2022-03-15 1047 瀏覽
東大街係眾所週知既美食街 食肆相當多 而係近東大街地鐵站口既轉彎位 更加有間個人認為抵食既小店 就係依間啦聽個名都知道 依間係主打賣pancake 無論平日定假期都要排隊購買 人人手上買完都多左支pancake 可見其歡迎程度。 不過個人對pancake就興趣一般 所以今次主打推薦其他佢出售既食物。店舖除左pancake外 仲有雪糕 蛋糕同茶飲。 今次就係推介番依3類食物。首先不得不介紹番佢既雪糕 , 價錢絕對係抵無再抵 :$10可有4球雪糕 ,$12就有5球,咁既價錢真係少之又少。 口味都相當多選擇, 今次就叫左薄荷朱古力,咖啡同沖繩海鹽,本身想叫曲奇 但就咁岩無貨 所以就叫左兩球薄荷朱古力。 個人勁推薦咖啡味, 咖啡味超濃烈 但又唔會好苦。 而薄荷朱古力味道食落唔會似牙膏 薄荷味比較淡, 而沖繩海鹽味道都相對淡小小。之後到蛋糕方面,本身以為係啲普通既蛋糕,點知原來係千層蛋糕。 口味相當多,每日都唔同 。價錢都唔算貴。 買過兩款口味:檸檬藍莓流心蛋糕($25)同oreo蛋糕($20)。 首先係檸檬藍莓流心蛋糕, 藍莓真係有啲流心既 藍莓味都相當重,不過食唔出檸檬味 同埋唔太重奶同cr

薄荷味比較淡, 而沖繩海鹽味道都相對淡小小。
雪糕

之後到蛋糕方面,本身以為係啲普通既蛋糕,點知原來係千層蛋糕。 口味相當多,每日都唔同 。價錢都唔算貴。 買過兩款口味:檸檬藍莓流心蛋糕($25)同oreo蛋糕($20)。 首先係檸檬藍莓流心蛋糕, 藍莓真係有啲流心既 藍莓味都相當重,不過食唔出檸檬味 同埋唔太重奶同cream味。 而oreo蛋糕, oreo味比相像中重, 奶味cream味都比起另一款重啲同滑啲。 個人比較推薦oreo蛋糕。 另外除左切餅外,都有原個蛋糕出售
檸檬藍莓流心千層蛋糕
Oreo味千層蛋糕

最後介紹既係茶飲。 除左大多有既珍珠奶茶外 更加有多多系列。 今次買左綠茶多多($18) 價錢都相當親民
唔記得左叫少甜。 不過飲落意外地唔會太甜。多多即係益力多, 味道都好重 ,綠茶味相對被益力多味中和左。
值得一試。
綠茶多多

因為店舖應該係店長夫婦主理,人流相對較多同埋製作需時,都需要俾啲時間等一陣
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶
雪糕
Oreo味千層蛋糕
綠茶多多
  • Oreo千層蛋糕
2022-01-31 315 瀏覽
今日嚟到筲箕灣東大街試一試呢個I love 班戟 一直好多朋友都叫我試 話好正 叫咗一個焦糖燉蛋倍豆腐味雪糕 等咗一陣就整好 $32 價錢都算平 焦糖燉蛋意外地好食 配埋個餅皮甜甜地幾夾 豆腐味雪糕就正正常常唔係好甜 整體都幾好食嘅 但我期望會大啲 經過嘅朋友都可以一試嘅
今日嚟到筲箕灣東大街試一試呢個I love 班戟
一直好多朋友都叫我試 話好正

2022-01-28 270 瀏覽
講起港島掃街大家會諗起邊度呢除咗太安樓最經常去應該係筲箕灣東大街東大街真係超旺場除咗買外賣嘅人都不乏掃街嘅人們🤫見到呢間想試好耐嘅班戟店難得嚟到就梗係要支持下💛班戟真係超多款選擇 有鹹有甜焦糖燉蛋雪糕班戟經常係ig見到嘅焦糖燉蛋班戟終於見到本人😆成個焦糖燉蛋放係班戟上好搞笑😆仲有個脆脆焦糖面布丁滑溜溜🍮有蛋香個班戟皮亦都好柔軟好煙韌下一層就係雪糕有幾隻味道可以選擇今次就揀咗雲呢拿味雪糕仲好冰凍🤤同焦糖燉蛋個味好夾!不過味道就普普通通啦最底仲有啲Cream 幾滑身成個班戟真係好豐富夠哂肥仔🥰
講起港島掃街大家會諗起邊度呢

下一層就係雪糕
有幾隻味道可以選擇
今次就揀咗雲呢拿味

雪糕仲好冰凍🤤
同焦糖燉蛋個味好夾!
不過味道就普普通通啦

最底仲有啲Cream 幾滑身
成個班戟真係好豐富夠哂肥仔🥰
2022-01-28 251 瀏覽
————————————————————————🐕焦糖燉蛋雪糕班戟($32)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯班戟蓋上一層微暖嘅焦糖燉蛋面層烘烤出厚厚焦糖硬塊燉蛋細膩嫩滑 只係蛋香欠奉中間配搭自選雪糕 冰暖交融我揀咗清淡嘅豆腐味為燉蛋作襯托整體中規中矩 預料中的味道————————————————————————🐕 鮮奶芒果雪頂($23)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯似淡味版嘅芒椰西米不過冇西米 得芒果粒————————————————————————
🐕焦糖燉蛋雪糕班戟($32)🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
似淡味版嘅芒椰西米
不過冇西米 得芒果粒
————————————————————————

筲箕灣果然係胃食貓喜愛日蒲嘅地方😌最衰個區無咩地方行…有啲難食足24小時架嘛ಠ_ಠ太多人買了要排隊買,買完都要等一陣先有得食。🥚🍦🍫焦糖燉蛋班戟加朱古力雪糕 $32上面蒸鬆糕,下面賣涼粉,上面一層有溫暖的滑滑燉蛋,下層有凍凍的雪糕,比例剛剛好,燉蛋唔會俾雪糕整凍,雪糕不會俾燉蛋整溶。班戟皮cone,中和了燉蛋雪糕的甜味。雪糕有14種味,後悔無食豆腐味( ・᷄ὢ・᷅ )值得encore😌🍦🍦有得食喇32蚊,還好啦

太多人買了
要排隊買,買完都要等一陣先有得食。

🥚🍦🍫焦糖燉蛋班戟加朱古力雪糕 $32

有得食喇

32蚊,還好啦

2021-11-14
15 分鐘 (堂食)
焦糖燉蛋雪糕班戟
趁著新年長假去鶴咀走了一圈,原來以為是與大自然海洋共舞的旅程🌊想不到沿途肩摩轂擊,我就連口罩也不敢除下完成了一個來回😷 急急腳完成鶴咀之旅後回到筲箕灣已經變得飢腸轆轆,即時先去找這家良心班戟專門店醫一醫肚餓💛這家小店原先在掃街天堂太安樓中打響名氣,早幾年轉移陣地來到東大街落户,益了一大班附近居民得享美味班戟💥 主打的班戟有分甜款和咸款,各有近十種選擇,另外亦有千層蛋糕和消暑雲頂茶飲📖可以完成一份完整小吃course的豐富。 🌯芝士咸牛肉班戟 $30 9/10運動過後最適合來點鹽分健康地補充體力無負擔,班戟是即叫即製,下單後5分鐘就準備好,拿上手也感到很新鮮熱辣☄ 邊緣的餅皮很薄脆香口😚有清楚的蛋味流進嘴巴,掀開一看就見滿滿的芝士和沙律醬,咸牛肉也很厚,不過可以再放得均勻點。 一大口咬進內部,蛋香濃的餅皮包著拉絲咸牛肉衝擊我的味蕾,一直從餅內拉出幼細的芝士絲🧀仿似一個深不見底的芝士井。一直吃到尾聲也有齊所有味道,非常足料之作。

🌯芝士咸牛肉班戟 $30 9/10

2022-01-02
5 分鐘 (外賣自取)
2021-12-27 209 瀏覽
原本諗住去鶴嘴打卡📸️但突然落雨又凍~~即刻轉行程去掃街🤩今日就同大家分享下東大街人氣必食高質小店💛.📌焦糖燉蛋雪糕班戟 $32喺IG成日見到呢個燉蛋班戟🥞木試勁耐🤩面頭嘅焦糖燉蛋唔會過甜 口感滑溜 又夠蛋香🥚塊焦糖脆卜卜🍯燉蛋係暖嘅 加埋下面嘅雪糕🍦係微冰火交融嘅感覺😍因為天氣凍 雪糕唔易融 好實淨 配埋軟滑忌廉 煙韌班戟皮 同個燉蛋 口感超豐富🥳真係要拎上手先知佢好有份量 兩個人share都夠食😝雪糕揀左曲奇味 係夾嘅🍪唯一缺點係 個班戟皮太淋好厚 唔夠蛋香🥺如果可以薄脆番少少就perfect😎
📌焦糖燉蛋雪糕班戟 $32

2021-12-13 248 瀏覽
食飽飯想食個甜品見到有d 路人行過撞住一個個類似cone 既雪糕係到食再睇下~ 哦原來係雪糕pancake正wor 有得自己揀topping, 再揀埋雪糕既口味今次我揀左 Oreo 配豆腐味雪糕🥰不過原來oreo 佢唔係餅碎係將兩塊oreo meet 一半咁樣上覺得有少少大塊🤨要食晒塊oreo 先開始見到個雪糕😆😆overall 都幾滋味呀🎉唔中意食甜仲有咸既pancake 揀原來呢間小店仲可以訂千層cake另外又有好多drinks 可以揀25 蚊一個甜品 🤩🤩okay 啦!雖然無得堂食🤭不過附近既公園都好多位可以坐👍
食飽飯想食個甜品
見到有d 路人行過撞住一個個
類似cone 既雪糕係到食
再睇下~ 哦原來係雪糕pancake
正wor 有得自己揀topping, 再揀埋雪糕既口味

今次我揀左 Oreo 配豆腐味雪糕🥰
overall 都幾滋味呀🎉

唔中意食甜仲有咸既pancake 揀
原來呢間小店仲可以訂千層cake
另外又有好多drinks 可以揀
25 蚊一個甜品 🤩🤩okay 啦!
雖然無得堂食🤭
不過附近既公園都好多位可以坐👍

外賣自取
2021-12-03 174 瀏覽
東大街飯後甜品的最佳選擇。小小的店面,沒有堂食,只能外賣取走。但每次經過總是忍唔住幫襯買個班㦸或雪糕。今次一家四口食完飯,買咗兩個班㦸(奇異果雪糕班㦸$26,焦糖燉蛋雪糕班㦸$32)同埋五球雪糕$12。奇異果雪糕班㦸$26,奇異果好新鮮,酸酸甜甜。焦糖燉蛋雪糕班㦸$32,焦糖面燒得好脆,好好食。餅皮好薄,仲熱嘅,內裝雪糕🍦凍冰冰,口感好特別。五球雪糕都係$12,去邊到搵?仲要10多款口味可選擇。見到都覺得好味,食到停唔到口。

奇異果雪糕班㦸$26,奇異果好新鮮,酸酸甜甜。
五球雪糕都係$12,去邊到搵?仲要10多款口味可選擇。
見到都覺得好味,食到停唔到口。
2021-09-13
10 分鐘 (堂食)
  • 焦糖燉蛋雪糕班戟
2021-11-15 232 瀏覽
每次去東大街都會去呢度買Pancake食,情有獨鍾次次都係食同一款。焦糖燉蛋雪糕班㦸$32外面一層脆軟pancake,含輕淡蛋味,如果蛋味加重會更加好食。面層焦糖燉蛋,香滑可口,甜度適中,份量尚可。雪糕,雲尼拿味,平價雪糕,甜度高,雲尼拿味道少。獨市無競爭下都好難會有進步空間,價錢不貴,又可以止下去日本食地道班戟嘅癮,可以一試。

焦糖燉蛋雪糕班㦸$32

面層焦糖燉蛋,香滑可口,甜度適中,份量尚可。
雪糕,雲尼拿味,平價雪糕,甜度高,雲尼拿味道少。

2021-11-14 129 瀏覽
排除等緊隔離檔雞蛋仔既時候順便買埋哩間睇圖都幾吸引既pancake————————————————————焦糖燉蛋雪糕班戟($32)雪糖有約莫十種可以選擇我地揀左曲奇曲奇攪得好均勻唔會話好確實咁食到曲奇碎食落似係自家製雪糕焦糖面燒得好靚 底下既燉蛋軟滑 蛋香頗濃配埋焦糖面食一流班戟皮薄得黎有少許嚼勁同埋好多時班戟皮食到最後都偏厚同硬 哩間完全無哩個問題 值得一讚————————————————以掃街黎計哩個班戟算係性價比幾高
排除等緊隔離檔雞蛋仔既時候
順便買埋哩間睇圖都幾吸引既pancake
————————————————————
焦糖燉蛋雪糕班戟($32)
雪糖有約莫十種可以選擇
哩間完全無哩個問題 值得一讚
————————————————
以掃街黎計
哩個班戟算係性價比幾高
已經食咗好幾年嘅班戟店,今日行行下街忽然想起好耐冇去食,於是特登坐地鐵去到筲箕灣東大街食一食至得。今次我想推介嘅係比較少人叫嘅鹹食班戟~芝士咸牛肉班戟。今日skip lunch, 下晝係幾肚餓嘅,所以一去到就嗌咗呢一個班戟嚟食。呢個班戟好頂到肚,而且熱辣辣,咬落去嗰啖芝士仲會拉cheese,證明店主一啲都唔孤寒,畀足料,真係好好味!至於每次都會叫嘅焦糖燉蛋班戟,完全keep到水準。嗰個焦糖燉蛋外暖而底下雪糕嗰種內冷,可以話外到內充滿層次感,同埋可以一次過達成我兩個願望,就係食焦糖燉蛋同埋食雪糕喇。其實好多食評已經寫過,我都唔多講啦。輕輕提一提,每日焦糖燉蛋班戟嘅數量係有限(我試過太晏去到賣晒,好失望囉!)。不論鹹食定甜食都咁吸引我,我真心講,每隔幾個禮拜就要去食一食,先頂到我個心癮,所以老細係由細睇到我個囡囡大。我認為佢應該送個vip 會藉至得😄。

2021-10-14
5 分鐘 (外賣自取)
2021-10-06 164 瀏覽
焦糖燉蛋雪糕班戟 $32呢間鋪主要賣班戟同千層蛋糕同雪糕 班戟有好多款 最多人食係有燉蛋係面頭呢個 中間有一球自選嘅雪糕 我揀左沖繩海鹽 最底係cream 個焦糖燉蛋好好食 勁滑同重蛋香 海鹽雪糕唔夠咸 食多幾啖好似得個甜字但都ok嘅以呢個價錢 至於個班戟 煎得夠薄食落少少煙韌 整體好match同埋都幾大份 兩個人食就差唔多
焦糖燉蛋雪糕班戟 $32

外賣自取
2021-10-03 143 瀏覽
岩岩買完串燒,見咁多人都知會有排等,反正咁得閒,就周圍睇吓野啦😁正正喺佢隔離就有間班戟專門店,見到個焦糖燉蛋雪糕班戟,我忍唔住就叫咗嚟試🤣 ✨ 肥是有原因的 🥲佢有好多雪糕選擇,但見有海鹽味,我又藍色上腦了🤪老實講唔係太大驚喜既,中規中矩啦,班戟皮我覺得厚咗D , 焦糖燉蛋好食,海鹽雪糕都係我最愛雪糕之一🤤不過佢有一個最好嘅地方就係雪糕代替cream,我平時好怕食呢啲班戟就係怕好多cream,所以俾佢唔會太低分😜不過又咸又甜唔知會唔會生飛滋呢🤣
正正喺佢隔離就有間班戟專門店,
見到個焦糖燉蛋雪糕班戟,我忍唔住就叫咗嚟試🤣
✨ 肥是有原因的 🥲

佢有好多雪糕選擇,但見有海鹽味,我又藍色上腦了🤪

不過又咸又甜
唔知會唔會生飛滋呢🤣
2021-09-06 227 瀏覽
焦糖燉蛋班戟 係佢既招牌 仲有多款特色手調手品 例如今期最受歡迎既鮮奶芒果,鮮奶抹茶加紅豆係一間超級多甜品食既專門店,總有一款甜品你想食!最傳統既珍珠奶茶都有得飲!消暑聖品當然首推10蚊4球既雪糕 星期5仲會送多一球!2蚊一球雪糕真係聽都未聽過呀!口味有14款! 未完架,仲有手工千層蛋糕同芝士蛋糕,可單件買或原個預訂,之前食過都相當好食!佢個名講明食PANCAKE 當然有喇! 有咸甜口味共七種, 常見既紅豆加忌廉 香蕉片加朱古力醬咸味有芝士蟹柳粟米粒,肉鬆,吞拿魚,咸牛肉! 每一款都做得唔錯架!I Love 戟 - 班戟專門店 筲箕灣東大街76號地下C號舖Shop C, G/F, 76 Shau Kei Wan Main Street East, Shau Kei Wan平均消費$40評分7/10

I Love 戟 - 班戟專門店
筲箕灣東大街76號地下C號舖