2018-08-10 309 瀏覽
今晚同朋友再次光臨呢個美食廣場,之前試過鴻師傅個叉燒飯,覺得ok,今次就同朋友試下泰國菜。我點了咖哩雞扒,而我朋友就點了冬蔭功同炸魚餅。泰國菜黎講價錢吾算平,咖哩雞份量其少,得4舊不突止,D雞仲要有臭味,我食了一啖就已經無再食。冬蔭公湯得個咸字,又吾酸,吾辣,清到好似水咁,海鮮冬蔭公只得蝦同魚,再加D香茅,無野吖,咁都可以買得俾人食既。魚餅又係有怪味,又薄又咸。想問下係咪咁叫正宗泰國菜呢?係美食坊食野,都預左質素一般,但都不置於D食物有怪味,份量其少呢間泰國菜我絕無下次
我點了咖哩雞扒,而我朋友就點了冬蔭功同炸魚餅。
魚餅又係有怪味,又薄又咸。
想問下係咪咁叫正宗泰國菜呢?
呢間泰國菜我絕無下次
2018-08-10 167 瀏覽
今日见到报纸介绍旺角TOP 开张,又介绍有几间新野,好似莲香,啊鸿,味之时计台。。。所以就马上去。原来TOP位置非常好,地铁有出口连接。但去到食物果层,好失望啊!因为只是 food court,其他店勉强能接受,连莲香都係快餐店,有无搞错。所以没有期望,只是随便叫一点试下,莲香已经在另一个评论写,另一家就係 Khao Soi House,话係泰国清迈菜,未食过希望有D特别啊!本来只想叫虾饼,但比佢个 menu照片吸引左,有三样野食,就叫左个贵D拼盘。吾知道点解,同莲香一样,又係要等左差不多20分钟,真係吾知道自己係去左五星级法国餐厅,Food Court 等咁长时间,真係史无前例啊。见到个拼盘,又几鬼靓喔,但一试又係大获。虾饼 ~ 好象是好碎好碎的虾肉,没有虾味,不爽。鱼饼 ~ 很乾,很实,很扁。食落只有一点好似猪肉,点都食吾到鱼味,最后食左一淡,拿回去柜台问负责的,他们说一定是鱼喔。春卷 ~ 是唯一食晒,但吾等于好,只係比左钱,只有食小小,内涵又係碎 yum yum,吾之点形容佢的味道啊,后来睇到有关TOP的报道,同我的反应差不多,睇来 TOP 同埋喱D“名店 ”真係要检

见到个拼盘,又几鬼靓喔,但一试又係大获。

虾饼 ~ 好象是好碎好碎的虾肉,没有虾味,不爽。

后来睇到有关TOP的报道,同我的反应差不多,睇来 TOP 同埋喱D“名店 ”真係要检讨下,吾係真係浪费咁好的位置。

拼盘
2018-08-09
20 分鐘 (堂食)
2018-08-09 108 瀏覽
對於打工仔一族既我,food court係食午飯經常光顧既地方除左因為方便,最重要係價廉物美旺角煮場新開張左之後,一直都強調各餐唔同領域上都有良好評價,所以好想試哂六間餐廳逐一去試,無特別選擇先講地方,由於係地牢,無太陽光,但燈光都尚算通明,地方可以算上寬敞,冷氣都還可以不過試完第一間,就已經有啲覺得期望過高第一間試既KHAOSOI HOUSE,純粹係打算由左至右慢慢試落完order,要等大概10分鐘左右先有得食而我一直都喜愛食辣,所以揀左有辣椒既香葉辣椒肉碎炒飯先唔講價錢,講左個味先成碟飯就咁睇相都已經睇唔到有幾多肉碎,何況食落口都咬唔到食得去有落肉鬆,不過每4~5啖飯,先會食到有少少肉鬆味香葉都只有8~9片,仲要係切開左之後數話明辣椒炒飯,諗住應該成碟飯都有辣味唔好意思,食到一粒粒辣椒既時候先有辣味就咁食近乎無味辣椒膏既味都無乜飯有炒到粒粒分明既,仲有啲洋蔥豆角,蛋碎做配料,無講錯,係蛋碎,因為無一粒飯係有黏到雞蛋,只有零星既蛋碎係個炒飯到飯可以粒粒分開,因為都落左幾多油,未食到一半就已經成口油有人話food court質素係咁上下,但係呢到係經過大肆宣傳既旺角煮場,會唔會有啲不一
除左因為方便,最重要係價廉物美

逐一去試,無特別選擇

不過試完第一間,就已經有啲覺得期望過高

落完order,要等大概10分鐘左右先有得食

午餐-香葉辣椒肉碎炒飯

而我一直都喜愛食辣,所以揀左有辣椒既香葉辣椒肉碎炒飯
先唔講價錢,講左個味先

成碟飯就咁睇相都已經睇唔到有幾多肉碎,何況食落口都咬唔到

食得去有落肉鬆,不過每4~5啖飯,先會食到有少少肉鬆味
香葉都只有8~9片,仲要係切開左之後數

話明辣椒炒飯,諗住應該成碟飯都有辣味

唔好意思,食到一粒粒辣椒既時候先有辣味

就咁食近乎無味
辣椒膏既味都無乜

飯可以粒粒分開,因為都落左幾多油,未食到一半就已經成口油

有人話food court質素係咁上下,但係呢到係經過大肆宣傳既旺角煮場,會唔會有啲不一樣呢?

再黎講價錢,承惠52蚊,加杯可樂要比多6蚊,前後58蚊,貴唔貴就各自思考啦

最後呢到係無人執手尾,記得自己回收餐盤去回收車啦!
2018-08-09
10 分鐘 (堂食)
2018-07-15 205 瀏覽
買了一碗札肉湯粉外賣,$45,還要再加$1外賣費,回家打開發現只有4分1碗的份量,連湯連芽菜也沒有半碗。味道沒有問題,不會太咸,但芽菜比河粉還要多,札肉有4片。但份量小到完全不能接受,吃完好像沒吃過一樣,我不是個大食的人,但這碗湯粉份量只有一個迷你杯麵那麼小,而且價錢不便宜,比起對面南記貴一半,但份量就只有南記一半,完全唔抵食,如果大家想吃得飽,就到隔離的店吧,這間絕對吃不飽的,我也絕對不會再幫襯。
2018-07-01
外賣自取
2018-07-14 175 瀏覽
完全沒有泰國風味 又何來有泰北風味?想找一碗好Khao Soi可能要回去清邁去了!我們點了一碗咖哩雞湯麵 - Khao Soi,一碗豬頸肉湯河,一份炸魚餅及一杯龍眼冰。 Khao Soi的確有炸麵,值得一讚,但味道方面還有待改善,因為主要欠決了泰國咖哩的味道,反而變得像Laksa了。豬頸肉湯河的豬頸肉是白烚的,湯底亦無風味可言。 炸魚餅尚可,味道還是欠缺風味。龍眼冰有很多龍眼,可是飲龍眼冰的我不會吃龍眼,味道亦偏甜。吃過真正泰菜味道應該不會再試了。可能味道是為了迎合香港人口味吧!不過餐廳在foodcourt內,都是可以預計的味道呢!
完全沒有泰國風味 又何來有泰北風味?
想找一碗好Khao Soi可能要回去清邁去了!

2018-06-28 259 瀏覽
因為要去旺角做事,經過見有新開商場所以就順道入去食晏。本身想去食碗拉麵,但行入food court 見到海南雞飯d 雞唔錯就試試,所以點咗雞飯另加飲品。雞本身可以食,都算滑唔「鞋」,但個飯真係好離譜。飯無雞油飯味都算,個飯係好腍,一 pat pat 咁,爛到唔識形容。我唔清楚係個廚唔小心落多咗好多水去煮飯定係佢地本來d 飯都係咁爛,但最終我只係食咗雞肉同飲咗碗湯,飯只食半碟就算。隔離枱位女士直頭無食過飯,只係清哂雞肉。
2018-06-20 283 瀏覽
今次來到旺角新開張的商場T.O.P.,位於地庫的「旺角煮場」food court有6家新食店。筆者今次就試了泰國餐廳Khaosoi House。對冬陰功情有獨鍾的筆者,一見到menu就相關字眼,就二話不說點了圖中的冬陰海鮮湯粉。冬陰功湯底是微辣,喝下去不至於過咸。筆者喝了大半碗,也未見十分口渴,估計不算落了很多味精。但湯的份量有點少,很快被粉麵索掉一半。整個湯麵有2隻蝦、2塊魚肉、2塊魷魚片。魚肉索去湯汁後,非常入味。蝦亦很細心的除去了蝦殼,吃時方便。但湯粉的份量有點少,男生吃的話,可能有點不夠呢~因為是新開張的食肆,員工都特別上心,服務態度非常不錯。有機會再來的話,可以再試同場其他食店~
筆者今次就試了泰國餐廳Khaosoi House。

冬陰海鮮湯粉

因為是新開張的食肆,員工都特別上心,服務態度非常不錯。
有機會再來的話,可以再試同場其他食店~

2018-06-20
10 分鐘 (堂食)
2018-06-18 1322 瀏覽
昔日商場地庫在改建下終於另有一番新景象, 也記不清有多久沒有走上這個商場今天從返真是别有另一股感覺。。。貫徹了一般簡單的food court裝修風格, 繞場一周後跟(蝦子餅)終於落實在這間Khaosoi house泰國餐廳吃上今次在商場下裝修過後的第一餐~講到明是food court形式 ,當然是自助購票買飛後乖乖地等待取食物、海南雞飯便是(蝦仔餅)之首選 , 份量不多配以例湯、 海南雞肉質嫩滑剛好分配是以肶肉兩旁所以亦甚為幼嫩、 米質就添加上黃薑作為味道, 入口 感覺不算太過油膩尚可收貨、 只是略嫌真正雞肉份量較少~ 以套餐形式可以加上價錢配來一個泰式奶茶, 茶味夠而且不算過甜 、算是不會令人跌眼鏡之作 ~ 至於自己就要來這個泰式炒金邊粉, 蝦肉大大隻亦有大約三至四件、 金邊粉炒得不會太過濕潤、 甜到就適應香港人所以不至於較甜, 混合上身旁的花生碎與及青檸汁份外好吃~ 整體而言以food court之餐廳本身以不作期望, 所以食物上大致亦可以稱合格、 不過價錢亦都貼近樓上街舖一樣以五十元多作為基準, 所以在搵食方面如在街舖食厭亦不妨試試這處food court形式的食肆。

泰式奶茶

泰式炒金邊粉