2020-03-29 1049 瀏覽
因為疫情之下 不能外去 只可以一大班朋友 到家叫外賣 經常食連鎖店炸雞 今次上網睇到火炭有間炸雞店 一心以為有驚喜 因為有韓國人處理 期望有接近系韓國食到嘅味道 同埋應該好過本地炸雞連銷店炸雞 所以外賣回家試下 點知一睇外貌 以經唔掂 再試下 真系有驚喜 真系一試難忘 系好難食 好求其 雞肉冇味 雞肉好鞋 嗰啲甜酸炸雞 只食到醋味 其他小食 都唔掂 全部好難食 嗰啲牛肋又貴又少 又難食 中哂招 中伏 中伏 中伏 價錢又貴,如果好食都冇所謂 都唔知點解煮到咁冇心機
2020-03-29
30 分鐘 (外賣自取)
2020-01-12 1699 瀏覽
本人住係店附近,第一次去買外賣返屋企。叫左原味炸雞同燉牛肋骨。估唔到攞到返屋企仲係好好食,炸雞皮好脆一D都唔油肉嫩。牛肋骨有驚喜,筋肉都超香軟。一定會多多幫襯!!
外賣自取
一向有買開牛骨湯飯外賣做lunch唔知係咪頂咗手定換哂d人。唔見平時見到有禮貌嘅韓國職員。今日貼錢買難受,一肚氣!今日買的牛骨湯竟然係舗了滿滿的油。牛骨湯會有油係面係正常,因為始終都是用牛骨煲出來。平常都是撇三至四下就可撇走大部分的油,但今日撇了半碗仍是油,跟本食唔到。拎返落去,職員解釋因廚房新來,可能未熟手,所以可能冇攪到落底,只撇面嘅裝入碗,所以多油。換了一碗,當場打開看,冇問題,起碼唔係一大片油。返到上office開始食,更領人驚訝的事出現了。牛骨湯只得籮白同湯,冇牛骨..............!!!打電話落去投訴要求退款,經過了5-10分鐘通話,幾個職員一個問一個,又一個接一個過電話講,之後同意退款。因為呢碗野已行了2次斜路來回,所以過了一陣得閑先再落去退款,那個職員竟然藐咀,話碗湯係「老闆娘」裝的,「肯定有3舊骨」!!我當刻直係嬲到爆。如果你係咁肯定,即係你認為我呃你嘅話,係10分鐘通話時你又唔講?如果你當時係電話咁講,我一定即刻落多次去!費事口同鼻嗌。依家講到好似係我屈你咁。一定唔會再幫襯!
一向有買開牛骨湯飯外賣做lunch

今日買的牛骨湯竟然係舗了滿滿的油。
返到上office開始食,更領人驚訝的事出現了。
2019-11-06
外賣自取
  • 有半碗油但冇牛骨的牛骨湯
2019-10-03 1420 瀏覽
呢間喺火炭工業區嘅韓式小店係由一位韓國老闆開嘅, 雖然位置有啲隔涉, 喺火炭站行過去要十分鐘左右, 但勝在佢啲炸雞夠正夠正宗🤤 而且老闆好好人添架☺️甜味炸雞(半隻$85)今次食左呢個甜味炸雞,甜得嚟幾野味嫁!小妹唔係好食得辣,咁所以無揀到甜辣炸雞,聽食過嘅朋友講,甜辣口味更加野味更加地道👍店舖仲有原味炸雞,一共三個口味!
甜味炸雞

甜味炸雞(半隻$85)
2019-06-08
甜味炸雞
火炭工業區有韓國餐廳?第一次聽到的時候真的有嚇到,但真的是韓國人在主理,這裡賣的主要是韓國式的快餐,不過價錢不算便宜。水冷麵 $60天氣太熱,所以選擇了水冷麵,基本上它和在韓國吃的差不多,份量算大,但麵條未夠彈牙,味道都稍微調整到香港人口味。雖然沒有額外醬料可以加,但這碗冷麵有很多雪梨條和蘿蔔片,這值得加分。至於前菜算是不過不失,但酸蘿蔔粒真的只放了幾粒感覺寒酸了一點。

水冷麵 $60
水冷麵
水冷麵

2019-06-30 1916 瀏覽
🌶甜辣炸雞半隻$85🌶🐔甜味蒜味炸雞半隻$85🐔🦑辣炒魷魚蓋飯$55🦑🍝韓式粉絲$45🍝🍙紫菜飯卷$39🍙炸雞係最正常嘅食物,無伏,但質素都係...🤡肉質嚡嚡地,偏乾無乜肉汁,甜辣無辣味,蒜味無蒜頭味🤪飯卷就零麻油香,但又油油地🤢包得鬆散,無乜味💩魷魚蓋飯嘅魷魚好細粒好少,口感奇怪,一咬就爛🤡個汁正常,辣辣地好送飯~整體嚟講,魷魚存在感好低,應該改名叫辣炒翠玉瓜白飯🌚粉絲味道正常,但佢係室温嘅🤡唔熱唔凍...點食?.err...第一次嚟火炭食嘢就中伏🤦🏾‍♀️sosad🤦🏾‍♀️.食物質素: 🌕🌗🌑🌑🌑食物顏值: 🌕🌕🌕🌑🌑性價比: 🌕🌑🌑🌑🌑回頭率: 🌕🌑🌑🌑🌑
🌶甜辣炸雞半隻$85🌶
🐔甜味蒜味炸雞半隻$85🐔
🦑辣炒魷魚蓋飯$55🦑
🍝韓式粉絲$45🍝
🍙紫菜飯卷$39🍙

炸雞係最正常嘅食物,無伏,但質素都係...🤡
肉質嚡嚡地,偏乾無乜肉汁,甜辣無辣味,蒜味無蒜頭味🤪
飯卷就零麻油香,但又油油地🤢包得鬆散,無乜味💩

魷魚蓋飯嘅魷魚好細粒好少,口感奇怪,一咬就爛🤡
個汁正常,辣辣地好送飯~
整體嚟講,魷魚存在感好低,應該改名叫辣炒翠玉瓜白飯🌚

粉絲味道正常,但佢係室温嘅🤡唔熱唔凍...點食?

食物質素: 🌕🌗🌑🌑🌑
食物顏值: 🌕🌕🌕🌑🌑
性價比: 🌕🌑🌑🌑🌑
回頭率: 🌕🌑🌑🌑🌑
2019-06-05 1343 瀏覽
記得讀緊Year1果陣黎過火炭食左個韓國lunch果陣覺得間野都整得唔錯之前番工經過開附近就諗住去再食點知上網睇番先知原來已經搬左!搬左之後間鋪頭大左好多同女朋友一叫就失晒控叫左好多野食黎食1. 韓式紫菜卷到上一次食就係食左依個紫菜卷覺得好好食,,所以今次再食味道依然keep得住,,料好足!2. 牛肉飯雖然冇咩特別  但牛肉瘦d  食落都健康d3. 牛排骨湯個湯味好濃  濃得黎又好清  好正  完全索晒牛肉d味落個湯到4. 原味炸雞半份+甜辣炸雞半份炸雞都炸得好好,,個人覺得甜辣更為好食,,份量好足但係自從轉左大鋪之後  價錢比以前貴左好多希望keep得住水準  有機會再食過
記得讀緊Year1果陣黎過火炭食左個韓國lunch
果陣覺得間野都整得唔錯
之前番工經過開附近就諗住去再食
點知上網睇番先知原來已經搬左!
搬左之後間鋪頭大左好多

同女朋友一叫就失晒控叫左好多野食黎食

1. 韓式紫菜卷

到上一次食就係食左依個紫菜卷覺得好好食,,所以今次再食
味道依然keep得住,,料好足!

2. 牛肉飯
雖然冇咩特別  但牛肉瘦d  食落都健康d
3. 牛排骨湯

4. 原味炸雞半份+甜辣炸雞半份

炸雞都炸得好好,,個人覺得甜辣更為好食,,份量好足

但係自從轉左大鋪之後  價錢比以前貴左好多
希望keep得住水準  有機會再食過
2019-02-27
  • 韓式紫菜卷
  • 牛排骨湯
  • 甜辣炸雞
2019-04-10 1500 瀏覽
我很喜歡火炭這個地方,有時候會特意跑到火炭尋找美食。這次我們試了在地牢這一層的K-Pop韓國餐廳。這一家韓國餐廳除了在牆上會貼上K-Pop明星海報,最大特色是它真的有Oppa註場。自己在紙上寫好要點的菜就可拿到收銀處給Oppa落單。至於食物方便,我覺得不過不失,沒有太大驚喜。炸雞味道也沒有特別突出。也會有side dish像泡菜,芽菜提供。若果想過一個遊閑唔多人既weekend,呢家餐廳都係唔錯選擇。
我很喜歡火炭這個地方,有時候會特意跑到火炭尋找美食。
這次我們試了在地牢這一層的K-Pop韓國餐廳。
自己在紙上寫好要點的菜就可拿到收銀處給Oppa落單。
也會有side dish像泡菜,芽菜提供。

2019-03-30
2019-02-08 1057 瀏覽
Good food, good prices, amazing English, what's not to like?A 'snack' is basically a whole meal already, although I would recommend adding a side dish like rice. You get a student discount during lunch if you being your student card, so keep that in mind!
2018-11-19 2372 瀏覽
話說係公司附近的韓國餐廳搬左去更大的店舖,除了可以容立多個食客堂食外,餐牌上的食物好似更多容化,不過價錢比之前貴少少。坐低後大家只要將心水食物的號碼寫上點餐紙上,再拎去Cashier比錢就可以啦。餐廳有多個飯餐可以選擇⋯鐵板炒牛肉蓋飯由外賣碗轉到碟頭飯,D汁好似比之前少,不過牛肉味都香,而且有少少咬口,尚算Ok。鐵板辣炒豬肉蓋飯無牛肉咁惹味,加上個汁更少,只屬一般。今次見到餐牌上有豆腐湯飯,所以我們叫左一客Share。熱騰騰的辣嫩豆腐湯雖然都幾辣,不過味道勁惹味,加上滑溜溜的豆腐,非常好送飯!就算唔多辣得的我都有再添。泡菜餅比之前細塊左D,而且似炸返熱佢,所以塊餅有D油淋淋。呢份韓式烤五花肉紫菜卷出奇地勁辣,因為佢入面包左條青辣椒,唔食辣的大家一定一定要拎出黎。五花肉比想像中無咁重油香,所以整體都係平平。驚喜地見到餐廳有小食拼盤,不過賣晒所以我們就轉左食炸雞翼配年糕。甜辣炸雞翼炸年糕唔算好辣,味道都好開胃。雞翼有差唔多10雙,雞皮炸得非常脆,不過雞肉唔乾。年糕煙韌彈牙,都幾好食。本人覺得整餐飯就係呢碟最好食。==============================鍾意我分享的,我邀

餐廳有多個飯餐可以選擇⋯

鐵板炒牛肉蓋飯

鐵板辣炒豬肉蓋飯無牛肉咁惹味,加上個汁更少,只屬一般。
鐵板辣炒豬肉蓋飯

今次見到餐牌上有豆腐湯飯,所以我們叫左一客Share。

辣嫩豆腐湯

泡菜餅比之前細塊左D,而且似炸返熱佢,所以塊餅有D油淋淋。
泡菜餅

韓式烤五花肉紫菜卷

甜辣炸雞翼炸年糕

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
鐵板炒牛肉蓋飯
辣嫩豆腐湯
2018-10-12 1744 瀏覽
這間韓國店還真靠實力在火炭拼出一片天。新店比舊店大了很多!今天來試還要等位,不過吃過後覺得還是值。入口不太明顯,可能會看走眼。店裡大多是韓國人,所以會用英文溝通。問了就有的泡菜,還不錯,叫了兩轉,辣白菜味道挺好,酸辣適中。酸蘿蔔則很清爽中帶著酸勁。每人都碗芽菜湯,忘了拍。粉絲麵併飯$52,很有趣,炒牛肉下是粉絲,粉得香軟的。牛肉上灑了很多芝麻所以多了層次感。牛肉也挺入味還不錯。石頭雜錦菜飯$65,其實是有牛肉在雞蛋下邊。熱拌辣醬進去,熱騰騰的還有假焦,非常香口惹味。

2018-10-07 1314 瀏覽
今次係第二次黎食,就已經搬左新店,新店位置係對面街,要落幾級樓梯,店鋪大左好多,有一排長既沙發位,店鋪環境雖然冇咩特別設計,但枱與枱之間都唔係好迫👍🏻👍🏻今晚落黎都繼續有好多人幫襯!新店既餐牌同以前唔同,冇左圖同難睇左,要改善下設計....落單方面係要自己睇完想食咩就填旁邊既編號係落單紙度,例如:(B8、S35),之後再交比服務員就得啦!食品方面阿珠媽煮得保持水準,好好味!另外依家有加一服務費喔!

新店既餐牌同以前唔同,冇左圖同難睇左,要改善下設計....

食品方面阿珠媽煮得保持水準,好好味!

另外依家有加一服務費喔!
C2 原味炸雞半隻🍗
S27  韓式粉絲配辣雞
S2  吞拿魚紫菜卷
1984 瀏覽
2018-10-06
C2 原味炸雞半隻🍗
S27  韓式粉絲配辣雞
S2  吞拿魚紫菜卷
我真係估唔到可以搬咗大舖,唔通韓風仍然好勁,香港人真係咁熱愛任何韓式物品,包括食物?這間舖佢哋在細舖時已經幫襯過兩三次,但當時已經覺得貴同唔好食。今日行過見到間細舖無開,原來已經搬咗去對面地庫,重大咗好多,跟住就好奇入去睇吓,但點知重坐底埋食嘢,叫咗烤五花肉$80,另叫一碟菜$25及一碗韓式炒醬麵$55,依然咁難食,而且重係尖沙咀價錢。五花肉又薄又乾又硬,叫嗰碟菜又唔新鮮及菜邊發黑,你話唔使錢都算,但要收$25就覺得唔多掂。碗麵算係正常,但都係唔會覺得好食。總括而言,唔好食。
韓式炒醬麵
烤五花肉
2018-10-06
2018-08-18 1073 瀏覽
成個火炭得一間韓國餐廳 諗住去試下 因為午餐黎計叫兩樣野 過一百蚊架 我叫左牛肋骨同辣豆腐湯 兩樣食完好重味精 始終都係用韓國家庭式主婦作招牌 希望味精可以減少 因為香港本身生活已經好唔健康了 加上我果日食既辣豆腐湯 蜆仔唔新鮮。同賣牛肋骨好肥 同好咸 。整體上都麻麻 食物環境都需要改善 台面都未夠乾淨呀 但我仍然會再試下其他既食物 希望小店可以睇到我留言😊😊😊
2018-08-15
2018-08-09 1095 瀏覽
有珠媽親手炮製韓國炸雞😋,有靚仔 OPPA 送外賣😍,嘩嘩嘩! 當然要試下喇!今日入火炭倉開工一到中午時候就不知吃什麼好,同事推薦不如試下韓國炸雞啊!又好喎起碼有新意。炸雞雙拼 (原味炸雞 /甜辣炸雞 $159)各半隻,原味的味道香脆,甜辣味道滿滿的韓風,又甜又辣非常惹味,可惜選雞出事冰鮮雞太瘦太細了!骨多肉小故咬落沒有汁兼鞋口,只可以食到雞腿及雞翼部份,其他骨較多。韓式炒粉絲 $40份量細左小小,味道甜口好有韓國珠媽住家感覺,買炸雞送酸蘿蔔一杯,味道可口有消油膩感。

韓式炒粉絲 $40

2018-08-07