2022-04-03 383 瀏覽
星期六4點walk in ,唔洗排隊,可能疫情關係少左人岀街,今次買左2款味道☺️伯爵茶千層蛋糕 $38千層皮薄,每層cream同皮都好平均,每一啖都食到淡淡伯爵茶的味道,唔係好濃烈,但你會食到係伯爵茶,cream滑,有入口即溶的感覺,皮做得好,夠薄,而且甜度不高,適合不太愛吃甜的朋友推薦度:3.5/5吉士焦糖燉蛋千層蛋糕 $38同樣皮薄,每層cream和皮均勻,對比下呢隻味明顯甜又蛋奶香,焦糖味都相當岀,而口感上2款都差不多,兩者比較下我自己喜歡吉士焦糖燉蛋多d推薦度:4/5Holam Bakery (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓I室

伯爵茶千層蛋糕 $38
推薦度:3.5/5

吉士焦糖燉蛋千層蛋糕 $38
推薦度:4/5

Holam Bakery (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓I室
2022-03-30 329 瀏覽
┌iii┐開心果 $38開頭食都幾有驚喜 開心果味夠香濃 而且口感幼滑🤍 但都後期就有啲甜膩感 唔夠輕盈☁️ 不過呢個價錢做到咁既質素已經唔錯😌Surprisingly, it had a strong pistachio taste and smooth texture😍 Although it’s a bit sugary, the quality was satisfying for this friendly price😎評分: 7/10🌟┌iii┐伯爵茶 $38伯爵茶茶味較淡、奶味比較突出💥 而且忌廉既份量頗多🥛 整體食落比較膩 比想到中遜色少少🥺Mouthwatering presentation of the Earl Grey Mille Crepe Cake was milky & creamy🧁 while the blandness earl grey flavour🫖 was really disappointing🥲 Better to share it with your friends as it’s quite heavy😟評分: 7/10🌟┌iii┐泰式
┌iii┐開心果 $38
評分: 7/10🌟

┌iii┐伯爵茶 $38
評分: 7/10🌟

┌iii┐泰式奶茶 $38
本身覺得泰茶好吸引 可惜食落冇乜泰茶既味道同特色 整體甜度唔算太高但有種食到一般唔想再食既感覺 睇黎係唔啱我口味😵‍💫
Limited Thai Tea flavour sounded mouthwatering but it lacked in feature🫠 It was not too sweet but this combination was unimpressive, not a must have item😮‍💨
評分: 6/10🌟

┌iii┐抹茶流心 $38
入口茶味濃郁帶淡淡奶香 回甘在後調慢慢散發出來🍵 千層皮厚薄均勻 加上特濃既抹茶流心醬令整體味道非常平衡😚 略厭抹茶流心唔夠澎湃 如果呈液體狀會更出色🥰
It was slightly milky🍼, rich in matcha flavour and had a sweet aftertaste🍃 Balancing the whole flavour with the deluxe matcha jam💚, with a hints of thickness uniformity of crepes🍰 while more matcha lava jam will have a better effect🥹
評分: 8/10🌟

┌iii┐抹茶麻糬 $38
另一款抹茶同樣茶味濃郁 甜度適中 而且忌廉既份量剛好👌🏻 個人認為加咗麻糬令口感有所提升得黎又唔會太膩 值得一試🤤✨
Aromatic Matcha with the accurate sweetness level & suitable portion of cream was just right😋 There’s a elevation to the next level 💫 with adding mochi inside and not heavy yet, worth a try🤩
評分: 8.5/10🌟
————————————————————————————
Holam Bakery (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓I室

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff網店
𓍼 #foodietiff蛋糕
𓍼 #foodietiff觀塘
𓍼 #foodietiff黃店💛

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #holambakery #millecrepecake #香港美食 #美食推介 #千層蛋糕 #觀塘美食 #網店蛋糕 #打卡cafe #打卡蛋糕 #打卡黃店 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
泰式奶茶
抹茶麻糬
抹茶流心
伯爵茶
2022-03-29 235 瀏覽
食過幾次都無寫食評,今次因為區既團購嗌左幾款(不過只係影左抹茶haha😂),所以都想記錄下😋今次食左抹茶麻糬同開心果,同前幾次食既一樣足料而且新鮮,食得出唔係隔夜過濕既蛋糕!佢地仲要每一間都真才實料去整,抹茶食到最後真係會有回甘,加左麻糬亦無咁咁甜👍如果好甜既都有其他選擇!開心果就無真係一粒粒既果但食得出真係足味😋所以賣呢個價錢,咁技巧而且新鮮既千層蛋糕真係值得食完再食!可惜團購無卷,好吸引好想試😝香港仲有好多值得支持既小店💛
所以賣呢個價錢,咁技巧而且新鮮既千層蛋糕真係值得食完再食!
可惜團購無卷,好吸引好想試😝
香港仲有好多值得支持既小店💛
外賣送餐
2022-03-28 223 瀏覽
觀塘 - 《Holam bakery》📍 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓I室呢個蛋糕小店主力係賣千層蛋糕🍰🧡十分多款味道選擇,賣相都好靚!有原個蛋糕亦都有細細件切件買吉士焦糖燉蛋 (💰38)蛋糕雖然係切件但係都幾大件😋有吉士又焦糖估唔到又唔係幾甜不過燉蛋味唔係好岀鍾意蛋糕一層層食得岀好分明😍cream同餅皮比例岩岩好不過整體味道唔係好濃好似微糖蛋糕咁🤣🤣都唔錯,冇咁大罪惡感如果想試嘅話又經過觀塘,唔洗訂都可以即場買到上次去到都有幾多唔同味道既現貨٩(๑❛ᴗ❛๑)۶
觀塘 - 《Holam bakery》
📍 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓I室

呢個蛋糕小店主力係賣千層蛋糕🍰🧡
十分多款味道選擇,賣相都好靚!
有原個蛋糕亦都有細細件切件買

吉士焦糖燉蛋 (💰38)
蛋糕雖然係切件但係都幾大件😋
有吉士又焦糖估唔到又唔係幾甜
不過燉蛋味唔係好岀
鍾意蛋糕一層層食得岀好分明😍
cream同餅皮比例岩岩好
不過整體味道唔係好濃
好似微糖蛋糕咁🤣🤣
都唔錯,冇咁大罪惡感

如果想試嘅話又經過觀塘,唔洗訂都可以即場買到
上次去到都有幾多唔同味道既現貨٩(๑❛ᴗ❛๑)۶

呢間人氣網店千層蛋糕一直好受歡迎,開係駱駝漆大廈都好方便,今日4:00上去買切件蛋糕都淨返唔係好多件,所以有想食的味要早啲訂定💂🏼‍♀️《奶醬千層》$38呢個味好港式好特別,係奶醬多的味道,千層皮做得好薄,又唔會特別甜,所以都唔會好膩好香花生醬味,可以一試!💂🏼‍♀️《開心果千層》$38一擺入口已經好香開心果的味道,食多幾啖,發現cream入面仲有開心果碎,好有咬口好香,個cream好濃開心果味道,本身係開心果的fans一定唔可以錯過💂🏼‍♀️《抹茶流心🍵》$38抹茶味好香濃,流心質地做得好好,愈食愈好食,娘娘大讚流心更加好食❤️頒發軍階: 上將🎖🎖🎖🎖

💂🏼‍♀️《奶醬千層》$38
好香花生醬味,可以一試!

💂🏼‍♀️《開心果千層》$38

💂🏼‍♀️《抹茶流心🍵》$38

頒發軍階: 上將🎖🎖🎖🎖
2022-03-14 241 瀏覽
感謝大家嘅心意☺️今年嘅願望好簡單🙏🏻希望世界你我他都和平快樂安康🕊疫情盡快過去❣️呢間位於觀塘嘅千層蛋糕專門店🍰以少甜👏🏻重奶味💁🏻‍♀️皮薄作賣點🧇蛋糕除咗有足足18層嘅班戟皮🎊每層更夾滿唔同口味嘅自家製幼滑忌廉😋值得一試✅🔸8件拼圓個蛋糕💥抗疫優惠價$239▪️原價$259➿口味:抹茶、玫瑰、伯爵茶、朱古力、➿原味牛乳、海鹽檸檬、紫薯粒粒、吉士焦糖燉蛋蛋糕共有八款唔同口味💋每款都各有特色😻原味牛乳奶味突出🥛海鹽檸檬清新酸甜🍋紫薯粒粒口感豐富🍠層次分明🙆🏻‍♀️重點推介 — 伯爵茶☕️甜度恰到好處✨入口唔會過膩👍🏻而且茶味甘香濃厚🥳每啖都令人相當滿足🔥難怪成為熱門之選🎀

🔸8件拼圓個蛋糕
💥抗疫優惠價$239▪️原價$259
➿口味:抹茶、玫瑰、伯爵茶、朱古力、
➿原味牛乳、海鹽檸檬、紫薯粒粒、吉士焦糖燉蛋

8件拼圓個蛋糕
又嚟到fat fat蛋糕系列,今次到大名鼎鼎嘅Holam Bakery~千層蛋糕依幾年喺香港都仲好hit~依間亦都仲係好多人嘅心水之選☺️🤍開心果🤍💵$38好濃開心味喎😍😍加埋忌廉嘅奶香味成件事真係好夾😋$38依個質素仲要咁大件真係CP值好高👍🧡玄米抹茶🧡💵$38其實千層蛋糕嚟講我覺得質感都算唔錯,蛋糕皮都幾薄又好多層,忌廉都唔會漏~不過我覺得依款口味普通,茶味偏淡,可以試其他味~💜海鹽檸檬💜💵$38食落好有驚喜😍好fresh檸檬🍋香味,又唔會酸,清新嘅口味更加減低咗忌廉嘅膩🥰不過講真我唔係幾食得出海鹽嘅鹹味,不過總體都唔錯😋💛焦糖咖啡💛💵$38好香咖啡☕️味~係大人嘅口味,食落唔算太甜~不過我個人唔算好咖啡類product~所以口味上比唔到啲咩意見😂😂💕overall💕 CP值唔錯嘅千層蛋糕🥰

🤍開心果🤍

🧡玄米抹茶🧡

💜海鹽檸檬💜

💛焦糖咖啡💛

💕overall💕
CP值唔錯嘅千層蛋糕🥰
  • 海鹽檸檬千層蛋糕
本身想去試 豆腐同泰式奶茶味,但賣晒🥲如果買四件或以上,可以同佢地預留咗口味先~最後揀咗- 榴槤D24 ⭐️⭐️⭐️(夠香夠濃👍🏽)- 抹茶流心 ⭐️⭐️⭐️(味道同流心嘅質感幾好👍🏼)- 海鹽檸檬 ⭐️⭐️(純粹係好甜嘅檸檬味,個名令人期待好高🥲)- 薄荷朱古力 ⭐️(朱古力唔知係咪就係指面果d🙈一種好唔實在嘅薄荷味,唔識形容🤣)(3⭐️好食! 2⭐️一般~ 1⭐️有待改善)店內有生日插牌賣,都有免費嘅提供~口感方面,正常嘅,拎到返屋企已經溶溶地(雖然有冰袋)🙈因為個人比較鍾意食實小小果種,試過某間網店嘅,幾次拎到翻屋企都仲keep到好好。
本身想去試 豆腐同泰式奶茶味,但賣晒🥲
如果買四件或以上,可以同佢地預留咗口味先~

最後揀咗
- 榴槤D24 ⭐️⭐️⭐️
(夠香夠濃👍🏽)

- 抹茶流心 ⭐️⭐️⭐️
(味道同流心嘅質感幾好👍🏼)

- 海鹽檸檬 ⭐️⭐️
(純粹係好甜嘅檸檬味,個名令人期待好高🥲)

- 薄荷朱古力 ⭐️

(3⭐️好食! 2⭐️一般~ 1⭐️有待改善)

店內有生日插牌賣,都有免費嘅提供~

口感方面,正常嘅,拎到返屋企已經溶溶地(雖然有冰袋)🙈

2022-01-16
  • 抹茶流心千層蛋糕
  • 榴槤D24
2022-01-24 517 瀏覽
Holam Bakery鐘意食千層蛋糕既朋友一定會知道Holam Bakery。出名好食之餘,價錢亦都非常之平,性價比極高。之前有幾次想買,但幾次都買唔到。今次見朋友生日,就早少少訂咗個8件拼味千層蛋糕同佢慶生。呢個蛋糕好有神秘感,到拎蛋糕前一日你先會知有邊8個味道。咁我地當日就有,朱古力,原味牛乳,抹茶,玫瑰,伯爵茶,紫薯粒粒,海鹽檸檬同埋焦糖燉蛋。整體黎講,忌廉幾綿滑,千層皮同忌廉都幾分明,唔會一咬落去屙似食再一pat cream咁。蛋糕亦唔會太過甜,非常好。 至於八個味道,原味牛乳同焦糖燉蛋味味道好相似,焦糖燉蛋唔夠出,呢個有少少失望。抹茶味有朋友覺得茶味太濃,食落有啲over咗,有少少苦。但我覺得茶味濃返而令我冇咁膩,唔會成口得cream同甜味,中和返。伯爵茶既茶味好香,出色之作。其他味道雖然冇茶味咁出色,但都唔錯既。總括黎講,千層蛋糕整體黎講都好好食,忌廉味比較重,但價錢非常便宜,性價比好高。而且店主服態度好好,回覆亦都好快手,值得一讚!
Holam Bakery

2022-01-18 502 瀏覽
happy birthday to my sister💕今日係妹妹生日,早2日專登幫襯主打千層蛋糕既Holam Bakery 訂✨8味拼圓蛋糕✨$259(朱古力生日牌另加$10)。貪佢可以有8款口味,每人可以揀返自己鍾意食嘅味道🥳🥳 而且訂時係唔知當日會係邊8口味,而係於取貨前一天先係ig內公布🙊 今次既口味係:🔸原味牛乳🔹伯爵茶🔸香芋🔹朱古力🔸抹茶🔹玫瑰🔸吉士焦糖燉蛋🔹紫薯粒粒我就揀左伯爵茶口味,食落蛋糕口感軟綿綿,每層皮唔會太厚,茶味出,但唔會太甜❣️其實仲有好多口味,絕對抵食過lady M。下次去開駱駝漆大廈要再試下其他味道先🤤 不過假日就要預時間排隊搭電梯喇…😂====================推介度:❤️4.5/5CP值:👍🏻4.5/5好味指數:👅4/5====================
happy birthday to my sister💕

好味指數:👅4/5

====================
2022-01-18
  • 千層蛋糕
Holam Bakery💕觀塘駱駝漆必食蛋糕6’黑糖奶蓋牛乳千層蛋糕🎂除左lady 🌝..其實都有好多良心小店有賣千層蛋糕🍰周庭都有推介過🤭同埋真係整得好好食~性價比又高👍🏻👍🏻絕對贏過lady 🤩因為無提前訂~所以無得寫字✍🏻但幸好當日都有d現貨,可以買到😌老闆有提我地拎左要快d食/雪住🙈唔好帶佢行咁耐街🤣蛋糕唔會好甜,食到淡淡黑糖味👍🏻d皮好薄~每層都有cream~好幼滑!絕對唔係連鎖個d 「鞋口」既肥膩cream🤣🤣切餅都係$3x/件!真係好平靚正~仲要好多口味😋朋友都讚好味😌😌🥰下次會再試其他味🤘🏻
Holam Bakery💕觀塘駱駝漆必食蛋糕

6’黑糖奶蓋牛乳千層蛋糕🎂

同埋真係整得好好食~性價比又高👍🏻👍🏻絕對贏過lady 🤩

因為無提前訂~所以無得寫字✍🏻

2021-12-28 870 瀏覽
吉士焦糖燉蛋千層蛋糕 ($38)賣相:🐧🐧味道:🥚賣相方面,焦糖燉蛋最吸引的地方是其燒焦的焦糖面,但這個蛋糕卻欠奉,令人失望。味道方面,第一次吃焦糖燉蛋相關產品,卻完全嘗不出焦糖燉蛋的味道,蛋糕跟原味毫無分別,簡直荒謬。蛋糕鮮奶油過多過膩,蛋皮與鮮奶油已混為一體完全吃不出層次,劣作。曲奇流心千層蛋糕 ($38)賣相:🐧味道:🐧賣相方面,馬馬虎虎放2塊oreo 碎在蛋糕上當裝飾,感覺敷衍。蛋糕因流心關係,整體倒塌向一邊,頗不美觀。味道方面,這次總算能嘗出曲奇味道,但味道極淡必須細嘗。另外,極濃厚的奶油加上流心,十級厚重,怕肥膩者絕不推薦。朱古力千層蛋糕($38)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧賣相方面,表面朱古力唧cream 造型中規中舉。側面可見蛋皮奶油層次尚算分明。味道方面,朱古力味淡,略甜,蛋糕依舊偏膩,但奶油沒有前兩款蛋糕多,尚可接受。好立克流心千層蛋糕($38)賣相:🐧味道:🐧評價跟曲奇流心蛋糕相若。賣相方面,因流心使蛋糕向側面傾斜塌陷。味道方面,好立克味淡,奶油流心肥厚膩重。總括而言,此店的千層蛋糕適合口味偏淡,喜好重奶油的人士。
外裝盒
吉士焦糖燉蛋、曲奇流心、朱古力(由下至上)

吉士焦糖燉蛋千層蛋糕 ($38)
賣相:🐧🐧
味道:🥚

曲奇流心千層蛋糕 ($38)
賣相:🐧
味道:🐧

朱古力千層蛋糕($38)
賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

好立克流心

好立克流心千層蛋糕($38)
賣相:🐧
味道:🐧

總括而言,此店的千層蛋糕適合口味偏淡,喜好重奶油的人士。
2021-12-26 497 瀏覽
📍香港📍觀塘📍Holam_bakery📍觀塘駱駝漆三座4樓i室📍星期三至一 12:00~19:30🦄 6吋曲奇流心 $230🦄 評分: 7.5/10性價比勁高嘅抵食生日蛋糕😝😝 不得不讚係生日牌寫得好靚!! Orea愛好者一定會好鐘意😍 拎住個蛋糕已經聞到濃郁嘅Oreo味 曲奇預咗偏甜少少 呢個甜度可以接受😋 餅皮夠薄層次分明 幼滑既忌廉唔會過膩😁 6個人分岩岩好🤘🏻可惜食嘅時候已經唔流心😢😢#foodieschu觀塘 #foodieschu蛋糕~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📍香港📍觀塘
📍Holam_bakery
📍觀塘駱駝漆三座4樓i室
📍星期三至一 12:00~19:30

🦄 6吋曲奇流心 $230
🦄 評分: 7.5/10

#foodieschu觀塘 #foodieschu蛋糕
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  • 曲奇流心千層蛋糕
2021-12-24 397 瀏覽
媽咪生日再嚟Encore Holam Bakery 嘅千層蛋糕,嗰日仲遇到細心嘅店主介紹緊唔同味道嘅千層蛋糕比客人,唔怪之得有咁多人慕名而來🤪,服務態度值得俾Like啦😎❣️8件拼圓個蛋糕+生日牌 $269推介伯爵茶味,我覺得係咁多隻味裏面最好食嘅,如果下次有機會可以試吓原個嘅伯爵茶千層蛋糕👍🏻👅好味度:8.5(10分滿分)服務好,價錢平,絕對係會再次回頭嘅小店,而且千層蛋糕嘅選擇都多,仲有流心嘅千層蛋糕,相當吸引😎

❣️8件拼圓個蛋糕+生日牌 $269

👅好味度:8.5(10分滿分)
  • 伯爵茶千層蛋糕
2021-12-13 727 瀏覽
呢度既千層蛋糕口味款式超多,超過廿款(?)。你話要試哂既話,真係要黎多幾轉。朋友外賣送到,話買時有人龍。今次我哋一家share, 可以試多啲唔同口味, 真係開心share。買左五件cake中,有大熱既伯爵茶,焙茶,朱古力流心;另外,仲有薄荷朱古力,同香芋牛乳。焙茶夠味濃 - 出色 (比伯爵茶個味仲出);薄荷朱古力 - 好薄荷既cream,一啖食落令我個腦好confuse, 但係係得意同特別既。香芋牛乳既紫色好夢幻,個味同細個食既香芋雪糕一樣味lol其他就正正常常,無特別野。

焙茶夠味濃 - 出色 (比伯爵茶個味仲出);
香芋牛乳既紫色好夢幻,個味同細個食既香芋雪糕一樣味lol
其他就正正常常,無特別野。