2024-10-04 191 瀏覽
愉景灣係多國美食嘅集合點🌏今次一家人遠遠已經被呢間韓國餐廳燒肉香味吸引🤩 雖然有少少落雨,坐唔到戶外享受海風,但餐廳內別緻嘅裝修,配合K-Pop,韓風十足🇰🇷烤封門柳🥩貨真價實,大約50塊,大火燒佢兩邊,鎖住肉汁,再配上香草,秘製鹽醬,外脆內軟,粉紅色既肉汁豬五花腩🥓油脂分布均衡,用特製醬汁處理過,猛火燒佢兩邊,香氣撲鼻,烤肉配上生菜、蒜頭、辣椒,包住食口感一流,外面脆內面香,清新爽口。韓國部隊鍋🥘辛辣度岩岩好,部隊要有既材料都齊晒,例如麵、火腿、豆腐、豬肉、餐肉、蔬菜等,好多料,一家大細開心share

愉景灣係多國美食嘅集合點🌏
今次一家人遠遠已經被呢間韓國餐廳燒肉香味吸引🤩
雖然有少少落雨,坐唔到戶外享受海風,
但餐廳內別緻嘅裝修,配合K-Pop,韓風十足🇰🇷

烤封門柳🥩
豬五花腩🥓
油脂分布均衡,用特製醬汁處理過,猛火燒佢兩邊,香氣撲鼻,

烤肉配上生菜、蒜頭、辣椒,包住食
口感一流,外面脆內面香,清新爽口。

韓國部隊鍋🥘
辛辣度岩岩好,部隊要有既材料都齊晒,
周末去咗愉景灣hea,發現多咗好多新餐廳,以前感覺西餐比較多,果晚搵到一間韓國嘢食😀餐廳有室內外座位,揀咗坐窗邊位置,感覺chill d。HH生啤、紅白酒 $48/ 杯,仲要有Suntory黑啤,太正。🦀 蟹肉薯仔蛋沙律真係好好食,每一啖都好濃蟹味,蟹肉算多、加上唔同款嘅薯片,加強口感、仲有少少飯素,吊一吊味💯🍲部隊鍋好標準嘅湯底,料勁多:豬肉、韓國泡麵、芝士、午餐肉、火腿、金菇、皇帝菜、腸仔、年糕、腐皮、茄汁豆等等。好鍾意一餐入面好多款食物選擇,感覺一路食都唔會悶!雖然唔係d名貴配料,但好幾款都幾好食🙊員工幾nice,入到餐廳見到 「電子簽賬可以換免費船飛」,驚喜咗,去愉景灣可以留意下其他餐廳有冇依個優惠😉

🦀 蟹肉薯仔蛋沙律

🍲部隊鍋

2024-09-14
2024-09-16 245 瀏覽
好耐冇去愉景灣啦,今日天氣超好所以帶埋bb過去行下,食下野咁🐽特登揀係愉景北食新餐廳😽我哋約1點到,都幾爆呀!佢weekend brunch set 4百幾都有,其實又幾抵食!我哋嗌左一份pork belly 🥰肥滋滋的五花包菜食一流!自己特別鐘意夾蘿蔔絲😍 另一份係海鮮煎餅😗多海鮮的,但個人覺得可以唔洗咁厚粉,夾泡菜食都唔錯!仲點咗醬油炸雞添!炸雞脆卜卜的,唔算好油,配啤酒就正了😬😬叫埋brown sugar ice cream 😘幾香黃糖味,好滿足喔!#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西

我哋約1點到,都幾爆呀!

另一份係海鮮煎餅😗
多海鮮的,但個人覺得可以唔洗咁厚粉,夾泡菜食都唔錯!

仲點咗醬油炸雞添!炸雞脆卜卜的,唔算好油,配啤酒就正了😬😬

由欣澳乘搭DB03P去偷景灣北廣場拍拖👩🏽‍🤝‍👨🏼睇日落食晚飯,環境十分舒適,置身於外國一樣,藍天白雲充滿度假風情。朋友興致勃勃想食韓國菜,偶爾發現呢間主打燒肉、蔘雞湯、特色飲品的韓國🇰🇷菜。播放著K POP 流行歌曲、甫入座即呈上數款小菜,分別有醃蘿蔔、泡菜同埋中華沙律,重點係可以免費任添,食小菜都食飽😂。韓國部隊鍋(HKD 298): 用上瓦斯爐路助熱煲滾,呷一啖湯頭,鮮美的高湯,加上韓國辣椒醬,帶有微辣且香濃的風味。火腿、香腸和豬肉在鍋中煮熟後,變得柔嫩多汁,與湯底的味道相互融合,增添了豐富的肉香。嫩豆腐在鍋中吸收了湯汁的味道,口感滑嫩,大白菜、洋蔥和青蔥等蔬菜在煮制過程中釋放出甘甜的汁液,增添了清新的口感,而且好脆嫩。辛麵條則會吸收湯汁的味道,口感彈牙,與其他食材混合在一起,增加了整體的豐富性。炸魷魚鬚(HKD 98):炸魷魚鬚外脆內嫩,炸魷魚鬚金黃酥脆的脆皮,咬下去時發出清脆的聲音。內部的魷魚鬚則保持了彈性和柔嫩,好有彈性,外層的裹粉吸收了油脂,魷魚本身的鮮味相互融合。搭配著蛋黃醬和適量檸檬汁,可以解膩,增強整體的風味。Soju mojito (HKD 78):加上真露燒酒

Soju mojito (HKD 78):加上真露燒酒的Mojito 你飲過味? 整體感覺柔和清新,老實說酒精味不太突出,清新、酸甜使用新鮮的青檸汁,帶來明亮的酸味,微微的氣泡感,適合夏季或熱天飲用的雞尾酒,

Pineapple mango soda (HKD 48):菠蘿的甜酸味配搭芒果的濃郁甜味加上碳酸的氣泡水,作為汽水結合了菠蘿的酸甜和芒果的濃郁,甜度適中,不得了。

總結:
拍拖聚會好地方
高質韓國菜配特式飲品
冇錯,打完風嘅週末好清閑,山長水遠去愉景灣來個偽沖繩遊記🤪玩到攰就要覓食,入咗呢間好多好評嘅韓國餐廳食個靚嘅Brunch先🍧🍽️ 韓式小食拼盤我同Lisba都好想食韓式炸雞同炸芝士條😋一坐低就叫咗呢個小食拼盤,超級抵食,$128就有齊四款小食,包括炸雞🍗炸薯條🍟炸餃子同埋炸芝士條🧀Lisboy發生薯條仔食薯條😝而個炸雞好正,外脆內軟,仲有肉汁!炸芝士條有拉絲🤤而最有驚喜嘅竟然係炸餃子,餃子餡係炒粉絲加豬肉白菜😍仲要大大舊真係我的最愛!🍽️ 韓式牛肉烏冬我哋冇諗過小食拼盤會咁大碟,所以叫多咗個牛肉烏冬,本身呢間韓國餐廳出名韓燒🤤牛肉質素好高,烏冬係稻庭烏冬,煙煙韌韌韌好味道!🍽️ 士多啤梨牛奶冰入嚟與世隔絕嘅地方,放完電🔋當然要叫返個超級吸引嘅士多啤梨牛奶冰🍧Lisboy見到真係超級興奮,食晒啲士多啤梨肉🍓再一啖一啖咁食埋啲牛奶冰🤪真係透心涼!🍽️ Suntroy BeerLisba都唔輸蝕叫咗個黑啤解暑🍺超大杯😋Happy Hour仲要半價勁抵!Kimchi任食添😋

🍽️ 韓式小食拼盤

🍽️ 韓式牛肉烏冬

🍽️ 士多啤梨牛奶冰

🍽️ Suntroy Beer
2024-09-04 200 瀏覽
餐廳環境開揚 整體環境好chill 餐廳設有室內及戶外用餐位置Lunch食左$410 二人套餐 三碟前菜份量好足 系泡菜 醃蘿蔔同中華沙律主菜$55升級烤封門柳 已先貼心預先輕輕烤一下再切片上桌 方便食用 而封門柳肉味濃郁 一整條啖啖肉 配埋泡菜用生菜包著一起吃的話更開胃 蟹肉薯仔沙拉加左薯片鋪面 賣相很有趣 沙律是薯仔青瓜同一絲絲蟹肉絲 好味好夾 韓式炸雞有驚喜 無骨炸雞鎖緊肉汁 雞肉很嫩滑 有4大件另外二人餐仲加咗兩杯飲品!愉景湾愉景北商场地下G29号铺

配埋泡菜用生菜包著一起吃的話更開胃

韓式炸雞有驚喜 無骨炸雞鎖緊肉汁 雞肉很嫩滑 有4大件

另外二人餐仲加咗兩杯飲品!

愉景湾愉景北商场地下G29号铺
2024-08-28 184 瀏覽
今次又嚟到愉景灣散步,經過JOo Korean Gill & Bar,再次俾佢舒適嘅環境吸引,就入咗嚟消消暑,唞一下,而今次就叫咗呢啲嘢食⭐️餐前小食一坐低,餐廳送到三樣韓式前菜,服務態度超好,而且好開胃⭐️韓式炸雞 (酸辣醬) 雞炸到金黃色,而且好大嚿,配上酸甜醬10分惹味,色香味俱全⭐️水冷麵熱辣辣嘅天氣,配上冰凍嘅水冷麵,簡直有透心涼嘅感覺,佢嘅配料有白蘿蔔絲、青瓜絲,蛋同芝麻,每樣味道都好夾,面亦都爽口,消暑必食佳品⭐️炸魷魚鬚魷魚炸到脆卜卜,而且口感一流,非常彈牙,加上佢嘅沙律醬,味道冇得頂⭐️韓國雪梨汁 ⭐️柚子蜂蜜茶韓國雪梨汁酸酸甜甜,開胃得來又好解渴,而蜂蜜油脂茶亦都調製得好好,濃度適中,而且好潤喉📍 JOO Korean Grill & Bar (愉景灣)📍愉景灣愉景北商場地下G29號舖

⭐️餐前小食
一坐低,餐廳送到三樣韓式前菜,服務態度超好,而且好開胃

⭐️韓式炸雞 (酸辣醬)
雞炸到金黃色,而且好大嚿,配上酸甜醬10分惹味,色香味俱全

⭐️水冷麵

⭐️炸魷魚鬚

⭐️韓國雪梨汁 ⭐️柚子蜂蜜茶

📍愉景灣愉景北商場地下G29號舖
今天我們原本打算在愉景灣附近吃個簡單的午餐,去到隔壁一家Pizza店,但發現已經滿座,沒辦法只好找其他地方。隨意走進了JOO韓式餐廳,一開始看到午餐的價錢有點高,心想可能要咬緊牙關吃這一餐了。誰知道這次的決定反而成了意外的驚喜!我們點了烤牛肋肉,侍應先將醃好的牛肋肉輕輕燒一下,再切片上桌,比起一般韓式餐廳血淋淋的擺盤更為吸引,牛肋肉香滑多汁,令人驚喜連連。烤五花肉也很不錯,肥瘦相間,外脆內嫩,滿口都是燒烤的香氣。除此之外,我們還試了大醬湯*,湯底濃郁鮮美,搭配新鮮的蔬菜和豆腐,令人胃口大開。韓式餃子也是一大亮點,炸得外脆內嫩,內餡豐富多汁。最後再配上一杯濟州橘子汁,酸甜適中,為這頓午餐劃上完美句號。雖然一開始對餐廳的價錢有點猶豫,但吃過之後覺得這個選擇非常值得。JOO韓式餐廳不僅食物質素高,服務態度也很親切,是個適合家庭聚餐或者和朋友一起享受美食的好地方!

• 牛肋肉
  • 大醬湯
  • 凍麵
2024-08-19 227 瀏覽
趁着夏天的時間想要去沙灘走走便選了人少少的愉景灣帶點渡假的感覺先去北商場那邊看看吃點東西被韓國菜吸到了而且餐廳有窗台的位置很配合我的渡假心情所以選了窗台位置﹆ 📋 𝚖𝚎𝚗𝚞☑ 炸魷魚鬚☑ 韓式炸雞☑ 牛肉烏冬☑ 青檸薄荷梳打☑ 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎下午茶想不到全部份量也很大份炸魷魚鬚炸得剛好, 很軟熟炸雞很大件也很滑小吃的份量也很多擺盤十分精美泡菜不過酸, 辣度剛好平常不太愛泡菜的我也全都吃完牛肉烏冬份量也很多好像差不多二人份量般十分抵吃🤍
趁着夏天的時間想要去沙灘走走

☑ 牛肉烏冬
☑ 青檸薄荷梳打
☑ 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎

下午茶想不到全部份量也很大份

炸魷魚鬚炸得剛好, 很軟熟

炸雞很大件也很滑
小吃的份量也很多
擺盤十分精美

泡菜不過酸, 辣度剛好
平常不太愛泡菜的我也全都吃完

牛肉烏冬份量也很多
好像差不多二人份量般
十分抵吃🤍

• 炸魷魚鬚
人均$150起|愉景灣|韓國菜|JOO Korean Grill & Bar發現了香港的隱世美景啦愉景灣也不是想像中那麼遠在欣澳站下車再換乘巴士,很快就到這個世外桃源啦,在這裡度過一個愜意的下午也是很可以的❤️來到這家JOO Korean Grill & Bar真的很chill!嚐了他們家的🇰🇷韓式拌飯和泡菜煎餅🫓韓式拌飯除了有芽菜等不同蔬菜外,比較特別的是他們家還加入了豆腐,就更加健康的說。份量也是巨大的😃泡菜煎餅超級推薦‼️兩面煎的香脆,上面還加入了煙肉🥓風味就更好了裡面的泡菜真的沒有在省酸酸鹹香的❤️最後我們還點了黃糖冰淇淋上面還淋上了蜜糖🍯滋潤而且好吃😋——————為食分界線——————📍 JOO Korean Grill & Bar愉景灣愉景北商場地下G29號舖 人均消費: $150#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hon

發現了香港的隱世美景啦
愉景灣也不是想像中那麼遠

來到這家JOO Korean Grill & Bar
真的很chill!
嚐了他們家的🇰🇷韓式拌飯和泡菜煎餅🫓

泡菜煎餅超級推薦‼️
兩面煎的香脆,上面還加入了煙肉🥓
風味就更好了

——————為食分界線——————
📍 JOO Korean Grill & Bar
愉景灣愉景北商場地下G29號舖

人均消費: $150
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2024-08-18 252 瀏覽
🥢 一坐低店員就即刻送上三款前菜,有自家製泡菜,醃蘿蔔絲同中華沙律,全部都可以無限refill;而且仲有個大玻璃窗,整體環境好chill同服務一流👍🏻🐮 烤牛肋骨 Grilled Short Rib ($398)餐廳好貼心咁預先幫我地將牛肋骨肉剪好一塊塊,而且仲可以選擇自己燒或者餐廳幫你燒埋;牛肋骨份量比我想像中多,牛味重之餘肉質軟腍,加上生菜配上韓式大醬同麻油鹽巴,提升左肉嘅鮮味同解左肉嘅油膩🍴 小食拼盤 JOO Snack Combo($138)包括2嚿炸雞、2嚿炸韓式餃子,薯條同韓式炸芝士條;份量十足;炸雞皮脆肉嫩;炸餃子有成拳頭咁大嚿,餃子皮薄之餘入面包滿用韭菜同韓式粉絲做嘅餡料;薯條炸得金黃香脆;芝士條仲可以拉絲tim 🍹 Old Rubbish($48 / Glass)雖然佢係由多種果汁溝埋,但飲落唔會好甜,而且味道好似益力多溝蘋果汁🍹 菠蘿芒果梳打Pineapple Mango Soda($48 / Glass)朋友話酸酸甜甜,果味香濃,加上梳打,消暑解渴一流✨如果用電子貨幣消費的話,記得keep住張單,憑有效單據可以換領最多4人由愉景灣返回市區嘅即日單程交通優惠(只限渡

🍴 小食拼盤 JOO Snack Combo($138)

🍹 Old Rubbish($48 / Glass)

朋友話酸酸甜甜,果味香濃,加上梳打,消暑解渴一流

✨如果用電子貨幣消費的話,記得keep住張單,憑有效單據可以換領最多4人由愉景灣返回市區嘅即日單程交通優惠(只限渡輪/指定巴士路線)
烤牛肋骨 Grilled Short Rib
小食拼盤 JOO Snack Combo
韓式炸芝士
炸韓式餃子
Old  Rubbish
菠蘿芒果梳打Pineapple Mango Soda
2024-08-16
$347.5 (晚餐)
烤牛肋骨 Grilled Short Rib
小食拼盤 JOO Snack Combo
韓式炸芝士
炸韓式餃子
Old  Rubbish
菠蘿芒果梳打Pineapple Mango Soda
2024-08-15 204 瀏覽
週末一家人去愉景灣,爸爸小孩陪陽光玩遊戲玩水,靚媽們梗係去嘆個靚tea🥰. 今次試咗愉景灣北商場鐘樓前呢間韓國餐廳,去年四月開業. 餐廳有室內外座位,戶外座超有feel好似置身歐洲小鎮咁,不過怕熱怕曬都係避走室內. 😂一坐低店員先送上三小碟韓式泡菜,夠入味正宗高質而且仲可以refill. 😋⭐️菠蘿芒果梳打友人話果味好香濃,菠蘿同芒果酸酸甜甜交替,加埋清新嘅梳打,夏天消暑首選. ⭐️青檸薄荷梳打薄荷味好清新,青檸酸酸地解渴又開胃,個人大愛. ⭐️薯仔蟹肉沙律好出色嘅沙律,面層插住一塊塊嘅薯片點綴幾特別. 沙律由馬鈴薯、青瓜同蟹肉絲混合而成. 薯片可以沾上沙律食份外開胃. ⭐️招牌小食拼盤份量驚人,夠多元化. 炸芝士煙靭. 炸雞唔油膩外脆內軟夠出色. 餃子🥟漲卜卜好足料. 幼薯條好香脆.⭐️韓式雪花刨冰四款口味可選,包括紅豆、忌廉曲奇、朱古力香蕉,仲有士多啤梨. 今次試士多啤梨味. 軟綿綿刨冰入口溶化. 去開愉景灣嘅朋友都可以試吓.

⭐️菠蘿芒果梳打

⭐️青檸薄荷梳打
薄荷味好清新,青檸酸酸地解渴又開胃,個人大愛.

⭐️薯仔蟹肉沙律

⭐️招牌小食拼盤

⭐️韓式雪花刨冰

去開愉景灣嘅朋友都可以試吓.

• 小食拼盤
  • 韓式雪花刨冰
  • 薯仔蟹肉沙律
  • 菠蘿芒果梳打
  • ⭐️青檸薄荷梳打
2024-08-12 161 瀏覽
係愉景灣就有一間韓式餐廳真係韓妹恩物我住愉景灣酒店行出去就可以食到本身愉景灣都真係無乜嘢好食令我會想返返黎都係有JOO打卡仲好靚 可以叫店員推開窗位坐窗邊一定係成間餐廳嘅重點位!我今次食咗呢啲:⭐️牛肉烏冬(大推好好食牛肉湯汁超甜 烏冬係讚歧烏冬type好滑好好食雖然唔係好韓式嘅菜式 但係呢個水準係超讚⭐️韓式餃子(非常有韓國食嘅感覺每隻餃子都大大大大隻 係喺韓國食個啲蒸餃子嘅水準其實兩個女仔食一碟餃子加炸芝士都好夠😂⭐️韓式炸芝士(超地道 拉晒絲可以拉絲真係驚喜 唔係間間都得 有啲會硬左一舊仲有薯條條條都唔油 炸得好脆好好食⭐️CASS韓啤(食韓菜必點!去韓國飲啤酒我都係飲CASS 必點架!最有韓國風味🇰🇷🤤
係愉景灣就有一間韓式餐廳真係韓妹恩物
我住愉景灣酒店行出去就可以食到
本身愉景灣都真係無乜嘢好食
令我會想返返黎都係有JOO

打卡仲好靚 可以叫店員推開窗位
坐窗邊一定係成間餐廳嘅重點位!

我今次食咗呢啲:

⭐️韓式炸芝士(超地道 拉晒絲
可以拉絲真係驚喜 唔係間間都得 有啲會硬左一舊
仲有薯條條條都唔油 炸得好脆好好食
CASS

⭐️CASS韓啤(食韓菜必點!
去韓國飲啤酒我都係飲CASS 必點架!
最有韓國風味🇰🇷🤤
CHEESE STICK
2024-06-29
2024-08-10 204 瀏覽
偷得浮生半日閒!老公未去過愉景灣,趁今日假期,便特意帶他去逛逛。正值晚餐時段,路經JOO,決定試試chill住吃韓國菜。餐廳設有室內及户外用餐位置,我們選了面向户外的卡座位置。既可享受室內冷氣,又可chill住欣賞户外環境。🥘韓國牛肉大醬湯~牛肉滑嫩鮮味,大醬湯湯頭濃郁,下飯一流。🍲水冷麵~炎炎夏日,最適合吃冷盤。韓國蕎麥麵麵條幼滑,配搭青瓜絲,蘿蔔絲及雞蛋,口感清新怡人。🥢🥓泡菜炒五花肉配豆腐~泡菜炒五花肉香辣惹味,豆腐十分滑溜。兩者竟然出奇地相配,香滑非常。
🥘韓國牛肉大醬湯~牛肉滑嫩鮮味,大醬湯湯頭濃郁,下飯一流。
2024-08-09 145 瀏覽
OooNo.1️⃣韓食餐廳ooO環境非常舒適 充滿休閒的外國風 餐廳擁有自然海景及藍天白雲景食物品質好 店員服務態度非常友善👍🏻Set for 2 $410 (包1主菜+2共享盤+2飲品)熱熱的天氣 進店後店員馬上給了凍水及前菜3小碟有泡菜、醃蘿蔔絲及中華沙律🥗 仲係免費添加真貼心OooooO🔸韓國部隊鍋 +$20材料非常豐富 正宗韓式午餐肉、年糕、香腸、蘑菇、火腿、腐皮等 當然唔少得芝士麵 店員另上辣醬 自行添加至湯底OooooO🔸泡菜煎餅 +$25煎餅非常香脆香口💕泡菜不會太辣 配上醬汁味道剛好OooooO🔸韓式炸雞 +20可選配甜辣醬/醬油 炸雞大大件特別欣賞此店的炸粉 非常香脆亦不厚大大件炸雞 肉嫩多汁💕
OooNo.1️⃣韓食餐廳ooO
環境非常舒適 充滿休閒的外國風
餐廳擁有自然海景及藍天白雲景
食物品質好 店員服務態度非常友善👍🏻

熱熱的天氣 進店後店員馬上給了凍水及前菜3小碟
有泡菜、醃蘿蔔絲及中華沙律🥗 仲係免費添加真貼心

🔸韓國部隊鍋 +$20
當然唔少得芝士麵 店員另上辣醬 自行添加至湯底