2015-09-15 667 瀏覽
放工後,係時候出動同米仔去食飯,今次想找一間悠悠閒閒的餐廳坐低食下野,傾下計。九龍城出名卧虎藏龍多美食,行下行下,就行到候王道,見到間門面很光鮮,我就被靚靚的廚窗貼吸引住,就係甘,我地就入左去坐喇!睇睇餐牌,原來呢間係同本地設計師合作的餐廳,所以店內的掛畫、貼紙、擺設都是跟主題公仔「肥啫喱海人」有關,非常可愛的,仲有一個小角落是賣有關「肥啫喱海人」的精品。餐廳內的枱同椅都係原木色,感覺好自然舒服,樓底也很高,我地剛剛坐在「肥啫喱海人」貼紙的旁邊,感覺像有「肥啫喱海人」同我地一齊食飯唷!雖然餐牌內的食物唔算太多種類,但也有我地喜歡的。我地點了經典凱撒沙律、秘製燒烤醬雞翼、海鮮扁意粉、美國頂級穀飼肉眼配紅酒汁 (200g)、桃味沙冰樂。。。桃味沙冰樂 先上枱的是桃味沙冰樂,清新的桃味,味道不會太假,讓我有一度懷疑這杯冰沙是用新鮮的桃來調配的。經典凱撒沙律 新鮮的沙律菜,脆卜卜的麵包粒,香脆的煙肉,仲有不可缺少芝士,沙律醬汁不會太多,不會太膩,拌著麵包粒、煙肉,芝士一起入口,我相信我一個人可以 KO 全碟!秘製燒烤醬雞翼炸到金黃色的雞翼,入口熱呼呼很香脆,雞肉也很嫩。而燒烤醬就可以任意自行加
桃味沙冰樂
桃味沙冰樂

秘製燒烤醬雞翼
炸到金黃色的雞翼,入口熱呼呼很香脆,雞肉也很嫩。而燒烤醬就可以任意自行加上,加了燒烤醬後,就令整隻雞翼的食味更上一層樓!
海鮮扁意粉
海鮮包括有花甲、墨魚、大蝦、青口,意粉是用香蒜及白酒一起炒的,有白酒的餘香味,入口非常惹味!唯獨是有頗多的油在碟底,但整體也可以的!
美國頂級穀飼肉眼配紅酒汁
拌碟的配菜非常細緻,又有心思,值得一提的是當中有烤過的原個蒜頭,這個是米仔的至愛,他整個都食哂。。。另外,仲有個薯蓉,感覺是用新鮮的薯仔整成的,還有著香濃的牛油同忌廉味,感覺不錯!而主角的肉眼扒,店員點餐時,沒有問我們要求肉眼的熟透程度,不過,上枱時都是我們的喜好,樣子應該是五成左右,裡面呈鮮嫩的粉紅色,肉汁都被鎖住,肉質很嫩,好香!
最後,到洗手間一趟,發現原來後面有一個後花園,牆上還畫了一些壁畫,下次用餐後,使用佢極度乾淨的洗手間,仲可用到後花園欣賞一下!
2015-09-07
2015-09-13 1192 瀏覽
今日挑戰自己, 手抱廿多磅女兒到九龍城逛逛。走了不到1個鐘, 雙手快要折斷之際, 幸好見到這家cafe 名叫"highfive" 正在呼喊我, 疲累的我立即跑進cafe 跟店員 "highfive"。這Cafe有下午茶cake set, 是日有4款自家製蛋糕, 包杯普通飲品都是$38。前天去i square 的panash bakery &cafe, pancake tea set 竟然要$88! 九龍城的下午茶真經濟實惠!Cafe地方不太大, 但勝在樓底高加上食客不多, 因此用餐環境舒適, 氣氛輕鬆。一坐下, 店員送上清水及餐牌。手繪的餐牌比起印刷精美的餐牌更加顯心思! 原來只需$68可以有cake+salad+drink, 但是我不太肚餓只想找過地點休息, 最後還是選了banana chocolate cake +ice tea $38外層是朱古力, 朱古力味道濃郁而且頗為厚身, 口感不錯。中間是香蕉味蛋糕, 咬下去有香蕉淡淡清香, 不是海綿蛋糕般幼滑, 質感較粗, 比較有咬感。再中間夾著香蕉慕絲, 味道香濃, 入口順滑。朱古力、香蕉蛋糕及香蕉慕絲口感不同, 但併起來卻令口感及味道
這Cafe有下午茶cake set, 是日有4款自家製蛋糕, 包杯普通飲品都是$38。前天去i squarepanash bakery &cafe, pancake tea set 竟然要$88! 九龍城的下午茶真經濟實惠!
外層是朱古力, 朱古力味道濃郁而且頗為厚身, 口感不錯。中間是香蕉味蛋糕, 咬下去有香蕉淡淡清香, 不是海綿蛋糕般幼滑, 質感較粗, 比較有咬感。再中間夾著香蕉慕絲, 味道香濃, 入口順滑。朱古力、香蕉蛋糕及香蕉慕絲口感不同, 但併起來卻令口感及味道豐富不少, 不太平凡的homemade 蛋糕。
這裡以花茶及咖啡作賣點, 因此這裡的ice tea果然與眾不同, 不能與茶餐廳的相題並論, 這裏的茶有清香的生果及花味, 檸檬只有薄薄的數片, 味道不大特出似是装飾用的, 這杯清甜的ice tea有助消消口腔中蛋糕的甜, 十分舒服的ice tea。
這裡環境舒適,靜靜的休息一下倒不錯。可是旁邊有隻小魔怪,沒有空停下來欣賞四周事物便要急急離開。
2015-09-10
2015-09-13 940 瀏覽
九龍城的餐廳種類愈來愈多,除了泰菜還多了很多選擇。因為見到這𥚃有北極熊白白的裝飾,特意來試試。蒲進門,白白裝飾已經換掉了⋯⋯ 沒關係,看看餐牌~ 選擇不多,但主菜蠻有特色。而且cafe目的推廣本地文化手作及藝術,值得支持!   擺碟漂亮~  巴拿馬火腿咸香適中,與鮮甜的蜜瓜很配合。配無花果,中和了火腿的咸味,也是不錯的配搭。這個價錢,物超所值!欣賞麵包烘得比平常的脆,下面那塊麵包即使放了漢堡扒也能保持鬆脆。但上面那塊沒有沾到肉汁,顯然太硬,連切也很難。漢堡肉汁很多,但漢堡不是熟透,帶點血水。幸好我們吃牛也通常5-7成熟,可以接受。但如果可以先問問客人幾成熟會更好。薯角炸得不夠火候,有點淋⋯店員介紹的慢煮雞胸,經密封後以60度低溫煮理。這件雞胸不像平常的「鞋口」,而且肉質軟熟、彈牙,完全感受到雞肉的纖維質感。 但醬汁味道不太配合,遮掩了雞肉的鮮味。如果只用鹽來輕輕調味會更合適。別忘記要去後花園看看!非常美的壁畫,畫出了九龍城的特色。如果可以跟朋友在此坐坐,消磨一個下午也是件愉快的事~
蒲進門,白白裝飾已經換掉了⋯⋯

擺碟漂亮~

自家製特級漢堡
但上面那塊沒有沾到肉汁,顯然太硬,連切也很難。
慢煮雞胸配迷迭香汁
店員介紹的慢煮雞胸,經密封後以60度低溫煮理。
慢煮雞胸配迷迭香汁

別忘記要去後花園看看!
左:薑茶|右:玫瑰、洋金菊、薰衣草
題外話/補充資料: 餐廳需要加一。前菜及主菜均有沙律菜伴碟,但略嫌不夠新鮮,如果可以新鮮一點更好。
2015-09-11
2015-09-12 786 瀏覽
成日去九龍城食飯,多數都係食泰國菜,但食到有少少悶,想試下其他野,經過呢間餐廳,玻璃上的公仔吸引左我,再看看餐牌,都幾岩食,一於試下先。裝潢以木系為主,柔和的燈光,有放鬆的感覺,牆上有不少公仔掛畫,本身唔識呢個公仔,睇MENU先知原來公仔叫肥啫喱海人,餐廳以肥啫喱海人作主題展覽,是本地創作,都幾有意思。開放式的廚房。枱上有摺字花及盆栽,蠻有花思呢。睇下有咩食先。個MENU有肥啫喱海人的介紹及精品。Love,$29,是玫瑰、洋金菊及薰衣草,薰衣草味比較突出。Earl Grey,$29 ,友人的。忌廉木魚薯皮,$68。本身喜歡食薯皮,有好多木魚,薯仔夠腍,味道香口,好味呀。羊架配百里香汁,$228,賣相好吸引呀。要了5成熟,厚身的羊架,外層少少脆面,入面肉質鮮嫩,煎得好香,唔太有羶味,都不俗呀。配料有蔬果及薯蓉,感覺健康。以本地創作做主題,蠻有意義,可認識多點,食物幾好,環境舒適,百忙之中搵到一個時間,享受一下寧靜的空間,可以抖抖,抒緩疲累,感覺RELAX呀。
開放式的廚房。
枱上有摺字花及盆栽,蠻有花思呢。
睇下有咩食先。
個MENU有肥啫喱海人的介紹及精品。

Earl Grey,$29 ,友人的。
忌廉木魚薯皮,$68。
本身喜歡食薯皮,有好多木魚,薯仔夠腍,味道香口,好味呀。
羊架配百里香汁,$228,賣相好吸引呀。
配料有蔬果及薯蓉,感覺健康。

2015-09-12 649 瀏覽
我很開心我的廣告公司快要開張了,所以晚上和合伙人小齊到Highfive Cafe 吃晚餐!我下午吃得太飽的關係祇叫了green tea latte, 嘩真的很濃很香,綠茶味道濃郁,份量調配剛剛好,不禁喝一声采!炸雞翼有八隻,一点也不欺場,皮香肉軟熱辣辣!海鮮扁意粉,大蝦有2隻,clam 也滿滿,意粉加上橄油,真有水準!這間新開的咖啡店服務和食物真不錯,而且環境也很舒服,待應態度也很窩心!
炸雞翼有八隻,一点也不欺場,皮香肉軟熱辣辣!
2015-09-09
3 分鐘 (堂食)
  • 海鮮扁意粉
2015-09-11 610 瀏覽
朋友提議請我來這間可愛的 High Five 餐廳食生日飯,我上 Openrice 看見店舖裡的公仔裝飾又幾得意,於是便答應了。週一晚上的 High Five 居然只有我們幾個女生,確實有如包場的感覺,所以在上菜之前,就幫枱面的得意盆栽和牆壁影下相先。呢度的公仔圖案好卡通,亦都好有可愛少女味道,真係好岩幾個女生一起聚聚。只可惜 menu 的選擇實在太少,加加埋埋大概只有 20 款菜,飲品就多些,不過反正女生們都有選擇困難症,胃口本來都唔大,所以在這少少的選擇之中,好快就揀好菜和飲品了。呢度的 menu 以西餐為主,首先來個巴拿馬火腿無花果沙律。賣相都幾靚喎,巴拿馬火腿薄切,鹹鹹地幾好味,側邊的蜜瓜都幾清甜多汁,而無花果又係另一種清甜的味道,整體的味道都幾清新。忌廉木魚薯皮係我指定叫的,因為我好鍾意食薯仔。薯皮焗得幾香幾脆,既有creamy的焗芝士,仲有薄薄鹹鹹又乾乾地的木魚,正好點綴淡淡地的薯仔味。側邊的芝士忌廉比較淡口,所以我覺得唔駛點醬已經夠晒味。秘製燒烤醬雞翼,外表炸得好靚又唔油,皮脆肉質都幾滑幾juicy,就算無點附上的燒烤醬都好好味。而且仲有沙律菜,食落就更加健康啦。主菜首先

秘製燒烤醬雞翼
主菜首先海鱸魚扒配蕃茄汁,鱸魚厚肉又嫩滑,濕度都剛剛好,骨不多,所以食起來都好容易,蕃茄汁微甜微酸,不同出面食到一般的蕃茄汁,而且伴碟的蔬菜擺得好靚。
海鱸魚扒配蕃茄汁
海鮮扁意粉,意粉煮得幾爽口,不論乾濕度和軟硬度都恰到好處,青口、蝦、魷魚都幾大件,以香草和黑椒吊味,味道清新得來又唔會太寡。
海鮮扁意粉
因為這天返工實在身心俱疲,所以我一口氣叫了兩杯咖啡,在店員的介紹下,我要了呢兩杯好特別的咖啡:
咖啡 x 檸檬皮 (Romano),細細杯咖啡永遠是高濃度咖啡的特色,呢杯當然唔例外。我一大啖地飲下去,感到苦苦澀澀之中,還帶一點酸,真是跟我當晚苦澀的心情非常配合。不過飲了一大半,還未找到任何檸檬的蹤影。
咖啡 x 檸檬皮 (Romano)
原來寶物沉歸底,一塊檸檬皮沉下酸酸苦苦的咖啡杯底。
咖啡 x 檸檬皮 (Romano)
至於咖啡 x 雪糕 (Affogato),卻是苦中的一點甜。Espresso 和雲呢拿雪糕係分開上既。飲法可隨意發揮,可以一口雪糕再一口 Espresso,讓雪糕的甜中和一下咖啡的苦。又或者...
咖啡 x 雪糕 (Affogato)
把 Espresso 倒進雪糕球裡,這樣熱 Espresso,便搖身變成凍 Espresso,雪糕球亦漸漸地和咖啡溶為一體,看著雪糕球沉入咖啡裡,心裡感謝這杯雪糕咖啡為我的舌頭帶來苦中的甜美,亦感謝相識多年的好友們,在百忙之中每年都和我慶祝生日。
2015-08-24
慶祝紀念
生日
海鱸魚扒配蕃茄汁
2015-09-08 550 瀏覽
好少何放工由公司就去九龍城食飯,多數會返屋企先,再行落去,但係今晚突然心血來潮,同同事收工去九龍城食個DIN~~泰國嘢就食得多,今次我地揀嘅係……CAFE,因為泰國嘢,兩個女人唔食得幾多,無謂眼闊肚窄所以就揀咗HighFive呢間餐廳入到店,發覺好多好特別嘅卡通,原來係一位香港本地作家嘅畫作,亦都有物品寄賣喺CAFE青蘋果沙冰樂 - 呢杯沙冰飲落唔會太甜,啱啱好,因為平時飲啲青蘋果味嘅飲品,都偏甜經典凱撒沙律 - 其實我食咁多凱撒沙律,都未試過有一間係食到有黑胡椒,呢間除咗眼見有之外,食落口重有淡淡胡椒辣味,沙律汁亦都啱啱好,少少杰身,可以令到每片菜都沾到沙律醬,其實凱撒沙律,我最鍾意就係食佢啲麵包粒XDXDXD秘制燒烤醬雞翼 - 炸雞翼,最特別真係個醬汁,燒烤醬汁,相信好多人都食過,有少少酸味,唔會太搶,不過呢個酸味偏少,用嚟沾雞翼食真係好夾,不過雞翼皮有少少炸得太乾海鮮扁意粉 - 我未試過海鮮意粉唔係用白汁去煮,扁意粉亦都好咬口意粉有大量蒜片、香草、橄欖油、青口、魷魚、大蜆、紅椒其實食到好香蒜頭味,但係我最欣賞係唔係用蒜粒,而係用蒜片去煮,因為我拎走都方便啲XDXD美國頂級穀飼肉眼
所以就揀咗HighFive呢間餐廳
青蘋果沙冰樂
凱撒沙律
秘制燒烤醬雞翼
海鮮扁意粉
意粉有大量蒜片、香草、橄欖油、青口、魷魚、大蜆、紅椒
美國頂級穀飼肉眼配紅酒汁 200G
美國頂級穀飼肉眼配紅酒汁
美國頂級穀飼肉眼配紅酒汁 200G - 擺上枱時,真係嘩一聲,因為好有心思,牛扒唔會太韌,我最欣賞係伴菜薯蓉係廚師自家制,唔係用薯粉溝水整熱,只係呢個,我已經加分,薯蓉食到甜甜薯仔香味
呢間CAFE最特別係,去洗手間嘅路上,竟然有壁畫,好特別~
2015-09-07
凱撒沙律
2015-09-08 527 瀏覽
好友派喜帖, 相約在九龍城晚餐.當聽到這家餐廳的名字,以為就像<杰倫小店>&<都X俊餐廳>之類!餐廳內貼滿與店名有關的大頭+特寫照片.這個叫HIGHFIVE,是否餐廳內會設置有好多音響器材?但是到此才發現是另一回事.線條簡單的木制枱椅,掛滿白色可愛公仔的照片,與音響器材真是封馬牛不相及.朋友話要係結婚前4周做最後努力,要以最FIT狀態去迎接大喜日子.所以她選擇這家輕食餐廳.希臘沙律GREEK SALAD(羊奶芝士+三色椒+沙律菜+蕃茄+水橄欖)X香草溝橄欖油職員表示羊奶芝士會偏鹹及有點羶味.由於較少遇到羊奶芝士, 所以選擇這款.但個人覺得芝士不太羶, 只是有點鹹,單吃會不慣, 最好伴沙律菜一同品嚐.加上香草伴橄欖油作調味, 與芝士很配搭.沙律唔一定要用醋!慢煮豬肉配蘋果蓉SLOW-COOKED PORK WITH APPLE PUREEMENU註明是限量, 質素應該有保証.低溫慢煮能保持肉質嫩滑多汁.希望這塊厚的豬扒(連肋骨)真的會滑LUT LUT.先篤一篤豬扒, 中間凹左入去,肉質又真係幾腍喎!原來豬扒足足有2個手指的厚度.切開一小片,周邊白色圍繞著中
好友派喜帖, 相約在九龍城晚餐.
當聽到這家餐廳的名字,
以為就像<杰倫小店>&<都X俊餐廳>之類!
餐廳內貼滿與店名有關的大頭+特寫照片.
這個叫HIGHFIVE,
是否餐廳內會設置有好多音響器材?
但是到此才發現是另一回事.
線條簡單的木制枱椅,
掛滿白色可愛公仔的照片,
與音響器材真是封馬牛不相及.
朋友話要係結婚前4周做最後努力,
要以最FIT狀態去迎接大喜日子.
所以她選擇這家輕食餐廳.
希臘沙律之橄欖
希臘沙律GREEK SALAD

(羊奶芝士+三色椒+沙律菜+蕃茄+水橄欖)X香草溝橄欖油
職員表示羊奶芝士會偏鹹及有點羶味.
由於較少遇到羊奶芝士, 所以選擇這款.
但個人覺得芝士不太羶, 只是有點鹹,
單吃會不慣, 最好伴沙律菜一同品嚐.
加上香草伴橄欖油作調味, 與芝士很配搭.
沙律唔一定要用醋!
慢煮豬肉配蘋果蓉

MENU註明是限量, 質素應該有保証.
低溫慢煮能保持肉質嫩滑多汁.
希望這塊厚的豬扒(連肋骨)真的會滑LUT LUT.
慢煮豬肉配蘋果蓉
先篤一篤豬扒, 中間凹左入去,
肉質又真係幾腍喎!
原來豬扒足足有2個手指的厚度.
切開一小片,
周邊白色圍繞著中間一點點的粉紅色,
伴隨豬扒的肉汁, 再沾一下酸酸的蘋果醬.
豬扒, 我來了!
蘋果蓉
中間粉紅色(較生)當然是滑啦!
但外圍白色部份(熟左)的肉質纖維不硬.
竟然可以保持厚身豬扒肉質嫩滑.
也許這就是慢煮的好處吧!
慢煮豬肉配蘋果蓉之伴碟
慢煮豬肉配蘋果蓉之豆豆
伴碟邊豆
切整齊, 食得有儀態.
慢煮豬肉配蘋果蓉-伴碟
薯蓉
薯蓉
薯蓉質感較滑, 偏向CREAMY.
飲品MENU,
有各成份比例, 方便易懂,
再特別的飲品名字, 看圖即可.

UJI MATCHA LATTE

朋友點了這個.
在拉花的尖尖位置飲用,
拉花也不會變形.
朋友話很濃宇治抹茶的甘味,
所以不用加糖.

BONBON
法文BON = 中文<好>.
先看圖吧! 咖啡+煉奶, 即係~啡走~
職員表示接近越南風味,
難怪取名BONBON.
BONBON
原來BONBON是一小杯,
與抹茶鮮奶SIZE上有很大對比.
BONBON
咖啡的熱力未能溶化煉奶,
攪一攪沉在底部的煉奶,
BONBON
攪勻放涼後, 煉奶與咖啡仍能融合一起.
雖然無奶味, 仍有咖啡的香醇.
用餐後, 去洗手.
原來後面有個秘密花園,
大幅壁畫 - 城寨風情畫
咁之後的AFTERPARTY又多個場地選擇了.
PUKKA茶葉
PUKKA茶葉
之前在離島小店曾見過,
而這裡的款式較多.
2015-09-04
  • 慢煮豬肉配蘋果蓉
  • 希臘沙律
  • BONBON
2015-09-06 542 瀏覽
有野做黎左九龍城,搞掂哂又係時候揾食,行過見到呢間光猛又企理嘅西餐廳,價錢又ok,一於今晚試下佢先。忌廉木魚薯皮一上枱就嗅到木魚香啦,薯皮焗得香脆,配上半滆芝士同酸忌廉又真係好好味喎。希臘沙律沙律菜新鮮,菲達芝士粒同橄欖係亮點,橄欖油亦下得夠多,但少了點酸味,能加少許醋或檸檬汁更好。炸魚薯條這個有少許失望了,炸漿太厚亦炸得過久,魚肉不夠嫩滑,但薯角則炸得剛好,香脆有薯味,附著一大碟tartar sauce同茄汁,好味。羊架配百里香汁要了五成熟,羊架肉嫩多汁,有羊味但唔酥。配菜擺放有心思,又靚又好味,個薯蓉好正,濃厚嘅牛油同忌廉味。慢煮雞胸配迷佚香汁配菜同上就不多提了,雞胸十分軟腍,食落唔似食緊雞肉,醬汁有濃濃嘅rosemary香。latte沒試,但賣相不錯,嗅到咖啡香。抹茶沙冰抹茶味幾濃,凍冰冰適合夏天飲呀~小店環境清靜坐位濶落,適合優閒食餐飯,傾下計慢慢嘆呢。
炸魚薯條
慢煮雞胸配迷佚香汁
latte
沒試,但賣相不錯,嗅到咖啡香。
抹茶沙冰
抹茶味幾濃,凍冰冰適合夏天飲呀~

小店環境清靜坐位濶落,適合優閒食餐飯,傾下計慢慢嘆呢。
2015-09-03
1K
2015-09-05 362 瀏覽
九龍城這家木調高樓底咖啡店,明亮燈光,三五知己傾偈好去處。食物有輕食亦有大大份肉類扒類,質素不俗。焗芝士木魚薯皮,焗得煙韌,配上輕盈木魚,是很受歡迎的小食。伴有沙律菜和cream cheese一小碟,一個女生夠曬飽,兩三知己分享就更開心。希臘沙律,是同樣的沙律菜,但加了olive oil和橄欖,和粒粒羊奶芝士,這是亮點。Fish and chips,兩件魚塊,配有他他醬,都不錯的。只是略嫌魚塊和薯條都有點炸過火。(好彩有點點沙律菜伴碟)朋友的羊扒,看樣子得不錯。自己少食羊,試了一點點配菜,甚有大廚味道,擺盤亦見心思。羊扒五成熟,四邊煎香,鎖住肉汁。我的雞胸,慢煮,迷迭香汁入味十分,肉超嫩的,切開不費吹灰之力。餐廳提供fair trade茶包,朋友的love,是玫瑰+薰衣草,上桌都幾香,有寧神淨氣之效。檸檬綠茶,清新舒服。可能是晚天氣不太好,沒太多人,所以大家坐了很久,慢慢的吃,慢慢的品嘗,這種時光要如何留得住。、
羊扒五成熟,四邊煎香,鎖住肉汁。

米太太住近九龍城,而且亦係九龍城去健身房,所以基本上1星期有5日都會係九龍城解決晚餐,一講九龍城十個有九個既人都會諗起泰菜,不過九龍城除左泰菜外亦都有好多唔同地方既菜式可揀既,早幾日我就去試左依間位於侯王道既High Five...初初留意佢係因為佢門口既塗鴉同埋每次我去數字屋買野都會經過依條街~~講到今日終於可以去試喇~High Five既裝修~枱同椅都係使用淡啡色令人感覺好舒服,而且樓底好高~唔會有壓迫感;.枱同椅都係使用淡啡色~~(每一張枱上都放左唔同既小擺設,我枱既係小盆栽)我同米先生分別點左忌廉木魚薯皮、海鮮扁意粉、海鱸魚扒配蕃茄汁、M6抹茶沙冰樂同埋M6字治抹茶鮮奶咖啡~~首先上枱既係忌廉木魚薯皮,薯皮中間有溶左既芝士,本身應該係好漏,但配埋小小既忌廉就岩岩好中和番佢既漏~~如果你鐘意芝士既一定會覺得好HIGH!!!跟住係主菜之一既海鱸魚扒配蕃茄汁,侍應妹妹話因為佢地既蕃茄汁係自己調教所以會較稀身同牛油味會重D~~魚塊亦煎得剛剛好唔會過老~~皮脆肉嫩~~超喜歡!跟住就係第二主菜海鮮扁意粉,意粉用香蒜同白酒炒起,一整個意粉上枱已經聞到好香既白酒味,扁意粉煮既硬度亦剛剛好~唔會

一講九龍城十個有九個既人都會諗起泰菜,

既High Five...

(每一張枱上都放左唔同既小擺設,我枱既係小盆栽)

魚塊亦煎得剛剛好唔會過老~~皮脆肉嫩~~超喜歡!

扁意粉煮既硬度亦剛剛好~唔會太過淋~~海鮮亦十分新鮮~~隻蝦好彈牙~~
跟住就係兩杯抹茶既飲品~~綠茶飲品雖然依加周圍都有得飲,但抹茶粉既匙數用不當都會勁苦澀..不過係依到就冇發生依個問題.抹茶味濃不澀~~亦唔會重奶味到冇左抹茶既味道...
最後就係蛋糕甜品~~係朱古力MOUSSE CAKE..不過佢個味就冇全朱古力咁濃味..有小小咖啡味?好似莫加味道~~~
佢店內仲有好多小擺設同埋裝飾...我就唔影哂喇~等大家自己去睇下啦=P
下次如果唔食晚餐~都可以黎食TEA,佢既環境真係好舒服~岩哂幾位朋友飲野傾計~~

2015-09-01
2015-09-04 340 瀏覽
約左好耐,終於係朋友生日個日決定左食呢間。場內ge地方唔算好大,環境亁淨整齊,以白色為主調。餐廳食物選擇唔算太多,但小食主菜樣樣都吸引,而我地就試左幾樣唔同ge小食同主菜。首先黎左兩碟小食先:雞翼同巴拿馬火腿無花果沙律!外相同manu 一樣吸引!而且個無花果配上巴拿馬火腿又係一種新感覺!值得一試!!之後叫左碟海鮮扁意粉!非常足料!不過個人覺得較為淡左d!!但整體都係好食。而且d意粉唔會太硬。之後終於到左全晚最期待ge美國肉眼扒配紅酒汁!塊肉眼扒擺設精美!而且非常多汁!再配上薯蓉!非常完美!飲品方面!熱情果和抹茶沙冰有驚喜!非常重ge抹茶味。Good~全晚ge客人不算太多!而且員工服務態度好好!是情侶拍拖ge好去處。

你喜歡海人嗎?你不認識海人?它就是這個生長於海裡,笨來笨往傻得可愛的一團啫喱!我喜歡彭秀慧,喜歡再見不再見,看過這劇目的朋友必然也喜歡海人!前一陣子,朋友告訴我在九龍城的一間咖啡店,正在做海人的展覽,就這樣,八月之星生日會就選在這裡進行了!因為早放工,自己先看看畫再等朋友!八點多,朋友終於到齊,侍應說九時半就Last Order ,害我們要快快點食物了!食物選擇確實不多,沙律小食及主菜,都是20款以內,當中以慢煮系列最為特別,不過太夜,我們撲空了!先來的是巴拿馬火腿無花果沙律其實擺盤都幾靚,旁邊的黑醋橄欖油仲整到好似油畫咁,蜜瓜不屬爆清甜但也多汁的,配搭咸香的Parma Ham 最為適合不過,最喜歡是南非的無花果,清甜又滋潤!忌廉木魚薯皮生日流流收皮,不過我地百無禁忌的😂一上枱就聞到木魚香味,薯皮焗得脆身,加了大量木魚片口感比較乾,旁邊有Cream Cheese,可以自行加添,令口感比較濕潤!一客四件,用中Size的薯仔做成,外層香脆而不油膩,正!秘製燒烤醬雞翼一客有六件,感覺抵食!外層烤至金黄包,泛油不多,伴以沙律菜,而伴菜的黑醋汁都是一貫以小碟另上,好細心,咁就不會浸淋鷄翼了鷄肉嫩
你喜歡海人嗎?你不認識海人?
它就是這個生長於海裡,笨來笨往傻得可愛的一團啫喱!

就這樣,八月之星生日會就選在這裡進行了!

因為早放工,自己先看看畫再等朋友!
食物選擇確實不多,沙律小食及主菜,都是20款以內,
當中以慢煮系列最為特別,不過太夜,我們撲空了!
先來的是巴拿馬火腿無花果沙律
其實擺盤都幾靚,旁邊的黑醋橄欖油仲整到好似油畫咁,
最喜歡是南非的無花果,清甜又滋潤!
忌廉木魚薯皮
生日流流收皮,不過我地百無禁忌的😂
忌廉木魚薯皮
一客四件,用中Size的薯仔做成,外層香脆而不油膩,正!
秘製燒烤醬雞翼
一客有六件,感覺抵食!
外層烤至金黄包,泛油不多,伴以沙律菜,
秘製燒烤醬雞翼
鷄肉嫩滑,外脆內嫩,油膩感不重,燒烤醬惹味,非常好吃!
羊架配百里香汁
差不多有一寸厚的羊架,啖啖肉,不過,肥肉也佔了不少的部分
羊架配百里香汁
以大量的蔬菜做配菜,五色齊備,
平衡油膩感之餘亦可增加纖維的吸收,擺放得如藝術品一樣,超美!
當中以蒜頭口感最為特別,經過烤焗的蒜頭,入口有如薯蓉一樣,而且沒有了可怕的辛辣味
羊架配百里香汁
切開的羊架,透著粉紅色,入口羊羶味並不重有嚼勁,配搭薄荷汁可令羊肉味更加提昇!
海鮮扁意粉
朋友點的扁意粉,以蒜蓉炒香味甚濃,意粉分量偏少及淋身,
相比之下海鮮就顯得分外重手,我試了大蜆及墨魚,
入口彈牙且帶有海水味,而大蜆沒有沙石的!
最後以綠茶牛奶 Greentea Latte
這家咖啡店大部份的咖啡豆都是使用公平貿易的出品,我這杯雖然不是咖啡,但綠茶粉品牌都是公平貿易,出品不是專for 畫花,所以不可hold 太久,所以拍了兩張照片就快快喝完!

綠茶味挺濃的,奶泡打得香滑,屬中上的水準~
綠茶latte
這間店子沒有什麼不好,服務環境皆好,
只是當晚我們比較晚到,一坐下店員就說9:30Last Order,
那時才是8時多,聽完之後的確有點壓力,阻人收工猶如殺人父母,我們也只好快快吃,笑!
對了!今晚是八月之星的生日會,當然少不了生日蛋糕,
因為當日是尖沙咀半熟工房的開幕日,我在那裡帶來的半熟芝士撻,之後會另文附上食評,Stay tuned 😊
2015-08-24
慶祝紀念
生日
綠茶latte
2015-08-27 388 瀏覽
九龍城多美食係人都知,今次同朋友嚟試試輕食的cafe shop餐牌就只有這兩頁,選擇種類唔多我地叫左個炸魚薯條小食,炸魚好難整得好食,不過呢間都算唔錯,炸粉唔厚,而且魚質仍然保持嫩滑口感,薯條炸得香脆美味,呢個炸魚薯條唔錯主菜叫咗個羊架(7成熟),值得讚是有做到七成熟,不會太熟或太生,剛剛好而且職員介紹說,她們選用以殼物飼養的羊,因此羊羶味唔會好濃,肉質很嫩唔黐牙,而且帶有脂肪但不會很肥膩呢度嘅咖啡香濃,配上鮮奶,味道一流

餐牌就只有這兩頁,選擇種類唔多
呢度嘅咖啡香濃,配上鮮奶,味道一流
2015-08-26
2015-08-25 279 瀏覽
抹茶沙冰抺茶味道好香濃,抺茶味好突出,亦都不太甜其他是朋友的飲品香草雞翼炸得不是太乾,雞翼肉質口感亦不錯海鮮意粉 份量偏少 ,味道不錯,海鮮十分新鮮,意粉亦幾好味薯皮第一次吃薯皮,味道亦幾好 ,配上忌廉亦都好特別8月有2位朋友生日於是決定搞埋一起慶祝生日,其中一個生日旳朋友在九龍城附近返工,相就她在九龍城吃生日飯,九龍城只有以前去過啓德機場,啓德冇了以後冇去過九龍城了,九龍城欠缺交通配置,對我這個新界人來講不太方便,今晚約咗其中一個朋友在黃大仙轉小巴去九龍城 ,好在朋友之前去過九龍城吃飯,其實去九龍城不一定吃泰國菜,因為想揀一間可以坐耐些小餐廳,我在openrice上見到有人分享 highfive,評價似乎幾好 ,地點揀在 highfive,這間在九龍城新開冇耐,地方不是好大,座位空間不會太迫,以梳化位設計十分舒適,今晚不是太多人,有朋友在附近返工 ,她先到達 highfive,我們四人各自揀選2款,這裡食品水準又幾好 ,店員亦有講下店鋪有咩值得叫來吃,想做下偽文青可以來這裡享受下悠閒時間,環境亦都幾好 ,想享受寧靜環境, highfive是一個幾好選擇,今晚同三個朋友吹水又開心度過一

抹茶沙冰
抺茶味道好香濃,抺茶味好突出,亦都不太甜
其他是朋友的飲品

香草雞翼
炸得不是太乾,雞翼肉質口感亦不錯
海鮮意粉
份量偏少 ,味道不錯,海鮮十分新鮮,意粉亦幾好味
薯皮
第一次吃薯皮,味道亦幾好 ,配上忌廉亦都好特別

8月有2位朋友生日於是決定搞埋一起慶祝生日,其中一個生日旳朋友在九龍城附近返工,相就她在九龍城吃生日飯,九龍城只有以前去過啓德機場,啓德冇了以後冇去過九龍城了,九龍城欠缺交通配置,對我這個新界人來講不太方便,今晚約咗其中一個朋友在黃大仙轉小巴去九龍城 ,好在朋友之前去過九龍城吃飯,其實去九龍城不一定吃泰國菜,因為想揀一間可以坐耐些小餐廳,我在openrice上見到有人分享 highfive,評價似乎幾好 ,地點揀在 highfive,這間在九龍城新開冇耐,地方不是好大,座位空間不會太迫,以梳化位設計十分舒適,今晚不是太多人,有朋友在附近返工 ,她先到達 highfive,我們四人各自揀選2款,這裡食品水準又幾好 ,店員亦有講下店鋪有咩值得叫來吃,想做下偽文青可以來這裡享受下悠閒時間,環境亦都幾好 ,想享受寧靜環境, highfive是一個幾好選擇,今晚同三個朋友吹水又開心度過一個晚上
2015-08-25
  • 巴馬火腿木瓜