2020-03-26
➖➖➖上環。令人回味雞翼&Pizza➖➖➖.雞翼暫時係我食過最好食嘅🤩.咁多集yellow openrice , 睇完呢間餐廳嘅介紹真係好深印象,睇到喊🙈所以一定要去支持。地點其實非常方便,就在上環港鐵站A二出口轉左便到達了。餐廳的安排也相當顯眼,所以不會容易錯失啊。。走進餐廳,便看到每張枱上已放了消毒酒精紙巾,這個做法實在是相當貼心。坐在窗旁的卡位,環顧四周,便看到餐廳的左邊是bar 檯,右邊是一個半透明的小廚房,能夠看見Pizza的製作過程。由於我們到達的時候,已接近下午三時左右,避開了吃午飯的人潮,所以非常順利又幸運地不需等待便能夠進入。。餐牌方面是中英文並存的,沒有附上圖片啊。我們三人點了一個Pizza,兩份小食,本來想點選沙律,可惜當天沒有售賣呢。.▪️Gorgonzola & Apple $168 (12”) /$340 (20”) 藍芝士蘋果薄餅Mozz / Gorgonzola cheese / apple / sugar. ▫️Pizza都有18款選擇試咗杜汶澤推介呢款,冇得輸🤩材料簡單,但係好食。蘋果上面灑左糖,焦糖化增加左蘋果嘅鮮甜薄批底食完都唔會覺得好飽滯,2-3個
雞翼暫時係我食過最好食嘅🤩
。
。
藍芝士蘋果薄餅
. ▫️Pizza都有18款選擇
試咗杜汶澤推介呢款,冇得輸🤩
材料簡單,但係好食。
蘋果上面灑左糖,焦糖化增加左蘋果嘅鮮甜
薄批底食完都唔會覺得好飽滯,2-3個人食8件都絕對冇難度。
其實最正宗嘅Pizza應該薄批底,香港人由細到大都係食pizza hut厚批加菠蘿,但我個人更加偏愛薄批,因為吃飽pizza之後不會感到太飽滯啊!
▪️Grilled black pepper wings $58
▫️強烈推介!超超超好食!👍🏻👍🏻👍🏻
五隻實在太少!
黑椒味道濃郁又突出。
我對雞翼係好揀擇,但呢款係超讚
真正焗到外脆內軟
雞肉好嫩滑有肉汁
▪️Calamari fritti $88
▫️炸魷魚圈配他他醬
魷魚圈炸得出色,差不多用上一隻魷魚嘅份量,所以係抵食嘅🤩而且粉漿一點也不厚,魷魚的肉是爽口的。
▪️小總結:
睇完 喱show ,你就會知道老闆有幾黃!
自從節目出咗之後就長期排隊
但係佢哋都好有心,叫大家都要支持其他黃店呢!
好食=支持!👍🏻
好食黃店=絕對值得支持!👍🏻👍🏻👍🏻
平日下晝大概三點去到,完全唔使排隊。
大概3:30pm就會截order,4:00 pm 左右就落場啦。