2021-06-20 213 瀏覽
#旺角#黃店#hit#甜品店➡️< Joyful Dessert House > 🍨🍧🧁⚠️其實印象中旺角食過咁多次甜品店真係好少有一間係想encore😮‍💨,好多時都係伏左or無咩驚喜,真係唔知有咩選擇❗️🥱。見到呢間好多人食咁又試試吧。食完之後覺得自己好似揀錯咗野,感覺都係冇咩驚喜🤥可能要試吓啲招牌心太軟/拿破崙之類😅1️⃣ #藍莓芭菲 🍨仲諗住雪糕會係藍莓味Tim ,係雲呢拿味哦。😵‍💫不過好多cream❗️啲cream係偏硬,實食多幾啖就會好膩,覺得可以少啲cream,多啲有咬口嘅配料成杯野口感會豐富啲。👅:8/10💰:$642️⃣ #紫薯香芋芭菲 🍨個雪糕第一啖食落去就覺得係雀巢香芋雪糕味😂,個紫薯蓉味天然,唔太甜幾好,成杯野再加上咁多cream 就係飽肚🤭👅:8/10💰:$643️⃣ #朱古力綿綿冰 🍫🍧啲冰一條條好分明好攪笑,偏沙冰感,融左啲就綿啲,唔知點解食親朱古力綿綿冰都係個隻童年成日食既雀巢牛奶樂味,怕伏既時候揀🍫味係穩陣之選?!🙈👅:8.5/10💰:$544️⃣ #水蜜桃沙冰 & #荔枝沙冰 🍧一見個色已經feel到唔係用新鮮水果打成🙈,就係濃濃既水果糖漿嘅味。😵‍💫 呢
#旺角#黃店#hit#甜品

3️⃣ #朱古力綿綿冰 🍫🍧
👅:8.5/10
💰:$54

4️⃣ #水蜜桃沙冰 & #荔枝沙冰 🍧
一見個色已經feel到唔係用新鮮水果打成🙈,就係濃濃既水果糖漿嘅味。😵‍💫 呢個價錢我買手搖店個啲會開心好多😂。
👅:7/10
💰:$40 (〰️8:00 pm後每惠顧甜品可以半價惠顧飲品)

📍旺角黑布街74號藝興大廈地下2及3號舖
二訪呢間位於黑布街嘅甜品店,由2016年開始就榮獲米芝連推薦嘅佢(多謝google)一早出曬名啦!꒰⌯͒•·̫•⌯͒꒱好彩今日經過人唔算太多,等一陣就有位了~;bailey’s soufflé w ice cream $56 🥃唔係好食到bailey味,不過蛋味十足,入口軟綿,好似食緊綿花糖咁fluffly。;焦糖燉蛋 $54表面香脆,焦糖香味濃郁,燉蛋滑。꒰◍ᐡᐤᐡ◍꒱(詞窮,唔知寫咩好,就此擱筆。)🍮
好彩今日經過人唔算太多,等一陣就有位了~

;焦糖燉蛋 $54
2021-03-22
15 分鐘 (堂食)
  • 焦糖燉蛋
🐷🎈旺角MK💛(English caption to be added)好食指數:🐷🐷🐷🐷/5回頭率:🐷🐷🐷🐷/5💥芒果拿破崙💥芒果七色椰果芭菲👍:1。首先因為深黃店,淨係睇裝飾都要俾番個💛2。拿破崙應該係呢間鋪嘅招牌甜品,見好多人都叫,而且都真係幾好食🤤每一層拿破崙都好鬆脆,好香牛油味,層與層之間有啲芒果cream,但唔係話好滑嗰種cream,加埋一球雪糕先係畫龍點睛🍦3。個人較喜歡芒果芭菲😍睇相都見到佢層層都好足料🥭,有芒果肉、椰果、啫喱、雜果粒等等,口感豐富,亦到啱哂鍾意食甜嘅螞蟻人👍🤤👎:1。就咁食芒果拿破崙有少少乾,因為層與層中間隻cream好夠滑唔夠濕,所以食食下都有啲濟,雖然有雪糕放埋,但只係得得一細球☹2。鋪面比較細,等位等得耐之餘,要逼埋坐😯.#美食日記#香港美食#豬的生活#foodislife#piglife#hkfoodie#foodblogger#hkinsider#foodinsider#甜品#第二個胃#芒果#拿破崙#芭菲#dessert#secondstomach#dessertislife#mangolover#mango#napoleon#napoleo
🐷🎈旺角MK💛
(English caption to be added)
好食指數:🐷🐷🐷🐷/5
回頭率:🐷🐷🐷🐷/5

💥芒果拿破崙
💥芒果七色椰果芭菲

👍:
1。首先因為深黃店,淨係睇裝飾都要俾番個💛

👎:
2。鋪面比較細,等位等得耐之餘,要逼埋坐😯
#美食日記#香港美食#豬的生活#foodislife#piglife#hkfoodie#foodblogger#hkinsider#foodinsider#甜品#第二個胃#芒果#拿破崙#芭菲#dessert#secondstomach#dessertislife#mangolover#mango#napoleon#napoleoncake#parfait
  • 芒果拿破崙
2021-05-27 1656 瀏覽
😋[[𝙅𝙤𝙮𝙛𝙪𝙡 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚]]成班朋友食完飯又唔想咁早閃,又諗唔到食邊間糖水,我通常都會提議Joyful。因為總有一款岩你口味,又唔會有投訴😂不過最辛苦就係要喺門外面排隊等位💦呢間小店連續幾年都拎咗「米芝蓮街頭小食推介」🏆。不過我當然唔係因為個頭銜而去食啦,係個甜品真係幾有質素,而且份量數多,滿足感爆燈😋📍芒果拿破崙 $64係店內既招牌甜品之一,而我第一樣都係介紹佢就知道係我心水甜品之一🥰前前後後我都應該叫過4-5次🙈講真睇相都知道好大份,店員拎上黎都特別小心。拿破崙餅底空氣感十足,應該係叫完之後先直接唧吉士上去,所以保持餅底非常鬆脆,唔會淋左。成個甜品甜度適中,芒果份量又多👍🏻以我個人就推介配菠蘿雪糕會好食過芒果雪糕,菠蘿雪糕味道非常清新⋯⋯可惜我今次食果陣佢比錯咗我,佢都係跟返芒果雪糕我😩😩不過算啦...我都係冇出聲,因為食唔落兩球雪糕,唔想浪費😅📍紫薯香芋芭菲 $64一直我都好鍾意食芋頭味、蕃薯味同栗子味既甜品,呢個正正就結合兩者一齊,當然可以成為我心目中其中一個至愛🥰一層層嘅芋頭雪糕再配紫薯蓉,佢地真係好夾,係d 白cream多咗少少,感覺有少少膩。📍朱古力
😋
[[𝙅𝙤𝙮𝙛𝙪𝙡 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚]]

📍芒果拿破崙 $64
講真睇相都知道好大份,店員拎上黎都特別小心。

📍紫薯香芋芭菲 $64
紫薯香芋芭菲

📍朱古力/綠茶/紫薯心太軟 $62-$66
三隻口味都試過,三隻都好夠味,即係朱古力有朱古力味、綠茶有綠茶味、紫薯有紫薯味🤣🤣🤣熱辣辣,流心度十足👍🏻

📍Mr Black奶凍 $52
本身我就唔係好鍾意食奶凍,因為有太多其他選擇,不過間中都會見到d朋友encore呢一款,我諗都應該幾正🤣🤣最搞笑係佢隻豬仔造型會唔同樣🤣🤣
Mr Black奶凍

至於其他甜品都有試過,綿綿冰就做得好夠味,窩夫就新鮮做,不過唔算特別有驚喜。

$64 (宵夜)
紫薯香芋芭菲
Mr Black奶凍
2021-05-25 133 瀏覽
上次講唔停同朋友係旺角好早就食完飯👅所以就趁未到糖水時間冇咁多人 去拜訪吓呢間有米芝蓮推介嘅甜品舖啦🔥朱古力香蕉拿破崙 $64呢個好唔錯❤️ 拿破崙超級超級酥脆🤩 吉士醬又唔會過甜 配埋雪糕同香蕉一齊食真係幾正🥰不過個人覺得酥皮嘅牛油香可以再重啲😬士多啤梨窩夫 $64呢個就相對遜色😢窩夫唔係好夠脆😭 不過好欣賞佢嘅士多啤梨醬唔係嗰種化學味☺️整體黎講 講唔停覺得呢間嘅拿破崙的確幾出色👍🏻幾值得一試😆 不過價錢就有少少進取🙈如果喺旺角想搵甜品又食嫌咗廣華街嗰幾間甜品舖都不妨可以試吓呢間呀😝

朱古力香蕉拿破崙 $64

士多啤梨窩夫 $64

2021-05-18 181 瀏覽
芒果拿破崙只係鬆嘅酥皮但係唔薄脆而且吉士好膩唔香朱古力香蕉窩夫窩夫個底本身太甜啦如果可以減糖嘅話更好朱古力心太軟朱古力味夠濃嘅個心都好流心但係甜度真係好高總括嚟講呢間嘅甜品嘅甜度都係屬於偏高好容易就好膩雖然評價好好,但係只能夠講口味嘅嘢好個人化我自己就唔太喜歡啦!

只係鬆嘅酥皮
但係唔薄脆而且吉士好膩唔香

朱古力香蕉窩夫
窩夫個底本身太甜啦如果可以減糖嘅話更好

朱古力味夠濃嘅個心都好流心
但係甜度真係好高

總括嚟講呢間嘅甜品嘅甜度都係屬於偏高
好容易就好膩
雖然評價好好,但係只能夠講口味嘅嘢好個人化
我自己就唔太喜歡啦!
2021-05-17 179 瀏覽
🍫比利時朱古力慕絲伴雪糕 $56✔️朱古力味濃👅✔️慕絲厚實、口感滑🍮✔️整體不會過甜or漏😽✔️底層脆口👀✔️唯生果質素普通,但不太影響🤫Igable打卡度:8/10 Taste 好味度:8.5/10Worth revisiting返兜度:8/10
🍫比利時朱古力慕絲伴雪糕 $56
✔️朱古力味濃👅
✔️慕絲厚實、口感滑🍮
✔️整體不會過甜or漏😽
✔️底層脆口👀
✔️唯生果質素普通,但不太影響🤫

Igable打卡度:8/10
Taste 好味度:8.5/10
Worth revisiting返兜度:8/10
2021-05-12 170 瀏覽
真心推介位於旺角黑布街我最愛的Joyful dessert house既芒果拿破崙拍得住酒店級水準三層酥皮好有層次帶有好香牛油味而且夠香脆入口即碎口感超鬆化吉士夠香滑之餘又不會太甜太膩芒果拿破崙當然芒果係主角芒果肉厚香甜啖啖肉我一向吾太好芒果口味但這個芒果拿芒崙係超鍾意食👍🏻定期會有種心癮好想食😜

真心推介位於旺角黑布街
但這個芒果拿芒崙係超鍾意食👍🏻
定期會有種心癮好想食😜
2021-05-12
  • 芒果拿破崙
第一次來吃甜品,試了招牌的綠茶心太軟和香蕉朱古力窩夫。兩個甜品的味道都一般,綠茶心太軟太甜及太濃,吃完很膩。窩夫焗得算脆,但朱古力味不夠突出。服務方面,冷氣開得很大,跟店員說了很冷,店員未有幫忙較低冷氣。光顧期間,店內幾乎沒有人,道理上應該不用趕客,但每吃完一碟甜品,店員即時收碟,進食期間店員亦經常望過來,令人感覺有壓力。總括來說,甜品質素名過其實,服務態度亦欠體貼,整體質素需改進才值得這個價錢。

2021-05-11
💛呢間良心小店連續幾年都拎咗「米芝蓮街頭小食推介」,之前已經係Joyful Dessert House嘅銅鑼灣店食過呢間甜品嘅心太軟好幾次,不過銅鑼灣分店已結業,我地前幾日就黎到旺角店食,咁岩撞正下午茶時段, 有買甜品送飲品 (一杯$36或以下) 既優惠,都幾抵食!👍🏻👍🏻心太軟食得多,今次我地叫咗➡️"芒果拿破崙"🥭,係店內嘅招牌,亦係米芝蓮推介之一,一黎就比佢個份量嚇親,好大份😮店員拎上黎都有d就跌就跌咁😂😂一啖完全咬唔晒咁多層🤣🤣一切落去就已經有好清脆嘅聲音,一入口包你唔會失望,餅皮質地好酥脆!芒果好鮮甜,吉士忌廉質地細滑,唔會雪到硬晒果隻,又唔會覺得漏,仲有芒果肉同雪糕伴碟,超級推介呀!🍵不過對飲品就唔好期望太高,當係bonus得😂送嘅飲品就點咗➡️"熱抹茶鮮奶",細細杯,入口似普通家用抹茶粉沖開果d,但都唔會太甜,過下口癮就OK🤪另外都單點咗杯➡️"熱柑桔檸檬",味道有d似清熱酷🤭🤭唔知係咪熱飲一般,可能凍飲會好D,下次會再試下😂 或者如果你地有飲過邊款好D,可以留言話我地知🙏🏻佢地仲有好多款甜品,窩夫、梳乎厘、芭菲、心太軟、奶凍等,下次再去食埋其他先,而下午茶時段係下午2-7時,

芒果拿破崙

仲有芒果肉同雪糕伴碟,超級推介呀!

熱抹茶鮮奶

另外都單點咗杯➡️"熱柑桔檸檬",味道有d似清熱酷🤭🤭
熱柑桔檸檬

佢地仲有好多款甜品,窩夫、梳乎厘、芭菲、心太軟、奶凍等,下次再去食埋其他先,而下午茶時段係下午2-7時,黎旺角行下街搵地方食個tea都係唔錯既選擇
2021-04-28
2021-04-23 531 瀏覽
食完壽司,要食埋甜品先回家,來到這間米芝蓮的joyful dessert。其實一直想試是它的真章,不過一直未有機會,今日正好有腳,太好了。可能晚飯完成得早,所以我哋到達店時亦不需要等位,我們三人一人點了一個甜品。首先是招牌的芒果拿破崙,抹茶心太軟和百利甜酒梳乎利。這裏的招牌是拿破崙,所以基本上每枱都會點,而且出貨的速度也很快。我們落單等了大概10分鐘甜品就已上枱。芒果拿破崙每層都很香脆,餅皮是空氣感十足,入口好輕盈,芒果也香甜, 加上的芒果雪糕,整體配搭都不錯。但因為我喜歡有質感的餅底,這個拿破崙不是我所愛。抹茶心太軟抹茶味好香濃,切開入面有很流心的效果,焗得十分不俗!幾滿意這個味道。最後的梳乎利新鮮焗起,質感好輕盈,賣相一百分,甜度也十分好。不過唯一不足的是完全食不出百利甜酒的味道,這個有點失望。整體來說,甜品的質素都不錯,不過未有令我回頭的意欲。

整體來說,甜品的質素都不錯,不過未有令我回頭的意欲。
2021-03-31
宵夜
Joyful Comes From Here😆😈『✨旺角高質甜品店❤️❤️』✨士多啤梨拿破崙$64(凍朱古力+$8)即叫即整🤤熱辣辣! 🙌好吸引😍草莓份量好多好多😋岩晒我呢個草莓控🍓原本以為宜家未到草莓季節但巨地d草莓都算幾甜啊😋👍酥皮好香牛油味呀🙈真系邪惡到呢😈🤣每層夹住奶油😈😈仲有個雪糕球冰火兩重🔥❄️系幸福既味道啊🤤🤣🤣🙈✨抹茶芭菲$64(熱朱古力)都幾大杯吓架😳足料👍抹茶雪糕唔會好甜💕相比之下紅豆就甜左啲😌當兩者中和返啦😆👍📍Joyful Dessert House✨旺角黑布街74號
Joyful Comes From Here😆😈
『✨旺角高質甜品店❤️❤️』
✨士多啤梨拿破崙$64(凍朱古力+$8)
✨抹茶芭菲$64(熱朱古力)
📍Joyful Dessert House
✨旺角黑布街74號
  • 士多啤梨拿破崙
  • 宇治金時芭菲
2021-04-13 303 瀏覽
🍽Joyful Dessert House (旺角)📍旺角黑布街74號藝興大廈地下2及3號舖.#如果是吃貨不妨黃一點🔸 旺角呢條黑布街都算黃店街,仲要聽落間間都出名~今次呢間甜品店都係要翻食之選~🍠紫薯雪糕窩夫 $64🍓士多啤梨窩夫 $64🍵 綠茶心太軟伴雪糕 $64.全部都有水準,估唔到紫薯窩夫真係加咗紫薯入去,唔係嗰啲得個香字得個色。.#利利仁飲食雜誌九龍區 #旺角黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店甜品 #紫薯 #抹茶 #strawberry #抹茶雪糕 #甜品 #icecream #waffles #waffle #matchicecream #dessert #dessertlover #dessertaddict #hkcafefood #打卡美食 #文青打卡 #cafe #Hongkonger #hkfoodie #foodie #foodiehk #852food #hongkondfood #sweettooth #hongkongstyle
🍽Joyful Dessert House (旺角)
📍旺角黑布街74號藝興大廈地下2及3號舖
#如果是吃貨不妨黃一點🔸
旺角呢條黑布街都算黃店街,仲要聽落間間都出名~
今次呢間甜品店都係要翻食之選~
🍠紫薯雪糕窩夫 $64
🍓士多啤梨窩夫 $64
🍵 綠茶心太軟伴雪糕 $64
#利利仁飲食雜誌九龍區

#旺角黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店甜品 #紫薯
#hkcafefood #打卡美食
2021-03-25 412 瀏覽
飯後總要有甜品的 ,今晚我地去完旺角打完邊爐緊係要食個甜品一於試下呢間米芝蓮的甜品店啦~~其實我差唔多2年前食過今次都係叫番綠茶心太軟伴雪糕 $64我勁愛綠茶,綠茶甜品相比其他甜品唔會太甜,有一種甜中帶甘既感覺 ,味道香濃紅豆同綠茶都係PERFECT MATCH,綠茶ICE CREAM就濃度冇咁高啦,不過凍凍地都OK,唔係好快溶總結CP值: 4/5環境就有小小big big地
飯後總要有甜品的 ,今晚我地去完旺角打完邊爐緊係要食個甜品

一於試下呢間米芝蓮的甜品店啦~~其實我差唔多2年前食過

今次都係叫番綠茶心太軟伴雪糕 $64

總結CP值: 4/5

環境就有小小big big地
$64 (宵夜)
2021-03-25 387 瀏覽
係旺角食飽飯,飯後甜品一定唔少得😋 今日小編帶大家去到呢間有米芝蓮推介既良心甜品小店💛 呢間餐廳舖面細,間唔中都要等位~不過佢甜品價錢合理,每份甜品都大大份架😍🌟芒果拿破崙 ($64)呢個係米芝蓮推介既其中一個熱門甜品🥭 除左大大舊芒果拿破崙之外,仲有芒果肉同雪糕伴碟😛 佢既拿破崙同坊間既唔同,酥皮發得比較厚身,所以係偏酥多過脆😗 custard甜度適中唔會過甜☺️ 重點係佢真係好大舊🤣🌟 比利時朱古力慕絲伴雪糕 ($56)身為朱古力控既小編真係幾鐘意呢個mousse🍫 佢既慕絲唔算好滑,但有非常濃郁既朱古力味🙈 配埋朱古力雪糕真係好滿足🥰🌟 朱古力香蕉窩夫 ($64)窩夫就正常發揮😋 食得出佢係即叫即做既 仲會聞到廚房傳出來既窩夫香味🤣 所以仲好暖好新鮮🧇 配埋朱古力醬、雪糕、糖漿呢個配搭都唔洗多講💕 一定係好味既🤪🌟雲呢拿疏乎厘伴雪糕 ($54)梳乎厘比坊間甜品店既size大好多😂 不過略嫌佢味道唔夠香濃同太鬆🤫味道:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:🌕🌕🌕🌕🌑

🌟芒果拿破崙 ($64)

🌟 比利時朱古力慕絲伴雪糕 ($56)

🌟 朱古力香蕉窩夫 ($64)

🌟雲呢拿疏乎厘伴雪糕 ($54)

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑