2022-01-01 390 瀏覽
首先要講返一位靚仔廚師喺荷蘭土生土長長大,呢間舖頭係好有heart同好有心機去煮,佢哋嘅薯條真的好值得嘗試,亦都因為呢個薯條就知道呢間餐廳真係唔簡單,係非常之新鮮同埋食材真係落足點料煮!全部超100分!!
2021-12-27
  • 薯條
  • mussel
  • 荷蘭小食拼盤
2021-11-20 494 瀏覽
唔係朋友介紹都唔知 原來太子有一間咁出色嘅荷蘭🇳🇱餐廳😍主理人為荷蘭華僑 菜式夠晒正宗 且賣相精美兼味道上乘 絕對係未被世人發掘嘅寶藏✨餐廳主打荷蘭海鮮菜式 配合wine pairing🍷 令味道大大提升📍荷蘭鰻魚沙律 配日本清酒鰻魚煙薰慢煮6小時 冇腥味之餘 仲油份十足 煙燻味道濃郁小黃瓜、小洋蔥、羅馬沙律等配菜亦相當出色 以呢道前菜打響頭炮 令我哋期望值一下子上升😍📍Dover Sole 荷蘭北海龍脷 配法國白酒用牛油、檸檬、海鹽煮成 肉質較爽 煎香之後表皮非常香脆 當然亦毫無腥味 加埋上一道菜 已經2次打破我唔食魚嘅慣例🤣📍龍蝦湯🦞食之前加入火焰酒🔥 睇得之餘又令味道更上一層樓 📍荷蘭豆湯 為荷蘭人冬天飲用嘅家常湯 入面仲有肉碎同煙肉 非常好味🤤📍龍蝦海鮮青口、生蠔🦪、鮮蝦手工意粉🍝主菜一上枱 眾人都忍唔住哇聲連連 無他 皆因賣相驚為天人💯而味道亦絕對冇令人失望 意粉用龍蝦湯熬煮 極之掛汁 令人食個不停 📍醬燒肋骨醬汁味道濃郁 食落非常juicy 配菜嘅薯仔亦非常香口📍Poffertjes 荷蘭小鬆餅為荷蘭常見的傳統甜食 原本覺得賣相不算吸引 殊不知牛油香齒頰留香 亦鬆軟可口 令
唔係朋友介紹都唔知 原來太子有一間咁出色嘅荷蘭🇳🇱餐廳😍
主理人為荷蘭華僑 菜式夠晒正宗 且賣相精美兼味道上乘
絕對係未被世人發掘嘅寶藏✨

📍荷蘭鰻魚沙律 配日本清酒

鰻魚煙薰慢煮6小時 冇腥味之餘 仲油份十足 煙燻味道濃郁
小黃瓜、小洋蔥、羅馬沙律等配菜亦相當出色
以呢道前菜打響頭炮 令我哋期望值一下子上升😍

📍Dover Sole 荷蘭北海龍脷 配法國白酒
荷蘭北海龍脷

用牛油、檸檬、海鹽煮成 肉質較爽
煎香之後表皮非常香脆 當然亦毫無腥味
加埋上一道菜 已經2次打破我唔食魚嘅慣例🤣

📍龍蝦湯🦞
龍蝦湯

食之前加入火焰酒🔥 睇得之餘又令味道更上一層樓

📍荷蘭豆湯
為荷蘭人冬天飲用嘅家常湯 入面仲有肉碎同煙肉 非常好味🤤
荷蘭豆湯

📍龍蝦海鮮青口、生蠔🦪、鮮蝦手工意粉🍝

主菜一上枱 眾人都忍唔住哇聲連連 無他 皆因賣相驚為天人💯

📍醬燒肋骨

醬汁味道濃郁 食落非常juicy 配菜嘅薯仔亦非常香口

📍Poffertjes 荷蘭小鬆餅
令我不禁一嚿接一嚿 再點上邪惡嘅忌廉 此味道只應天上有🤤
Poffertjes

📍Apple crumble Pie
Size同樣迷你 味道也同樣可口 香脆撻皮配上粒粒蘋果肉 為晚餐劃上完美句號❤️
Apple crumble pie
2021-11-08
荷蘭北海龍脷
龍蝦湯
荷蘭豆湯
Poffertjes
Apple crumble pie
2021-11-17 287 瀏覽
1. 荷蘭鰻魚沙律 小黃瓜、小洋蔥、羅馬沙律 煙薰6小時 ,用橡木、around 湖漁村 - 配日本清酒2. Dover Sole 荷蘭北海龍脷 ,用牛油煮法加檸檬、海鹽、肉質較爽3. 配法國白酒2011 Lorentz Gustave Riesling Grand Cru 4. 荷蘭豆湯 ,通常是冬天飲啊! 用煙肉熬出黎 erwtensoup 5. 意大利拖鞋包 手工麵包6. 龍蝦海鮮青口 生蠔 鮮蝦 手工意粉 👍🏻👍🏻7. Bbq ribs8. Apple crumble & mini pancakes

- 配日本清酒

5. 意大利拖鞋包 手工麵包
6. 龍蝦海鮮青口 生蠔 鮮蝦 手工意粉 👍🏻👍🏻
7. Bbq ribs
2021-11-15
2021-10-03 417 瀏覽
一入到餐廳,就已經有好多荷蘭風格個佈置,例如有風車擺設,荷蘭牛牛沙發凳,仲有snoopy添!大廚係荷蘭華僑,仲攞過米芝蓮一星㗎。一開始都叫左幾款小食,包括有阿姆斯特丹迷你肉腸同炸香酥芝士牛肉球。腸仔唔同平時食嘅,佢冇出面嘅腸衣,腸仔豬肉味好濃,腸仔夾住咗少少嘅洋蔥碎,好食!另外嗰個牛肉球更加好食,大廚話牛肉球用咗三日準備,牛肉球入面嘅餡係好淋好淋嘅牛尾肉醬,一啖咬落去,外皮唔厚但相當酥脆,入面嘅牛尾肉熱辣辣,好想encore多幾粒啊。第一個hotdish係白酒煮青口,入面有好多洋蔥同菜,幫個汁增加左唔同嘅甜味。青口份量好多,味道鮮甜,大廚仲準備左ciabatta,可以吸收曬d青口汁一齊食,包有牛油烘過,加埋d海鮮鮮甜味,真係一流。下一道係一個西班牙嘅鬼爪螺。相信好多朋友都唔知鬼爪螺係咩,其實香港嘅鬼爪螺都好細條,但係今次嘅全部都好大隻,今次都大開眼界。食之前要搣走浸衣。味道方面有海水味,但係本身螺肉無咩味,一定要配大廚調嘅汁先好食。下一道菜係煙燻鯖魚。平時日式燒鯖魚相信有唔少朋友都試過,但係煙燻鯖魚你又試過未呢?今次黎道菜可以話係大廚其中一個招牌菜啊,鯖魚要煙燻超過6個鐘,但係鯖魚肉有

下一道菜係煙燻鯖魚。平時日式燒鯖魚相信有唔少朋友都試過,但係煙燻鯖魚你又試過未呢?今次黎道菜可以話係大廚其中一個招牌菜啊,鯖魚要煙燻超過6個鐘,但係鯖魚肉有啱啱好嘅煙燻味,但係魚依然keep到好juicy,腥味個d就緊係無啦。平時唔食魚嘅我都食左好多,因為好好食,唔乾,魚肉略帶鮮甜,仲有魚油添。配菜方面嘅pickles and tomatoes都好好食,pickles醃得啱啱好,唔會過酸過鹹,但都keep到少少爽脆少少淋嘅口感。

下一道嘅魚湯又將餐飯帶到高潮。湯材料好豐富,有煎鱸魚,鱈魚,海蝦同蜆。湯汁就又魚同蔬菜熬煮而成。魚非常鮮甜彈牙,煎嘅火候啱啱好,至於湯方面真係好jeng。湯有鮮甜魚香唔洗講,仲配有蔬菜嘅甜味,亦有淡淡嘅松露味,唔會過濃,所有味道都好balance。大家一定要試。

下一道係乾煎虎蝦。蝦嘅size真係好大,蝦肉好鮮甜好彈牙,味道香料方面啱啱好,但出咗蝦本身嘅鮮甜。

下一道菜係荷蘭豬扒。平時靚啲嘅豬扒都會係伊比利豬或者係黑毛豬,今次就試下荷蘭豬。肉身又嫩滑,肉質彈牙。廚師首先將豬扒煎封,然後再擺入焗爐焗熟。豬扒表面仲有幾款焗溶晒嘅芝士,真係邪惡拉絲豬扒!

主菜嘅壓軸係斧頭扒,Size十足,大廚烹調之前會攞出嚟俾大家打卡影相。真係比個頭都仲要大。咁大塊斧頭扒要煮得啱啱好真係唔易,大概20分鐘左右,煮完出嚟熟度啱啱好Medium rare。肉眼位肉味好濃,特別黐住肥膏嘅位置牛油連埋肉味滲入個口入面,好好味。唔知呢個有冇得encore呢!

最後係甜品,香蕉疏乎厘。大廚調味啱啱好唔會過甜,口感鬆軟,每一啖都有震震嘅香蕉香。冇諗過連甜品都咁出色!為今次嘅晚餐話上咗完美嘅句號。

2021-09-18 388 瀏覽
去過幾次荷蘭並即將往荷蘭居住嘅我,今次帶朋友黎試下香港嘅荷蘭菜,好彩有預先訂位,因為星期四夜晚去到都基本上full曬,無計枱應該有排等。我點左小食拼盤+Harring+erwtensoep+羊肉maincourse,另外有點酒精飲品。小食拼盤同erwtensoep 都非常之荷蘭地道感,而羊肉係碎羊(我以為係一片片的,不過佢嘅配菜闊身薯條炸得勁好食),成個experience都好Dutch。要改善嘅地方係有一個女待應幫我地落單,兩次都錯,分別黎左一個錯嘅湯(店長free左比我地)同埋我點half pint beer 佢黎左full,比多左錢事少,食唔曬飲唔曬事大。希望睇到cm,餐廳會有所改善。btw, 所有員工都nice, 所以都食得好開心!overall, 價錢平返少少會係完美。
小食拼盤
Lobstersoup
Harring
  • 荷蘭小食拼盤
2021-08-07 579 瀏覽
因為mirror買咗本U magazine ,咁啱U Food介紹歐洲菜,係介紹嘅幾間中揀咗呢度食,因為個廚師係荷蘭係米芝蓮一星大廚同top5品酒師,所以立即嚟試食由於得一個人,食唔到太多野所以叫左個薯條拼花生醬(因為想試個薯仔)佢有兩款醬選擇,覺得curry mayo怪怪,可以選咗peanuts Mayo,同個薯條超級超夾,會不停咁點醬食同埋一個好多海鮮嘅蒜片辣椒荷蘭青口生蠔粗麵 (海鮮有雜誌介紹必食嘅青口)青口超級creamy and juicy 一啲都唔鯹,最驚喜係佢個蠔,佢煮到半生熟,仲食到蠔嘅creamy 同鮮甜個意粉超驚喜配飲Moscato 清清甜甜好啱夏天飲

由於得一個人,食唔到太多野

個意粉超驚喜

薯條拼花生Mayo醬
好多海鮮嘅闊條麵
  • 蒜片辣椒荷蘭青口生蠔粗麵
2021-05-03 747 瀏覽
今日帶大家試下較冷門的荷蘭菜🇳🇱餐廳開左唔係好耐,由荷蘭華僑主理,每一道菜式都感受到佢落足誠意!荷蘭藍青口🦪調味簡簡單單,重點係青口夠新鮮🌊荷蘭青口的特色係食落口感特別順滑💯龍蝦湯 & 白露荀生蠔湯呢兩碗湯十分推薦👍🏽 上抬後淋上白酒,飲落口啲海鮮鮮味瞬間爆晒出黎🤣 至於另一個湯係出面唔會搵到的味道,用左當做的荷蘭白露荀,非常獨特!必試!煎龍蝦配蒸白露荀絲🍤龍蝦煎到啱啱好,外層焦香,內裏滑嫩!雖然又係白露荀,但切成絲並以蒸的方式烹調,又變左另一個感覺;清清地亦平衡番成道菜👌🏽煙燻鯖魚🐟日式煮法以外的鯖魚較少見,今次真係大開眼界🤭 老闆將魚煙燻6小時,保留到魚肉的juicy,又有淡淡煙香,鍾意食魚的朋友要try try啦!安格斯牛肉配千層芝士薯仔要講聲sorry的係,呢道餸比配菜搶晒fo🤣 千層薯仔片好!好!味!食一啖就無辦法停低🤤呢度有wine pairing,每道菜配唔同的酒,每次配搭都好出色,令菜式味道更突出,值得一讚👍🏽 甜品係泡芙,整體唔算太甜,入面的忌廉好foamy,令成件事輕盈啲。為呢餐畫上完美的句號👌🏽老闆超級friendly,會走出黎同食客傾下計,問下意見❤️

荷蘭藍青口🦪

龍蝦湯 & 白露荀生蠔湯

煎龍蝦配蒸白露荀絲🍤

煙燻鯖魚🐟

安格斯牛肉配千層芝士薯仔

2021-04-22
2021-04-21 476 瀏覽
呢一晚我同女朋友一齊黎到Holland House 食晚餐,呢度既環境好好,好有情調。聽聞餐廳開得唔耐,大部份裝潢都係取自上手,但整體景觀都好新好靚。食物方面本身想嗌煙燻海鰻,但可惜當日無貨返,所以就嗌左白酒煮青口、黑毛豬肉架、牛肝菌醬寬條麵,亦都有試到荷蘭進口既喜力啤酒。食物既水平非常高,甚至之前比荷蘭親身食既更好味,非常值得一試。餐廳每一道菜出餐既時間都有充裕既時間,比你同朋友係每道菜之間可以好好咁傾下計享受下。今次既用饍體驗好好,好值得推介

2021-04-20
2021-03-16 622 瀏覽
【Holland House Bistro & Bar】.平時好少聽香港有得食荷蘭菜,最近比我發現左一間由荷蘭華僑經營嘅荷蘭餐廳,食物仲超級有驚喜❤️Holland House嘅老闆將傳統荷蘭菜帶到香港,就算身在香港,都可以試到荷蘭嘅味道😋老闆超級nice,同我地分享左好多關於荷蘭人嘅飲食習慣,又同我地介紹每道菜嘅食材同煮法,佢仲話比我地知唔同菜式要配唔同美酒先可以令味道更上一層樓😍.▪️荷蘭小食拼盤▫️阿姆斯特丹迷你肉腸呢款肉腸最特別嘅地方就係佢冇衣,佢用左咖哩粉同洋蔥整作,食落仲有少少似熱狗▫️炸香酥芝士牛肉球食落芝士味好濃,仲有粒粒牛肉粒,係荷蘭嘅街頭小食◾️荷蘭原裝入口生力啤佢個樽係用鋁製成,可以令啤酒keep住咁凍咁冰涼💯評分:8/10.▪️荷蘭時令新鮮生蠔荷蘭嘅生蠔同法國Gillardeau係同一個level,但又比Gillardeau更濃海水味同埋更爽口!加埋超級爽口嘅荷蘭海蝦仔同埋特製嘅whisky source,正!◾️太平海清酒💯評分:9/10.▪️煙熏艾瑟爾湖鰻魚呢個菜超級有驚喜!呢隻荷蘭嘅鰻魚唔似日本嘅鰻魚,佢偏爽口,而且佢係慢煮煙熏6個鐘,食落好香煙熏味,有d似食緊煙三文魚◾️
【Holland House Bistro & Bar】
▪️荷蘭小食拼盤
▫️阿姆斯特丹迷你肉腸
▫️炸香酥芝士牛肉球
食落芝士味好濃,仲有粒粒牛肉粒,係荷蘭嘅街頭小食
◾️荷蘭原裝入口生力啤
佢個樽係用鋁製成,可以令啤酒keep住咁凍咁冰涼
💯評分:8/10
▪️荷蘭時令新鮮生蠔
◾️太平海清酒
▪️煙熏艾瑟爾湖鰻魚
◾️太平海清酒
💯評分:10/10
▪️香煎荷蘭鱸魚
荷蘭鱸魚肉質比較實,同埋佢好有魚味!用左牛油煎到d皮好脆,再加上牛油檸檬汁,超級香!佢個配菜都唔簡單架,除左菠菜同蕃茄仔之外,仲有用海鹽焗嘅薯仔粒,好特別!
◾️Kiwi Walk Red Wine
💯評分:10/10
▪️黑毛豬肉架
用左牛油煎嘅黑毛豬肉架,加上由紅油同黑醋整成嘅醬汁,上面再加左荷蘭老芝士,好好食!呢個配菜都係好好食架,有羽衣甘藍、蘑菇、荷蘭蘿蔔仔,同埋自家製薯蓉,味道好特別!
▪️迷你一口蘋果批
蘋果批外面焗到好香好脆,而入面就係滿滿嘅蘋果粒,一口size岩岩好!
💯評分:9/10
有興趣想試以上菜式嘅話,就記得打電打去預訂啦❤️
📍太子大南街27-31號富威閣地下3-4號鋪
香煎荷蘭鱸魚
黑毛豬肉架
迷你一口蘋果批
2021-03-15 374 瀏覽
正宗荷蘭菜 w/ wine pairing◭ 荷蘭小食拼盤 ✌🏻阿姆斯特丹迷你肉腸~味道有少少食緊迷你熱狗,最得意嘅地方係呢隻腸係無衣(naked sausage)配洋蔥🧅帶點咖喱味👍🏻✌🏻炸香酥芝士牛肉球~入面有濃郁芝士味,加埋好多細細粒嘅牛肉粒🍺 小食拼盤配荷蘭原裝入口生力啤~最特別鋁製嘅樽~可以令啤酒更凍,又可以Keep住冰涼感◭ 荷蘭時令新鮮生蠔🦪法國生蠔成日食,荷蘭生蠔試過未?今次試嘅荷蘭生蠔海水味比法國Gillardeau較濃加上生蠔上面配荷蘭嘅海蝦仔😋每粒海蝦仔好彈牙,估唔到呢個配搭咁好味👍🏻◭ 煙熏艾瑟爾湖鰻魚本身一見到呢款鰻魚有少少擔心會好腥🙈點知試咗一塊,係完全唔腥🤩第一下口感似食緊煙三文魚,魚質好爽又滑👍🏻加上係慢煮6小時,食完口腔仲會留有陣陣煙熏味嘅餘香👍🏻大家千其唔好比鰻魚嘅外表呃咗,真係好好食😋係推介呀👍🏻🍶荷蘭生蠔加鰻魚是配太平海清酒!◭ 香煎荷蘭鱸魚首先魚皮煎的相當脆,魚質較實,配牛油檸檬汁,帶出鱸魚嘅鮮味😋配菜有老闆自家製薯蓉,完全未試過呢種味道嘅薯蓉,係好出色👍🏻仲有好嫩嘅菠菜、好甜嘅蕃茄仔🍷鱸魚配Kiwi Walk Red Wine!超級易入口嘅紅
正宗荷蘭菜 w/ wine pairing

◭ 荷蘭小食拼盤

◭ 荷蘭時令新鮮生蠔🦪
法國生蠔成日食,荷蘭生蠔試過未?
今次試嘅荷蘭生蠔海水味比法國Gillardeau較濃

◭ 煙熏艾瑟爾湖鰻魚
大家千其唔好比鰻魚嘅外表呃咗,真係好好食😋係推介呀👍🏻

🍶荷蘭生蠔加鰻魚是配太平海清酒!

◭ 香煎荷蘭鱸魚

🍷鱸魚配Kiwi Walk Red Wine!超級易入口嘅紅酒!我哋好少飲紅酒,都覺得呢隻紅酒好飲又同呢款鱸魚好夾👍🏻

◭ 黑毛豬肉架
呢個黑毛豬肉架上面鋪咗荷蘭芝士,一上枱已經聞到好濃嘅芝士味🤩豬扒熟透度剛剛好,呈粉嫩色,配埋特調醬汁👍🏻出色
配菜有羽衣金藍,蘑菇加荷蘭蘿蔔仔😆

◭ 迷你一口蘋果批
好中意呢款蘋果批😍入面係有好多粒粒蘋果肉,勁香脆,就算小鳥胃,都唔洗擔心,因為都係一口,好好食,呢款甜品都係推介👍🏻

👨🏻‍🍳 Holland House 是由一位荷蘭華僑經營
將荷蘭傳統菜帶到香港,每一款菜式都帶俾我哋WOW嘅驚喜,加上老闆設計每款菜式都配一款美酒配搭,令味道更加出色👍🏻

🤩老闆係超級nice,每道菜會出嚟同我哋講解食材來源同做法,又會分享荷蘭人嘅飲食習慣,令我哋好似去咗荷蘭旅行🤩🇳🇱

想食好西又想尋找旅行感,嚟Holland House la!

想試以上菜式,記得打電話📲去預約啦!

2021-01-09 483 瀏覽
難得香港有荷蘭菜,放假走去試下味!個bitter ball可以話係全港最好味,原來係老細親手整,唔係supermarket買番黎ga!食得出濃濃嘅牛味!配啤酒perfect!🍺 個apple crumble tart 好香cinnamon味,配埋荷蘭嘅cream,完全唔會漏,平時麻麻地甜品嘅朋友都話正😋😋最後一定要介紹下呢度嘅Heineken,同其他地方飲嘅唔同味,原來呢度嘅係荷蘭入口,飲落去香好多,黎到一定要試下!老細好好人,好有心機介紹每一樣食物同酒,feel到佢對食物係好有要求!👍🏾👍🏾
2021-01-09
有個荷蘭人成日話香港有間荷蘭餐廳好好食,仲好食過佢屋企嗰啲,講到咁就去試吓啦😂三點三下午茶時間,一坐低就有個型男招呼我地(原來係大廚!),因為嗰日天氣好凍,佢就提議我地飲碗蕃茄湯暖下身先,可能荷蘭男人特別貼心😂 之後點咗個Cold Cut Cheese Platter,全部野都好食冇伏!我最鍾意綠色果隻香草芝士,平時好少食到嫁,一邊食一邊玩風車🤣食下午茶點可以冇甜品?大廚問我地想食Cheesecake 定Apple Crumble,雖然兩樣都想食但已經飽了,所以揀咗Apple Crumble 🍎呢個真係不得了😭熱辣辣嘅蘋果蓉加埋廚師嘅秘製香料,離遠已經聞到陣陣蘋果香,配埋即打嘅鮮忌廉,食咗一啖已經停唔到口😳係專屬於冬日嘅幸福感覺💕同場加映:新年限定荷蘭傳統美食oliebollen 今年冇得返荷蘭過年都有得食🤣

蕃茄湯 Tomato  soup

蕃茄湯 Tomato  soup
芝士拼盤 Cold cut cheese platter
Apple  Crumble
oliebollen
A Dutch (Netherlands) Restaurant that is 9,721 KM away from home.The Holland House can easily compete with "the real deal" in the Netherlands. The owner genuinely wants to represent Dutch cuisine and knows how to make good quality food.If you want an Amazing Lunch/ Dinner. Ask for the Chef's recommendation

2020-12-22
午餐
  • chef's choise
  • bitterballen
  • appeltaart
  • Frikandel Speciaal
經過太子見到有間新餐廳開左,主打食正宗荷蘭菜,覺得好得意就入去試左~餐廳氣氛都幾好,感覺令人好想飲返杯店員介紹原來有由荷蘭直運嘅鋁樽裝喜力之前喺荷蘭都飲過,但喺香港就真係第一次見,好有驚喜鋁樽可以雪得比玻璃樽更凍,而且飲落比香港版喜力更香麥味同冇咁苦我地喺店員推薦下,叫左兩個前菜、一個湯、兩個主菜同一個甜品前菜:Bitter Balls 呢個係荷蘭知名小食,外皮嘅麵包糠炸到金黃色,一食係卜卜脆入面係流心,個餡主要係忌廉湯同d牛尾肉碎食落好香濃牛肉味,原來係因為d牛尾要浸湯三日先,難怪個味道咁出入面係流心架!!前菜:Seasonal Herring Fish呢道菜好特別,佢係將條魚生醃,之後雪至-20度,中間亦要重覆煙3次而製成而且係季節限定架,要因應魚期去供應,好好彩我有機會食到上碟嘅時候係配洋蔥粒同酸瓜凍食嘅,魚肉質感好似日式刺身咁,好嫩滑坦白講,食之前係完全預計唔到佢係咩味,甚至怕會好腥好難食,所以食完真係好驚喜!店員推薦呢個魚要配白酒食,佢介紹左Marlborough比我地~飲落就比較濃番石榴味,而且冇咁dry同偏fruity嘅配埋個Herring Fish食,顯得味道好多層次,

餐廳氣氛都幾好,感覺令人好想飲返杯

店員介紹原來有由荷蘭直運嘅鋁樽裝喜力

之前喺荷蘭都飲過,但喺香港就真係第一次見,好有驚喜

Heineken

我地喺店員推薦下,叫左兩個前菜、一個湯、兩個主菜同一個甜品

前菜:Bitter Balls
呢個係荷蘭知名小食,外皮嘅麵包糠炸到金黃色,一食係卜卜脆

入面係流心,個餡主要係忌廉湯同d牛尾肉碎

Famous  Beef  Bitter  Balls
Famous Beef Bitter  Balls
入面係流心架!!

前菜:Seasonal Herring Fish

而且係季節限定架,要因應魚期去供應,好好彩我有機會食到

Seasonal Herring  Fish

飲落就比較濃番石榴味,而且冇咁dry同偏fruity嘅

配埋個Herring Fish食,顯得味道好多層次,推薦大家要叫埋wine pairing

湯:Green Pea Snert Soup
呢個係荷蘭家常湯,有d荷蘭人會煮一大碗當埋正餐食

入面有好多材料,個湯底係攪拌來自荷蘭嘅乾同新鮮青豆,再加入豬蹄煲嘅湯煮成~
入面仲有d豬蹄肉碎、麵包碎、煙燻腸同煙肉

值得一讚係呢個湯完全冇青豆浸草腥味,取而代之係好香肉湯味,d麵包碎吸晒d湯好好味

係一啲都唔平凡嘅荷蘭家鄉菜

主菜:Oak Smoked Dutch Eel Fish
呢道菜係見好特別先叫嘅~
一食落去勁香煙燻味

仲要鰻魚肉身比較爽,個人感覺好食過平時日本嗰d

原來呢道菜係用橡木經過兩至三次煙燻而煮成,而鰻魚都係採用返荷蘭當地嘅品種

真係食得出好有誠意去製作
Oak  Smoked  Dutch  Eel  Fish

主菜:Grass Fed NZ Premium Lamb Racks
一共有四塊羊架~
因為係用羊仔,所以食落唔太羶

而且老闆好用心去整,四塊羊架要經過煎、焗、燒,三個步驟先上到台

一切已經知羊架好嫩、好多汁

特別要提係個特製蒜蓉醬,佢係由蒜蓉、cream、whisky同薄荷整成~
食落好香好有層次,配埋羊架食係更惹味
Grass  Fed  NZ  Premium  Lamb  Racks

甜品:Mini Apple Crumble with Homemade Cream
呢個係我人生中,暫時食過最好食嘅apple crumble

一碟有兩個mini apple crumble,方便同人happy share~
一放入口已經食到個酥皮嘅濃濃牛油味,但又唔會覺得油膩

仲要個皮唔太厚,而且係酥脆~
雖然係mini size,但入面係滿滿嘅蘋果餡,而個餡唔係死甜

最正係加埋個老闆自製嘅忌廉,食落不但一啲膩嘅感覺都冇,仲有微微嘅甜味,真係超夾

老闆仲教落要配咖啡食,因為可以中和apple crumble個甜味~
Mini Apple  Crumble  with  Homemade  Cream

P.S. 老闆係荷蘭長大再回流香港,所以d菜式都好正宗

佢仲好好人,有咩問題都會細心解答

我一定會再幫襯
2020-12-30
午餐
Heineken
Famous  Beef  Bitter  Balls
Famous Beef Bitter  Balls
Oak  Smoked  Dutch  Eel  Fish
  • Herring  Fish
  • Mini  Apple  Crumble  with  Homemade  Cream
2020-12-15 198 瀏覽
#太子美食 #小蓮星呑食太子 🔻 Holland House Bistro & Bar太子大南街27-31號富威閣地下3-4號舖////荷蘭菜係香港真係第一次食,仲要正宗嗰隻😍唔止勁好味,同老細傾計仲學到嘢!老細係一級品酒師,呢度嘅酒都經精心挑選過,性價比勁高!wines and sake pairing tasting set , 4 half glasses 只係$180, 抵到爛!/🧃荷蘭小食拼盤 $148三款都係荷蘭嘅地道小食。炸哥達芝士個外皮有少少似炸魚柳手指,包住濃郁嘅哥達芝士,好香口。炸牛肉球由煮林左嘅牛尾,加上其他食材混合打成,全部made in house,非常有誠意,牛味亦十足。Naked sausage顧名思義係冇腸衣嘅腸仔,豬肉味非常濃郁,面頭仲有少少洋蔥同埋醬汁,口感好得意。/🧃煙燻艾瑟爾湖鰻魚 $138鰻魚由荷蘭亞瑟爾湖捕獲,再搭飛機嚟香港,100%正宗荷蘭口味。鰻魚用木煙燻過,口感變得彈牙,傳出淡淡煙熏味,食落口每一啖都滲出油香,同平時食嘅日式鰻魚,又或者蒸鱔完全唔同,非常特別亦都非常好食,強烈推薦/🧃荷蘭藍青口 $148師傅為咗追求荷蘭正宗味道,除咗青口
#太子美食 #小蓮星呑食太子
🔻 Holland House Bistro & Bar
太子大南街27-31號富威閣地下3-4號舖
////

🧃荷蘭小食拼盤 $148

🧃煙燻艾瑟爾湖鰻魚 $138

🧃荷蘭藍青口 $148
師傅為咗追求荷蘭正宗味道,除咗青口用嘅係荷蘭飛機貨,連煮青口用既煲都係荷蘭人既傳統煲,未食已經睇得出師傅對荷蘭菜嘅執着。青口嘅醬汁由忌廉、甘筍、西芹、洋蔥、蒜頭同白酒等等煮成,醬汁有奶香味,同時亦都有蔬菜帶出嚟嘅甜味,夾雜埋青口本身嘅海水鹹味,食每一隻都係一種享受,配搭埋法包俾我lam盡每一滴醬汁,回味無窮。

🧃紐西蘭西冷牛扒 $188
西冷牛扒由紐西蘭穀飼,油脂雖然唔係好多,但係勝在牛味濃郁。西冷用傳統嘅方法烹調,先用猛火將牛排嘅表面煎香,再用焗爐將牛嘅中心煮到完美既medium rare。牛扒切開見到層crust非常薄,中心熟度平均,每一口都好juicy,食得出師傅嘅手勢。

🧃卡邦尼意粉 $148
意粉用上手制意粉,比一般喺市面上食到嘅乾意粉蛋味更為濃郁,層次亦更多,估唔到呢個價錢會用到呢個質素嘅意粉。醬汁亦都好傳統,用蛋黃、正宗巴馬臣芝士、豬面珠燈(Guanciale)整成,識得整嘅話,無落cream一樣咁creamy!巴馬臣芝士獨特嘅香味令人齒頰留香,Guanciale同煙肉唔同,入口無咁死鹹,味道亦比出面常見既Pancetta有層次,追求正宗一定要食

🧃荷蘭芝士蛋糕 $88
由哥達芝士整成,上面淋左焦糖蘋果醬同埋柚子皮、藍莓等酸味水果,送嗰達芝士整嘅芝士蛋糕,有淡淡的芝士味,適中嘅鹹味配上酸酸嘅水果,估唔到係咁清新解膩!超推!