⛩️ 日式設計感裝潢 浪漫燈光 🍣 Testing Menu性價比高 不論食材 味道 擺盤都高質👨🏻 店員超好態度 會細心介紹每道菜一向對Pirata Group旗下的餐廳都情有獨中之前食過上環的𝙃𝙤𝙣𝙟𝙤 這次就試試太古坊的𝙃𝙤𝙣𝙟𝙤𝙠𝙠𝙤~有兩個價位的Tasting Menu 由廚師發辦食物一如以往的高質 由前菜主菜 到 刺身壽司 和最後的甜品都讓人回味無窮~ 好想繼續吃下去啊  𓄵𓄵𓄵 | 𝐓𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐦𝐞𝐮𝐚-𝐅𝐮𝐤𝐮𝐫𝐨𝐤𝐮𝐣𝐮 |$𝟖𝟖𝟎𝐩𝐩𓄺 Starters 𓄺 ✎ Edamame (Sea salt) 枝豆一開始以海鹽枝豆打開序幕✎ Ankino 鮟肝配柚子啫喱 鮟鱇魚肝口感細滑,入口即溶,柚子啫喱酸甜新清✎ Wagyu / Salmon Tataki 薄切和牛和三文魚輕輕火炙過令中間肉質依然保持半生,口感柔軟而細嫩,配上柚子豉油醬汁,真的好開胃!✎ Madai Truflle 松露鯛魚這道菜不得了!用真鯛魚片,配上即刨黑松露拌混一起吃~魚中之王的肉質清甜嫩滑,跟松露的幽香十分夾,混合鵪鶉蛋和醬汁,回味無窮呢 𓄺 Sushi & Sashimi 𓄺

⛩️ 日式設計感裝潢 浪漫燈光

𓄺 Starters 𓄺

✎ Edamame (Sea salt) 枝豆
一開始以海鹽枝豆打開序幕

✎ Ankino 鮟肝配柚子啫喱
鮟鱇魚肝口感細滑,入口即溶,柚子啫喱酸甜新清

✎ Madai Truflle 松露鯛魚

𓄺 Sushi & Sashimi 𓄺

✎ Sashimi Moriawase, Aburri Nigiri 刺身&火炙壽司
吸晴的刺身盛合很豐富~有厚切吞拿魚、拖羅和海膽,新鮮滿點!
而火炙壽司更是即席火烤,用火槍的熱度烤至半熟,把刺身的油脂都燒出來,入口即化~OMG

✎ Honjokko O-toro Maki 煙燻拖羅卷
最夢幻的一道壽司!即場開蓋時會有煙燻效果,拖羅卷上有奢華的點綴:黑松露、海膽、金箔

𓄺 Main Courses 𓄺

✎ Chilean Sea Bass 煙燻西京燒海鱸魚
智利鱸魚以西京燒汁烹調,肉質細膩香滑,有魚油香感~ 配合煙燻味添加了層次感

✎ Robata Pork Belly 烤豬腩肉串
令人驚喜的五花串腩~ 豬肉用20小時慢煮而成,肥肉肥而不膩,瘦肉鬆軟不乾,整體口感豐富有層次,十分Juicy。配合蜜糖&柚子醬,微微酸甜中和油脂感。

𓄺 Desserts 𓄺

✎ Black Sesame Creme Brulee 黑芝麻法式焦糖芝麻布甸
這個Creme Brulee在我心目中超越Honji的Lava Cake!
先敲碎上面有塊芝麻脆餅,混合下層的海鹽雪糕&紅豆黑芝麻布甸。一口把所有食材吃下去,會有又甜又咸的衝擊,味道十分特別之餘亦很Balance~

✎ Japanese Puff 朱古力泡芙
脆的朱古力泡芙酥,配上香濃的朱古力Mousse,為美好的晚上作結。

𓄺 Drinks 𓄺
✎ Co-Matchy🍃 (Mocktail)
✎ Okiru🌸 (Mocktail)
✎ Hojicha 🍵 (Hot Tea)

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |

⚐ 𝙃𝙤𝙣𝙟𝙤𝙠𝙠𝙤 @honjokko
鰂魚涌英皇道979號太古坊濠豐大廈2樓The Sixteenth

人均消費:HK$880 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
今日黎到位於鰂魚涌既摩登風、西日式fusion高級餐廳,體驗精緻又有創意既fine dine料理🥰 餐廳氣氛浪漫🌹 適逢聖誕節,仲有好靚嘅聖誕裝飾同埋聖誕樹🎅🏻🎄 好有節日氣氛🥳今次食左Tasting Menu $880/1 一如既往,Pirata Group旗下餐廳既tasting menu - Fukurokuji 好豐富,又可以試晒餐廳嘅signature dishes🫦 性價比好高架!前菜:💓Wagyu Tataki 灸燒和牛薄片💓Ankimo 鮟鱇魚肝,入口即溶💓Madai Truffle 松露真鯛,即刨黑松露小食:🍣Sashimi moriawase 刺身拼盤,即肥厚拖羅、帶子、鮮甜海膽🍣Aburri nigiri 火灸壽司🍣 Honjokko otoro 煙燻拖羅海膽魚子卷特別鍾意兩款主菜:🌟Chilean Seabass 西京燒海鱸魚,魚肉滑滑的,調味岩岩好,好出色🤤🌟Pork Belly 半肥瘦既烤豬腩肉串,好邪惡,咬落去勁juicy,有驚喜,仲要每人有三大舊慢慢食❣️甜品:🍨 Black sesame crème brûlée 好特別又有心思,有幾層唔同口感layer

今次食左Tasting Menu $880/1

前菜:
💓Wagyu Tataki
灸燒和牛薄片

💓Ankimo
鮟鱇魚肝,入口即溶

💓Madai Truffle
松露真鯛,即刨黑松露

小食:
🍣Sashimi moriawase
刺身拼盤,即肥厚拖羅、帶子、鮮甜海膽

🍣Aburri nigiri
火灸壽司

🍣 Honjokko otoro
煙燻拖羅海膽魚子卷

特別鍾意兩款主菜:
🌟Chilean Seabass
西京燒海鱸魚,魚肉滑滑的,調味岩岩好,好出色🤤

🌟Pork Belly

🍨 Black sesame crème brûlée
好特別又有心思,有幾層唔同口感layer既黑芝麻~

🍮 Japanese Puff

值得一提嘅係,店員嘅態度有善親切,主動介紹每道菜嘅材料同製作俾我哋知😇 整體嚟講,係一間幾高水準嘅餐廳🤩
2023-12-18 188 瀏覽
想係香港食隱世日本菜,一定要嚟試下啦🤙🏻呢間係ᴘɪʀᴀᴛᴀ旗下擁有現代氣息嘅西日餐廳,啱哂打卡添✨當晚我哋叫左ᴛᴀsᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ, 都嗌咗杯drink🍸嘢食準備緊嘅時候餐廳安排咗用海鹽枝豆做小食,鹹鹹哋幾好食🧂1️⃣ ᴀɴᴋɪᴍᴏ🥢口感綿滑,油脂幼嫩香,配搭上柚子啫喱,好開胃🤭2️⃣ ᴡᴀɢʏᴜ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ🐂輕輕燒過嘅和牛,油脂仲keep得好好,所以食落去嘅口感分布好平均,加上用咗chorizo oil就更加香口😍3️⃣ ᴍᴀᴅᴀɪ ᴛʀᴜғғʟᴇ🍄將柚子啫喱同新鮮黑松露碎放係鯛魚片上,松露加埋酸酸甜甜嘅柚子啫喱,即刻昇華咗✨4️⃣ sᴀsʜɪᴍɪ ᴍᴏʀɪᴀᴡᴀsᴇ / ᴀʙᴜʀʀɪ ɴɪɢɪʀɪ / ᴏᴛᴏʀᴏ ᴍᴀᴋɪ🍣而壽司同刺身方面,廚師當日就安排咗帶子,吞拿魚,海膽做我地嘅刺身😌三文魚、油甘魚就整壽司,每一款魚生都好新鮮,而且入口即溶,唔洗加任何調味料都已經好夠🤤5️⃣ ᴘᴏʀᴋ ᴊᴇʟʟʏ🐖慢煮咗20小時嘅豬腩肉,配上蛋黃同大量蔥花,口感十分細嫩✨ 而底層有蘋果溶做襯托,所以食落去唔會太過油膩🍎6️⃣ ᴄʜɪʟᴇᴀɴ sᴇᴀʙᴀss🐟用烤嘅方式烹調鱸魚,所以食落去都係新鮮嘅味道,加上有
Royal  Kombucha
Edamame

嘢食準備緊嘅時候餐廳安排咗用海鹽枝豆做小食,鹹鹹哋幾好食🧂

1️⃣ ᴀɴᴋɪᴍᴏ🥢
Ankimo

口感綿滑,油脂幼嫩香,配搭上柚子啫喱,好開胃🤭

2️⃣ ᴡᴀɢʏᴜ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ🐂
Wagyu  Tataki

3️⃣ ᴍᴀᴅᴀɪ ᴛʀᴜғғʟᴇ🍄
Madai  Truffle

Sashimi  Moriawase

壽司刺身方面,廚師當日就安排咗帶子,吞拿魚,海膽做我地嘅刺身😌
Aburri Nigiri
Otoro  Maki

5️⃣ ᴘᴏʀᴋ ᴊᴇʟʟʏ🐖
Pork  Jelly

6️⃣ ᴄʜɪʟᴇᴀɴ sᴇᴀʙᴀss🐟
Chilean Seabass

用烤嘅方式烹調鱸魚,所以食落去都係新鮮嘅味道,加上有煙燻過,超級香口😋

7️⃣ ᴅᴇssᴇʀᴛ 🍮
有焦糖芝麻燉蛋同ᴘᴜғғ😍
Black Sesame Cream  Brûlée
ᴄʀᴇᴀᴍ ʙʀûʟéᴇ嘅芝麻味好濃郁又好滑,仲有薄脆同紅豆🫘
Japanese  Puff

而ᴘᴜғғ就超多ᴄʀᴇᴀᴍ,兩款都係好靚又好食嘅甜品🥳
Royal  Kombucha
  • Sashimi Moriawase
  • Sea Bass Saikyoyaki
  • Wagyu tataki
2023-12-16 142 瀏覽
一坐低首先食加咗少少鹽嘅枝豆,唔會好鹹,食吓傾吓不知不覺就食哂 加咗紫蘇葉及柚子啫喱嘅鮟鱇魚肝,口感幼嫩,超級好食 一片片薄燒和牛,可以包住七味胡椒,再點啲日式醋及西班牙香腸油一齊食,似一道中式菜多d,牛肉軟腍 薄切真鯛,加上即片黑松露,好特別又美味嘅配搭 刺身魚柚子啫喱加上鵪鶉蛋,有幾重滑溜香濃口感 刺身係吞拿魚、拖羅及海膽 上菜時打開蓋,煙燻飄哂出嚟,入面係大拖羅海膽魚子壽司,食落仲有淡淡煙燻味但唔會蓋過啲鮮味 燒過嘅智利鱸魚充滿魚油,肉質幼嫩、尤其是魚皮燒到好脆 好大塊嘅五花腩,一層肉一層膏,食落唔會覺得好油膩 Japanese Puff & Black Sesame crème brûlée :甜品有signature嘅朱古力泡芙,以為會好膩,但原來入面係乳酪,外脆內軟感覺好light。另一款係黑芝麻海鹽雪糕,底層仲有紅豆黑芝麻creme brulee,有多重口感

加咗紫蘇葉及柚子啫喱嘅鮟鱇魚肝,口感幼嫩,超級好食

薄切真鯛,加上即片黑松露,好特別又美味嘅配搭

刺身魚柚子啫喱加上鵪鶉蛋,有幾重滑溜香濃口感

刺身係吞拿魚、拖羅及海膽

燒過嘅智利鱸魚充滿魚油,肉質幼嫩、尤其是魚皮燒到好脆

好大塊嘅五花腩,一層肉一層膏,食落唔會覺得好油膩

枝豆
有氣茶
鱸魚
豬腩肉
甜品
收工同屋企人搵嘢食,喺鰂魚涌附近諗起之前朋友介紹過呢度有間精緻嘅打卡,日本料理。撞正就嚟做冬不如就食餐好啲㗎啦。每人食咗一個$880嘅廚師發辦。整體前菜主菜都好食,海膽刺身各樣新鮮,鮮甜。而且擺盤精緻,甚至上菜都好有心思,例如喺客人面前做火炙燒。喺客人面前製造煙熏效果。甚至喺你面前削黑松露。甜品嘅brûlée 都好好味。員工更加,keep住都會問各樣食物是否滿意。甚至會樂於聽取意見。值得再試埋lunch and weekend brunch
收工同屋企人搵嘢食,喺鰂魚涌附近
諗起之前朋友介紹過呢度有間精緻嘅打卡,日本料理。
整體前菜主菜都好食,海膽刺身各樣新鮮,鮮甜。
Aburi nigiri — Selection chu-toro, salmon, Hamachi, scallop
Sea bass saikyoyaki — Miso marinated Chilean sea bass,  hardwood  smoke
Edamame— Sea salt, yuzu, ao nori
Ankimo — Soy marinated Japanese Monkfish liver, yuzu jelly, Negi
Robata pork belly - 3 skewers, honey-ponzu glaze,yuzu  daikon

甜品嘅brûlée 都好好味。

值得再試埋lunch and weekend brunch
2023-12-13
  • Madai Truffle
  • Sea Bass Saikyoyaki
  • Wagyu tataki
2023-12-12 146 瀏覽
今次嗌嘅係 Testing meua-Fukurokuju$880pp 不論食物質素,服務態度,絕對 對得住呢個價錢。Ankimo採用鮟鱇魚肝配上酸甜柚子啫喱粒粒,細滑得黎,帶點新清。好適合做第一道開胃菜。Salmon Puff外形已經好適合打卡,脆皮外層,內配壽司飯•牛油果•三文魚,為口感帶黎一點小新穎Raw Hamachi薄薄的油甘魚刺身浸在 特製的柚子豉油醬汁又是一道很好的開胃菜Madai Truffle真鯛刺身,待應會係你面前刨黑松露,再撈埋鵪鶉蛋,醬汁,Mix埋黎食。Waygu Tataki和牛刺身配上醋汁,胡椒味重,微辣。Robata Pork Belly兩大串半肥瘦既豬腩肉,軟腍,面有層沙律醬,底就有蘋果醬減油膩。Sashimi三款高級刺身,海膽,拖羅,油甘魚。新鮮,入口即溶Honjokko O-toro Maki 煙燻拖羅卷 待應開蓋時會有煙燻效果 感覺奢華,卷物面頭加上黑松露,海膽,金箔。Chilean Sea Bass煙燻西京燒海鱸魚 擺盤精緻,煙燻味種 配上西京燒汁 魚肉超嫩滑Black Sesame Creme Brulee黑芝麻焦糖燉蛋配海鹽焦糖雪糕 賣相精美
今次嗌嘅係 Testing meua-Fukurokuju
$880pp 不論食物質素,服務態度,絕對
對得住呢個價錢。

Ankimo
採用鮟鱇魚肝配上酸甜柚子啫喱粒粒,
細滑得黎,帶點新清。好適合做第一道開胃菜。

Salmon Puff

Raw Hamachi
薄薄的油甘魚刺身浸在 特製的柚子豉油醬汁
又是一道很好的開胃菜

Madai Truffle

Waygu Tataki
和牛刺身配上醋汁,胡椒味重,微辣。

Robata Pork Belly

Sashimi
三款高級刺身,海膽,拖羅,油甘魚。
新鮮,入口即溶

Honjokko O-toro Maki

Chilean Sea Bass
煙燻西京燒海鱸魚
擺盤精緻,煙燻味種 配上西京燒汁 魚肉超嫩滑

Black Sesame Creme Brulee
黑芝麻焦糖燉蛋配海鹽焦糖雪糕 賣相精美 雪糕面有一塊芝麻薄脆 黑芝麻味夠濃 加埋紅豆蓉 味道更上一層
2023-12-09 136 瀏覽
因為在鰂魚涌上班 所以好喜歡發掘呢區美食 一直都好想試Honjokko的Omakase😍 這餐廳是隱世現代日本料理 光是裝修就好棒 打卡一流💕 每款日本料理都非常精緻 所以趁着快聖誕節 就約好朋友吃一餐高級晚飯😆 我們點了Fukurokuju Menu 水準真的超高!Edamame : starter係日本枝豆,用適量嘅鹽提味,食落清甜爽口,十分開胃。Ankimo : 呢一道鮟鱇魚肝,口感滑嫩細滑、入口即溶,配上特調醬汁,不愧爲"海中鵝肝"Wagyu Tataki 炙燒和牛片,首先賣相已經非常吸引,和牛肉質軟嫩,牛味香濃Madai Truffle : 呢一道令人非常驚喜,素有魚中之王之稱嘅真鯛,加上世界三大頂級食材之一嘅黑松露,魚肉嘅清甜嫩滑,與松露嘅香氣相得益彰,回味無窮Sashimi Moriawase & Aburri Nigiri: 刺身盛有吞拿魚、拖羅和海膽,非常新鮮!另外火炙壽司係上菜時即席用火槍烤至半熟,油脂嘅香配上刺身嘅鮮,一個字:正 Otoro Maki : 呢道觀賞性十足,上菜時拿開蓋罩,隨著烟霧散開,就見到入面嘅大拖羅海膽魚子壽司,入口一股烟熏味,非常有層次感 C

Edamame :

Ankimo :

Wagyu Tataki
炙燒和牛片,首先賣相已經非常吸引,和牛肉質軟嫩,牛味香濃

Madai Truffle :

Otoro Maki :

Chilean Seabass & Pork Belly:
智利鱸魚,油香魚滑,肉質細膩、結實有咬口,五花腩非常軟嫩多汁,配上醬汁,肉汁更加juicy,兩道主菜都配上酸酸甜甜地配菜解膩,非常貼心

最後兩款甜品,朱古力泡芙外層酥脆,加上濃濃的朱古力夾心,令朱古力控嘅我非常滿足,另一款係芝麻餅配海鹽雪糕,底層係紅豆黑芝麻布甸,十分特別
2023-12-09 111 瀏覽
餐廳有兩款Tasting Menus~ 我哋揀咗Fukurokuju - The Sushi Experience🥰 晚市$880 per head真係超值👍🏻🍀🍽️ Ankimo (鮟肝)-Soy marinated Japanese monkfish liver, yuzu jelly, Negi來自日本嘅鮟鱇魚,相比起鵝肝,鮟肝嘅味道冇咁濃烈,但口感相似。配埋柚子啫喱,十分清新開胃!🍀🍽️ Waygu Tataki (和牛他他)-Seared wagyu, shishito pepper, tosazu, chorizo oil和牛色澤粉嫩,灸燒過後鮮味突出,加埋shishito pepper一齊食,口感豐富🍀🍽️ Madai Truffle (鯛魚松露)-Black truffle ponzu, cherry tomato, mitsuba, menegi, quail egg yolk店員會在你面前刨黑松露碎落去,之後再將鵪鶉蛋黃,醬料同鯛魚攪拌,食落口感超豐富!係令人念念不忘嘅前菜🍀🍽️ Sashimi Moriawase (時令刺身拼盤)-Sea urchin, toro, sc
🍀
🍽️ Ankimo (鮟肝)

🍀
🍽️ Waygu Tataki (和牛他他)

🍀
🍽️ Madai Truffle (鯛魚松露)

🍀
🍽️ Sashimi Moriawase (時令刺身拼盤)
-Sea urchin, toro, scallops

刺身拼盤有鮮海膽,拖羅同帶子,係入口即溶嘅感覺
🍀
🍽️ Aburri Nigiri (壽司盛)
-Salmon sushi, Hamachi sushi, toro sushi

壽司盛分別有三款,我的最愛係炙燒三文魚,上面舖有黑芝麻醬,味道有驚喜
🍀
🍽️ O-toro Maki (煙燻拖羅卷)

上枱後店員會等你準備好相機先開蓋,開蓋後有煙燻夢幻嘅效果。拖羅海膽魚子壽司吸收曬啲木燻味,又係入口即溶
🍀
🍽️ Sea Bass Saikyoyaki (燒鱸魚)
-Miso marinated Chilean sea bass, hardwood smoke

魚肉嫩滑鮮甜,油香味重,燒嘅時間掌握得好好,一啲都唔乾
🍀
🍽️ Robata Pork Belly (烤豬腩肉串)
-2 skewers, honey-ponzu glaze, yuzu daikon

其實食到呢度,都已經好飽。但係呢個烤豬腩肉真係好吸引。豬肉經過20小時慢煮,肉質十分鬆軟,配上蜜糖同柚子醬,真心好味
🍀
🍽️ Black Sesame Cream Brûlée (黑芝麻法式焦糖芝麻布甸)
-Red bean, salted caramel ice cream, sesame tuil
絕對有驚喜嘅Cream Brûlée !上面有塊脆脆芝麻餅,下面配有海鹽雪糕同黑芝麻布甸,係又甜又咸衝擊你味蕾嘅感覺
🍽️ Japanese Puff
-Japanese puff bun, chocolate ganache, fresh made mocha, yuzu custard

建議大家食左呢款甜品先,因爲相比起Cream Brûlée 呢個不太甜。
2023-11-10 384 瀏覽
Fukurokuju Menu🎌💰 $880/each (11道菜)❤️Ankimo :第一道上菜嘅就係呢一款鮟肝🐟,來自日本嘅鮟鱇魚,佢比起鵝肝味道冇咁濃烈,食落比較清淡,一樣都係好creamy 👍🏻👍🏻,再配上佢哋特製嘅酸醬汁,特別開胃😋🧡Edamame :接着呢一道菜日本毛豆,製法都係相當特別,佢除咗有鹽粒之外仲有紫菜碎,食落當然係非一般啦🫶🏼💛Wagyu Tataki :跟住呢一款就係自己比較喜愛嘅和牛他他😍,每片大小幾乎一樣,牛肉色澤鮮艷,清晰紋理,脂肪分佈均勻🤤,另外配上大有酸味嘅醬汁,簡單伴碟,食得出牛肉嘅鮮味,牛肉味突出,易入口🤤🤤🤤💚Madai Truffle :鯛魚既做法都非常新穎,首先配上一片鯛魚,面層帶有柚子啫喱同鵪鶉蛋片😌,在有專人刷上新鮮嘅黑松露碎😍😍,簡直刺激味蕾,酸酸甜甜再帶有黑松露香,完全蓋過本身魚嘅腥味🤩,一流😋😋💙Sashimi Moriawase :另外一定唔少得會有既刺身盛🍣啦,有鮮海膽,拖羅等,新鮮之餘鮮味濃郁,每一件刺身都幾乎入口即溶😍😍💜Aburri Nigiri :壽司盛方面分別有三種,黑魚子帶子,炙燒三文魚魚籽同埋燒牛肉壽司😋😋大大件,
Fukurokuju Menu🎌
💰 $880/each (11道菜)

💜Aburri Nigiri :壽司盛方面分別有三種,黑魚子帶子,炙燒三文魚魚籽同埋燒牛肉壽司😋😋大大件,超豐富,簡直食得出新鮮製造,飯仲係暖㗎❤️❤️

🖤Otoro Maki : 打開白煙冒出,一陣芬香既煙燻味傳入鼻哥,拖羅海膽魚子壽司🤩🤩,入口即化,拖羅裡而浸透住木燻味🤤,口感豐富

🤍Chilean Seabass : 呢條鱸魚味道又幾特別喎😆油香味重,魚又夠嫩滑,幾乎入口即溶🤤🤤另外帶有煙燻味,口感獨特

🤎Pork Belly :五花肉方面佢都算係又爽口又嫩,脂肪唔算太多,面層再加上柚子沙律醬,令到冇咁膩,旁邊仲有醃製左既酸白蘿蔔,一齊食絕對有消膩作用😌😌

❤️Black Sesame Creme Brûlée :最後甜品方面,首先第一道芝麻餅配海鹽雪糕,雪糕嘅底層係黑芝麻布甸,另一款🧡Japanese Puff,朱古力泡芙😍😍賣相唔錯❤️❤️

🍹Co-Matchy $70 :呢款椰子抹茶特飲,非常濃郁,呢款配搭比較少見,飲落味道又夾喎😆😆
🍹Okiru $80 :最後叫咗款好特別嘅mocktails,係混合左櫻花,荔枝嘅檸檬梳打,好清新,一啲都唔甜,簡直開胃👍🏻👍🏻
HONJOKKO呢間餐廳主打日式FUSION料理男朋友見好多人推介所以特登帶我黎試下一入到去既氣氛好好我地被安排左坐吧枱既位好適合靜靜地傾計我地叫左兩杯Mocktail先一杯係Co-Matchy - Passion fruit, matcha syrup, coconut water, lemon juice, soda另一杯係Okiru - Sakura & Lychee cordial, lemon, soda我地叫左Tasting menus - Fukurokuju首先黎左個 Edamame - sea salt, yuzu, AO nori我雖然唔係太食枝豆 但係作為前菜飲住杯MOCKTAIL送酒岩哂之後黎左個Ankimo - Soy marinated Japanese Monkfish liver, yuzu jelly, Negi係鮟鱇魚肝黎 配合D柚子啫喱酸酸地好開胃Salmon Puff - Chopped salmon, avocado, yuzu kosho, tapioca puff賣相好靚又係好開胃之後就上左好幾款既刺身包括有Hamachi - sliced

HONJOKKO

係鮟鱇魚肝黎 配合D柚子啫喱酸酸地
好開胃

賣相好靚又係好開胃
之後就上左好幾款既刺身
包括有Hamachi - sliced yellowtail, yuzu-soy, pickled plum

Madai truffle - Black truffle ponzu, cherry tomato, Mitsub, Menegi

Wagyu tataki - Seared wagyu, shishito pepper, tosazu, chorizo oil

Sashimi moriawase - 有5種唔同既刺身

刺身都好新鮮 亦都好厚切

之後就上左個卷物
非常之打卡ABLE
Honjokko otoro - Smoked otoro, shiso leaf, kizami wasabi, black tobiko, uni

煙燻過既味道好特別
接下來就係一D既主食
Sea bass saikyoyaki - Miso marinated Chilean sea bass, hardwood smoke,

西京燒 燒得岩岩好 好好味
之後有Robata pork belly - Honey-ponzu glaze, yuzu daikon

賣相又係好靚 旁邊有酸蘿蔔比你解膩
連酸蘿蔔都砌得好靚 好有心思
仲有個Mizuna salad - Crispy shallots, pomelo, mirin vinaigrette
呢個沙律我就無影到圖 但個SET係包左既

最後甜品 係我地都好中意食既黑芝麻
Black seasame creme brulee - Red bean, salted caramel ice cream, seasame tuil
上面塊餅好脆 夾埋雪糕食真係好好味
仲有個 Puff - dark chocolate, kuzu mochi

呢個Tasting menu 試到好多款唔同既野
好飽好滿足
而且佢每道菜都會同你講解
服務亦到好好
非常推介大家黎呢間餐廳😋😋😋
2023-10-14 369 瀏覽
在鰂魚涌返左工咁耐,而家先知道有間高級日式餐廳當日時間鬆動,有足夠時間,所以order 75分鐘的 Executive Lunch,咁就可以慢慢嘆(注意要2個人或以上)戶外環境清幽,午飯時間享受別有一番風味!枝豆,麵豉湯枝豆上面灑了鹽,豐富左口味👍在等下道菜黎之時,有野咬下無咁悶👍👍😂前菜Spinach款式好特別用波菜一層一層包住配合埋芝麻醬食 好開胃Salmon tataki註:紫蘇葉味跟住就係壽司刺身食材新鮮但壽司同刺身的款式一樣略嫌可惜跟住到主菜 (重頭戲!!) Robata Pork Belly超級好味豬腩肉 以串燒形式上碟肉質鮮嫩又滑油脂分佈平均食起上黎不會過份油膩加上章魚燒似的醬汁一齊食超級match 😋😋👍🧡味道同賣相我都會俾10/10分甜品Matcha Lava綠茶控的你絕對不要錯過!暖暖的甜品👍Black sesame crème Brûlée 食一啖 成個口充滿芝麻味配合埋海鹽雪糕層次感豐富👍(我個人偏好Matcha Lava🍵) 雖然每碟都好精緻,但又食得飽而滿足😋👍。味道念念不忙,特別是pork belly!
在鰂魚涌返左工咁耐,而家先知道有間高級日式餐廳

戶外環境清幽,午飯時間享受別有一番風味!

枝豆,麵豉湯

枝豆上面灑了鹽,豐富左口味👍
在等下道菜黎之時,有野咬下無咁悶👍👍😂

前菜

跟住就係壽司刺身

食材新鮮
壽司刺身的款式一樣
略嫌可惜

跟住到主菜 (重頭戲!!)
Robata Pork Belly

加上章魚燒似的醬汁一齊食
超級match 😋😋👍🧡
味道同賣相我都會俾10/10分

Matcha Lava
綠茶控的你絕對不要錯過!
暖暖的甜品👍
Matcha lava

Black sesame crème Brûlée
Black sesame crème Brûlée

食一啖 成個口充滿芝麻味
配合埋海鹽雪糕
層次感豐富👍

(我個人偏好Matcha Lava🍵)

Robata pork belly
Matcha lava
  • Matcha Lava
  • Robata Pork Belly
▪️Weekend Brunch ($498)✮⋰ ⋱✮⋰ R E V I E W ⋱✮⋰ ⋱✮鍾意飲飲食食嘅朋友應該會知道Pirata Group 近年喺鰂魚涌開咗一系列主題餐廳,以The Sixteenth 為名,其中一間係日式contemporary fusion 為主的Honjokko🇯🇵上個weekend 去開太古坊嘅On The List,咁就要試吓Honjokko 的brunch 啦🍴 餐廳裝修好華麗,帶點現代日式感覺 🪭🏮氣氛一流,當日有唔少couple 約會或閨蜜傾偈打卡👫 服務質素一如以往,專業且好客,manager 好好咁同我哋介紹餐廳嘅背景概念同埋menu👍🏻前菜方面,有六款sharing plates,有鹽烤支豆(Edamame)、油甘魚(Hamachi)、芝麻菠菜(Spinach)、生和牛片(Wagyu tataki )、炸豆腐(Agedashi)、餃子(Gyoza)👄👄小食樣樣都很美味,特別推介油甘魚刺身,口感柔軟細滑刺身,油香一流,配以柚子豉油及醃製梅子,鮮甜完美融合。生和牛片口感鮮味,表面輕輕sear過,完美發揮和牛的獨有香味🥩 食完前菜,就到我哋最期
▪️Weekend Brunch ($498)

✮⋰ ⋱✮⋰ R E V I E W ⋱✮⋰ ⋱✮

鍾意飲飲食食嘅朋友應該會知道Pirata Group

食完前菜,就到我哋最期待嘅無限量壽司刺身壽司有卷物(maki) 同手握壽司(nigri)🍣 配搭的醬汁每款都好特別好match。刺身好肥美同新鮮,有三款選擇,包括三文魚、油甘魚、吞拿魚。估唔到嘅係另有生蠔供應,經理向我哋介紹係Irish Rock 🦪 生蠔肉質鮮嫩,充滿鹹香滋味,入口即化,有一種絲滑而奢華的感覺 🌊

主菜我哋點咗lamb chop 同 tenderloin 。羊架配以煙燻茄子同大麥miso🍆結合了豐富味道口感,經過精心烹煮,烤焗至金黃酥脆,doneness係完美嘅medium 🐑 牛柳揀咗medium rare ,煮得恰到好處,嫩滑多汁,保持原汁原味,配上韭菜根泥同烤蘑菇,充滿獨特風味 🈴

最後甜品送上每人一客水果同芝麻燉蛋(black sesame creme brulee)。經理同我哋介紹芝麻燉蛋係餐廳招牌菜,吃落果然非同凡響👍🏻cream brulee 綿密細滑,芝麻味道很突出,配上焦糖雪糕🍨口感體驗十分豐富💕💕
2023-09-22 139 瀏覽
住附近成日都經過,今日終於同阿妹落去試下,試真,價錢唔平,不過的確幾特別,尤其是個枝豆。我係枝豆達人,我忍唔住大叫好味。不過講真呢,份量就真係比較細,大食嘅朋友仔要叫多少少!

2023-09-21
今次來到鰂魚涌吃 @𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭𝐚 𝐠𝐨𝐮𝐫𝐩旗下的餐廳👍🏻果然有質素保證,!這樓層集合了不同餐廳,記得不要去錯😛日式裝潢、優雅的食物擺碟到新鮮高質的食物質素,全部都相當滿意。 ——— ✤ 𝐍𝐀𝐓𝐒𝐔 𝐃𝐈𝐍𝐍𝐄𝐑|$𝟒𝟑𝟖 𝘱𝘦𝘳 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯(𝐢𝐧𝐜𝐥. 𝟒-𝟔款 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬 𝐟𝐨𝐫 𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞// 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢// 𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐱 𝟏// 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 𝐱𝟏) 𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧✰ 𝐄𝐝𝐚𝐦𝐚𝐦𝐞~清爽甜味,口感鮮嫩,滿滿的豆香,搭配柚子海鹽🍊✰ 𝐀𝐠𝐞𝐝𝐚𝐬𝐡𝐢 𝐓𝐨𝐟𝐮~酥脆外皮包裹著滑嫩豆腐,口感絕佳✰ 𝐂𝐨𝐫𝐧 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐮𝐫𝐚~香脆金黃的粟米外層油炸至酥脆,內裡保持甜脆口感🌽✰ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐠~黑糖蒜蓉無骨雞翅甜而醇厚,肉質嫩滑,兩者風味完美融合🐔✰ 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐭𝐚𝐭𝐚𝐤𝐢|+$𝟑𝟖 𝘱𝘱~ 嫩滑的薄切和牛牛肉片,搭配醬汁和香草,帶來豐富的肉味和微妙的酸甜風味𝙎𝙪𝙨𝙝𝙞&𝙎𝙖𝙨𝙝𝙞𝙢𝙞✰ 𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢~大多都是油脂較少的刺身,口感清新純淨🐟✰ 𝐍𝐢𝐠𝐢𝐫𝐢~卷物都是小小的一口🍣𝙈𝙖𝙞𝙣✰ 𝐑𝐨𝐛𝐚𝐭𝐚 𝐏𝐨𝐫𝐤𝐛𝐞𝐥𝐥𝐲柚子烤豬豬腩肉有豬肉的香氣與豐潤口感,柚子
———

𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧

𝙎𝙪𝙨𝙝𝙞&𝙎𝙖𝙨𝙝𝙞𝙢𝙞
✰ 𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢~大多都是油脂較少的刺身,口感清新純淨🐟
✰ 𝐍𝐢𝐠𝐢𝐫𝐢~卷物都是小小的一口🍣

𝙈𝙖𝙞𝙣
✰ 𝐑𝐨𝐛𝐚𝐭𝐚 𝐏𝐨𝐫𝐤𝐛𝐞𝐥𝐥𝐲
柚子烤豬豬腩肉有豬肉的香氣與豐潤口感,柚子醬帶來清新的酸甜風味,相互融合形成美妙的口味,令人愉悅,充滿層次和平衡的美食🐷

✰ 𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢 𝐤𝐚𝐦𝐚
烤油甘魚魚鮫的味道令人驚艷🐟散發出迷人的炭烤香氣,肉質保持鮮嫩多汁,口感豐富。魚油的香氣與炭烤的風味相結合,帶來獨特的濃郁味道,讓人垂涎欲滴。這道料理絕對能夠滿足喜愛海鮮味蕾的你

✰ 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫𝐥𝐨𝐢𝐧|+$𝟏𝟗𝟖
粉紅大歷史紋理的嫩滑牛肉散發著香氣,口感柔軟多汁,烤製過程中的炭烤香味賦予其深度和複雜性🥩。每一口都是一種奢華的享受,令人回味無窮

𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩
✰ 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐈𝐜𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦
焦糖味的雪糕🍦搭配日式𝐦𝐨𝐜𝐡𝐢、蛋糕和紅豆🫘超級好味😋
  • Hamachi
Brunch ($498/pp)首先Starters已經有6款,非常豐富~比較喜歡係🥬Spinach,係菠菜壓縮成圓柱體,賣相好靚,另外加上芥末籽、芝麻、芝麻醬。另外仲有🥟Gyoza,係炸豬肉餃子,炸得好香脆!配辣椒油大蒜同芝麻,好惹味!Starters:-Edamame-Hamachi-Spinach-Wagyu Tataki-Agedashi-GyozaSushi & Sashimi:✨係無限量供應任食壽司 刺身 同生蠔!有吞拿魚 油甘魚 三文魚 既刺身同壽司。因為我地已經食左6個Starters,食埋呢個已經好飽,要留返個胃食Main Courses,所以只encore左最愛吞拿魚壽司~Main Courses:-Lamb Chops羊架有驚喜!燒得剛剛好,肉質軟腍 唔會韌,配大麥味噌醬。-Salmon Teriyaki照燒三文魚扒 面層燒得香脆,配新鮮辣椒粉同和蔥。Desserts:-Black Sesame Creme Brulee黑芝麻焦糖布丁,加上鹹焦糖雪糕,底下有紅豆,最後個頂加上好靚嘅芝麻餅,好味 擺碟靚 而且有特色~-Tropical Fruits Selectio
Brunch ($498/pp)

Starters:
-Edamame
-Hamachi
-Spinach
-Wagyu Tataki
-Agedashi
-Gyoza

Sushi & Sashimi:
✨係無限量供應任食壽司 刺身 同生蠔!有吞拿魚 油甘魚 三文魚 既刺身壽司。因為我地已經食左6個Starters,食埋呢個已經好飽,要留返個胃食Main Courses,所以只encore左最愛吞拿魚壽司~

Main Courses:
-Lamb Chops
羊架有驚喜!燒得剛剛好,肉質軟腍 唔會韌,配大麥味噌醬。
-Salmon Teriyaki
照燒三文魚扒 面層燒得香脆,配新鮮辣椒粉同和蔥。

Desserts:
-Black Sesame Creme Brulee
-Tropical Fruits Selection
熱帶水果有西瓜 菠蘿 哈密瓜

另外加多$220/pp
就可以任飲menu上面既酒,分別有2款日式米酒/Sparkling/Wines/Beer/Plum Liqueur/仲有2款Cocktail,我試左2Cocktail&梅酒,都唔錯~