2022-05-13 1283 瀏覽
與朋友去咗食意大利菜,餐廳環境充滿意式風情,黃色牆身掛住各地時鐘,氣氛休閒有特色😌餐廳亦同時兼營grocery,售賣各式意大利食材及紅酒等,用餐後仲可買食材返屋企自己煮。店員好nice,點餐後即送上溫熱香脆麵包,配橄欖油及黑醋同食,食到停唔到口😋🇮🇹Caprese($138)意大利蕃茄新鮮又juicy,與水牛芝士、橄欖油及Basil同食,口感清新鮮味,係意大利經典開胃沙律😋🇮🇹Rigatoni Nduja($168)以意大利南部軟身辣塗抹肉腸Nduja,加入蕃茄醬與粗管通粉Rigatoni同煮,通粉掛汁力強,每啖都食到肉腸咸香,味道香辣彈牙有嚼勁,惹味十足😋🇮🇹Branzino alla Mediterranean($298)海鱸魚柳香煎後,加入青口、車厘茄、白酒、橄欖及香草燴煮,造出意大利著名漁夫料理;魚柳無骨入味,而且嫩滑唔腥,配酸酸地醬汁同食好滋味😌🇮🇹Tiramisu($78)以手指餅、espresso及mascarpone cheese等食材製成,份量都幾多,咖啡味香濃又唔會太甜,本身唔太好Tiramisu都覺得味道唔錯😌🇮🇹Panna Cotta($78)意式奶凍亦份量十足

🇮🇹Caprese($138)

🇮🇹Rigatoni Nduja($168)

🇮🇹Tiramisu($78)

🇮🇹Panna Cotta($78)
意式奶凍亦份量十足,奶香味濃且質感幼滑,配埋藍莓醬及水果,口感酸甜清新😌

🇮🇹Mix Berries Smoothie($68)
以士多啤梨、藍莓、蜜糖及乳酪打成smoothies,味道酸甜且帶粒粒果肉,口感豐富😋

🇮🇹Whole Pineapple & Banana Smoothie($88)
賣相吸引有驚喜😍Smoothies以原個新鮮菠蘿挖肉,加入香蕉及牛奶製成,入口菠蘿味香濃,有淡淡蕉香,味道唔太甜,推薦👍🏻

另餐廳亦有提供2 courses/ 3 courses set lunch,價錢仲好親民😌
上環不嬲多高質餐廳,今日黎到一間格局好特別既意大利餐廳用膳。前廳係俾客人用餐,後廳就提供大量意大利食材、番茄醬、芝士、肉類、酒類俾客人選購。而樓上仲有包廂空間,好似置身喺意大利海邊酒莊餐廳一樣咁寫意。餐包🍞幾軟熟,唔夠可以再問侍應添食。前菜*Careless con mozzarella di bufala*係番茄夾埋mozzarella cheese 既前菜,不得不提兩者口感好夾, 冰凍新鮮嘅蕃茄🍅片配芝士,一個爽口一個嫩滑,正。Pasta*Rigatoni Nduja*侍應細心講解呢款Pasta係意大利菜入邊常見既, 配埋意大利辣肉腸, 同埋高級嘅肉醬同pasta, 酸得嚟少少辣辣地,pasta 又唔會淋有咬口,好開胃。主菜*Branzino alla Mediterranea*一款用特調番茄醬同橄欖製作嘅鱸魚, 兩塊魚扒大大塊, 魚皮雖然已經畀龍澳嘅醬汁蓋住, 但食落依然香口, 而且魚肉冇骨, 爽口又鮮味。甜品*Tiramisu*意大利餐廳嘅甜品真係唔會馬虎,淨係睇外表已經贏晒,食落呢款唔算好甜,而且仲有好多士多啤梨🍓伴碟,Size仲大大份。*Panna cotta*意大利嘅奶凍

餐包🍞
幾軟熟,唔夠可以再問侍應添食。

前菜

Pasta
*Rigatoni Nduja*

主菜
*Branzino alla Mediterranea*

甜品
*Tiramisu*

*Panna cotta*
意大利嘅奶凍, 外表一樣好殺食好靚😆, 不過呢款對於我黎講就甜D。
2022-05-07 176 瀏覽
中上環區特別多各國美食,呢間位於上環皇后大道中嘅il Bel Paese 主打各款意大利菜,店內兼營grocery 同時亦有售賣意大利紅酒🍷 芝士🧀火腿🍖同埋各款意大利嘅食材~即係你食完嘢買返屋企煮都仲可以😌店內所有店員都係外籍人士,服務態度好好。餐廳亦都氣氛休閒。有午餐Menu提供,價錢都係百幾蚊非常合理~餐前麵包好香脆又夠熱,配搭油醋汁,忍唔住全部食晒!caprese $138前菜選擇左呢個水牛芝士配意大利蕃茄,份量都好多,仲有橄欖油同埋basil,芝士好厚切有啲煙靭,口感同味道都唔錯。Rigatoni Nduja$168香濃茄汁配上粗管意粉,入面仲有一隻好特別嘅香腸,肉質口感緊實,有啲似肉丸咁,味道好香濃。Branzino alla Mediterranea鱸魚肉質鮮嫩,配上大量蕃茄白酒味醬汁,充滿意式風味!Tiramisü呢度嘅甜品真係好出色,呢度嘅tiramisu簡直係全香港最好食,咖啡味好出,口感一流。Mix berries smoothies混合多種莓果及乳酪新鮮打成,口感清爽,唔會太甜。

餐前麵包好香脆又夠熱,配搭油醋汁,忍唔住全部食晒!

caprese $138

Rigatoni Nduja$168

Branzino alla Mediterranea
鱸魚肉質鮮嫩,配上大量蕃茄白酒味醬汁,充滿意式風味!

Tiramisü

Mix berries smoothies
混合多種莓果及乳酪新鮮打成,口感清爽,唔會太甜。

2022-05-07 163 瀏覽
特別鍾意星期日走訪中西區,寧靜得來帶點悠閒嘅感覺,尤其而家冇得去旅行🧳我要搵間異國風情嘅餐廳當係去咗個小旅行~呢間il Bel Paese,係有20年歷史嘅意大利餐廳,室內佈置充滿意式風情,黃色嘅牆身掛上意大利不同城市嘅特色畫同埋各地時鐘,好有風味。餐廳同時亦有兼營意式小超市,售賣各種意大利食材,方便大家買材料返屋企自己煮。餐廳有提供午餐2/3course set,都係百幾蚊幾抵食~不過我今次就 A LA CARTE散叫先~ANTIPASTI- caprese 水牛芝士同意大利蕃茄層層相隔,配上橄欖油同埋basil,口感清新又豐富~PASTA-Rigatoni Nduja粗管意粉中間空心嘅位置吸滿濃郁嘅蕃茄醬汁再配上香草真係啖啖滋味呀!入邊仲有一款南意特有豬肉香腸,咸香十足而且肉味濃郁~SECONDI-Branzino alla Mediterranea意大利海鱸魚d皮煎得香,魚肉又嫩滑,一啲腥味都冇,仲要冇骨啱晒懶人!醬汁好多,加入咗蕃茄、白酒、橄欖同埋香草🌿酸酸地好開胃!DOLCI -Tiramisü分量超大!口感濕潤順滑,咖啡味又夠突出,酒味又唔會太濃,大人細路都鍾意呀!必食❤️P

ANTIPASTI- caprese

PASTA-Rigatoni Nduja

DOLCI -Tiramisü

Panna cotta
意式奶凍一樣好大個呀,奶味濃郁好香甜,仲配有藍莓醬同埋水果,雖然好飽但係我都忍唔住一啖兩啖食晒佢~

Whole pineapple & banana smoothies
見到佢個樣我真係嚇親呀!原來係一個完整嘅菠蘿🍍勁大個,中間挖空左倒入smoothies,果味香濃又唔會甜!

2022-04-22 178 瀏覽
Many mosquitos flying during the meal so that we can just having our meal very quickly to prevent the mosquitos falling in the dishes😅😅The restaurant should do some pest control or something like mosquito killing lamp to reduce the flying insects which may affect the customers.
每朝出門都會見到呢間歐陸市場風餐廳 上環店有好足夠空間 店內掛滿手工意粉 喺到用餐有種避世感😚Set Lunch💰HKD128/158 【2-courses/3-courses】🥗 Antipasti: Mozzarella Caprese/ Prosciutto e Melone (Rating: 8/10)自己揀咗Mozzarella沙律 芝士厚度恰好亦唔會太凍/流質 用上意大利蕃茄 夠硬實帶點甜 仲有生菜 配埋黑醋橄欖油 平實嘅美味🍅🧀️朋友份哈密瓜Parma Ham都好新鮮 試咗啖密瓜好鮮甜 Juicy得嚟唔太爽口 適合配ham 另外都有啲沙律菜 唔會好寡🍝Secondi: Ravioli di Ricotta & Spinaci Burro & Salvia/Lasagna al Forno (Rating: 7.5/10)我係食自家製Ravioli 首先想講份量真係好足 就咁睇相都見到有10隻🤣味道唔錯 唔會太鹹 皮唔會太厚 裏面係傳統帶點粉嘅ricotta溝菠菜 入口唔膩 合乎想像🐵朋友份千層麵望落都正 特別係個芝士拉絲😍可惜我唔食牛 不過應該都唔錯 重重一碗☕️Dolci:

Prosciutto e Melone

Lasagna al Forno

☕️Dolci: Tiramisu (Rating: 7/10)
兩個人夾份叫一個甜品 同其他菜式一樣份量都唔細😏本身唔係特登嚟食Tiramisu所以冇特別期待 味道中規中矩 唔會太水太甜 不過咖啡酒濃度偏低 finger都多但入口似蛋糕feel 可以濕多少少🧐另外可以揀pana cotta/chocolate mousse!
Tiramisu

總結性價比真心高 仲有餐前麵包 真係食到好飽🤣前菜有4款可以揀 主菜有6款(有啲要加錢)包咖啡茶 出入開中西區的話值得一試!
Bread basket
Prosciutto e Melone
2022-02-11 165 瀏覽
意大利係一個我自己都幾鍾意嘅國家,除咗有好靚嘅海岸線風景之外,仲有好多好美味嘅美食,只要你去過一次就已經流連忘返!而家疫情嘅關係冇得去旅行,好彩香港都有好正宗嘅意大利餐廳店舖可以俾大家感受一下暫時去咗意大利嘅感覺。今次去咗呢間餐廳好特別,前面規劃為餐廳嘅部份,店舖後半部就係一間意大利食材店,樓上更加有包廂,感覺真係好似意大利五漁村嗰啲舖頭咁好得意,我自己食完飯之後都買咗啲食材返去試吓㗎,不過今次嘅篇幅我想主打講餐廳嘅食品,事不宜遲我哋開始啦!首先我叫咗杯佢哋嘅招牌Homemade lemonade ,味道好清新但係唔會太酸,微微帶點香草嘅味道,我自己好鍾意。意式手工肉丸嘅肉質好飽滿配合返入口酸酸地嘅蕃茄汁,絕對係刺激到你嘅味蕾,鍾意重口味嘅你絕對唔好錯過。另外我都叫咗一份烤焗千層茄子,唔講唔知,利用茄子去做千層麵嘅餡料係意大利最古老亦都係最佢哋國家本身比較獨特嘅版本,肉類餡料嘅反而係之後變化出嚟嘅,咁有特色嘅菜當然要試吓啦!佢嘅茄子同埋芝士每一層都好均勻咁樣放上去烤焗,由於佢加入左兩種芝士,所以一入口會食得出食到兩款芝士唔同嘅口感同埋芬芳。茄子入口即溶,而且番茄醬入口唔會酸,整體嘅感覺

另外我都叫咗一份烤焗千層茄子,唔講唔知,利用茄子去做千層麵嘅餡料係意大利最古老亦都係最佢哋國家本身比較獨特嘅版本,肉類餡料嘅反而係之後變化出嚟嘅,咁有特色嘅菜當然要試吓啦!佢嘅茄子同埋芝士每一層都好均勻咁樣放上去烤焗,由於佢加入左兩種芝士,所以一入口會食得出食到兩款芝士唔同嘅口感同埋芬芳。茄子入口即溶,而且番茄醬入口唔會酸,整體嘅感覺唔會一口油,我自己都好推薦!

意大利鱸魚利用白酒烹調過之後一上枱嘅味道超級香,佢嘅外皮煎到香脆,魚肉入口好結實完全無魚腥味,絕對唔會比一般嘅肉類輸蝕。

最後我都叫咗一個Tiramisu為呢一餐畫上句號,佢嘅入口唔會好苦,而且餅乾都好濕潤,係一個大人同埋小朋友食入口後都會好滿足嘅甜品。總括嚟講呢間餐廳嘅性價比真係好唔錯,午市嘅餐牌百零蚊左右就已經有三個好正宗嘅菜式,而且份量亦都好大碟CP值好高,餐廳亦都一路播住啲意大利風情嘅音樂,我自己覺得好值得嚟呢度享受佢嘅餐點順便感受下意大利嘅風情,大家有興趣就去試吓啦!

2022-02-09 135 瀏覽
週末兩個人周圍搵啲嘢食下👅見到呢間意大利餐廳唔使排隊就walk-in入得,而且感覺都幾chill就試下😆睇返原來佢有成20年歷史,入到去連意大利芝士、火腿、各樣醬料同酒都有得賣,好癲😂而平日嘅Set Lunch只係$128,對於中上環返工嘅人黎講算平。-我地跟住佢個tasting menu去嗌:🇮🇹ANTIPASTI𝘊𝘢𝘱𝘳𝘦𝘴𝘦 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 $128 水牛芝士大大舊好似唔使錢咁,加埋番茄絕對係開胃之選🍅-𝘓𝘦 𝘗𝘰𝘭𝘱𝘦𝘵𝘵𝘦 𝘥𝘦𝘭𝘭𝘢 𝘯𝘰𝘯𝘯𝘢 $118 中文譯返出嚟叫阿媽肉丸😂😂有6粒🐮鹹香十足偏重口味但有少少乾🙈-🇮🇹PASTA𝘓𝘪𝘯𝘨𝘶𝘪𝘯𝘦 𝘎𝘢𝘮𝘣𝘦𝘳𝘪 & 𝘡𝘶𝘤𝘤𝘩𝘪𝘯𝘦 $198 呢個真心要試!個意粉口感煙韌好掛汁,而且有好香嘅蝦味,唔知係咪因為用d蝦去熬汁🦐蝦嘅肉質就略嫌唔夠彈牙。-𝘗𝘢𝘳𝘮𝘪𝘨𝘪𝘢𝘯𝘢 𝘥𝘪 𝘔𝘦𝘭𝘢𝘯𝘻𝘢𝘯𝘦 $138 鍾意芝士嘅朋友可以試下,裏面有勁多芝士😂瘋狂拉絲!不過細食嘅我哋食多幾啖已經好飽😂-🇮🇹SECONDI𝘉𝘳𝘢𝘯𝘻𝘪𝘯𝘰 𝘢𝘭𝘭𝘢 𝘔𝘦𝘥𝘪𝘵𝘦𝘳𝘳𝘢𝘯𝘦𝘢 $218 係一種海鱸魚加上番茄🍅、洋蔥🧅、薯仔🥔製作而成,睇碟嘢已經
週末兩個人周圍搵啲嘢食下👅
見到呢間意大利餐廳唔使排隊就walk-in入得,
而且感覺都幾chill就試下😆

我地跟住佢個tasting menu去嗌:
🇮🇹ANTIPASTI
𝘊𝘢𝘱𝘳𝘦𝘴𝘦 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 $128
水牛芝士大大舊好似唔使錢咁,加埋番茄絕對係開胃之選🍅

𝘓𝘦 𝘗𝘰𝘭𝘱𝘦𝘵𝘵𝘦 𝘥𝘦𝘭𝘭𝘢 𝘯𝘰𝘯𝘯𝘢 $118
中文譯返出嚟叫阿媽肉丸😂😂
有6粒🐮鹹香十足偏重口味但有少少乾🙈

🇮🇹PASTA
蝦嘅肉質就略嫌唔夠彈牙。

𝘗𝘢𝘳𝘮𝘪𝘨𝘪𝘢𝘯𝘢 𝘥𝘪 𝘔𝘦𝘭𝘢𝘯𝘻𝘢𝘯𝘦 $138
鍾意芝士嘅朋友可以試下,裏面有勁多芝士😂
瘋狂拉絲!
不過細食嘅我哋食多幾啖已經好飽😂

🇮🇹SECONDI
係一種海鱸魚加上番茄🍅、洋蔥🧅、薯仔🥔製作而成,睇碟嘢已經知好大份,痴線有成4塊咁多😂
味道偏濃啦,而且口感都比想像中鞋。
🇮🇹DOLCI
🍰𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶 $78
咖啡同酒味唔會互搶,可以話係恰到好處
lady fingers索晒espresso,加上cream質感好綿滑。

🍮𝘊𝘳𝘦𝘮𝘦 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 $78
焦糖燉蛋好好好creamy!
質感幼滑得黎又唔會好膩,仲有焦糖香味,都冇咩好挑剔㗎啦🤓
🇮🇹DRINKS
🍓𝘔𝘪𝘹𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘳𝘳𝘪𝘦𝘴 𝘚𝘮𝘰𝘰𝘵𝘩𝘪𝘦 $68
呢個就一般般,隻味似係雀巢雜苺乳酪。
另外個質感太濃稠,對於食到好飽嘅我已經飲唔落😂
🍋𝘓𝘦𝘮𝘰𝘯𝘢𝘥𝘦 $48
呢個推介!檸檬同sparkling water碰撞出嘅味道非常清新。
2022-02-07 586 瀏覽
位於上環皇后大道中< 𝓲𝓵 𝓑𝓮𝓵 𝓟𝓪𝓮𝓼𝓮 >, 一間高質意大利餐廳, 店內同時設有小超市, 放有不同意大利品牌食材, 而環境充滿異國風情感覺。ᴬⁿᵗⁱᵖᵃˢᵗⁱ:ᶜᵃᵖʳᵉˢᵉ ˢᵃˡᵃᵈ卡布里沙律放有水牛芝士番茄及羅勒, 非常新鮮。ᴸᵉ ᴾᵒˡᵖᵉᵗᵗᵉ ᵈᵉˡˡᵃ ⁿᵒⁿⁿᵃ自家製意大利肉丸, 加入濃郁番茄醬及大量芝士, 鎖緊啖啖肉汁。ᴾᵃˢᵗᵃ:ᴸⁱⁿᵍᵘⁱⁿᵉ ᴳᵃᵐᵇᵉʳⁱ & ᶻᵘⁿᶜᶜʰⁱⁿᵉ番茄大蝦意粉質感偏彈牙, 醬汁放入白酒及蝦頭熬製, 每口充滿濃厚蝦隻香味, 相當有驚喜。ᴾᵃʳᵐⁱᵍⁱᵃⁿᵃ ᵈⁱ ᴹᵉˡᵃⁿᶻᵃⁿᵉ焗烤千層茄子麵很足料, 非常邪惡。ˢᵉᶜᵒⁿᵈⁱ:ᴮʳᵃⁿᶻⁱⁿᵒ ᵃˡˡᵃ ᴹᵉᵈⁱᵗᵉʳʳᵃⁿᵉᵃ海鱸魚柳香嫩多汁, 散發啖啖香草味道。ᴰᵒˡᶜⁱ:ᵀⁱʳᵃᵐⁱˢᵘ提拉米蘇帶有少許酒香味道, 口感細膩飽滿。ᶜʳᵉᵐᵉ ᶜᵃʳᵃᵐᵉˡ焦糖布甸質感滑溜, 帶有濃重雞蛋香味。ᴰʳⁱⁿᵏ:ᴹⁱˣ ᴮᵉʳʳⁱᵉˢ ˢᵐᵒᵒᵗʰⁱᵉˢ ᴴᵒᵐᵉ ᴹᵃᵈᵉ ᴸᵉᵐᵒⁿᵃᵈᵉil Bel Paese (上環)📍上環皇后大道中299號地下
意大利餐廳, 店內同時設有小超市, 放有不同意
大利品牌食材, 而環境充滿異國風情感覺。

ᴬⁿᵗⁱᵖᵃˢᵗⁱ:
ᶜᵃᵖʳᵉˢᵉ ˢᵃˡᵃᵈ
卡布里沙律放有水牛芝士番茄及羅勒, 非常新鮮。

ᴸᵉ ᴾᵒˡᵖᵉᵗᵗᵉ ᵈᵉˡˡᵃ ⁿᵒⁿⁿᵃ

ᴾᵃˢᵗᵃ:
ᴸⁱⁿᵍᵘⁱⁿᵉ ᴳᵃᵐᵇᵉʳⁱ & ᶻᵘⁿᶜᶜʰⁱⁿᵉ

ᴾᵃʳᵐⁱᵍⁱᵃⁿᵃ ᵈⁱ ᴹᵉˡᵃⁿᶻᵃⁿᵉ
焗烤千層茄子麵很足料, 非常邪惡。

ˢᵉᶜᵒⁿᵈⁱ:
ᴮʳᵃⁿᶻⁱⁿᵒ ᵃˡˡᵃ ᴹᵉᵈⁱᵗᵉʳʳᵃⁿᵉᵃ
海鱸魚柳香嫩多汁, 散發啖啖香草味道。

ᴰᵒˡᶜⁱ:
ᵀⁱʳᵃᵐⁱˢᵘ
提拉米蘇帶有少許酒香味道, 口感細膩飽滿。

ᶜʳᵉᵐᵉ ᶜᵃʳᵃᵐᵉˡ
焦糖布甸質感滑溜, 帶有濃重雞蛋香味。

ᴰʳⁱⁿᵏ:
ᴹⁱˣ ᴮᵉʳʳⁱᵉˢ ˢᵐᵒᵒᵗʰⁱᵉˢ
ᴴᵒᵐᵉ ᴹᵃᵈᵉ ᴸᵉᵐᵒⁿᵃᵈᵉ

il Bel Paese (上環)
📍上環皇后大道中299號地下
2022-02-05
𓈒𓏸𓐍This tasting menu is so filling and satisfying! Every dish from this menu is simply perfect if you are craving for authentic coastal Italian cuisine. Starting off with imported Italian olive oil, Basalmic vinegar and must-have Italian local bread, the Caprese salad is quickly served with fresh Italian tomatoes and Buffalo Mozzarella. Simply seasoned and with a gentle aroma from the basil, the salad is so light and appetising. The Le Polpette della nonna is so amazing with the juicy homemade m

𓈒𓏸𓐍

Caprese Salad
Le Polpette della nonna
The Le Polpette della nonna is so amazing with the juicy homemade meatballs, immersed in the rich tomato sauce and topped with generous amount of cheese. The sauce is so nice that I finished them all tgt with the bread and it was perfect!

Linguine Gamberi & Zuncchine

Linguine Gamberi & Zuncchine is the highlight of the menu! The white wine sauce has extracted the flavours from the heads of prawns, while the flavours diffused into the prawns, pasta and zucchini. Every bite into the al dente pasta shares the oceanic flavours.
Parmigiana di Melanzane
Served in oven hot baking dish, the Parmigiana di Melanzane has such a beautiful layering of cheese, sauce and baked eggplant. Such a pleasure food to enjoy during weekend.
Branzino alla Mediterranea

Moist, tender, flaky whole seabass fillet is so tasty and saporous! Cooked with ‘acquapazza style’ with mussels, the fillet has locked in the moisture and it’s scrumptious with the lightly herbed flavours.
Fresh  fruit  smoothies

A perfect finale to have a tiramisu topped with strawberries slices as dessert to wrap up this amazing tasting menu! Don’t miss out the grocery store behind the restaurant, for local Italian goods and especially their amazing cheese to enjoy at home!

來到@lbelpaese.hk 位於上環的分店
Caprese Salad
Le Polpette della nonna
Parmigiana di Melanzane
Fresh  fruit  smoothies
每逢放假💃🏻就係要食得好😋但…淨係食得好係唔夠既🤪仲要💁🏻‍♀️買得好🛍有得食 • 有得買🛒意大利🇮🇹食材既意大利餐廳🇮🇹🍽~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪BREAD BASKET ▪係烘熱左 • 外脆內軟💫既𝐅𝐨𝐜𝐚𝐜𝐜𝐢𝐚🤩枱上有黑醋🖤 • 橄欖油🫒可以配埋不過包體本身食落已經充滿橄欖油🫒既香味,所以只點少少🤏🏻黑醋已經好得😌.▪ANTIPASTI▪▫️Caprese Salad • 🌱(V)厚切🤌🏻既新鮮水牛芝士🐮🧀清清地既奶香味,口感綿綿夾住鮮甜冇草青味既蕃茄🍅加左Basil調味,好清新💦.▫️Homemade Grand Mother's Meatballs 有𝟔粒,自家製👨🏻‍🍳既牛肉肉丸🐃食落唔會🙅🏻‍♀️"實的的",肉味濃 😙蕃茄醬汁🥫,面頭仲加左芝士粉 • 勁多芝士🧀夠份量,好滿足🤰🏻.▪PASTA▪▫️Linguine Gamberi & Zucchine𝟑大隻西西里大蝦🦐 留意啦📣蝦🦐身去左殼,同蝦頭分開左👐🏻所以......💁🏻‍♀️蝦汁精華漏晒出黎🤤滲左落去下面既扁意粉到🍝仲加左少少翠玉瓜🥒 夠晒健康💪🏻.▫️Parmigia
每逢放假💃🏻就係要食得好😋
但…淨係食得好係唔夠既🤪
仲要💁🏻‍♀️買得好🛍
有得食 • 有得買🛒意大利🇮🇹食材既意大利餐廳🇮🇹🍽
▪BREAD BASKET ▪
係烘熱左 • 外脆內軟💫既𝐅𝐨𝐜𝐚𝐜𝐜𝐢𝐚🤩
枱上有黑醋🖤 • 橄欖油🫒可以配埋
不過包體本身食落已經充滿橄欖油🫒既香味,
所以只點少少🤏🏻黑醋已經好得😌
𝐅𝐨𝐜𝐚𝐜𝐜𝐢𝐚
▪ANTIPASTI▪
▫️Caprese Salad • 🌱(V)
厚切🤌🏻既新鮮水牛芝士🐮🧀
清清地既奶香味,口感綿綿
夾住鮮甜冇草青味既蕃茄🍅
加左Basil調味,好清新💦
Caprese Salad • 🌱(V)
有𝟔粒,自家製👨🏻‍🍳既牛肉肉丸🐃
食落唔會🙅🏻‍♀️"實的的",肉味濃 😙
蕃茄醬汁🥫,面頭仲加左芝士粉 • 勁多芝士🧀
夠份量,好滿足🤰🏻
▪PASTA▪
▫️Linguine Gamberi & Zucchine
𝟑大隻西西里大蝦🦐
留意啦📣
蝦🦐身去左殼,同蝦頭分開左👐🏻
所以......💁🏻‍♀️
蝦汁精華漏晒出黎🤤
滲左落去下面既扁意粉到🍝
仲加左少少翠玉瓜🥒 夠晒健康💪🏻
Linguine Gamberi & Zucchine
Linguine Gamberi & Zucchine
▫️Parmigiana di Melanzane • 🌱(V)
焗千層茄子🍆,上枱時熱辣辣🔥
層層都夾滿半溶🤤拉絲芝士🧀,
而且每一層鋪得好平均😌
讚讚位💕
茄子🍆冇🙅🏻‍♀️淋𝐁𝐚𝐭 𝐁𝐚𝐭,
唔會🙅🏻‍♀️索晒油,冇🙅🏻‍♀️油淋淋 👏🏻
▪SECONDI▪
▫️Branzino alla Mediterranea
原條𝐒𝐞𝐚𝐛𝐚𝐬𝐬🐟,分成𝟐大塊🔪
煎香左表面𝟐邊🔥
肉質夠嫩,唔會有腥味😝
仲有烘過既新薯🥔
配車厘茄🍅 • 洋蔥🧅 • 黑橄欖🖤 • 橄欖油🫒......煮既醬汁
Branzino alla Mediterranea
再唧少少新鮮檸檬汁🍋,更開胃🤭
▪DOLCI▪
▫️Tiramisu
意大利🇮🇹既經典甜品,好大件❣️
Tiramisu
索滿咖啡既𝐋𝐚𝐝𝐲 𝐅𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫,綿綿好似蛋糕咁🍰
再俾𝐌𝐚𝐬𝐜𝐚𝐫𝐩𝐨𝐧𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞包圍住🤲🏻
好️𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲 • 好𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡滑滑🧏🏻‍♀
芝士味🧀 • 咖啡味☕️平衡得幾好
▫️Creme Caramel
滑滑既雞蛋布丁🍮
冇加過多魚膠,搖落仲有少少動動💗
Creme Caramel
薄薄地🤏🏻焦糖層🤎
唔會搶晒布丁既蛋香味🥚
Creme Caramel & Tiramisu
☝🏻𝟐款甜品表面都加左士多啤梨🍓 • 藍莓🫐裝飾
重點唔會好甜💕,食完都唔會好膩💃🏻
▪BEVANDE▪
▫️Smoothie • Mix Berries
勁靚呀,表面加左一串雜莓🍡
新鮮生果🍓🫐 • 乳酪🤍 • 蜜糖🍯打成
飲落唔係香精 • 假莓味😏
真材實料,好健康既感覺🥰
Smoothie • Mix Berries & Homemade Lemonade
▫️Homemade Lemonade
檸檬🍋少少酸🤏🏻
唔會好甜清清地,夠𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦
甜品應該配咖啡☕️ / 茶🫖
▫️Americano
▫️Earl Grey
Americano & Earl Grey
▫️Wine
環境太舒服,好似去左外國咁✈️
同朋友又好傾,飲埋🍷好完美🙆🏻‍♀️
🍷
🔺💁🏻‍♀️需加𝟏𝟎% 服務費
🔺𝟐𝟏年歷史,食材都係由意大利 🇮🇹直送
🔺員工們好𝐍𝐢𝐜𝐞☺️會同客人交流🗣,又會問下你覺得野食點💁🏻‍♂️
👉🏻見到熟客又會主動打招呼🙋🏻‍♂️好似𝐅𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝咁
🔺餐廳🍽有𝟐層
上層除左有廁所🚾
仲有間"𝐕𝐈𝐏房" (𝐍𝐨 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐦𝐮𝐦 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞💕)
🔺餐廳除左食,仲有好多意大利🇮🇹唔同既食材賣🛒
📍上環 𝚂𝚑𝚎𝚞𝚗𝚐 𝚆𝚊𝚗❝有20年歷史! 連埋grocery既意大利餐廳🇮🇹🛒❞呢度除咗係一間意大利餐廳 仲係一間意大利食材既grocery store!🛒🇮🇹仲有幾間分店 見到lunch set幾抵食(朋友食過話性價比唔錯!!👍🏻)我今次散叫~幾岩同朋友嚟食 食左好耐😆✨𝐀𝐍𝐓𝐈𝐏𝐀𝐒𝐓𝐈▪️🍅𝘊𝘢𝘱𝘳𝘦𝘴𝘦 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 $128 (3/5)▪️🐮𝘓𝘦 𝘗𝘰𝘭𝘱𝘦𝘵𝘵𝘦 𝘥𝘦𝘭𝘭𝘢 𝘯𝘰𝘯𝘯𝘢 $118 (3/5)先講餐前包好好食!🍞仲暖暖地 外脆內軟 點黑醋好正😋叫既兩款前菜份量都好多🍅水牛芝士好厚切 creamy得黎帶煙韌 但我覺得唔夠奶香🤔肉丸有6粒🐮鹹香十足偏重口味但有少少乾🙈✨𝐏𝐀𝐒𝐓𝐀▪️🦐𝘓𝘪𝘯𝘨𝘶𝘪𝘯𝘦 𝘎𝘢𝘮𝘣𝘦𝘳𝘪 & 𝘡𝘶𝘤𝘤𝘩𝘪𝘯𝘦 $198 (3.5/5)▪️🍆𝘗𝘢𝘳𝘮𝘪𝘨𝘪𝘢𝘯𝘢 𝘥𝘪 𝘔𝘦𝘭𝘢𝘯𝘻𝘢𝘯𝘦 $138 (3/5)本身想試carbonara! 但店員介紹呢兩款一於試下😆大蝦意粉口感煙韌掛汁 蝦都好新鮮🦐不過蕃茄sauce偏淡味(我個人都係中意cream sauce多d😜)至於千層麵 第一次見係配矮瓜🍆食落所有野融為一體 略嫌意粉太淋patpat 不
📍上環 𝚂𝚑𝚎𝚞𝚗𝚐 𝚆𝚊𝚗
❝有20年歷史! 連埋grocery既意大利餐廳🇮🇹🛒❞

Meatballs
Bread

✨𝐀𝐍𝐓𝐈𝐏𝐀𝐒𝐓𝐈
▪️🍅𝘊𝘢𝘱𝘳𝘦𝘴𝘦 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 $128 (3/5)

Linguine  Gamberi
Parmigiana  di  Melanzane

✨𝐏𝐀𝐒𝐓𝐀

本身想試carbonara! 但店員介紹呢兩款一於試下😆大蝦意粉口感煙韌掛汁 蝦都好新鮮🦐不過蕃茄sauce偏淡味(我個人都係中意cream sauce多d😜)至於千層麵 第一次見係配矮瓜🍆食落所有野融為一體 略嫌意粉太淋patpat 不過芝士好多好滿足🧀

Seabass

✨𝐒𝐄𝐂𝐎𝐍𝐃𝐈
▪️🐟𝘉𝘳𝘢𝘯𝘻𝘪𝘯𝘰 𝘢𝘭𝘭𝘢 𝘔𝘦𝘥𝘪𝘵𝘦𝘳𝘳𝘢𝘯𝘦𝘢 $218 (4/5)

有兩大塊seabass 肉質嫩滑冇腥味😍個sauce酸酸甜甜 仲有一絲絲紫洋蔥🧅其實已經好飽但我哋都食得晒就證明唔錯!😋

✨𝐃𝐎𝐋𝐂𝐈
▪️☕️𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶 $78 (4/5)
▪️🍮𝘊𝘳𝘦𝘮𝘦 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 $78 (3/5)

最鍾意用罐/杯裝既tiramisu 果然符合期望🥳佢係以啡味為主☕️(冇落酒 我幾中意🤣)lady fingers索晒espresso軟綿綿 蛋奶香都出又creamy😛焦糖燉蛋偏cream質 帶微微焦糖香甜味 但整體係custard味 蛋奶香唔重(我麻麻地custard👀)

✨𝐃𝐑𝐈𝐍𝐊𝐒
▪️𝘔𝘪𝘹𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘳𝘳𝘪𝘦𝘴 𝘚𝘮𝘰𝘰𝘵𝘩𝘪𝘦 $68 (3.5/5)
▪️𝘓𝘦𝘮𝘰𝘯𝘢𝘥𝘦 $48 (3/5)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍il Bel Paese (上環)
上環皇后大道中299號地下

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_上環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
Seabass
2022-01-25 74 瀏覽
[#sheungwan] [#hforitalianfood] another restaurant on my list and I have finally paid a visit! Very happy and this is a very healing exercise ✌🏻Went to @ilbelpaese.hk at Sheung Wan for lunch alone, chose a bar table seat facing the street. Bread basket was so so and I was not a fan of their focaccia. Chose Parma ham with melon as the antipasti, love it! The melons were very juicy and portion was just right and generous! Secondi was Ravioli with ricotta and Spanish. Wanted to have stuffed past fo

Secondi was Ravioli with ricotta and Spanish. Wanted to have stuffed past for so long already and finally here! The cheese were fulfilling and the sauce was just right.

In a long diet break now of course I have dessert! Chose their Tiramisu, looked good and tasted good! It was not sweet, and quite authentic and traditional I think.

3-course lunch set was HK$158+10%. Fair price for a decent lunch like this
2022-01-03 491 瀏覽
2-course $128, 3-course $158,cp值唔係特別高,但可以一戰。裝環有種意大利海邊小屋feel,有啲似去咗轉旅行,哈哈。侍應係外國人,係時候練習下英文,服務普通,係典型香港服務style~*餐前麵包兩個人三片麵包少尷尬,哈哈。烘熱咗嘅麵包,質素普通,但至少唔會咬唔開。Mozzarella Caprese小番茄沙律菜好新鮮,水牛芝士同樣新鮮,奶味比較淡,整體調味都偏淡,有啲似食緊非洲草原啲草。Linguine Vongole (+$28)原本想食Ravioli架,但冇晒,唯有叫linguine。意粉煮到啱啱斷生,煙韌偏硬,係我鍾意嘅口感。Vongole即係蜆,上菜以為我俾人呃左,但原來所有蜆匿埋咗喺意粉下面,起碼有七八隻大蜆,每一隻都飽滿冇沙,但略嫌鮮味不足。意粉汁係白酒+辣椒,非常惹味,辣得過癮,帶少少番茄嘅酸味。Lasagna al Forno 肉醬千層麵very靚仔,牛肉肉醬味香濃足料,番茄比例唔多,啖啖都係牛肉嘅鮮味,麵皮唔會因為焗而變得過腍,每層都有半溶拉絲芝士,所以難免會有少少膩。Coffee (跟餐)普普通通嘅一杯合格跟餐black coffeeTi
餐前麵包

Mozzarella  Caprese

Linguine Vongole (+$28)
Linguine  Vongole

Lasagna  al  Forno

Coffee (跟餐)
普普通通嘅一杯合格跟餐black coffee
Coffee

Tiramisu
意外嘅大份tiramisu,蛋香酒香咖啡香整晒,馬斯卡彭尼芝士味道相對俾酒味削弱咗,唔會過甜,加上芝士糊同手指餅比例接近1:1,食落唔會好膩。
2021-12-14
Linguine  Vongole
Lasagna  al  Forno
Coffee
Tiramisu
🍅Caprese Salad水牛芝士蕃茄沙律(7.7/10)Mozzarella Cheese好creamy☺️,好有奶香,係好味嘅水牛芝士。(切開見到好creamy、切面好靚唔臭代表新鮮)💦蕃茄好fresh好juicy,可以開一開胃💓。🧀Spaghetti Carbonara(8.2/10)哩到嘅Carbonara特別在用料正宗,用嘅係意大利豬臉頰肉再加上蛋漿🍳。豬臉頰煎香左令佢嘅煙燻味更加突出,濃厚蛋味同芝士味包覆住每條意粉,咸香濃郁😎。🍕Pizza Diavola 辣肉腸薄餅(7.8/10)第一形象係餅底焗得好香脆,有點穀物香。蕃茄醬濃郁味道比較重口味,配合Salami嘅香辣🌶,合埋好惹味,建議配飲品食😎。🐖Braciola con Verdure Stufate 豬扒(8/10)外表煎香,有一點焦香味。豬扒手指公咁厚🤙🏻,肉質軟嫩多汁,有種特別嘅甜香,可以同伊比利亞豬一戰👅。☕️Tiramisu(8.2/10)一個玻璃罐入面裝住滿滿嘅Mascarpone cheese😚啖啖都比cheese包圍住中間浸滿咖啡嘅手指餅,比例大概2:1,唔會好甜!係Cream愛好者必試嘅甜品。🍮Crèm

蕃茄好fresh好juicy,可以開一開胃💓。

🧀Spaghetti Carbonara(8.2/10)

🍕Pizza Diavola 辣肉腸薄餅(7.8/10)

☕️Tiramisu(8.2/10)

🍮Crème Caramel(8/10)
味道不錯,嫩滑微蛋香,焦糖醬調配得啱啱好😆