餐廳: HABITŪ table (奧海城二期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: HABITŪ table (奧海城二期)
資訊:

2018-08-09 285 瀏覽
今日姐妹ss和我慶祝生日選了這個地方好舒適 冇咩人 d位夠闊 唔駛驚聽日旁邊人講野番茄芝士長通粉 我欣賞佢麵質 好彈牙 好似自己自家制個d咁 同埋落左rosemary , 配搭好match水牛芝士pizza! 初時以為會好飽 但原來係薄批 都食得晒幾好味 睇相都見到好多芝士呢個龍蝦扁意粉 同頭先意粉個味有點似但龍蝦得好少 好似得三少粒建議落返多少少不過整體都舒適 環境加分
今日姐妹ss和我慶祝生日

好似得三少粒
建議落返多少少

不過整體都舒適 環境加分

2018-08-08
呢度真係好舒服,超級relaxCaffe Brulee面果陣焦糖脆脆燒得好靚,慢慢就會溶咗入去杯咖啡裏邊。☕️我就冇再加糖,已經覺得甜度岩岩好🍯咖啡好香滑,焦糖嘅香味亦都好香濃。🤩遠處已經聞到陣陣嘅焦糖香味。☺️Cantaloupe Peach Tea一杯飲品盛載嘅容器都係好重要嘅一部份!簡簡單單一個清澈嘅透明玻璃杯,望落已經好解渴。🍸入面生果嘅份量🍑🍈都唔少,唔會話落得太多糖水,飲落都幾fresh🌿
呢度真係好舒服,超級relax

Cantaloupe Peach Tea
一開始覺得應該都係得個令字😆.以為得玫瑰花既花味。🤔.估唔到中間會有士多啤梨果肉😍,而且cheesecake 部分味道都好好,幾樣野夾埋真係唔係得個樣,唔錯唔錯!😋
一開始覺得應該都係得個令字😆
以為得玫瑰花既花味。🤔

外賣自取
今日係星期一, 平時都係去開旺角太子嗰頭食嘢今日突然之間心血來潮想去大角咀嗰邊行下無意中見到呢一間餐廳外觀好靚, 就走咗入去食。首先見到個餐牌都幾靚嘅,我同友人諗咗15分鐘,先諗到食咩好。我揀咗一個厚切豬扒,友人 就揀咗個卡邦尼意粉首先講下塊豬扒先, 個豬扒厚度適中, 肉質都算係幾鮮甜,有豬味, 配既汁 同塊豬扒互相配合到。唔錯, 但係塊豬扒就有啲um跟住就係卡邦尼意粉啦, 呢個意粉啲汁都幾creamy唔錯😋😋但係個人就覺得鹹咗啲,飲品方面喳嗌咗一杯 薄荷檸檬蘋果soda友人嗌左 泡沫咖啡,嘢飲方便係唔錯嘅最後喺好奇心驅使之下,叫左甜品蛋糕嚟食呢個係巴黎玫瑰草莓蛋糕,我哋試食第一啖覺得好淡, 而且感覺覺得件蛋糕好似雪咗好耐咁成餐飯最大嘅敗筆,其實就係甜品其他都還可以
今日係星期一,
平時都係去開旺角太子嗰頭食嘢

今日突然之間心血來潮想去大角咀嗰邊行下
無意中見到呢一間餐廳外觀好靚, 就走咗入去食。

首先見到個餐牌都幾靚嘅,

我同友人諗咗15分鐘,先諗到食咩好。

我揀咗一個厚切豬扒,友人 就揀咗個卡邦尼意粉

跟住就係卡邦尼意粉啦,
呢個意粉啲汁都幾creamy唔錯😋😋
但係個人就覺得鹹咗啲,

飲品方面喳嗌咗一杯 薄荷檸檬蘋果soda
友人嗌左 泡沫咖啡,
嘢飲方便係唔錯嘅

最後喺好奇心驅使之下,叫左甜品蛋糕嚟食
呢個係巴黎玫瑰草莓蛋糕,
我哋試食第一啖覺得好淡,
而且感覺覺得件蛋糕好似雪咗好耐咁

成餐飯最大嘅敗筆,

其實就係甜品其他都還可以

2018-04-10 536 瀏覽
難得n小姐過黎接我收工😚😚當然要慢慢傾下計啦一早book左呢間餐廳好好咁安排左圓枱俾我地一坐低 當然睇食咩先啦野食選擇都幾多下我地揀左luxury all day 意式腸闊條面心太軟香橙雪芭affogato Luxury all day breakfast ($118)☹️腸仔好散而且有少少姜味 勁乾蛋 係一d都唔滑ga其他配料都好一般自家制意式腸闊條麵($138)🙂呢個好ok 面質彈牙 意式腸又正又juicy 香橙雪芭adffogato ($78)☹️cream唔滑 曲奇偏硬同冇味 雪芭味道都算清新 完全唔值心太軟($78)😐還可以吧 質素一般服務唔錯 傾計一流 但野食就有待改善
難得n小姐過黎接我收工😚😚
香橙雪芭affogato

☹️腸仔好散而且有少少姜味 勁乾
蛋 係一d都唔滑ga
其他配料都好一般

自家制意式腸闊條麵($138)
🙂呢個好ok 面質彈牙 意式腸又正又juicy

香橙雪芭adffogato ($78)

心太軟($78)
😐還可以吧 質素一般

服務唔錯 傾計一流 但野食就有待改善

2018-04-09 397 瀏覽
周末relax下,走左入habitu。見係雲石枱,所以專登叫左個粉紅色的千層cake🤭男朋友就叫左個佢一定會叫既all day breakfast😆個all day breakfast好有心意,是不一樣的味道。舔利指數頗高😋個千層cake口感普通,帶少少玫瑰味🌹另外,仲叫左兩杯coffee。期待著拉咩花俾我,但係...ummmm
周末relax下,走左入habitu。
見係雲石枱,所以專登叫左個粉紅色的千層cake🤭

舔利指數頗高😋
個千層cake口感普通,帶少少玫瑰味🌹

另外,仲叫左兩杯coffee。
期待著拉咩花俾我,但係...ummmm

2018-04-02 297 瀏覽
復活節最後一日決定同閨蜜聚一聚奧海城就黎得多食tea都係第一次鋪面放置既甜品非常吸睛而且坐位寬闊店鋪風格都偏簡單同綠化入到去都比人一種好舒服簡約既感覺由於我地已經食左lunch 所以只係叫飲品同甜品Main course都非常吸引 而我就叫左一杯香濃巧克力奶味比較重如果唔鐘意有奶味的朋友就唔太岩喇朋友叫的latte質素都唔錯咖啡唔係太苦甜品方面我地叫左一個開心果味千層穌味道唔會太甜食落有啲似食緊雞蛋好特別有機會下次再黎試下個all day breakfast 先
復活節最後一日決定同閨蜜聚一聚

好特別

有機會下次再黎試下個all day breakfast 先
2018-04-02
2018-03-29 223 瀏覽
在 red cross 上完課後,便來到奧海城吃下午茶充飢。Habitu 餐單上的千層蛋糕讓我回想起Lady M千層蛋糕的滋味,於是便決定一試。我原先看上的是綠色的千層蛋糕(因為我以為它是抹茶口味),可是它原來是班蘭口味。那就算了,我點了玫瑰口味。千層蛋糕的確美得驚人,粉嫩的忌廉加上玫瑰花瓣點綴,外表完美。可是吃下去,味道不如預期。忌廉不夠細滑,有點「嚡」,味道也只有假甜。蛋糕皮過厚,不僅沒有薄皮的入口即融,更吃得到粗糙的顆粒。蛋糕整體偏乾且味道不討好,性價比非常低。這個名叫巴黎玫瑰的蛋糕盛惠$48.4(連加一),我心不甘情不願地拿出$60紙幣給店員。店員一臉冷漠的接過錢,然後就離開了。他沒有找回零錢。我後來走上前問問他,他好像不認得我……這真是花錢買難受……

巴黎玫瑰
2018-03-01 298 瀏覽
新年後,想吃清淡些,但又不想食凍冰冰的Salad,所以想吃All Day Breakfast。奧海城二期,晚市 Habitu 通常有位。Green All Day Breakfast 的牛油果一流,焗過。最好味是那莓醬,甜得來香。每樣東西都暖暖的,完全合乎我的要求。會為這個Green All Day Breakfast 再來。

Green  All  Day  Breakfast
Green  All  Day  Breakfast
2018-02-07 327 瀏覽
每次泥到一定會叫一杯玫瑰花咖啡加一份三明治新鮮嘅雞蛋莎律菜 開胃 有益 ! 咖啡有各種口味仲會不時推出限定新口味 幾吸引咖啡愛好者下午時間無咩人 環境好靜咖啡慢慢飲 聽下歌 休閒寫意約朋友見面傾計 一定岩地方
每次泥到一定會叫一杯玫瑰花咖啡
加一份三明治
新鮮嘅雞蛋莎律菜 開胃 有益 !
咖啡有各種口味
仲會不時推出限定新口味
幾吸引咖啡愛好者

下午時間無咩人 環境好靜

咖啡慢慢飲 聽下歌 休閒寫意

約朋友見面傾計 一定岩地方
2018-01-27
2017-12-16 553 瀏覽
今日返工返得辛苦想對自己好d就出左去澳海城食飯,最後選擇左habitu 我叫左個全日豪華早餐,平時我都鐘意食all day breakfast 但今次就完全吾得,d蛋係幾炒得好滑,但係好重奶油味呀,完全覺得自己食緊忌廉,條綠色腸完全係失敗之作,好怪,吾識形容隻味係點茄汁焗豆就正正常常用嚟點麵包都可以,反而個蘑菇就叫人有d驚喜,好滑同香,三兩啖就食完了,反而覺得size 吾夠大,如果以百幾蚊一餐lunch黎講,完全吾合格😩
2017-11-01
2017-12-13 467 瀏覽
第一次吃也多個月前,當時有晚市套餐,蠻抵,而且質數後好!雞滑豬扒多汁甜品好吃。而這次沒套餐了,單叫之前的烤雞,完全另一回事!完全overcooked ,乾,肉霉,唔入味。看旁邊叫了baby ribs... 肉也是乾,骨不離肉,也看似不入味。唉Pizza還不錯。最好是沙律2.0。甜品也沒了之前很好吃的檸檬撻...唉而服務也很差,第一杯來的水有奇怪雜質...當時整間餐廳只有我們一枱,舉一段時間手才有人來點餐.... 之後也只是三枱客人,也沒主動來加水。相信不會再來。

Pizza還不錯。最好是沙律2.0。

甜品也沒了之前很好吃的檸檬撻...唉

之後也只是三枱客人,也沒主動來加水。

相信不會再來。
巴馬火腿pizza
巴馬火腿pizza
2017-12-12 1788 瀏覽
隔咗幾個月無出文寫曲奇喇,不過,再出就寫番篇好嘢先,就喺好友所送Habitu嘅聖誕曲奇,好嘢在於原來喺由城中名模Amanda Strang設計同監製,名為「Rudolph’s Biscuits」嘅紅莓朱古力榛子曲奇。一身銀光閃閃嘅包裝盒,設計簡潔,卻幾搶眼,送禮絕唔怕失禮,而盒旁更有 Amanda對聖誕嘅分享。打開包裝盒,一盒有12片,每片均獨立包裝,予人衛生之感,而且,鋪滿紙碎在其中,減少碰撞整碎曲奇嘅機會,讓客人享用到每片完整嘅曲奇。紅莓朱古力榛子曲奇色澤偏深,厚薄度啱啱好,咬落鬆脆,而且,好有榛子香味,此外,睇佢表面就知料足無欺場,曲奇混有好多紅莓乾及可可碎豆,的確好食。連續食咗幾塊,不可以不讚佢製作認真,幾片嘅大小、厚薄均一。聖誕節喺普天同慶嘅日子,多謝好友送我一盒如此好食嘅曲奇,為小弟提早慶祝聖誕節。如果未諗聖誕送咩俾好朋友好,不妨考慮吓呢款曲奇!
Rudolph’s Biscuits
。連續食咗幾塊,不可以不讚佢製作認真,幾片嘅大小、厚薄均一
Rudolph’s Biscuits
。如果未諗聖誕送咩俾好朋友好,不妨考慮吓呢款曲奇!
題外話/補充資料: 因為喺朋友送贈,所以,幾個細項評分(環境、服務、衛生、抵食)嘅參考值唔大。
外賣自取
下午茶
跟友人在奧海城shopping走累了,偶然就被HABITŪ 夢幻藍調花園的宣傳照吸引進去!系列一共3款飲品,全都是以超夢幻的藍色調為主,超級靚!起初仲以為係落左好多色素,細睇先知係蝶豆花帶嚟嘅天然藍色~偷食妹最後揀左Butterfly Pea Melon Coconut Habiccino 蝶豆花蜜瓜喜冰樂(HK$52)試試!實物同宣傳相一樣咁靚,好似雲朵咁!味道方面蜜瓜嘅香味比較突出,反而椰子味不太濃...對於鐘意蜜瓜香嘅偷食妹黎講覺得幾特別!同埋呢杯飲品都幾飽肚,飲完佢可以唔洗食晚餐~~可惜呢個幻藍調花園系列係期間限定,如果之後都有就好了!

系列一共3款飲品,全都是以超夢幻的藍色調為主,超級靚!
起初仲以為係落左好多色素,細睇先知係蝶豆花帶嚟嘅天然藍色~

實物同宣傳相一樣咁靚,好似雲朵咁!

蝶豆花蜜瓜椰子喜冰樂

味道方面蜜瓜嘅香味比較突出,反而椰子味不太濃...
對於鐘意蜜瓜香嘅偷食妹黎講覺得幾特別!
同埋呢杯飲品都幾飽肚,飲完佢可以唔洗食晚餐~~

可惜呢個幻藍調花園系列係期間限定,如果之後都有就好了!
2017-10-28
5 分鐘 (外賣自取)
  • 蝶豆花蜜瓜喜冰樂
2017-08-13 1198 瀏覽
想舒服悠閒地享受lunch, 這裡是不錯的選擇,我們試了lunch set 這個carbonara,味道不錯,很多煙肉,醬汁亦很濃稠我們還點了黑松露Pizza, 熱辣辣食時真的很香,而且很脆飲品選了Earl Grey Latta, 有淡淡的伯爵茶香味,好飲

這個carbonara,味道不錯,很多煙肉,醬汁亦很濃稠
carbonara

我們還點了黑松露Pizza, 熱辣辣食時真的很香,而且很脆

2017-08-10
15 分鐘 (堂食)
carbonara
  • Earl grey latta