2022-04-27 574 瀏覽
ᴋ ᴀ ʟ ᴇ ɪ ᴅ ᴏ • ᴄ ᴏ ꜰ ꜰ ᴇ ᴇ⋯Kaleido Coffee算是屯門較早期的cafe吧~(不計算隱啡與白羊咖啡等元老的話)位於屯門屋苑與學校之間,隱蔽清閑以灰白為主色調,走minimal的設計感對Espressos Tonic & Iced Americano感厭倦的話可以試試Apple Americano,夏天很適合飲呢~Double Espresso 配上蘋果汁,清爽不過甜$38有兩件Madeline,價錢算是不錯,唯口感不夠濕潤Lemon味清新,Mocha味則存在感較弱⋯𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿*𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗔𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻𝗼 ⁴⁸*𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 & 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 𝗠𝗮𝗱𝗲𝗹𝗲𝗶𝗻𝗲 ³⁸⋯@kaleidocoffeehk 🪧屯門青山公路351號彩華花園地下21號舖
ᴋ ᴀ ʟ ᴇ ɪ ᴅ ᴏ • ᴄ ᴏ ꜰ ꜰ ᴇ ᴇ

Kaleido Coffee算是屯門較早期的cafe吧~
(不計算隱啡與白羊咖啡等元老的話)
位於屯門屋苑與學校之間,隱蔽清閑
以灰白為主色調,走minimal的設計感
可以試試Apple Americano,夏天很適合飲呢~
Double Espresso 配上蘋果汁,清爽不過甜
$38有兩件Madeline,價錢算是不錯,唯口感不夠濕潤
Lemon味清新,Mocha味則存在感較弱

𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿
*𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗔𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻𝗼 ⁴⁸
Apple  Americano

*𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 & 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 𝗠𝗮𝗱𝗲𝗹𝗲𝗶𝗻𝗲 ³⁸
Lemon & Mocha Madeleines

@kaleidocoffeehk
🪧屯門青山公路351號彩華花園地下21號舖
Apple  Americano
位於屯門彩華花園既Kaleido Coffee☕️位置唔算好方便🧏🏻‍♀️正因為咁反而可以好好chill下🎈灰白既簡約裝修🎐整體氛圍好舒服完全無侷促感✨點左一份牛角包同咖啡☕️♡ Ham & Cheese Croissant ($40)咸食選擇唔算多但有我最愛既牛角包🥐雖然佢望落好似bagel但食落係極度酥脆而帶牛油香🧈係一個唔似牛角包 · 但味道比一般牛角包更出色😆再次告誡大家唔好以貌取人👻♡ Tonic Expresso ($48)無諗過4月已經係炎炎夏日曬到鬱悶🔥呢個時候黎杯Tonic Expresso · 夫復何求♥️漸層好靚☺️點解自己沖永遠做唔到咁靚咖啡味幾香濃最重要係好清爽 · 心情即刻好起來😎༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ小小總結:咖啡店只有6張2人枱✨所以假日想去最好訂位佢地既手沖咖啡好出名☕️佢地仲有賣咖啡豆有興趣既朋友絕對可以一試不過留意番⭕️Cafe低消一杯咖啡
位於屯門彩華花園既

雖然佢望落好似bagel
但食落係極度酥脆而帶牛油香🧈
係一個唔似牛角包 · 但味道比一般牛角包更出色😆
再次告誡大家唔好以貌取人👻

♡ Tonic Expresso ($48)
無諗過4月已經係炎炎夏日曬到鬱悶🔥

佢地仲有賣咖啡豆
有興趣既朋友絕對可以一試
不過留意番⭕️Cafe低消一杯咖啡
2022-04-10 325 瀏覽
難得去屯門當然要嘆返杯咖啡啦,朋友仔介紹呢間咖啡店Kaleido Coffee。店內有5張枱,其中2張為高枱。店內裝潢簡約時尚,以白色作主調,配可愛的飾品。你看到馬騮嗎🐒?還有不同口味的掛耳包買😋餐牌如下。ICED CAPPUCCINO $48一上枱已經聞到香濃的咖啡味,喝起來咖啡味濃過奶香,適合重口味者飲用。HOJICHA LATTE $56,+$5轉豆奶焙茶的苦味丶澀味比較少,豆奶嘅配搭更美味。**不能喝牛奶的你,可以+$5轉EX SHOT / SOY / OAT。CHICKEN & MUSHROOM PIE $38烤得外脆內軟,餡料豐富,有雞肉和蘑菇。

店內裝潢簡約時尚,以白色作主調,配可愛的飾品。

你看到馬騮嗎🐒?

還有不同口味的掛耳包買😋

餐牌如下。

ICED CAPPUCCINO $48
ICED CAPPUCCINO

HOJICHA LATTE $56,+$5轉豆奶
焙茶的苦味丶澀味比較少,豆奶嘅配搭更美味。
HOJICHA LATTE

CHICKEN & MUSHROOM PIE $38
烤得外脆內軟,餡料豐富,有雞肉和蘑菇。

ICED CAPPUCCINO
HOJICHA LATTE
CHICKEN & MUSHROOM PIE
咖啡店位於彩華花園,雖然有點「隔涉」,但咖啡店比預期熱鬧。一到埗的時候只有我和友人,過了一會已經座無虛席,還有幾個外賣咖啡的客人。➊ Gingerbread Latte \ $55 / 只有熱飲,很飽滿的奶泡,第一口薑餅味突出,冷掉的咖啡依然隱約滲透著很淡很淡的薑餅味。➋ Apple Americano \ $48 /友人點的是蘋果味美式咖啡,比平常的美式咖啡少了苦澀味,清甜的果味更夏天。➌ Chocolate Cookie \ $40 /料很足,如圖片所見,曲奇很大塊厚實,巧克力、堅果等都給很足,甜度剛好。➍ Chicken and Mushroom Pie \ $38 /批皮牛油味重,焗得鬆脆,配上蘑菇雞肉,頗不錯的鹹點。靠牆的座位,有插座可以充電,是可以坐久一點也沒關係的店。位與位之間距離不算遠,但進出時不會打擾到鄰座。另外值得一讚的是,Kaleido的飲料選擇很多,以地區小店來說,確實不俗。

➊ Gingerbread Latte \ $55 /

➋ Apple Americano \ $48 /

➌ Chocolate Cookie \ $40 /

批皮牛油味重,焗得鬆脆,配上蘑菇雞肉,頗不錯的鹹點。

2022-03-21
2022-03-05 202 瀏覽
<Kaleido Coffee> 彩華花園地下21號舖 疫情下都需要放鬆吓,襯weekend就來杯靚咖啡同食個tea,hea下~ 之前睇牙醫經過呢間小清新咖啡店,今日終於一試佢既咖啡。叫咗杯凍嘅cappuccino,改咗要燕麥奶,佢嘅咖啡豆味道較酸,但我不嬲喜歡這種果酸味,所以很喜歡~跟住係原味牛角包,大大個,非常鬆軟:Madeleines馬德蓮貝殼蛋糕,橙味同朱古力味各一個;一向非常喜愛食呢種法式蛋糕仔~
<Kaleido Coffee> 彩華花園地下21號舖

Iced  cappuccino

跟住係原味牛角包,大大個,非常鬆軟:
牛角酥

Madeleines
2022-03-05
10 分鐘 (外賣自取)
下午茶
牛角酥
Madeleines
  • 牛角包
  • Iced  Cappuccino
2022-02-26 139 瀏覽
終於有時間有機會出一出街透氣行經呢頭,呢間小店門口簡潔又突出呢個地方真係好舒服,靜靜地飲品都幾多選擇~ 最後我揀左杯 APPLE AMERCIANOAPPLE AMERCIANO凍既,但係無冰,係呢個微熱的天氣,飲杯呢D無冰飲品係幾舒服既事~

終於有時間有機會出一出街透氣
行經呢頭,呢間小店門口簡潔又突出

呢個地方真係好舒服,靜靜地

Apple Amerciano
APPLE AMERCIANO
凍既,但係無冰,係呢個微熱的天氣,飲杯呢D無冰飲品
係幾舒服既事~
2022-02-25
下午茶
Apple Amerciano
2022-02-16 128 瀏覽
今日係屯門咁岩見到有間cafe裝修幾靚就入去試一試首先入到去見到環境好舒服雖然鋪頭唔算好大但係枱與枱之間都好夠空間坐低同朋友食嘢飲嘢傾下計都好舒服😝鋪頭主要係灰白色調簡簡單單既設計令人感覺好舒服同休閒😍之後我地叫咗個牛角包🥐share估唔到呢個牛角包出乎以料之外咁好味!!外皮好鬆脆熱辣辣雖然圖片睇落有少少燶咗但其實食落剛剛好,十分香口😍😍😍之後入面既材料都係配搭得好好焗既時間掌握得好好芝士岩岩好處於一個流心既狀態配合埋香脆既外皮真係超好味!另外我地叫咗兩個嘢飲我叫咗杯mocha latte抹茶既份量岩岩好唔會太濃烈,岩哂我飲配埋牛角包一齊食簡直係一流👍🏻👍🏻👍🏻朋友就叫咗杯齋啡咖啡味都十分濃烈,十分岩咖啡愛好者😊
今日係屯門咁岩見到有間cafe裝修幾靚就入去試一試
首先入到去見到環境好舒服
雖然鋪頭唔算好大
但係枱與枱之間都好夠空間
坐低同朋友食嘢飲嘢傾下計都好舒服😝
鋪頭主要係灰白色調
簡簡單單既設計令人感覺好舒服同休閒😍

之後我地叫咗個牛角包🥐share
估唔到呢個牛角包出乎以料之外咁好味!!
外皮好鬆脆熱辣辣
雖然圖片睇落有少少燶咗
但其實食落剛剛好,十分香口😍😍😍

之後入面既材料都係配搭得好好
焗既時間掌握得好好
芝士岩岩好處於一個流心既狀態
配合埋香脆既外皮
真係超好味!

另外我地叫咗兩個嘢飲
我叫咗杯mocha latte
抹茶既份量岩岩好
唔會太濃烈,岩哂我飲
配埋牛角包一齊食簡直係一流👍🏻👍🏻👍🏻

朋友就叫咗杯齋啡
咖啡味都十分濃烈,十分岩咖啡愛好者😊
2022-01-30 141 瀏覽
去置樂買完花,諗住靜靜地嘆杯咖啡⋯⋯點知店主同兩個熟客不停吹水,佢哋講嘢大聲到我聽住歌都唔可以蓋過佢啲聲⋯⋯其實coffee shop 都係講求氣氛同埋俾人舒服嘅感覺,呢一點佢已經做唔到,唔好再講食物啦,而且佢嘅咖啡 同牛角包都係一般!之後我上社交平台先睇到佢啲評語,下次都係睇吓評語先決定幫唔幫襯呢啲小店!
2022-01-30
$50 (早餐)
播住抒情廣東歌,嘆杯咖啡,再食件牛角包,感覺好chill!🎵☕️ Dirty $45expresso用了nutty豆,入口順滑~ 奶同咖啡味平衡得好,飲落唔會感覺好水、唔會感覺稀淡~ 另外,就算J妹掛住影相打卡,杯Dirty奶同啡的比例層次仍然分明!📸🥐 Ham & Cheese Croissant $40牛角包,大大件,經烘焗後,唔油、口感鬆脆,內餡有火腿片,再配埋Parmesan cheese同 mozzarella cheese,2種芝士結合,食落濃香芝士味之餘,仲有芝士拉絲!🧀___________________Kaleido Coffee (屯門)屯門青山公路351號彩華花園地下21號舖___________________

☕️ Dirty $45

🥐 Ham & Cheese Croissant $40

___________________
Kaleido Coffee (屯門)
屯門青山公路351號彩華花園地下21號舖
___________________
Dirty
Ham & Cheese Croissant
2022-01-11
2021-12-23 142 瀏覽
剛行過置樂花園左近,見到有一些閒餘時間,又剛行過一間咖啡店,便想飲杯咖啡,這咖啡店很有歐陸風味! 座位唔多但也算寬敞。店員也很友善。點了一個Canet Chopin 手沖咖啡和Irish coffee, 再加一個Lemon Blueberry scone. Canet Chopin 有濃濃朱古力味和堅果味,微微的酸味,有着濃厚的果酸味。Irish coffee就係凍嘅,有濃沃嘅威士忌味,再加上expresso 的咖啡味,有一種清身的感覺。而至於那個Lemon Blueberry Scone 形狀和一般的scone不同,就好像一件蛋糕。食落質感和scone一樣,有藍草莓的味道,再加上檸檬的香味,食落有少少似聖誕蛋糕,很特別和有特色。而店舖都已有哂聖誕的裝飾,很有聖誕氣氛,更有一點點歐陸風味,就好似去了一轉北歐的感覺。
點了一個Canet Chopin 手沖咖啡

和Irish coffee,
Irish coffee

再加一個Lemon Blueberry scone.
Lemon Blueberry Scone

Canet Chopin
  • Chopin
  • Irishcoffee
2021-12-06 162 瀏覽
一個下午未食午飯,又想飲咖啡+食少少嘢⋯走過這小店一於試吓⋯可惜一試冇乜特別,咖啡普通,個牛角包🥐翻焗,兩樣夾埋$80⋯味道原全失望。唯一欣賞這裏的聖誕裝飾很喜歡⋯一個Tone…舒服😌
唯一欣賞這裏的聖誕裝飾很喜歡⋯一個Tone…舒服😌
2021-11-25 154 瀏覽
今日同老婆去咗行街,原來屯門咗好多商場,每個商場都連接住,去行街真係好舒服,行到有啲攰嘅時候開始要搵嘢食,問吓啲住屯門嘅老友有咩好嘢,佢介紹咗我嚟呢度飲咖啡,地址喺置樂花園附近,所以都好易搵 。kALEIDO COFFEE Chocolate 55 元一杯好香濃嘅朱古力,另外佢嘅牛奶味道好香甜,兩樣嘢配合一齊,令到個味道好有層次又香滑,作為一個朱古力愛好者,真係覺得好好味。我覺得飲朱古力一定要凍飲,因為凍飲有小水冰,令到杯朱古力唔會太過甜 。 正Matcha Latte 64 元一杯Latte 只要用心製作真係好好味,抹茶嘅味道好香好清新,加上牛奶嘅鮮甜味,兩者配合得天衣無縫,完全將抹茶嘅清新味帶咗出嚟,入口真係好清甜,奶味更加突出 正火腿芝士牛角包 40 元 牛角包已經焗到金黃香脆,入口非常鬆脆,而且帶點牛油香味,中間嘅芝士好多,芝士嘅香味再配上牛角包嘅鬆脆,真係好夾,而且仲好有層次同口感,真係未食過一個咁好味嘅牛角包,呢個簡直係必須要試 。
問吓啲住屯門嘅老友有咩好嘢,佢介紹咗我嚟呢度飲咖啡,
地址喺置樂花園附近,所以都好易搵 。
kALEIDO COFFEE
Chocolate 55 元

令到個味道好有層次又香滑,作為一個朱古力愛好者,
真係覺得好好味。我覺得飲朱古力一定要凍飲,
因為凍飲有小水冰,令到杯朱古力唔會太過甜 。 正
Matcha Latte 64 元
一杯Latte
只要用心製作真係好好味,抹茶嘅味道好香好清新,
加上牛奶嘅鮮甜味,兩者配合得天衣無縫,
完全將抹茶嘅清新味帶咗出嚟,
入口真係好清甜,奶味更加突出 正
火腿芝士牛角包 40 元

牛角包已經焗到金黃香脆,
入口非常鬆脆,而且帶點牛油香味,
真係未食過一個咁好味嘅牛角包,呢個簡直係必須要試 。

2021-11-21 103 瀏覽
我係比呢間小店嘅名同標誌吸引而來既。Kaleido係日文萬花筒嘅意思,係咪意味小店提供嘅咖啡同食物會不斷變化呢。呢間咖啡店以灰白色為主調,配襯黃色柔和燈光同埋門面落地玻璃,下午時分坐嚮cafe入面嘅高檯位置,凝望街上人來人往,聽住店內播放熟悉嘅廣東歌,感覺幾舒服。而且店鋪唔係位於旺區,平日唔會有限時同等位嘅壓迫感,好適合自己過來relax或者同朋友傾計。店內除左輕食,仲有售賣咖啡豆。Menu以唔同種類嘅咖啡為主,仲有少量小食、甜品同酒類飲品選擇。Flat White ($40)每次去coffee shop都好鐘意點一杯有拉花嘅咖啡,品嘗味道之餘可以欣賞到咖啡師嘅拉花技術。呢杯flat white係特別大杯架,賣相非常打卡able,而且飲落味道較甘,有淡淡嘅果仁味。Chicken & Mushroom Pie ($38)呢個批皮脆脆地但唔太厚,唔會有成口粉嘅感覺,入面係滿滿口嘅蘑菇、雞肉同奶油,細細個都幾飽肚。Dirty ($45)係凍鮮奶加上熱嘅expresso, 望落好靚,好似水墨畫咁,飲落首先係咖啡嘅nutty香味,然後係順滑嘅牛奶,好有層次。而且我好鐘意呢間cafe嘅杯同杯墊都有
我係比呢間小店嘅名同標誌吸引而來既

店內除左輕食,仲有售賣咖啡豆。

Flat White ($40)

Chicken & Mushroom Pie ($38)

Dirty ($45)
。而且我好鐘意呢間cafe嘅杯同杯墊都有自己嘅標誌,感覺好精緻。

Ham & Cheese Croissant ($40)
店員好好人,知道我地兩個人share,幫我地切開整齊嘅兩份(自己切會整碎曬
)。牛角包好酥脆,牛油味好香,入面仲有少少芝士半溶拉絲嘅效果

Baileys Burnt Cheese Cake ($55)
呢個係我覺得最好食嘅甜品,蛋糕質感豐厚而且軟綿綿,入口有好香嘅酒味,上面黑色部分有烘烤過嘅焦香,同咖啡真係好襯

2021-11-17
  • Baileys Burnt Cheese Cake
  • dirty
2021-11-17 96 瀏覽
呢間以灰白色做主題嘅咖啡店,同佢個名「Kaleido(萬花筒)」有著強烈嘅反差,開業至今已經吸引咗唔少人去打卡📸 今次難得入嚟屯門,就專程黎試試佢杯啡先~咖啡店採用本地烘焙咖啡豆,有Fruity同Nutty 兩款blend,不過因為店主覺得Nutty豆會比較襯奶啡,所以只係得齋啡先有得揀🤪 雖然係咁,不過正所謂「小孩子才做選擇,我全部都要」😆 一於試晒兩杯~◭ Flat White $40呢杯肥威比一般咖啡店大杯☕️而且回甘好濃烈,細心啲會飲到微微嘅木味同夏威夷果仁味🌰◭ Creamy Black $45店員特別推介左呢杯喺出面比較鮮有嘅凍啡,用steamer打啲空氣入long black度,感覺好似飲緊Shakerato咁。呢個做法可以令到個果酸味更加突出,好值得一試☺️◭ Ham & Cheese Croissant $40外皮好鬆脆🥐 加上溶溶地嘅芝士,一定要趁熱食!◭ Lemon Blueberry Scone $40三角形嘅藍莓鬆餅上碟前會喺面頭淋上檸檬汁,酸酸地,配Nutty肥威就啱晒啦!◭ Chicken & Mushroom Pie $38個餡料真係好豐富,而且熱辣辣嘅批皮

◭ Flat White $40

◭ Creamy Black $45

◭ Ham & Cheese Croissant $40
外皮好鬆脆🥐 加上溶溶地嘅芝士,一定要趁熱食!

◭ Lemon Blueberry Scone $40

◭ Chicken & Mushroom Pie $38
個餡料真係好豐富,而且熱辣辣嘅批皮好香牛油味😋 配White Black 就可以中和返個油膩感 ok啦!

邊個話屯門有牛🐂 ?我就話唔止,仲有咖啡飲添㗎🤪
2021-11-17 86 瀏覽
難得走到咁遠去屯門,當然要揾下區內嘅一啲好嘅cafe喇😋今次就比呢間Kaleido Coffee嘅裝修吸引到我入去,Cafe以灰白色為主調,走簡約風,感覺休閒而舒適。✨Apple Americano ($48)一開始好好奇Apple Americano究竟係咩🤣因為第一次見,原來係Americano 加蘋果汁。飲落微帶酸甜非常易入口,但咖啡嘅香味就相對冇咁突出。✨Flat White ($40)朋友點嘅呢杯Flat White 上面有頗為精緻嘅拉花, 我試左一啖🤣味道都唔錯,牛奶同咖啡嘅味道幾balance. ✨Oreo S'more Cookie ($30)Oreo味嘅曲奇入面夾左棉花糖,本身擔心會好甜,但食落又ok, 都值得一試。✨Chicken & Mushroom Pie ($38)推介大家試下佢地嘅雞批😋真係焗到外脆內軟,而且外面嘅酥皮唔會太厚,幾好味。

✨Apple Americano ($48)

✨Flat White ($40)

✨Oreo S'more Cookie ($30)

✨Chicken & Mushroom Pie ($38)