餐廳: HABITŪ table (奧海城二期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: HABITŪ table (奧海城二期)
資訊:

2019-04-27 172 瀏覽
小牛牛跟小小馬來吃連鎖cafe HABITU菜單封面很漂亮 食物種類選擇很多 也有下午茶蛋糕等等 卡邦尼意粉先來個奶油口味的意粉 奶油搭配上軟硬適中的麵條味道很不錯 慢烤豬勒骨豬排煎得偏乾 很厚實但是口味並沒有特別出色===================值得一提的是我們來店裡時只剩2桌有客人但這份豬排是在第一道意粉來之後過了半個多小時還沒出現詢問服務人員後看起來就是落單了 再讓我們等十幾分鐘才上桌這樣的服務真的是讓人心情不好 再好吃的東西也沒辦法補救 更何況也沒很好吃總結而言 服務太差 食物普通 無下次
小牛牛跟小小馬來吃連鎖cafe HABITU

詢問服務人員後看起來就是落單了 再讓我們等十幾分鐘才上桌

總結而言
服務太差 食物普通 無下次
2019-04-26 175 瀏覽
同亞囡黎食個early dinner. 6:30 入座,冇咩人,環境寧靜舒適。亞囡要左個All day breakfast, 都係一般全日早餐嘅嘢,小朋友啱食。最特別的是那一小瓶玫瑰果醬,香甜美味,搽上麵包可以連吃兩塊。餐廳另外有瓶裝出售。我就叫左個豬扒,但是水準卻麻麻。豬扒肉質乾兼硬,反而伴菜件南瓜好食過佢。呢個真有點失望。最後,應亞囡要求order 多件玫瑰蛋糕。水準同樣普通,不夠軟滑。總體而言,食物水準配不上價錢。

All  Day  breakfast

Canadian  Pork  rack

巴黎玫瑰千層蛋糕

總體而言,食物水準配不上價錢。
2019-04-24
All  Day  breakfast
2019-04-06 240 瀏覽
今日同朋友喺奧海城行完街💁🏻💁🏻💁🏻💁🏻💁🏻💁🏻💁🏻我哋想靜靜哋搵個地方坐低食下野傾下偈🙆🏻🙆🏻🙆🏻🙆🏻🙆🏻🙆🏻見到Habitu好似唔係好多人所以就入咗去食嘢啦😆😆😆😆😆😆我哋兩個人嗌咗pizza同埋一個豬扒但係食物質素有啲失望😣😣😣😣😣😣😣整嘢食整得好普通😞😞😞😞豬扒整得好乾一啲都唔Juicy🧐🧐🧐🧐🧐🧐Pixza都普普通通唔特別仲叫咗個cake 係玫瑰花味玫瑰味有少少假🤷🏻‍♀🤷🏻‍♀🤷🏻‍♀🤷🏻‍♀🤷🏻‍♀🤷🏻‍♀🤷🏻‍♀所以我覺得呢餐都幾貴但係食物質素普通😣😣😣😣😣😣😣
今日同朋友喺奧海城行完街💁🏻💁🏻💁🏻💁🏻💁🏻💁🏻💁🏻
Pixza都普普通通唔特別
仲叫咗個cake 係玫瑰花味
所以我覺得呢餐都幾貴但係食物質素普通😣😣😣😣😣😣😣
2019-03-24 210 瀏覽
星期五突然之間想食all day breakfast,就嚟咗呢度食啦。之前冇book位,但嚟度都好多位。叫咗一個全日早餐,Benedict ,同埋黑松露薯條。啲食物好快就黎到。食物質素正常,個人特別喜愛全日早餐入邊嘅果醬,味道鮮甜。Benedict 嘅蛋係流心蛋,切嘅時候就要小心啲啦。黑松露薯條入邊除咗有炸薯條仲有炸番薯條,都幾特別,但認為松露薯條嘅松露味道可以在濃郁啲。

Benedict
all  day  breakfast
松露薯條
Benedict
all  day  breakfast
松露薯條
2019-02-17 350 瀏覽
奧海城這間Habitu, 雖然唔可以話唔好食.但係是我去過比較差嘅。不知道是不是人手問題。 店員入座時,已經話畀我哋聽每樣食物要等30至45分鐘。我哋覺得唔趕時間所以都冇乜問題。但食物明顯地係煮完之後冇即時送餐, 熱食送來時只是微暖。蕃茄肉腸闊面, 少少辣焗雞翼, 菠菜雞肉墨西哥薄餅。 呢三樣嘢食嚟到都只係微暖。巴黎玫瑰千層蛋糕, 不太新鮮,蛋糕很乾,班戟皮很易散開 , 和其他分店不太相同 。金寶焗蘋果配雪糕, 焗蘋果本身味道不錯 ,只是太多朱古力醬, 如果朱古力醬可以另上會比較理想。
奧海城這間Habitu, 雖然唔可以話唔好食.
但係是我去過比較差嘅。
我哋覺得唔趕時間所以都冇乜問題。

但食物明顯地係煮完之後冇即時送餐, 熱食送來時只是微暖。

平日晚上嘅奧海城人流唔多,HABITU喺商場G樓正中心位置,座位好坐,環境舒適,好啱想搵個地方食野同靜靜地傾下計嘅人。今晚晚餐就點左全日早餐,呢度嘅All Day Breakfast同坊間一般嘅都差唔多,值得一提嘅係佢自家製嘅玫瑰果醬,甜度適中,好香好好味!另外叫左炸魚薯條,有2件厚厚嘅炸魚,魚肉好滑,個皮好薄好脆,仲一啲都唔油。最後叫左個雜莓班戟,呢個係我嘅重點推介!雜莓配上奇亞籽,蜜糖,乳酪,鋪喺新鮮整嘅班戟上面,好。好。食。而且個配搭感覺上比一般嘅忌廉班戟健康,成為下次嚟食必點嘅甜品

2019-01-16 266 瀏覽
奧海城的Habitu向來食物質素也不錯,沙律、意粉、pizza樣樣都達到水準之上。今次因有空檔時間,便試試他們的tea set,選擇多,價錢又合理,由於客人不是太多,坐得舒適又寧靜,坐上一個鐘以上也不怕有負擔,真是正合我心意。我點了一件特濃朱古力蛋糕加咖啡,一上檯便聞到兩者的香味。蛋糕質感厚實,朱古力味濃郁而不帶苦澀,薄薄的餅底鬆脆香口,配上一杯香醇而不苦澀的咖啡真的是上佳選擇。可以忙裡偷閒而又享受到不錯的食物,讚👍🏼

可以忙裡偷閒而又享受到不錯的食物,讚👍🏼
2019-01-04 229 瀏覽
上次經過奧海城,肚餓,見到呢度又有意粉又蛋糕又有d玫瑰襯托下就諗住試下,點知甘岩坐到個冷氣位,凍死了叫左薯條啊 天使面啊 仲有呢杯玫瑰特飲,野食方面都ok嘅 不過不失,但呢杯玫瑰特飲就無揀錯,真係幾好飲,一飲就喜歡上了
玫瑰特飲
玫瑰特飲
2018-12-26 215 瀏覽
This place is usually quite empty compared to its nearby competitors. I can tell you the reason: The price point is wrong.Today I got a full breakfast and latte. It cost HKD 210.The breakfast was not bad, but it's not huge and it's not spectacular. Small portion of beans, two small sausages, two small rashers, some scrambled eggs, two little tomatoes, and a half slice of toast. The latte is normal size - it's not a large.This is not worth HKD 210.  Especially when you consider this is basically

The price point is wrong.

This is not worth HKD 210.  Especially when you consider this is basically a cafe.

They also do some weirdness when it comes to portion size. For example, the photo of the chicken wings looks huge -  a big bucket containing wings. And what you receive is the same big bucket, however only the top half of the bucket is used - half the bucket is filled with paper. The same goes for their lunchtime menu - they will say their Eggs Benedict comes with eggs (note the plural), so naturally you think you're going to get more than a single item, but nope. you only get one Egg Benedict, not the usual two.

The service is consistently good. And the place is always clean. But it's just not worth it.
2018-12-26
2018-12-09 257 瀏覽
第一次幫襯這間集團式的咖啡店,心想同S品牌和P品牌的鋪頭一樣。但想不到他的品質的確是高了其他品牌一級。Caffè Muscovado Ginger,這杯咖啡給我的感覺有三個層次,純白滑滑的忌廉和綿密的奶泡,中間是香濃的咖啡層,底層是溫和的薑味。我首先品嚐了每一層的味道,的確是做得非常之出色。忌廉的奶泡打得非常之細滑和綿密,入口的感覺非常舒服。咖啡的味道非常香濃,薑味亦不會太搶和辣。這杯咖啡做得非常出色。Caffè Brulee,這杯咖啡第一眼望上去有黃金咖啡的感覺。因為這杯面層鋪上了焦脆的黃糖,再加上兩粒咖啡豆的點綴,看上來更加有美感。飲起杯咖啡有香濃綿滑的感覺。在品嚐咖啡的同時你要將糖面整碎才能融入咖啡內,確實有其特色。熱情果芒果蛋糕,給我的味蕾有衝擊的感覺。因為配上熱情果的關係,蛋糕並不衹是甜的味道。熱情果的酸味和芒果及忌廉的甜味形成強烈的對比。如果不喜歡酸味的感覺就不要嘗試這款蛋糕。但我非常享受這款蛋糕的味道,誠意推薦。雜莓配蛋白糖霜的甜品也不錯,如果可以改善的話,將酸甜的味覺提昇,中和蛋白糖霜餅的甜味。這樣可以形成味蕾的強烈對比感覺。
2018-12-08
下午茶
  • Caffè Muscovado Ginger
2018-11-28 208 瀏覽
是日係跳舞同學幫我攪既生日gathering由於場面太混亂啦 (又share 野食,又玩,又影相),影既相只有3張咁大把味度同份量OK既,如果大食既朋友我覺得唔飽咯,計落有點貴,咖啡黎講不過不失,連所店黎講即係幾唔錯下All breakfast 個玫瑰花果醬我本人好喜歡,香得黎帶少少酸似加落洛神花牛油果多士加少少青檸汁,真係好fresh同健康呀!隻春雞都唔錯有肉汁,D肉幾滑下
是日係跳舞同學幫我攪既生日gathering
牛油果多士加少少青檸汁,真係好fresh同健康呀!
隻春雞都唔錯有肉汁,D肉幾滑下

2018-11-18
午餐
2018-11-12 263 瀏覽
星期六行完山,黎到奧海城諗住同朋友休息下,見到環境幾好就坐低左自己好鍾意食scone 見tea meun有就叫左,諗住無死,點知一食就火都黎 — scone set 有一半既靈魂在於 clotted cream, 而呢間餐廳夠膽用whipped cream serve 仲要通知都無 😡 問侍應佢仲好理所當然話 “係呀有時餐廳clotted cream 無貨我地會用whipped cream “呢間餐廳既經理同廚師係咪無自己試過?點解咁都可以拎比客?呢碟野仲要收78 加一,whipped cream 邊值呢個價呀大佬😑
2018-08-29 642 瀏覽
第一次試banana soymilk yougurt smoothie ! 好好味!燕麥片好好咬口,令成杯野加分。最近改了新menu, 第一次試煙肉三菌pizza,有驚喜,芝士味好濃,菇味好香👍🏻👍🏻最推薦係佢地既cake, 玫瑰士多啤梨芝士蛋糕,芝士味夠,花香味令蛋糕冇咁甜。

2018-08-26 488 瀏覽
星期六特意來到奧海城的habitu吃brunch,全因在食評中看到超水準的green all day breakfast。誰料menu上已經沒有這款食物,只好點Go Green Brekkie來取代Go Green Brekkie 沒有期待中的烤牛油果和食家口中的超水準茄汁豆,炒蛋不但不是菠菜炒蛋,奶下得太多令炒蛋變得水又散,沒有蛋味,味道媲美某快餐連鎖店早餐的炒蛋牛油果與餐牌上圖片的落差大,只有少少一口牛油果蓉,多士說是sourdough但既不香脆又冷冰冰,最好吃的已經是本身香甜的烤南瓜,這份早餐索價$148未必太overpriced。Beef burger 則比較正常,麵包有些南瓜子挺香口,略嫌牛肉太淡和只有火箭菜沒有餐牌上提到的baby spinach。

Go  Green  Brekkie
Beef  burger
2018-08-25
2018-08-17 322 瀏覽
牛油果烤雞凱薩沙律 Caesar Salad 所有配料都好新鮮!牛油果同雞嘅份量就偏少😂可能係因為羅馬生菜實在太多太多,多到食極都食唔晒咁,有比較之下就覺得如果牛油果同雞可以再多啲就好啦😛同埋菜如果可以在搣得再散啲就更好!醬汁同芝士粉嘅份量亦都啱啱好,麵包粒亦都好香脆!..松露醬雙色薯條 Chios & Fries最有驚喜嘅係薯條!!!!!!!!!!!!炸到非常香脆!橙色嗰隻薯條好好食😂孤陋寡聞讓我實在唔知呢隻係咩品種!但係比起麥當勞嗰啲好食好多😂😂松露醬味道唔會好濃!有啲松露醬陣味太勁好似漏煤氣咁😝
牛油果烤雞凱薩沙律 Caesar Salad
牛油果烤雞凱薩沙律