2023-03-06 79 瀏覽
一直都以為愉景新城係一個冇乜好嘢食嘅地方🤣朋友介紹咗呢間日本便當餐廳俾我 話呢間啲便當大件夾抵食 今日嚟咗試 果然冇介紹錯喎🤓餐廳裝橫很漂亮,有日本feel不在話下,店舖裝潢別緻。另外仲睇得到廚房乾淨衛生裝修清潔舒服,店員既服務十分良好和風五色便當有湯有飯小食主食乜都齊,每份細細好精緻😍前菜分量同質量都無得彈。除左粒粒分明嘅日本米飯之外,牛真係不得了,比想像中好食!煮得岩岩熟,份量都算幾多,粉嫩既牛肉好軟腍,口感鮮嫩,入口即化。中間粉嫩嘅顏色,夠晒吸睛😊😊牛味好濃,少少燒汁令牛肉更香,好食到爆!忌廉湯綿滑香濃,CREAMY無比,口感好的確係美味的西式忌廉濃湯。簡簡單單嘅午餐,舒服又好味👍🏼總結,食物很好吃😋,日式風味👍🏻,杯碟很漂亮。環境好舒服 ,一個幾寧靜,幾舒服嘅餐廳,可以靜靜地去做下野/傾下計都唔錯, 兩款飯品食落都幾香口 😛
2023-03-03 75 瀏覽
今日分享下係荃灣嘅「Homu by Favilla」食咗餐豐富嘅午餐。呢間餐廳風格簡約,令人感覺好舒適,餐廳嘅位置好寬敞,整個環境亦相當安靜有氣氛👍💯☕️玫瑰鮮奶咖啡同Cappuccino,呢兩種飲品都好好飲。玫瑰鮮奶咖啡味道濃郁香甜,至於Cappuccino溝了少量可可粉令到咖啡味道更加出主餐 🍔黑松露芝士美國牛肉自家製黑炭漢堡包配炸薯條漢堡包嘅黑炭麵包口感特別,牛肉鮮嫩多汁,濃郁芝士同黑松露嘅味道好夾,炸薯條好脆岩岩鮮炸😋🐖白咖喱黑豚肉定食份量十足,豚肉煮得剛好入味,配埋米飯同醬汁,白咖喱好香,好味!最後總結,我非常欣賞呢度既食物同環境。我會再次來呢間餐廳試埋佢其他款式,因為佢定期會轉餐牌🤤
主餐 🍔黑松露芝士美國牛肉自家製黑炭漢堡包配炸薯條
🐖白咖喱黑豚肉定食

2023-02-01 371 瀏覽
荃灣店員工服務態度勁差!!!我兩大兩細過嚟食晚飯,食物質素一般,價錢又貴。小朋友食完兒童餐,麻煩侍應先收走餐盤,全程黑口黑面又唔出聲。距離收舖時間仲有十分鐘左右,我哋啲嘢都食到八八九九,有個侍應就咁行過嚟講:「公司話要收舖,叫你哋快啲食完」咁講嘢,如果唔係帶住小朋友我就拍枱,服務業呀大佬,係唔係真係咁唔識講嘢呀。同埋淨係走去同啲帶住細路仔嘅客人講,有啲sell緊保險食完坐咗成粒鐘嗰啲又唔去講!第一,你last order收錢嗰陣時可以提一提客人幾點鐘關門第二,基本禮貌同埋說話技巧都冇,正常都識講「唔好意思,我哋大概十分鐘後會收鋪,你哋食完嗰啲,我先幫你收咗佢先」其實咁講嘢會唔會大家舒服啲?
荃灣店員工服務態度勁差!!!

我兩大兩細過嚟食晚飯,食物質素一般,價錢又貴。

2023-01-30
2023-01-30 90 瀏覽
荃灣店員工服務態度勁差!!!

我兩大兩細過嚟食晚飯,食物質素一般,價錢又貴。

2023-01-30
2023-01-29 260 瀏覽
有一種想休假的感覺,但又怕天氣冷。那就試著在室內製造郊外的感覺-這homu算是成功了一半-沒有太多花巧裝潢,初看以為是無印的cafe,就用簡簡單單的木色、天花板的木風扇轉著轉著快要醉了。點了一道招牌慢煮牛肉,很是香醇,看看書,想想詞,再一次醉倒於美食中。。。。。。
慢煮牛肉定食
慢煮牛肉定食
2023-01-18 313 瀏覽
這家Café位於愉景新城,除了荃灣,在觀塘、鰂魚涌等地方都設有分店,主打各種以日本食材製成的菜色,除了日式料理,也有韓國泡菜、意大利飯、意粉等其他菜色。菜色更會隨季節定時轉換,為客人帶來新鮮感。這次我選擇了餐廳長期人氣菜色「蒲燒鰻魚味噌滑蛋定食」(午餐:$126),雞蛋的味道濃郁,口感嫩滑,鰻魚表面輕微烤過的香味,而且味道不腥,加上帶甜味的蒲燒汁和雞蛋,十分美味,珍珠米上加入拌飯素,另外有沙律以及紫薯作甜品,整個套餐非常豐富!午餐更附送湯及飲料,我這次喝的是羅宋湯,同樣美味,不過玄米茶的味道則非常淡,讓人有點失望。去年也有吃過這家餐廳的「薑汁豚肉炒野菜定食」(午餐:$82),蔬菜的份量很多,而且口感清爽,配著沾滿薑汁的豬肉一起吃美味開胃。餐廳環境寬闊,約有60個座位,不過夏天去的話,略嫌空調有點不夠涼快。不過如果喜歡日式料理的話,hōmu by favilla也是不錯的選擇!

蒲燒鰻魚味噌滑蛋定食

薑汁豚肉炒野菜定食

2022-06-11
10 分鐘 (堂食)
蒲燒鰻魚味噌滑蛋定食
2022-12-13 522 瀏覽
夜麻麻想食茶餐廳嘅嘢食,但係又想要特別啲嘅地方,比我哋搵到呢間餐廳🍴佢唔單止有茶餐廳嘅菜單,仲有寧靜嘅環境比我哋享用晚餐🥣等左大約15分鐘左右就到我哋入座啦🥳厚切特級餐肉炒蛋出前一丁我哋叫左茶餐廳必點嘅出前一丁🤣配上厚切嘅午餐肉,仲有流蛋黃汁嘅炒蛋。仲有好貼心嘅少少菜,個晚餐真係好邪惡😈黑芝麻醬煉奶多士咁邪惡嘅晚餐就唔好比佢停,黑芝麻醬好少配合煉奶多士,點知邊一啖都有好香濃嘅黑芝麻味道😋配合外脆內軟嘅多士,呢個小食好食到過份🤣仲帶點健康嘅感覺Tim🥳粒粒花生醬煉奶多士配蛋白桂格燕麥叫左2樣都係十分邪惡嘅食物,就叫返一個健康少少嘅燕麥啦🥳係高蛋白嘅燕麥嚟,味道好食到我懷疑佢有用到牛奶去煮開佢嘅👍🏻配上啖啖花生碎嘅花生醬,成個晚餐超豐富。
厚切特級餐肉炒蛋出前一丁
黑芝麻醬煉奶多士
粒粒花生醬煉奶多士配蛋白桂格燕麥
2022-12-13 351 瀏覽
啱啱去完荃灣中心行街,到下午茶嘅時間就搵咗間餐廳同朋友一齊去坐低休息一下🥳一去到之後好快就有位置,而且店員都十分親切咁同我哋介紹一下有啲乜嘢好食😋我哋首先叫咗個有湯嘅烏冬,感覺得出湯底用咗唔少嘅心機去烹調,而且有豐富嘅配菜👍🏻再配上超級甜嘅粟米,成個烏冬好友日本嘅氣息🤫我哋聽咗店員嘅介紹,叫咗一個小食拼盤share,入邊包括有吉列炸蝦、吉列生蠔、明太子雞翼🥳每一樣都炸得十分美味,而且感覺到炸粉唔會特別厚,而且每一樣嘅肉質都十分豐富😏仲有一個以海鮮為主嘅扁意粉-蝦頭油忌廉汁蜆肉扁意粉🍝蝦頭入邊嘅蝦膏十分豐富,鍾意食蝦嘅絕對要試一試👍🏻而且海鮮烹調方法非常好,完全唔會感覺到有海鮮嘅腥味。
2022-12-12 238 瀏覽
今日想要一個好嘅開始,首先最必要嘅條件係要有一個好嘅早餐,俾我哋發現到有一間新開喺荃灣餐廳🍴我哋就梗係立刻前往去試下,去到之後等咗大概20分鐘左右,就有店員幫我哋安排入座🤤厚切特級餐肉炒蛋出前一丁🥣我哋諗住由最簡單嘅菜式開始全新嘅一日,所以我哋就揀咗最最最普通嘅出前一丁。佢嘅餐肉配料係絕對後設,而且佢個炒蛋係吵到半山熟嘅狀態,會食到有少少嘅蛋漿。配合埋煮得啱啱好嘅出前一丁麵底,簡直係一個豐富嘅早餐🥣粒粒花生醬煉奶多士配蛋白桂格燕麥🥣我哋仲叫咗一個奶醬多配燕麥,感覺到佢唔係單單用水去開嘅,佢個感覺似係用鮮牛奶Mix 蛋白桂格燕麥👍🏻感覺上係非常之健康。而且仲有一個充滿粒粒花生嘅奶醬多,絕對可以感受到邪惡上面有着一點健康嘅感覺🥰鮮牛肉蕃茄濃湯通粉🥣好值得一提嘅係,濃郁嘅蕃茄湯底配上十分鮮甜嫩滑嘅牛肉🥳每一粒通粉都好平均咁沾滿左蕃茄湯底,而且牛肉來講唔會特別肥膩🤤好適合作為早餐🥣玻璃樽涷奶茶🥣成本高昂嘅玻璃樽奶茶,入口嘅感覺好滑,而且茶味嘅感覺唔會話特別濃郁完全覆蓋牛奶嘅味道。未飲哂嘅話仲可以帶走個玻璃樽🥳慢慢享受😎

厚切特級餐肉炒蛋出前一丁🥣

粒粒花生醬煉奶多士配蛋白桂格燕麥🥣

鮮牛肉蕃茄濃湯通粉🥣

玻璃樽涷奶茶🥣

2022-12-12 197 瀏覽
係香港要搵一間下午茶餐廳唔難,但係要搵一間裝修風格一流,適合打卡同chill嘅餐廳就好難🥳好彩比我發現到呢一間餐廳,我哋去到之後都係等咗15分鐘左右就可以入座🥰邪惡西多士拌雪糕配花生醬煉奶下午茶來講,西多士係必定要叫嘅🥳佢嘅配搭係凍熱交融,啱啱新鮮炸起嘅西多士,配上好Creamy嘅雪糕🍦再加埋入邊有花生碎粒嘅花生醬,絕對想像唔到一間下午茶餐廳可以將西多士進化到呢一個程度🤤蝦頭油忌廉汁蜆肉扁意粉清洗得好乾淨嘅蜆肉,每一粒都冇食得出有沙,再配上每一條意粉都好均勻咁沾滿左忌廉汁🤤呢一碟意粉絕對係我食過最有誠意嘅菜式之一👍🏻
邪惡西多士拌雪糕配花生醬煉奶
蝦頭油忌廉汁蜆肉扁意粉
2022-12-09 173 瀏覽
喺短短嘅午餐時間入邊,我哋都要享受一下work life balance嘅原則,搵一間有情調嘅餐廳去享受我哋忙碌之中最重要嘅LUNCH🥳俾我哋發現到呢一間西餐廳,唔單止裝修做得好休閒風格🥰而且等候嘅時間都唔算太耐👍🏻香風五色便當配是日餐湯叫咗一個顏色豐富嘅便當,包括有煙三文魚、薯仔沙律、一口蒜片封門牛柳、白咖喱雞扒同埋白飯😋唔單止份量超級足夠之餘,而且營養都絕對跟得上👍🏻黑松露芝士美國牛肉黑炭漢堡包配薯條鍾意食美式快餐嘅朋友,都可以嘗試吓叫呢一個黑炭漢堡包🍔肉汁豐富嘅牛肉扒配上滋味嘅黑松露芝士,呢一個漢堡包絕對值得你回味一個下午🥰Drinks飲品方面,我哋叫咗一杯Homemade Lemonade Soda&Blue Flower 和 Earl Grey Yuzu Soda😋 柚子梳打就見得多,但係配合Earl Grey茶味就比較少見🥰鍾意清新感覺,絕對要試下!

香風五色便當配是日餐湯

黑松露芝士美國牛肉黑炭漢堡包配薯條

Drinks

2022-12-09 122 瀏覽
難得有放假嘅日子,就梗係瞓晏啲先起身啦🥳但係又想食早餐,唯有搵一啲餐廳仲有All Day Breakfast嘅🤤俾我哋發現到呢一間hōmu by favilla🥰而且裝修風格都可以比到一種放鬆嘅感覺,對於賺得友嘅假期來講係好重要嘅好開始👍🏻🥐All day breakfast🥐我哋就梗係要叫佢個All Day Breakfast 啦,佢入邊包括有黑松露嫩滑炒蛋,煙三文魚,蘋果豬肉腸,脆香煙肉,薯仔沙律,茄汁焗豆,甜粟米,牛角包🥐 分量完全超多,一個人係絕對食唔晒😋🍝蝦頭油忌廉汁蜆肉扁意粉🍝海鮮意粉通常重點都放喺個汁,但係呢間餐廳個重點就放咗喺蜆肉同蝦嘅海鮮上面,佢哋將個海鮮烹調到十分有鮮味😋會令到人想keep住繼續食落去👍🏻

🥐All day breakfast🥐

🍝蝦頭油忌廉汁蜆肉扁意粉🍝

2022-12-08 89 瀏覽
啱啱同完閨蜜去咗南豐紗廠影相,就上網搜尋一下有啲乜嘢地方下午茶推介🥳俾我哋發現到呢一間喺荃灣嘅Cafe,就即刻衝上去諗住嘆個下午茶之餘仲可以影吓相打下卡🥰邪惡西多士拌雪糕花生醬煉奶🍦為咗獎勵一下我哋自己,我哋就叫咗一個好邪惡嘅西多士🥳佢入邊有豐富嘅花生醬,仲要配合埋入口十分順滑嘅雲呢拿雪糕🍦絕對係享受人生嘅下午茶☕️蝦頭油忌廉汁蜆肉扁意粉😋我哋仲叫咗一個海鮮扁意粉,濃郁嘅忌廉汁再配上海鮮嘅鮮味😋份量都十分之足夠,絕對夠晒兩個女仔share一個👍🏻Caffe Latte☕️喺飲品方面,我哋就選擇咗佢稍為出名嘅Latte,每一杯latte嘅拉花都可以保存到杯咖啡飲到底😋可見拉花嘅技術高超,而且每一杯嘅口感都十分滑溜。

邪惡西多士拌雪糕花生醬煉奶🍦

蝦頭油忌廉汁蜆肉扁意粉😋

Caffe Latte☕️

2022-12-08 110 瀏覽
通常去到假日都比較遲起身,今日就同男朋友一齊去搵吓邊一間食brunch比較好🥳唔想食普普通通嘅中式早餐,想搵一間食西式早餐都比較出名嘅餐廳🍴俾我哋上網搵到呢一間位於荃灣愉景新城嘅西餐廳,就梗係即刻去試吓啦!我哋叫咗一個十分豐富嘅All day breakfast,入邊有最常見嘅黑松露嫩滑炒蛋,煙三文魚,脆香煙肉,薯仔沙律,茄汁焗豆,甜粟米,牛角包🥐係店員嘅介紹之下,我哋先發現佢入邊嘅豬肉腸並唔係普通嘅豬肉腸,而係蘋果豬肉腸🤤難怪食落有甜甜地嘅味道。呢間餐廳真係好適合拍拖嘅時候去食返個branch,店員都好親切,而且等候嘅時間唔算太耐,餐廳所做嘅安排都十分妥當👍🏻

餐廳地址位於荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2013號舖,方便易搵,一定唔會迷路🤣🤣成間cafe都幾大,坐位都好寬敞,入面仲有日式塌塌米位~ 餐廳環境好好,坐得好舒服,裝修行木系感覺😎 荃灣分店比較大,環境舒適,坐得舒服,日系設計很喜歡,很舒壓,能在百忙之中抽空過來打個小盹!係一種享受!我地食咗厚切特級餐肉炒蛋出前一丁,餐肉大大份仲要厚切好好味🤤🤤口感好正🤣🤣炒蛋好滑,濃濃的奶味,多汁👍🏻麵好軟易咬,好香,熱度適中👍🏻粒粒花生醬煉奶多士配蛋白桂格燕麥,花生醬煉奶多士好正好好食😋😋花生醬濃郁香滑,煉奶好滑😌多士好脆👍🏻👍🏻👍🏻燕麥淡淡甜味好好食,而且加牛奶好滑💛💛大愛👅💜玻璃樽涷奶茶外型都好特別,奶味好夠,茶味都好濃,比例啱啱好👍🏻👍🏻同其他茶餐廳奶茶好唔同👍🏻👍🏻優質😌😌