#開餐好去處 🎈愉景灣簡約精緻地道韓國菜 JOO Korean Grill & Bar🎈早前我哋一家喺愉景灣過萬聖節🎃其中最重要嘅環節!一定係開餐啦😝我哋去咗我哋至愛嘅韓國菜🇰🇷 JOO Korean Grill & Bar🌟餐廳設計以白木灰主色調混搭工業風🥰門面簡約舒適👍🏻同愉景灣遠離繁囂嘅感覺不謀而合🙌🏻我哋坐低之後,店員就即刻送上前菜😝全部都係自家醃製🌟非常有韓國地道風味🇰🇷有泡菜、蘿蔔絲、中華沙律😝油甘魚沙律🥗食燒肉一定要食返少少沙律醒吓個胃😆油甘魚非常肥美👍🏻鮮甜厚肉!沙律菜新鮮爽脆🥬配搭埋秘製醬汁!酸酸甜甜非常開胃😍香蔥海鮮煎餅🍕一上到枱已經非常驚喜🙌🏻滿滿嘅海鮮🦐🐙勁足料!最重要係熱辣辣🔥外層金黃酥脆🌟做到外脆內軟!非常滋味🤤燒豬五花肉🐖已預先切好同埋烤至半熟🔥油脂做到五五比例啱啱好👍🏻肉質鮮嫩彈牙!用生菜蒜片包住嚟食🤤非常惹味😍重點推介👍🏻必食烤牛肋骨🌟坊間嘅同佢呢度絕對冇得俾!佢哋嘅牛肋骨係連骨起肉原條上枱!燒起嚟非常方便😍而且預先醃過!就算唔點醬汁都已經好好味!最重要係肉質非常嫩滑!真係入口即化😝而家諗起都流晒口水😋當然唔少得小兄妹最鍾意食嘅韓式甜品雪糕沙冰啦🍨材料

自家醃製韓國前菜

香蔥海鮮煎餅🍕

雪糕沙冰🍨

當然唔少得小兄妹最鍾意食嘅韓式甜品雪糕沙冰啦🍨材料非常豐富😍成座山嘅刨冰上面仲堆滿黃豆粉、杏仁片、蕨餅、紅豆🫘多重口感😋最重要係沙冰超級棉密!入口即溶😝
南瓜雪糕🎃

南瓜雪糕🎃適逢萬聖節,見到呢度有個南瓜雪糕,梗係試吓啦🍨雪糕偏厚身👍🏻唔會放一陣就變水😝香濃南瓜味🎃入口順滑,真係一試難忘😍

除咗環境舒適😎食物高質之外😋服務態度真係我見過最有韓國地道嘅感覺👍🏻店員親切有禮,笑面迎人😍我哋坐低左揀右揀諗唔到👉🏻👈🏻 之後就會主動介紹菜式😆見到我哋有三個小朋友亦即刻換小朋友餐具俾三兄妹💟服務真的非常貼心🥰下次再黎愉景灣一定會品嚐埋其他菜式😋
2023-10-29
自家醃製韓國前菜
香蔥海鮮煎餅🍕
雪糕沙冰🍨
南瓜雪糕🎃
  • 烤牛肋骨
这家店开了有一段时间了装修的时候就有关注~今天带着神兽们前来觅食🥳周末,除了邻居们,还有不少的游客,生意很不错。.🍃环境方面:室内室外都有座位这个天气坐室外超舒服的呀~室外面对钟楼,还能吹着海风,一秒穿越到欧洲。.💁服务方面:‼️冲着服务,神兽们说还要来这家…这➕1⃣️的服务费,很是值得。🫶服务员看我带着老三,立马拿了BB椅和餐具🍴。🫶绿色的那个海带超好吃,服务员热情的帮我续了好几次~眼明手快。🫶周末虽然挺忙碌的,服务员还会逗BB玩,很sweet~后来他把碗打碎了,服务员立马过来清理🧹,还提醒小朋友要小心不要受伤,因为他们逗穿着洞洞鞋~🫶临走还拿了棒棒糖🍭给我的三头神兽吃。.🍖出品方面:🐷 烤猪五花 💰2982-3忍的量,分量很足端上来之前,这个五花肉就已经稍微炙烤、入味过了。五花肉的厚度适中,搭配酱料和生菜,清爽不油腻。🍢 韩式炒年糕 💰88女儿竟然强烈要求要辣的🥵其实,还能选不辣的年糕很入味,分量也ok,好吃😋.总体ok,这次老大吃饱了来的,点的不多~这次再去尝试一下其他出品
这家店开了有一段时间了
装修的时候就有关注~
今天带着神兽们前来觅食🥳
周末,除了邻居们,还有不少的游客,生意很不错。

🍃环境方面:
室内室外都有座位
这个天气坐室外超舒服的呀~
室外面对钟楼,还能吹着海风,一秒穿越到欧洲。
💁服务方面:
🫶服务员看我带着老三,立马拿了BB椅和餐具🍴。

🫶临走还拿了棒棒糖🍭给我的三头神兽吃。
🍖出品方面:
🐷 烤猪五花 💰298
2-3忍的量,分量很足
端上来之前,这个五花肉就已经稍微炙烤、入味过了。
五花肉的厚度适中,搭配酱料和生菜,清爽不油腻。

🍢 韩式炒年糕 💰88
女儿竟然强烈要求要辣的🥵
其实,还能选不辣的
年糕很入味,分量也ok,好吃😋

总体ok,这次老大吃饱了来的,点的不多~
这次再去尝试一下其他出品[OK]
烤五花肉
烤五花肉
  • 烤猪五花
  • 韩式炒年糕
2023-09-30 316 瀏覽
咁岩去完朋友愉景灣屋企就去試下呢度愉景北既韓國餐廳,呢度環境好開揚,門口隔離都可以坐,不過朋友多就座入面啦自家製既泡菜一食落口係新鮮爽口,唔似出面買返黎林pat pat咁。菠菜係新鮮自己製,冇澀味點左幾柸米酒,飲落幾香,有少少似麥精海鮮泡菜餅必食,因為超多料,而且唔係平時食開果d好林既泡菜餅,而係有少少似天婦羅既香脆口感年糕有魚餅,汁醬唔馬虎水冷麵麵質煙韌,湯底咸度岩岩好,唔會因為d冰溝淡烤牛肋骨又係必點主菜,只需要係鐵板每邊燒1分鍾到,記得連埋百里香一齊燒,燒到乾乾地整碎放係剛好既牛肉上面。牛肉有肉汁唔乾身,有好香既肉味,我覺得有少少似熟成牛食完牛就食五花腩,豬就要燒耐d。豬肉一樣唔乾身冇豬腥,記得夾埋生菜一齊食刨冰雪糕好好食,一d都唔甜,雪糕配上豆粉杏仁花生田,味道清新不甜不溜

點左幾柸米酒,飲落幾香,有少少似麥精

年糕有魚餅,汁醬唔馬虎

水冷麵麵質煙韌,湯底咸度岩岩好,唔會因為d冰溝淡

• 牛肋肉
2023-09-21 617 瀏覽
跟朋友去愉景灣放鬆一下渡假去🥂去了海濱白教堂發現附近的愉景北商場很多好餐廳的,大多數也是西式、泰式的唯獨這家店是韓餐的,裝潢也很有風格,很開揚,門口更有望向外面的位子,感覺很Chill😌大家就決定要試試這家店了✨香蔥海鮮煎餅 $98這個必點的,海鮮配料比餅皮還要多😆每一口都是滿滿的海鮮,多得有點過份😂煎餅很脆,略略點一下醬汁更鮮味!🤤✨韓式辣炒年糕 $88好大一碟才$88,性價比十分高👍🏻當中有魚糕、年糕、蛋,醬汁好香而不會太辣,年糕煙韌彈牙加分,外面很多吃到的都煮得過爛,這裡完全不會😋✨水冷麵 $128好大碗,可以3-4人分也沒問題,裡面有青瓜及酸蘿蔔絲,十分清爽,入口冰冰涼涼,湯頭好正宗韓式的微酸口味,超級開胃解膩👍🏻配烤肉吃完全是絕配😎✨泡菜炒五花肉配豆腐 $168又是很多份量😂大概是2-3人份吧?有泡菜酸辣的醬汁配上五花肉,很惹味,而且配上豆腐是很新鮮的組合😋中和了泡菜和五花肉的濃味,的確不錯👍🏻重頭戲來了😎烤肉出場囉~P.S這裡的烤肉有預先烤過,很特別,所以我們再烤時就更香了✨烤牛肋骨 $368這個必點😋👍🏻牛肋骨連骨起肉原條上台,表面已預先烤過再切塊,看那紋路已經知道肉質很

跟朋友去愉景灣放鬆一下渡假去🥂

✨香蔥海鮮煎餅 $98
香蔥海鮮煎餅  Cripsy  Seafood  Pancake

✨韓式辣炒年糕 $88
韓式辣炒年糕  Korean  Spicy Tteokbokki

好大一碟才$88,性價比十分高👍🏻

✨水冷麵 $128
水冷麵  Mul  Naengmyeon(Cold  Wheat  Noodle)

✨泡菜炒五花肉配豆腐 $168
泡菜炒五花肉配豆腐  Dubu  Kimchi(Pork  belly/Tofu/Kimchi)

又是很多份量😂大概是2-3人份吧?

重頭戲來了😎烤肉出場囉~
P.S這裡的烤肉有預先烤過,很特別,所以我們再烤時就更香了

✨烤牛肋骨 $368
烤牛肋骨 Grilled  Short  Rib

這個必點😋👍🏻牛肋骨連骨起肉原條上台,表面已預先烤過再切塊,看那紋路已經知道肉質很幼嫩🤤有預先微微醃過,烤完不需要點醬汁已經超級好吃!!🥹
另外還有附送薯仔、杏鮑菇、生菜、蒜頭、辣椒,不用另外再點👍🏻

✨烤豬五花肉 $298
烤豬五花肉  Grilled  Pork  Belly

豬和牛都很好吃😋幸好兩樣都點了~
豬五花已預先烤至半熟,肉質很彈牙🤤肉味很鮮,油脂分布很均勻,不會過肥👍🏻自己再烤過後更多油脂香!🤤超級好吃~

附上烤肉照一張🤤
燒肉(豬/牛)Grilled  Short  Rib/Pork  Belly

吃烤肉時想喝口湯,於是點了:
✨韓國大醬牛肉湯 $88
韓疊大醬牛肉湯  Doenjong  Stew

足一個湯碗份量,料始終如一超級多👍🏻
牛肉鮮嫩,配上豆腐和大醬湯真的很配😋
個人覺得幾口烤肉配一口湯是不錯的組合😆

每日限定7份的:
✨刨冰雪糕 $88
刨冰雪糕  Korean  Bingsu

最好一點餐時先問一下還有沒有,這真的很值得點,但起碼2人才吃得完
重點是很解膩👍🏻不會太甜,吃下去好Fresh
刨冰灑上黃豆粉、杏仁片、像是日式蕨餅的東西,煙煙韌韌的感覺,十分有口感😋
📍📍📍席間有朋友無意中點了「🌽熱玉米茶」,發覺跟這個甜品是絕配!兩者配搭入口更香

✨Soji Margarita $88
Soju  Margarita

好清新的一杯Cocktail🍹微微燒酒味加上柑橘🍊帶點微酸,顏色也很好看~是藍綠色的,很適合打卡😆

✨甜米汁 $38
甜米汁 Sweet Rice Juice

入口好香濃榛果香味😯但其實是用米造出來的
好特別,也很好喝,像是在喝榛果味的豆漿似的👍🏻

2023-09-15
慶祝紀念
生日
烤牛肋骨 Grilled  Short  Rib
烤豬五花肉  Grilled  Pork  Belly
韓疊大醬牛肉湯  Doenjong  Stew
刨冰雪糕  Korean  Bingsu
Soju  Margarita
甜米汁 Sweet Rice Juice
2023-09-19 284 瀏覽
我呢日平日入去愉景灣探朋友,朋友介紹呢間餐廳,無論環境裝修、氣氛同食物質素方面都相當唔錯,地方夠闊落,食客之間都有一定既距離。侍應服務有親切有禮,好有笑容,一入到去侍應就主動介紹MENU既菜式,我地有少少選擇困難症既病人都好快㨂好落單。 首先就黎左幾碟前菜醒下胃,有泡菜、芽菜、蘿蔔絲、中華沙律同菠菜,聽店員介紹話佢地既前菜都係自家醃製,味道好傳統,唔知大廚係咪韓國人呢~水冷麵天氣咁熱辣辣,我第一時間就想嗌返碗水冷麵,呢碗麵麵條彈性有咬口,再加上冰凍的口感,感覺好似打開雪櫃偷涼既感覺,加埋芥末落去一齊好正。香蔥海鮮煎餅海鮮煎餅,也做得相當出色,上枱熱辣辣,外脆內軟好好味🤤 外層金黃酥脆,內裡有大量既海鮮配料,每一淡都食到海鮮既鮮美同香蔥味,好足料!韓式辣炒年糕炒年糕入邊有很多唔同配料,加咗少少菜、魚片同半隻蛋,好豐富。味道唔係好辣,微辣中帶有少少年糕既甜味,連我地唔食得辣既朋友都岩食。韓式大醬牛肉湯同日本味噌醬比較起黎顏色更接近醬油深,牛肉豆腐加埋蒜同洋蔥提味,湯既口感上都比較鮮味濃厚,如果個肚仲有容量我都想嗌返碗白飯配湯。烤牛肋骨廚房好貼心咁幫我地剪食一片片方便我地燒,牛肋骨味道剛剛好

烤牛肋骨
廚房好貼心咁幫我地剪食一片片方便我地燒,牛肋骨味道剛剛好,而且肉質唔會好韌,啲friend都話好鍾意!

烤豬五花肉
五花腩片肉質鮮嫩,油脂比例岩岩好,燒到佢啱啱熟好惹味,生菜黎包住食嘅爽口質感,食落真係Perfect!

總結黎講,食物質素唔錯,而且全部野都好大份好抵食,同D friend一齊黎感覺好似去左旅行咁,
我地樣樣都想試,最後食到超級飽🤭
2023-09-15
烤豬五花肉
間唔中都會黎愉景灣,見到新開所以黎試下,裝修好簡潔好舒適 環境好舒服😌職員既服務態度好好 好nice好有禮貌,叫左個烤牛肉片飯、泡菜煎餅同埋炒年糕,好食到好飽都食清哂先走😂一定會有下次👍🏻
2023-09-06
2023-08-26 136 瀏覽
愉景必食推介韓燒,本身諗住食pizza ,後來俾燒肉味吸引左入嚟。一家三口點了3個items,全部都好好味,仲份量十足!坐得舒服,service都Ok,性價比超高好高嘅一間餐廳!
2023-08-26
  • Beef  short  ribs
  • Spicy  seafood  noddles
  • Fire  chicken
我們於22/8(二)約12:30到達餐廳,內里客人挺多,被安排坐bar 枱。我們order了1個lunch menu,一個snack menu。員工會先送上三碟小菜❶Korean Bibimbap 韓國雜菜伴飯🥢($108):有幾塊軟豆腐,菠菜,翠玉瓜,菇片及大豆芽,及一些羽衣甘藍🥬,飯🍚是暖的,不算十分熱。❷Kimchi Pancake 韓式泡菜煎餅🥢($68):我們看著廚師在廚房煎,不斷「反面」,由於熱騰騰的上,所以吃下去很脆很薄,泡菜不算十分辣,能接受的👌🏻附的醬甜甜的,有一些洋蔥碎🧅PS 伴飯比小食早到,我們吃完伴飯,等了一陣,泡菜煎餅才上😂不包飲品,要加一,價錢合理,食物ok
員工會先送上三碟小菜

不包飲品,要加一,價錢合理,食物ok
三碟小菜
Korean Bibimbap 韓國雜菜伴飯
Kimchi Pancake 韓式泡菜煎餅
2023-08-22
10 分鐘 (堂食)
2023-07-04 458 瀏覽
週末同朋友慶祝生日,諗住入愉景灣行下順道食飯,隨意搵到依間韓國菜餐廳,無諗過竟然有驚喜,一入去無論係裝修定係感覺都好似‘換乘戀愛’個種vibe,又多靚仔靚女,氣氛好好.我哋一行三人所以唔係點得特別多,我哋點左個蟹肉薯仔沙律、刺身同烤肉,有別於市區個d韓國菜個種單人口味,佢既蟹肉薯仔沙律好足料,啖啖蟹肉又有蔬菜好健康,刺身都係好新鮮好油潤係出奇地好質素,烤肉都唔係坊間個種單一醃肉味,好味😋最後朋友生日以一個可以三個人share既甜品沙冰作結,完美😍推薦俾想偶爾過下渡假feel既朋友去試試。
週末同朋友慶祝生日,
諗住入愉景灣行下順道食飯,
隨意搵到依間韓國菜餐廳,
無諗過竟然有驚喜,

我哋一行三人所以唔係點得特別多,
我哋點左個蟹肉薯仔沙律、刺身同烤肉,
有別於市區個d韓國菜個種單人口味,
佢既蟹肉薯仔沙律好足料,啖啖蟹肉又有蔬菜好健康,
刺身都係好新鮮好油潤係出奇地好質素,
烤肉都唔係坊間個種單一醃肉味,好味😋
推薦俾想偶爾過下渡假feel既朋友去試試。
2023-06-25
慶祝紀念
生日
  • 蟹肉薯仔沙律
  • 刺身
  • 烤肉
  • 沙冰
2023-07-03 229 瀏覽
Great food, averaging 250-300 per person.The grilled short ribs and crispy kimchi pancake are really good.The drinks we had were very rich in flavor, though I can see it being a little bit too sweet for some.Portion just enough for average person, but if you have a big stomach like me, you'd have to spend more and try more.Nice and polite staff, they were helpful and kind.The window view is nice too, even though it is raining outside.
  • Grilled short rib
  • Crispy Kimchi Pancake
We were walking around at DB North Plaza, and this Korean restaurant bar caught our attention. It was a Monday afternoon and we walked in like 2-ish so it was pretty empty which is good for us! We didn’t have to wait long to be seated.We had a hard time choosing from the menu as everything seems delicious! It’s definitely worth the price… big portion, like 1 order from the set menu is already good enough for 2pax.Staff are really nice and friendly, and good service too. Nice ambiance, pretty chi
Staff are really nice and friendly, and good service too. Nice ambiance, pretty chill.
We will definitely keep coming back to try everything they have on their menu.
We will recommend this to other friends.👍🏻💯
Jjampbong
Jeyuk Bokkeum
KFC  (Korean  Fried  Chicken)
2023-06-12
10 分鐘 (堂食)
Jjampbong
Jeyuk Bokkeum
KFC  (Korean  Fried  Chicken)
2023-06-14 243 瀏覽
一間遠離繁囂嘅餐廳,環境好舒服好靚,食物質素都好高!至愛韓國大醬牛肉湯同水冷麵餐廳户外每枱都有噴霧風扇非常貼心,同朋友坐喺度飲返杯感覺好寫意!是次體驗係坐得舒服又食得開心,一定會再帶朋友嚟過
2023-06-10 257 瀏覽
The place is cute but the food is just ok. I really was hoping it would be a good place to eat, but it's just alright at best. I hope it gets better, because as it is right now it's just barely ok. I hope they will also start delivery service. Their IG page is cute. Just wish they put the same effort in food as they do in their IG page.
2023-06-02
  • Fried Chicken
2023-05-19 300 瀏覽
平日lunch嘅飯堂,今次試吓夜晚烤肉dinner🤩6:30 朋友仔已經預先霸定位,6:45準時叫菜~烤豬五花肉 🐖油甘魚沙律 🐟香蔥海鮮煎餅 🫓前菜Kimchi大大塊又好好味,兩個人食到飽飽唔想郁😆
平日lunch嘅飯堂,今次試吓夜晚烤肉dinner🤩

6:30 朋友仔已經預先霸定位,6:45準時叫菜~

烤豬五花肉 🐖
油甘魚沙律 🐟
香蔥海鮮煎餅 🫓

前菜Kimchi大大塊又好好味,兩個人食到飽飽唔想郁😆
2023-04-21
  • 油甘魚沙律
2023-05-02 301 瀏覽
同小朋友喺隔離放完電,出黎即刻個個叫肚餓。食物質素好好,但係因為食得太急冇影相。叫咗以下菜式:- 牛肋骨 - 牛肉軟腍入味,連配搭的蔬菜一起吃味道剛好- 雜菜拌飯 - 健康可口,配料豐富- 雜菜烤牛肉片 - 味道恰到好處- 炸雞 - 新鮮熱辣、香脆可口,小朋友特別鍾意個sauce, 仲特別要求添汁- 韓式炒年糕 - 都係想encore 菜式之一店長/老闆仲多次幫忙調整太陽傘角度,以免太曬。有誠意餐廳,服務及食物質素都值得表揚 👍🏻👏🏻

叫咗以下菜式:
- 牛肋骨 - 牛肉軟腍入味,連配搭的蔬菜一起吃味道剛好
- 雜菜拌飯 - 健康可口,配料豐富
- 雜菜烤牛肉片 - 味道恰到好處
- 韓式炒年糕 - 都係想encore 菜式之一