餐廳: HABITŪ table (希慎廣場)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: HABITŪ table (希慎廣場)
資訊:

2019-06-29 220 瀏覽
Habitu最新推出呢個「玫瑰仲夏午茶」 喺任何時侯都有得食㗎 我就第一次喺晚飯時間食 tea set喇😂 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Rosemantic all day tea set 以粉紅色為主 一set價錢係HKD248 包兩杯 rosemantic summer drinks⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Tea Set 有:▫️玫瑰芝士蛋糕 ▫️玫瑰仲夏堡堡▫️焦糖玫瑰蘋果撻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀我覺得賣相最吸引嘅係漢堡包 個麵包係粉紅色 襯晒玫瑰呢個主題💕💕不過我覺得甜點比鹹點做得出色 玫瑰芝士蛋糕🍰最好味 未放件蛋糕入口就已經聞到陣陣嘅玫瑰花香味☺️味道又唔會太creamy⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Rosemantic summers drinks就揀咗 「巴西莓玫瑰豆奶碎冰」同埋 「巴西莓玫瑰冷泡咖啡」原來冷泡咖啡加入玫瑰味道幾清新 夏天飲呢啲特飲就啱晒!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀其實初初我唔知道 Habitu 嘅新tea set 㗎 係嗰日去誠品買書 俾餐廳門口嘅裝飾吸引到我注意咋😝
Tea Set 有:
▫️玫瑰芝士蛋糕
▫️玫瑰仲夏堡堡
▫️焦糖玫瑰蘋果撻
2019-06-27 159 瀏覽
誠品8樓外的habitu,是逛書店後最就近的餐廳。晚餐,不算便宜,二人點了卡邦尼意粉及水牛芝士薄餅,還有一瓶果汁,結帳要三百多元。兩款菜都是常吃到的料理,卡邦尼意粉味道濃郁,意粉條亦爽口;薄餅芝士與配料調和得宜。相比很多個體戶cafe,食物水準算是中上,但份量較少,二人用餐應該要點三款食物會較合適。連鎖cafe的食物水準不會差到哪裹,因為都有一定的程序處理食物,食材選購亦多來自同一採購,如果不計較價錢,閒時用餐是不錯的選擇。

2019-06-16 163 瀏覽
下午來銅鑼灣吃下午茶,這裏位於誠品書店旁邊,吸收了不少文化氣息哈哈!餐廳以仿花草裝飾,隨處可見的綠色仿草和仿花,例如花花吊燈和石紋牆壁,彷彿置身於神秘花園。也有不少打卡位最近新推出了玫瑰仲夏午茶$248,包括數款迷你甜品。⭐️巴西玫瑰豆奶碎冰$58外形很好看,粉嫩的顏色,實在令人捨不得喝!豆味和玫瑰香氣配搭得宜,入口淡淡的玫瑰香氣,非常解渴。⭐️巴西莓玫瑰冷泡果茶$58淡淡的玫瑰香氣,味道單調自然。⭐️焦糖玫瑰蘋果撻$58外酥脆裡面熱呼呼的蘋果撻,頂層撒了玫瑰花瓣,香氣撲鼻。⭐️玫瑰芝士蛋糕$52外面是粉嫩嫩的粉紅色,裡面層次豐富的玫瑰蛋糕,味道鮮明。⭐️玫瑰仲夏堡堡$148連麵包皮也是粉紅色,夾層的漢堡是牛肉,有嚼感,不失肉味。▫️下午茶餐滿滿都是粉紅色,十分吸睛。份量不算多,真的是下午茶,建議多點其他小食。

也有不少打卡位

最近新推出了玫瑰仲夏午茶$248,包括數款迷你甜品
玫瑰仲夏午茶

巴西莓玫瑰冷泡果茶

⭐️巴西玫瑰豆奶碎冰$58
外形很好看,粉嫩的顏色,實在令人捨不得喝!
豆味和玫瑰香氣配搭得宜,入口淡淡的玫瑰香氣,非常解渴。

⭐️巴西莓玫瑰冷泡果茶$58
淡淡的玫瑰香氣,味道單調自然。

焦糖玫瑰蘋果撻

⭐️焦糖玫瑰蘋果撻$58

外酥脆裡面熱呼呼的蘋果撻,頂層撒了玫瑰花瓣,香氣撲鼻。

玫瑰芝士蛋糕

⭐️玫瑰芝士蛋糕$52
外面是粉嫩嫩的粉紅色,裡面層次豐富的玫瑰蛋糕,味道鮮明。

玫瑰仲夏堡堡

⭐️玫瑰仲夏堡堡$148
連麵包皮也是粉紅色,夾層的漢堡是牛肉,有嚼感,不失肉味。

下午茶
巴西莓玫瑰冷泡果茶
焦糖玫瑰蘋果撻
玫瑰芝士蛋糕
早前發現銅鑼灣嗰間Habitu有個Rosemantic set ,三款精緻點心包2杯用玫瑰花做主題飲品價錢都算合理。三款點心都各有特色。玫瑰雲石蛋糕 - 粉紅雲石賣相相當吸引,須然用咗白朱古力做外層,但唔太甜配帶有迷酸嘅玫瑰蓉同玫瑰mousse芝士餡🥰玫瑰花做型嘅蘋果派- 已經非常吸睛,切開時完全感受到派底有幾脆。淡淡蘋果香味再加上忌廉芝士吉士醬做餡,讚!迷你粉紅漢堡更值得推薦👍🏻. 細細個包吸收咗煎香漢堡啲牛肉香味,少少一件漢堡煎得啱啱好有又肉汁😋。飲品,我揀Açai Soy Caffe Rosa ,醇厚滑溜咖啡中夾雜著點點玫瑰花同羅勒子,有少少咬口,並帶有花香味🥰。

2019-05-29 156 瀏覽
HABITU有唔少特色手調飲品, 咖啡、朱古力、有機茶、Detox一應俱全❣️今日就去左位於Hysan嘅分店食晚餐地點方便, 環境又舒服😛-💁🏻‍♀️松露醬巴馬火腿Egg Benedict好少地方見到有松露醬配搭嘅Egg BenedictHABITU 就有, 味道唔錯☺️本身個荷蘭醬係偏淡味, 加埋個松露醬就生色不少❤️水煮蛋方面流心嘅效果亦做得好好👍🏻-💁🏻‍♀️封煎北海道帶子2 粒帶子都幾大粒, 煎得岩岩好👍🏻除左帶子之外, 仲有3塊脆卜卜嘅煙肉同3舊雞塊, 不過雞肉都幾"鞋"下😅底層係粟米薯蓉🌽味道不過不失, 但成個配搭感覺上有d 奇怪🤔-💁🏻‍♀️抹茶泡沫豆奶💯推薦依個抹茶泡沫豆奶十分香濃正宗抹茶味, 唔甜, 同豆奶味道好夾🍵-
今日就去左位於Hysan嘅分店食晚餐
地點方便, 環境又舒服😛
💁🏻‍♀️松露醬巴馬火腿Egg Benedict
好少地方見到有松露醬配搭嘅Egg Benedict
HABITU 就有, 味道唔錯☺️
本身個荷蘭醬係偏淡味, 加埋個松露醬就生色不少❤️
水煮蛋方面流心嘅效果亦做得好好👍🏻
💁🏻‍♀️封煎北海道帶子
2 粒帶子都幾大粒, 煎得岩岩好👍🏻
底層係粟米薯蓉🌽
味道不過不失, 但成個配搭感覺上有d 奇怪🤔
💁🏻‍♀️抹茶泡沫豆奶
💯推薦依個抹茶泡沫豆奶
十分香濃正宗抹茶味, 唔甜, 同豆奶味道好夾🍵
2019-05-23 1309 瀏覽
HABITŪ tableKay Gor 過去開老銅行街累啦當然又係要搵Cafe 休息下佢係誠品穿過去既位置所以比較隱蔽的,而已店面都幾大,不會太多人同朋友吹水一流啦玫瑰咖啡寒天水晶特飲⭐️咖啡味不香,完全垃圾車之選水晶無口感都無特別巴西玫瑰豆奶碎冰⭐️除了豆奶味無其他啦淡豆奶味沙冰。。完了Rose crepe ⭐️同其他千層蛋糕,無咩分別係比較不甜茶味蛋味都無,都算下下之選呢個麻麻habitu 的玫瑰食品令人失望除左環境俾滿分外,食物已經不是重點飲咖啡應該還可以#kayGorfoodie #foodie #hkblogger#food #foodporn #yum #instafood #yummy #amazing #instagood #photooftheday #sweet #dinner #lunch #breakfast #fresh #tasty #foodie #delish #delicious #eating #foodpic #foodpics #eat #hungry #foodgasm #hot #foods #MakeYouSmileStyle #HypeLife
HABITŪ table

Kay Gor 過去開老銅行街
累啦當然又係要搵Cafe 休息下
佢係誠品穿過去既位置所以比較隱蔽的,
而已店面都幾大,不會太多人
同朋友吹水一流啦

玫瑰咖啡寒天水晶特飲⭐️
咖啡味不香,完全垃圾車之選
水晶無口感都無特別

巴西玫瑰豆奶碎冰⭐️
除了豆奶味無其他啦
淡豆奶味沙冰。。完了

Rose crepe ⭐️
同其他千層蛋糕,
無咩分別係比較不甜
茶味蛋味都無,都算下下之選呢個麻麻
habitu 的玫瑰食品令人失望

除左環境俾滿分外,食物已經不是重點
飲咖啡應該還可以

#food #foodporn #yum #instafood #yummy #amazing #instagood #photooftheday #sweet #dinner #lunch #breakfast #fresh #tasty #foodie #delish #delicious #eating #foodpic #foodpics #eat #hungry #foodgasm #hot #foods #MakeYouSmileStyle #HypeLife#hkfood #hkfoodie #foodie #hongkongfoodie #instafood #hkig #hkigfood #hkeat #eat #hongkongfood #hkfoodblog #yummy #hkiger #food #hk #foodblogger #foodshare #hkfoodlover #hkfoodstagram #tasty #香港美食 #香港 #美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #食評
2019-05-21 283 瀏覽
今天晚上去了銅鑼灣禮頓中心食西餐,店鋪位於中心內較隱蔽的位置。食店面積頗大,能容納100人左右,所以不用星期五晚上都不用等位就能進內用餐。環境非常舒適悠人,氣氛亦不錯。.食店的選擇好多,有多種來自不同國家的美食。有些食物有人限定只能在白天上,但我就不理會這些規範,想食就食!所以今天點了ALL DAY BREAKFAST。有菇,多士,沙律,三文魚,車厘茄,煙肉,蛋和腸,非常豐富。與正宗全日早餐有分別但整體都合格有餘,要特別介紹多士,比一般簡單多士有別,這裡的多士特別脆特別薄,用蛋鋪上多士上,味道剛剛好。
以玫瑰作主題以花入菜,迎夏之美有單點甜品,飲品,或全套下午茶下午茶套餐只需$248就可以二款飲品選2款包括巴西玫瑰咖啡,玫瑰咖啡寒天水晶特飲,巴西玫瑰豆奶碎冰,巴西玫瑰冷泡咖啡,巴西玫瑰茶甜品有焦糖玫瑰蘋果撻 單點$58玫瑰芝士蛋糕 marble rose cheescake 單點$52巴西莓果杯特飲,健康味美,味道甜而清新 $58玫瑰乳酪雪糕班戟 $98 一客三件,加上一球玫瑰花乳酪雪糕獨特既甜香溶入pancake之中,吃起來不油膩,而且帶花香又不甜,沒有罪惡感出現玫瑰仲夏漢堡粉紅色漢堡麵包加上番茄,生菜等配料,飽滿之選漢堡$148,pancake 單點$98HABITŪ table銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場8樓L804號舖
以玫瑰作主題
以花入菜,迎夏之美
有單點甜品,飲品,或全套下午茶
下午茶套餐只需$248
就可以二款飲品選2款

甜品有焦糖玫瑰蘋果撻 單點$58
巴西莓果杯特飲,健康味美,味道甜而清新 $58
玫瑰乳酪雪糕班戟 $98
一客三件,加上一球玫瑰花乳酪雪糕
玫瑰仲夏漢堡
粉紅色漢堡麵包加上番茄,生菜等配料,飽滿之選
漢堡$148,pancake 單點$98
HABITŪ table
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場8樓L804號舖
15 分鐘 (堂食)
2019-05-14 200 瀏覽
放工約左男朋友,求其搵間餐廳食晚飯,近近地去咗間位置隱蔽嘅餐廳,就喺Hysan Place’s 誠品隔離。 環境唔錯,可以靜靜地食飯。🍝🦞其實都幫襯過Habitu 好多次,最鍾意飲佢啲咖啡,不過今次咁夜就唔嗌咖啡喇,費事瞓唔着呀嘛!今次叫左個周打粟米湯,carbonara 同埋Lobster benedict ,全部都好好食。 😋😋😋尤其係個carbonara ,超級入味。👍🏻👍🏻❤️❤️————————————————————

尤其係個carbonara ,超級入味。👍🏻👍🏻❤️❤️
————————————————————
  • Carbonara
2019-05-01 323 瀏覽
由上年開始,我哋一直好努力不停出來見面,就係為咗要同我哋識咗廿幾年嘅同學見多幾面😝 下星期佢就要離開香港,去加拿大過佢嘅新生活... 雖然有點不捨,不過都希望大家幸福❤️我哋星期五晚約咗去食素,見飯後時間尚早,就直接走咗過隔離嘅 Hysan Place Habitu Table 飲杯嘢,作為我哋喺香港2019年最後嘅聚會🍻 坐抵我哋都忘記落order,嘻嘻哈哈影吓selfie咁。餐廳22:30收工,所以侍應好禮貌咁拎餐牌過嚟問我哋要啲咩😅 我哋拿拿臨每人叫咗杯飲品,有人好勇夜媽媽飲咖啡,佢話味道麻麻,我就叫咗杯蘋果醋,無諗過仲會加檸檬...有啲酸😅 不過整體環境好舒服,得閒上嚟坐吓吹吹水係唔錯選擇😉

2019-04-30
$53 (其他)
2019-04-14 596 瀏覽
生日輕晚餐🍽前排生日,朋友仔請食晚餐,終於有時間出返食評🤫🤣兩個女仔,想搵間坐耐小小,野食有心機整既餐廳食,所以去左hysan place 8樓,habitu table食。我地都吾算好餓,朋友叫左carbonara,我叫左seared scallops香煎北海道帶子 。野飲就breakfast smoothie同apple vinegar。一如既往,環境舒適!野食接受!carbonara蛋黃同芝士調配得剛好濃郁夠味,條條意粉都痴得夠,吾會好濃味,d汁吾會好多,所以吾會好漏。岩女仔口味。煙肉吾會太硬,太乾身,香味好夠,如果多d煙肉就好😂🤣意粉都煮得剛好,軟硬度適中。seared scallops香煎北海道帶子 最面係煎煙肉,中間果層係煎雞肉同帶子,最底係蛋黃蓉,粟米同小小菜苗(?)。煎煙肉好脆好香,連埋蛋黃蓉好夾,吾會好咸之餘,味道出d。雞件同帶子都叫好食,只係每樣2小心,偏小。breakfast smoothie 係香蕉味乳酪奶昔,似偏溶沙冰,還好有蜜糖燕麥脆脆增加口感。apple vinegar 好飲!蘋果汁加左薑汁再有檸檬汁,成杯都好fresh,不過應該有落糖,飲落都偏甜。朋友仔

生日輕晚餐🍽

前排生日,朋友仔請食晚餐,終於有時間出返食評🤫🤣

一如既往,環境舒適!野食接受!

carbonara

carbonara

岩女仔口味。

煙肉吾會太硬,太乾身,香味好夠,如果多d煙肉就好😂🤣

意粉都煮得剛好,軟硬度適中。

seared scallops香煎北海道帶子

香煎北海道帶子

煎煙肉好脆好香,連埋蛋黃蓉好夾,吾會好咸之餘,味道出d。

雞件同帶子都叫好食,只係每樣2小心,偏小。

breakfast smoothie

breakfast    smoothie

係香蕉味乳酪奶昔,似偏溶沙冰,還好有蜜糖燕麥脆脆增加口感。

apple vinegar

apple  vinegar

朋友仔係會員,即時增值左,所以呢杯飲品free左。

環境幾好幾舒服,不過追求飽肚既朋友仔就吾太岩!

10 分鐘 (堂食)
香煎北海道帶子
apple  vinegar
2019-04-01 731 瀏覽
一間超喜歡的餐廳一直喜歡喝咖啡,但一向保守的我只會喝Flat White。第一次來這間餐廳是在九龍塘又一城的分店 (以不在了)當時朋友力推這家店的玫瑰咖啡! 結果一試難忘 可能是先入為主,自始間中放假都會來喝一杯,坐一會!早前與朋友到銅鑼灣希慎廣場逛逛,意外發現這裡有一間!店內以灰白顏色為主,尚算舒適。我當然點了至愛的 Rose Latte,由於未吃午飯,所以加了一個all day breakfast。淡淡咖啡同玫瑰幽香味道配合起來,不會太甜,總覺得這杯 Rose Latte 好像是專為女生而設一樣...感覺好浪漫!至於 All Day Breakfast 就不過不失!
一間超喜歡的餐廳

一直喜歡喝咖啡,但一向保守的我只會喝Flat White。
第一次來這間餐廳是在九龍塘又一城的分店 (以不在了)
當時朋友力推這家店的玫瑰咖啡! 結果一試難忘

可能是先入為主,自始間中放假都會來喝一杯,坐一會!
早前與朋友到銅鑼灣希慎廣場逛逛,意外發現這裡有一間!
店內以灰白顏色為主,尚算舒適。
感覺好浪漫!
Rose Latte
All day breakfast

至於 All Day Breakfast 就不過不失!
2019-01-15
All day breakfast
  • Rose Latte
2019-03-30 285 瀏覽
因為落雨的關係,希慎好多餐廳都好多人,最後揀左呢間餐廳。叫左個烤厚切豬扒,一上碟都幾大件,厚切得來肉質鮮嫩,啖啖肉,而且烤得岩岩好,不會太老,好評。之後再叫左杯冰滴咖啡。
因為落雨的關係,希慎好多餐廳都好多人,最後揀左呢間餐廳。

之後再叫左杯冰滴咖啡。
2019-03-29
2019-03-24 272 瀏覽
星期六晚上7點,係hysan 行完街,黎到呢間餐廳見唔洗排隊所以選擇左呢間。餐牌選擇唔算好多,但cafe既食物都有齊,咖啡選擇更是包羅萬有,本身諗住叫佢出名既玫瑰咖啡,不過之後見到有個 caffe brulee,只限堂食,好似好特別。Caffe burlee $52⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️上面個層焦糖,搞伴之後,甜甜地加咖啡的澀味,恰到好處,係香港cafe黎講都算水準不錯👍🏻Caesar salad $88⭐️⭐️⭐️沙拉就一般般,salad dressing 唔夠多,令佢唔夠味,食好最後好dryPiri chicken wing $98⭐️⭐️⭐️⭐️呢個雞翼有pork ribs 既味道,應該係個汁,肉質okRose crepe $46⭐️⭐️⭐️可能食過其他千層蛋糕,對比下覺得呢個麻麻,千層個cake texture is very rough

Caffe burlee $52
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Caesar salad $88
⭐️⭐️⭐️

Piri chicken wing $98
⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個雞翼有pork ribs 既味道,應該係個汁,肉質ok

Rose crepe $46
⭐️⭐️⭐️
2019-03-20 1435 瀏覽
店舖環境優雅,裝潢簡約洋溢著歐陸風,令人感覺悠閒舒適。一行6人,點了6個set lunch,大家開心share。Lunch set有餐湯或沙律。餐湯是雜豆湯,味道有點像雜菜湯。Fish n’ chips ($158)炸魚外皮脆口,不會很厚很硬,魚肉不韌亦不易散,入口沒有魚腥味。Carbonara ($138)卡邦尼意粉 - 蛋黃及芝士的味道濃郁,意粉軟硬道適中,煙肉不會太乾身,整體味道幼滑香口。Beef burger ($178)純牛芝士漢堡 - 漢堡十分鞋口;不過麵包軟熟及味道不錯。All day breakfast ($148)蛋非常老身,其他的都是中規中矩。Buffalo mozzarella pizza ($148)水牛芝士羅勒薄餅 - 餅底很薄,芝士味濃郁。English sausage ragu ($158)蕃茄肉腸寬麵 - 太飽了,沒有吃到,但樣貌不太討好。整體來說,食物質素一般,價錢略貴。
店舖環境優雅,裝潢簡約洋溢著歐陸風,令人感覺悠閒舒適。

一行6人,點了6個set lunch,大家開心share。

Fish n’ chips ($158)
Fish  n’  chips

Carbonara ($138)
Carbonara

Beef burger ($178)
純牛芝士漢堡 - 漢堡十分鞋口;不過麵包軟熟及味道不錯。
Beef  burger

All day breakfast ($148)
蛋非常老身,其他的都是中規中矩。
All  day  breakfast

水牛芝士羅勒薄餅 - 餅底很薄,芝士味濃郁。
Buffalo  mozzarella  pizza

English sausage ragu ($158)
蕃茄肉腸寬麵 - 太飽了,沒有吃到,但樣貌不太討好。
English  sausage  ragu

整體來說,食物質素一般,價錢略貴。
2019-03-13
午餐