2022-04-27
因為想食Hemma嘅basque cheesecake所以黎呢個cafe。cafe門口位置喺條巷仔度,唔太起眼。我一黎到時門口有張長櫈仔,當時有兩個人坐住,我以為佢地係坐住咁等位,隔左一陣,果兩個人入左cafe入面。咁我咪輪到我坐落去等位先,坐左陣唔對路,心諗其實係咪坐出面都可以嗌野食?定係張櫈純粹俾人等位用?但又無人俾menu,枱面又無menu。。無員工行出黎照顧下我地。所以我企正喺門口外(非常近門口)望住入面應該有3-5位員工,佢地唔係喺度傾偈就係玩電話。我一直望住佢地多番示意我有問題問佢地需要幫手,但係無人理過我,無員工要諗過要望下門口或者行出黎睇下出面企喺度等緊嘅人。等左幾分鐘,有一位員工咁岩要行出黎時,我即刻行前多一步想問佢,我望住佢講左句開場白「唔好意思。。」(我自問唔係細聲,無可能聽唔到)但果位員工無視我,喺我身邊就咁走左去,咩料?佢出黎原來唔係想幫我,而係要去唔知邊度,佢就咁喺我面前走左,我真係10萬個無奈。過左幾秒,終於終於終於cafe入面有一位食緊野嘅員工終於留意到我好似需要幫手,但佢仍然係純粹同我你眼望我眼,無諗過要移玉步出黎睇下我咩事,咩料?我唔知你地cafe咩
過左幾秒,終於終於終於cafe入面有一位食緊野嘅員工終於留意到我好似需要幫手,但佢仍然係純粹同我你眼望我眼,無諗過要移玉步出黎睇下我咩事,咩料?我唔知你地cafe咩模式,入面地方咁細,如果出面係唔俾人叫野食的話,我就唔想入去阻住其他人客。
但我都已經忍唔住行入去問其實外面係咪都可以食野,終於有人開金口回應我。。。
原因出面係可以坐低黎食野,我問我想要menu,佢就咁講左句出面有!下?出面有?噢原來喺門口右右邊邊位置,sorry我真係睇唔到,都唔知係我唔留意定你貼menu嘅位置唔夠顯眼,定係其實你地服務唔夠主動。
其實整個過程好差真心好差,心入面講左10次「咩料?咩態度?」
我真係為左hemma件cheesecake先會黎受氣,我地拿拿聲極速食完就走人。
呢度唔止員工無禮貌,呢條巷仔嘅衞生環境絕對係好差,地下污糟,隔離左右又有垃圾,之後又聽到店員有提醒其他等位嘅人樓上會扔野落黎,所以最好喺帳篷底下等位。(終於又有員工肯移玉步出黎照顧下其他嘅人客)
如果唔係為左食cheesecake,我真係唔黎。。
差到極點!
(我全部一粒星都唔想俾,但要起碼揀一粒星先可以㨂到差評果個公仔)