛舌愛好者,我忍唔住決定入去試下佢哋嘅招牌菜。極上牛舌定食一上枱,牛舌嘅香味就撲面而來,切得薄薄一片,烤得剛好,外焦內嫩。咬落去,肉質滑順,味道濃郁,搭配少少鹽同檸檬,真係一絕!配菜方面,白飯吸收咗牛舌嘅肉汁,食起來非常滿足,只係份量對我來講有啲少,若果再多啲就更好!滑蛋牛舌丼呢個丼飯真係令人驚喜!滑蛋煮得恰到好處,蛋黃流心,搭配牛舌飯粒,口感順滑。牛舌同滑蛋嘅組合,味道獨特,令人一口接一口,完全停唔到!不過,可能因為牛舌本身味道已經夠濃,建議可以再加啲醬油提升風味。土佐豆腐作為配菜,土佐豆腐好清新,豆腐滑滑地,搭配上面嘅柴魚片,味道清淡卻又有層次。食落去有一種清新嘅感覺,正好可以平衡下主菜嘅濃味。再加上少少醬油,味道更出色!優惠唐揚炸雞最後試咗佢哋嘅唐揚炸雞,外脆內嫩,雞肉多汁,配上特製嘅醬汁,味道好惹味。雖然係優惠價,但質素完全唔馬虎,真係超值!不過,炸雞本身可能有少少油膩,建議搭配啲沙律會更好Gyutan Toku牛舌專門店土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
極上牛舌定食
滑蛋牛舌丼