2025-02-23
有時天口凍,好想食啲熱嘢又唔想煮,通常都想出街食啲熱飯。今晚就快快脆脆去咗新都城食個韓式快餐。其實Hungry Korean喺香港都開咗好耐,都食咗好多年,當然唔同分店有唔同質素啦。但每次嚟其實我都係會好鍾意食呢個辣豬肉豆腐飯。有鐵板上永遠都keep到熱辣辣而且碗飯永遠都係咁大碗,一個女仔其實真係食唔晒有餘。雖然我好唔明點解佢哋有個泡菜湯,豆腐湯,但係就係冇豬肉泡菜湯飯。成日都搞到我又想飲湯又想食辣泡菜豬肉,次次都要喺當中揀。但其實次次都會揀返辣豬肉豆腐飯。因為始終佢個泡菜湯嘅豬肉好少好薄唔夠食。當然快餐店其實你唔好expect佢有啲咩勁高質素,勁先勁靚嘅肉,但快餐店嘅價錢食到熱辣辣,又足份量嘅餸其實都冇好投訴。可能今日撞啱天氣凍,而佢唔係太多人上菜好快又熱辣辣食嗰下,其實真係好開心。同埋佢啲豆腐次次都好滑,撈埋啲泡菜豬肉,其實好好餸飯,所以都成日成為咗我外賣嘅頭號option。