2020-01-29 332 瀏覽
之前嚟過兩次,都可以接受。唔知係咪經濟差咗,TOP嘅foodcourt已經執咗兩間(蓮香同拉麵店)。我個人認為經濟差係一個太弱留強嘅好機會。不過如果有自己嘅鋪嘅話就唔同講法。.原本啲嘢唔好食,唔緊要食完就算。不過佢完全侮辱海南雞飯呢四個字。所以我就算食嘢都要影返張相比dislike。第一,啲飯硬過石頭👎👎👎。唔知係咪幾日前煮定?!第二,海南雞飯唔係用白切雞👎。咩嚟㗎!第三,海南雞飯應該係比雞湯, 唔係比蘿蔔燉豬展👎。第四,泰式奶茶應該係好甜因為泰國人好食得甜,而呢杯泰式奶茶係冇甜👎👎。總共加埋👎👎👎👎👎👎👎。上次大半年前呢個冇咁差。佢直情侮辱左海南雞飯同泰國餐。
2020-01-22
2019-11-06 217 瀏覽
第一次試,叫了海南雞飯同辣肉碎炒飯。炒飯夠熱、好味,可惜一粒肉碎都冇。至於海南雞飯,加錢食脾,但卻是用一大塊已起的雞皮蓋住細細塊肉,唔抵食。泰式奶茶可以接受,但青檸梳打難飲,飲汽水會較有保證,不過都未必會再試。
2019-09-25 165 瀏覽
諗黎諗去都唔知有咩食附近,結果就試吓T.O.P. 商場底層既food court, 人煙稀少既food court, 想快快食完個晚餐就回家了,就試下呢間泰菜,嗌左個香葉辣肉碎加蛋飯,個飯整個唔算好熱,啲肉碎辣辣地咁ok la, 但個飯唔係熱就真係減分仲嗌左個船河,湯河呢啲冇得唔熱啦掛?!個湯都係,唔會熱到辣嘴嗰啲 不過啲配料都係一般般,豬紅嘛嘛地,蘿蔔都叫入味,同幾大舊下,仲有細細粒嘅魚蛋,加埋有啲炸豬皮係面咁

2019-07-25 197 瀏覽
今日下午跟個師傅出左旺角睇d裝潢野,睇完又有d肚餓,所以自己食埋個dinner先走。check下附近有咩食,見到有個新開ge商場入面有個foodcourt,又近地鐵站的,所以去左搵食。個foodcourt唔係好大,不過可能都唔係好多人知,所以都有位,人流唔算多。行左一個圈,決定食呢間泰式野,叫左客菠蘿炒飯($48)。呢個foodcourt有度特別,就係每一間店都有個自助點菜機,可以用電子貨幣支付。所以我好快就俾到錢(重係用支付寶,又有得扣d現金券)。去得foodcourt 食,就唔會要求太多! 炒飯的份量都唔少,算係抵食。個飯都熱同入味。不過菠蘿就比較少同細粒,食唔出係咪用新鮮菠蘿。整體黎講不過不失la!!
菠蘿炒飯
2019-07-21
菠蘿炒飯
2019-07-01 220 瀏覽
今日正33度高溫,想食碗河粉易入口點,在T.O.P.最底層food court選食泰國野-Khaosoi House ,食碗泰式遊船粉。等了一會就有,看似濃湯的感覺,誰知是沒有味道,得色無味,份量很少,兩啖就k.o.,而且配料都無味,份量也不多,每款配料得一件,粉也還未散開就放上碗,沒有吸到湯底的味道(但本身湯也無味),令人食慾減退,還是快點食完離開好了。。。。這間泰國店沒有下次,不應抱有太大的期望😡😡😠😤

這間泰國店沒有下次,不應抱有太大的期望😡😡😠😤
2019-06-28 112 瀏覽
天氣好熱不想找街邊檔,所以去左旺角新場搵野食。可能因為新所以搵位好容易,就揀左呢間泰北菜。點左個咖哩牛金麵,58蚊,加奶茶12蚊。價錢可接受,味道很好,咖哩湯夠辣夠香夠足料,麵都好脆,好食!上菜速度都好快。不過杯奶茶就麻麻地,唔覺得有幾泰式,感覺同一般茶餐廳奶茶差不多,不過不失咁啦。見隔離檯食海南雞飯同蝦醬炒飯都好似幾正,下次試下先。一人獨食最佳選擇,坐得都舒服!最緊要呢,唔逼又有冷氣,非常好呀!

見隔離檯食海南雞飯同蝦醬炒飯都好似幾正,下次試下先。

2019-06-28
2019-05-26 178 瀏覽
聽聞旺角新商場T. O .P……最底層有個food court 多野食,又落去兜個圈睇下有咩食先·🙂多間舖頭裏面,好不幸我揀咗食泰國船粉……先講態度:我落單時望住個餐牌order 左碗粉之後,見可優惠價加野飲,我即時話要多杯凍檸7,佢竟然話出左單冇優惠價,要計返正單 只係嗰幾秒鐘時間,加上佢自己又唔同客人講, 態度仲要好差碗粉整好,顯示牌又無通知,見咁耐就過去睇,原來已經有,碗粉味道其差,似好其求咁煮,份量又少,真係唔會有下次
多間舖頭裏面,好不幸我揀咗食泰國船粉……
先講態度:
只係嗰幾秒鐘時間,加上佢自己又唔同客人講, 態度仲要好差

碗粉整好,顯示牌又無通知,見咁耐就過去睇,原來已經有,
碗粉味道其差,似好其求咁煮,份量又少,真係唔會有下次
2019-05-25 114 瀏覽
見旺角商場Top 底層話有多間食肆,又去睇下先!係唔同其他商場既(起碼唔係熟口熟面啲連鎖式集團先),行完個圈,最後決定食船河!但想點呢…………湯底完全唔得❌份量少❌豬肉淡而無味❌
見旺角商場Top 底層話有多間食肆,又去睇下先!
但想點呢…………
湯底完全唔得❌
份量少❌
豬肉淡而無味❌
在樓上做完牙科檢查諗住去醫下肚,水牌指示地庫有food court, 於是落去行個圈睇下。見到哩間打著傳統清邁泰式美食旗號的,突然想吃海南雞。到店剛好踏正下午茶時段,落單時店員說請等等,連忙換上下午茶餐牌,下午茶餐無海南雞,只有以豬肉為主的船粉或咖喱麵。我還是以正價點了海南雞船粉配金邊粉。或者是期望過高,落差蠻大。用快子夾起金邊粉,碎得不行,心知不妙了 金邊粉本應帶點煙靱有𡁻口,可惜這碗粉腍到不像樣。至於主角海南雞,外皮算滑,不過要用「近呼無味」來形容,需要沾點醬汁伴食。說起醬汁,要讚下個黑油(不是豉油),味道濃郁,入口有點醋香,反而是一亮點

金邊粉本應帶點煙靱有𡁻口,可惜這碗粉腍到不像樣。

海南雞船粉金邊粉
2019-04-06 152 瀏覽
傳統清邁泰國菜係旺中對面個商場 Top底層既foodcourt選擇唔算多🤔一個餐平均要$50以上 好唔好食就見仁見智🤣唔係繁忙時間去食 等左10-15分鐘就有但一入口 完全唔熱😵冇咩鑊氣Pad thai食落應該酸酸甜甜 好開胃 但佢味道偏淡😩好失望不過😇加$8 可以選擇特飲 簡左紅豆冰好重椰奶味 紅豆大大粒 又唔算甜杯冰好推薦🤗🤗
傳統清邁泰國菜

泰式炒金邊粉
2019-04-03
  • 紅豆冰
2019-04-05 140 瀏覽
第一次和朋友來T.O.P.這個商場逛見到有food court,而且人流不多,就繞個圈看看有什麼想吃的~見到這裡有清邁咖喱麵,就想試試!泰國菜總有吃過...但從來都未試過清邁咖喱麵是如何~經查看之後,知道店名Khao Soi一詞就是清邁的麵食之意!選了清邁咖喱雞湯麵雖說是湯麵,但與平日港式湯麵完全不同因這碗麵用的是炸麵,再配以咖喱湯汁~咖喱湯汁味道濃郁惹味,帶點香辣!另外還伴有青檸﹑紅蔥頭和酸菜,可按個人喜好酌量添加加點酸味,可中和一下咖喱的濃烈~雞肉的份量不算多,未算好嫩滑,但都夠啖啖肉而且略為醃過,味道夠香!整碗麵食的味道不錯!另外還點了一杯龍眼冰,配特飲加$12龍眼冰的味道略甜了一點!店內其他菜式都是一般泰國菜館有的菜式,不太特別~就只有清邁咖喱麵這個選擇較少見啊!未試過的話能姑且一試啊!
第一次和朋友來T.O.P.這個商場逛
見到這裡有清邁咖喱麵,就想試試!
泰國菜總有吃過...但從來都未試過清邁咖喱麵是如何~
清邁咖喱雞湯麵
選了清邁咖喱雞湯麵
雖說是湯麵,但與平日港式湯麵完全不同
因這碗麵用的是炸麵,再配以咖喱湯汁~
咖喱湯汁味道濃郁惹味,帶點香辣!
另外還伴有青檸﹑紅蔥頭和酸菜,可按個人喜好酌量添加
加點酸味,可中和一下咖喱的濃烈~
雞肉的份量不算多,未算好嫩滑,但都夠啖啖肉
而且略為醃過,味道夠香!
整碗麵食的味道不錯!

另外還點了一杯龍眼冰,配特飲加$12
龍眼冰的味道略甜了一點!

店內其他菜式都是一般泰國菜館有的菜式,不太特別~
就只有清邁咖喱麵這個選擇較少見啊!
未試過的話能姑且一試啊!
2018-12-05
2019-01-22 188 瀏覽
難食到嘔嘅芒果糯米飯,簡直係全港最難食全世界最難食嘅,從來未食過咁難食嘅,希望佢快D執,唔好再有人受害,我真的好少寫食評的,佢點解可以開到鋪?點整先整到D咁難食嘅嘢出來?椰奶杰達達,D飯完全衰過白飯,如果佢有電話留低一定剷硬佢兼叫佢回水,連想唔浪費夾硬食都食唔到呀
芒果飯
2019-01-22
$26 (宵夜)
2018-09-04 499 瀏覽
食過最差既海南雞飯。雞砍到碎片一般,仲有幾條好長既雞毛,全碟雞主要係頭頭尾尾,雞頸雞翼尖。個飯乾得黎又有一舊舊濕既飯係裡頭,令人完全無食慾。豉油好似爭鮮個d壽司豉油,根本唔岩味。餐湯非常咸,飲完都腎虧。總括黎講,海南雞飯完全唔得,另外碗豬頸肉粉亦平平,湯頭唔係泰式,無咩香料味,唔會再食
食過最差既海南雞飯。
海南雞飯

極咸餐湯

餐湯非常咸,飲完都腎虧
2018-09-04
2018-08-17 407 瀏覽
早輪知道旺角開左個新商場, 前兩晚就黎左呢個T.O.P行下 順便黎呢個新food court食晚飯, 呢個food court野食都算多元化, 有拉麵, 炸雞, 點心, 叉燒飯, 漢堡包等等, 而今次就揀呢間泰國野試下, 叫左個$52既泰式炒金邊粉, 價錢都係咁上下啦. 呢碟Padthai實物相當細碟 (張相zoom得好近所以顯得好大碟而已), 不過賣相真係唔錯, 顏色豐富之餘上面仲放左三隻大蝦, 食落隻蝦仲幾爽添. 但可惜D金邊粉份量太少喇. 唔好話晚餐啦, 就算下午茶我估食完都唔未夠飽喇. 而且重點係一食落口發覺碟粉都唔熱, 明明我影兩張相都係十秒時間, 相機食先都唔會搞到碟粉唔熱卦.不過味道係OK既, 只係份量同埋唔熱呢兩個原因已經令我唔會再幫襯了.
2018-08-12 367 瀏覽
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️店舖座落商場地庫Food Court內,眼見廚房同鴻師傅打通應該是同一集團,因為連經理都會兩邊走,協助出餐!食物:⭐️海南雞飯份量對一個男生來説超級少,另雞肉無雞味、不滑,飯底太油且太多水分、很爛,冬瓜湯超級多味精、勁咸!連碟醬汁都無味!另賣相亦不吸引!服務:⭐️⭐️⭐️店內設有自助售票機,可以用八達通、信用卡、支付寶付款,夠方便。但如果設有「取餐感應響鬧機」或有送餐服務更好,可以方便獨行俠先取位,慢慢坐㡳等取餐!註:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️五星為最高分,⭐️一星為最低分
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

食物:⭐️

泰式海南雞飯

服務:⭐️⭐️⭐️

註:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️五星為最高分,⭐️一星為最低分