今天要介紹呢間餐廳位於土瓜灣,是一家主打食牛舌既日式居酒屋。呢個係香港少見專食牛舌既居酒屋,提供不同類型同部位既牛舌,而且有數款烹調嘅方法,睇得出餐廳好專注去整好牛舌。極上牛舌定食(1.5倍)$238牛舌有3個份量可以選擇。呢個定食包括有茶碗蒸、小鉢、漬物、麵豉湯同埋主角厚切牛舌。牛吞係用左牛舌心係厚切的而且介了紋理,肉質嫩滑多汁油香味濃,外層焦香,肉質彈牙,入面仲有少少粉紅,再配上日本珍珠米減輕牛舌既油膩,沙律菜很新鮮可以清清味蕾,茶碗蒸蛋整得好滑,整個定食非常豐富。土佐豆腐$684件豆腐外皮炸得香脆,再用醬油同熱湯炊煮,面頭加入大蔥絲,可以直接食或浸湯再食都得。燒鱈魚干$38鱈魚干即叫即整,整得脆身香口,可以點埋沙律醬幾惹味或配生啤都係一個不錯既選擇。Gyutan Toku土瓜灣天光道44號

極上牛舌定食(1.5倍)$238

土佐豆腐$68

燒鱈魚干$38

Gyutan Toku
土瓜灣天光道44號

2024-05-25 47 瀏覽
Gyutan Toku❣️牛舌關注組成員絕對不要錯過!Gyutan Toku位於土瓜灣。附近亦都有唔少錶位可以泊車🚗Menu除了不少得有多種煮法的牛舌套餐外,仲有炸物、串燒。呢度仲可以叫杯啤酒🍻送飯!每個套餐都有湯、茶碗蒸、前菜漬物、白飯,絕對夠食!🌟極上牛舌定食一倍🐮頂級厚切牛舌芯。燒得真係剛剛好!一d都唔會韌,好軟熟,牛味出眾。而且已經曬左鹽係面🧂調味剛剛好!🌟日式咖喱牛舌定食🍛如果唔想食燒牛舌,可以叫呢個咖哩牛舌🍛牛舌煮到相當軟熟,同燒牛舌的口感略有不同。搭配珍珠米🍚真係好好味。份量亦唔少! 🌟炸雞軟骨🐔炸粉薄,大粒雞軟骨。鹹味適中,搭配沙律醬,份量相當足夠。 🌟吉列蠔🦪炸物火候控制得非常好,咬落超級juicy。炸粉薄,酥脆可口。 🌟Hoegaarden 🍺桃味的啤酒🍑帶有香味和微甜,搭配炸物真係完美。❣️總括而言,位置方便。食物質素高,份量亦足夠,店員非常親切有禮。
Gyutan Toku

🌟極上牛舌定食一倍🐮

🌟日式咖喱牛舌定食🍛

🌟炸雞軟骨🐔
炸粉薄,大粒雞軟骨。鹹味適中,搭配沙律醬,份量相當足夠。

🌟吉列蠔🦪

🌟Hoegaarden 🍺
桃味的啤酒🍑帶有香味和微甜,搭配炸物真係完美。

2024-05-23 509 瀏覽
有個好朋友住天光道附近,今晚約左佢食飯,佢第一句問我鐘唔鐘意食牛舌。佢話屋企附近有間正嘢叫我一定要去試下。講真特登食又唔會,但平時燒肉時,有牛舌,我都會食下既。見佢咁推介,咁就去試下啦。原來呢一間係專門食牛舌嘅日式餐廳。裝修充滿日式風情,好有日式居酒屋感覺。睇到餐牌,牛舌有分極上和薄燒,朋友推介我要極上,嗰塊牛舌會厚好多口感好好多。呢個極上牛舌簡直顛覆左我對牛舌的印象。因為無諗過厚燒牛舌係可以唔韌,而且軟熟同多汁。只係用少少wasabi點係上面,立即帶出濃濃的牛舌香味。我絕對會因為呢個味道而愛上牛舌。另外我哋Share咗豬肉生薑燒定食,豬肉片濃味好送飯,絕對唔係味精死咸。係啱啱好順喉,而且豬肉片掛汁程度啱啱好,而且洋蔥蘿蔔配料好吸味好腍。見到有熱氣既小食理智就消失了。叫咗吉列蠔同明太子雞翼。每隻吉列蠔都啖啖肉,熱辣辣食好正。而且一啲熱唔油膩。明太子雞翼脹卜卜,好重明太子味道,香脆可口。定食份量好多,有前菜,蒸蛋,麵豉湯和白飯。有機會一定要再黎試埋薄燒牛舌先。
講真特登食又唔會,但平時燒肉時,有牛舌,我都會食下既。
見佢咁推介,咁就去試下啦。
原來呢一間係專門食牛舌嘅日式餐廳。
裝修充滿日式風情,好有日式居酒屋感覺。
見到有熱氣既小食理智就消失了。叫咗吉列蠔同明太子雞翼。
每隻吉列蠔都啖啖肉,熱辣辣食好正。而且一啲熱唔油膩。
明太子雞翼脹卜卜,好重明太子味道,香脆可口。
定食份量好多,有前菜,蒸蛋,麵豉湯和白飯。
有機會一定要再黎試埋薄燒牛舌先。

明太子雞翼
2024-05-13
明太子雞翼
2024-05-22 51 瀏覽
呢間牛舌專門店門口好日式居酒屋既感覺,入面佈置得好溫馨,仲有個大月亮,啱晒打卡🌟#極上牛舌定食目測見到台台客都有叫呢個牛舌,一食就知點解咁受歡迎🤣牛舌肉超級嫩滑,一咬入口完全無根,牛肉味濃郁,肉汁豐富,味道岩岩好,有微微鹹香同埋肉味既香甜,跟飯真係一流!每個定食都有一份白飯、味噌湯、沙律、泡菜同埋茶碗蒸,好豐富🌟#日式鰻魚定食朋友叫咗鰻魚,我試咗一舊,鰻魚肉好滑嫩,烤到外皮酥脆,但入面仲保持住濕潤口感,同醬汁一齊食更加完美我哋仲叫咗啲小食,有#燒鱈魚干😍呢道燒鱈魚干簡單又好味。鱈魚烤到外皮金黃酥脆,好似食緊一塊薄薄嘅餅,配沙律醬食好夾🌟另外仲叫左#清酒煮蜆呢道清酒煮蜆展現咗海鮮嘅新鮮同清新。蜆肉好嫩滑,彈牙口感,同清酒嘅香氣好夾,酒香同海鮮嘅甜味一拍即合,突出左蜆肉嘅鮮味飲品叫左#烏龍茶同#日本綠茶樽裝好衛生,加埋大大支,特別推介日本綠茶,味道醇厚又清新,可以中和肉類嘅油膩。

🌟#極上牛舌定食

• 日式鰻魚定食
  • 茶碗蒸
  • 燒鱈魚干
  • 清酒煮蜆
牛舌専門店🐮🐮剛好今晚約左朋友去土瓜灣,係土瓜灣港鐵站🚇B出口行5分鐘左右呢到日系小店食牛舌👅,見Gyutan Toku寫住牛舌專門店🏮,係區都幾有名氣。舗頭裝飾到好有日式氣氛 🏮🎎, 好似去咗日本🩷食嘢嘅Feel,店員好有禮貌,未開始用餐食嘢已經覺得好舒服。店長推介柚子醬油漬牛舌定食🐮🍱$148☀️呢款定食係新品 , 飯上面鋪滿晒牛舌 , 柚子醬配搭 ,同埋有粒日本蛋蛋黃撈飯簡直美味真係食到舔舔脷! 🤤🤤牛舌係薄身慨 , 食法比較爽口,味道好好 ; 牛舌既份量好多,滿意滿意.!!!! 💯 極上牛舌定食🐮🐮 $178最期待的極上牛舌建議既然嚟到一定要叫呢個‼️✨️牛舌最軟腍的舌芯位置,好厚身,外層微焦,粉嫩既粉紅好吸引😍入口充滿彈性,燒既時間真係好好,加埋燒汁真係無得彈 。下次食,我要食1.5倍或2倍分量!!!! 🤤🤤☀️定食有配迷你沙律菜🥗 麵豉湯,茶碗蒸仲有蟹柳🦀、冬菇🍄‍🟫🍄同鳴門卷🍥,非常美味🤤 🍄🦀,,漬物🥕& 白飯🍚。配菜方面各方面都唔錯.✨️雞肉棒軟骨串🐔 🐔 $76雞肉肉質嫩滑,雞軟骨有咬口.✨️土佐豆腐$68豆腐炸至外皮金黃色脆內幼滑。浸入醬汁入面,豆腐索咗D汁,超入味🤤🤤。
牛舌専門店🐮🐮

店長推介柚子醬油漬牛舌定食🐮🍱$148

極上牛舌定食🐮🐮 $178
最期待的極上牛舌建議既然嚟到一定要叫呢個‼️

同鳴門卷🍥,

✨️雞肉棒軟骨串🐔 🐔 $76
雞肉肉質嫩滑,雞軟骨有咬口.

✨️土佐豆腐$68

💗果然真係有驚喜!牛舌真係超好味😋👍非常之有水準值得推介👍👍🤤
我🥰真係好鐘意食牛舌🐮😛 , 尤其係食燒肉燒牛舌 , 一定必點牛舌.來呢度食嘢梗係一定要食牛舌🐮😛真係好似係日本食咁正🐮😛👍👍🤤
2024-04-24
10 分鐘 (堂食)
2024-05-19 51 瀏覽
今日經過土瓜灣,同朋友嚟Gyutan Toku牛舌專門店食晚飯。我地7點去到,有幾多人喺出面排隊,我地等左陣先有位。我地點咗極上牛舌定食,紅酒汁煮牛舌定食,明太子雞翼同埋2杯hoegaarden生啤。定食包括有飯素嘅白飯,沙律,茶碗蒸,麵豉湯同埋前菜。極上牛舌燒得好靚,外面燒到焦香,中間肉質粉嫩,配上wasabi同豉油食味道好夾。用紅酒汁煮嘅牛舌煮到好入味,肉質比較腍,用嚟送飯一流。明太子雞翼幾大隻,脹卜卜,外層香脆,入面充滿明太子,十分惹味。我地叫咗hoegaarden嘅蜜桃味生啤,入口有清香嘅桃味,值得一試。整體而言,食物質素幾好,下次會再嚟食。

用紅酒汁煮嘅牛舌煮到好入味,肉質比較腍,用嚟送飯一流。

整體而言,食物質素幾好,下次會再嚟食。
2024-05-17 42 瀏覽
今次再次嚟食牛舌專門店,今次我哋係平日6點過嚟食,咁就唔使排隊,店裏面都係日本風格,剛剛從日本回來,東京的牛舌都不及這間牛舌專門店,真係太懷念,所以返嚟就去食了吉列蠔 首先頭盤我哋嗌咗吉列蠔,炸得香脆內軟,裏面還很juicy,仲可以點沙律醬或者唧啲檸檬汁,又有另一個風味 ☺️土佐豆腐見佢係招牌介紹,就嗌咗個土佐豆腐,豆腐炸得外脆,裏面個心仲熱辣辣,食呢個記住慢慢食,唔好辣親呀,口感好嫩滑,正 😆極上牛舌定食黎食當然要食最好的,極上牛舌定食,牛舌係切得好厚,裏面嘅肉還有一點粉紅色,咬落去係外脆內軟,應該係慢煮過啲牛舌,再用猛火煎脆外皮,味道調味得剛剛好,唔會好鹹 😍另外所有定食和丼飯都會跟前菜,沙律,面豉湯和茶碗蒸,好豐富 😚柚子醬油漬牛舌丼呢款牛舌丼係廚師推介,menu入面冇的,一於嗌嚟試下,牛舌厚切,淡淡都充滿柚子味, 中間還有一隻生雞蛋黃,賣相一流見到都好想快啲食,篤穿個蛋黃,留啲汁出嚟,撈埋落啲飯度食,好鮮味呀,牛舌份量好多,塊塊都好軟熟,值得推介 🤩

土佐豆腐

柚子醬油漬牛舌丼

2024-05-17 38 瀏覽
充滿日式風格嘅土瓜灣日式小店,除咗日本菜之外,仲有美酒伴佳餚!服務質素非常好。未到7點餐廳己爆滿,想食的朋友要學我6點到。是日叫左兩個定食套餐同兩個小食,定食set包埋美味嘅茶碗蒸、小鉢、漬物同麵鼓湯。極尚牛舌定食 $178牛舌好大塊共有5舊,口感爽彈又有嚼勁,外層燒到微脆,內裏粉嫩,沾上檸檬同日本醬油更提鮮,set附送嘅個茶碗蒸勁好食,係有雞蛋配蟹柳,好滑嫩好清甜。鹽燒鯖魚定食 $98鯖魚肉地飽滿,表皮香脆,加啲檸檬同附送醬汁更好食,再配搭暖暖嘅日本米飯,大滿足!另外個麵豉湯很對味,好好飲。明太子雞翼 $58無骨雞翼炸得恰到好處,唔會太乾太油膩,雞翼內釀入明太子,入口嫩滑。七味魚翅 $68日本嘅餐前小食,乾身魚翅同七種味粉而成,烤完然後剪開一條一條,沾上沙律醬享用,送酒食一流。飲品分別叫左蜜桃生啤$48同無糖可樂$18。食飽飽都📍Gyutan Toku @gyutan_toku 📍土瓜灣天光道44號天光大樓地舖........

極尚牛舌定食 $178

鹽燒鯖魚定食 $98

明太子雞翼 $58

七味魚翅 $68

飲品分別叫左蜜桃生啤$48同無糖可樂$18。

食飽飽都
📍Gyutan Toku @gyutan_toku
📍土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
2024-05-15 43 瀏覽
我同細佬都好鍾意食牛舌 見到呢間牛舌專門店 所以就嚟試吓 一嚟到見到門口已經排晒隊啦極上牛舌定食嚟到牛舌專門店當然要試吓佢嘅招牌極尚牛舌定食啦 我哋就叫咗一倍一碟大概六舊左右 但係每舊都好厚 好似未食過咁爽嘅牛舌🤤柚子醬油漬牛舌丼呢個係期間限定嘅牛舌丼 一嚟到都未開始食就已經聞到好香嘅柚子味 柚子再加埋牛舌個感覺就好清新一碗嘅牛舌就好腍 係另一種感覺佢每個定食就已經包咗沙律 茶碗蒸 漬物 仲有一碗麵豉湯 我好鍾意食佢個茶碗蒸 好有蛋味另外我哋再叫多兩個小食 分別係汁燒雞肝同土佐豆腐從來都冇食過雞肝 今次係第一次食有幾特別喎 佢個口感同豬膶都差唔多 但係就再濃味啲再細啲至於個豆腐外脆內軟 加埋啲木魚同大蔥味道好豐富👍🏻

柚子醬油漬牛舌丼

另外我哋再叫多兩個小食 分別係汁燒雞肝同土佐豆腐

至於個豆腐外脆內軟 加埋啲木魚同大蔥味道好豐富👍🏻
2024-05-13 34 瀏覽
落雨收工係土瓜環諗食乜見到呢間有牛舌食就入左去試下地方細細不過幾有居酒屋感覺,服務員好nice叫左2個set同2款小食個牛舌燒過軟硬適中食落幾juice個豬肉生姜燒幾有驚喜另外兩款小食都唔錯吹下吹下咁又一晚,幾開心的晚餐
落雨收工係土瓜環諗食乜見到呢間有牛舌食就入左去試下
地方細細不過幾有居酒屋感覺,服務員好nice
叫左2個set同2款小食
個牛舌燒過軟硬適中食落幾juice
個豬肉生姜燒幾有驚喜
另外兩款小食都唔錯
吹下吹下咁又一晚,幾開心的晚餐
2024-05-13
  • 極上牛舌定食
  • 豬肉生薑燒定食
2024-05-12 402 瀏覽
今天我們由新界特意去到土瓜灣這間牛舌餐廳,事前一早打電話確認是可以隨時入座,但是當去到餐廳的時候,餐廳的職員竟然不再接待客人,而且態度10分惡劣,完全沒有道歉的誠意,這種理所當然的態度令我感到10分不滿,他們完全沒有尊重客人,明明我們已經一早打電話過來確認,其實如果沒有位置的話,我認為餐廳方面應該一早跟客人說明,我們是特意過來的,不是Walk in,感覺真的10分浪費時間,所以不會再來,建議大家也不要再來
2024-05-10 61 瀏覽
今次嚟呢間人氣牛舌專門店,我哋一早已經book定位,咁就唔驚去到無檯要等位喇🤓餐廳細細地,但裝修別緻,好有日本風情⛩️🥢極上牛舌定食(1倍)$178牛舌心非常厚肉粉嫩,口感爽彈又juicy, 沾上檸檬汁及wasabi,更加好味🥢紅酒汁煮牛舌定食$118牛舌肉質軟腍,但又不失口感,而且非常入味濃香定食包咗茶碗蒸、小缽、漬物、味噌湯及白飯🔸️茶碗蒸夠哂嫩滑🔸️沙律菜新鮮🔸️味噌湯內有豆腐及海帶,味道香濃而不鹹 🔸️漬物醃蘿蔔清清口都唔錯🔸️小缽海蜇無坊間嘅咁鹹,好啱我口味見隔離檯啲小食好正,忍唔住叫嚟試下😋🤣🥢炸雞軟骨$58炸得熱辣辣,香脆唔油膩, 餸酒一流🥢蒲燒鰻魚$98外皮夠哂焦香,肉質軟腍,食落油脂滿溢,味道濃香有小食點會冇酒呀🤣🍺Sapporo生啤$48花香味夠清爽,確係小食嘅最佳拍檔,Cheers🍻

餐廳細細地,但裝修別緻,好有日本風情⛩️

🥢極上牛舌定食(1倍)$178

🥢紅酒汁煮牛舌定食$118
牛舌肉質軟腍,但又不失口感,而且非常入味濃香

定食包咗茶碗蒸、小缽、漬物、味噌湯及白飯

🔸️茶碗蒸夠哂嫩滑
🔸️沙律菜新鮮
🔸️味噌湯內有豆腐及海帶,味道香濃而不鹹
🔸️漬物醃蘿蔔清清口都唔錯

🔸️小缽海蜇無坊間嘅咁鹹,好啱我口味

見隔離檯啲小食好正,忍唔住叫嚟試下😋🤣

🥢炸雞軟骨$58
炸得熱辣辣,香脆唔油膩, 餸酒一流

🥢蒲燒鰻魚$98
外皮夠哂焦香,肉質軟腍,食落油脂滿溢,味道濃香

有小食點會冇酒呀🤣

🍺Sapporo生啤$48
花香味夠清爽,確係小食嘅最佳拍檔,Cheers🍻

如題,有個職員放茶杯好似發脾氣咁大大聲放枱面,西口西面,成個人既flow就係唔耐煩,香港人壓力大我知嘅,可以理解但係作為消費者係唔會再食,滿懷期待入嚟食野,期待感越高,失望越大。
如題
2024-05-09 34 瀏覽
餐廳六點開店前已經有客人門口等候,入到去環境偏沈色為主,有日式裝橫,適逢開業1周年感謝祭,係6/5至12/5期間全單9折。紅酒汁煮牛舌定食($118)定食包括一份沙拉、一碗麵豉湯、一杯茶碗蒸,一份前菜和一碗有飯素既白飯,都算幾豐富。紅酒汁濃郁惹味,好適合配搭白飯食用,牛舌口感結實彈牙,汁煮下紅酒汁融入牛舌,食落多汁滋味。極上牛舌定食($178)極上牛舌有分5切、7-8切同10切,第一次試叫左5切試試,牛舌色澤粉嫩,牛味濃郁多汁,店員推介可以沾上芥末食用。明太子雞翼(2本)($58)雞翼內有滿滿既明太子,雞肉鮮嫩多汁,明太子有淡淡咸香味,可灑上檸檬汁,食落更加開胃。七味魚翅($68)烤過既乾身魚翅配搭上七味粉,再沾上沙律醬食用,香口惹味,好適合一路飲酒一路食嘅小食。Hoegaarden($48)

紅酒汁煮牛舌定食($118)

極上牛舌定食($178)

明太子雞翼(2本)($58)

七味魚翅($68)

Hoegaarden($48)
2024-05-07 34 瀏覽
知道咗好耐土瓜灣有呢一間好味嘅牛舌店,呢日終於約到朋友過嚟食。真係唔係誇張,下場晚上六點先開,我5:45到咗,已經見有人等位。店面不大,但是相當有日本居酒屋風味,乾淨企理,座位都好快坐滿。🌟必食極上牛舌定食定食有5塊厚切牛舌,飯,味噌湯,茶碗蒸,沙律菜仲有泡菜,都超級豐富。老師解開,煎得八成熟,咬落去又軟又脆,非常美味。🌟日式鰻魚定食大條的蒲燒鰻魚,加埋白芝麻特別香。🌟紅酒汁牛舌厚切的牛舌超級軟腍,酒味已經揮發,紅酒汁煮得入味,食落有絲絲甜味。🌟炸雞軟骨香脆炸粉同雞軟骨,全部都脆卜卜好有咬口。🌟居酒屋指定飲品生啤!餐廳好有誠意,晚市定食百零蚊咁多嘢。上菜都算快,準備充足非常之好。

🌟必食極上牛舌定食

🌟日式鰻魚定食
大條的蒲燒鰻魚,加埋白芝麻特別香。

🌟紅酒汁牛舌

🌟炸雞軟骨
香脆炸粉同雞軟骨,全部都脆卜卜好有咬口。

🌟居酒屋指定飲品生啤!

2024-05-02