[ 木系裝修🌳配上簡單的午餐 ]#食到去荃灣 早排去咗荃灣愉景新城行街,發現咗一間隱藏係角落HŌMU BY FAVILLA嘅日式餐廳, 雖然門口細細,但一入去空間感幾大,而且非常光猛🏵座位坐得舒適,而且CP值亦都合理👍🏻 🎠 HŌMU BY FAVILLA📍荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2013號舖==============================🍽  風味照燒雞扒味噌炒蛋定食 配 是日餐湯 💲88賣相非常豐富有三款配菜👉🏻 分別係水果拼盤、薯仔蓉、沙律餐湯👉🏻羅宋湯:大大碗,味道濃郁,足料🐓大大塊嘅雞扒肉質嫩滑,而且炒蛋非常滑🥚味噌嘅味道偏淡,照燒汁味道則普通, 但整體味道唔錯,值得一試👍🏻 ☕ 熱鮮奶咖啡 🙌歡迎大家介紹不同香港好食好玩好地方#foodiesklgirls #foodies #cafe #hkfood #food #hkig #香港 #香港美食 #香港好去處 #香港打卡  #美食 #打卡 #美食打卡 #吃貨 #吃貨女孩 #荃灣灣 # 荃灣餐廳 # 荃灣美食 # 荃灣cafe # 愉景新城美食 #日式  #日式餐廳 #日式料理 #愉景新城 #HŌMU
[ 木系裝修🌳配上簡單的午餐 ]#食到去荃灣

🎠 HŌMU BY FAVILLA
📍荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2013號舖
🍽  風味照燒雞扒味噌炒蛋定食 配 是日餐湯 💲88
賣相非常豐富
有三款配菜👉🏻 分別係水果拼盤、薯仔蓉、沙律
餐湯👉🏻羅宋湯:大大碗,味道濃郁,足料

☕ 熱鮮奶咖啡

🙌歡迎大家介紹不同香港好食好玩好地方
#foodiesklgirls #foodies #cafe #hkfood #food #hkig #香港 #香港美食 #香港好去處 #香港打卡  #美食 #打卡 #美食打卡 #吃貨 #吃貨女孩 #荃灣灣 # 荃灣餐廳 # 荃灣美食 # 荃灣cafe # 愉景新城美食 #日式  #日式餐廳 #日式料理 #愉景新城 #HŌMUBYFAVILLA #dining #荃灣 #hongkongfoodies
2023-03-19 155 瀏覽
Tea time 時間 1515 ,看到店子Menu 都幾特別,所以就去惠顧。從店舖門前開始,自助拎籌、自助入座、自助選位、自助落單,幸好不是自助拿取食物。自助點了 2 客 Lunch set ,食物味道不錯,主菜吃完找店員叫起 2 杯咖啡,但是大廳一服務員都不知所終。遠看水吧,看到客人點了餐飲食品在枱上等待服務員拿取後送到客人枱上,等了很久才由負責廚房工作的人員送到客人枱上。最後離開桌子走到收銀處找到服務員幫助叫起咖啡飲料,咖啡加黃糖是免費的,加奶就要額外$5塊錢吧。喝了半杯咖啡,茶樓所用的茶杯都唔會出現問題,大驚咖啡店怎會發生杯內會有茶漬物。這一刻所做的就是結帳離開,真的想不通這樣服務水平,10% 的服務費是值得嗎?發帖後記,原來話呢間店會結業,不論事情是否真確;但若是真的也不可惜吧。

2023-03-18
2023-03-17 98 瀏覽
聽同事介紹呢間位於荃灣既hōmu by favilla,d野食幾好味😋高質得黎價錢不貴❤️於是lunch時間就同同事一齊來食🤤Cafe主打西日料理,菜色都幾特別,都有意大利粉、日式、韓式餐點,佢會定期更新食物款式,等客人可以試齊唔同風味,而今次試下少量美食🎀和風五色便當,就有牛肉,煙三文魚、蛋、雞肉加白飯😋🤩即叫即製,份量超級足夠之餘,而且營養都絕對有保證☺️煙三文魚都幾新鮮,幾飽肚又好味🤩牛肉量豐富🥩雞肉香煮至出味,加埋蛋好夾,食到舔舔脷😋😋😋🎀特別既自家製檸檬梳打,梳打睇來好吸引,而檸檬冇想像太甘酸苦感,反而很解渴,口感清爽,好推介👏🏻👏🏻👏🏻中意西日料理既朋友不妨體驗呢度既環境氣氛❤️ 野食好味🍱

中意西日料理既朋友不妨體驗呢度既環境氣氛❤️ 野食好味🍱
2023-03-17 71 瀏覽
岩岩系荃灣海濱附近跑完步,夜晚做完運動更系要補充下蛋白質,叉下電!今次俾我搵到呢間西餐廳,環境簡潔,價錢合理,質素都幾高!😙🔀🔀我地最推介西班牙海鮮燉飯🐟入面是全部係不同既海鮮,亦有香濃牛油味,增加鹹香。口感豐富,既有咬口,全部海鮮入口啖啖肉好有滿足感。可以看得出廚師非常懂得控制火候,功架十足!👍🏻⏺⏺美國安格斯肉眼扒配雜菜沙律薯條都係誠意之作,以海鹽同胡椒簡單調味,烤至兩面都有微微嘅焦香,肉質嫩而且非常多汁,味道係好味嘅,非常多料,好入味好好食,食左好多🤪。肉眼扒真系食肉獸既最愛啊!每一淡都系享受來,而且可以補充蛋白質,增加肌肉量,一舉兩得。

呢間coffee shop對小朋友特別關照, 我哋應小朋友要求午餐再黎光顧!✳️小朋友一見到和風五色便當, 就嚷住要食, 嫩滑淋身既牛柳好濃牛肉味, 點些少燒汁已經好好味又好餸飯🍲, 佢好鍾意食, 我就食左塊煙三文魚同埋🐥咖喱雞肉, 薯仔沙律就同小朋友兩份食已足夠😃👶🏻!❇️老公叫既白咖喱黑豚肉定食, 吉列豬肉炸過好香趣但唔油膩🫠, 入面肉質嫩滑多汁又厚肉, 和白咖喱汁既椰奶味配合得宜😄!✅我例牌叫個🌷玫瑰鮮奶咖啡🥤, 鍾意個陣陣玫瑰花香, 同好靚既拉花;老公叫既 Cappuccino 咖啡味濃郁, 無被🧋奶香掩蓋;臨走時小朋友已經叫住又再要黎!🤭
2023-03-15 56 瀏覽
系荃灣donki行完街,🎎所以lunch決定係附近食完野先走,就選擇左呢間餐廳,因為做research時候見到好多推介,算系最近網紅熱點,難得系附近就更系要來試下。 🛒主菜就係和風五色便當 💕顧名思義就系有五種不同既食材,有飯,三文魚,牛肉粒,豬肉片同埋雞蛋,三文魚好出色,而且唔會太乾,幾好味幾香口。牛肉粒非常用心製作非常好味! 🛒黑松露芝士美國牛肉自家製黑炭漢堡包配炸薯條,最鍾意薯條脆卜蔔,間野食材全部都好新鮮,味道都唔錯!💯💯除此之外,真係比佢個裝修吸引,打卡一流📸而且上菜不快不慢,店員也相當友善。😺

2023-03-15 56 瀏覽
呢排約好耐無見既朋友去荃灣行街,見到一間Cafe,Hōmu By Favilla決定試食一下晚餐🌃。佢哋既食物煮得非常出色,以下逐一介紹😍😍😋慢煮封門牛柳定食🥩大大碟既定食,難得有牛既稀有部位,偏瘦,肉質極鬆軟,充滿肉汁,又有濃濃既牛肉味,真係好好食😋美國安格斯肉眼扒配雜菜沙律薯條🥩肉眼扒好厚,好大塊,好有柔軟既肉質,伴碟雜菜沙律薯條、生菜,小蕃茄等,非常之足料,薯條熱辣辣出爐!更係炸得香脆可口,食唔停😋山藥鮮奶忌廉湯🍲香濃既湯加上綿綿既鮮奶夠晒軟滑,仲有一陣陣牛奶既香氣,實在係太吸引🤤😋自家製檸檬梳打大大杯,顏色好靚,清新解渴,加少少薄荷葉,檸檬香氣出晒來總結呢間Cafe裝修好有feel,座位舒服,食物種類夠多,好岩約埋朋友一齊來食野😋
😋慢煮封門牛柳定食
😋美國安格斯肉眼扒配雜菜沙律薯條
😋山藥鮮奶忌廉湯
😋自家製檸檬梳打
大大杯,顏色好靚,清新解渴,加少少薄荷葉,檸檬香氣出晒來

2023-03-13 102 瀏覽
今日約咗幾個friend去荃灣shopping食飯!我哋當然揀返成日去嘅homu by favilla!而且餐廳嘅fusion菜做得特別出色,每一次都有驚喜!我哋都好鍾意❤️今次揀咗以下呢幾樣食物想推薦比大家!💯自家製檸檬梳打💯。 微酸嘅檸檬🍋襯埋清甜嘅梳打水💧一齊飲,感覺清新得黎仲好開胃!💯白咖喱黑豚肉定食💯。 包住黑豚肉嘅炸粉好薄,好脆!🐷🐷咬落去有勁多肉汁,再點埋特製嘅白咖喱汁🍛🍛,味道香而不膩!超滋味嘅美食!💯風味照燒雞扒味噌炒蛋定食💯。🐓🐓雞扒邊位燒到少少燶,咬落去有少少脆口,十分香口!滑溜嘅炒蛋🥚🍳再加咗味噌係入面,令到成個味道更加香濃!超正!

今次揀咗以下呢幾樣食物想推薦比大家!
2023-03-13 58 瀏覽
得知快將結業,有啲唔捨得,諗住嚟再支持一下,專程嗱嗱臨搭兩個站地鐵趕嚟食個lunch,嘆杯咖啡。店內人數不多,坐低咗5分鐘都冇人招呼,好似去咗food court咁,樓面員工多數都黑口黑面,十問九唔應,唔知係咪同就快執笠有關,食物質素同我之前食有十分大的落差,相信結業原因,並唔係請唔到人咁簡單,而係整體食物質素有問題所致,之前仲試過因為人手問題已停業一天 好食、日式家庭料理感覺不再,已成往事,十分可惜。
2023-03-06
5 分鐘 (堂食)
2023-03-10 125 瀏覽
之前上網見到有人介紹荃灣一間日式西餐,comment唔錯,同男朋友去開荃灣行街食飯,一定要黎試下😍<<🍔黑松露芝士美國牛肉自家製黑炭漢堡包配炸薯條🍟>> 十分有驚喜嘅一個漢堡包,成個包都充斥住🍄黑松露嘅香味,同🐮漢堡扒嘅味道簡直係絕配😋!薯條🍟炸到脆卜卜,加咗少少鹽就已經好好味👍🏻<<🥛山藥鮮奶忌廉湯🥣>>🥣山藥湯都係第一次飲,配搭好特別,但味道一流😋!湯嘅質感好creamy,睇得岀廚師用足料去煲!推介!!<<🐟和風五色便當🐓>>顏色配搭得好靚,有幾款唔同嘅食物!有牛,雞,魚同🥔薯仔沙律。每一款食物都鮮味無比!食得勁滿足!<<🍵抹茶芝士蛋糕🍰>>蛋糕軟綿綿,每一口都有香嘅抹茶同芝士味!甜度控制得好好,唔會覺得好甜。超好食😋<<樽仔無冰奶茶>>奶茶凍冰冰,味道香濃,口感幼滑!黎到必試嘅飲品之一!
<<🍔黑松露芝士美國牛肉自家製黑炭漢堡包配炸薯條🍟>>

<<🥛山藥鮮奶忌廉湯🥣>>

<<🐟和風五色便當🐓>>
<<🍵抹茶芝士蛋糕🍰>>

<<樽仔無冰奶茶>>
奶茶凍冰冰,味道香濃,口感幼滑!黎到必試嘅飲品之一!
2023-03-10 74 瀏覽
難得今日唔洗湊仔🏖可以享受一個人既時光🌝喺愉景新城逛逛下發現呢間餐廳,決定嘆返個Lunch🌞✨香辣蒜味蜆肉扁意粉✨呢個菜式調味的比例恰到好處,蜆肉完全沒有沙或其他雜質,味道非常鮮美,而意粉嘅質感適中。唔會太淋,好快成碟清晒😋✨朱古力芝士蛋糕✨呢個朱古力芝士味道非常豐富,濃烈既朱古力🍫加上芝士🧀,口感很滑嫩,每一啖都食到絲滑既Feel🌈 朱古力芝士蛋糕係我既最喜歡的蛋糕之一💞配上Latte比較重既奶味,同時也很順滑,讓人喝起來感到非常舒適。簡直係一種完美的美食享受💘下次可以帶埋老公試埋dinner,應該都唔錯👍🏻
✨香辣蒜味蜆肉扁意粉✨
✨朱古力芝士蛋糕✨

下次可以帶埋老公試埋dinner,應該都唔錯👍🏻
之前經朋友介紹到食過一次🥰如果唔係佢帶我嚟呢間餐廳,其實睇落個門面應該唔會特別行過黎~裏面嘅裝修充滿日系和風,簡簡單單反而係臥虎藏龍 完全係勁平民嘅價錢,但係食到超高質素嘅意粉🕺🏻🧚🏻‍♀️香辣蒜味蜆肉扁意粉食的時候第一啖要試一試麵的味道,意粉順滑彈牙🙈第二啖就將意粉和香辣蒜味汁撈勻一起吃,不但可以吃到層次,也可以感受到超級鮮味十足的大量蜆肉香味,越食越開胃🍝!🧚🏼意大利芝士蛋糕是我的最愛🤎 它的忌廉幼滑, 甜而不膩, 有淡淡的咖啡香。於頂層放上的可可粉及朱古力碎,整體酒味🥃比較重,愛酒人士必試!賣相亦十分精美, 很適合生日🎂或慶祝特別日子買來吃食過一次之後,我不停帶其他朋友過嚟食。雖然我唔係住呢頭附近,我真係搭一個鐘頭車程我都特登要入嚟食個意粉。
🧚🏻‍♀️香辣蒜味蜆肉扁意粉

2023-03-08 83 瀏覽
呢一間餐廳,我之前已經嚟過一次,嗰陣時係我個同事帶我嚟嘅。因為呢間餐廳就係喺我哋公司附近,平時都要等位㗎!今日見請咗半日假,就諗住食埋先返工,我同男朋友一齊share食🤟兩個人都食得勁飽🫰🏽👉卡邦尼手搓粉👈Cream味道好出有豐富忌廉味同煙肉味,而且蛋半生熟用黎撈意粉啱啱好。材料都幾足好多煙肉火腿蘑菇,食落口感豐富👉煙三文魚藜麥沙律配餐湯👈煙三文魚藜麥沙律配是日餐湯,餐湯濃郁,♥️好好飲。煙三文魚都好fresh好鮮甜,煎到好香口,好滋味🤤仲要大大塊。salad🥗好健康好fresh👉Matcha Latte👈咖啡拉花賣相超靚🤩飲落覺得個味道都幾香濃,而且又唔會太甜,奶既比例啱啱好,好啱我口味🤤👉Latte👈佢啲Latte真係好香,好細滑😍囗感好好,用黎打卡一流👍🏽今餐男朋友非常滿意,好滿足🥰🥰
煙三文魚都好fresh好鮮

今餐男朋友非常滿意,好滿足🥰🥰
2023-03-07 96 瀏覽
很享受和男朋友在荃灣商場看電影閒逛購物🛍️, 昨天逛完愉景新城, 男朋友帶去hōmu by favilla午餐試新餐飲場地。🧾看見menu有我很想嘗試的黑松露芝士美國牛肉自家製黑炭漢堡包配以炸薯條🍔🍟, 由於未曾吃過黑炭漢堡包, 加上有至愛的黑松露芝士🧀, 必定要一試, 發現🐃牛肉有很濃郁牛肉味, 厚肉又多汁, 夾著黑松露芝士和薯條一併食非常配合, 食得很滋味;再加一杯靚靚拉花的🌹玫瑰花香🥛鮮奶咖啡。🐷男朋友的白咖喱黑豚肉定食, 黑豚肉很酥脆, 厚身又juicy, 白咖喱味香濃細滑, 是他的至愛😍!我會再來試食其他特式食品。
2023-03-06 83 瀏覽
新到公司報到, 詢問拍檔可有那間在商場的優質餐館可推介去晚餐, 拍檔表示有間他常去的hōmu by favilla值得一試再試, 並相約放工後一起去進餐🍽️🧡拍檔推介我吃,西班牙海鮮燉飯🍛他曾食過相當不俗, 份量充足, 用料新鮮, 食到龍蝦的香味, 燉飯飯粒粒粒飽滿幼滑且很creamy, 真是不錯的推介!👍👍👍💛美式勁厚車打芝士焗長通粉🍝讓我一試後, 感到長通粉柔軟度恰到好處, 厚厚的可以拉絲的、帶有微焦的🧀芝士味相當濃郁, 香氣飄逸, 混和一起吃很回味;這裡不難成為我日後的飯堂!😝
🧡拍檔推介我吃,西班牙海鮮燉飯🍛
💛美式勁厚車打芝士焗長通粉🍝