好震驚嗌左無花果沙律, 點知入面有張廚房紙巾….雙拼pizza,火箭菜中有蛞蝓。雖然兩道菜都重新煮過,但係搞到餐飯要好小心咁食。廚房真係要小心處理…..希望下次唔好再發生。整體服務態度係好嘅,咖啡都好飲。
好震驚
嗌左無花果沙律, 點知入面有張廚房紙巾….
雙拼pizza,火箭菜中有蛞蝓。

雖然兩道菜都重新煮過,但係搞到餐飯要好小心咁食。

廚房真係要小心處理…..希望下次唔好再發生。
整體服務態度係好嘅,咖啡都好飲。

2024-06-30 1353 瀏覽
禮拜日中午用膳。全場大把位,員工係要帶我地坐廚房外面位置。呢個價錢,成餐飯聽住佢哋出餐喺度”All Day 雞” “All Day 嘔(牛)”,我差啲想叫佢:「喂,嚟多個通粉。杯凍啡走甜少冰吖呀哥!」叫咗$298一份牛,$178pizza,$178 Prawn Linguine,員工亦以港式茶記服務態度放低你個order。仲有好多位,又冇人等,你又未完,佢哋嚟收野,仲要整跌你隻有汁嘅叉落去你個身度。曾經喺度嘆過唔錯嘅咖啡,但質素跌得咁緊要,仲要銅鑼灣競爭更大,我諗呢間野都好快唔做。

2024-06-29 1226 瀏覽
行希慎成日經過依間充滿文青氣息嘅西餐廳🥴 今次終於的起心肝,同🐧🐧 朋友仔去試下佢🤭 餐廳主要以暖和嘅木系色調作裝修,加上柔和舒適嘅燈光,和家庭風格嘅設計,給人感覺好放鬆🤭🫶 首先㨂咗🐧🐧 朋友仔最愛嘅明太子忌廉汁煙肉意粉👍 軟硬適中嘅意粉上,掛滿濃稠馥香嘅忌廉汁,點點明太子令意粉鹹香帶辣,惹味非常😋 另選了一個極豐富嘅雜錦小食拼盤😍 內有炸薯角、南蠻漬糖醋炸雞、芝麻雞翼、豬肉香腸以及炸芝士圈🤤 全部新鮮製起好香噴噴😋 🐧 最喜歡芝麻雞翼,咬落外酥內嫩,芝麻嘅香令雞翼更添惹味🥴 選了雲呢拿雪糕、窩夫、一口心太軟作甜品🤤 窩夫口感實身有嚼感,添上煉奶味道更佳👍 一口心太軟好特別😍 朱古力波嘅造型,食落外層軟糯綿密,內餡流心朱古力甜美無比,好值得一試❣️ 飲品選了Bouncing Bee 特飲,同埋蘋果薑果粒茶❤️ Bouncing Bee 由蜂蜜、檸檬汁、凍啫喱、桃味烏龍茶加上梳打水調製而成,飲落清新又爽口,解膩一流😘 蘋果茶原壺送上,打開茶蓋可見用料十足,清香嘅薑味滿溢✅ 飲落好順口😍 暖胃一流🥴
明太子忌廉汁煙肉意粉

雲呢拿雪糕、窩夫、一口心太軟
Bouncing Bee
蘋果薑果粒茶
2024-03-22 1470 瀏覽
今日來到這間餐廳,地方闊落,有不同形的式座位,供不同類型客人選擇,環境舒適,空間感足。鍾意食明太子嘅我一定必點這個明太子忌廉汁煙肉意粉。明太子調味比較豐富忌廉口感濃郁。忌廉汁非常濃郁,夠鹹香而不漏,意粉夠煙韌,軟硬適中,亦帶點西式和日式的混合味道,輕鬆做到掛汁入味的效果,大蝦香口,蝦肉爽脆結實,整體調味恰到好處。碟意粉夠大碟,明太子和忌廉的份量都相當多,令到口感更加豐富,食到最後很飽。滿口明太子忌廉,配料有煙肉、蟹籽、洋蔥、木魚,紫菜等,熱辣辣的口感不錯。整體都好好食,值得一試。這裡的甜酒雪糕杯超好味,另外一個芒果雪糕凍湯反而比較酸,但份量夠多,只需$88,性價比高,值得一試。
鍾意食明太子嘅我一定必點這個明太子忌廉汁煙肉意粉。

其實都已經食過數次,次次都冇乜失望,今日四點幾第一餐飯,當食埋夜晚,唔想搵就此間,因為好鐘意佢杯 ice mocha, 真係唔錯⋯⋯叫左個seafood pizza, 日式芥辣炸雞,海葡萄沙律🥗2 杯ice mocha ⋯⋯seafood pizza 有啲冇味少淡,食落口味少麻麻哋。日式炸雞反宜ok woo, 炸得易入口,不油,點芥辣好好食,沙律亦唔錯… 好耐冇食海葡萄吖⋯⋯飽唒⋯⋯如果有時Cwb 行得攰入去淨飲杯咖啡食個小食都好選擇,望住個urban park 睇人玩滑板幾得意,$500 幾埋單.

• 日式芥辣炸雞
2024-02-06 1003 瀏覽
ℍ𝕠𝕨 𝕥𝕠 𝕃𝕚v𝕖 𝕎𝕖𝕝𝕝之前已想去尖沙咀店飲咖啡,不過記得好像那次剛巧店舖有活動,所以沒機會。今次試了銅鑼灣店的latte,拉花很美,咖啡夠濃,奶的比例也好。不過覺得店員的態度一般。
ℍ𝕠𝕨 𝕥𝕠 𝕃𝕚v𝕖 𝕎𝕖𝕝𝕝

How To Live Well (銅鑼灣) @how_dept 📍:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場4樓414-417號舖🚗:銅鑼灣地鐵F2出口 步行3分鐘📞:+852 2186-7809💲:~HKD330/head for dinnerFood quality✔️:Four Cheese Pizza、日本甜泡菜炸雞配日式芥末醬、醬油魷魚軟骨沙律、海鹽焦糖雪糕三文治👌🏼:Cold Brew、日式焙茶麻糬、海鹽焦糖朱古力、日式櫻花蝦芝士玉子燒、松子仁·南瓜·素芝士意大利飯、明太子忌廉汁煙肉意粉、日式脆炸芝麻雞翼❌:Cafe Hawaii - Dry Ginger Ale、Peach Fruit Tea、巴斯克流心芝士蛋糕配雜莓汁及朱古力慕絲總結:😋暫時有三間分店 選址都係喺商場入面 係我覺得喺商場cafe 最好食嘅其中之一 食咗兩次 銅鑼灣同尖沙咀都係環境好大 又靚 食物質素有啲參次同埋偏貴 大家可以揀嚟食😋four cheese🍕 超濃芝士味有拉絲效果 但最驚喜反而係甜泡菜炸雞同醬油魷魚軟骨沙律 前者唔油膩配埋酸酸嘅泡菜出奇地好食 醬油魷魚🦑又係新穎搭配 易入口好開胃嘅前菜😋海鹽焦糖雪糕
📍:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場4樓414-417號舖
🚗:銅鑼灣地鐵F2出口 步行3分鐘
📞:+852 2186-7809
💲:~HKD330/head for dinner

Food quality

總結:

😋海鹽焦糖雪糕三文治🥪又係一道驚艷嘅甜品 夾埋一齊特別得嚟又好食

😋環境大走文青北歐風 仲有傢私其他設計睇下 坐得舒服 啱哂入商場想同朋友chill下但又想食返啲有質素嘅嘢

🤔放喺👌🏼都係唔錯但佢太貴 睇返價錢就覺得有點普通 例如櫻花蝦芝士玉子燒、南瓜意大利飯同日式脆炸芝麻雞翼

🤔明太子忌廉汁煙肉意粉🍝係當中最好食 但佢成$178, which $100都有嘅質素就顯得有點唔抵 我會expect佢落多啲料或者有其他搭配 但冇比較平實

🤔銅鑼灣分店有得喊grandma scone甜品🍮作尾聲 試咗$38嘅曲奇🍪日式焙茶麻糬同海鹽焦糖朱古力 兩款都唔錯正常水準

🤔cold brew又係正常 $68我會expect佢畀嗰好啲嘅杯我打卡
😨比較唔建議係Dry Ginger Ale同Fruit Tea 前者太平實後者冇茶味 簡單即係淡而無味🙆🏼‍♀️

😨係我食過最難食嘅巴斯克 尤其喺係三文治咁好食嘅對比下 冇咩事唔推薦大家虐待自己嗰胃

😨佢兩間分店位置都幾難揾 尤其係尖沙咀嗰間 如果約咗人建議早啲啲揾 同埋都好full 預約先為妙
  • 海鹽焦糖雪糕三文治
  • 日本甜泡菜炸雞配日式芥末醬
  • 醬油魷魚軟骨沙律
  • Four Cheese Pizza
2023-12-01 850 瀏覽
銅鑼灣隨便行下 搵晚飯嘅好去處 去到希慎 見到呢間睇落幾好食就行入去😙慢煮美國封門柳 $238配脆薯角 同烤雜菜幫你切好晒 好方便 而且牛味濃 點汁或者唔點汁都好食 😋 但略嫌啲薯角唔夠脆 蕃茄同瓜都烤得好juicy ! 煎帶子 蕃茄奶油長通粉 $178份量都大份 帶子有3粒 好滑同juicy 好食! 長通粉有少少咬口 同掛汁👍🏻加埋啲碎芝士 食哂都好飽肚😝總結係嘢食味道唔錯 環境都好靚好舒服 但係個人覺得價錢偏貴😖2個人計埋加一埋單都要$458
銅鑼灣隨便行下 搵晚飯嘅好去處
去到希慎 見到呢間睇落幾好食就行入去😙

慢煮美國封門柳 $238
配脆薯角 同烤雜菜
幫你切好晒 好方便 而且牛味濃 點汁或者唔點汁都好食 😋
但略嫌啲薯角唔夠脆 蕃茄同瓜都烤得好juicy !

煎帶子 蕃茄奶油長通粉 $178
份量都大份 帶子有3粒 好滑同juicy 好食!
長通粉有少少咬口 同掛汁👍🏻
加埋啲碎芝士 食哂都好飽肚😝

2個人計埋加一埋單都要$458
2023-11-27 598 瀏覽
收工後相約好姐妹到位於希慎廣場的How to Live Well分店相聚。餐廳木系設計,座位闊落。十分舒適,想不到平日人流也頗多,幸好有預先預約梳化位置,非常適合打卡,也可以舒服地和好姐妹聊天談心。菠菜雜菌青醬扁意粉自家制的青醬香葉味濃郁,醬汁較為濃厚,是我所喜愛的質地。意粉軟硬適中,禮扁意粉能掛上更多的醬汁,配上菠菜和雜菌,中和油膩感,吃起來更帶有一絲清爽。Pepperoni ♥️非常喜愛辣肉腸Pizza的我,毫不猶豫地點了pepperoni。手工批底皮薄柔軟但富有彈性,皮邊焦脆白口,辣肉腸份量十足,鋪滿整個Pizza,加上滿滿香味濃郁的芝士,非常滿足。最愛拉絲效果,簡直系視覺和味覺上的享受。白桃烏龍茶蛋糕卷非常有驚喜的一道甜品,烏龍茶味濃郁,白桃香甜,兩者相輔相成,非但不會掩蓋對方的香氣,更是突出對方的優點。蛋糕體較為濕潤,雖然不像輕蛋糕般柔軟,但蛋糕香味較為濃郁,與忌廉很配合。雖然我是第一次到訪這家餐廳,價錢有一點點偏貴,但每道菜都令我感到驚喜,質素非常高,服務態度也很好。會再訪~

菠菜雜菌青醬扁意粉

Pepperoni ♥️

白桃烏龍茶蛋糕卷

2023-11-22
  • Pepperoni
  • 青醬雜菌扁意粉
ʜᴏᴡ ᴛᴏ ʟɪᴠᴇ ᴡᴇʟʟ以木系裝潢為主題🪵餐廳旁邊有另一個area系售賣各種家具,藝術與食物融合,同時令大家有一種忙裡偷閒嘅感覺。✿ 明太子忌廉煙肉意粉 $178餐廳招牌菜之一,有木魚同紫菜作裝飾,明太子顏色鮮明🧡同忌廉份量一樣系好多,明太子沾滿每條意粉🤩🍝味道偏濃不過整體黎講吾差。✿ sᴇᴀғᴏᴏᴅ ᴘɪᴢᴢᴀ $198朋友話好耐冇食ᴘɪᴢᴢᴀ,我又中意食海鮮,於是叫海鮮ᴘɪᴢᴢᴀ食🍕有三文魚、墨魚、蝦滑、蟹肉棒、蘑菇、洋蔥、鰹魚乾。蟹肉棒系最多🦀墨魚🦑好爽口,三文魚不嬲百搭,最緊要新鮮。ᴘɪᴢᴢᴀ餅底較薄所以易咬,連埋木魚絲同千島醬口感十分豐富😋✿ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $44常見又算入門版嘅咖啡,電子落單有得揀ғʀᴜɪᴛʏ或者ɴᴜᴛᴛʏ啲,我地就冇揀,不過我就覺得味道系偏酸。✿ ɢᴇɴᴍᴀɪ ᴛᴇᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $48ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ同ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ就多ᴄᴀғᴇ有,ɢᴇɴᴍᴀɪ ᴛᴇᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ就非常少見,玄米茶味香濃,吾知點解又似似哋抹茶🤣飲飲吓就發覺玄米茶味亦明顯💚✿ 白桃烏龍茶烏龍卷蛋 $48開頭食卷蛋部分覺得冇乜特別,食到忌廉部分就食到濃郁烏
1923 瀏覽

✿ 明太子忌廉煙肉意粉 $178

✿ sᴇᴀғᴏᴏᴅ ᴘɪᴢᴢᴀ $198

✿ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $44

✿ ɢᴇɴᴍᴀɪ ᴛᴇᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $48

✿ 白桃烏龍茶烏龍卷蛋 $48
開頭食卷蛋部分覺得冇乜特別,食到忌廉部分就食到濃郁烏龍茶味,茶味甘香清新🤎白桃清甜解膩🍑

✿ 自家製開心果卷蛋 $48
開心果不能錯過💚第1次食開心果卷蛋,見到裡面嘅邊邊系黑色仲心諗咩事🤔原來系開心果蓉😍太深色遠睇就以為系黑色🤭開心果蓉開心果味好濃,味道稍甜,最驚喜系有麻糬軟綿綿的🤍
2023-10-19
  • Seafood  Pizza
  • 明太子忌廉煙肉意粉
  • 白桃烏龍茶卷蛋
  • 自家製開心果卷蛋
朋友介紹左間Fusion西日,話一定要特單過來食呢到既蛋卷+享受番餐晚餐,提早訂坐來到餐廳,咁岩訂位關係冇系門口等位,客流都唔少,暗自竊喜🫢好采預訂+早到左場地分為咖啡bar、廚房、大堂3 part,較西式木調工業設計,木凳木枱、皮革梳化坐、sideboard、櫃檯,近廚部簡單灰黑牆身牆面,大堂加上多盞吊燈襯托,高樓底更顯空間感,微昏黃燈氣氛輕鬆,menu有舊歐式poster感覺,而且選擇多多,除左menu點餐,QR code內更含更多款item選項,qr code下單快捷方便,大部分已細心圖文並茂-明太子忌廉汁煙肉意粉滿滿明太子加上香濃忌廉汁伴意粉,擔擔都充滿明太子+ 忌廉汁味道,恰恰好,汁醬較傑身,令到每條意粉都興意卷起勁多明太子十分加分,煙肉粒令意粉更加香,煙肉碎都落唔少,特別在份量絕對兩位夠飽,唔會太過細碟,帶飽肚感-海鮮pizza(三文魚、墨魚、蝦滑、蟹肉棒、磨菇、洋蔥、鰹魚乾)Pizza餡料豐富,薄批但都做到微拉絲效果,近外圍既皮底更系偏鬆化,入口有聲個種脆感,pizza大眾化,而多餡料pizza通常都系冇輸,正-白桃烏龍茶蛋糕卷白桃系鮮果切粒入面,仲要系青甜味道,配合唔會

-明太子忌廉汁煙肉意粉

-白桃烏龍茶蛋糕卷

白桃系鮮果切粒入面,仲要系青甜味道,配合唔會過甜既烏龍茶蛋糕卷,出奇地百搭,原來擔心水果帶酸+烏龍茶過濃蓋過蛋糕味+cream過膩,難得一樣都冇中,真系要約過姊姊下次來high tea
-開心果自家製卷蛋

厚厚開心果醬+抹茶味道,中間仲有軟糯粒口感,煙煙軔軔既口感,出奇在一種蛋糕兩種口感,襯番杯咖啡真系perfect
-flat white+ genmaicha tea lattle

熱咖啡☕️呢到既咖啡師都會細心拉花,滿足客人打卡既喜好,同咖啡師好細心盡職,見到隔唔時都會主動親自將咖啡遞給客人,將自己作品送俾客人,非常親切
2023-10-18 432 瀏覽
希慎行完街望到佢既裝修都幾靚而menu都有幾樣野好吸引,決定試一試!豚肉日式叉燒溫泉蛋酸種吐司呢個真係幾好食,酸種吐司唔會整到好硬咬唔開,麥味香濃再加上沙津菜同醬汁都已經好香。加上佢既豬肉份量好多而且肉質好嫩,食落好惹味!半熟蛋燒雞凱撒沙津燒雞整得都好嫩! 整體沙津都好新鮮睇到菜係即日而唔係放左幾日個隻,食落爽口而且再加上芝士片一齊食層次感十足!海鮮薄餅呢個薄餅都好吸引,餅底係薄同脆個款,食落芝士味濃而且海鮮都好幾多,烤既時間岩岩好芝士溶哂而配料又唔會跌出黎! 味道方面都幾清新,唔會油膩。海鹽焦糖雪糕三文治呢個真係今餐既重點,一上台已經俾球雪糕吸引左,焦糖雪糕三文治勁好食又唔甜,口感又唔會雪到好凍咬唔到,加埋極濃既雪糕一齊食好滿足!

豚肉日式叉燒溫泉蛋酸種吐司

半熟蛋燒雞凱撒沙津

海鮮薄餅

海鹽焦糖雪糕三文治

2023-10-17 352 瀏覽
以為cafe portion好細,咁你就錯啦!我哋三個人一人一個main course同嘢飲,再加一個沙律share,食完原來會好飽!🤩。🥬『菠菜雜菌青醬扁意粉』$158🍝『煎北海道帯子•伏特加蕃茄奶油長通粉』$178🍕『Six Cheese Pizza』$193🥗『油揚脆豆腐沙律』$88⋯⋯🍯<Bouncing Bee> $58🍺<Yuzu Ale> $78🍺<Sansho Ale> $78⋯⋯其實已經食咗好多次,但次次嚟都覺得好驚喜;雖然價錢有啲偏高,但食物好有質素;重點係尖沙咀成日排好長龍,但銅鑼灣通常都有位。📍 How To Live Well (希慎廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場4樓414-417號舖。大食時間:Oct 2023好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕回味指數:🌕🌕🌕🌕🌕舒適指數:🌕🌕🌕🌕🌕

🥬『菠菜雜菌青醬扁意粉』$158

回味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
舒適指數:🌕🌕🌕🌕🌕
2023-10-07
2023-10-14 288 瀏覽
今日同朋友喺銅鑼灣睇戲後,去咗希慎廣場的How to live well食晚飯已經嚟過好多次,鍾意呢度環境舒服簡約,木系風格 讓人感覺舒服自然。食物質素也很好Japanese Curry Rice with Crispy King Snapper Fillet吉列鯛魚柳、日式咖哩飯 $168日式咖喱飯份量足夠 咖喱辣到剛剛好,吉列鯛魚柳新鮮脆口 味道一流Aburage Salad油揚脆豆腐沙律 $88油掦脆豆腐外層內軟 香脆可口 有驚喜,沙律菜好新鮮 仲配有蕃茄仔、日式蘿蔔等配菜 配搭好夾Soft DrinkBouncing Bee $58蜜糖檸檬白兆烏龍梳打(honey、lemon juice、Ice jelly、Cold Brew Peach Oolong Tea、Soda)混合蜜糖及檸檬汁、白桃烏龍 味道清新可口Passion Bloom $58熱情果利賓納梳打(Ribena、Fresh Passion Fruit、Soda)混合利賓納及熱情果,梳打輕輕微酸帶甜 好特別的特飲

吉列鯛魚柳、日式咖哩飯 $168

Aburage Salad
油揚脆豆腐沙律 $88

Soft Drink

Bouncing Bee $58
蜜糖檸檬白兆烏龍梳打
混合蜜糖及檸檬汁、白桃烏龍 味道清新可口

Passion Bloom $58
熱情果利賓納梳打
混合利賓納及熱情果,梳打
輕輕微酸帶甜 好特別的特飲

2023-10-12
2023-10-13 209 瀏覽
🌟甫進入餐廳,全木系格局溫馨,地方寬敞,有不同座椅、枱凳、角落提供選擇,適合三五知己來傾心事、獨個兒Me time又得,燈光溫暖、氣氛相當舒適。***** ***** ***** ***** ***** 🥗油揚脆豆腐沙律 豆腐外脆內軟又香口,油揚清清甜甜,配合新鮮沙律菜、車厘茄,健康好味,必選食物。🐟吉列鯛魚柳、日式咖喱飯🍛外層炸粉夠薄、鯛魚柳新鮮魚香味,入口外脆內軟;日式咖喱香味四溢,「甘口」甜甜哋好好送飯。🍹Bouncing Bee以蜂蜜為主調,配合青檸嘅味道,甜甜酸酸好醒胃。🍹Passion Bloom 淡淡的利賓納,加上熱情果同Soda, 清甜好fresh,好回味。

***** ***** ***** ***** *****

🥗油揚脆豆腐沙律

🐟吉列鯛魚柳、日式咖喱飯🍛

🍹Bouncing Bee
以蜂蜜為主調,配合青檸嘅味道,甜甜酸酸好醒胃。

🍹Passion Bloom