2024-03-25 259 瀏覽
上星期日一家人去咗鰂魚涌太古坊食高水準日本菜🥰呢度除咗食物質素高之外,小朋友仲可以去兒童遊戲室玩玩具🪀逢星期日仲會有扭氣球🎈同埋彩繪🥰小朋友玩嘅同時,大人就可以慢慢enjoy午餐🥰而且仲有 Kids MenuBrunch SetSTARTERS: Edamame, Hamachi, Spinach, Wagyu tataki, Agedashi, Gyoza(最鐘意係Spinach,將一條條菠菜壓細係圓柱內~勁精緻!加埋滿滿芝麻醬超好味🤤)SUSHI & SASHIMI: Unlimited service of assorted sashimi, maki, nigri & oystersMAIN COURSES for Daddy & Mami: Lamb chops & TenderloinDESSERT: Black sesame crème brulee & Fruit plate(特別要讚下呢個黑芝麻creme brulee 配海鹽焦糖雪糕同芝麻薄脆餅,鹹鹹甜甜既配搭好好食)Kid MenuKID'S MAKI: Salmon MakiMAIN COURSE: Noodle

SUSHI & SASHIMI:

Lamb chops & Tenderloin

DESSERT:

Kid Menu
KID'S MAKI: Salmon Maki
MAIN COURSE:

Noodle soup & Shrimp tempura,
including apple juice
DESSERT: Fruit plate

呢度嘅環境、食物同服務質素都好perfect!! 特別欣賞佢地為小朋友打造開心既空間🥰為爸媽帶黎relax,吾使趕頭趕命😊我哋食足3個鐘真係好chill💛

2024-03-10
  • Spinach
  • Lamb Chops
  • 甜品
2024-03-21 188 瀏覽
最近老公的辦公室搬到鰂魚涌,讓我可以接放工為由,順道發掘該區美食😝。早前看到有foodie推薦 Honjokko,適逢星期一剛好是Sushi 🍣 and steak🥩 night,就決定去一試。餐廳環境較昏暗,配合輕快的音樂,適合情侶、朋友下班後來輕鬆小酌🥂。⁡整體而言,以日式融合西式,帶來頗特別的味蕾體驗。💫⁡▪️前菜共有四款日式前菜,包括芝麻醬配菠菜、枝豆、炸豆腐及味噌湯。⁡▪️壽司刺身拼盤一上菜我們立即「嘩嘩」聲🤩,份量非常大,而且擺盤精美🥰!⁡日式壽司一般調料不多,吃的是魚生天然的鮮味。但在外國吃壽司相反,大部分會加入不同調料,令壽司更惹味。今次用餐時亦勾起我以前在英國留學時吃壽司的回憶🤣,例如菜單上以吞拿魚蓉加入外香辣調料,油甘魚加入黑松露,赤身吞拿魚加入香蔥等,令壽司更濃味。⁡刺身方面,有帶子、三文魚、油甘魚及真鯛,大塊亦厚。👍🏻⁡▪️牛扒牛扒面層灑上金箔✨,外觀非常吸引。牛扒入口充滿炭香味,建議分開點不同種類,可以嚐到不同口感。我比較喜愛富有油脂感的Wagyu A4 Ribeye😋,老公則較喜愛肉味濃郁的 Beef Tenerloin。配菜薯條及椰菜都可無限添加。⁡▪️芝麻Crè

整體而言,以日式融合西式,帶來頗特別的味蕾體驗。💫

▪️前菜
共有四款日式前菜,包括芝麻醬配菠菜、枝豆、炸豆腐及味噌湯。

▪️壽司刺身拼盤
一上菜我們立即「嘩嘩」聲🤩,份量非常大,而且擺盤精美🥰!

刺身方面,有帶子、三文魚、油甘魚及真鯛,大塊亦厚。👍🏻

▪️牛扒

▪️芝麻Crème brûlée
非常特別的一款甜品🤩,底層是芝麻焦糖布甸,上面舖上紅豆、焦糖海鹽雪糕及白芝麻脆片,整體味道咸甜交雜,口感亦相當豐富。芝麻愛好者不能錯過。👍🏻
2024-03-08 180 瀏覽
Just had an incredible Sunday at The Sixteenth located at Honjokko. 🎉🥳 We enjoyed their Sunday Kids Brunch, and it was an absolute blast for the whole family! 👨‍👩‍👧‍👦First things first, the food was absolutely delicious! 🍽️ The regular brunch menu had a wide variety of scrumptious options for parents to enjoy. From mouthwatering starters to delightful mains and delectable desserts, there was something for everyone’s taste buds. 😋 Jane enjoyed the kids menu as well.We had:🔹 Starters: Edamme, Hamac

We had:
🔹 Starters: Edamme, Hamachi, Spinach, Wagyu Tataki, Agedashi, Gyoza
🔹 Unlimited sashimi, maki, nigri and oysters
🔹 Main Course: Lamb Chop, Tenderloin
🔹 Dessert: Black Sesame Creme Brulee, Fruits

🔹 Kids Menu: Avocado Maki, Udon Noodles with Tempura, Fruits

But what made this brunch truly special was the treat for the kids! 🎈🎨 They offered amazing entertainment options like a movie room, face painting, and balloon twisting. Jane were completely enthralled by all the fun activities, and had such a great time! She had her favorite unicorn painting and hello kitty balloon. 🎥🎨🎈

What’s even more exciting is that kids aged 0-6 years old eat for FREE, and those aged 7-12 years old get a fantastic 50% off! It’s a win-win for the whole family. 😍

We highly recommend visiting The Sixteenth on any Sunday to experience this incredible Kids Brunch. Trust us, your kids will have an unforgettable time, and as parents, you’ll get to savor some amazing food in a relaxed and family-friendly environment. 🥰

Don’t miss out on this fantastic opportunity! Check out their menu and plan your visit now. 🤟🏻

Thank you so much to The Sixteenth for hosting such a memorable and enjoyable experience for our family. We had a blast, and we can’t wait to visit again soon! 🙌❤️
小朋友放假要去玩 , 爸爸媽媽又想食好野 , Honjokko 既 Sunday Kids Brunch 就岩晒 ! 👶🏻0-6歲既小朋友仲可以免費享用kids meal , 好抵 ! Brunch期間小朋友可以去兒童遊戲室玩玩具同睇電影, 入面仲有小朋友最鐘意既face painting同扭波波🎈▪️Honjokko Sunday Brunch▪️- 大人版▫️Starters - 6款前菜都好好食 , 特別喜歡柚子醬油漬油甘魚 , 酸酸味味好開胃 ! 而芝麻醬菠菜亦都唔錯👍🏼▫️Sushi & Sashimi - 所有魚生、壽司、生蠔🦪都係仼食 !!! 魚生同生蠔都好新鮮 ,好味 !▫️Main Courses - 7個選擇 : 雞/牛/羊/豬/椰菜花/三文魚/天婦羅 , 我地點左牛柳同三文魚 , 兩款都烹調得岩岩好👍🏼 特別係三文魚個皮超級脆 !▫️Desserts - 黑芝麻crème brulee配海鹽焦糖雪糕同芝麻薄脆餅 , 鹹鹹甜甜既配搭好好食 !至於兒童餐都一樣好豐富 ! 除左壽司小卷 , 仲有日式炸雞飯/天婦羅烏冬🍤🍜 , 甜品同果汁 !

• Hamachi
  • Spinach
最近有移民朋友仔返咗香港 咁點都要出嚟見個面嘅揀咗一間佢鐘意食嘅日本菜餐廳咁啱撞到餐廳每星期一、二推行嘅Sushi and Steck night咁揀野食方面就輕鬆解決咗 可以專心傾計******************************Sushi and steak dinner set ($498@1)👉🏻前菜✨Edamame枝豆🫛面上抹上海鹽同埋柚子 ✨Akadashi miso soup麵豉湯咸咸哋 裏面有海帶同豆腐 🍲✨Spinach菠菜清新爽口 有芝麻醬 更香口✨Agedashi tofu炸豆腐外脆內軟 以秘製醬汁調味仲有埋蘿蔔蓉 配搭得宜😋👉🏻Sushi壽司刺身拼盤種類同數量都好多刺身都有四款 全部都好新鮮火炙三文魚上面有黑松露醬 感覺更加正😋帶子大大粒好新鮮而壽司當中我最鐘意嘅係吞拿魚牛油果卷🍣中間係滿滿嘅牛油果蓉🥑 上面仲有吞拿魚海膽醬 食落辣辣地🌶️ 兼帶有紫蘇葉嘅香味👉🏻Steak✨Wagyu striploin M1 200g我哋比較鐘意呢一款🥰牛扒外脆內軟Juicy 成熟岩岩好跟配嘅薯條好大兜 係和風紫菜味 食得非常滿足✨Beef Tenderloin 2
最近有移民朋友仔返咗香港 咁點都要出嚟見個面嘅

呢間餐廳燈光昏暗 好有浪漫氣氛 好啱情侶嚟
有靚仔鬼仔serve😍 服務氣氛全部都10分😆
呢個2人set份量超多 食完真係好滿足❣️性價比幾高呢
2024-02-28 126 瀏覽
最近見到人哋介紹呢間餐廳逢星期一二晚做緊sushi and Steak night🥰 見到啲嘢食超吸引🤩 即刻book 黎試吓🫶🏻入到去環境好靚🥰 一方面帶啲日式😍 另一方面又帶啲復古西餐廳嘅感覺🫶🏻Sushi and steak dinner set ($498@)前菜🥗Edamame 枝豆個面仲有海鹽同埋柚子🍊 食落更加清新🌿Akadashi miso soup麵豉湯裏面有海帶同埋豆腐,飲落去夠晒鹹香味🥰Spinach 菠菜質地好爽脆🫶🏻 再加埋一啲好新鮮嘅芝麻醬😍 食落好香👍🏻Agedashi tofu炸豆腐口感係比較實淨🥰 但好有豆香😍Sushi 🍣刺身刺身有四款😍 有鯛魚、油甘魚、帆立貝同三文魚🥰 全部都鮮甜🫶🏻 我自己就最鍾意油甘魚😍 因為佢質地軟熟魚味香濃❤️Sushi 🍣 壽司都有四款🥰 有吞拿魚牛油果卷🥑 油甘魚、拖羅、同埋三文魚🫶🏻 四款嘅味道都好特別❤️我最鍾意吞拿魚牛油果卷👍🏻中間係牛油果蓉🥑上面仲有啲吞拿魚海膽醬😍 食落辣辣地🥰 仲有紫蘇葉嘅香味🫶🏻Steak 🥩 Beef tenderloin 200gWagyu A4 striploin 200g (+$248

前菜🥗
Edamame
枝豆個面仲有海鹽同埋柚子🍊 食落更加清新🌿
Akadashi miso soup
麵豉湯裏面有海帶同埋豆腐,飲落去夠晒鹹香味🥰
Agedashi tofu
炸豆腐口感係比較實淨🥰 但好有豆香😍

Sushi 🍣
刺身
Sushi 🍣

Steak 🥩
Beef tenderloin 200g
Wagyu A4 striploin 200g (+$248)
我哋揀咗呢兩款😍 A4和牛油脂比例分布好平均,肉質軟熟👍🏻 而另外一款就牛味好香濃🫶🏻
仲配咗三款唔同嘅醬🥰 包括Garlic 、Wasabi同埋紫蘇葉醬👍🏻 我最鍾意紫蘇葉醬,令到個牛味更加突出🫶🏻
仲有薯條同埋椰菜沙律做配菜🥰 超正❤️

甜品🍮
Black sesame creme brulee
面頭係芝麻脆脆片🥰 下面有一個焦糖雪糕🍦 底下再有紅豆蓉再有一層焦糖焦糖😍 最底下再有一層芝麻布甸🍮 食落超有層次🫶🏻
生日
<Every Monday & Tuesday night menu> $498Honjokko位於鰂魚涌太古坊,現時逢星期一和星期二都有dinner only for the Steak and Sushi night,包括有前菜、刺身&壽司、主食和甜品。前菜包括有枝豆、麵豉湯、麻醬菠菜、炸豆腐,當中的麻醬菠菜擺碟特別,需要客人自己連同醬汁攪拌,麻醬香濃;炸豆腐浸於日式高湯內,吸滿湯汁很入味刺身及壽司方面,刺身有帶子三文魚、油金魚、真鯛,味道鮮甜,入口嫩滑。壽司就包括有辣免治拖羅卷、炙燒三文魚、油金魚、拖羅,個人尤其喜歡辣免治拖羅卷,略帶微辣好開胃,餡料有牛油果,更顯清新。主食分別點了wagyu striploin M1 和wagyu A4 striploin(+$248),同樣都是七成熟。wagyu striploin M1 肉質比較結實,wagyu A4 striploin就油脂豐富,入口即融,還附有薯條和椰菜沙律解膩呢最後甜品是芝麻焦糖布甸,除了有海鹽焦糖雪糕,還有一塊芝麻餅脆脆,多重層次有驚喜

刺身壽司方面,刺身有帶子三文魚、油金魚、真鯛,味道鮮甜,入口嫩滑。壽司就包括有辣免治拖羅卷、炙燒三文魚、油金魚、拖羅,個人尤其喜歡辣免治拖羅卷,略帶微辣好開胃,餡料有牛油果,更顯清新。

• 甜品
  • Sushi
  • Mizuna Salad
2024-02-23 121 瀏覽
呢個Set Menu只限星期一、二晚,以呢個價錢嚟講真係幾抵食(499pp)🤩🤣!而且喺呢個高級嘅環境之下再配上精緻嘅日本菜,真係好推薦大家去試😍🥰~ 職員仲會問會唔會有食物敏感,覺得呢樣嘢都幾貼心😛!而且係食嘅過程之中職員都會詢問一下意見,係一間幾在乎客人感受嘅餐廳🫡。Edamame (v) — Sea salt, yuzu, ao noriAkadashi miso soup — Wakame, spring onion, soft tofuSpinach (v) — White sesame sauce, pickled mustard seedsAgedashi tofu (v) — Firm tofu, ginger broth, daikon oroshiStarters 分別有四款,當中覺得麻醬菠菜係最吸引,賣相精緻味道亦都相當濃郁😋, 真係不論味覺及視覺都可以滿足晒🥳!Sashimi selection — Madai, sake, hamachi, hotateNigiri experiences — Sake goma, hamachi truffle, tuna

Nigiri experiences — Sake goma, hamachi truffle, tuna kizami
Spicy tuna crunch maki - Avocado, shiso, tobiko, takuan, bubu arare

刺身壽司拼盤相當之吸精😎, 無論係擺盤方面都極之精緻,同埋覺得幾有心思😌; 刺身每款都好厚身及新鮮🤭;壽司各有特色,當中 當中香辣吞拿魚小卷就最為特別🤣,內裏仲會有牛油果,覺得搭配得宜,而且辣味適中與壽司非常之合襯🤤🤤!

Wagyu striploin M1 200g
Beef Tenderloin 200g
兩款嘅牛扒都各具特色, 一款入口較為軟林林,油脂分布好平均🤤;另一款肉味更為香濃😍!真係好難揀呀,因為兩款都好好食😈! 除咗牛扒之外仲會有side dish,就分別係薯條及沙律🤓,職員喺擺盤方面都有小心思 覺得佢哋好可愛, 因為佢問見唔見到Mickey呀😸😹~(就係2隻小圓碟+1隻大圓碟)加埋一齊就係MICKY頭啦~ 覺得成件事好有童真🤠,有啲似喺迪士尼啊🤣🤣!

Black sesame creme brulee —
Red bean, salted caramel ice cream, sesame tuil
有別於平時食到果款既creme brulee, 有滿滿嘅紅豆粒再配上海鹽焦糖雪糕以及芝麻脆片,另外仲會有焦糖脆面嘅組合真係超特別🥰,口感相當之豐富😆!
餐廳位於鰂魚涌太古坊商廈區,客人大多數都係Businessman傾生意🥸,侍應質素都好高、好熟練😎,有咩要求都盡量滿足你👍🏻原先被安排到燈光較暗嘅區域,同侍應反映後之後佢話暫時滿晒,但過左陣佢話燈光較猛嘅區域有位👍🏻 記住我嘅需求好貼心🥰見到午市menu,眼花繚亂,選擇太多啦🤩 諗左一陣都係想試最基本嘅Suhsi set🍣🤤前菜係枝豆、麵鼓湯、沙律,一上壽司set嘅時候嚇親😱,咁大個都未見過咁精緻、魚尾識翹起、魚肉油光粼粼嘅壽司🤤🤪 擺落口後咬開好有魚味,好好食啊😋 右二呢款最驚艷😍 三文魚愛好者嘅我覺得仲好食過三文魚🥰🤤食晒d野,侍應見到會主動收碟,送生果出黎😋今餐真係大滿足,希望之後仲有機會過黎食呢間餐廳

Sushi  Lunch Set

食晒d野,侍應見到會主動收碟,送生果出黎😋

今餐真係大滿足,希望之後仲有機會過黎食呢間餐廳
Sushi  Lunch Set
情人節前夕又就到新年,同老公去食餐好,我哋去咗鰂魚涌既honjokko,呢度其實我哋book mark咗好耐,一個地方有幾間餐廳,裝修得好優雅🇯🇵 Honjokko食日本野,而加逢星期一同二都有tasting set ,有前菜,刺身,壽司,主食同甜品,一次過滿足晒我嘅願望!🥣 前菜-枝豆/麵豉湯/麻醬菠菜/炸豆腐麻醬菠菜擺碟好得意,要自己撈起嚟食!🍣刺身-帶子/三文魚/油金魚/真鯛🍙壽司-辣免治拖羅卷/炙燒三文魚/油金魚/拖羅侍應好好,會教我地由味淡既食起,真鯛好鮮味,大推辣免治拖羅卷🥩主食-A4 striploin / tenderloin A4 striploin入口即融,好食到不得了,牛柳肉質細嫩,一咬有好多肉汁唧出黎,另外仲配左紫菜薯條同埋沙律🍨甜品-作為晚餐嘅終結,絕對冇令你失望,係芝麻焦糖布甸,上面加咗海鹽焦糖雪糕,甜度剛好,正🥂飲品-mas amiel 30 years old maury/ kunrani我哋試咗一杯甜酒,另外一個Cocktail,cocktail 士多啤梨,有脆脆係面,一齊飲好特別

🇯🇵 Honjokko食日本野,而加逢星期一同二都有tasting set ,有前菜,刺身壽司,主食同甜品,一次過滿足晒我嘅願望!

🥣 前菜-枝豆/麵豉湯/麻醬菠菜/炸豆腐
麻醬菠菜擺碟好得意,要自己撈起嚟食!

🍣刺身-帶子/三文魚/油金魚/真鯛
🍙壽司-辣免治拖羅卷/炙燒三文魚/油金魚/拖羅

🥩主食-A4 striploin / tenderloin

2024-02-05
情人節
2024-02-06 129 瀏覽
Pirata Group 旗下餐廳Honjokko 位於鰂魚涌太古坊, 放工散步過來只需15分鐘,沒有不來的理由, 而且這裡環境非常舒適,自成一角,餐廳走高格調路線, 環境氣氛非常浪漫,而且職員態度恩勤細心, 每度菜式都有詳細介紹💞.Every Monday & Tuesday night testing menu $498 位 + 10% service charge. Starters 🔺枝豆 - 海鹽枝豆, 餐前小食.Soup 🔺 味噌湯 - 湯內有紫菜、豆腐.🔺菠菜 - 拌上胡麻醬,白芝麻,味道清爽💞.🔺豆腐 - 炸豆腐拌上蘿蔔茸薑湯,豆腐吸入湯汁後味道香濃💞.SUSHI & Sashimi 🔺刺身 - 真鯛、三文魚、鰤魚、帆立貝等刺身,賣相極為吸晴💞🔺壽司- 油甘魚 、 三文魚、吞拿魚、辣味鮪魚脆捲,微辣,越吃越想吃💞.STEAKS🔺Wagyu striploin M1 200g - 和牛西冷,5成熟處理非法到位,柔軟細嫩,入口軟腍💞🔺Beef Tenderloin 200g - 牛柳 - 油花細緻而分佈均勻,滑而不膩,口感豐富,牛味濃郁💞.DESSERT🔺 黑芝麻焦糖布丁
. Starters 🔺枝豆 - 海鹽枝豆, 餐前小食
Soup
🔺 味噌湯 - 湯內有紫菜、豆腐
🔺菠菜 - 拌上胡麻醬,白芝麻,味道清爽💞
🔺豆腐 - 炸豆腐拌上蘿蔔茸薑湯,豆腐吸入湯汁後味道香濃💞
SUSHI & Sashimi
STEAKS
DESSERT
🔺 黑芝麻焦糖布丁 — 紅豆、鹹焦糖冰淇淋、芝麻醬,甜品非常豐富,鹹焦糖冰淇淋非常特別💞

Cocktails
🍹Kunrani
🍹Myojin martini
2024-02-05
插水一試!喺我潛水咁多間食肆之後,今次終於游到HONJOKKO呢家熱爆嘅日式fusion鋪頭來試下佢哋嘅Tasting menus - Fukurokuju。首先,一碟清新嘅Edamame伴隨嘅小清新悠悠Yuzu味,海鹽同AO nori嘅點綴真係唔錯,正!嗰兩杯Mocktail,飲落去幼滑得黎又夠曬Creative,好正!一啖Ankimo,鮟鱇魚肝呢件藝術品居然咁滑咁嫩,細膩得嚟又帶點柚子嘅香氣。黎到唔係太潮嘅Salmon Puff,其實都出奇地鮮美多汁,酸酸甜甜嘅爽口感完全喚醒咗我嘅味蕾!再講講啲Sashimi,每一片都係又肥嘟嘟又新鮮,切得嘗得出手勢,質感一流。卷物嚟咗,Otoro嘅煙燻香由鼻息中飄過,生猛得滯。最後,Robata pork belly真係令人驚喜,外層微酸嘅yuzu daikon配上溫和嘅蜜汁Ponzu,簡直係對舌尖嘅至臻寵愛。香滑嘅Sea bass saikyoyaki嘅魚皮燒得啱啱好,整道菜都係咁飄香,當然仲有Mizuna salad嘅清新令整體回味無窮!每一口都彷彿躍動住各種味道,嗱,呢間HONJOKKO實乎名副其實為我呢個吃貨送上咗一次難忘嘅味覺之旅!
📍鰂魚涌 𝚀𝚞𝚊𝚛𝚛𝚢 𝙱𝚊𝚢❝抵食又滿足的Sushi & Steak Night🤤🍣🐮🎌精緻摩登日本菜 · 環境格調滿分🌙❞Pirata Group旗下走精緻摩登風格的日本菜Honjokko🎌環境高級優雅有格調🌙宜家新出Sushi & Steak Night Menu好抵食‼️一次過滿足晒兩個願望😍仲有和牛扒添!🐮只限星期一、二晚~🤟🏻😋超推介大家一試~🍣🥩𝐖𝐚𝐬𝐡𝐨𝐤𝐮 𝐌𝐞𝐧𝐮 $498 pp. (4.5/5)(𝘈𝘷𝘢𝘪𝘭𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘌𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘔𝘰𝘯 & 𝘛𝘶𝘦 𝘯𝘪𝘨𝘩𝘵)-𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿𝘀-前菜有4款~枝豆, 麵豉湯, 炸豆腐, 麻醬菠菜✨菠菜既白芝麻醬好濃郁 我同朋友都好中意!-𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶-刺身&壽司拼盤🍣好大盤壯觀! 刺身有4款~𝗺𝗮𝗱𝗮𝗶真鯛, 𝘀𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻三文魚, 𝗵𝗮𝗺𝗮𝗰𝗵𝗶油甘魚, 𝗵𝗼𝘁𝗮𝘁𝗲帆立貝✨款款都厚身新鮮!🐟壽司都有4款~炙燒三文魚, 黑松露油甘魚, 香蔥赤身吞拿魚 各有特色!😋最特別係香辣吞拿魚蓉脆米卷 惹味得黎中間有牛油果🥑青瓜🥒同紫蘇葉🌿😍-𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸𝘀-牛扒每人選一款🤤選了𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝘀𝘁𝗿𝗶𝗽𝗹𝗼𝗶𝗻 𝗠𝟭 同𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗔𝟰 𝗿𝗶𝗯𝗲𝘆𝗲
📍鰂魚涌 𝚀𝚞𝚊𝚛𝚛𝚢 𝙱𝚊𝚢
❝抵食又滿足的Sushi & Steak Night🤤🍣🐮
🎌精緻摩登日本菜 · 環境格調滿分🌙❞

-𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿𝘀-

-𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶-

-𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸𝘀-
牛扒每人選一款🤤選了𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝘀𝘁𝗿𝗶𝗽𝗹𝗼𝗶𝗻 𝗠𝟭 同𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗔𝟰 𝗿𝗶𝗯𝗲𝘆𝗲 (+$𝟮𝟰𝟴)🥩兩款都係和牛🐮Ribeye油脂感重 入口軟腍腍~Striploin就肉感重 肉味更香濃😋配蒜香燒汁好正!😎

On the side仲有一人一碗紫菜薯條同清新既椰菜沙律 兩款都食唔停口 好高質😚✨

Black sesame  cream  brulee
Black sesame  creme  brulee

-𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁-
最後甜品夠特別好喜歡😍𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝘀𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗺𝗲 𝗯𝗿𝘂𝗹𝗲𝗲🖤焦糖脆面 配上海鹽焦糖雪糕🍨紅豆粒🫘同芝麻脆片 味道同口感都好豐富!❤️😋

🍸題外話 呢度既cocktails都挺特別的🤤🤟🏻而且酒類款式好多 岩晒酒鬼🍶🍷

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Honjokko
鰂魚涌英皇道979號太古坊濠豐大廈2樓The Sixteenth
Black sesame  cream  brulee
Black sesame  creme  brulee
  • 刺身
餐廳走高級精緻,環境很美,優雅感很高,姐姐非常喜歡這店。來這杯特調是店員細心介紹給我們,好好味口感清新開胃好選擇,混合飲品,帶有特色,回味無窮。Edamame日式前菜,毛豆口感爽脆,海鹽柚子和青海苔調味,是下酒佳品。Wagyu Tataki和牛片的味道充滿了香氣,薄薄的和牛片,煎出肉汁。Sashimi。Sushi Platter打卡感煙燻壽司拼盤,滋味滿足,令人有日式感覺。Mizuna Salad是清新度大的一個料理喔,脆口帶子有不同味道,柚子和味醂油醋汁,清爽。Chilean Sea Bass魚香感很高,味道獨特,燒得很香口。 Robata Pork Belly肉汁高,烤得香脆美味。串燒感覺的料理泡芙一口吃下,滋味感高。Black Sesame Creme Brûlée精品式西餐,甜品是主角,層層有不同感覺,最底是芝麻雪糕,中層是焦糖脆片,層次感豐富快樂又有氣氛之一天,令人回味,棒
餐廳走高級精緻,環境很美,優雅感很高,姐姐非常喜歡這店。

來這杯特調是店員細心介紹給我們,好好味

口感清新開胃好選擇,混合飲品,帶有特色,回味無窮。

Edamame
日式前菜,毛豆口感爽脆,海鹽柚子和青海苔調味,是下酒佳品。

Wagyu Tataki
和牛片的味道充滿了香氣,薄薄的和牛片,煎出肉汁。

Sashimi

Sushi Platter
打卡感煙燻壽司拼盤,滋味滿足,令人有日式感覺。

Mizuna Salad

Chilean Sea Bass
魚香感很高,味道獨特,燒得很香口。

Robata Pork Belly
肉汁高,烤得香脆美味。串燒感覺的料理

泡芙
一口吃下,滋味感高。

Black Sesame Creme Brûlée

快樂又有氣氛之一天,令人回味,棒

2024-01-06 242 瀏覽
新一年想食好西😌,所以揀左一間精緻日本料理餐廳食🤓環境好靚,係一個好適合約會的餐廳☺️1️⃣鮟鱇魚肝來自日本的鮟鱇魚肝相比起鵝肝,魚肝少左油膩的感覺,但口感相似。配埋柚子啫喱,十分清新開胃!2️⃣和牛他他和牛色澤粉嫩,灸燒過後鮮味突出,加埋爆谷粒粒及秋葵一齊食,口感更豐富🤤3️⃣黑松露鯛魚職員會在你面前刨黑松露碎落去,之後再將鵪鶉蛋黃,醬料同鯛魚攪拌,肉質好爽,所以食落口感豐富! 4️⃣時令刺身拼盤刺身拼盤有海膽,拖羅同帶子,每款鮮味十足而且有入口即溶嘅感覺😋5️⃣火炙壽司盛三文魚|油甘魚|拖羅壽司盛分別有三款,我的最愛係炙燒拖羅,上枱後職員會用火槍即場燒俾你睇😆,每款壽司上都有不同醬汁及配料,我覺得每個配搭都別出心裁😋 6️⃣ 煙燻拖羅卷上枱後職員會俾你相機食先🤣開蓋後有香濃煙燻味,而拖羅海膽魚子壽司吸收曬啲木燻味,又係好鮮甜😋非常#igable7️⃣燒鱸魚魚肉嫩滑鮮甜,油香味重,魚皮燒到焦脆👍🏻8️⃣烤慢煮豬腩肉以個烤豬腩肉肉質勁冧,因為經過20小時慢煮,肉質十分鬆軟,入口即溶。再配上蜜糖同柚子醬,好好味🤤9️⃣黑芝麻法式焦糖布甸絕對有驚喜🥰最頂有塊芝麻脆餅,上面配有紅豆、海鹽雪糕而下面係黑芝麻布甸,多重口感😋🔟日式柚

1️⃣鮟鱇魚肝

2️⃣和牛他他

3️⃣黑松露鯛魚

4️⃣時令刺身拼盤

5️⃣火炙壽司
三文魚|油甘魚|拖羅

6️⃣ 煙燻拖羅卷

7️⃣燒鱸魚
魚肉嫩滑鮮甜,油香味重,魚皮燒到焦脆👍🏻

8️⃣烤慢煮豬腩肉

9️⃣黑芝麻法式焦糖布甸

🔟日式柚子泡芙
建議大家食左以款甜品先,因爲泡芙冇咁甜,比較清新。