2024-02-19
完全Bar枱形式格局、呢個setting 就係鼓勵客人多啲同咖啡師溝通。雖然位於超市內嘅一部分、但舖面絕唔曳、淨係見到啲咖啡豆tube已經夠哂排面搶眼。唯一不足係冇獨立舖間開會有人喺你後面行嚟行去。Menu非常詳細、懶得睇就直接提問、但鍾意飲咖啡嘅就絕對係enjoyable reading.藍山咖啡未必度度有、但呢間係可令我放膽一試。最貴嗰隻係$180、但啡師話會帶點中藥性回甘嗰種甜、所以我揀咗第二款原始風格$130、而第三款據稱係偏果香多點$130, 今次係menu中間嗰款。100% JAMAICA BLUE MOUNTAIN WASHED顏色黑實solid black, 平時single origin 多數略見brown啡色。首次一嘗藍山、香醇回甘、我唔係好識飲啡但都飲得出分別呢下真興奮、after taste 夠長、配埋呢個靚杯、心理視覺更加提高!好怕自己上癮、呢杯絕對值得耐唔耐一試、肯定好過對上一次某店嗰杯中伏猫屎!每次選好豆、咖啡師磨完豆會俾你聞一聞下啲粉味先、呢啲先係service 嚟㗎嘛!招牌香蕉蛋糕已經非常好味、仲好食個其他特色蛋糕、叫碟香蕉蛋糕襯杯啡已經足夠有餘。呢度
藍山咖啡未必度度有、但呢間係可令我放膽一試。
呢度真係好適合真正鍾意品啡多個打卡嘅人嚟、佢嘅style已經俾到呢種感覺我。真正品味咖啡!