2023-04-16 71 瀏覽
商場樓底好矮, 不過入到餐廳感覺都幾舒服,幾有空間感,大玻璃睇倒街景,木製傢俬為主,我地三人坐近牆嘅四人檯,矮檯,舒適預早book 咗檯,唔使等。QR code 點餐Pizza 8件,好邪惡,好cheese , 邊夠脆👍,唔加側邊個糖漿都好夠味。雞翼係全翼,有芝麻喺面所以香。沙律都幾新鮮Mocha 細杯咗啲花茶係壺上可以refill 😌
預早book 咗檯,唔使等。
QR code 點餐
Pizza
雞翼
係全翼,有芝麻喺面所以香。
沙律都幾新鮮
Mocha 細杯咗啲
花茶係壺上可以refill 😌

2023-04-07
2023-04-15 1288 瀏覽
記得第一次食完HOW 已留下深刻印象❗️宜家荃灣都有分店👏🏻質素keep 到‼️餐廳裝修雅致,由日本引入各種傢俱、生活用具等展示品,極具藝術氣息✨吉列芝心豬扒•日式咖喱飯 $158 豬扒切開後芝士慢慢流出🤤吉列外皮香脆,而且皮肉不會分離👍🏻豬扒肉質嫩滑,芝士濃郁充滿鹹香,芝味無窮❗️最正係豬扒唔會太油膩,微辣咖喱剛好中和芝士豬扒飽滯感,唔錯‼️慢煮美國封門柳•脆薯角•烤雜菜 $238慢煮封門柳顏色粉嫩有光澤,十分誘人✨先試原味封門柳,肉質軟嫩、肉味濃,而且迅速在口腔內擴散❗️再試伴醬汁同吃,肉味較濃,醬汁不易搶去其味道配菜有不少薯角、烤雜菜,份量大,2人share 剛好原味蒙餅 $48口感像鬆餅中間有夾心mochi 🍡原味鬆餅牛油味香濃,mochi煙韌,整體口感豐富Peach fruit tea (Pot) $68茶味清幽,蜜桃果香怡人,味道天然✨Passion bloom $58熱情果微酸,攪拌糖漿、梳打水,冰涼解渴🧊Genmai Tea Latte $48拉花可愛🤗呷一口軟綿綿奶泡,奶味香濃✨Bouncing Bee $58(Honey/ Lemon Juice/ Ice Jelly/Col

吉列芝心豬扒•日式咖喱飯 $158

豬扒切開後芝士慢慢流出🤤吉列外皮香脆,而且皮肉不會分離👍🏻
豬扒肉質嫩滑,芝士濃郁充滿鹹香,芝味無窮❗️

慢煮美國封門柳•脆薯角•烤雜菜 $238

慢煮封門柳顏色粉嫩有光澤,十分誘人✨

先試原味封門柳,肉質軟嫩、肉味濃,而且迅速在口腔內擴散❗️

再試伴醬汁同吃,肉味較濃,醬汁不易搶去其味道

配菜有不少薯角、烤雜菜,份量大,2人share 剛好

原味蒙餅 $48

Peach fruit tea (Pot) $68

茶味清幽,蜜桃果香怡人,味道天然✨

Passion bloom $58

熱情果微酸,攪拌糖漿、梳打水,冰涼解渴🧊

Genmai Tea Latte $48

拉花可愛🤗呷一口軟綿綿奶泡,奶味香濃

Bouncing Bee $58
(Honey/ Lemon Juice/ Ice Jelly/Cold Brew
Peach Oolong Tea/Soda)
2023-04-03
2023-04-13 101 瀏覽
[荃灣]HOW To Live Well.油揚脆豆腐沙律食剩指數:0/100沙律菜用左日式醬汁加左少少漬物酸酸地幾開胃豆腐炸得外脆內滑油揚部分切細3角有少少甜味點綴.自家製四元豚肉日式叉燒•班尼迪蛋酸種吐司食剩指數:0/100呢個Egg Ben賣相好吸引日式叉燒豚肉醃過非常入味肉質鬆化配上班尼迪蛋、蕃茄、生菜蛋汁同醬汁融為一體酸種包都係外脆內軟整體味道口感層次豐富.煎北海道帶子伏特加蕃茄奶油長通粉食剩指數:0/100雖然話係伏特加長通粉但係都唔會有酒精味蕃茄同奶油好香帶子有3粒幾彈牙.榛子撻食剩指數:1/100榛子味好足夠cream同入面既餡都好nutty個餅底都crispy不過單食會少少甜配杯espresso應該好爽.提拉米蘇 自家製卷蛋食剩指數:0/100卷蛋質感鬆軟Cream有咖啡香又唔會太甜.熱薑餅拿鐵咖啡食剩指數:0/100咖啡有得揀Fruity定Nutty仲可以揀Oat Milk薑餅味唔會太重但係又有淡淡既香味.Baby Cigar 特飲食剩指數:0/100呢杯造型超靚以Tiramisu Coffee配上鬆脆手指餅苦與甜味平衡得剛好飲得又睇得..地址:荃灣廣場L3樓343-
[荃灣]HOW To Live Well
自家製四元豚肉日式叉燒•班尼迪蛋酸種吐司
呢個Egg Ben賣相好吸引
日式叉燒豚肉醃過非常入味
肉質鬆化
配上班尼迪蛋、蕃茄、生菜
蛋汁同醬汁融為一體
苦與甜味平衡得剛好
飲得又睇得
地址:荃灣廣場L3樓343-345號舖
2023-04-08 111 瀏覽
第一次食荃灣嘅how 門外有一間好細嘅selected shop 今期賣嘅係玻璃製品 上次經過有賣布袋 應該係隔一排就會換今次獲安排嘅座位係對住大玻璃 望住荃新天地 雖然今日天氣麻麻地 不過對住個勁開揚嘅景 食得好開心 入座時職員有提過用餐時間只有90分鐘 不過時間過左 因為唔滿座 職員都無趕我地走 最後不經不覺就坐左3個鐘 我地兩個人 叫左一個期間限定嘅海膽帶子牛油果沙律 一個慢煮四元豚肉 一個雪糕三文治 兩杯latte 埋單$69x 食物好味 不過價錢係有啲偏貴 間唔中食一次都ok
  • 海膽帶子牛油果沙律
2023-03-28 1332 瀏覽
📍其實我好耐之前已經bookmark 左呢間咁型格嘅餐廳🍴近排先至發現佢哋原來係荃灣都開咗分店🥳勁開心呀❤️🪵欣賞佢地餐廳樓底夠高🌈空間感十足😍好適合三五知己黎chill下🍹🐠三文魚西京燒彩椒莎莎 $198🌈呢個🐠三文魚西京燒彩椒莎莎好特別😍你落order嘅時候可以好似食牛扒咁揀要幾成熟😍😅而我今次揀咗全熟🔥煎完嘅三文魚依然夠嫩滑👍配埋西京燒醬汁❤️味道超好味呀💯🐷自家製四元豚肉日式叉燒班尼迪蛋酸種吐司 $158🌈 呢度嘅餐牌真係好多選擇喔😍今次見到有我好喜歡嘅酸種麵包添🍞剩係個賣相都已經夠吸引📷喺麵包上邊仲放咗好多日式叉燒🔥配埋醬汁同埋一隻日本蛋王🥚側邊同擺滿新鮮嘅刪除添🥗整個口味唔錯🥳🍰巴斯克流心芝士蛋糕配雜莓汁及朱古力慕絲 $88🌈呢個我覺得係必食嘅甜品🍮賣相超靚❤️蛋糕味道蛋好鬆好香🔥我呢個芝士控就覺得芝士味可以再濃小小喇☺️朋友仔本身就唔係芝士控🧀佢都話超正💯一定要留肚食呀🥳🥳🧁黑芝麻卷蛋 $48🌈 黑芝麻口味嘅蛋卷真係無得輸🥳黑芝麻味道好香😍而且味道唔會好甜👍☕️熱摩卡咖啡 $48🌈 杯熱摩卡拉咗一隻好靚嘅海馬拉花🌼令呢杯本身已經好濃郁嘅咖啡錦上添花💯🍹Baby Cigar 特飲 $

🐠三文魚西京燒彩椒莎莎 $198

🐷自家製四元豚肉日式叉燒班尼迪蛋酸種吐司 $158

🍰巴斯克流心芝士蛋糕配雜莓汁及朱古力慕絲 $88

🧁黑芝麻卷蛋 $48

☕️熱摩卡咖啡 $48

🍹Baby Cigar 特飲 $78

🌈 一睇個menu就決定要order呢杯Baby Cigar特飲嚕😍佢唔單止賣相夠曬靚❤️裡面個double espresso味道好香🔥加啡上面仲有條甜甜地嘅餅乾🍪我好鍾意呀🥳
  • 三文魚西京燒彩椒莎莎
  • Baby  Cigar
2023-03-20 278 瀏覽
呢間餐廳之前新開已經bookmark左一段時間 今次就想係荃灣搵間未食過既西餐廳試下 見佢餐牌有好多選擇 有沙律 意粉 扒類 班尼迪蛋 Pizza 仲有好多小食甜品飲品 我地大約晏晝一點幾去到餐廳 餐廳都坐滿左七至八成 入到餐廳好大 環境好舒服 見好多人都叫Pizza 岩晒多人一齊食我地叫左個慢煮四元豚肉 薯蓉 肉桂蘋果醬 賣相好靚 份量幾大 塊豚肉比我想像中大塊 底下有好多薯蓉 仲有豆同菜做伴碟 仲有好多肉桂蘋果醬 塊豚肉煮得岩岩好 好淋好多肉汁 薯蓉打到好香好嫩滑 肉桂蘋果甜左少少 不過都幾好味仲叫左個自家製四元豚肉日式叉燒 班尼迪蛋酸種麵包(需時20分鐘以上) 呢個主菜睇個名已經覺得好吸引 好想試 要等20分鐘以上絕對係值得 佢個賣相好靚 好大份 上面既醬汁甜甜地 幾好味 應該係大阪燒醬 日式叉燒份量有好多 好淋身 酸種麵包咬落好脆 仲有好新鮮既沙律菜 呢個班尼迪蛋成個配搭好夾 好好味 有驚喜飲品叫左杯Old Rubbish特飲 係一杯橙汁 西柚汁 益力多既特飲 賣相好靚 飲落酸酸甜甜幾開胃 估唔到呢個配搭又會幾夾整體黎講 環境好大 好舒服 每張枱都好大 座位坐得好舒服 食物好高

整體黎講 環境好大 好舒服 每張枱都好大 座位坐得好舒服 食物好高質 餐牌多選擇 價錢合理 店員服務好好 好滿意 見到餐廳門口有好多甜品都好吸引 下次會黎試下 值得一試
慢煮四元豚肉  薯蓉  肉桂蘋果醬
自家製四元豚肉日式叉燒  班尼迪蛋酸種麵包
Old  Rubbish特飲
慢煮四元豚肉  薯蓉  肉桂蘋果醬
自家製四元豚肉日式叉燒  班尼迪蛋酸種麵包
Old  Rubbish特飲
2023-03-19 144 瀏覽
星期日想食返個悠閑嘅午餐嚟到呢間次次都比佢嘅木裝修吸引嘅餐廳呢度叫How to live well每個人對live well嘅定義都唔同我覺得同屋企人喺舒服嘅環境食好東西簡簡單單就已經係live well今次喺度食咗三樣好東西🤭1️⃣日式蟹棒芝士蛋卷🧀蛋卷表面鋪滿紫菜同木魚絲長度超過手掌,兩個人share食啱啱好入面包住芝士同大大條蟹棒雖然有芝士但唔會好漏值得一試2️⃣油揚脆豆腐沙律沙律菜新鮮,除咗油揚豆腐仲有豆皮入面仲有青瓜、蘿蔔漬物醬汁係酸酸地,我諗係柚子醋嚟非常開胃👍🏻3️⃣煎大蝦 .龍蝦鰹魚湯扁意粉龍蝦鰹魚湯用壺仔另上自己慢慢淋落意粉度,湯同意粉好match兩隻蝦好大隻,仲好細心已經將個蝦身剝咗殼蝦頭都有膏食,蝦肉彈牙爽口意粉唔會煮得太淋,有咬口配埋切咗絲嘅青黃Zucchini成個意粉好完整🍝總結💭💭三樣嘢食都唔錯,本身想叫埋咖啡但兩個人食完嘢已經好夠留返啲機會下次再幫襯啦用返張單,7日內再去可以有9折呢😉
星期日想食返個悠閑嘅午餐
簡簡單單就已經係live well
今次喺度食咗三樣好東西🤭

1️⃣日式蟹棒芝士蛋卷🧀
蛋卷表面鋪滿紫菜同木魚絲
長度超過手掌,兩個人share食啱啱好
入面包住芝士同大大條蟹棒
雖然有芝士但唔會好漏
值得一試

2️⃣油揚脆豆腐沙律
沙律菜新鮮,除咗油揚豆腐仲有豆皮
入面仲有青瓜、蘿蔔漬物
醬汁係酸酸地,我諗係柚子醋嚟
非常開胃👍🏻

3️⃣煎大蝦 .龍蝦鰹魚湯扁意粉
龍蝦鰹魚湯用壺仔另上
自己慢慢淋落意粉度,湯同意粉好match
兩隻蝦好大隻,仲好細心已經將個蝦身剝咗殼
蝦頭都有膏食,蝦肉彈牙爽口
意粉唔會煮得太淋,有咬口
配埋切咗絲嘅青黃Zucchini
成個意粉好完整🍝

總結💭💭
三樣嘢食都唔錯,本身想叫埋咖啡
但兩個人食完嘢已經好夠
留返啲機會下次再幫襯啦
用返張單,7日內再去可以有9折呢😉
2023-03-19
2023-03-18 141 瀏覽
之前朋友經過,見到餐牌嘅食物好吸引,話約下一次要去試食,今日終於有機會啦!以晚餐來講,食物選擇類型不算豐富,但係適合OL或者愛打拳嘅朋友,都好多選擇。電子餐牌下單,好方便本來喺電話度睇,以為食物嘅份量好少,點知嚟到都算好大碟。
2023-03-10
龍蝦意粉
羊架
焙茶蛋糕+ 意大利芝士餅
2023-03-12 171 瀏覽
好感動,第一次遇到間咁好既餐廳/侍應哥哥仔,好窩心🥹🙏🏻….我有d事唔開心喊左下,真係好快一下,帶住帽諗住無人見到,用佢餐廳d紙巾抹完,個哥哥仔居然好貼心咁擺底一叠紙巾比我…😯叫左杯橙啡,飲左兩啖覺得唔啱飲無飲。佢埋黎話不如cancel 左佢,唔收你錢你叫過杯?另外,最初坐底時我地有興趣一個甜品,問完但最後無叫。到我同朋友差唔多食完時,佢擺底左碟甜品,話送比我地食,話記得我地問過呢個甜品,叫我食完開心d! 個碟仲寫住”be happy”🥺我咁大個女都未遇過呢d事,好窩心好感動🥰大推呢間餐廳,真係幫客人how to live well🥰當然d野食都唔錯啦🙂👍🏻

當然d野食都唔錯啦🙂👍🏻
2023-03-12 108 瀏覽
📍How To Live Well (荃灣廣場) (荃灣)荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓343-345號舖餐廳格局唔錯,景觀開揚加上用左木色做裝飾,成個感覺都幾舒服☺️,座位都唔會太迫,岩灑三五知己黎傾計食野,而店員態度都有禮👏👏🔹明太子忌廉煙肉意粉🍝 $178明太子意粉醬濃夠多汁同份量都幾大碟,煙肉都幾多下,但又唔會越食越鹹👍🏻🔹脆炸深海魚柳牛角包🥐香芒牛油果醬🥑$158魚柳炸到剛剛好又夠大件,牛油果醬配搭得剛剛好,食完配埋個沙律🥗飽灑👍🏻🔹慢煮厚切日本四元豚肉🍳豚肉上碟熱辣辣,外脆內嫩🤤🤤配埋薯蓉係底,食完都唔會有好濟既感覺
📍How To Live Well (荃灣廣場) (荃灣)
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓343-345號舖

🔹明太子忌廉煙肉意粉🍝 $178

🔹脆炸深海魚柳牛角包🥐香芒牛油果醬🥑$158

🔹慢煮厚切日本四元豚肉🍳
原木色調與綠植融合的設計打造令人放鬆心情的環境🪴店內座位疏落🍵具設計感裝修主推西日Fusion菜 小食 甜品 咖啡☀️紐西蘭羊架 • 椰菜花蓉 • 燴洋薏米 $198七成熟羊架外酥內嫩配獨製醬汁可以解膩🫧☀️日式照燒烤雞扒竹炭漢堡 $158賣相吸引😋份量十足 較多人會推介窗口位🌞午時在陽光下超治癒入夜則選擇坐綠色梳化區🍀休閒地與友人享受寧靜一刻環境: 💗💗💗💗美味度:💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗
原木色調與綠植融合的設計

環境: 💗💗💗💗
美味度:💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗

1K
讚1 佈置幾闊落 好多木頭既嘢 果張長木檯好搶眼2 咖啡的確係幾好 咖啡豆唔會淡而無味 沖泡都幾好彈1 價錢的確係偏貴 係咁影一個意粉加咖啡都接近二百 3 意粉醬汁偏淡 質感好腍 唔好味

1 佈置幾闊落 好多木頭既嘢 果張長木檯好搶眼
2 咖啡的確係幾好 咖啡豆唔會淡而無味 沖泡都幾好

1 價錢的確係偏貴 係咁影一個意粉加咖啡都接近二百
3 意粉醬汁偏淡 質感好腍 唔好味
2023-02-27 121 瀏覽
How…曾經在巧明街當時拍拖兩䄂清風周圍搵嘢睇周圍搵嘢食無七年都五年前…時光荏苒如今寫意嘅時光要刻意安排竟然喺天橋入口路過見到熟悉嘅名字假日午後探頭一望無咩人剛剛喺天台公園倍👧🏻玩到雙眼放空梗係問返佢「倍媽媽飲咖啡得唔得?」爽快回應「得!」突如其來嘅chill time更加倍感幸福大窗、綠葉…有質感嘅傢俬、食具依然不變唔知道佢哋仲有無做interior design呢同👧🏻坐上闊落的地台位店員年輕有禮雖然只係坐咗陣但呷著內外兼備嘅dirty足夠recharge 了
How…曾經在巧明街
當時拍拖兩䄂清風
周圍搵嘢睇
周圍搵嘢食
無七年都五年前…
時光荏苒
如今寫意嘅時光要刻意安排
竟然喺天橋入口路過見到熟悉嘅名字
假日午後探頭一望無咩人
剛剛喺天台公園倍👧🏻玩到雙眼放空
梗係問返佢「倍媽媽飲咖啡得唔得?」
爽快回應「得!」
突如其來嘅chill time
更加倍感幸福

大窗、綠葉…
有質感嘅傢俬、食具依然不變
唔知道佢哋仲有無做interior design呢
同👧🏻坐上闊落的地台位
店員年輕有禮
雖然只係坐咗陣
但呷著內外兼備嘅dirty
足夠recharge 了

今次同兩個friend去荃灣食西餐,我都係第一次食呢間餐廳🍴都裝修得幾靚♥️$28 忌廉蘑菇湯配舊麵包蘑菇冇blend得太碎,有口感✨但唔creamy,冇忌廉味,淡口,諗緊忌廉係咪淨係白色嗰少少😂另外落咗好多香草😵‍💫個人麻麻地$98 日式櫻花蝦芝士玉子燒呢個玉子燒係成餐飯最好食嘅一樣嘢🫢芝士流心🤤同埋足料😝$178明太子忌廉汁煙肉意粉Hmmmm 不過不失落咗好多煙肉,但係味道一般,唔覺得值$178不過份量係OK嘅,都幾大碟🍽$158 自家製芝心和牛丸日式咖喱牛肉飯最後係呢個牛肉飯,見到個名嘅時候覺得好吸引,點知真係食嘅時候,牛丸係見到有芝士流心嘅,但真係冇乜芝士味,同埋粒肉丸好散,都有啲失望😞$48 Ice Mocha細細杯可以揀咖啡豆 Nutty / Fruity 我係揀咗Fruity嘅飲到佢個咖啡豆個香味嘅,但係唔知點解有種苦澀味,唔係咖啡嗰種,我都唔識形容 本身想叫甜品,不過我地20:15左右入座,20:48就有職員同我哋講: 我哋依家last order咗啦,你地要加嘢食好嗌埋我哋都估唔到餐廳22:00閂門,會咁早last order,佢地話係20:50 last order見

$28 忌廉蘑菇湯
配舊麵包
蘑菇冇blend得太碎,有口感✨
另外落咗好多香草😵‍💫個人麻麻地
忌廉蘑菇湯

$98 日式櫻花蝦芝士玉子燒
呢個玉子燒係成餐飯最好食嘅一樣嘢🫢
芝士流心🤤同埋足料😝

$178明太子忌廉汁煙肉意粉
Hmmmm 不過不失
落咗好多煙肉,但係味道一般,唔覺得值$178
不過份量係OK嘅,都幾大碟🍽
明太子忌廉汁煙肉意粉

$158 自家製芝心和牛丸日式咖喱牛肉飯
自家製芝心和牛丸日式咖喱牛肉飯

$48 Ice Mocha
細細杯
可以揀咖啡豆 Nutty / Fruity
我係揀咗Fruity嘅
Ice   Mocha

見佢哋好似好趕時間收工咁,就費事阻住人啦😂

我覺得食物質素係正常嘅,但係呢個價位可以有更好選擇,同埋太早截單😅如果想過嚟食嘅話真係要早啲到,21:15已經叫我哋埋單
應該唔會再有下一次了haha
2023-02-25
2023-02-20 104 瀏覽
荃灣Cafe選擇都多今次去咗呢間how department係連鎖嘅尖沙咀嗰間就未去過 呢間都幾舒服落地玻璃 雖然望住嘅都喺荃灣樓 不過採光都算幾舒服 空間足夠食物都可以
荃灣Cafe選擇都多
今次去咗呢間how department係連鎖嘅