2021-03-23 285 瀏覽
🍴焦糖燉蛋雪糕班戟 HKD 32呢間👧🏿都bookmark左好耐 最近終於試到🧐但係老老竇竇 質素就真係有D不似預期😕首先講個主角 焦糖燉蛋~個燉蛋水到好似未蒸熟咁🤭同埋個雪糕~👧🏿自問相都係影左幾張 就開始食 但係個雪糕就已經溶左6~7成😣最後個班戟皮~係好Q彈 但係冇味的 連好基本嘅蛋香味都冇 就好似食緊一塊冇味嘅粉皮咁😣整體來講 成個班戟個口感就係一塊軟Q嘅皮 包住一pat溶成水嘅蛋味漿糊咁😅唯一可以讚嘅就係個焦糖好好食😂
🍴焦糖燉蛋雪糕班戟 HKD 32

筲箕灣呢條東大街出名多野食,今次黎呢間試左個creme brûlée with Okinawa sea salt! 影相靚,creme brûlée正常味道,海鹽雪糕好味!下次可以試下配其他味雪糕。
2021-03-17 281 瀏覽
🌕🌕🌕🌕🌗🍽焦糖燉蛋雪糕班戟($32)🌟有得自選雪糕口味,揀左綠茶😋面頭焦糖即燒,非常脆😋燉蛋重蛋味,唔會過甜😋班戟皮都有淡淡嘅蛋味🙌🏻食到一半先會見到雪糕,一半已融,可以mix埋燉蛋😋綠茶雪糕都有少少回甘,唔係死甜🧐奇怪嘅係綠茶雪糕竟然間唔中有薄荷味,但唔濃唔會搶風頭🙂Cream正常水準,同一般蛋糕中間嗰啲一樣👍🏻為左焦糖燉蛋,絕對會回頭,仲送左張飲品減$2嘅卡仔‼️疫情關係,週末比較多人,雪糕又易融,最好揾個靚位食(我去左隔離嗰公園嘅某一角)
🌕🌕🌕🌕🌗
🍽焦糖燉蛋雪糕班戟($32)
🌟有得自選雪糕口味,揀左綠茶
😋面頭焦糖即燒,非常脆
😋燉蛋重蛋味,唔會過甜
😋班戟皮都有淡淡嘅蛋味
焦糖燉蛋雪糕班戟

🙌🏻食到一半先會見到雪糕,一半已融,可以mix埋燉蛋

😋綠茶雪糕都有少少回甘,唔係死甜
🧐奇怪嘅係綠茶雪糕竟然間唔中有薄荷味,但唔濃唔會搶風頭
🙂Cream正常水準,同一般蛋糕中間嗰啲一樣

👍🏻為左焦糖燉蛋,絕對會回頭,仲送左張飲品減$2嘅卡仔

外賣自取
2021-03-13 180 瀏覽
平時都甚少過嚟筲箕灣,今日遊吓車河,就過咗嚟行吓。由於唔太熟路,過到嚟都只係識去東大街搵吓食哈哈😅😅😅終於嚟到唯一熟悉嘅地方,東大街呢個掃街位置❤️❤️特別嗜甜嘅我哋第一時間都係望咗Ilove班戟呢間先嘻嘻😶😶😶望一望嗰餐牌同雪櫃,原來除咗pancake,仲有蛋糕🎂,又有切餅蛋糕🍰。另外都有各類飲品,同埋雪糕!雖然係好普通嘅頹雪糕,但只係十蚊四隻味、十二蚊五隻味,真係冇嘜好投訴。叫咗荔枝同芒果味都正常。海鹽咸咗啲,士多啤梨就有啲藥水味。叫番cookies&cream之類都抵嘅🙃

叫咗荔枝同芒果味都正常。
海鹽咸咗啲,士多啤梨就有啲藥水味。
叫番cookies&cream之類都抵嘅🙃
雪糕
2021-02-27
外賣自取
  • 焦糖燉蛋雪糕班戟
2021-03-08 202 瀏覽
・:*+. 𝑖 𝑙𝑜𝑣𝑒 戟!¡ ______________________________焦糖燉蛋雪糕班戟 $32𝙘𝙧𝙚𝙢𝙚 𝙗𝙧𝙪𝙡𝙚𝙚 𝙞𝙘𝙚 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙥𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚嚟筲箕灣真係唔可以唔試🥳💞焦糖好脆 燉蛋香滑 甜度適中仲可以選擇自己鍾意嘅雪糕口味✨我就揀咗曲奇味🤔 個人覺得其他口味可能會更般配 不過整體來講真係大滿足💛🥰if you ever get a chance to come to shaukeiwan, their pancake is something you’re going to regret if you don’t try! caramel was really crispy n sweet which matched really well with the pancake n ice cream of your choice. opted for oreo and the portion was quite huge. imo it felt like having egg roll with creme brulee but obviously
・:*+. 𝑖 𝑙𝑜𝑣𝑒 戟!¡

焦糖燉蛋雪糕班戟 $32

嚟筲箕灣真係唔可以唔試🥳💞
焦糖好脆 燉蛋香滑 甜度適中
仲可以選擇自己鍾意嘅雪糕口味✨
我就揀咗曲奇味🤔
個人覺得其他口味可能會更般配
不過整體來講真係大滿足💛🥰

if you ever get a chance to come to shaukeiwan, their pancake is something you’re going to regret if you don’t try! caramel was really crispy n sweet which matched really well with the pancake n ice cream of your choice. opted for oreo and the portion was quite huge. imo it felt like having egg roll with creme brulee but obviously w a whole different texture lol. trust me, it’s a distinctive and scrumptious treat at @iiilovepancake that everyone would want to encore🤍

𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 8/10
𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: NA
𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 9.5/10

🖇 筲箕灣東大街廣信樓76號C舖 Hong Kong
2021-03-03 193 瀏覽
筲箕灣東大街超多好嘢食!離遠未行到都見到有兩間小食店係大排長龍,其中一間就係I Love 戟喇!😋 香蕉雪糕班戟 $25😋 水蜜桃雪糕班戟 $26拎上手超靚!有好多好多水果喺面,水蜜桃係罐頭嗰啲🙈 水果上面仲有啲朱古力醬。水果下面係自選味道嘅雪糕,我哋一個揀咗沖繩海鹽同椰子味😛 覺得椰子味係幾夾嘅,但沖繩海鹽同生果始終唔太夾,配返焦糖燉蛋可能會好啲😗 班戟塊皮幾煙韌幾有咬口,蛋味都幾香~ 以前食普通嘅班戟通常都係包住啲cream,今次包住雪糕都幾特別同幾滑足😁 一路食落去啖啖都有雪糕,由於有食金記新地筒個底係空氣嘅慘痛經歷,今次就喺度諗最後一啖會唔會得層皮😂 點知除咗啲雪糕流到最底之餘,仲有一粒生果,好驚喜🤪

😋 香蕉雪糕班戟 $25
😋 水蜜桃雪糕班戟 $26

2021-03-03 158 瀏覽
前排嚟過呢度食完焦糖布丁班戟,之後一直都念念不忘,忍唔住再嚟食多一次餐牌有好多選擇,全部班戟都係即叫即整,不過佢嘅焦糖布丁做得好出色,所以我今次都係決定encore返佢嘅招牌班戟!面上有一塊好脆衫嘅焦糖,布丁食落非常軟滑有蛋香,另外雪糕方面,我揀咗香芋味,熱辣辣嘅布丁再溝埋冰凍嘅雪糕食真係好夾,我同朋友share完一個已經即刻想再買,不過始終甜野都係太肥,所以今次一齊分享就算但我哋決定下一次會再嚟食

但我哋決定下一次會再嚟食
10 分鐘 (堂食)
2021-03-02 137 瀏覽
焦糖燉蛋雪糕班戟 $32🥞.焦糖好脆但有啲厚(我自己偏向薄身多啲)。燉蛋幾滑。crepe皮厚薄適中,都軟熟。雪糕反而仲好食過焦糖燉蛋,我揀咗豆腐味, 豆腐味好出,口感仲好creamy!最開心係食到底都仲有!
焦糖燉蛋雪糕班戟 $32🥞
2021-02-21 170 瀏覽
芝士榛子脆脆pancake $26 💛.之前凍到震🤡 所以食pancake 都揀隻熱既😂.其實食落普普通通 脆脆似係蛋卷碎 咬到好入先feel到有芝士 都幾甜下 冇乜特別 建議食返signature 個款.真心麻麻地
芝士榛子脆脆pancake $26 💛
之前凍到震🤡 所以食pancake 都揀隻熱既😂
真心麻麻地
2021-02-16 165 瀏覽
I love 戟有分甜食同咸食嘅班戟😛甜食:我重點推介焦糖燉蛋雪糕班戟🥳🥳我叫左雲呢拿雪糕,焦糖燉蛋上面嗰塊焦糖都好脆!咸食:我就中意食蟹柳粟米班戟,好足料又飽肚😋😋另外嘢飲方面都值得一試,因為杯杯都好好飲,特別係有益力多嘅嘢飲都好正👍🏻仲有I love 戟嘅服務好好,老闆好好人🙌🏻
I love 戟有分甜食同咸食嘅班戟😛

甜食:
我重點推介焦糖燉蛋雪糕班戟🥳🥳
我叫左雲呢拿雪糕,焦糖燉蛋上面嗰塊焦糖都好脆!

咸食:
我就中意食蟹柳粟米班戟,好足料又飽肚😋😋

仲有I love 戟嘅服務好好,老闆好好人🙌🏻
超出色焦糖燉蛋雪糕班戟💛👧🏻小編真係bookmark左呢間勁勁勁耐~以前去日本旅行都一定要係原宿/ 心齋橋食翻份可麗餅不過短期內都冇得去,唯有係香港滿足下自己😢.「I Love 戟」最受歡迎嘅應該就係 — 焦糖燉蛋雪糕班戟🥰最頂係焦糖燉蛋、仲有一球自選口味嘅雪糕~焦糖燉蛋真係好出色,面頭燒到勁脆,蛋味好重,又滑溜🤤超級推薦大家bookmark低,遲啲去個頭行山可以順路懲罰除咗以上呢款外,仲有其他鹹/ 甜班戟、蛋糕同飲品揀㗎😆.p.s. 印象中賣班戟嘅黃店好似得一千零一間如果知有其他嘅不妨留言/ pm話比👧🏻小編知!.焦糖燉蛋雪糕班戟 $32
超出色焦糖燉蛋雪糕班戟💛
👧🏻小編真係bookmark左呢間勁勁勁耐~
以前去日本旅行都一定要係原宿/ 心齋橋食翻份可麗餅
不過短期內都冇得去,唯有係香港滿足下自己😢
最頂係焦糖燉蛋、仲有一球自選口味嘅雪糕~
焦糖燉蛋真係好出色,面頭燒到勁脆,蛋味好重,又滑溜🤤
超級推薦大家bookmark低,遲啲去個頭行山可以順路懲罰
除咗以上呢款外,仲有其他鹹/ 甜班戟、蛋糕同飲品揀㗎😆
p.s. 印象中賣班戟嘅黃店好似得一千零一間
如果知有其他嘅不妨留言/ pm話比👧🏻小編知!
焦糖燉蛋雪糕班戟 $32
2021-01-31 223 瀏覽
武漢肺炎仲爆緊, 太耐冇出去郊遊,襯weekday去效遊吓,以為冇咁多人, 但係原來都有唔少人。。。。 鬼咩, 武漢肺炎爆完又爆,爆咗成年喇, 武漢肺炎快d返武漢啦。。。。。我地郊遊完, 響筲箕灣走,臨走前就緊係要食雞蛋仔啦, 響過幾間鋪見到有pancake, 即刻行埋去睇吓, 佢d雪糕真係超平, 好似唔駛錢咁。。。。 10 蚊有4 球, 係咪癲架?! 不過我係要食pancake, 食唔到咁多雪糕。 其實佢有好多唔同pancake揀, 但係我地個個都鐘情於焦糖燉蛋雪糕pancake~ 佢入面仲有一球雪糕, 正~ 佢仲好貼心咁, 有隻匙羹仔俾你食, 唔駛成舊咬,可以慢慢食~ 佢個cream brulee好好食,焦糖香脆,配軟滑嘅燉蛋, 超正呀!!! 下面球雪糕又好好食, 佢有好多唔同口味俾你揀, 連沖繩海鹽都有得揀, 真係好掂!!! 佢個pancake都好薄, 包得好好, 食完之後真係好滿足呀!!!!由於武漢肺炎搞到正苦有藉口整個限聚令出嚟, 我地要分開嚟行, 連食pancake都要影完相就大家散開, 費事俾狗咬。。。。。 真係好煩呀!!!! 好彩都仲有d良心小店可以幫襯吓,用美食嚟

由於武漢肺炎搞到正苦有藉口整個限聚令出嚟, 我地要分開嚟行, 連食pancake都要影完相就大家散開, 費事俾狗咬。。。。。 真係好煩呀!!!! 好彩都仲有d良心小店可以幫襯吓,用美食嚟安撫吓我地弱小心靈。。。 加油呀!!
2021-01-29
10 分鐘 (外賣自取)
2021-01-07 307 瀏覽
細個超市賣呢啲班戟已經好鍾意食咁岩開左間係屋企附近,本身諗住平平地應該冇出面咁好食過下口癮算,點知好驚喜好似話老闆係前酒店甜品師,焦糖燉蛋is one of the best in HK佢唔係法式嗰種cream狀嘅cream brulee,可以因為要hold係個班戟上面,所以係蛋味偏重布甸狀嘅cream brulee,總之一定要試至於雪糕就冇咩特別,但所有班戟無論cream定餡都足料嘅呢張相係舊鋪(太安樓)影,記得執嗰陣大排長龍,搬左鋪雖然離屋企遠左但成日心絲絲
細個超市賣呢啲班戟已經好鍾意食

至於雪糕就冇咩特別,但所有班戟無論cream定餡都足料嘅

2020-12-16 271 瀏覽
焦糖燉蛋雪糕班戟$32·呢個我想食好耐㗎喇 我諗我之前已經嚟過三四次 但係佢唔係賣晒就係未開門😂😂今次終於食到佢啦😍😍佢比我想像中更加好食 佢面頭嗰焦糖真係做得超級出色 而且佢個燉蛋都好好味🍮雪糕我哋就揀咗芒果味 佢雖然係比較平嗰啲雪糕 但係唔會話超甜 好夾個班戟🤤🤤·📍I Love 戟 - 班戟專門店 (筲箕灣東大街76號地下C號舖)
焦糖燉蛋雪糕班戟$32
焦糖燉蛋雪糕班戟

$16 (宵夜)
2020-12-13 204 瀏覽
< 🍮I love 戟 > 📍筲箕灣今日行完山就黎咗東大街掃街💛 試咗呢間人氣良心班戟店❣️❣️🍮焦糖燉蛋雪糕班戟 $32見到呢個好特別 其他班戟店都少有 即刻試下😛 雪糕揀咗曲奇味🍪 即叫即整😆 焦糖燉蛋嘅焦糖好脆 仲熱辣辣 裏面嘅燉蛋好滑溜 仲好重蛋味 超好食😋😋 一啖燉蛋一啖雪糕好滿足🤣 食到底最仲有👍🏻👍🏻 班戟皮厚度適中 不過淋咗少少🤏🏻 整體黎講都好好食 值得試下❣️
< 🍮I love 戟 > 📍筲箕灣

🍮焦糖燉蛋雪糕班戟 $32