2023-06-26
米芝連一星韓式之《Hansik Goo》餐廳名字《Hansik Goo》原來別具意思,Goo嘅意思係由韓國partner chef 二星Mingles主廚Chef Mingoo Kang主理嘅韓國料理。主廚 Mingoo對韓國料理情有獨鍾,由家常菜到皇室風味美食,菜式都特具創意得來,又不失正宗韓國風味,Dasik, AirDried Strawberry:Dasik係韓國傳統糕點,由米粉或大豆粉製成,口感軟軟同輕盈,不算太甜,AirDried Strawberry味道清甜,入口酸酸甜甜,口感酥脆,氛香撲鼻既士多啤梨令人十分有食慾,Hweh Muchim, Cuttlefish, Snaper:Cuttlefish口感脆韌及軟嫩又不乏彈性,Snaper食落有煙韌及咬口,淡淡甘甜,充滿魚油香氣,配上Hweh Muchim一齊食,味道十分夾,Kiwi Sorbet, Virgin Mojito Foam:Kiwi Sorbet口感類似雪糕,新鮮Kiwi製作,果味濃郁,口感幼滑、奇異果獨特既酸香,味道特別,Virgin Mojito Foam入口有空氣感,感覺過引,Octopus Juk, C
Dasik, AirDried Strawberry:
Octopus Juk, Caviar, Prawn Jeon:
Octopus Juk口感出奇地有咬口,十分彈牙,口感新鮮爽嫩,非常有嚼勁,
Caviar味道出眾廿香,表面亮澤,味道十分特別,有點似堅果風味,
Prawn Jeon口感細膩幼滑,入口不油膩,有蝦鮮味香,
韓國米芝連餐廳黎講,呢個價錢除左享受食物外,仲要食質素,waiter服務態度好,環境又靚,菜式精緻,食物都好好食,絕對值得一試。