餐廳: Island Table Grocer Cafe
資訊:

2021-12-01 108 瀏覽
今日黎左坪洲行下,沿住碼頭向手指山方向行見到呢間外表白色既餐廳,比佢吸引左入去好好彩地仲有一張戶外位,毫不考慮咁揀左坐出面享受下陽光雖然係閒日但係都KEEP入有人幫襯,可能因為閒日好多島上既舖頭都未必開,選擇少左,所以大家去坪洲都要留意番想食既餐廳幾營業時間,唔好摸門釘啦因為今次一個人黎,所以只係叫左個Lasagna Bolognese,其實我想試埋佢地既PIZZA,唯有下次再黎先食啦Lasagna Bolognese (推👍🏻)Espresso FizzLatteRe-visit rating: 5/5
好好彩地仲有一張戶外位,毫不考慮咁揀左坐出面享受下陽光

Lasagna Bolognese (推👍🏻)

Espresso Fizz

Re-visit rating: 5/5
  • Lasagna Bolognese
2021-11-28 261 瀏覽
這間白色小店是坪洲上為數不多的咖啡店,是住於坪洲三姊姊經營,故有人會稱為「三姊妹Cafe」。咖啡店白牆外有仿造草皮,配合室外座位,別具外國風情;店內則多以木色作主題,整體樸素怡情,很貼近坪洲予人的感覺。除了打卡,其食物質素和性價比亦高,是作為感受坪洲閒適的好開始;順帶一提,雖然光顧時是閒日,但要是遲一點也要排隊,大家緊記要預留多點時間。主食選了【肉醬千層意粉】,外脆而內則是熱烘烘的千層麵,再加上額外芝士;假如你是愛吃芝士人士,必定更喜歡!另外,也選了她們有名的【蘋果貝殼酥】,酥脆內熱,加附上加配的雲呢拿雪糕;除非你不喜歡蘋果,否則都非常推介試一試。飲品則點了【Caffe Latte】,Espresso底很出,份量都相當不錯。

肉醬千層意粉
蘋果貝殼酥 (配雲呢拿雪糕)
Caffe Latte
2021-05-05
肉醬千層意粉
蘋果貝殼酥 (配雲呢拿雪糕)
Caffe Latte
  • 蘋果貝殼酥
2021-11-24 92 瀏覽
🏠坪洲係我一個好喜愛嘅地方,覺得裏面環境清幽,而且處處有着著居民生活嘅痕跡同特色。之前看過一個YouTube短片介紹,已經大約認識坪洲幾間特色食肆,點知去到真係見番晒,今次希望介紹吓呢間三姊妹咖啡店。呢間餐廳位處街角,既有露天也有室內地方。入到去,大家姐負責招呼客人同樓面,二家姐負責水吧,聽聞三妹專責整甜品。未食已經覺得三姊妹可以咁好感情一齊開店,真係好幸福❤️❤️❤️我哋試左餐廳不多的主食千層麵同埋Crème Brûlée cheesecake,水準不俗。再加埋杯Lemonade,算是一個不錯的下午茶。最重要係支持小店,希望呢三姊妹可以努力經營落去,令坪洲多一個美麗嘅cafe!

2021-11-05 199 瀏覽
坪洲必去靚靚cafe❤️~~~~~~~~~~~~~~去到坪洲,呢間cafe一定係必去!環境好chill,啲嘢又好食🤤唯一唔好嘅就係weekend去會好多人,所以都要有心理準備係一定要排隊🥲不過係值得排㗎!提提大家,cafe星期一二係休息㗎~-肉醬千層意粉 ($89)好多cheese,熱辣辣,好好食!-Crème Brûlée Cheesecake ($45)個cheesecake上面嘅焦糖好脆好好食,蛋糕亦唔會太甜。
坪洲必去靚靚cafe❤️
~~~~~~~~~~~~~~
肉醬千層意粉 ($89)
好多cheese,熱辣辣,好好食!

Crème Brûlée Cheesecake ($45)
坪洲必去打卡cafe一定係呢間 外表純白簡潔 由三姊妹打理 室內大概有10幾個位 室外都有位 但就曬左啲 有手工薄餅 pastries 蛋糕(˶‾ ⁻̫ ‾ ˵)⁣⁣▫️𝘊𝘳𝘦𝘮𝘦 𝘉𝘳𝘶𝘭𝘦𝘦 𝘊𝘩𝘦𝘴𝘴𝘤𝘢𝘬𝘦 🧀|$45⁣↬焦糖面燒到好脆 但個人認為薄身啲入口會更好 芝士蛋糕好好味 類似紐約芝士餅既口感 軟滑得黎重芝士味 又唔會太膩 仲淋左啲焦糖汁係面⁣⁣▫️𝘈𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘛𝘶𝘳𝘯𝘰𝘷𝘦𝘳 🍎|$25⁣↬ 鐘意食蘋果批既一定要試下呢個蘋果貝殼酥 佢會焗番熱先上俾你 個酥皮好香牛油味 有酥脆感 入面既蘋果蓉微暖 仲食到一粒粒蘋果 酸甜度剛好 呢個價錢黎講真係好抵食⁣⁣▫️𝘐𝘤𝘦𝘥 𝘊𝘰𝘤𝘰𝘤𝘤𝘪𝘯𝘰 🥥|$50⁣↬呢杯椰子咖啡好有驚喜 平時我對咖啡都一般 但呢杯好好飲 咖啡好香堅果味 面頭潵左椰絲增加口感 而且咖啡上面仲有層椰子味既碎冰 真係估唔到椰子同咖啡咁夾⁣⁣ᐠ ♥︎ ᐟ平日下午三點幾去到唔駛等位就入到 假日多人啲就要排隊喇 留意返星期一二係休息架 行到熱辣辣就入去抖下喇(。•̀ᴗ-)✧⁣

▫️𝘈𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘛𝘶𝘳𝘯𝘰𝘷𝘦𝘳 🍎|$25⁣

▫️𝘐𝘤𝘦𝘥 𝘊𝘰𝘤𝘰𝘤𝘤𝘪𝘯𝘰 🥥|$50⁣

• Crème Brûlée cheesecake
2021-10-18 198 瀏覽
坪洲🌼 小清新Cafe🌾Cafe假日長時間排長龍.. 一試自家製Double Lemonade Soda🍋($42)冰冰涼涼😍 好清新👍🏻 消暑好選擇👍🏻👍🏻
坪洲🌼 小清新Cafe🌾

Cafe假日長時間排長龍.. 一試
自家製Double Lemonade Soda🍋($42)
冰冰涼涼😍 好清新👍🏻 消暑好選擇👍🏻👍🏻
2021-10-14 237 瀏覽
🏠 Island Table Grocer Cafe (坪洲)坪洲坪洲永興街9C號地舖據聞坪洲得一丶兩間有熟食既cafe。假期到坪洲係錯誤嘅選擇,周圍要排隊。因為無食午飯,又想飲啡,就黎左這間,差不多排左一個鐘😮‍💨🥣Pizza 坪洲至尊正常發揮,辣肉腸都幾香,薄餅底幾香脆。🥣Salmon sourdough 饀料充足,salmon n cream cheese一點都不吝嗇,加上青瓜和洋蔥,入口清新,小編喜歡它的sourdough,烘過小小脆口,值得推介!🥣焦糖芝士蛋糕純粹芝士蛋糕,小編會比較喜歡,焦糖實在太甜。🍹dirty 推薦!冷熱分別,飲咖啡香,正!
坪洲坪洲永興街9C號地舖

🥣Pizza 坪洲至尊
正常發揮,辣肉腸都幾香,薄餅底幾香脆。
🥣Salmon sourdough
,烘過小小脆口,值得推介!
🥣焦糖芝士蛋糕
純粹芝士蛋糕,小編會比較喜歡,焦糖實在太甜。
🍹dirty

推薦!冷熱分別,飲咖啡香,正!
2021-10-14 167 瀏覽
去坪洲必到嘅打卡cafe,白色嘅外牆好吸精,好似去咗渡假嘅感覺✨❤️,啱晒假日去chill吓,放鬆心情。✨✨食物 & 咖啡質素不錯👍🏻✨✨,大家可以假日去試吓。❤️❤️店內裝飾別致,環境舒適,店員態度nice(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✨推介:肉醬千層意粉🍝 ,肉桂咖啡☕️,焦糖芝士蛋糕🍰🍝肉醬千層意粉好好味,即時焗出黎熱辣辣✨✨❤️,需要等15分鐘✨👍🏻牛肉酥都不錯,但冇影相😂😂咖啡香濃又易入口,玉桂味好香✨✨焦糖芝士蛋糕面頭嘅焦糖好脆口好好味😋(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

推介:肉醬千層意粉🍝 ,肉桂咖啡☕️,焦糖芝士蛋糕🍰

肉醬千層意粉

牛肉酥都不錯,但冇影相😂😂

咖啡香濃又易入口,玉桂味好香✨✨

焦糖芝士蛋糕面頭嘅焦糖好脆口好好味😋(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2021-09-25 160 瀏覽
Island Table Grocer Cafe @ 2021年9月 (Weekday 午餐)食物 ❤️❤️❤❤️🤍(pizza/ pasta/ 三文治/ coffee) 環境 ❤️❤️❤️🤍🤍(正常)服務 ❤️❤️❤🤍🤍(正常)攞位 ❤️❤️❤🤍🤍(平日下午1點都有位)交通 ❤️❤️❤🤍🤍(由坪洲碼頭行去10分鐘)翻兜 ❤️❤️❤❤🤍如果去坪洲,淨係夠時間食一餐,呢間coffee shop so far 會係我first choice。佢嘅飲品同食物都好高質,最緊要係佢哋價錢定位同市區一般啲coffee shop差唔多。估唔到撞彩搵到間好嘢。💡小貼士間店只有7張細枱(句括兩張對窗bar枱)呢間coffee shop收6點(星期三至五)/5點(星期六及日)/星期一及二休息,千祈唔好plan去食晚飯。1️⃣ 薑黃肉桂Latte $42今次係第三次飲到呢隻latte(唔係好多地方有)。佢哋整得好好,薑味重得嚟又唔太搶,甜度剛剛好仲配上一片曲奇餅🍪2️⃣ Americano $34好正常,加配一片曲奇餅。素食pizza (7吋)$55Pizza用料ok,用餅底做,食落好脆。環境餐牌
環境 ❤️❤️❤️🤍🤍(正常)
服務 ❤️❤️❤🤍🤍(正常)
攞位 ❤️❤️❤🤍🤍(平日下午1點都有位)
交通 ❤️❤️❤🤍🤍(由坪洲碼頭行去10分鐘)
翻兜 ❤️❤️❤❤🤍

💡小貼士
間店只有7張細枱(句括兩張對窗bar枱)

1️⃣ 薑黃肉桂Latte $42
仲配上一片曲奇餅🍪
薑黃肉桂Latte

2️⃣ Americano $34
好正常,加配一片曲奇餅。
Americano

素食pizza (7吋)$55
Pizza用料ok,用餅底做,食落好脆。
素食薄餅(7吋)

餐牌

薑黃肉桂Latte
2021-09-19 113 瀏覽
平日到坪洲行下之前已經上網睇過人介紹呢間CAFE於是打算去一試地點方面由落船行到去CAFE大概10-15分鐘非常容易搵到等位要係門外等天氣稍熱,好在都係等左大概10-15分鐘就有位如果係週末就難講D食物/飲品方面選擇左以下四樣:1. Sausage Roll2. Island Table Supreme3. Double Lemonade Soda4. London Fog*本來想試Apple Turnover,可惜已經售罄。店主推薦Sausage roll 所以決定一試Sausage roll & Island Table Supreme 味道唔錯,Sausage roll有茄汁一并奉上,兩樣食物未至於可以稱得上好味/食過番尋味值得一提London Fog奶味重,明顯飲到有玫瑰味,帶有少少甜味賣相好靚,十分"少女" 餐廳環境地方唔大 ,約二十個坐位店員係三姊妹服務好友善
平日到坪洲行下

2. Island Table Supreme
3. Double Lemonade Soda
4. London Fog

值得一提London Fog
奶味重,明顯飲到有玫瑰味,帶有少少甜味
賣相好靚,十分"少女"

餐廳環境
地方唔大 ,約二十個坐位

店員係三姊妹
服務好友善
2021-09-17
10 分鐘 (堂食)
  • london fog
🏝-Island Table Grocer Cafe-假日getaway 坪洲舒服好食cafe🛳記住禮拜一二唔開😚 閒日終於有機會去到👾大約12點到就唔使等 好好彩坐到窗邊位🪟晏多少少就要排隊入啦 因為坪洲冇長洲咁多Cafe🏝不過可惜果日室外座位無開😢 可能因為太曬☀️🍎Apple Turnover $28 (8/10)全部Pastry都係店主自己焗 好有屋企嘅感覺🏡好似蘋果批啲friend咁果餡 出面就係好似牛角包酥皮咁 好脆🥐又唔會太甜 鍾意apple crumble一定要試🥰🥧Maple Pecan Plait $28 (8.5/10)鍾意Maple Syrup嘅一定要試😻 好似食緊咗好多楓糖漿嘅pancake咁🥞入面就無餡嘅 但係都唔會太乾身 或者太甜🧈🍕Island Table Supreme Pizza $58 (8/10)呢個價錢黎講 個size有大過出面啲迷你批🤪都幾足料 食到好多芝士都幾滿足🧀不過係薄批黎 都係好有家嘅感覺 係order完即刻焗🔥個批好脆口 就算本身唔鍾意啲三色椒🫑 都好自然咁食曬😚🍝Lasagna $89 (8.5/10)呢個係等得最耐 基本上係食完一
🏝
-Island Table Grocer Cafe-
假日getaway 坪洲舒服好食cafe🛳
記住禮拜一二唔開😚 閒日終於有機會去到👾
大約12點到就唔使等 好好彩坐到窗邊位🪟
晏多少少就要排隊入啦 因為坪洲冇長洲咁多Cafe🏝
不過可惜果日室外座位無開😢 可能因為太曬☀️

🍎Apple Turnover $28 (8/10)
全部Pastry都係店主自己焗 好有屋企嘅感覺🏡
又唔會太甜 鍾意apple crumble一定要試🥰

入面就無餡嘅 但係都唔會太乾身 或者太甜🧈

呢個價錢黎講 個size有大過出面啲迷你批🤪
都幾足料 食到好多芝士都幾滿足🧀
不過係薄批黎 都係好有家嘅感覺 係order完即刻焗🔥
個批好脆口 就算本身唔鍾意啲三色椒🫑 都好自然咁食曬😚

🍝Lasagna $89 (8.5/10)
呢個係等得最耐 基本上係食完一樣再等一陣先有🙈
不過完全無失望 同出面啲lasagna唔同🤩
食到好新鮮嘅感覺 本身唔食蕃茄🍅 都食曬😋
唔會太重口味 係比較淡 無味精果啲🥰
都食到面頭嘅芝士🧀 如果芝士再多啲就好😜

🍹Lemonade Soda $42 (8/10)
自家製嘅double lemonade🍋 鍾意飲酸嘢嘅朋友一定要試😍
出面咁熱 飲一啖超級爽 好解渴🤩
不過summer orange soda 就冇咩特別🍊

🥥Cococino $48 (7/10)
係椰子咖啡沙冰 夏日飲都幾消暑😎

☕️食物質素 9/10
☕️整體環境 8/10
☕️服務質素 8/10
☕️再訪興趣 8/10
除左長洲南丫島,香港仲有一間幾靚嘅坪州架,可以喺愉景灣同中環搭船過去,有得食有野睇,拍拖/去玩spend一日最啱🥰呢間評價好高係因為真係服務超好、店員超nice、同客人有講有笑,又會讚下你心情都好好, 而且服務好好,啡又好飲,大熱天時行到熱晒坐低抖下,jeng 👼🏻👼🏻___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ☕️Ice long black $ 37重crema, fruity,long black 啡味重啲好飲☕️Dirty $42賣相夠晒靚,呢種先係温度啡奶層次分明,明顯見到個層油脂,完美✨✨🍹lemonade soda $42 🍹orange soda $42Fresh 夏天飲最正🍰 cream brûlée cheesecake $45 GrocerCream brulee 脆脆嘅焦糖一敲落去碎開個種感覺爽😂😂 太熱到補充返啲糖分個人即刻舒服晒😌😌仲有送cookie比我地超frdly🥰🥰

___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
☕️Ice long black $ 37

☕️Dirty $42

🍹lemonade soda $42
🍹orange soda $42
Fresh 夏天飲最正

仲有送cookie比我地超frdly🥰🥰
假 裝 自 己 去 了 一 趟 旅 行 🍽小島上的森系風咖啡店~無得去旅行 早前抽了個週末到坪洲走走💆🏻‍♀️本身以為假日離島人會很多都不想人擠人 神奇地當天坪洲人不多耶~可能是因為下雨的關係吧🌧店員都很𝚗𝚒𝚌𝚎 食物咖啡也不錯!𝙻𝚊𝚜𝚊𝚐𝚗𝚊 𝙱𝚘𝚕𝚘𝚐𝚗𝚎𝚜𝚎 $𝟾𝟿超!級!多!芝士絲!帶有微微焦香 肉醬份量十足 帶茄香 濃而不膩千層麵條十分入味 軟硬度也剛好!微酸 香口 好吃喔~~.𝐹𝑜𝑙𝑙𝑜𝑤 ℎ𝑘.𝑓𝑜𝑜𝑑𝑚𝑎𝑝 𝑓𝑜𝑟 𝑚𝑜𝑟𝑒 𝑓𝑜𝑜𝑑 🍽.𝙲𝚛𝚘𝚒𝚜𝚜𝚊𝚗𝚝 $𝟸𝟸牛角包很鬆化 而且牛油香很濃郁熱辣辣 大大個 滿意🥐𝙿𝚊𝚒𝚗 𝙰𝚞 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝 $𝟸𝟺酥皮層次分明 朱古力味都幾濃郁而且沒有太甜呢!下次還想再試𝚋𝚊𝚔𝚎𝚛𝚢其他包包包🥖🍞🥐𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 $𝟺𝟸𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢冷熱分明 很堅強地撐了一段時間的分層入口很滑 比例剛好還附上一塊杏仁餅呢~𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟹𝟾
假 裝 自 己 去 了 一 趟 旅 行 🍽
小島上的森系風咖啡店~

無得去旅行 早前抽了個週末到坪洲走走💆🏻‍♀️
本身以為假日離島人會很多
都不想人擠人 神奇地當天坪洲人不多耶~
可能是因為下雨的關係吧🌧
店員都很𝚗𝚒𝚌𝚎 食物咖啡也不錯!

𝙻𝚊𝚜𝚊𝚐𝚗𝚊 𝙱𝚘𝚕𝚘𝚐𝚗𝚎𝚜𝚎 $𝟾𝟿
超!級!多!芝士絲!
帶有微微焦香 肉醬份量十足 帶茄香 濃而不膩
千層麵條十分入味 軟硬度也剛好!
微酸 香口 好吃喔~~
Lasagna  Bolognese

𝙲𝚛𝚘𝚒𝚜𝚜𝚊𝚗𝚝 $𝟸𝟸
牛角包很鬆化 而且牛油香很濃郁
熱辣辣 大大個 滿意🥐
Croissant

𝙿𝚊𝚒𝚗 𝙰𝚞 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝 $𝟸𝟺
酥皮層次分明 朱古力味都幾濃郁
而且沒有太甜呢!
下次還想再試𝚋𝚊𝚔𝚎𝚛𝚢其他包包包🥖🍞🥐

𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 $𝟺𝟸
𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢冷熱分明 很堅強地撐了一段時間的分層
入口很滑 比例剛好
還附上一塊杏仁餅呢~
Dirty

𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟹𝟾
Lasagna  Bolognese
Croissant
Dirty
  • Lasagna
  • Pain  Au  Chocolat
#坪洲一日遊 again 🤣次次經過呢間cafe 都好多人等位 今次終於一陣就有位啦✌🏽✌🏽可惜食物已售罄😢 唔緊要啦 都係想坐半個鐘到等船啫😅而且仲有outdoor位 好好feel 有遠離煩囂嘅感覺而且不論indoor or outdoor 都有好多打卡位 可以影相今次有驚喜 睇完open rice有咩推介 發現咗有新野🤩(可惜今次失策 時間關係唔記得影menu 🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️)點咗杯 #Affogato 🍨☕️ 即係 #雲呢拿雪糕 + #espresso 佢個雲呢拿雪糕真係👍🏻👍🏻👍🏻我本身其實好唔鐘意雲呢拿雪糕 但呢個完全有質 淨食佢都讚雲呢拿雪糕帶有點點杏仁味 好creamy 好滑 而且有啲杏仁粒 上台時waitress 姐姐已提咗話杯espresso唔好太遲加落去 唔係嘅話凍咗會好酸(所以要把壓打卡時間🤣🤣)淨飲堅酸難入口 不過加落去個雪糕到少少酸同咖啡苦味俾雪糕中和哂 若果有得refill就好啦🤣🤣
#坪洲一日遊 again 🤣

今次有驚喜 睇完open rice有咩推介 發現咗有新野🤩
佢個雲呢拿雪糕真係👍🏻👍🏻👍🏻
我本身其實好唔鐘意雲呢拿雪糕 但呢個完全有質 淨食佢都讚
(所以要把壓打卡時間🤣🤣)
淨飲堅酸難入口 不過加落去個雪糕到
少少酸同咖啡苦味俾雪糕中和哂

若果有得refill就好啦🤣🤣

Affogato
2021-08-14
5 分鐘 (堂食)
下午茶
Affogato
2021-08-27 60 瀏覽
依間已經係小編既口袋名單💞行過見到好多人排隊,想必係人氣推介cafe.坐出面吾洗排隊,見到傘遮陰,出面有海風,就即刻坐低嘆返杯,食番件。店員好有禮貌出嚟抹檯,放低餐牌,指引小編入店內點餐付款。點了自製檸檬特飲同蘋果貝殼酥。檸檬特飲顏色好吸引,飲落好清新解渴,上面有薄荷葉,一片檸檬作裝飾。 自製水準高,連小編都想學下點整。蘋果貝殼酥好脆,如果想睇影片可以到心心Victoria Vlog. 入面粒粒蘋果肉,外脆內軟真係好正。下次黎坪洲我都一定會再黎食!
依間已經係小編既口袋名單💞

行過見到好多人排隊,想必係人氣推介cafe.

店員好有禮貌出嚟抹檯,放低餐牌,指引小編入店內點餐付款。

點了自製檸檬特飲同蘋果貝殼酥。

下次黎坪洲我都一定會再黎食!
  • apple turnover
  • lemonade-iced