2016-07-05 658 瀏覽
這天又來九龍城尋食, 不知怎的這地方總有攝人的魅力, 每當想不到有什麼好食時, 就算是身在第二區, 都會搭車前來九龍城找尋特式美食~記得對上一次來high five 己有數月, 餐廳給我的感覺很好, 除了很愛它簡約但具個性的裝修外,食物質素同樣高, 價錢不算貴, 簡簡單單和朋友消磨一個晚上己是很好的享受~不過這次前來, 餐廳好像是易了手(?) 又或集團轉了方針, 無論裝修擺設和餐派上的食物似乎都不再一樣, 不過不緊要吧, 正好也來試試新chef的手藝, 服務員告訴我, chef 精通西式的fine dine 菜式, 所以我們都很期待呢~裝飾佈置等已改為走向文青路線xd, 昔日可愛的貓貓大畫都不見了, 看來又是另一番風味~順帶一提, 餐廳後面原有另一片天, 外面露天地方更大, 適合一天班朋友來開party呢~, 不過缺點是沒有冷氣, 感覺有點悶熱~menu都改了,昔日比較走cafe 路線, 現在主供fine dining, 感覺菜式選擇上多了很多很多, 高級的扒類鵝肝都是主打項目, 不過小吃, 意粉, 花茶咖啡都可在此中尋~個人覺得4人套餐較為抵吃, 有前菜,主菜,甜品, 飲品等等, 所

個人覺得4人套餐較為抵吃, 有前菜,主菜,甜品, 飲品等等, 所以就選這個
先來前菜 - 三文魚香橙果涷

厚身肥大的三文魚絕對是絕佳的開胃頭盤, 因為其實來到九龍城己很餓了, 大大件的三文魚配上開胃的香橙果涷, 又清涼又能開好胃口, 不錯!
咖啡南瓜湯 - 南瓜味道異常濃郁,估不到它與咖啡竟出奇地夾!!咖啡味道不是太濃,淡淡的香味不住飄來,而且南瓜多吃有益,是一款香濃不錯的配搭!
來到主菜- 燒美國天然曲飼極黑安格斯西冷伴牛肉汁

7成熟的西冷扒口感一流, 厚薄適中的闗係, 入口很鮮嫩, 而且充滿惹味到極的燒汁! 吃過全片都不會油膩, 再配以旁邊新鮮脆嫩又可愛的Little carrot 和mashed potato, 感覺更加融和合意~
吃過牛扒後我們很滿意, 所以也另外點了燒羊架來試~

賣相不錯, 羊架送上來沒有飄出"酥"味, 不嗜羊的朋友都可以一試~

配菜方面亦顯心思, 同樣有小小紅蘿蔔, 另外還有小露荀和茄瓜
味道方面一樣沒叫我失望~ 羊架烤得剛剛好, 是剛剛熟但肉質很嫩滑那種, 一口切下去, 有滿滿的肉汁滲出, 所以質感是豐軟的~ 完全沒有難受的羊酥味, 感覺滋味!
飯後點杯咖啡是常識吧!與朋友一人杯latte, 這裡的套餐餐飲可選特式咖啡的, 又不需另加錢, 不錯!!!

看, 二款不同的拉花, 全都好可愛! 咖啡味濃亦充滿着淡淡的奶泡香, 喝下去又滑又順喉, 而且甜度剛好, 不需另加糖就己是完美之選, 很relaxing呢!

HighFive

九龍城侯王道22號地下

T: 2816 6882

2016-06-06
1 分鐘 (堂食)
次次去九龍城都係食東南亞菜,今日試吓食西餐,5個 course 的 lunch set (沙律-湯-主菜-甜品-餐飲),見裝潢幾新就去試吓。都幾滿座,被分配到門口六人枱中間對坐,夾住左右都係二人客。13:00入座,落好order,同友人傾吓歇。13:15 眼見到遠處遲我哋兩個字入座的情侶都已經食緊沙律,我哋都仲係食緊風(佢個玻璃門閂唔得實好扯風),向店員查問後話幫我哋追其實係漏單,睇住佢即刻入機... =_= 隔咗無耐就有嘢飲,友人的餐飲 Cappuccino :同埋我的凍朱古力:旁邊客人都趁機追個餐湯,店員返轉頭的答覆竟然係:「個湯仲煲緊」⋯⋯ {心諗: 點解明知係 Lunch set 跟嘅餐湯都唔一早在午市前煲好......  }繼續傾歇傾到好攰,話說店內好多人講嘢好應聲好嘈,聽的聽唔清楚,講的要好大聲,好辛苦。 13:30 正當我們打趣說:「如果遲咗就搭小巴返公司,唔會2點都未有嘢食掛~」店內其他客人(有4人的有2人的)都紛紛追單,店員再入廚房,先拎到少部分沙律出嚟,我哋"有幸"被分發沙律兩個:睇落好乾咁,但食落又幾好味唔乾,醋好香。13:40 喺我哋(

13:00入座,落好order,同友人傾吓歇。

隔咗無耐就有嘢飲,友人的餐飲 Cappuccino :
Cappuccino
同埋我的凍朱古力:
凍朱古力
 }

午餐沙律
睇落好乾咁,但食落又幾好味唔乾,醋好香。

13:40 喺我哋(仲有其他食客一齊)猛追猛追後
,傳說中大半個鐘先煲完嘅餐湯終於嚟到:
黑松露油磨菇湯
屬整個 lunch set 最高分之作。

本身鍾愛飲磨菇湯嘅,好 creamy 味道好 rich,加埋淋上面的黑松露油,好香好香。

{幾個店員都已經亂哂籠,我哋飲完湯收咗碟,又再拎兩個沙律俾我哋,講幾次食咗喇唔駛喇佢先知道拎返走}

13:45 千呼萬喚 友人的 main course - 三文魚長通粉 到著:
三文魚長通粉
友人見我無嘢食咁慘,分咗啲俾我試吓。唔知係咪我唔識食呢,我覺得咁似屋企唔識煮嗰啲蛋汁定係蛋湯... 總之係啲蛋浸住啲三文魚碎同埋長通粉... 我唔識欣賞...

{另外一枱4人此時仲追緊話未有沙律同湯... }

真係等到我哋兩個呆哂都未有另一碟....
 提議店員不如未煮好都上咗個甜品食住先啦...
跟餐甜品:朱古力蛋糕
甜品又好快喎,一上就幾枱客一齊上哂。明顯俾我嗰份細過其他人的一半,友人想幫我同店員講,我都無哂心機由佢喇,淨係想食完快啲走... 就係朱古力蛋糕啦,唔太濕唔太乾,OK啦。{不過唔止我哋,我見枱枱都食到成枱周圍係蛋糕碎,近年興用呢啲碟... 盤... 定係板,會食到幾論盡。}

13:55 已經放棄再追,請店員直接將我個扁意粉轉做外賣

13:58 聽到廚房整好叮咗鐘,店員拎住盒外賣意粉埋嚟,施施然話俾個紙袋我哋拎,但就要等另外一位店員喺收銀機下面個櫃度搵紙袋。我哋仲唔拿拿臨俾埋錢想搞掂就走(仲要截的士趕返公司,lunch time到2點咋已經遲哂到),點知阿店員又搵極都搵唔到餐具
 算算算,14:00 終於可以離開,我堅覺得我哋無發佢哋火係好仁慈......

趕到返 office 無理由喺位食嘢咁大陣味咁無公德心o架,唯有自己"喱"喺 pantry 立食我個 main dish - 蕃茄醬雞肉扁意粉(外賣):
主菜:蕃茄汁雞肉扁意粉
由到手再飛的返嚟未夠10分幾鐘,個意粉仲係暖嘅。酸味夠,意粉唔太淋,可惜雞肉有啲「鞋」

題外話/補充資料: 未試過 lunch time 坐足一個鐘 (1300入座1400走) 都未食到個午餐,返嚟忍唔住要寫我第一篇食評⋯ 睇見佢其他食評都係強調「慢活」「悠閒」,而且多數係週末或假期的評論。 個人認為 HighFive 的食物飲品都很精緻,味道不錯,但明知道做唔切就唔好開閒日午市,淨係做假日生意由得佢幾慢都得,一係就唔好放咁多客入去坐,淨係開兩三枱做午市好了。 :(
2016-06-21
1 分鐘 (堂食)
黑松露油磨菇湯
2016-06-21 874 瀏覽
那天和男人到九龍城買東西,突然很想喝熱朱古力,想起了High Five。隔了一陣子沒來,擺設有少許不同,但一樣舒適。晚市套餐轉了新餐廳,看到有合口味的,便懶得再想,直接點套餐。三文魚香橙果凍有趣的冷盤,賣相好看,煙三文魚質素不錯,香橙果凍很清新醒胃,美中不足是稍帶澀味。餐湯我們轉了蘑菇湯,很濃郁的蘑菇味,口感creamy ,不錯。我要了香煎太平洋海鱸魚伴車厘茄醬,來到時我和男人有點驚訝份量這樣的少,魚皮微脆,魚肉也算嫩滑。但魚的外層煎得不夠乾身,未切已經大量水分滲出。不過伴碟的薯泥超級好味,加上車厘茄醬甜中帶微酸,清新開胃,挽回不少分數。男人要了燒美國天然極黑安格斯西冷伴牛肉汁,這個份量算正常。點了五成熟,切開尚算合格,肉質鮮嫩,肉汁豐富,牛味也很純。甜品時間,我們點了Panna Cotta 和 Tiramisu 各一份,這裡的甜品都是即日或即時鮮製的,新鮮也更健康。Panna Cotta 加了新鮮紅桑子醬,香濃的奶味配酸中帶微甜,2者味道完全不一樣但卻很夾,而且奶凍很滑很creamy,很讚。而Tiramisu 賣相和平常見到的不同,但味道很好,咖啡味和甜味恰到好處,口感軟滑。餐飲方面
隔了一陣子沒來,擺設有少許不同,但一樣舒適。
三文魚香橙果凍
男人要了燒美國天然極黑安格斯西冷伴牛肉汁,這個份量算正常。
點了五成熟,切開尚算合格,肉質鮮嫩,肉汁豐富,牛味也很純。

餐飲方面,男人點了杯青檸梳打,在燈光映照下很美,味道也ok。
我當然點了我想喝的熱朱古力,很香很濃的朱古力味,又不會太甜,喝完後心也很暖。

• Panna  Cotta
  • Tiramisu
2016-06-16 230 瀏覽
九龍城食肆真的很多,不過,每次來到這區都是帶著爸媽來是吃泰國菜,感覺有點納悶,這天決定抛下兩老,與好友到這裏發掘美食。行了一段時間,還是拿不下主意,最後又來到了之前吃過的 cafe - HighFive,不過,這一次感覺有點不一樣,因為落地玻璃門上的案好像不同了,而且店內多了點掛畫,細問之下才知邉餐廳易手了。餐牌上的選擇好像多了,而且價錢合理,原本想點four courses dinner,但不知廚師水準如何,最後決定散叫。一開始先點餐湯來喝喝,龍蝦濃湯的味道超讚,湯底厚稠,不但帶有濃郁的龍蝦味道,而且湯內更放了點口感爽彈的龍蝦肉,味道鮮甜,好味。 朋友點的是黑松露野菌湯,送上來時已經有陣陣黑松露的菌香傳來,而且湯上加了橄欖油,令湯質變得更豐潤,而湯內有點點野菌蓉,令口感變得豐富。 沙律點了兩款分著吃,先來凱撒沙律配巴馬火腿片,說實,我與朋友都極力推介這個沙律,除了因為沙律菜新鮮爽脆,最重要是上面放了大量巴馬火腿片及鹹芝,入口時不會有重重的醋酸味,相反,巴馬火腿片口感香脆,鹹香味道十足。 另一款是羽衣甘藍沙律配溫泉蛋,我沒有吃過羽衣甘藍,只知道它的纖維成分非常高,能夠除身體內有害物質

另一款是羽衣甘藍沙律配溫泉蛋,我沒有吃過羽衣甘藍,只知道它的纖維成分非常高,能夠除身體內有害物質,而羽衣甘藍的口感很特別,菜葉是一層層密密麻麻,配合松子一同放入口,口感會更爽脆,吃時把溫泉蛋刺穿,讓蛋漿流出,會令沙律味道更甘香。

另外,這裏的焗蒜蓉法飽同樣是性價比高,HK$32就已經有6塊左右,入口時牛油及蒜蓉味道香濃,而且上面加了點香草,令味道更惹味,又香又脆,非常好味。

迷迭香雞翼的賣相一般,不夠好香,感覺雞翼表面好像有點焦黑,不過,味道不錯,相信是迷迭香吧,雞翼外層煎得挺香口,帶有淡淡的迷迭香,不過,我還是較愛煎至金黃色的雞翼多些。
主菜只叫了一份,就是美國頂級安格斯牛肉漢堡包配炸薯條,牛肉漢堡飽非常巨型,以刀子直插在漢堡包中央,感覺非常有覇氣。
用上美國頂級安格斯牛肉製成的漢堡扒,非常厚身,肉質嫰滑,口感juicy,每一口都充滿牛肉的獨有脂香味道,加上半融化的芝士,令味道更香、更濃、更豐腴。

而旁邊的薯條同樣是厚切,非常有質感,加上薯條炸得香脆,即使放涼了亦不會影響其香脆度,讚。
最後,我們沒有點甜品,只是點了花茶作結。
洋甘菊帶有香噴噴的菊花香味,但入口時味道相對較淡,不過,個人認為有點貴,畢竟要HK$32,沒有跟上茶壼或茶包,只是單單的一杯,感覺實在有點不值。

總括來說,易手後餐廳的水準有明顯提升,加上價錢合理,可以再來幫襯。

2016-05-23
2016-06-08 522 瀏覽
去九龍城不一定食泰菜才好,今後終於可以大大聲話俾朋友知九龍城是有好西餐食的。HighFive位處九龍城食肆區中心位置,好易找到,行到去街市生果舖斜對面就見到。看門面已感到一陣輕盈優雅之風,因而吸引我和肥柑子太太推門而進。餐廳各細微處都放了些小手工,加上牆上一幅幅帶有思考意味的畫作,令人一坐下就有先放下世間煩鎖的‧‧‧侍應放下餐牌後,為我的桌子點上柔和的燭光後,我細心感受著店內恬靜而脫俗的氣氛,不受外間九龍區人來車往的感覺影響,靜心回望四周風雅的裝潢,然後細心閱讀餐牌的內容,發覺他們的套餐似乎非常吸引,等到肥柑太到來後,我們便各人點了一份套餐,再加了一份煙肉焗芝士薯皮點餐後,先上桌的第一道是「西柚沙律」 ,以黑色石板作餐碟由上方下望,像一幅畫般,不得不佩服廚子的心思,讓人要多望兩眼才捨得吃。簡單的黑醋汁伴西柚,第一道菜已令人心曠神怡。「法式清雞湯」上碟時,碟中只備有甘荀絲和洋䓤絲,侍應特意在客人面前注雞湯入碟內。雞湯清甜無油,侍應介紹這道湯時說明是全用雞胸肉餚製,加上洋䓤甜度高,入口回甘味濃郁,是一道清新可口的湯。「黑松露野菌湯」故名以多種菇菌配黑松露製成,侍應示明這湯沒有加入忌廉等奶製
法式清雞湯
「黑松露野菌湯」故名以多種菇菌配黑松露製成,侍應示明這湯沒有加入忌廉等奶製品,全用大量菇菌打成細滑狀,因此菇香層次豐富突出,每一啖都可以感受到不斷類別的菇的味道,但又不會給黑松露的味道所蓋過,一般加了忌廉的便做不到這種層次。
黑松露野菌湯
這餐廳的細心處在於連一份「煙肉芝士焗薯皮」 也不會輕視,每件以半邊薯仔留下約3-5mm厚的薯皮盛載餡料,煙肉有厚度,有肉汁,每口配上如棉花輕盈的酸忌廉,將食物的油膩感減至最低,每口只餘芝士煙肉香,不留半點油膩感,但又充實的感覺,可謂將焗薯皮推上另一級數。
意大利煙豬腿芝士焗薯皮
安格斯牛扒質嫩,沒有以粗俗的濃汁去掩飾,每口都可細味到它的真味,伴碟的薯蓉混入香濃牛油,大胃王如能盡將這個吃下,絕對覺得滿足感肚子,而牛扒的底部鋪了切片茄子,將肉汁盡收於內,將吸引肉汁的茄子放入口內,每一啖又令人對食物的感受大為改變,烤過的茄子的香味和口感,再配以濃郁的肉汁,大大刺激了味蕾及腦內的神經,之後再咬一口嫩滑的牛肉,已經分不出到底我那一口是在吃肉還是吃茄子。
燒美國天然穀飼黑安格斯西冷
「燒西班牙黑毛豬柳」絕對是一大驚喜,份量亦不少,切開時香氣四溢,肉質甚至較牛扒有過之而無不及。七成熟的境界剛好為它注入了前所未有的變化,肉汁清甜而醒神,肉質滑嫩而富層次,當還在生怕無能力把這主角全放入肚內時,發覺這道菜所配的紅黃椒汁清香醒胃,令人不知不覺逐口吃下至盡。
燒西班牙黑豚豬柳伴甜醬
到選餐飲時,一般意為只能配啡或茶,餐牌內特別的款式不知某某種類就要加若干價錢,但HighFive這裡卻可讓客人任選的餐牌內的各式飲品,這種罕有性實在令人興奮。於是我選了「冰搖黑咖啡」,以冰滴咖啡手搖打出泡沬,咖啡中的微辛性加冰涼感,似有點在喝smooth的感覺,而咖啡的泡沫甘中帶果味,有助幫我消化這晚的豐厚的菜餚。
冰搖黑咖啡
肥柑子太太的「抹茶鮮奶」,抹茶味比一般美式咖啡店的茶甘味更出,沒有過火的濃度,亦沒有過多的甜度,以茶本來的回甘微苦,再以鮮奶淡而薄甜,將整杯飲品在色香味都發揮到極好。這裡食品出色,飲料亦絕非閒角,相信日間來這店喝一杯亦是個好選擇。
抹茶鮮奶特僕
套餐的最後一道是日甜品是奶凍和Tiramisu,奶凍混入豐富雲尼拿籽,加上清涼薄荷葉以微苦中帶出奶凍的甜,若非對薄荷有特別喜好的,可以早一點將薄荷移走。Tiramisu的造型如一杯咖啡芝士mousse,選用如蛋糕的的質感的手指餅,每勺一匙都易於將蛋糕和mousse混合。亦是一杯吃後不用有吃過量的罪疚感的甜品
奶凍
總結這間店的出品是高質而價錢超值。在九龍城是出名食肆區,在平日晚亦易於泊車。另一值得介紹給朋友下次來聚會的賣點,是它設有一個雅緻乾淨的戶外區域,備有冷風機,適合約會定時要吸兩口的朋友來。回想早前在九龍某工廈區樓上餐廳以超過400元一位的價錢也遠不及這店的質素,下次再約朋友來九龍城實在有太多方面值得朋友俾like。
題外話/補充資料: 店內的廁所非常清潔,而通往廁所的通道是會到達開揚的天井位置,那裡放置了冷氣機給食客,不致被四周食肆的熱力影響
2016-05-30
冰搖黑咖啡
抹茶鮮奶特僕
  • 燒西班牙黑豚豬伴甜椒醬
2016-06-07 176 瀏覽
Give me five,make me high~莫非就是呢間名為high five的餐廳的涵義?😂😂說笑的吧了~今晚就食呢間啦!骨子的店,超高的樓底掛滿了一個又一個大燈泡。店後又別有洞天,原來還有一排露天茶座,夏天就熱了點,如果冬天來應該好正好有feel~嘆番杯咖啡是偽文青每天指定動作吧!😂😂這裡的自家烘焙咖啡口感順滑,再融合了cream milk令整件事更完滿。煙三文魚永遠是最受歡迎的 appetizer,配以橙肉啫喱,清新的橙香令整件事感覺so refreshing~原來一碗餐湯都大有學問,這碗由6種不同的菇包括磨菇、雞脾菇等,先原粒打碎,再混合高湯,刻意不加入忌廉。一來可以保留到菌湯應有的香濃味道,二來較厚身的質感亦可足顯材料上大量的使用,同時能更體現到湯中那細微的菇類原素!這種特濃的磨菇湯,就好像咖啡的espresso般,特濃特醇特厚😋烘得脆卜卜而且滿帶蒜香的蒜蓉多士自然是一個好的湯的最佳拍檔啦!Main 方面,我嘅選擇就是Angus rib eye 7成熟,而男友就選擇了beef burger~其實都是我鍾意食的菜^^通常出街食飯,男友都會讓我揀啲我想食的,可以開心sha
今晚就食呢間啦!

骨子的店,超高的樓底掛滿了一個又一個大燈泡。
嘆番杯咖啡是偽文青每天指定動作吧!😂😂

Main 方面,我嘅選擇就是Angus rib eye 7成熟,而男友就選擇了beef burger~其實都是我鍾意食的菜^^通常出街食飯,男友都會讓我揀啲我想食的,可以開心share食^^
先講burger,看見那中間那層漢堡肉的厚度嗎?超誇張吧!先不說比那半個蕃茄更厚,面積更是覆蓋了整塊麵包的份量呢!burger肉質鬆軟多汁,有別於其他店,一點也沒有鞋口的質感!令我食得更起勁,配上那經過烤焗的麵包,香脆和鬆軟竟可同時擁有,簡直停不到口!
連薯條都炸到火熱金黃,真是每一part都咁好食,每一part都見到㕑師的心機!
所以,我相信那塊Angus都一定不會令人失望啦!果然這塊Angus也烹調得很令人滿意!
原來我食緊呢塊牛有別同一般餐廳來貨,平常餐廳再靚的牛其實都是雪藏過,所以有機會影響肉汁和帶雪味。但呢塊是“chill“,即是將肉保持在冷凍但不低於零度,既可保鮮又可保全肉在最原汁原味的狀態,縱使成本較高也堅持使用高級貨,可見餐廳對客人的用心。

所以,我吃到7成的angus仍然留有鮮嫩多汁的口感,連原本是和牛的die hard粉的男友也稱讚不絕呢!
甜品是餅乾mousee,不太甜帶着咖啡香的mousee正是我杯茶呢!

2016-06-05 167 瀏覽
是日3點3等女朋友嘅時候無意中撞入依間小店,點了個假日套餐 -- 野菌意大利飯 配 Matcha Latte,落單時貼心嘅點員提醒我地意大利飯傳統煮法會比較硬,我反而想睇下佢地嘅「傳統」風味,結果硬度尚可接受,但味道就一般。至於matcha latte,抹茶味濃,但略嫌口感不夠滑,有未溶解嘅粉末。後加廚師推介嘅「奇味雞全翼」,一碟4隻,先至$38,抵到爛!不過味道偏淡,而且較乾身。總結係,想閒hea一兩個鐘呢度係唔錯嘅選擇,至於食物就..正常啦!
奇味雞全翼
2016-06-05
2016-06-05 154 瀏覽
雖然九龍城是以泰國菜出名,但有時候也要作多方面嘗試,可能有意外驚喜。點了一個set dinner 及炸魚薯條。西柚沙律西柚肉多汁微甜,相當開胃,至於主角沙律菜不夠新鮮。黑松露野菌湯質地較稀身,沒有野菌蓉之下顯得味淡。啤酒脆漿炸魚薯條 $128熱騰騰上檯,薯條是炸粉不是真薯條,毫不吸引。而炸魚皮算脆,不過我覺得較硬有點熱氣,幸好內裡魚肉嫩滑。燒西班牙黑豚豬柳伴甜酸醬 $238廚師煮以7成熟上檯。黑豚肉是半瘦肥,不過對我來說較多脂肪。雖是7成熟,但有部分肉質會較韌有渣。Matcha latte 不得不讚拉花超美,很有心思,熊仔圖案很可笑,然而味道不算甜,不過似抹茶粉開出的味道,不過不失。Cappuccino 拉花也是完整順暢,因為已加糖,味道有點甜。Tiramisu手指餅插在忌廉芝士裡,內裡咖啡及酒味過重,所以會覺得很苦澀。

點了一個set dinner 及炸魚薯條。
西柚沙律

西柚肉多汁微甜,相當開胃,至於主角沙律菜不夠新鮮。
西柚沙律
黑松露野菌湯

質地較稀身,沒有野菌蓉之下顯得味淡。
啤酒脆漿炸魚薯條 $128

啤酒脆漿炸魚薯條 $128
燒西班牙黑豚豬柳伴甜酸醬 $238

廚師煮以7成熟上檯。
Matcha latte

Matcha latte
Cappuccino

2016-06-03 230 瀏覽
呢間咁文青FEEL的餐廳唔係係中上環,唔係石硤尾而係o係九龍城除左裝修文青之外,入面都真係文青架佢會定期同不同藝術家合作,將牆上的空間俾佢地作為展覽的場地係露天的空間,更將九龍城的特色畫哂上牆~就好似一本漫畫的九龍城歷史咁~ 阿囡幾認真咁睇~XD 至於食物方便,真係有心又認真~ 其實今次係第二次黎~MENU 已經改左,無左上次既2人餐改為SET DINNER ~ SET DINNER 包一個湯/前菜/主菜/餐飲是日餐係咖啡南瓜湯~淨聽個名時覺得有點不可思議~我本身唔LIKE食南瓜,仲整到咁古怪,都有D驚驚地~不過出黎既效果真係好MATCH AR 有咖啡的香味,但無咖啡的苦澀味有南瓜的香甜味,又唔會覺得食南瓜咁漿口重要係兩種味混合埋係如此的天衣無縫~真係一試難忘~ 另一個餐湯選擇黑松露雜菌湯最近的黑松露太過氾濫成災了,搞到對呢個湯的味道都變得有D悶而且呢個湯的味道都好濃烈,用黎食意粉好似啱D~可能有第一個做比較,呢個湯反而無咩驚喜當然,味道都係好的~平時食SET ,除左去D大餐廳,好少會有四道菜呢度既SET就有啦~仲要唔係求其個隻~三文魚香橙果凍上碟時已經覺得嘩一聲,有哂設計,好似食法國
呢間咁文青FEEL的餐廳
唔係係中上環,唔係石硤尾
而係o係九龍城
除左裝修文青之外,入面都真係文青架
佢會定期同不同藝術家合作,將牆上的空間俾佢地作為展覽的場地
係露天的空間,更將九龍城的特色畫哂上牆~
就好似一本漫畫的九龍城歷史咁~
阿囡幾認真咁睇~XD

至於食物方便,真係有心又認真~
其實今次係第二次黎~
MENU 已經改左,無左上次既2人餐
改為SET DINNER ~

SET DINNER 包一個湯/前菜/主菜/餐飲

是日餐係咖啡南瓜湯~
淨聽個名時覺得有點不可思議~
我本身唔LIKE食南瓜,仲整到咁古怪,都有D驚驚地~
不過出黎既效果真係好MATCH AR
有咖啡的香味,但無咖啡的苦澀味
有南瓜的香甜味,又唔會覺得食南瓜咁漿口
重要係兩種味混合埋係如此的天衣無縫~
真係一試難忘~

另一個餐湯選擇

黑松露雜菌湯
最近的黑松露太過氾濫成災了,搞到對呢個湯的味道都變得有D悶
而且呢個湯的味道都好濃烈,用黎食意粉好似啱D~
可能有第一個做比較,呢個湯反而無咩驚喜
當然,味道都係好的~

平時食SET ,除左去D大餐廳,好少會有四道菜

呢度既SET就有啦~
仲要唔係求其個隻~

三文魚香橙果凍
上碟時已經覺得嘩一聲,有哂設計,好似食法國野咁~

三文魚係煙的,普通啦~
下面個果凍加入左香橙同橙皮,好似FUSION菜~
初時覺得幾香橙味,食多2啖又會食到橙皮的苦澀味
但如果將佢同三文魚一齊食,唔單止去左三文魚的魚腥味,又變得甜番~
好鬼得意的一道APPETIZER~

呢度既SET DINNER 大約百六至二百幾蚊

最平係呢個 CLASSIC CARBOARA
當然,食野唔係淨睇錢,都要睇啱唔啱食
好明顯,呢個係叫俾我個女食架啦~
我平時就食多,煮就完全唔識的~
今日,廚師姐姐又敎多我一樣野~
CARBOARA 個汁係要加生雞蛋的~
with a mixture of raw eggs, cheese, and a fat (butter, olive oil, or rarely cream)
(FROM 維基)

於是廚司姐姐又細心咁幫我換左忌廉汁~
呢度既Carboara 真係好傳統架,佢唔係用HAM 而係真係一舊舊,好似臘腸的半肥瘦豬肉~
有好濃香的肉味~
睇番Recipe, 真係要加FAT落去架~
意粉軟硬適中,忌廉汁均勻地沾上每條意粉,唔會有多餘的汁停哂係底
雖然份量細細,但都超級飽肚~

燒美國天然穀飼極黑安格斯西冷伴牛肉汁
成塊安格斯好似前手臂咁長,好有份量~
牛肉剛好七成熟,唔O鞋,唔會生勾勾(阿媽都食到)
牛味係很濃郁的, 不過說好的牛肉汁呢?
無汁,食多幾舊有D悶悶地添~
(唔知係咪碟面上個D汁?但後尾結成成條喱啫咁,都沾唔到)
呢個肉好夠大,啱哂鐘意啖啖肉既朋友
我就反而欣賞佢D伴菜,全部都有燒過
而且燒得香口之餘又唔會變菜干~

比起呢個牛扒,上次個個安格斯牛肉漢堡就更出色
有機會真係要試下個安格斯牛肉漢堡, 食完一定番尋味~

飲品先黎個阿囡的朱古力
估唔到連朱古力都有拉花,阿囡開心到暈,唔捨得飲個心心~XD
朱古力有很濃香的朱古力味之餘亦係少甜,更能飲到朱古力的香味~
當然亦無朱古力的苦澀味~

我的LATTE
咖啡味偏溫和,香味足而味不太濃,口感很滑 (因為奶幾重)

跟餐的2個自家製甜品都好有驚喜呀~

紅荳奶凍

整體甜品唔係好甜
基本上係紅荳有甜味 而奶只有奶味
溝勻後食就覺得係一道好清淡既甜品~
啱哂香港人,又要食又怕甜又怕肥的心態~
睇個樣開頭完全唔知係咩
原來係變奏版既

TIRAMISU
將餅底變左餅條,下層的CREAM 有好濃香的酒味
但食落就完全無酒的苦味,只係甜甜,軟軟的感覺~
第一次食咁樣的TIRAMISU,又幾得意喎~
唯一有D麻煩係個餅條唔係脆個隻,好難切開黎混合CREAM一齊食囉~

兩次黎呢度都係平日,唔算多人,只有2, 3枱客人
以外藉人及女仔為主,客路好斯文
大家講野都係細細聲,環境好寧靜舒服~
廚司姐姐同待應哥哥都超好人
好有禮貌,又細心
感覺到佢地待客人的真誠
水準高,服務好
真心支持呢D咁有HEART的小店~

OPENRICE 不批核我呢篇文,話有賣廣告成份
我認我係賣廣告,但無錢收個種
真心覺得呢間鋪好有心去,希望佢地有更好的生意可以支持落去~
2016-05-26
  • 咖啡南瓜湯
  • 安格斯牛肉漢堡
2016-05-24 165 瀏覽
係兩個星期前,打算去九龍城食飯慶祝紀念日,方便跟住去行下啟德郵輪碼頭雖然九龍城係岀名食泰國菜,但慶祝好似都係西餐感覺好點,坐得舒服,環境又靚係open rice 揀左 highfive,打左電話去訂枱去到個日七點半準時到,坐低望下份menu,發覺同上一份open rice 既食評的menu 吾同左,初時仲諗係未去錯餐廳我同男友每人點左一個set ,佢食牛扒 ($268),我食鱸魚 ($238) 包一杯飲品,湯,前菜同甜品俾尼個價錢我期望更好,所以應該都吾會去第二次題外話,服務生態度幾好又熱情

俾尼個價錢我期望更好,所以應該都吾會去第二次

題外話,服務生態度幾好又熱情
煙燻三文魚併香橙啫喱
蘑菇湯,南瓜湯
安格斯牛扒
香煎鱸魚拼蕃茄醬
Penna  Cotta  with  Berry  Sauce
2016-05-22
蘑菇湯,南瓜湯
2016-05-24 1588 瀏覽
星期才到九龍城,今晚又約了友人在這區用膳,朋友說要食西餐,於是帶他到這間來。HighFive 位置侯王道,店子不大,有著光猛的燈光,加上木色的裝飾,令人有種雅潔的感覺。而牆上掛滿了圖畫和裝飾,又有種優雅的感覺。餐牌上有前菜,意粉和自家製的漢堡包,當然也有飲品吧。但咱們不從主餐牌中選擇,卻在另外一張餐牌選擇。18個月白毛豬火腿意粉。黑毛豬火腿就吃過,但是白毛豬火腿卻是首嚐。當中火腿切得像紙一般的薄,但是入口卻又非常的脆,亦具有豐膄的口感。意粉中休加入了芝士,令意粉味道更為豐膄,若將三種食材一同放進口腔,就更大大地增加了當中的食味。特級牛肉漢堡配薯角。漢堡內除了牛肉外,上面還加上一塊即將溶解的芝士,牛肉下面還有番茄和生菜,足以應付每天所需的食物,除此之外,配菜還有酸青和沙律菜。當漢堡切開兩半,牛肉內層仍有血紅色,生熟度適中。當入口時,麵包的脆口,加上牛肉的鮮嫰和濃郁味道,番茄和芝士各自帶出的味道,令整個漢堡口感層次豐富,且具香濃味覺。當中的酸瓜,酸度不高。薯角也是外脆內軟。意大利煙豬腿焗薯皮。似乎很久沒食過薯皮,這薯皮附除了有豬腿外,還有一層芝士,吃起來除了有豬腿原有的味道外,還有香濃芳香

意大利煙豬腿焗薯皮。似乎很久沒食過薯皮,這薯皮附除了有豬腿外,還有一層芝士,吃起來除了有豬腿原有的味道外,還有香濃芳香的芝士味覺。其實薯角亦具備了其薯仔的香味。
餐飲為M6宇治鮮奶抹茶。喜歡抹茶,是因為有鳧香濃的抹茶味道甘甘澀澀,再加上鮮奶,就更馥郁香濃,有牛奶和抹茶的雙重口感。
甜品棉花糖宇治抹茶梳乎厘併盤。梳乎厘有別一般的梳乎厘,外型就像一個布甸款式。當抹茶倒在梳乎厘上,立即由奶白色和綠色的混合,吃起來就就有糼滑而富有抹茶的香味,加上棉花糖的質感,甜度恰好,不太甜膩。
話實整體味道不錯,可以再來的。
2016-03-22
2016-05-14 1784 瀏覽
在白色情人節的晚上,相約靚女朋友一起到九龍城聚餐! 印象中,上次到位於侯王道的 HighFive,食物質素有水準! 一於帶她出九龍城聚一!當晚,全間餐廳只得 3、4 枱食客!相比其他餐廳,顯得有點冷清! 今次來到,見到店子轉換裝飾主題,是可愛的貓貓圖案! 當我走到後門去洗手間時,才發現有個後花園!供應:西餐為主 Slow Life Set $428意大利煙豬腿焗薯皮 Pancetta Potato Skin芝士及煙豬腿帶出獨特的鹹香及鹹鮮,食得滋味無窮! 焗薯皮鬆脆卻不會乾!18個月白毛豬火腿意粉 Serrano Linguine意粉軟硬度適中帶煙韌,白毛豬火腿的口感不像巴馬火腿,竟然似食豬肉乾,薄而挺身微硬! 整體幾夠味!特級牛肉漢堡配薯角 Beef Burger牛肉漢堡真材實料,一切開,肉汁流下來! 薯角香口惹味!漢堡超級 juicy。切落去嘅時候,我已經要好小心奕奕,因為好怕肉汁會弄污衣服!兩者配合起來又幾夾!宇治鮮奶抹茶 Uji Matcha Latte甘甜並重,兩者平衡!質感順喉!棉花糖宇治抹茶疏乎厘拼盤這款甜品表面有一層薄薄的疏乎厘,被火槍一噴呈現咖啡色焦香,淋一淋抹茶醬
在白色情人節的晚上,相約靚女朋友一起到九龍城聚餐!
 一於帶她出九龍城聚一!
今次來到,見到店子轉換裝飾主題,是可愛的貓貓圖案!
 當我走到後門去洗手間時,才發現有個後花園!
供應:西餐為主
 Slow Life Set $428

芝士及煙豬腿帶出獨特的鹹香及鹹鮮,食得滋味無窮!
 焗薯皮鬆脆卻不會乾!
18個月白毛豬火腿意粉 Serrano Linguine
 整體幾夠味!
18個月白毛豬火腿意粉
特級牛肉漢堡配薯角 Beef Burger
牛肉漢堡真材實料,一切開,肉汁流下來!
 薯角香口惹味!

兩者配合起來又幾夾!
特級牛肉漢堡配薯角
宇治鮮奶抹茶 Uji Matcha Latte
甘甜並重,兩者平衡!質感順喉!
宇治鮮奶抹茶
棉花糖宇治抹茶疏乎厘拼盤
這款甜品表面有一層薄薄的疏乎厘,被火槍一噴呈現咖啡色焦香,淋一淋抹茶醬,質感挺身幼滑!
 連伴碟的雪米糍也不放過!
棉花糖宇治抹茶疏乎厘拼盤
2016-03-14
宇治鮮奶抹茶
特級牛肉漢堡配薯角
2016-04-28 353 瀏覽
HighFive 是一間咖啡店, 是一間賣港式咖啡以外的咖啡店, 也是一間有咖啡師與客人分享咖啡感受的咖啡店。Shakarato中文名稱為「傳統冰搖咖啡」,  在比室溫略底下的咖啡濃度和甜度也相繼均勻。特級牛肉漢堡從橫切面已可看見漢堡包的精華, 我個人認為是那塊厚身的牛肉漢堡扒, 煮出來的熟度會使我著迷, 夾在芝士及熱烘的芝麻包內, 還墊有一些蔬菜, 每吃一口就是實在的滿足和享受。檸檬撻有點鬆脆的撻底加上酸咪咪的sharp神味道, 還有檸檬的清香, 非常適合飯後享用。
Shakarato

特級牛肉漢堡
檸檬撻

題外話/補充資料: 味道 4 環境 3 服務 3.5 衛生 4 抵食 3.5
2016-04-24 347 瀏覽
最近去了九龍城,撞不見發哥卻見到開了不同類型的餐廳,見這間裝橫不錯就進去試試看。意大利煙豬腿焗薯皮非常香口,芝士份量非常多特級牛肉漢堡配著角牛肉味很重,裡面的芝士較少,感覺較乾。白毛豬火腿意粉味道尚算不錯,多一點汁會更好。特濃咖啡吃完當然要來一杯,咖啡味十分濃郁,好喝。整體價錢較貴,多一點份量會更佳。
意大利煙豬腿焗薯皮
非常香口,芝士份量非常多
特級牛肉漢堡配著角
牛肉味很重,裡面的芝士較少,感覺較乾。
白毛豬火腿意粉
味道尚算不錯,多一點汁會更好。
特濃咖啡
吃完當然要來一杯,咖啡味十分濃郁,好喝。
整體價錢較貴,多一點份量會更佳。
2016-04-02
5 分鐘 (堂食)
2016-04-20 1072 瀏覽
I was in Kowloon City to visit the gravesite nearby during Ching Ming. But as I got there too late and it had closed, I didn't know what to do. So boyfriend came out and we had dinner. While waiting for him, I was thinking of what to eat in the area as I didn't want Thai and the only other places I knew of were dessert places or hotpot. I came across this cafe like restaurant, looked up on Openrice if it was any good and decided to give it a try.They had dinner sets so we decided on the two peop

They had dinner sets so we decided on the two people dinner set ($498). Apparently, sets menus are in Chinese but they include an appetizer,two mains, two desserts and coffee or tea.  A la carte is available. That menu is in both English and Chinese. They only take cash.
Oven Baked Potato Skins with Pancetta. The appetizer was potato skins with cheese and pancetta. This was ok but I prefer by potato skins a bit more crispier. It was cheesey enough with a nice sprinkle of pancetta. It was served with some sour cream and a side of salad. The salad was alright with a light dressing.
18 Month Serrano Ham Linguine. One of our mains was a pasta dish. The pasta was al dente and I did like the sauce used as it was quite fragrant with a bit of heat to give it a kick. However, I didn't really like the ham used as it was tough like jerky and way too salty. Perhaps it wouldn't have been so noticable if they perhaps sliced it up and made them more bitesize? I don't know but this huge slab of meat made it very unlikable.
Supreme Beef Burger with Crispy Potato Wedges. The other main was a burger. The potato wedges were soft on the inside and crispy on the outside. However, they served them with mayo. What is with this strange trend lately of serving fries with anything other than ketchup? I think this is the second time I've encountered this non-ketchup with fries movement. Strange dipping sauce aside, the burger was ok. The patty was huge and cooked to a perfect medium rare. It was topped with melted cheese and some lettuce. There didn't appear to be any other sauce added. For that I think it was missing that element as a burger needs a secret sauce to make it different than the rest. The bun was toasted but toasted way too long so it was just plain crunchy.
Cheesecake. Dessert was dessert of the day. We had two choices so we chose both of them. The first was a cheesecake. This was quite good. Rich and decadent with a crumbly graham crust. It was actually a rather large piece so was very filling afterwards.
cheesecake
Lemon Tart. The other choice was lemon tart and I'm a sucker for lemon tart. I love lemon tart. Though this was not a perfect lemon tart, it was quite nice that this was served as most places usually offer some sort of popular chocolate choice. The tart pastry was not perfect as the lemon custard seemed to have shrunk a bit away so there was  small gap between pastry and custard. However, the lemon custard was a nice balance of sour and sweet.
lemon tart
M6 Uji Matcha Latte. I chose this as I didn't feel like coffee. It had a very strong matcha taste, balanced with a lot of milk.
Mocha. Boyfriend chose the mocha and it came with a cute bear latte art. It wasn't too sweet and had a slight chocolate taste. There was a nice amount of foam.
An ok cafe with quite decent dessert and would definitely return for the dessert again. Perhaps try the coffee next time if I'm in the area and want a place to just relax.
2016-04-05
lemon tart