被譽為Basque Burnt Cheesecake世一既「Hemma」一直都想試好耐,襯宜家少左人留港消費,唔洗等位就係我出動既時候啦🤭Earl Grey Burnt Cheesecake見到有earl grey即刻😍,餅底係用左Lotus焦糖餅,中間係流心既伯爵茶芝士蛋糕,面層係海鹽奶蓋,再加左焦糖脆脆,整件蛋糕味道同口感層次豐富,咸、甜、軟、脆一件蛋糕可以同時感受到HandDrip Coffee (Cold)揀左COSTA RICADON ELI TOMODACHI TARAZZU CATUAI果味好香,甜感好出,成杯都好清爽,好岩夏天飲,我好鍾意🤎Black Coffee (Cold)Espresso 相信係用上深焙既咖啡豆,飲落會有陣燶燶地既味道,同手沖個杯係有對比🫢Basque Burnt Cheesecake真係食過好多, Hemma 被譽為全港No.1既Basque Burnt Cheesecake我真係覺得實至名歸,但咁熱既天氣2/F竟然無冷氣,杯啡同件cake都好好,但我坐左半粒鐘開始焗到有d暈,頂唔順走了

揀左COSTA RICA
果味好香,甜感好出,成杯都好清爽,好岩夏天飲,我好鍾意🤎
HandDrip Coffee (Cold)

Black Coffee (Cold)

HandDrip Coffee (Cold)
Hemma @hemma.hk 📍:西環西營盤第二街2號地下A號舖🚗:西營盤地鐵B2出口 步行5分鐘💲:~HKD120/head for brunchFood quality✔️:Sesame Burnt Cheesecake, Vanilla Burnt Cheesecake, Rum Raisin Burnt Cheesecake, Pistachio with Raspberry Burnt Cheesecake❌:Homemade Lemonade, Matcha latte, Genmaicha總結:🤔呢間被譽為全港世一巴斯克 試咗兩次感覺係蛋糕🍰好出色 但飲品好差 因為堂食強制要你每人點一杯飲品 咁難飲嘅情況下畀我一種嗰巴斯克要$100/1個嘅感覺🥹😋說實話蛋糕真係好出色好好食 初次試咗芝麻味已經驚為天人 即刻再落order 試埋原味 中間真係流心狀態 一入口係濃濃嘅芝士味 表層亦冇好燶 剛剛好👍🏼🤔二訪點咗開心果同冧酒 前者就同第一次去嘅芝麻差唔多size 但後者就縮咗差唔多三分二 (唔知大家睇相feel唔feel到)我仲以為冧酒係細啲 點知隔離枱點原味都係呢個size 仲
Hemma @hemma.hk
📍:西環西營盤第二街2號地下A號舖
🚗:西營盤地鐵B2出口 步行5分鐘
💲:~HKD120/head for brunch

Food quality

總結:

🤔二訪點咗開心果同冧酒 前者就同第一次去嘅芝麻差唔多size 但後者就縮咗差唔多三分二 (唔知大家睇相feel唔feel到)我仲以為冧酒係細啲 點知隔離枱點原味都係呢個size 仲要嗰表層好燶冇第一次食嗰陣焗得啱啱好咁靚仔🥲

🤔第二次同嗰朋友去 佢滿懷期待但同我一樣覺得試一次就夠 $100買一件細cake 幾好食都真係唔太值🙊 再講有其他差唔多質素更抵嘅選擇

🤔如果要食飽肚啲佢有啲pasta 不過我同朋友決定去食另一間😂

😨佢啲飲品係好普通但收你$50-$60一杯 Matcha $55但連基本拉花都冇 仲要味道係超市好平即沖粉好淡嗰款 玄米茶就係日式居酒屋🏮嗰啲任飲唔嬲嘅好淡茶水 比較好已經係杯Lemonade 但都係普普通通 $20/杯都畀多佢 唔值呢個價

😨要排隊嘅嘅就真係唔太建議 但蛋糕真係值得大家試 或者takeaway

• Vanilla Burnt Cheesecake
  • Pistachio with Raspberry Burnt Cheesecake
  • Sesame Burnt Cheesecake
  • Rum Raisin Burnt Cheesecake
2024-09-08 453 瀏覽
今日下午去咗啲人話嘅世一巴斯克芝士蛋糕。我去到嘅時候一個人都冇,我要左一個巴斯克芝士蛋糕同埋一杯matcha。我上咗樓上2樓,我食完個甜品嘅時候佢就開始收咗我的碟。我就諗佢好似想我快的走。點知我出到嚟門口見到原來有10幾人排隊,唔怪得知佢想我快啲走。好在我都好快食完就走啦。☺️☺️我都唔想阻到其他人食佢哋美味的蛋糕。估唔到真係咁多人嚟食🍰。蛋糕試下世一芝士🧀蛋糕。蛋糕好有空氣感。芝士蛋糕嘅酸味都幾好,但係芝士味呢就唔夠濃Sandwich 個餅其實都係幾特別。試咗一啖之後,覺得有一啲好熟悉嘅感覺。係光酥餅嘅味道。Cafe係簡潔嘅。不過個🍵就普普通通。但蛋糕係幾好食嘅可以再試
芝士蛋糕嘅酸味都幾好,但係芝士味呢就唔夠濃
  • Vanilla  burnt  cheesecake
  • Matcha  Latte
2024-08-23 805 瀏覽
聞名左好耐佢哋嘅巴斯克蛋糕,決定一起身就衝去排隊,點知都係會有人早過你不過好彩一個人去,等2個位就等到啦安排左坐係一入門口嘅吧枱位置,入面真係幾靚,簡約清新設計,餐枱幾有質感,同埋樓底好高,雖然位置唔算大,但都有空間感,坐係吧枱睇住店員沖茶整飲品,專業presentation成件事幾加分Earl Grey Tea Party上枱連張枱都夾埋顏色,可能專登咁設計?半熟嘅蛋糕食落好舒服順喉,食到茶味之餘同芝士味幾平均,會想一啖接一啖咁食,加埋面頭爆谷脆嘅口感如果唔使點排會一直一直回訪
不過好彩一個人去,等2個位就等到啦

Earl Grey Tea Party

上枱連張枱都夾埋顏色,可能專登咁設計?

如果唔使點排會一直一直回訪
2024-08-09
2024-08-18 615 瀏覽
見到大家去都係為咗食佢嘅「世一」巴斯克蛋糕實在係誇張咗上次排隊大概45分鐘都預咗巴斯克蛋糕芝士流心本身已經好細件原味有雲呢拿籽,不過都係偏少比起當年Lucy 都相差幾遠甚遠只能夠說佢真係幾好彩因為Lucy已經close down強制每人要點一杯飲品飲品好普通$50-60Matcha latte $55 但基本拉花都冇仲要都幾難飲 好似啲淡茶水咁更加唔好講佢其他main dish pasta 食落好似加熱包果種叮叮意粉就算不用排隊都唔會再想去食
見到大家去都係為咗食佢嘅「世一」巴斯克蛋糕
實在係誇張咗

上次排隊大概45分鐘都預咗
巴斯克蛋糕芝士流心
本身已經好細件
原味有雲呢拿籽,不過都係偏少
比起當年Lucy 都相差幾遠甚遠

更加唔好講佢其他main dish pasta
食落好似加熱包果種叮叮意粉

就算不用排隊都唔會再想去食
2024-08-12 991 瀏覽
𝒱𝒶𝓃𝒾𝓁𝓁𝒶 𝐵𝓊𝓇𝓃𝓉 𝒞𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒𝒸𝒶𝓀𝑒 $𝟨𝟤好好味勁creamy🤤真係世一芝士蛋糕🙌🏻外脆內軟, 入面個半熟流心芝士🧀真係太正~仲有淡淡既vanilla味又唔會好漏對我黎講啱啱好🤎~-𝒯𝒾𝓇𝒶𝓂𝒾𝓈𝓊 𝐵𝓊𝓇𝓃𝓉 𝒞𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒𝒸𝒶𝓀𝑒 $𝟨𝟪呢款我係比個賣相吸引所以叫左~好濃咖啡味好香☕️同埋佢好似仲加埋酒食落更加有層次感🙌🏻不過呢款比起vanilla就漏好多🙊-𝐼𝒸𝑒𝒹 𝒞𝒽𝑜𝒸𝑜𝓁𝒶𝓉𝑒 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝑀𝒾𝓁𝓀 𝐹𝑜𝒶𝓂 $𝟨𝟢𝒲𝒽𝒾𝓉𝑒 𝒞𝑜𝒻𝒻𝑒𝑒 $𝟧𝟤-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
𝒱𝒶𝓃𝒾𝓁𝓁𝒶 𝐵𝓊𝓇𝓃𝓉 𝒞𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒𝒸𝒶𝓀𝑒 $𝟨𝟤

𝒯𝒾𝓇𝒶𝓂𝒾𝓈𝓊 𝐵𝓊𝓇𝓃𝓉 𝒞𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒𝒸𝒶𝓀𝑒 $𝟨𝟪

𝒲𝒽𝒾𝓉𝑒 𝒞𝑜𝒻𝒻𝑒𝑒 $𝟧𝟤
-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
朋友介紹話世一cheese cake,約去試,自問為食嘅,當然一試。先食個all day breakfast,中上水平,個菇居然最好味,炒得好香。跟住重頭cheese cake黎啦。叫左一個原味,朋友話點都應該試原味,跟住一件伯爵茶味。個流心原味就唔太覺,同味淡,反而伯爵苿非常驚喜,唔喵止有濃厚茶味,亦有流心質感同cheese味,三者並存令成件事好完滿。每人都叫左杯飲品,我個杯朱古力,令左好耐都覺得好淡,可能冰問題,但到飲到上面白色融咗嘅棉花糖,先感受到燒左嘅糖味,咁就平衡返個甜度,呢個都有驚熹喜。聽講有最低消費,不過本身唸住食嘢再加甜品,所以無理。

聽講有最低消費,不過本身唸住食嘢再加甜品,所以無理。
2024-07-28 891 瀏覽
Overpriced overrated cake and undersized portions of main dish, I had the so-called squid ink pasta which was just supermarket brand black coloured pasta, there’s no squid ink, and just taste like regular pasta, Total Scam. They forced us to order coffee for each person even tho we ordered two main and a cake for two person already, the waiter had not told us this house rule when we entered so we had to order after we already finished. Both the coffee or the main dish were just poorly made.The c
Total Scam.

The cake is ok but not as highly regarded as people say in the reviews.

The seats r quite small and uncomfortable u have to also self serve ur own water, which I thought it’s not right considering the price.

Highly would not recommend.
Would not go ever again.
2024-07-19 800 瀏覽
🇭🇰Hemma🇭🇰聽說這家很火🥰終於來嘗嘗了,當天下了很大的雨,也不妨大家對他的熱情。裡面有3層,第三層開放給人排隊休息,排隊相對比較輕鬆一些。那天都等了大概一個小時。😅🧀Vanillia Burnt Cheesecake 香草半熟芝士蛋糕很濃郁的香草味,流心是偏半熟的。‼️腸胃敏感,孕婦,幼孩不適合使用‼️ 芝士味十足,口感順滑。🍵Hojicha Burnt Cheesecake 焙茶半熟芝士蛋糕這個是限定口味,我覺得比招牌芝士蛋糕好吃。非常濃郁的焙茶味,口感也是非常不錯,上面的脆脆更是讓口感更加豐富。☕️抹茶拿鐵/熱巧克力都不錯cafe 環境比較擠逼,也會比較吵,如果想有一個安靜的環境這個可能不是一個好選擇。如果排隊時間少都幾值得去試。
🇭🇰Hemma🇭🇰

☕️抹茶拿鐵/熱巧克力
都不錯

• Vanilla Burnt Cheesecake
  • Matcha  Latte
  • Hojicha  cheesecake
2024-07-06 883 瀏覽
This place serves arguably one of the best basque burnt cheesecakes in Hong Kong. Apart from their staple flavours (Vanilla and Rum Raisin), they change and rotate flavours regularly. Flavours that I had before and I found particularly memorable is pistachio and raspberry. This time round I tried their lemon burnt cheesecake. As always, the cake was perfectly baked with a mousse-like creamy vanilla interior and a gorgeous golden surface. The half molten centre with cream cheese oozing out of it

As always, the cake was perfectly baked with a mousse-like creamy vanilla interior and a gorgeous golden surface. The half molten centre with cream cheese oozing out of it is to die for! I feel sorry for the people who don’t appreciate this (probably never baked a basque burnt cheesecake him/herself) and criticise Hemma’s cheesecake as being structureless. Perhaps they only had New York cheesecakes in their lives 🤷🏻‍♀️ The cheesecake here certainly is textbook material of what a proper basque burnt cheesecake should be!
Lemon  Burnt  Cheesecake
Lemon  Burnt  Cheesecake
週六的下雨天即興走到hemma打算碰碰運氣(๑•̀ㅂ•́)و✧ 中午1時以為要排隊怎料非常幸運地開門直入🥹心心念念這個有「世一」之稱的芝士蛋糕 終於在下雨天試到啦~!原味非常軟糯流心,每一口放進口裡都有即時溶化的感覺,我較愛檸檬味 不會太甜又不會太酸,外面還有一層餅碎中和檸檬的酸度和增添了一番口感~是~幸福的味道~🥹本是衝著芝士蛋糕來的,但意粉卻有驚喜,質感跟味道都是出色的!飲品就中規中矩,但吃著蛋糕之餘,喝杯啡或茶 是下雨天時的最好享受( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )
中午1時以為要排隊怎料非常幸運地開門直入🥹
心心念念這個有「世一」之稱的芝士蛋糕
終於在下雨天試到啦~!

2024-06-15
2024-06-17 915 瀏覽
最近我喺西營盤Citywalk嘅時候發現咗一間超療癒嘅咖啡店,好適合同閨蜜或者另一半一齊去坐坐放鬆吓傾吓偈。呢間Cafe隱身於西營盤嘅一條寧靜小巷之中,分開上下兩層,無論係地下嘅吧枱位置或者係樓上閣樓,非常適合影相打卡。一入去就感受到無比舒適嘅氣氛,加上復古小清新嘅裝潢設計,真係好有feel嫁。😍** Vanilla Burnt Cheesecake**呢個芝士蛋糕已經出晒名好食,我聽個個朋友食完都話好好味。當我第一次食到,我真係被完全征服到!外層焦香酥脆,內裡半熟流心嘅狀態,好綿密滑溜,又唔會太濃太甜,非常perfect。最吸引我嘅就係個香濃濃嘅雲尼拿味,我啖啖食完根本停唔低手,真係好好味超推薦!夠膽講絕對係西營盤嘅Number 1!🥳** Hemma Soda**呢一杯係佢哋招牌嘅特調飲品,第一啖飲落甜甜地有少少似可樂嘅味道,跟住就feel到佢哋落咗一啲特製嘅香料,有少少好似飲緊泰式特飲嘅感覺。一陣微微酸而甜嘅滋味,好清新爽口。一D都唔覺得太膩甜,反而覺得好refreshing。🤩

** Vanilla Burnt Cheesecake**

** Hemma Soda**
2024-06-15 766 瀏覽
一直都好想食hemma,但次次都排長龍。今日見到唔駛排隊,即刻入去試下先我同同事咩咗個vanilla cheese cake 同black coffee。cheese cake 真係好creamy,又好軟熟,配埋咖啡,加埋個個環境,真係好chill
一直都好想食hemma,但次次都排長龍。
今日見到唔駛排隊,即刻入去試下先

嬲到人生第一次係openrice寫comment。本身未去堂食見到個價都知咩料冇諗住去好啦唔緊要 所有野都有成本既既然朋友帶 咁我就睇下咩料啦但係去完堂食 我簡直宇宙大爆炸min charge 都明白三個人 已經每人一件蛋糕 (sorry其實已經唔係平)再綑綁式銷售每人一定要叫野飲但係杯野普通過唔普通 即係你想試一件cake基本埋單百幾係香港食飯要比租都明然後見到鋪頭兩日公休 每日只係開7個鐘(都仲做得住) (香港飲食業黎講極罕有現象)我就明佢真係成本極低 然後老屈啲客幫佢交租。好啦都算 你收咩價比番咩貨我 咁我就唔出聲咦 三舊蛋糕都唔同texture既佢已經唔係ig所講「手造蛋糕均會存在差異」咁簡單 自己睇圖唔講以為自己食緊牛扒 有唔同熟度🤷🏻‍♂️味道先唔講 都唔係重點喂世一流心?香港人其實知唔知自己食緊咩落肚?🤷🏻‍♂️ (除非我呢舊真係萬中無一咁生)有少少common sense 都知呢個唔係叫流心,係未煮熟。係生呀。係會有菌嗰種生呀。除非餐廳話佢用pasteurized egg咁我冇野講。 之但係,其實我係黎食蛋糕,唔係黎食雪糕。舊cake runny 到咁你到serve比我
嬲到人生第一次係openrice寫comment。
本身未去堂食見到個價都知咩料冇諗住去
好啦唔緊要 所有野都有成本既
既然朋友帶 咁我就睇下咩料啦

但係去完堂食 我簡直宇宙大爆炸
min charge 都明白
三個人 已經每人一件蛋糕
(sorry其實已經唔係平)
再綑綁式銷售每人一定要叫野飲
但係杯野普通過唔普通
即係你想試一件cake基本埋單百幾
係香港食飯要比租都明
然後見到鋪頭兩日公休 每日只係開7個鐘
(都仲做得住) (香港飲食業黎講極罕有現象)
我就明佢真係成本極低 然後老屈啲客幫佢交租。

好啦都算 你收咩價比番咩貨我 咁我就唔出聲
咦 三舊蛋糕都唔同texture既
佢已經唔係ig所講「手造蛋糕均會存在差異」咁簡單 自己睇圖
唔講以為自己食緊牛扒 有唔同熟度🤷🏻‍♂️

味道先唔講 都唔係重點
除非餐廳話佢用pasteurized egg咁我冇野講。

之但係,其實我係黎食蛋糕,唔係黎食雪糕。
舊cake runny 到咁你到serve比我即係你覺得冇問題,不如你直接撈埋啲ingredients比我飲唔好入焗爐🤷🏻‍♂️

Oreo 真係生既sorry
除左蛋糕面塊Oreo 其實成舊都冇oreo味。

original vanilla 最好,不過其實都係未熟。

hojicha 夠茶味,熟既,好食。
(我其實已經冇咩要求)
如果每件都做到大概呢個standard
其實我係唔會出聲。

但你收我呢個價比啲咁既野我
雖然ig戴左頭盔話「半熟蛋糕,不適合腸胃敏感人士食用」
又雖然我見其他人既相好似冇我嗰舊咁生
(咁都可以當我唔好彩🤷🏻‍♂️)
但餐廳連半熟既基本熟成度都控制唔到
真係呢世都唔想再去。

下午茶
🫠 被稱爲世一巴斯克蛋糕店🫣💠💠💠💠💠💠💠💠慕名而黎試下佢地既basque burnt cheesecake🧀🍰星期日中午黎要排成半個鐘先有得食,不過坐低既時候唔話限時幾耐,所以等位會比較耐!Hemma主打巴斯克蛋糕,蛋糕只限堂食,不設外賣‼️所以如果想食蛋糕又唔想排隊,建議一開門就黎!而且,每人最低消費一杯飲品☕️由於我地為左蛋糕而黎,見餐牌既主食又無咩特別,所以兩個人,每人一杯飲品+一件蛋糕share🍵🍰佢地既巴斯克蛋糕係“時令”,餐牌有唔代表去到有得食,本來想食培茶味,但去到話無,所以就叫左新口味Tiramisu~☕️💠Tiramisu Burnt Cheesecake ($68)一黎到老實講係失望既,成件cake都係實心,無相咁中間流心。。。有淡淡咖啡味同微酒香,質感略硬,餅底都硬,覺得名過其實@@💠Matcha Latte (C$60)呢個價錢我會expect more, 真係好一般,而且好細杯🥲整體:蛋糕無論口感味道一般,價錢都偏貴,世一就......餐廳環境:🩵🩵🩵🩵/5 服務質素:🌸🌸🌸/5 食物味道:😋😋😋/5 性價比:💰💰💰/5

🫠[Overrated] 被稱爲世一巴斯克蛋糕店🫣

💠💠💠💠💠💠💠💠

Tiramisu  Burnt  Cheesecake

💠Matcha Latte (C$60)

Matcha  Latte

餐廳環境:🩵🩵🩵🩵/5