2021-07-29 411 瀏覽
K11 Musea旁邊有一棟甲級寫字樓,同樣是新世界旗下的,叫K11 Artelier。寫字樓電梯大堂有一間十分有格調的咖啡店——Infuse Specialty Coffee。咖啡店是連鎖品牌Ideaology的分店,另一間分店Barista Caffe去年也光顧過。這個本地品牌在世界各地搜購高品質的咖啡豆,每天再用機器烘培新鮮的咖啡豆,今日我選擇了盧旺達咖啡豆。Infuse的手冲咖啡價格十分親民,最貴的只是$60。我坐在吧枱看著咖啡師用機器將咖啡豆磨成粉,然後遞了給我聞,咖啡師再解釋我會聞到甚麽香氣,這款咖啡豆有淡淡的焦糖味。進入下一個步驟,在Hario V60和Kalita 101之間,咖啡師選擇了Kalita的濾杯,濾杯形狀、内裏和洞孔設計不同,會影響冲煮咖啡的過程。冲出來的咖啡不多不少,咖啡師沒有把多出來的咖啡倒進我的紙杯裏,因為過剩的咖啡會把整杯飲品弄苦。這杯手冲咖啡比以前我喝過的淡,不過仍然醇味濃厚。手沖咖啡 $60 Rwanda咖啡豆

手沖咖啡

手沖咖啡 $60 Rwanda咖啡豆
手沖咖啡
2021-07-22 298 瀏覽
Infuse位於K11 Atelier,空間感十足。可能位處於辦公室大樓地下,地點不太顯眼,所以人流不算多,比較寧靜。今次點了Earl grey mocha ($46) 和 ham & cheese croissant ($35)。坦白說,Earl grey mocha沒有拉花,味道一般。Ham & cheese croissant 經翻熱後扁塌了😂但croissant 是脆的,味道不錯。可能主要做外賣,連堂食都用上紙杯紙盒。不過如果逛商場逛累了,想找個地方坐得舒服,靜靜吃一點輕食,這裏也是可以的。
Infuse位於K11 Atelier,空間感十足。

Earl  grey  mocha  +  ham  &  cheese  croissant
2021-07-22
5 分鐘 (堂食)
2021-06-20 404 瀏覽
尖沙咀休閒咖啡店☕️好有空間感嘅Cafe成個feel好舒適 ,令人好深刻印象嘅就係個咖啡店中間有一棵樹喺度因為唔會勁多人 又唔會有人排隊 要急腳快啲走可以同朋友慢慢坐吓 傾吓偈💬❤️Bookmark咗咁耐依家先知原來就係K11 Musea隔離🥳 喺尖沙咀呢個位置其實都幾方便而且有好多座位好多人都會攞埋電腦過嚟做嘢又有啲人攞本書喺度睇吓我自己覺得用紙杯就麻麻哋但係佢哋呢間餐廳因為牌照問題可能唔可以比杯我哋,咖啡嘅味道一般不過環境就比較舒服📍 Infuse (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號 Victoria Dockside K11 Atelier 地下

尖沙咀休閒咖啡店☕️

而且有好多座位
好多人都會攞埋電腦過嚟做嘢
又有啲人攞本書喺度睇吓

我自己覺得用紙杯就麻麻哋

📍 Infuse (尖沙咀)
2021-05-28 471 瀏覽
K11 Musea不嬲都係我好鍾意嘅商場,啲餐廳大部份都係非集團式。今次嚟到呢一間位於商業大廈Lobby咖啡室,環境非常好,樓底好高、裝修精緻、環境寧靜。講嘢都要好細聲,唔好打擾到隔離啲人。一間硬件咁好嘅咖啡室,點解啲咖啡咁難飲?點解啲Tiramisu 咁難食?點解佢剩係得一次性餐具咁唔環保?呢一間咖啡室真係得個樣我哋叫咗一杯coffee tonic, 一個tiramisu 同埋一杯Okinawa Black Sugar Almond Latte。coffee tonic 正常(加左tonic water之後其實差唔多每間coffee shop都係差唔多味),tiramisu 個蛋糕底唔夠濕好似普通戚風蛋糕。杯Okinawa Almond Latte 可以用難飲泥形容,本身都有成日飲杏仁奶,但係呢一杯Latte好似落咗好多水咁非常淡口,同Coffee Academics 杯Okinawa Black Sugar Latte 差天共地,就算人哋用普通牛奶同杏仁奶嘅味唔會相差咁遠,係應該落得太多水嘥咗杯飲品。 總括來講食物咖啡質素唔得嘅話硬件有幾好都冇用,出面太多好嘅選擇,可能佢主要做喺呢

總括來講食物咖啡質素唔得嘅話硬件有幾好都冇用,出面太多好嘅選擇,可能佢主要做喺呢度返工嘅人嘅生意,不過佢難飲嘅程度我諗啲人情願飲Starbucks😅
話說幾個月前已經想來這間在K11 ATELIER地下的coffee shop,但那次竟然去錯了河內道的K11 (真的很客易令人渾濁),不過今次終於去對地方了ʕ •́؈•̀ ₎它是位於一幢商業大廈地下,進入大門後便會看見,同時因限聚令關係,店內座位數量不會太多,慶幸當天到達後便找到好位置♡·𝙸𝚌𝚎𝚍 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 ($𝟺𝟸)和朋友每人點了一杯冰凍拿鐵(天氣實在太熱,又要破戒喝冰的🙍🏻‍♀️)咖啡不會太濃,個人認為很適合自己口味,而且以地段來講價格也很親民~~這裡的氣氛休閑,與朋友消磨時間也是不錯選擇,但地點的確不算方便,若果路經附近又想喝杯咖啡倒是可以一試☕️

Latte

·𝙸𝚌𝚎𝚍 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 ($𝟺𝟸)

Latte
2021-05-21 195 瀏覽
在海港城找一家有位的咖啡店,一點也不容易。在搜尋下,在K11 musea發現這家寧靜又幽雅的咖啡店。咖啡店有高樓底,完全沒有壓迫感,加上寬潤的傢俬和綠色植物,很舒服又休閑的感覺。Flat white $36這家店的咖啡真不錯!比連鎖咖啡店好得多了!咖啡味道濃香,泡沫豐厚,口感creamy,而且奶味濃郁,又沒有蓋過咖啡味,不錯。Earl grey $36Earl grey 是正常水平。雖然味道沒有fortnum and mason 咁濃郁咁香,但口感滑溜,有著伯爵茶的淡雅,沒有澀口,是咖啡以外的選擇。最正的是呷著咖啡,在寂靜又舒適的空間放空,用舌尖感受一下咖啡的味道,而不是像平日為提神而飲,別有一番滋味。

完全沒有壓迫感,
加上寬潤的傢俬和綠色植物,
很舒服又休閑的感覺。

Flat white $36

口感creamy,而且奶味濃郁,又沒有蓋過咖啡味,不錯。

Earl grey $36

其他
位於K11 Victoria Dockside辦公室樓下既Infuse cafe,樓底特高充滿空間感,又冇k11 musea 入面啲cafe咁多人,好啱chill一個下晝(因為冇限時🙈🙈)雖然網上見呢度咖啡評價好壞參半,反正見有位就試下la, order jor latte n mocha用了本地出品既ideaology豆去沖(個豆有得單買,包裝幾靚仔❤️)個人覺得味道都ok la,如果咖啡味再濃啲就正啦😀😃😃

2021-03-13 356 瀏覽
🌿真係令人羨慕office樓下有間咁舒服coffee shop 樓底高長枱位置有usb插頭 方便拎埋notebook做嘢另外有長sofa 同朋友飲杯咖啡傾下計或者坐低休息都幾舒服架當然重點係門口打卡位 森系裝修至於咖啡 我就覺得一般特別係杯抹茶 非常淡.Cappuccino $38Nagana Matcha Latte $40.
🌿
特別係杯抹茶 非常淡
Cappuccino $38
Nagana Matcha Latte $40
2021-02-13 439 瀏覽
在尖沙咀MUSEA周圍逛街,中間想稍微坐下休息,發現每家餐廳都很多人,所以從rosewood酒店下樓後看到infuse在想去打算買一杯凍咖啡,剛好有位置就坐下來。咖啡店是自助形式,點餐後自己找個位置坐下來感覺可以在這裏休息一整個下午。咖啡店主要提供咖啡蛋糕或其他包點,我最後點了一杯ice americano, ice latte, 和一客tiramisu!飲品方面清爽,咖啡不酸,不苦澀!蛋糕也意外地不錯,是現在很流行的髒髒soft tiramisu, can try!
2021-01-31
2021-01-12 431 瀏覽
Nested on the ground floor of a commercial building Victoria Dockside in Tsim Sha Tsui, Infuse is an open cafe with ample working space, thus the “shared office” feeling. There are also sofas and bar table seating area, which are great for chillaxing alone or catching up with your friends.The cup of Flat White I ordered was legit — nice nutty aroma with a smooth body.A nice coffee shop to visit, especially when you are looking for a cup of nice coffee while strolling by the promenade.
Flat White

2020-12-18
下午茶
Flat White
2021-01-06 359 瀏覽
之前去尖沙咀做野, 去左位於K11嘅Infuse坐低飲返杯因為之後有下場, 我哋就只嗌左杯野飲<Earl Grey Mocha>大食妹嗌左杯Earl Grey Mocha係咁凍嘅天氣飲返杯熱辣辣嘅Mocha真係超正, 伯爵茶同Mocha嘅組合幾特別, 味道亦好match如果唔係因為好貴, 大食妹都會推介大家去try try呀
之前去尖沙咀做野, 去左位於K11嘅Infuse坐低飲返杯
因為之後有下場, 我哋就只嗌左杯野飲
<Earl Grey Mocha>
大食妹嗌左杯Earl Grey Mocha
如果唔係因為好貴, 大食妹都會推介大家去try try呀
2020-09-19 1175 瀏覽
咁岩係K11 musea附近做野 經過呢間咖啡店 雖然冇乜人 但8掛行去睇下menu 😹價錢唔算貴,所以買咗一杯嚟先! 點知一試完全有驚喜😻😻😻飲返我係澳洲飲到嘅咖啡味😭😭😭😭好開心我覺得佢嘅咖啡好值得一試 雖然唔算多選擇 但真心覺得好出色 我一定會再返嚟飲😌😌😌
價錢唔算貴,所以買咗一杯嚟先!
我覺得佢嘅咖啡好值得一試
雖然唔算多選擇 但真心覺得好出色
我一定會再返嚟飲😌😌😌
2020-05-27 1504 瀏覽
< Infuse Speciality Coffee >呢間咖啡店位於K11辦公大樓既open area~ 樓底幾高,環境寫意,幾舒服😁小編二人係嗰度坐低傾左好耐計————————————————- Cappuccino $38 -呢杯會細杯d,咖啡味道唔會酸或者苦澀,有丁點兒奶騷味~咖啡味亦唔算太香濃,不過不失啦————————————————- Coffee Latte $38 - 大家記得要打開個蓋先見到入面有拉花🤣🤣Latte 好香滑~ 比較易入口,適合咖啡初飲者————————————————評分:6.5/10地址:尖沙咀梳士巴利道18號 Victoria Dockside K11 Atelier 地下營業時間:Mon-Fri 08:00-17:30; Sat 11:00-18:30 (星期日休息)#infuse #infusecoffee #infusespecialtycoffee #ideaologyhk #尖沙咀 #k11musea #K11美食 #K11muses美食 #香港美食 #美食博客 #hkfood #hkfoodie #hkfoodlove
< Infuse Speciality Coffee >

- Cappuccino $38 -

- Coffee Latte $38 -

評分:6.5/10

#infuse #infusecoffee #infusespecialtycoffee #ideaologyhk #尖沙咀 #k11musea #K11美食 #K11muses美食 #香港美食 #美食博客 #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #hkfoodblog #hkfoodshare #hkfoodgram #hkfoodbloggers #🐷🐤飲品 #🐷🐤咖啡店 #🐷🐤尖沙咀
2019-10-13 1759 瀏覽
這天跑步到尖沙咀海旁,累了來到Victoria Dockside 辦公大樓樓下的Infuse 咖啡店,週末早上這邊一個人也沒有,可以隨便坐及拍照。我點了Spinach Pie 和創新的Beetroot Chocolate Latte,口感比較香甜,啱我口味。其實這裡有很多特色咖啡,下次可以再來試試其他的。

Beetroot  chocolate  latte

$70 (早餐)
Beetroot  chocolate  latte
2019-01-05 2847 瀏覽
於新世界Victoria Dockside K11 Atelier的地下大堂,有一間充滿藝術氣氛的咖啡店☕️早前跟朋友打算來試試,可惜星期日不開,這天公司早放工,便過來再試😋咖啡店的空間非常大,雖然座位分佈得較疏但坐得舒服!我選擇了於靠牆的大木枱的位置坐,放空兼嘆咖啡😌近牆邊佈滿了一系列的咖啡用品,當中有咖啡杯、磨豆器、咖啡壺等,似咖啡展覽☕️最近喝很多black coffee,今天打算試試他們推薦的soy latte,我另外也叫了cinnamon roll素咖啡有很多種,咖啡跟豆奶、杏仁奶、燕麥奶等,是日嚐的soy latte並沒有杏仁奶啡和燕麥奶啡那麼濃的口感,但豆味非常香滑,跟奶咖啡相比沒太大分別。近年發覺頗流行健康素食,豆奶+咖啡也是個美味的好選擇😎☕️因為這裡的環境很安靜,我不知不覺逗留了一個小時看書📖,真是個放鬆的好地方👍🏻最後只是好奇為什麼不叫外賣也是用紙杯裝咖啡?🤔

2019-01-01
下午茶