2012-05-10 733 瀏覽
經歷了連續2天排山倒海既工作後, 好好的犒賞一下自己來個Creme Brulee, Tiramisu雙球, 漏夾漏的組合, 正呀!!!Creme Brulee球內有濃郁既焦糖醬, 仲食到焦糖脆脆真係好似食緊Creme Brulee上既焦糖層, 好甜美好滿足呀Tiramisu我每次都會點的, 帶著香濃既咖啡香同酒香, 夾雜美味餅碎真係多多都食得落 每次品嚐完畢, 心情都會變超好呢 讓我繼續向前衝!!!!
經歷了連續2天排山倒海既工作後, 好好的犒賞一下自己

Creme Brulee, Tiramisu

真係多多都食得落

每次品嚐完畢, 心情都會變超好呢
讓我繼續向前衝
!!!!
Creme Brulee, Tiramisu
2012-01-23 304 瀏覽
前一排聽到有人講起häagen-dazs雪糕火鍋所以打算同幾個朋友去食最後終於係新年去沙田試下原本以為朱古力醬會唔夠4人食後來發現其實會食唔曬,因為真係好甜好漏成個總共有32球雪糕,但雪糕既size唔大直徑都唔知有冇4cm-0-雪糕下面有乾冰,所以慢慢食都唔食怕一將雪糕放落d朱古力到,再等大約30秒d朱古力就會硬左咬落去d朱古力到雪糕就有兩種味@@如果雪糕就快溶就會爆曬d雪糕出黎朱古力雪糕蘸醬會好甜,但曲奇呍呢嗱同朱古力醬個味好MATCH唯一蘸醬個味道會變得奇怪既係芒果熱情果雪糕味道 : 呍呢嗱,比利時朱古力,士多啤梨, 曲奇呍呢嗱,芒果熱情果,抹茶,咖啡,仲夏野莓蘸醬 : 比利時朱古力醬價錢:$298(4人),每人大約$75
前一排聽到有人講起häagen-dazs雪糕火鍋
所以打算同幾個朋友去食
最後終於係新年去沙田試下
32球雪糕+香蕉&士多啤梨
原本以為朱古力醬會唔夠4人食
後來發現其實會食唔曬,因為真係好甜好漏
成個總共有32球雪糕,但雪糕既size唔大
直徑都唔知有冇4cm-0-
雪糕下面有乾冰,所以慢慢食都唔食怕
一將雪糕放落d朱古力到,再等大約30秒
d朱古力就會硬左
咬落去d朱古力到雪糕就有兩種味@@
如果雪糕就快溶就會爆曬d雪糕出黎
唯一蘸醬個味道會變得奇怪既係芒果熱情果

蘸醬 : 比利時朱古力醬
價錢:$298(4人),每人大約$75

題外話/補充資料: 呢個雪糕火鍋只係冬天先有 所以一年一次奢侈下都冇所謂啦 BTW個到得3張枱 環境好迫,仲要隔離就係扶手電梯 會好多人望住你食
2012-01-21
$75 (其他)
用餐優惠
信用卡優惠
32球雪糕+香蕉&士多啤梨
  • 雪糕火鍋
2011-09-16 177 瀏覽
天時暑熱,最好緊係食杯透心涼嘅雪糕,或者係飲杯冰嘅凍飲啦。經過Haagen Dazs門口,好自然地就俾佢”吸”咗埋去因為有d口渴,所以今日叫咗杯”沙冰”,$45一杯,叫做香芒迷情。見服務員先倒入果汁先生,跟著放d冰粒,再加一個雪糕球,好似係芒果味之類,跟著就放上攪拌機攪,攪咗數十秒,已經ok咗,倒咗入隻外賣杯,再放一個芒果熱情果雪糕球係面,再加兩片桃,就完成啦。入口唔太甜,因為冇加糖漿,不過絕對係飲到果汁先生嘅味道,反而芒果雪糕味唔多夠,作為一杯天熱解暑嘅飲品,都ok,不過價錢就貴咗d。
天時暑熱,最好緊係食杯透心涼嘅雪糕,或者係飲杯冰嘅凍飲啦。

經過Haagen Dazs門口,好自然地就俾佢”吸”咗埋去

因為有d口渴,所以今日叫咗杯”沙冰”,$45一杯,叫做
香芒迷情。
香芒迷情

香芒迷情
2011-09-15
外賣自取
$45 (其他)
2011-09-09 123 瀏覽
芒果熱情果加提拉米素加草莓片加巧克力醬加窩夫筒加碎杏仁﹐哈根大師終於肯把濃味些的一球放在下面喇﹐這樣真的是好吃好多架~!因為每次買哈根大師她們都把濃味些的一球放在上面﹐然後當它融的時候就食不出下面淡味些那球喇~﹗芒果熱情果十分開胃醒甜﹐個人認為看上去很similar新出的apricot芒果雪糕mix雪芭是完全比不上的~!
芒果熱情果
加提拉米素
加草莓片加巧克力醬加窩夫筒加碎杏仁﹐
哈根大師終於肯把濃味些的一球放在下面喇﹐
這樣真的是好吃好多架~!
因為每次買哈根大師她們都把濃味些的一球放在上面﹐
然後當它融的時候就食不出下面淡味些那球喇~﹗
芒果熱情果十分開胃醒甜﹐
個人認為看上去很similar
新出的apricot芒果雪糕mix雪芭是完全比不上的~!
2011-09-09
紀念日
2011-09-01 54 瀏覽
i used to believe that there is no choice of desserts in shatin,but i changed after today's afternoon tea.tasting their $56 double scoops cone in both kowloon tong and ifc,i found that the quality of ice cream was different!!!that in ifc was much much fresher and larger in size and stronger in taste than that in kowloon tong,but i couldn't always travel that long way,just for that better quality but wasting more transportation fee,right?therefore i decided to try this shatin shop,nearer my home
right?
nearer my home to reduce the transportation fee.
frankly speaking,
paying this price,
though the food was good,
i hope them to have a better service to customers.
they made the product and just hold it in the air,
not like yesterday when i went to ifc shop,
they would hold it inside the fridge,
so as to keep it not melting.
back to the food,
i ordered strawberry cheese cake and creme brulee this time,
because the ice cream was too, like ifc shop, having a much stronger taste than kowloon tong shop.
lucky me!!!
ice cream here was even not as sweet as that in ifc shop,
so that means the quality of ice cream was in a queue of 1. shatin 2. ifc 3. kowloon tong.
however the waffle cone was not as crispy as that in ifc shop,
but with stronger butter taste.
chocolate sauce was just with a right amount and the almond crisp was tasting better than chocolate chips which i chose in both past experiences.
strawberry was little, not fresh and not sweet.
but for the ice cream,
i would definitely return to this shop,
but not that everything loser kowloon tong shop!!!

2011-09-01
30 分鐘 (外賣自取)
紀念日
2011-06-06 236 瀏覽
有$50 coupon在身就去食返杯雪糕降下溫。叫左個Mini Love Boat $59, 最後只需補回$9 呢個Love Boat 姐係香蕉船。可以揀3個球, 揀左綠茶, 夏威夷果仁, 本來要芒果雪巴, 但俾錯左檸檬雪巴, 不過算啦, 照殺。不過檸檬雪巴比較酸, 我唔太愛。夏天食返杯雪糕, 真爽!但呢間舖好鬼多人, 位又少, 最後只可以企係到食。
有$50 coupon在身就去食返杯雪糕降下溫。

呢個Love Boat 姐係香蕉船。
不過檸檬雪巴比較酸, 我唔太愛。
夏天食返杯雪糕, 真爽!
但呢間舖好鬼多人, 位又少, 最後只可以企係到食。
2011-06-06
2011-05-16 59 瀏覽
笫1次食H記既雪糕蛋糕因為我今個月生日,我的好朋友送了這個H記既朱古力雪糕蛋糕我真笨,竟把雪糕蛋糕放在雪櫃,我應把它放左冰箱內蛋糕感覺是苦苦甜甜的,有朱古力的苦味水果的味也怪怪整體上好味,好甜及香濃朱古力味正岩我呢個朱古力怪既口味!!
笫1次食H記既雪糕蛋糕

因為我今個月生日,我的好朋友送了這個H記既朱古力雪糕蛋糕

我真笨,竟把雪糕蛋糕放在雪櫃,我應把它放左冰箱內

蛋糕感覺是苦苦甜甜的,有朱古力的苦味

水果的味也怪怪

整體上好味,好甜及香濃朱古力味

正岩我呢個朱古力怪既口味!!
2011-04-14
2011-03-27 36 瀏覽
咁啱行開沙田,又見到有優惠,就食雪糕當下午茶啦平時單球已經要$3x而家四球$49!咁梗係食四球啦!就算冇frd陪我食我都會食四球!!揀左夏威夷果仁味同士多啤梨芝士餅味~兩隻都好好味,不過我中意後者多d~夏威夷果仁味入面d果仁都比得唔少,好香~士多啤梨芝士餅味好似食cheese cake咁呀其實,好食!^^
咁啱行開沙田,又見到有優惠,就食雪糕當下午茶啦
平時單球已經要$3x
揀左夏威夷果仁味同士多啤梨芝士餅味~
兩隻都好好味,不過我中意後者多d~
夏威夷果仁味入面d果仁都比得唔少,好香~
2011-03-26
2011-02-05 41 瀏覽
我都幾鍾意食雪糕,夏天就唔在講啦,冬天有時都會食。唔會刻意要食咩品牌,家常嘅就多數買Dreyer's家庭裝(887ml),因為除咗有幾款口味好啱食之外,質感都幾幼滑,奶味唔太重,有時加鮮奶自家打制奶昔,盛夏妙飲,其次貪佢嘅價錢比較實惠啲!至於另一坊間大品牌,Haagen Dazs,甚少幫襯,雖然口味甚多,但又唔係話食落好味都不得了嗰種感覺,只係乘著偶有優惠先會去食!而雪糕蛋糕就更加絕無幫襯,因為以前有朋友生日,佢哋以雪糕蛋糕嚟慶祝,已經試過好幾次,效果唔及就咁買一球球嘅散裝好食,原因係個蛋糕雪得死實,亦都係有此必要雪住佢,雖然教咗你預早幾小時拎出哩攤,但一個1lb裝嘅雪糕蛋糕其實都幾厚身,面面位解凍OK,其實中心位仲有啲硬,如果中心位解凍OK,就輪到面面位溶溶哋,食唔出成舊雪糕嘅幼滑!今次都係親友生日,買咗個HD雪糕蛋糕慶祝慶祝,雖然未係情人節,但因為生日主角係夫婦,所以送上一個水果系列嘅「心花怒放」,即係心形嘅士多啤梨雪糕蛋糕,1lb裝$278,內餡自然係士多啤梨雪糕,再鋪一層士多啤梨糖漿,加上「冰鮮」士多啤梨點綴,外型賣相非常討好!而雪糕內都仲有士多啤梨果肉,不過唔多。一如以往經驗

今次都係親友生日,買咗個HD雪糕蛋糕慶祝慶祝,雖然未係情人節,但因為生日主角係夫婦,所以送上一個水果系列嘅「心花怒放」,即係心形嘅士多啤梨雪糕蛋糕,1lb裝$278,內餡自然係士多啤梨雪糕,再鋪一層士多啤梨糖漿,加上「冰鮮」士多啤梨點綴,外型賣相非常討好!而雪糕內都仲有士多啤梨果肉,不過唔多。一如以往經驗,雪糕硬到斬崩刀,大隻舅父切完都叫手軟
;硬度十足嘅雪糕,唔係食,係咬;士多啤梨咬落似食緊冰粒,點甜都被個冰感撼低晒
,所以我唔太覺得食雪糕蛋糕是一種享受,只係一種追逐名牌感同貴氣感!有得揀,我就寧願用$278買7-8盒Dreyer's家庭裝心水口味返屋企勁嘆,自製七星連珠或八星報喜仲好,爽呀
唔好以為買雪糕蛋糕有得送,只係晌另外一啲場合買嘢送!
其他
生日
2010-09-19 29 瀏覽
Client 送 jor 盒雪糕月餅﹐內有4個﹐2個朱古力味﹐2個雲呢拿味。 試個朱古力味﹐感覺同食緊朱古力味雪糕無分別﹐only 差個外形。以往食呢個牌子既雪糕覺得太甜﹐但今次無 gum o既感覺﹐反而覺得甜度適中﹐而且 o係冰格拿出來後無需攤凍就已經可以食 (ie 無雪到硬 sai)。 好味道﹗ PS 順帶一提﹐生果日報前幾天話呢個牌子既雪糕月餅既卡路里係最高﹐其實係錯既﹐因為呢個牌子用千焦 (kJ)﹐唔係千卡 (kcal)。正確既熱量應該係 1,351千焦, 即係 323 千卡左右! 大家可以去下呢到 (http://www.mynutristep.com/) check o下其他包裝食物既營養份量

2010-09-18
2010-09-10 76 瀏覽
炎炎熱日,一大班朋友聚會,有體貼o既朋友為大家帶黎Haagen-Dazs最新出品o既Crispy Love Ice-cream Cake做飯後甜品~!Crispy Love Ice-cream Cake - Crunchy Base個蛋糕賣相唔係特別吸引~因為無咩花巧設計..得薄薄一層朱古力!重要拆圍邊膠片時候..周邊o既朱古力條紋痴住趺晒..所以如果想買個靚靚o既蛋糕慶祝特別日子..我唔會推介..因為呢個蛋糕唔係好presentable..根據個promotion o既poster..呢個蛋糕入面..係由頂o既一層Whipped Cream,中間2層o既Belgian Chocolate Ice Cream & Coffee Ice Cream,加上最底層Crunchy Chocolate Base組成..不過我地切開個蛋糕之後..就發覺佢o既內層賣相都唔係好似poster整到甘靚..根本就係成個雪糕磚甘..至於味道..haagen-dazs雪糕一向好味..唯獨佢用belgian chocolate加coffee ice cream..d coffee味太濃..搶晒朱古力雪糕o既味道

..根本就係成個雪糕磚甘..
至於味道..haagen-dazs雪糕一向好味..唯獨佢用belgian chocolate加coffee ice cream..d coffee味太濃..搶晒朱古力雪糕o既味道..唔係太好o既combination!!成個蛋糕..最令人有驚喜o既反而係底層o既脆脆朱古力餅..因為好脆好有口感..完全唔硬..而且味道適中!
雪糕蛋糕外型
雪糕蛋糕內層
2010-09-04
2010-06-14 13 瀏覽
因為有2張$50蚊coupon 6月到期...所以飯後就決定黎食個甜品..都成10點幾了吧!! 好彩lee 間都未關0者!!我地叫左2個sets(@$59)只係加返$18蚊就有6個球...hehe...我地5個人share 都好夠0家啦!!我地叫左6個味~1. 咖啡 (濃郁...正!!)2. cookies (正常味)3. 杏桃 (想像不到咁清新好味)4. 新味雪芭 (太多種味...好雜亂)5. 芒果雪芭 (都ok...不太酸)6. strawberry 雪芭 (麻麻地...好酸)總體來說...雪芭都唔好食!!一讚既係佢地既服務...雖然好多人...不過serve我地既女服務員都好好禮貌我係咁試d 味佢都不厭其煩咁俾我...但忘記了她的名字~下次見到佢都會搵返佢~
都成10點幾了吧!! 好彩lee 間都未關0者!!
我地5個人share 都好夠0家啦!!
我地叫左6個味~
1. 咖啡 (濃郁...正!!)
2. cookies (正常味)
3. 杏桃 (想像不到咁清新好味)
4. 新味雪芭 (太多種味...好雜亂)
5. 芒果雪芭 (都ok...不太酸)
6. strawberry 雪芭 (麻麻地...好酸)
總體來說...雪芭都唔好食!!

我係咁試d 味佢都不厭其煩咁俾我...
但忘記了她的名字~下次見到佢都會搵返佢~
2010-06-13
$12 (宵夜)
2010-06-02 10 瀏覽
三月上旬‧晴有一批食友賭送的雪糕卷即將到期,這一輪要將之逐張兌現了。夏日將至,看到這裡的Summer Delight系列,要了Baileys Mocha。是一杯凍mocha沙冰,加一球baileys味道的雪糕,上面再噴上忌廉。夠凍,咖啡酒味道很香甜,還有凍mocha,透心涼,絕對是夏日最佳消暑品。原價39元,有鑑於這裡單球已經要三十多,這個價錢實在划算,可以一試。
三月上旬‧晴

划算的夏日之選
划算的夏日之選
  • Baileys Mocha
2010-04-24 11 瀏覽
係圖書館溫左2個鍾的士街道.....我咁黑去考個日出新野....死啦33元杯雪榚好食....是理所當然的...我曾經見到一個小朋友要求媽媽買呢隻雪榚跪地.....媽媽都無動於衷.....個媽媽仲越走越遠我心想....33元一杯個媽媽唔捨得.....原來今天有雪榚食都是幸運說回食評...服務.激死我...個店員勁招呼個外國人唔理我.....計味道芒果味....重芒果味多過奶味...表面係無芒果肉.內面先有.....而且個種滑是似cream個種.....食住杯雪榚我就好開心....人就老....鍾意的食物全部係同小朋友一様,,哈哈

跪地.....媽媽都無動於衷.....個媽媽仲越走越遠

2010-01-03 19 瀏覽
Häagen-Dazs的雪糕本身已有質素保證,不用多說,個人認為最好味是belgian chocolate,好濃郁,又滑又多朱古力碎,每次食Häagen-Dazs的first choice。另外店員好NICE,主動比你試多幾隻味,雖然一早已知是甚麼味道,但無理由拒絕佢既好意既,哈哈

2010-01-02
  • 比利時朱古力