2016-11-17
是日同朋友係觀塘行工廈,行到咁上下跟住為左揾個地方好好坐低傾下偈,費事再出去其他地方揾野食,一上openrice就見到呢邊開左間新cafe,於是就揀去左果度開飯喇。一去到餐廳就見到好多冷凍櫃同埋好多蠔箱,店員同我介紹話餐廳係直接以批發價賣冷肉同蠔,餐廳仲可即場為食客烹調,真係令我超期待嘅感覺。好蠔套餐(B) (澳洲蠔,愛爾蘭蠔,法國大蠔,阿根廷野生刺身紅蝦,日本北海道刺身帶子)($188)愛爾蘭蠔愛爾蘭蠔係三種蠔中味道係最輕的,食落好creamy,果種淡淡嘅海水咸味,唔需要任何嘅調味都已經好令人滿足。法國大蠔法國大蠔入口令人感覺好滑身好夠鮮味,而份量真係十足架。澳洲蠔澳洲蠔 係三種蠔中味道係最重的,食落海水咸味都算幾重,唔需要任何嘅調味已經夠晒味。阿根廷野生刺身紅蝦阿根廷野生刺身紅蝦入口好鮮美,而且無咩沙,肉又夠晒份量,果陣鮮甜味令人難忘。日本北海道刺身帶子帶子比一般接觸到嘅大,入口感覺真係好鮮甜,而且加一點點豉油就鮮味更突出了。超值海鮮套餐($78)(赤貝,日本北海道刺身帶子,阿根廷野生刺身紅蝦,澳洲蠔)呢個套餐真係好抵食,78蚊除左有頭先提過嘅日本北海道刺身帶子,阿根廷野生刺身紅蝦
法國大蠔入口令人感覺好滑身好夠鮮味,而份量真係十足架。
呢個套餐真係好抵食,78蚊除左有頭先提過嘅日本北海道刺身帶子,阿根廷野生刺身紅蝦,澳洲蠔之外,仲要有埋赤貝。呢度嘅赤貝大大片,入口好有口感,鮮美十足。所以真係超級值得一食,餐廳仲要係全日供應,朋友淨係食左呢個都覺得好滿足
西蘭花湯份量十足,入口鮮甜,因為餐廳係自家製,好細心咁自家打出黎嘅湯,令食客可以喝到濃郁又甜美嘅湯。
牛仔骨份量十足,肉質細嫩,牛肉味十足,咁足份量嘅牛仔骨都係比較小見,但係食落真係比其他餐廳整得更細嫩,擺盤仲要幾靚,非常值得一試。
估唔到係觀塘工廈入面嘅cafe都幾唔錯,真係令人幾意外,可以以批發嘅價錢食新鮮生蠔同埋各種嘅凍肉,下次都要同其他人黎再試下先得。